Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Vakolt vs gipszkarton plafon
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-11-14
10:24:43
#8754
ooszi,
nem értelek, miért hezitálsz ennyit? Meg tudod csinálni, van időd is, nem először csinálod......
Verd le a rossz mennyezetet vakolatot és nézd meg milyen alatta a betonfelület állapota, mennyire tér el a kívánt mértéktől és a szerint döntsél. Ha nagyon csálé, marad a gipszkartonos rendszer, ha értelmes rétegvastagságig meg tudod csinálni a vakolást, maradjon ez. A legtöbb ember azért dönt a gipszkarton rendszernél a födémnél (ha nem ez az egyetlen lehetséges mód), mert nem tud, vagy utál fej fölött vakolni.
Üvegszövethálónak hívják a külső hőszigetelő rendszereknél használt hálót.
2010-11-13
22:49:51
#8750
Szioka, ismét köszönöm válaszod.

Na most felvázolnám a helyzetet, én sokat vakoltam már életem során oldal falakat és mennyezettet is.
Nálunk a konyha mennyezetén található vakolat egy nagy rakás KAKI, meglátnád sírva fakadnál, azért vakoltam ujjra az oldal falakat is mert már nem bírtam nézni, vízmértéket vagy falazólécet biztos hogy nem használtak.
Tehát a következő az elképzelésem, a festéket, a néhol pár minis vakolatot legyalulnám, leverném, lekaparnám, igaz még nem szinteztem ki a mennyezettet, de szeretnék szép derékszögeget kapni az oldalfalak és a mennyezet találkozásánál, mert szép stukkókat akarok a sarkokba.
A tiszta beton mennyezettet portalanítanám, szintezés, az még nem tudom hogy gruzoljam, vagy keresek valami tapadás elősegítő szert, ami helyettesítené a grúzot, mert állítólag már van ilyen zsákos kiszerelésben, amit korongecsettel lehet felhordani, na most ezek után gondoltam egy sűrű dróthálózásra (Tipli, csavar, drót ráteker), mint régen a vályog házaknál, mert valószínű hogy a vakolatból valahol akár 2cm-3cm-es réteg fog a mennyezetre kerülni. (Kérdés kell-e egyáltalán? Vagy van egyszerűbb megoldás?)
Vödör, zsákos malter keverés, anyag felhordás, kicsit gáz meló, de nekem jobban tetszik mint az álmennyezet, és időm van.
A repedések a gerendák mentén, Rimano rigips, és háló, leglettelve, 3 réteg, lecsiszolva, a háló pedig amit a külső szigetelésnél használnak, nem tudom a nevét, a hungarocell-ra teszik rá.

Hát KB. ennyi lenne, régen is így csináltuk és még mindig áll a vakolat a helyén, de szeretném a te véleményedet is ki kérni.

Ez gáz, régen nekiálltam, megcsináltam és jó volt, most meg teljesen elvagyok bizonytalanodva. (Talán a sok ujj anyagok miatt, fejlődik az építőipar!?)

Köszike előre is válaszod.
2010-11-13
18:39:48
#8749
ooszi,

Meg kell mondom, hogy nekem -hacsak nincs komoly indok ellene- szimpatikusabb a vakolat, mint a gipszkarton. Ha nincs leszakadófélben az egész mennyezet, csak néhány helyen, mondjuk 1-2m2-en laza, akkor inkább a hibás részek kijavításával és egy gletteléssel tudnám le a dolgot. Ilyen munkát már többször csináltam, bár nagyon rühellek malterral dolgozni.
A glettelés előtt célszerű a régi festéket lekaparni. Különösen akkor, ha előzőleg enyves (eltávolítás nedvesítés után), alkidgyanta (eltávolítására legegyszerűbb módszer a leégetés), diszperzit vagy wallkid (kaparás). A festék lekaparására létezik fal maró vagy csiszológép. A falmaró esetében nem csak a festék tűnik el a felületről hanem a vakolat simító rétege is. De létezik a spakli helyett direkt a fal kaparására készült szerszám is.
A betongerendás födémeken a gerendák mentén megrepedhet a vakolat, ilyenkor tapétával próbálják eltüntetni a hibákat, de konyhában ezt nem ajánlom.
Szerintem mész alapú festés a legmegfelelőbb.
2010-11-13
16:35:18
#8748
Szia, sziasztok !!!
Egy nagy kérdés motoszkál a fejembe..........!!!!!!

Amint már leírtam az Utólagos Hőszigetelés rovatban, a konyhám mennyezetét szeretném leszigetelni, természetesen megfelelő és korrekt választ kaptam, Robert és Plaszlo úrtól.
A terv, alulról-felfelé gipszkarton álmennyezet, fém váz (CD-UD) profil, 10cm légrés, betonfödém (KEFNI), és a padlás felől leszigetelni.
Na most az a kérdés vetődőt fel bennem, hogy ha a padlás felől szigetelem a konyhám mennyezetét akkor mért is kell nekem gipszkartonos álmennyezet?
Esetleg, ha lekaparnám a régi vakolatot a konyhám mennyezetéről, és azt ujjra vakolnám, akkor valószínű hogy olcsóban jönne ki a dolog? (Vagy rosszul gondolom?)
A gipszkartonos dolog MAX.: 50-60.000FT a 4*4-es konyha anyag árra.
Hát a vakolás, egy kicsit egyenletlen a betonfödém, de szerintem zsákos malterból 0.5cm-3cm vastagságban MAX.: 15-20.000FT-ból kijönne szerintem, de lehet hogy még sokat is mondtam.

Szeretném megkérdezni véleményeteket erről a dologról?
Előre is köszönöm, minden tiszteletem eme remek oldal üzemeltetőinek és tagjainak.


Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Vakolt vs gipszkarton plafon
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva