Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  Gázkonvektorlapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2012-02-02
14:27:04
Előzmény: robert #24455#24464
Szerintem jó találmány. Habár mint említettem (egy másik találmány kapcsán), nem szabad átalakítani a konvektort. De ha csak a termosztátot helyezi át máshova, akkor az biztonsági kockázatokat nem vet fel (ahogy azt az amerikai filmekben szokás mondani). Szerintem jó ötlet, nem is túl drága, és a 25-30%-os megtakarítás sem túl irreális. Ez persze függ a lakók eddigi szokásaitól és attól, hogyan használják ezt a készüléket.
Egy másik kérdés, hogy hogyan szabályoz. A mellé ajánlot Q7 termosztát egy egyszerű ki-be kapcsolós temosztát. Ezért gondolom, hogy a lángmagasság állító gomb (1-7-ig) megmarad fix állásba, csak a csőtermosztát "kapcsológombját" viszi ki a készülékből egy jobb helyre, és hőmérséklet = f(idő) programozási lehetőséget kap a konvektor. Érdekes kérdés az is, hogy milyen értéket ajánlanak a konvektor üzemeltetéséhez, melyik állásban üzemel a leghatékonyabban az égő.

Köszi a bejegyzést Robert, én is pécsi vagyok, de nem hallottam még erről az eszközről.
2012-02-02
10:59:23
Előzmény: robert #24455#24458
Érdekes megoldás, de kíváncsi vagyok a szabályzás gyorsaságára, hiszterézisére. A Q7 elég pontosan dolgozik, de a konvektor csőtermosztátját fűtéssel lehet "átverni". A kis tömeg miatt gyorsan fel lehet fűteni, de mi van a fűtés lekapcsolása - termosztát kikapcsolása - után, mennyi idő alatt hűl le, ezáltal mennyire fűti túl a szobát a beállított hőmérséklethez képest. A termosztát lekapcsolása után leáll a csőtermosztát fűtése, de mivel zárt térben van és a szerkezetnek is van valamennyi hőtároló tömege, lassan hűl le a konvekpro, ezért a konvektor még fűt egy darabig. Elég nagy lehet így is a hőingadozás a szobában, bár az ott lakók már megszokhatták.
Egy dolog segíthet a kapcsolási hiszterézis csökkentésében, hogy az ablak alatt lehet a konvekpro is elhelyezve és a réseken beáramló hideg levegő besegít a hűtésbe.
Az átalakítással nem hiszem, hogy gond lenne, nem nyúlsz bele és nem módosítod a konvektor szabályozási rendszerét, csak a "átvered" a hőérzékelőt, bármikor visszaállítható gyári állapotba.
2012-02-02
10:01:16
#24455
Szobatermosztát a konvektorra. Jó ötletnek tartom, és valószínűleg a közölt megtakarítás -ha nem is minden esetben- elérhető vele. A szabályozatlanság miatt sok energia megy veszendőbe.

Kérdés, hogy a gázkészülék ilyen átalakítása szabályos-e?


www.konvekpro.hu
Akár 25–35 százalék is lehet a megtakarítás érhető el a KonvekPRO nevű pécsi fejlesztésű berendezéssel.

A KonvekPRO egy pécsi mérnökök által kifejlesztett és szabadalmaztatott berendezés, amellyel 25–35 százalék gázfogyasztás megtakarítás érhető el az elmúlt két év üzemeltetési tapasztalatai alapján, így még egy fűtési szezon sem kell a megtérüléséhez. A 10x10 centiméteres kis készülék felszereléséhez semmilyen szaktudás nem szükséges, mindössze a gázkonvektor csőtermosztátját kell beleilleszteni a nyílásba, csatlakoztatni a dobozkát a konnektorhoz és a szobatermosztáthoz, így máris üzemkész a berendezés.

.4,5 millió gázkonvektor működik, a megfelelő szabályozás hiányában energiapazarló módon. Ez a készülék és a termosztát megelőzi a túlfűtést, programozható az éjszakai és nappali hőfok, megszűnnek az „elfelejtettem letekerni éjszakára a konvektort” gondok. A lakók távollétében nincs feleslegesen fűtve a lakás, viszont adott időpontra meleg lesz a helyiségekben, úgy hogy a konvektorhoz hozzá sem kell nyúlni, azokat elég egyszer beállítani.

– Miben rejlik a megtakarítás?

– A konvektorok gyári hőmérsékletbeállító gombja egy 1-7-ig terjedő skála, amellyel lehetetlen pontos szobahőmérsékletet elérni. További gond, hogy a konvektor gyári hőérzékelője a készülék mögött van, az esetek többségében az ablak közvetlen közelében található. Itt folyamatosan áramlik a hideg levegő, illetve a forró fémburkolatból pedig a meleg cirkulál, ezért teljesen pontatlan és gyakran megtévesztő a mérés.

A KonvekPRO ezt a problémát is orvosolja, mert használatával a szoba hőmérséklete pontosan beállítható, ráadásul a fűtést vezérlő termosztát a szobán belül bárhova helyezhető – magyarázták a feltalálók.

A KonvekPRO alkalmazásával elkerülhető a fűtéskorszerűsítés is! Gyakorlati tapasztalatok szerint is a konvektoros fűtésről központi fűtésre történő átállás után a költségek 10-30 százalékkal nőnek. A gázkonvektorok előírt hatásfoka a szabványok által meghatározottan 82-90 százalék, ez azonos a gázkazánokra előírt értékekkel, tehát a konvektorok alacsonyabb hatásfokáról elterjesztett hírek alaptalanok.

A számok pedig magukért beszélnek: nincs szükség új fűtésrendszerre, ehhez párosul az energiamegtakarítás, a KonvekPRO beszerelése pedig kevesebb mint egy fűtési szezon alatt megtérül. Egy Celsius-fok hőmérséklet-csökkentés a lakásban hat százalék energiamegtakarítást jelent. Tehát, ha 25 fok helyett csak 22 fok a lakás hőmérséklete, akkor a gázszámla is csökken 18 százalékkal!

2011-01-11
12:18:34
Előzmény: tomasz #10514#10522
Ha már cirkó, akkor az turbós legyen.

Ezt használva CO mérgezésben nem halhat meg az ember és a kémény még mindig megmarad a cserépkályhának :).
2011-01-11
01:31:49
#10514
nekem lassan az egész házam egy nagy fűtőtest lesz :_)

Mármint van 3 konvektorom 50nm-re. Igaz ezeket nem nagyon használom, helyette vegyes tüzelésű megy pufival kint a kazánházban. Bent, a két szoba között is van egy teljesen jó kéményem (még jobb mint a kinti) és ide jövőre szeretnék egy cserépkályhát, mert a mellett nőttem fel, és imádom. De azon is gondolkoztam, hogy inkább egy cirkót kéne bekötni, hogy kevesebbet kelljen a fával bajlódni, viszont akkor meg már lehet olcsóbban kijövök ha szerzek korszerűbb konvektorokat és akkor hagyom a cirkót egyelőre. Csak ugye két olcsó, új parapetes konvektor is megvan annyi mint egy cirkó. Viszont ugye ahhoz már komoly kémény kellene, vagy a turbós verzió de az meg tudtommal drágább.

Kicsit bizonytalan vagyok, vagy mégsem? Minden esetre a nyáron lesz még időm töprengeni ezen.
2011-01-11
01:02:06
Előzmény: tomasz #10511#10513
Optimális körülmények között... átlagosan persze kevesebb.
Érdekes lenne egy üzemszerű körülmények között történt mérés eredményét látni.


2011-01-11
00:51:54
#10511
A mai, "korszerű" konvektorokra azt írják, hogy kb 90%-os hatásfokkal működnek. Nekem soknak tűnik egy kicsit. Igaz ez? a parapetesre gondolok.
2010-10-27
12:52:01
#8489
pepe,
de akkor számolj a csövek hőszigetelésével, fagyállóval, a lecsöpögő kondenzvíz elvezetésével, és egy elég nagy szerkezettel, mivel a füstgáz kiáramlását nem fojthatod le. Ha éppen nem megy a konvektor, a víz nem fagyhat bele a hőcserélőbe, a gyújtóláng hője nem biztos, hogy elég a szabadban.
2010-10-26
20:12:06
#8470
monolit: szóval a falon kívúl a védőrécs helyett inkáb hő-felfogót kéne feltenni? Érdekes, és elgondolkoztató. pepe
2010-09-29
08:01:20
#7905
pepe,


A konvektor tetőre tett csőkígyóval a szoba melegítésére szánt hőt lopod el.

Ha mindenáron vissza akarod nyerni a hő egy részét, akkor azt a szabadban a kitorkollásnál kellene megtenned.
villam64Válasz erre
2010-09-28
13:53:16
#7891
Pepe
A gázkonvektor az oldalági kéményen nyomja ki a hőt, és a füstöt. A felső borító lemez alá betett csőkígyó nem zavarja.
2010-09-28
05:55:18
#7881
Tegnap bekapcsoltam a konvektort, és megint felpiszkált az a gondolat, hogy a tűzforróra felmelegedett konvekrortetőre /ami kb 1o cm,re van a dobtól/, miért ne lehetne csőkigyót tekerni. melegviznyerés céljából?Sőt odáig jutottam, hogy csakis a konv.tető belső oldalára elhelyezett csőkigyó, marha sok hőt eltudna vezetni,. És ettől még a konvektor elején - oldalán őmlik a meleg. Persze tudom, hogy egy csomó hő a szabadba távozik/ százalékosan nem tudom- vannak akikszerint 7o, vannak akiszerint 3o százalék/ de pont ezt akarom visszalopni.Szóval a gézművek csak nem szól bele, hogy a konvektor tetejére teáskannát, vagy csővezetéket teszek!? pepe
2010-09-24
20:02:57
#7813
Plaszlo,

Rézcsőből tekert jó sok kört. Teljesen leállt a kandalló fűtése tőle.


2010-09-23
10:39:09
#7757
Monolit,
gyerekkoromban a konyhai vaskályhán volt ilyen hővető dob, ha rendesen bedurrantottak a kályhába, vörösen izzott a keresztben menő levegőcső, szinte jobban melegített mint a kályha. Igaz csak addig, amíg intenzív volt az égés. Úgy tudom kandallókhoz ma is lehet kapni ilyen hővető dobot és komolyan megdobja a kandalló hőhasznosítását, ha a kémény is megfelelő.
Azért érdekes, úgy látszik az ismerősöd nagyon hatékony hőelvonó csőrendszert épített. :-)
2010-09-22
20:07:09
#7733
Plaszlo,

Az ismerősöm lemezkandallóval próbálta meg, ezt szerette volna keringető szivattyúval a fűtési rendszerre rákötni.

Valóban kandalló függő (is lehet) a dolog. Néha a kevesebb több, de már nem kísérletezett tovább azzal hogy kevesebb menetet tekerjen a füstcső köré.

Régebben lehetett kapni olyan füstcső dobokat amelyeken egy átlós áttörés volt. Ez hasznosította némileg a füstcső melegét. Nem volt számottevő a hőelvonás, nem zavarta meg a füst áramlását. Valószínűleg újból felfedezik maguknak a gyártók, forgalmazók.
2010-09-22
11:22:24
#7726
Úgy látszik kandallója válogatja. Amit említettem száraz fával fűtik és ha a levegőzőnyílásokat teljesen kinyitják, szinte hegeszteni lehet benne, egészen fehér színű lesz a láng és felcsap a kéményig.
2010-09-22
11:19:08
#7723
Nálunk általában csak izzik a tűz a kandallóban. A rozsdamentes füstcső közvetlenül át van vezetve a szomszéd szobába, ott kézzel megérinthető, már nem éget. Ezt a csövet most kormoztam ki 6 év után először, nem mondom, hogy nem volt benne korom, de nem vészes. Az izzáshoz ez is elég oxigént biztosít. Száraz fával fűtünk.
A házban, ahol régen laktunk, a szomszéd szobába egy hőhasznosító füstcsövet tettünk, ami viszont rendesen kátrányosodott. Párás pincében tárolt német brikettel fűtöttünk.

Azt viszont írta valaki, hogy a vízteres kazánjában a vizes regiszteren kicsapódik a pára, és megeszi a csöveket.
2010-09-22
10:38:09
#7719
Pepe
A külső hőszigetelés a nyerő, erről rengeteget olvashatsz a hőszigetelés fórumban, ott találsz magyarázatot miért a külső és nem a belső hőszigetelés a megoldás, valamint a gyakorlati megoldásokra, kivitelezésre is sok hasznos információt és tanácsot.

Monolit,
érdekes amit írtál a kandalló csöve köré tekert csőkígyóval. Ismerősömnek olyan kandallója van, aminek a füstcsöve először megkerüli a kandallót a burkolat alatt (ventilátor vezeti ki az így nyert plusz hőt), majd szigetelt saválló kéményben megy a szabadba a füstgáz. Ennek ellenére olyan forró még mindig a füstgáz, hogy a szigetelt kémény még befűti a felső szobát is. Ez a kémény utólag lett beépítve, így csak egy apácarács takarja a kandalló fölötti szobában, hogy a véletlenül kapott fűtést ki tudja használni.
2010-09-22
07:44:36
#7714
monolit.
Igazad van. inkább a hőszigetelésre forditom az energiámat,/!pénzemet/Az eredményt azzal is eléri az ember,/mármint hogy meleg legyen/, csak a fűtésre talán egyszerűbb fogni a dolgot.Szigetelni elég macerás, főleg régi háznál. Erre is volna egy kérdésem!: Melyik jobb? belőlről vagy kivülről szigetelni a falakat,-. /Ha mindkettőre van lehetőség/.Mik a következmények?- és a külömbség? pepe
2010-09-22
07:24:06
#7711
pepe,

"Mindenesetre egy kérdésem azért volna.: ha hivatalos gyártók gyártanának , kiszámitva a hőtechnikai, és más paramétereket., használható lenne az ötlet? pepe.link"

Felesleges bonyolítani a dolgot, hiszen ugyanerre már van megoldás. Lásd cirkó.

Ha a "felesleges" hőt akarod elszállítani, akkor túl van méretezve a konvektorod. Ha megfelelő, akkor viszont hiányozni fog az a hő, amit elvonnál.

Milyen logika az elgondolásod alapja?

Hasonló megoldás volt, hogy tekerjünk csőkígyót a kandallók kéménycsövére mondván hogy a hő kiáramlik a kéményen keresztül és elvész. Csakhogy a lehűtött cső miatt az áramlás megszűnt. Fizika hogy a meleg levegő felfelé áramlik,ezt szüntették meg.

Ha az őrláng melegét szeretnéd "megmenteni" akkor sem jön össze. A konvektorokhoz nagyméretű faláttörést alkalmaznak. Ha nem megy az őrláng, azon keresztül veszti a hőt a lakás.Ha elvonod a meleget, ugyanez játszódik le.


2010-09-21
21:27:02
#7701
pepe!

Olyan létezik(ett),hogy gázradiátor,keress rá a google-be.15-éve kb, konvektor helyett akartam venni.Úgy működött mint az olajradiátor,csak gázzal volt fűtve.

Üdv!

De azt a másik dolgot se hanyagold!!!
2010-09-21
19:15:51
#7695
T Plaszló+ robert.
Köszönöm, hogy foglalkoztatok az "őrűlt" elképzelésemmel. Meghajlok az indokaitok előtt, és inkább a NŐ-k,kel foglalkozok. Bár az én koromban már az is problémás!
Mindenesetre egy kérdésem azért volna.: ha hivatalos gyártók gyártanának , kiszámitva a hőtechnikai, és más paramétereket., használható lenne az ötlet? pepe.
2010-09-21
10:28:00
#7678
Azt hiszem, valahol értem Pepe elgondolását. Ha nem akar szerkezetileg belenyúlni a konvektorba és megváltoztatni a paramétereit, akkor csak a konvektor fölé helyezett csőkígyóval lehet a kiáramló hőt egy másik helységbe továbbítani. Ez lehet közvetlenül a konvektor fölött lévő fém zárólap alatt. Így nem ér a konvektorhoz, nem avatkozik bele a működésébe, a felszálló meleget próbálja "ellopni" a fűtött szobából a másikba.
Pepe, van egy érzésem, a hatásfoka nem fogja elérni a kívánt eredményt. Itt már többszörös hőátadás lenne - konvektor-levegő-hőcserélő_csőkígyó-fűtőtest-levegő -, rengeteg veszteséggel, jó esetben langyos lenne csak a másik fűtőtest. A hőelvonó és hőleadó felületek aránya sem kedvező, + a beruházási költségek (szivattyú, fűtőtest) nagysága.
2010-09-21
07:49:33
#7674
pepe,

Az általad említett csőkígyó hőelvonásából adódóan egyrészről megváltozik az égéstérben a gázok áramlása, másrészről sokszorosára nő a korróziós hatás. A ház egyszerűen át fog lukadni. Ne is próbálkozz, nem ilyen igénybevételre tervezték a konvektorokat.


2010-09-21
07:34:24
#7673
robert.
Tovább boncolva a dolgot, ugy jött a gondolat, hogy a konvektorra tett edényben /fazék-/-lábos/, felmelegedett a viz, . Na most,: én nem akarok a konvektorhoz szerkezetileg hozzányulni, csak a lemezére / ahol a legforróbb/ egy csőkigyót felerősiteni,s azt a hőt ker.szi.val radiátorba be. Idővel csak felmelegszik az a fránya víz! Mert igy 1 helyett 2 helységet lehetne fűteni. pepe.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  Gázkonvektorlapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva