Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Hőszigetelés kiszellőztetéselapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-10-17
22:33:20
#8220
atika,

Nagyon csúnya látvány :(
A leírásból "A fólia egyik oldala – a nemezelt réteg – a páralecsapódást gátolja..." . Hát, ez nem úgy tűnik, hogy meggátolta!

Ellenlécezés is van a cserépléc alatt? A beépítési előírásban szerepel, gondolom az intenzív szellőzés miatt, ami segít a fólián -a mikroperforáción- átjutó párát kiszellőztetni.

A fólia nemez-kasírozása hozzáért a kőzetgyapothoz?
Véleményem szerint ez a fajta páramozgás (lélegző fólián át) meg sem közelíti a kiszellőztetett légrés hatékonyságát, még ennél sokkal jobb tulajdonságokkal bíró fóliák esetén sem (mert azt is meg kell vallani, hogy a fellelhető adatok alapján CSAK MÉRSÉKELTEN páraáteresztő a solflex, éppen határeset). Feltételezem azonban, hogy az adatlapok mögött tényleges mérések és szakértői vélemények állnak (túlzottan optimista vagyok?), vagyis a helyesen beépített fólia alatt nem nedvesedhetne a szigetelő.
De, amint említettem, mérsékelten páraáteresztő fóliáról van szó, aminek a használata páratechnikai méretezés nélkül kockázatos, a méretezéskor felhasznált környezeti paraméterek megváltozása viszont nagyon valószerű. Ez az utólagos okoskodás persze nem segít rajtad, egy gyártói reklamáció esetén símán elhajtanának.

Nedvesség nem feltétlenül a lakás felől érkezik. A tetőszerkezet faanyaga gyakran totál vizes a szigetelés beépítésekor. Hatalmas mennyiségű vízről van szó, ami nem egykönnyen távozik a bezárt térből (még ha "lélegző fólia" takarja is. Apropó faanyag: le vannak kezelve a szarufák? Nem úgy látszik.
A cserép felől is érkezhet a víz. Ellenlécezés nélkül a fólián a cseréplécek által felduzzasztott tavacskák alakulhatnak ki. Ez ellen semmilyen fólia nem véd, a víz előbb vagy utóbb utat talál a szigetelés felé.
Ha a magasabban futó fóliát nem hajtották az alsóra (pl fordított sorrendben rakták fel) szintén bevezeti a vizet.

Lehet, hogy a belső térből a szerkezet résein át áramló levegőben lévő vízgőz a szerkezetben kikondenzálódik. Van valamilyen szerelvény a problémás szarufaközökben (szellőző, ablak, elektromos vezetékek miatti áttörések, stb)?

A kis padláson végig tudsz kúszni? Azt írod, hogy 4 szarufa között tapasztaltál nedvesedést. A többi ok? Milyen helységek vannak a problémás rész alatt?


Szívem szerint kiszellőztetném a "kis padlást" a gerinc hosszában, még ha ezt írják is: "A gerincen átfektethető, így a hőszigetelést jobban védi a héjazat felől a csepegő víztől és a porhótól."

Ki kellene nyomozni, hogy honnan származik a víz. Ha ez kiderül, akkor lehet a hiba megszüntetésén munkálkodni.
A javítást HALADÉKTALANUL el kellene végezni, bármi legyen is a hiba oka, mert a hőszigetelés csökkenésén kívül a faszerkezet gyors romlása a fő veszély.
2010-10-17
21:25:35
#8218
Elnézést a technikai problémámért...

szóval a fotón a kispadlásból(fölső háromszög-légtér) benyúlva a gyapot és a külső páraáteresztő fólia közé érezhető és jól látható a nedvesedés.2010-10-17
21:15:10
#8214
2010-10-17
21:12:16
#8213
Kedves Róbert, és kedves fórumozók!

Mindenek előtt gratulálok a Szép házak c. magazinban megjelent oldalakhoz...

Sajnos valószínűleg van egy problémám; Új építésű házunkkal a 3. telet kezdjük el -részben örömmel, mert nektek (is) köszönhetően érdemes volt jól hőszigetelni és jól tájolni... de... tavaly tél elején a gázkémény miatt megbolygattam a tetőtér ferde síkjának hőszigetelését és nedvesedést tapasztaltam.
részletezem; karton, hőtükrös párazáró fólia (ragasztva a toldás)a keresztlécek között 5cm kőzetgy. a szarufák között 15cm deltarock és kiszellőztetés nélkül rá a páraáteresztő!!! solflex hőtükrös fólia (belül fehér textilszerű anyag kívül alukasírozás. Aztán kivül kiszellőztetés, cserépléc és bramac. Minden szarufaközben van szellőzőcserép és alul is korrektül megoldva rovarhálóval. A szarufa közöket azért mertem kitölteni, mert a páraáteresztő fólia erre való.
nos tavaly és most is -bár most csak az északi oldalt és ott is 4 szarufa közben tapasztalom a vízgyöngyözést. A gyapot kb. 0,5-1cm -e átnedvesedett -ami még nem is zavarna, de több helyen a szarufa és a ráfektetett fólia is nedves ill. a szarufa fölső 2-3 cm-én már penészfoltok is megjelentek. Pár penészpötty magán a fólián is észlelhető ott is ahol nincs már hőszigetelés tehát a "kispadlásban".
Múlt évben ezt a vélt problémát már megvitattam az index fórumon, részben sajnos megnyugtattak, bár akkoriban nagyon párás-ködös idő volt...
A dolog nyugtalanít, szerintem ennek nem szabadna így lenni, nem sok évtizedet jósolok így annak a 4-6 szarufának.
Mielőtt kérdeznétek, nagyon odafigyelek a beltéri szellőztetésre, légcserére, a kivitelezést sem amatőrök végezték, stb...
Hallottatok -e már ilyen jelenségről (bár az emberek nagy része biztos nem a gyapotban turkál...), mit tippeltek, leírás és fotó alapján mit jósoltok.?

Segítségeteket előre is köszönöm; a.

2010-10-08
13:42:40
#8117
talpfa,

1. Le kell szedni a csúcs közelében néhány sor cserepet
2. felvenni 1 vagy két cseréplécet (a rajzon egyszeres lécezés)
3. a fóliát felemelni
4. a cserépléceket vissza
5. ráhajtani a fóliát
6. és a cserepet vissza.

A levegő a gerinc alatt szellőzik ki (csak felfelé).
2010-10-06
07:23:30
#8069
Szia robert!

A következő a kérdésem, a képen látható vázlat rajz alapján.
A képen egy rövid oldali ferde tetősík látható. Magyarul a ház vége, nem tűzfal, nyergetető, hanem sátortető...
Solfelx nyár tetőfólia van.
Rétegrend helyes, a itt fórumon millószor kitárgyalt.
De a rövid oldai ferde sík, fölül hogy szellőzik ki???
Hosszú oldalnál egyértelmű, fogópárok fölött a tetőgerincnél van szellőző rés végig.
De itt a "háromszög miatt" a csúcsnál bezárja a szarufa a levegő útját.
A rajzon középen a téglalap egy velux ablak lenne. Alulról jelöltem nyilakkal a levegő útját. Középen az ablak fölött egy szellőző cserép van.

Előre is köszönöm!
2010-09-29
16:40:07
#7921
ceruza,

Van úgynevezett "páraáteresztő fólia". A szigeteléssel csak az érintkezhet a hideg oldalon kiszellőztetés nélkül (pl nincs elég hely).

Azt hiszen az illusztráció inkább arra utal, hogy a szarufák hőhidasságát egy második réteg hőszigeteléssel szüntetik meg.

2010-09-29
08:14:06
#7906
Peter,

Zölddel rajzoltam a szarufa és fólia találkozását, pirossal a szigetelő vonalát (a kép közepén látható gerendára nem rajzoltam fel). A szelemen és a fólia között úgy tűnik van elég hely, de az eresz irányában lefelé és a gerinc irányában felfelé mindent el kell takarítani, ami akadályozza a levegő mozgását.

A vápa mellett két oldalon a zárt háromszög alakú kamrákat a szomszédos cseréplécek között a szarufa és a fólia közé csúsztatott 10 centiméteres 16-os vagy 23-as MÜ I-es csődarabkákkal (sárga nyilak) lehetne megnyitni a szomszédos légjárat felé (alsó rajzon a fólia kék színnel).
Evvel a módszerrel a szigetelő nem marad teljesen szellőzés nélkül.
A felső szellőzés a vápa közelében elhelyezett szellőzőcserepekkel javítható.

Avval tisztában kell lenned, hogy a leírtak csak javítanak a meglévő helyzeten, de nem jelentenek egyenértékű megoldást az építés során végzett szakszerű munkával.
A tetőtérben nyáron melegebb lesz, mint kellene, és a faanyagok előzetes védelmének elhagyása szintén óriási hiba, amit pótolni kell.

Szerintem addig ne kezd el a javítást, amíg el nem döntöd, hogy akarod a károdat érvényesíteni.2010-09-28
21:37:23
#7900

"A vápánál a helyszíni adottságoknak megfelelően cselekedj, azt nem látom át hogy van."
A vápával van a leginkább bajom. Azt hiszem, ott nem tudok semmit csinálni.
A vápára rá van erősítve duplán visszahajtva a fólia. Egy ácstól azt hallottam. hogy ott dupla tetőlécre kellett volna a fóliát erősíteni, ami között kellett volna légrést hagyni.
200 cm2 -nyi légrés kellene méterenként, a jelenlegi nullával szemben.

2010-09-16
09:50:33
#7545
Peter,

"A cserép felől ennyi szellőzés nem elég?"
A kúpcserepeket meg kell emelni, és biztosítani kell a levegő szabad áramlását a fólia felett és alatt is a szarufaközök teljes szélességében. Az "alatti" rész a kúpcserepeknél szellőzik ki.

Igen, az eresz alá épített dobozt kell kibontani a teljes hosszában a fólia alatt 5cm szélességben. A vápánál a helyszíni adottságoknak megfelelően cselekedj, azt nem látom át hogy van.

A 2x5 multirock is ok.

A fólia a párazáráshoz kell. Jobb, ha a szigetelő és a gipszkarton találkoznak, mert akkor kevesebb levegő juthat be a szerkezetbe.

A fogópáron elég 5cm multirockot átfektetni 5x5-ös staflik közé szorítva. Szigetelt padlásfeljárót kellene építeni, talán egy plusz csapóajtóval.

"A fóliát mivel tudnám időtállóan befoltozni? Erre van valami javaslat?"
Nem tudom, a fólia gyártójától kellene tanácsot kérni.

"A faanyagok nem lettek lekezelve"
Az előírt keverési arányt be kell tartani! A cseréplécek hogy lesznek lekezelve?Egyre inkább van egy olyan érzésem, hogy érdemes lenne egy igazságügyi szakértőnek megmutatni a tetőt.
2010-09-16
09:15:59
#7542
Robert,

Köszönöm a tanácsokat!
Szellőzőcserepek vannak berakva most is. A gerinccel párhuzamosan, attól lefelé kb 1 méterre, méterenként 1 db.
Szellőzőcserép van a vápák mentén is, azok mindkét oldalán, kb 2 méterenként.
A cserép felöl ennyi szellőzés nem elég?
Eddig úgy gondoltam, csak a fólia alatti szellőzéssel van gondom.

A csatornánál milyen zárólécet távolítsak el? A legalsó, dupla cseréplécet nem tudom kiszedni. Az eresz alá épített dobozt bontsam szét? De a vápánál már utólag nem tudok semmit tenni? Tulajdonképpen ezért aggódom. Érdemes újrafóliázni ez miatt a tetőt? Gondolom, ha páraáteresztő fóliával készült volna, akkor nem lenne ilyen problémám.

Az egyben 10 cm -es multirock jobb lehet, mint a 2 x 5? Csak azért gondoltam a 2x5-öt, mert akkor élére állított cseréplécek közé tudnám tenni a multirock-ot. A cserépléc jóval olcsóbb, mint az 5x10-es palló, és könnyebb is rögzíteni a szarufákhoz.

A solflex tél fólia és a gipszkarton közé azért gondoltam a légrést, mert az hőtükrös fólia , és úgy tudom , a hővisszaverés akkor működik rendesen, ha van légrés is. De cáfolj meg, ha ez nem így van.

Ha nem szigetelem a plafon fölötti ferde részt, akkor a fogópárokra kell még építenem valami keretet, ami közé tehetek még plussz szigetelést, ugye?
Egyébként azért is tűnt jobb gondolatnak ott is szigetelni, mert valamilyen padlásfeljárót oda is kell beszerelnem, ha pedig fönt hideg van, a feljáratnál kimegy majd a meleg.

A fóliát mivel tudnám időtállóan befoltozni? Erre van valami javaslat?

A faanyagok nem lettek lekezelve, de ígéret van rá, hogy a gerendák Tetollal még le lesznek fújva belülről. Megígérte az ács, hogy megcsinálja még valamikor. Amikor a tető készült, rossz volt a berendezés, amivel lefújták volna.
Ott áll a Tetol 2 hónapja bekeverve, remélem nem romlott meg. 2 kg van feloldva 20 liter vízben. A használati utasítás szerint 2 kg 10 m2-re lenne elég, de az ács szerint bőven jó lesz így is. Permetező készülékkel fogják befújni.
Lehetséges, hogy sűrűbb anyag eltőmítené a permetező készüléket, azért ragaszkodnak ehhez a higításhoz?
Biztosan jobb lett volna, ha egy korábbi munkafázisban kezelik a fákat, de erre az ács nem volt hajlandó. Akkor a cserépléceket is le lehetett volna fújni, így azok már kimaradnak. (Biztosan azért nem csinálta korábban, mert a Tetol erősen mérgező, és akkor a mérgező faanyaggal kellett volna dolgoznia.)
2010-09-15
19:00:28
#7535
Peter,

A gerinc mentén a kúpcserepek megemelésével, és a szarufaközökbe helyezett szellőzőcserepekkel, valamint a csatornánál a zárólécek eltávolításával a felső szellőzés megoldható. A szakadt fóliákat persze javítani kell!

A rétegrend egyszerűsítése:
5 cm légrés, 10 cm deltarock, 10+x cm multirock, solflex tél párazáró fólia, 0 légrés, gipszkarton

A tetőtér felett a padlástérben a ferde síkot nem érdemes szigetelni, csak a plafon szigetelését kell összegyógyítani a lentről érkezővel. A plafon gipszkarton alá párazáró fólia elengedhetetlen.
A szigetelést a fogópárokon is át kell futtatni, mert hőhidat képeznek. A fogópárok fölött inkább deszkát használj ujjnyi résekkel. Erősebb, könnyebb vele dolgozni, és nem drágább, mint az OSB.

Gépi szellőztetés nélkül nem érdemes 3 rétegű üvegezést betenni, úgy is olyan sokat kell szellőztetni, hogy az önmagában hazavágja az ablakok nyereségét.

Amíg nincs kijavítva a fólia ne csinálj semmit. Nem fölösleges aggodalom a felülről érkező csapadék elleni védekezés. Különben miért építenének be egyáltalán fóliát a cserép alá?

Le lettek kezelve a faanyagok?
2010-09-15
18:34:51
#7533
kicsit távolabbról mutatva:


(oldalt könnyű szerkezetes fal lesz, ez még nincs megcsinálva)

Ez pedig egy gerenda a régi részen. A gerendák toldva vannak, ezért oldalt meg lettek erősítve egy egyben 7 méteres darabbal egy helyen. (Nem tudom, miért nem lett kiszedve a régi)
Taréj szelemen, alulról fényképezveEz pedig a vápa egy másik szögből:2010-09-15
18:07:18
#7530
Peter,

A fóliát véletlenül se vágd ki, az arra való, hogy a majdani szigetelést megvédje a porhótól és egyéb, a cserépen átjutó csapadéktól.

Az első szerszám egy baseball ütő, amire szükséged lesz :)

2010-09-15
17:53:39
#7529
Sziasztok!

Tetőtér beépítésbe kezdtünk. Ennek kapcsán a tető egy részét át kellett építeni.
A ház kb 20 évvel ezelőtt készült, jó állapotban volt a tető. Akkoriban a cserepek alá párazáró fóliát építettek be, ezért az ács azt mondta, hogy az új rész se különbözzön ettől, oda is párazáró fóliát vegyek.
A tetőt megcsinálta, látszólag szép munkát végzett, én kifizettem boldogan.
Aztán elkezdtem gondolkodni, keresni a leírásokat, hogy hogyan, és milyen anyagokkal kell szigetelni a tetőteret.
Mindenhol azt olvasom, a tető működésében a legfontosabb, hogy rendesen át legyen szellőztetve. Sajnos az én ácsom, a fólia alatt ezt teljesen elhagyta.
Lefényképeztem, hogy is néz ki a dolog. Az eresz is teljesen zárt, és a vápáknál is teljesen le van zárva minden.
Az első kép az eresz alja, a második a vápa.
Tudok rést hagyni a szigetelőanyag és fólia között, de nincs hely a kiszellőzésre.
Még fent, a gerincnél is jól le van zárva a levegő útja. Azokon a helyeken, ahol kellene a szellőzés, ott duplán áthajtva jó szorosan odaszögelve van beépítve a párazáró fólia. Fent a gerincnél kivágom a fóliát, kitépkedem a cserepek alól, ez tiszta sor. (A kúpcserepek alatt is van valami plussz műanyag leterítve, azzal mit lehet csinálni?) De mit tehetek a vápánál, és lent az eresznél?
Utólag ez javítható valahogy? Az ács szerint ez így tökéletes, ahogy van. Ő azt javasolta, hogy hasítsam ki a fóliát több helyen, akkor a cserép felé ki fog szellőzni. Nem is igazán vigyázott a fóliámra, a munka során pár helyen ki is van szakadva a fólia. (mivel lehetne ezt beragasztani?)Az én meglátásom szerint elvi hibás a dolog. Ha szakadások vannak a párazáró fólián, ott a cserepeken átjutó nedvesség becsoroghat a szigetelésbe. A kiszellőzéshez meg kevés az a kis hasadék. Mi a véleményetek erről?
Lehet valahogyan javítani az elrontott fóliázást?

A tervezett rétegrendem ez lenne:
Cserép, tetőtéc, keresztbe tetőléc,párazáró fólia,- idáig megvan, - aztán 3 cm légrés, 12 cm deltarock kőzetgyapot, erre merőlegesen 5 cm multirock, erre merőlegesen újabb 5 cm multirock, majd solflex tél párazáró fólia, 3 cm légrés, gipszkarton.

A tetőtér felett lenne egy pici (a csúcspontnál kb 1,5 m magas) padlástér is.
Ezt érdemes lenne szigetelni? Arra gondoltam, hogy igen, mivel ha ott nem szigetelek, akkor attól a falak lehűlnek, és rontják a homlokzati szigetelésem hatékonyságát.
A padlástér födémjét is ki kellene alakítani. A plafon gipszkarton lenne. Az alá párazáró fólia kerülne. (kérdés: ez kell ide?)
A fogópárok 15 cm szélességűek, ezért oda 15 cm multirock kőzetgyapotot tennék.
Azért, hogy járható maradjon a felület ezt felülről bedeszkáznám. Szerintetek jó lenne így? (Vagy jobb az OSB lap?)

A homlokzaton levő ablakaimban 0.6-os hőszigetelésű, 3 rétegű üvegek vannak.
De utólag jutott eszembe, hogy kellene még egy-két tetőtéri ablak is. Azonban a tetőtéri ablakoknál a 3 rétegű szigetelés még eléggé kuriózum, kétszer annyiba kerülnek, mint normál üveggel. Szerintetek megérné így is, vagy vegyem meg az olcsóbbat, annyit úgysem számít a dolog?

Még egyet: Ha nem lehet semmit kezdeni az elrontott fóliázással, akkor mire számíthatók? Penészedés, vizesedés? Vagy túlaggódom, és annyira nem vészes a helyzet?

Üdv.: Péter
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Hőszigetelés kiszellőztetéselapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva