Biosolar Forum => PROGRAMOK => Szoláris tárolók kapacitása és hővesztesége - Solar Tank Heatloss |
robertVálasz erre 2010-12-18 12:26:18 |
---|
#9840 joevagyok68 kérése: "A régi változatot jobbnak tartod" igen "Miért?" pufi "tervezésekor" többször nézegettem, hogy mekkora deltaténél> mennyi a pufiból "kinyerhető " energia , könnyen átszámolható volt gáz m3-re. megadott méretek alapján dobta a felületet, nem kellett számolni :-) Változtatva (növelve) a szigetelés vastagságát, mutatta a hőveszteség csökkenést (nyereséget) Visszaraknád? Köszi :-)) robert: A régebbi verzió újra elérhető itt: apps.biosolar.hu/tank_heatloss_v1/ |
robertVálasz erre 2010-09-09 18:27:37 |
---|
#7323 Módosítottam az eredeti programot, így segít elképzelni, hogy a lakók számának és a tároló méretének függvényében milyen hosszú időszakot képes a szolár tároló áthidalni napenergia utánpótlás nélkül. apps.biosolar.hu/tank_heatloss/ Úgy gondoltam, hogy egy feltöltött tároló hőmérséklete 20C fokot csökkenhet ahhoz, ameddig még hasznosítható hőmérsékletű benne a víz. Egyéb ötlet? |
robertVálasz erre 2010-09-08 12:52:51 |
---|
#7304 Írok egy kis segédprogramot, ami segít elképzelni, hogy a lakók számának és a tároló méretének függvényében milyen hosszú időszakot képes a szolár tároló áthidalni napenergia utánpótlás nélkül. Úgy gondoltam, hogy egy feltöltött tároló hőmérséklete 20C fokot csökkenhet ahhoz, ameddig még hasznosítható hőmérsékletű benne a víz. Egyéb ötlet? Néhány próbafutás eredménye: SZEMELYEK SZAMA = 2 TERFOGAT [m3] = 1 TAROLO KAPACITASA [kWh]= 20.0 NAPI HOVESZTESEG [kWh]= 6.0 NAPI Fogyasztas [kWh] = 4.0 NAPI HOFOKVESZTES [C] = 10.0 ATHIDALHATO NAPOK SZAMA (20C fokos hofokvesztes) = 2.0 SZEMELYEK SZAMA = 4 TERFOGAT [m3] = 1 TAROLO KAPACITASA [kWh]= 20.0 NAPI HOVESZTESEG [kWh]= 6.0 NAPI Fogyasztas [kWh] = 8.0 NAPI HOFOKVESZTES [C] = 14.0 ATHIDALHATO NAPOK SZAMA (20C fokos hofokvesztes) = 1.4 SZEMELYEK SZAMA = 2 TERFOGAT [m3] = 0.3 TAROLO KAPACITASA [kWh]= 6.0 NAPI HOVESZTESEG [kWh]= 2.7 NAPI Fogyasztas [kWh] = 4.0 Tarolo merete tul kicsi, mert egy feltoltes nem fedezi a napi melegviz szuksegletet es a tarolo veszteseget.A tarolo utanfutest igenyel, vagy csokkenteni kell a fogyasztast. ATHIDALHATO NAPOK SZAMA (20C fokos hofokvesztes) = 0.9 |
zsbalazsVálasz erre 2009-11-13 19:51:30 |
---|
#3362 Róbert! Szerencsére megoldódni látszik a termelt energia mérése, mert sikerült állítanom a vezérlőmön (hála Rikének!!!!!!), ma 15 kwh-t termelt 25-ről 63 fokig melegedett ez kb. 240 forint- 1 kg kenyér ára, ma már éhen nem maradok. üdv. balázs |
robertVálasz erre 2009-11-12 21:23:12 |
---|
#3341 zsbalazs, Egyszerű a kalkuláció: 1 m3 víz 1 C fokkal történő melegítéséhez hozzávetőlegesen 1 kWh energiára van szükség. Ennek megfelelően a tárol hő V*dT, ahol V a térfogat m3-ben dT a hőmérsékletkülönbség. V=0.3m3 20-ról 50 fokra - 0.3*30=9 kWh 30-ról 40 fokra - 3 kWh 30-ról 60 fokra - 9 kWh 30-ról 70 fokra - 12 kWh A felfűtéshez szükséges energia a fűtőkészülék hatásfokától is függ. Más kérdés a tárolás veszteségének mértéke, ami a hőmérséklettel együtt nő. Tehát a tárolt hőmennyiség az első és a negyedik esetben megegyezik, de a veszteség a negyedik esetben magasabb lesz. |
zsbalazsVálasz erre 2009-11-12 19:30:27 |
---|
#3340 Róbert! Azt meg tudnád saccolni, hogy? 300 literes tartályomon: 20-ról 50 fokra 30-ról 40 fokra 30-ról 60 fokra 30-ról 70 fokra hány kw-ra lenne szükség? A kw-ból tudom hogyan gazdálkodjak az energiával. üdv. balázs |
villam64Válasz erre 2009-09-08 16:45:21 |
---|
#2561 Róbert Igen, gondoltam már rá, hogy venni kéne egy kastélyt. |
robertVálasz erre 2009-09-07 21:34:01 |
---|
#2554 villam64, Ha meg lejjebb akarod venni a fűtést, akkor rádobod a medvebőrt (az szigetel) :) |
villam64Válasz erre 2009-09-07 20:10:00 |
---|
#2552 Róbert Érdekes ötletet adtál. Ha van egy nagy nappalid. A közepébe besüllyeszted a tartályt. ~ 50 cm álljon ki. Körbe pakolod téglával, mint egy kandallót. Valamilyen formát alakítasz ki belőle. Kút, szikla, sétány kőpad, kemence, stb, ki mit szeretne a lakásában látni. |
robertVálasz erre 2009-09-06 12:50:31 |
---|
#2542 villam64, A grafikon jó ötlet, mert szemléletes. Attól még, hogy nem vagy hajlandó számolni az egyéb veszteségekkel, azok továbbra is rontják a hatásfokot. Bizonyos idő után kialakul a rutin, és egy csomó ökölszabály figyelembe vételével jól meg lehet becsülni a folyamatokat. Például: ha a napkollektorok hozamának a fele elmegy a veszteségekre (csövek, tároló, stb...), máris felhagyhatsz a tized százalékok lefaragásával. A napenergia hasznosításában ott van a "művészet", ahol a veszteséget is nyereséggé alakítod. Teszem fel, a tárolót és a csöveket a fűtött térben helyezed el. Ezzel megnyered a veszteséget és egy-két radiátor árát is. |
villam64Válasz erre 2009-09-06 11:57:27 |
---|
#2539 Róbert Természetesen mint már többször megállapítottuk nagyon sok körülmény befolyásolja amit nem lehet figyelembe venni. Inkább a görbéket javasolnám az újak kedvéért. Lehet hogy nekiállok, és átviszem az eredményeket táblázatkezelőbe, csak egyesével körülményes. Tehát kirajzolna a program egy grafikont a vastagság függvényében. Egyet a belső hőmérséklet függvényében. Egyet a külső hőmérséklet függvényében, stb. Mondjuk ezeket egymásra másolni. Mi az ideális. Így elnézve 20-22 cm szigetelés esetén alig lesz veszteség, mert a fűtés előbb elviszi. A veszteség a fele harmada lesz a tartályon, mert a fűtés elviszi közben. A bemenő csövek nehéz eset. Nem vagyok hajlandó velük számolgatni. Szükséges rossz. |
robertVálasz erre 2009-09-06 10:34:29 |
---|
#2534 villam64, Kösz a hibajelentést. Javítottam, szigetelés nélkül is adja az eredményt. Ez az applikáció nem a lehűlési görbével számol, mert feltételezi, hogy a hőveszteséget valamilyen hőforrás visszapótolja. Ez a kombi tartályos rendszer miatt készült így. Értem én, hogy a több tartályos kapcsolás - mint a tied - a "magára hagyott tartály" számítást is igényelné, evvel ki kell egészíteni a programot. A hozzávezetések, a tartály alátámasztása és víz hőtágulása jelentős többletveszteséget okoz (a többlet a számított értéket is meghaladhatja). Ezt csak a helyi adottságok ismeretében lehetne becsülni. |
villam64Válasz erre 2009-09-06 07:27:46 |
---|
#2531 Róbert A hőveszteség, napi veszteség számításában van-e korrekció a görbe nem lineáris jellege miatt? apps.biosolar.hu/tank_heatloss/?tamb=0&ttop=80&tbot=80&tmin=40&h=2.1&d=1.1&w=0.05&lam=0.04 apps.biosolar.hu/tank_heatloss/?tamb=0&ttop=79&tbot=79&tmin=40&h=2.1&d=1.1&w=0.05&lam=0.04 4 óra alatt csökken 1 °C-ot , akkor a következő 4 órában kisebb lesz a veszteség. Az utána következő 4 órában még kisebb, és így tovább. Meg nem hajlandó szigeteletlen tárolót számolni, pedig kíváncsi lettem volna. apps.biosolar.hu/tank_heatloss/?tamb=0&ttop=79&tbot=79&tmin=40&h=2.1&d=1.1&w=0.0&lam=0.04 apps.biosolar.hu/tank_heatloss/?tamb=0&ttop=79&tbot=79&tmin=40&h=2.1&d=1.1&w=0.001&lam=0.05 Mondjuk rajzolhatna a program a szigetelés vastagságának változásából adódó veszteségre. ő csökkentené és növelné 0-200 % között, ne én bíbelődjek vele. |
robertVálasz erre 2009-02-19 15:57:27 |
---|
#1508 Szoláris tárolók kapacitása és hővesztesége - Solar Tank Heatloss Hengeres tárolók méretét a magasság és átmérő (height, diameter) beításával adjuk meg. A tárolt víz átlagos hőmérséklete a tartály legmagasabb és lagalacsonyabb pontján (Tank Temperature Top, Tank Temperature Bottom) A legalacsonyabb hőmérsékletű víz, ami még hasznosítható (Tank Minimum Temperature) A tartály környezetének hőmérséklete (Ambient Temperature) A szigeteés vastagsága (Width of thermal insulation) A szigetelőanyag hőátbocsátási tényezője (Thermal Resistance) A tartály kerülete (Circumference of cylindrical tank) A tartály felülete (Surface) A tartály térfogata (Volume) A tartály hőkapacitása (Storage Capacity) A tartály folyamatos hővesztése (Performance) A hőveszteség napi értéke (Daily energy loss) |
Biosolar Forum => PROGRAMOK => Szoláris tárolók kapacitása és hővesztesége - Solar Tank Heatloss |