Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2023-03-28
15:45:38
Előzmény: villam64 #54894#54895
Szia !
Ahogy Torgyán Dr mondta; Ez igy ebben a formában -nem igaz!

A nulla nem tud 2X terhelésnél nagyobb áramot kapni.
Az a tűzhely azért problémás
Mert az L1 és L2 fázis a főzőlapé 1-2-4kW terjedelemben .
A 3 fázis a sűtőé 2,7........3,5kW terjedelemben.

ha 1f ázist kapcsolsz be 10A rel akkor a Nullán is 10A folyik.
Ha két fázist kapcsolsz be;
L1 fázis árama Ia=10 A, a terhelés ohmos (φ=0°), az L2 fázis árama Ib=0, az L3 fázis árama Ic=j10 A, induktív, fázisszöge φ=30°. Ekkor az L1 fázis áramához képest az L3 fázis árama éppen 90°-ot siet.

Ezek eredője folyik a nullavezetőn: I0=(10+j10) A

Ennek abszolút értéke: |I0|=√(10²+10²)=14,14 A

Ha bekapcsolod a 3 fázist is 10A rel akkor a Nullán 0A fog folyni!

itt az a rossz ,hoggy 4+4-2-1kW (17+17 --8,5--4 A) ez a nullán is jelentkezik.
de láthatod hogy azért nem akkora mint állitottad.
Ami ez ellen tud hatni a rossz cos fi, induktiv, kapacitiv hatás,felharmonikusok
(főleg az indukciós főzőlapnál )

Ezért szokás ezeket 1f esetén 3X4mm2 ---2 f esetén 4x4mm2 ----3 f esetén 4x2,5mm2+4mm2 Nullával bekötni.
villam64Válasz erre
2023-03-27
13:41:25
Előzmény: robert #54893#54894
Róbert

Vedd figyelembe. hogy a sütő és főzőlap is egy helyen 3 fázist kap, de nem viszel külön nullát fázisonként oda. Vagyis a nulla háromszoros terhelést áramot kap. Ezeknél nincsenek a fázisok összekötve, hanem fázis - nulla kapcsa van a sütőnek és főzőlapnak is. Nem pedig 2 fázis között van a főzőlap.
2023-03-26
12:14:22
Előzmény: villam64 #54892#54893
villam,

Ha ohmos terhelésed van, akkor bárhogy is terheled a fázisokat, a nulla vezetőn nem megy több áram, mint bármely fázisvezetőn, mert a fázisok közt 120 fok eltérés van.
Ez az állapot változik, ha a cosfi nem 1. Ha a fogyasztók nincsenek kompenzálva, vagy sok a felharmonikus, az rontja a helyzetet.

Az biztos, hogy abból nem lehet baj, ha a vastagabbat választod.
villam64Válasz erre
2023-03-26
11:14:27
Előzmény: robert #54891#54892
Szia

Abból indulok ki, hogy egy fázis esetén ugyan olyan nullát viszel. Ha mind három fázis maximumon működne, akkor mindegyikhez ugyan olyan nullát vinnél. Ez valóban nem valószínű. Akkor egyezzünk meg kétszeres keresztmetszetben.
2023-03-26
07:56:25
Előzmény: villam64 #54890#54891
villam,

"Vagy vihetsz egyet, de akkor háromszor nagyobb terhelésre kell méretezni."

Szerintem csak akkor van értelme a legnagyobb terhelésű fázisvezető keresztmetszeténél erősebb nulla vezetőnek, ha a fogyasztás döntő többségét inverterek, kompakt izzók és kapcsoló üzemű tápok adják (pl irodákban).
Nem tudok elképzelni olyan felhasználási helyet, ahol indokolt lenne a háromszoros keresztmetszet.
villam64Válasz erre
2023-03-25
19:27:42
Előzmény: robert #54889#54890
Shia Róbert

Költői kérdés volt. Régebben beszéltünk, hogy nincs háromfázisú berendezésünk. Tehát egy normál magyar házban az óráig és az órától is külön nulla vezető lenne szükséges, hogy ne terhelődjön túl. Vagy vihetsz egyet, de akkor háromszor nagyobb terhelésre kell méretezni. Találkoztam már kontakt hibás nulla vezetővel három fázis mellett.
2023-03-25
17:00:19
Előzmény: villam64 #54887#54889
villam,

Tudtommal
- 3 fázisú fogyasztóhoz nem kell null vezető
- 1 fázisú fogyasztó működéséhez 3 fázisú hálózatan kell a nulla vezető (1db)
- a nulla vezetőn nagyobb áram folyhat, mint 1 fázisvezetőn, de kevesebb, mint a 3 fázisvezetőn összesen
villam64Válasz erre
2023-03-25
10:37:03
Sziasztok.

3 fázishoz hány nul vezető kell ???
2018-10-02
08:44:30
Előzmény: sándor #52099#52100
Szia Sándor!

Közben rájöttem, min csúsztunk el. Ugye beszéltünk a főzőlapról, meg hogy annak nullvezetője melegszik. Én megmaradtam a főzőlapnál, és az annak nulláján folyó áramnál, Te már belekeverted az egész házat.
Az 52069-nél leesett, hogy mire gondol villam64.
52050-nél én egy készülékre gondoltam, mint amilyen a tűzhely is. Az abban uralkodó áramokról írtam. Azért is nem vágtam az olajradiátoros felvetésedet, mert nem mindegy, hogy a ház 3 különböző pontján van-e a 3 olajradiátor, vagy egymás mellé leteszem a hármat, és egy dugaljba kötöm. És ezért is hoztam fel a villanymotort, mert ugye annak 3 fázisát is egy helyre kötik, nem a ház három sarkába.
De játszottam a 30 méteres hosszabbítóval is, 2kW-os terheléssel 6,5% veszteséget mértem. 0,75-ös a kábel. Ahol aluval kötöttek villanytűzhelyet, ott még nem láttam 2-es alatti kábelt, azoknak azért indokolatlan a 20-30% veszteség.
A ződsárga drótot meg ezután igyekszem majd mindig ződsárgának hívni. És még van védőföldelő-vezető is. Az is ződsárga.
2018-10-02
00:09:45
Előzmény: BJaca #52092#52099
Szia Bjaca!

Úgy gondolom, hogy itt az ideje pontot tenni ennek az értelmetlen birkózásnak a végére.

Állandóan ide oda forgatod a dolgot, de soha nem az éppen megcáfolt elméleted az újabb hozzászólásod témája.

Ez a nulla melegedés kérdés úgy indult, hogy villám felvetette, hogy az indukciós főzőlapjának a nulla vezetője jobban melegszik mint a fázisvezetők.
Nem egy három fázisról működő főzőlapról van szó, mint ahogyan te kevered, hiszen már az induláskor leírta villám, hogy a főzőlapok 230 V feszültségűek. Az, hogy a készülék több főzőlapos és ezért három fázisra van kötve, csak neked okoz problémát.

Bizonyítást nyert, hogy időegység alatt a nullavezető hosszabb ideig vezeti az üzemi áramot, mint az egyes főzőlapok fázis vezetői. Tehát jogosan lehet melegebb, mint a fázis vezetők.
Minden, ami ezután következett, az csak felesleges szócséplés, a vélt vagy valós szakmai tudásod fitogtatása.

Amit felsorakoztattál a villanymotorokkal bezárólag, tök felesleges volt.
Az is, hogy cikized az apró kis mellékes terheléseket. (Kár, hogy leglényegesebbet a cosfit kifelejtetted a fázis terheléséből!)
Arra sem reagáltam, hogy #52077 újra kezdted a barátaiddal megszokott lenéző gúnyolódást.

Nagy marha voltam, amikor azt hittem, hogy te tényleg szakember módjára akarsz egy felvetést tovább fűzni, tisztázni, magyarázatot keresni.

A felvetésre én már az elején adtam egy gyakorlati választ 09.21. #52052.
"Háromfázisra bekötés esetén a nullavezetőnek is elég a névleges teljesítményhez méretezett keresztmetszet duplázás, közbülső kötések nélkül. Kismegszakítóktól egy áramkör a tűzhelyig."
A lényeg az "is" szócskán volt és azóta is ott van.

A választ könnyen ellenőrizheti bárki, akinek van egy bazi durva, és (nem véletlenül) rövid csatlakozó vezetékű vízmelegítő kancsója, kávéfőzője, kenyérsütője. Vastagabb a készülékek csatlakozó vezetéke, mint a dugaljhoz a falban vezetett hosszú vezeték.
Nem véletlenül duplája a készülékcsatlakozó vezeték keresztmetszete, mint a szokásos, de nem méretezett lakásvezetékezés keresztmetszete.

Akinek még ez sem elég, az húzza ki a mosogatógépét a dugaljból. Iktasson a dugalj és a mosogatógép közé egy általános háztartási hosszabbítót. A hossza 3 méter, a keresztmetszete 3x1 vagy 3x1,5 mm2. Indítsa el a mosogatást és mérje meg a hosszabbító kábelének a köpenyhőmérsékletét. Várja meg, amíg a gép felmelegíti azt a néhány liter vizet 65 fokra, és melegítés közben, illetve a melegítés végén újra mérjen hőmérsékletet.
Nem meglepődni kell, hanem számolni.
A veszteséget át kell vetíteni az összes fogyasztóra, majd összesítve a kis kapcsolóüzemi kütyük melegedésével kijön, hogy a villanyszámlája 15-20%-át azért fizeti, mert rosszul van méretezve a lakása.

Úgy gondolom, hogy aki védővezető helyett a készülékek földelésének a vezetőjéről ír, az távol van a villamos szakmától. Nem ismeri az alapvető fogalmakat. Távol van a szakma gyakorlati, tapasztalati részétől.
Nem akarlak ettől a szócsépléstől, az indokolatlan téma váltogatástól eltéríteni.
Nem sajnálom a témára fordított időt és energiát. Tudomásul veszem, hogy eddig jutottunk és kész.
Úgy gondolom, hogy kár folytatni, te nem fogsz közelebb kerülni a szakmához.
Sajnálom.
Szia.

2018-09-30
23:13:01
Előzmény: sándor #52090#52092
Szia Sándor!

"Mindenütt vannak olyan apró kis mellékes terhelések, mint pl. fűtésvezérlés, idő óra, időprogram, világítás, kijelzések, ami a tényleges fogyasztótól függetlenül terheli a nullát akkor is, amikor egyetlen fogyasztó sincs bekapcsolva"
De azok ugye valamelyik fázist is terhelik?

Itt amúgy egyetlen, 3 fázisról működő főzőlapról volt szó, meg arról, hogy miért melegedik a nullája. Ezen már rég túl vagyunk, hogy azért, mert azon folyamatosan folyik áram, a többin meg csak szakaszosan.
De ha egyformák a vezetékek, akkor nem csak a nullvezető van alulméretezve.

2018-09-30
18:19:07
Előzmény: BJaca #52077#52090
Szia Bjaca!
Nem lepődnék meg, mert akár egy villanytűzhelyben, akár egy olyan lakásban, ahol három teljesen egyforma olajradiátort használnak egyidejűleg, akkor azok csillagba vannak kötve.
Viszont még sincsenek csillagba kötve, mert a három radiátor dugaljának a nulla vezetője általában nem egy pontból van leágaztatva, tehát nincs csillagpont. Nincs minden mástól, különösen a nullától független csillagpont.

A dugaljakhoz vezető nulla vezetőkben mindig fázisáram folyik. Ha normálisan van a ház szerelve, akkor az ilyen jellegű fogyasztóknak mindig külön dugaljat illik szerelni. Tehát a "csillagpontig", az elosztó/biztosító szekrény nulla sínjéig minden radiátortól visszafolyik a nullavezetőn a terhelő áram.
Tehát duplán melegít, mert a fázisvezetőt is ugyan az az áram melegíti. Ront a helyzeten, ha nincs "egyetlen termosztát", mert akkor lesznek vezetők, amik nem melegítenek, de a közös csövezésben az éppen üzemelő radiátorok vezetékei nem engedik hűlni az éppen nem üzemelő radiátor vezetékeit.

Még rosszabb a helyzet, ha egyetlen gerincről vannak leágaztatva különböző helyeken (de erről már írtam) a dugaljak. Ebben az esetben az elosztótól legtávolabb még üzemelő radiátor árama végig melegíti a közös nulla vezetőt. Azon a szakaszon is, ahol a másik két radiátor már nem üzemel.

Ez a diskurzus a nullavezeték méretezéséből, a nulla vezetőn folyó áramból indult, és nem akarta senki elvinni a villanymotorok kapcsolásáig.
Azt nagyjából mindenki elismeri, hogy ideális, teljesen szimmetrikus terheléses állapot nincs, legyen szó egy lakásról, vagy egy háromfázisra is köthető tűzhelyről.
Mindenütt vannak olyan apró kis mellékes terhelések, mint pl. fűtésvezérlés, idő óra, időprogram, világítás, kijelzések, ami a tényleges fogyasztótól függetlenül terheli a nullát akkor is, amikor egyetlen fogyasztó sincs bekapcsolva. Ezek nem melegítik, nem melegíthetik túl a nullavezetőt, de rásegítenek az aszimmetrikus terhelésre. Ráadásul a több fázisra kötött készülékek belső kapcsolása sem olyan egyszerű, hogy a nullavezetők a kapocsléc alatt találkozzanak.
Én még ilyennel nem találkoztam. Ha pedig tényleg nincs, akkor a készülék belsejében lesznek, vannak olyan nullavezető szakaszok, ahol az üzemelő lap árama folyik. Bár, ha jól emlékszem, én vetettem fel a három egyforma lap egyidejűségét, a készülékek általában csak két egyforma teljesítményű lappal vannak szerelve.
Jobb fajta indukciós készülékeknél, illetve folyamatos hőmérséklettartó teljesítmény szabályozás esetén elvben elképzelhető az egyidejűség és az egyforma fázisterhelés. Ennek az esélye azonban olyan kicsi, hogy gyakorlatban kizárható, hogy legyen egy pillanat, amikor nem folyik áram a nullavezetőn.
2018-09-23
20:08:53
Előzmény: villam64 #52083#52084
Persze, hogy más egy 3 fázisú fogyasztó, mint a villanymotor. A villanymotort be lehet kötni nulla nélkül is 3 fázisra, sokszor nincs is kapocspont a nullának, csak a 3 fázisnak. Egy villanykályhába is be lehet kötni úgy a 3 fűtőszálat, hogy csak a 3 fázist kapják, ott se szükséges a nulla, csak csillagba kell kötni.
Egy olyan fogyasztónál, ahol a 3 fázisra különböző terhelések jutnak (jó példa erre a villanytűzhely), már kell a nullvezető, különben eltolódnak az egy fázisra jutó feszültségek.
A nullvezetőn folyó áram pedig maximum akkora lehet, mint az egy fázisra jutó legnagyobb áram.
Ha több fázis is terhelve van, a nullvezetőn folyó áram mindig kisebb lesz, mint a legnagyobb terhelésű fázis árama.
Próbáld ki a programot, amit küldtem.

A csillagkapcsolású fogyasztó esetén mindhárom fázisvezető árama a fogyasztó impedanciáin áthaladva a nulla vezetékhez csatlakozik. Gondolhatnánk, hogy ha a három fázisvezetőn a fogyasztóba egyenként I áram folyik, akkor a nulla vezetéknek 3I nagyságú áramot kell elbírnia. Ez azonban nem így van, ugyanis az egyes fázisfeszültségekhez hasonlóan a megfelelő áramok is 120°-kal különböznek fázisban, s mint az könnyen belátható, ez esetben a három fázis összege mindig 0. A nulla vezetéken emiatt nem folyik különösebb áram. (Persze, mivel a gyakorlatban nem pont 120°-os eltolással érkeznek a nulla vezetőre a fázisok, valamennyi áram jelenléte mindig kimutatható a nulla vezetéken is, de ez elhanyagolhatóan kicsiny.)
Itt a szimmetrikus 3 fázisú terhelésről írnak:
www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/HaromFaz_.htm

villam64Válasz erre
2018-09-23
14:46:02
Gyenge voltam fizikából, de mostanra el is felejtettem azt is amit tudtam. Szerintem más egy három fázisú motor, mint egy háromszor 230 V-os fogyasztó. A nulla vezetőnek nulla potenciálon kell lennie mindig. Ráadásul most már földelt a generátornál és a fogyasztónál. Ha nulla vezető megszakad, vagy meggyengül kötési hiba miatt, én nem hiszem, hogy örülne a szinusz 230 V-ot váró elektronika az eltolt szinuszú fázisnak. Még ha van is közben egy ellenállás. Én passzolok, mert csak belezavarodok.
villanyszerelo.forum.hu/index.php?topic=1770.0

'köszönöm a választ;
Ezt én is így gondoltam, hogy nem adódik össze, de érdekes módon, ma amikor mértem a rendszeren, mindig a nullavezetőn volt nagyobb áram. Tehát fázisvezetőkön 0,5; 1; 2 Amper (nem emlékszem a pontos számokra) de a nullvezetőn 2-3 A. Azt hittem, hogy ha mindhárom fázison van valamennyi terhelés, akkor nem a nullán folyik a legtöbb áram.
Deve'
2018-09-23
08:52:58
Előzmény: sándor #52073#52080
Sándor, hidd el, a barátom igazi szakember, sőt még naprakész is. Ő úgy méretez, hogy egyik vezeték sem melegszik.
Amúgy ha csak a nullára teszünk vastagabb keresztmetszetet, akkor a fázisokon ugyanúgy lesz veszteség, csak a rövidebb I*t miatt kevesebb hő fejlődik. Ha egy fázis állandóan menne, hát mindkét szál egyforma meleg lenne.

Röviden: nem a nagyobb áramtól melegszik a nullvezető, hanem attól, hogy hosszabb ideig folyik rajta áram (de ha olvastad volna, ezt írtam is a #52069 hozzászólásomban).
2018-09-23
08:42:12
Előzmény: robert #52076#52079
Szia Róbert!
Kerámialapos tűzhelynél is találkoztam olyannal, aminek a processzora vigyázott arra, hogy egyszerre csak egy lap kapjon áramot. Ha egyszerre bekapcsoltam a 4 lapot, akkor is egy időben egy lap fűtött, 2-3 másodpercenként átkapcsolva a másikra, így az egész felmelegedett.
2018-09-23
08:31:09
Előzmény: sándor #52073#52078
"Az meg magyarázatra szorul, hogy hogyan lehet 400V pusztán attól, hogy megtriplázták a fázisvetőt? Hogy lehet egy fázisból hamis három fázis?
Ez nekem magas."

Pont indukciós tűzhelynél találkoztam ilyen esettel, igaz, ott csak két lap volt. A készüléken a bekötés: N, L1, L2. A gyakorlatban két különálló, 230V-os főzőlap volt benne, még a vezérlőjük is külön volt, gyakorlatilag egy dobozba raktak két egylapos rezsót. Felirat szerint két fázist igényelt volna, de a könyve alapján is be lehetett építeni egy fázisra. Az egyik bekötés szerint összekötöd az L1-et és L2-t, majd mehet az egy fázisra. A másik, és az épületben így is volt kivitelezve, az órától húztak két fázist, két nullát, két földet. Szerencsére nem volt hülye, aki bekötötte, mert megcsinálhatta volna, hogy odavisz egy nullát, egy földet, és az órától két szálon viszi a fázist (ugyanazt a fázist), és úgy köti be. Na ilyenkor a nulla dupla terhelést kapott volna.
Ilyen esetre értettem és a hamis 3 fázist.

2018.09.24
"Működés közben a nulla mindig melegszik (mert veszteség nélküli energia továbbítás nincs), míg a fázisvezetők nem."

Ez nem igaz! A fázisvezetőn ugyanúgy folyik az áram, tehát az is melegszik, azon is van energiatovábbítás.
2018-09-23
08:14:27
Előzmény: sándor #52071#52077
Szia Sándor!
Biztosan meglepődnél, ha a három fázisra rákötnél három egyforma olajradiátort, majd a nullát megszakítva ugyanúgy fűtene mind a három (lehet némi eltérés, ha nem pont egyforma a három fázis feszültsége, de elhanyagolható).
Igazából nem is értem a logikádat, hogy mi alapján gondoltad az egyetlen termosztátot. Én egy olyan vezetékről beszéltem, amiben nem folyik áram, ha egyforma a terhelése a három fázisnak. Erre Te azt mondod, ha ez igaz, akkor megszakítva azt a vezetéket, amiben NEM FOLYIK ÁRAM ki fog kapcsolni a fűtés.
És ezt pont egy olyan ember mondja, aki otthon van a háromfázisú villanymotorok világában, amik úgy vannak bekötve, hogy a csillagpontjukra nem is kötik be a nullavezetőt, és mégis működnek. Akkor magyarázd meg, miért is forognak azok a motorok a csillagpont bekötése nélkül? Hisz állításod szerint ott lehetne ki-be kapcsolni őket???
2018-09-23
07:48:35
Előzmény: sándor #52073#52076
Sándor,

Azt mondod, hogy azért kell vastagabb nulla vezetőt beépíteni, mert a különböző fázisokra kötött lapok nem egyidejűleg működnek, hanem hol az egyik, hol a másik, de a nulla vezetőn minden esetben folyik áram, az egyes fázisokon pedig akkor, amikor aktívak.

Az indukciós készülékek processzora valóban képes lehet ilyen módon vezérelni a lapokat (persze processzor hiányában a véletlen is), és ebben az esetben a nulla vezető jobban melegedhet.

Tehát nem arról van szó, hogy a nulla vezetőn nagyobb áram folyik, mint bármelyik külön fázison, hanem arról, hogy a fázisok összehangolt kapcsolgatása esetén a nulla a hosszabb működési idő miatt jobban melegszik. Szerintem ezt el kell fogadni.

Sokan fázisonként a minimális keresztmetszetet építik be, és nem gondolnak erre az esetre. Szerencsére a napelemekhez vett 6-os vezetéket építettem be 15 méter hosszra.

2018-09-23
00:52:56
Előzmény: BJaca #52063#52073
Hidd el, hogy villámnak van igaza. A villanyszerelő barátod nem egészen szakember.
Legalább is a méretezésben.

A válasz Robertnek is!

Egy villanytűzhelyből indultunk ki, de már egy háromfázisú háznál tartunk.
Már villanytűzhelynél is kimutatható, hogy mindig folyik áram a közös nullavezetőn. Tehát az van amit villám is mond. Működés közben a nulla mindig melegszik (mert veszteség nélküli energia továbbítás nincs), míg a fázisvezetők nem.

Amennyiben egyetlen háromfázisú gerincre van felkötve öt 10A-es dugalj és öt rezsót használsz, akkor az történik amit villám írt. Váltogatják egymást a fogyasztók, illetve van, amikor több is működik egyszerre.
Addig a pontig, ahol a gerincen találkozik az utolsó fogyasztó nullája is a többi fogyasztó nullájával, minden egy fázisú leágazás nulláján az üzemi áram folyik. Tehát melegszenek.
Ettől a leágazási ponttól érvényes az, amit villám állít.
A fázisvezetők nem melegednek, de a nulla igen. És ráadásul állandóan, amíg a készülékek közül bármelyik is működik.

Akkor is ez van, ha egyetlen háromlapos tűzhelyed van. A nullában mindig folyik áram, de a fázisvezetőkben csak akkor, amikor az arra kötött lap üzemel.

Amiben Bjaca villanyszerelő barátja téved, az maga a szerelés módja.
A villanyszerelés az egyetlen szakma, amit bárki megszerel magának. A többit nem meri, mert az vagy folyik, vagy robban. De ki látja az áramot?

Induljunk ki egy egyetlen 10A-es egy fázisú dugaljból!
A dugaljat max 10A átvezetésére méretezték, de nem állandó 10A-es terhelésre. Ki lehet próbálni. Ha 10A folyamatos terhelésnél tíz percen belül nem fog melegedni a dugalj, akkor ott valami baj van.

Ez a dugalj, ahogyan rá is van írva, 16A-es.? Azért, mert 16A-t lehet vele maximum megszakítani, ha olyan zárlat van, hogy a kismegszakító még nem oldott le, de a készülék már füstöl.
Szabvány szerint egy dugaszoló aljzattal (bármelyikkel) maximum 20A kapcsolható, szakítható meg. E fölött kapcsolót kell a megszakításhoz beépíteni, a dugalj csak csatlakoztatásra használható.

A másik hiányossága a barátnak az, hogy általában egy áramkörre, egy kismegszakítóra, legyen az egy vagy három fázisú áramkör, csak egyetlen dugaszoló, fogyasztó helyet szabadna rákötni.
Odaméretezett keretmetszettel. De tényleg méretezettel, és nem azzal a felfogással, hogy 10A, ahhoz elég 1,5mm2. Mert, hogy egyidejűség is van a világon.
Egy lakásban úgy kell méretezni, hogy mindig egyidejűség van.
Semmi nem bizonyítja ezt jobban, mint a konnektoros lakástüzek.

A gyakorlatban ezt a szakemberek úgy oldják meg számításos méretezés nélkül, hogy 5A-ig 1,5mm2. 10A-nál 2,5mm2.
Ha öt dugalj van felfűzve egy áramkörre, akkor a gerinc a fázisvezetőre kötött dugaljak számától függően minimum 4mm2-es, vagy egy fázisú áramkör esetén 6mm2-es. (Ahány dugalj, annyiszor 1,5mm2.) Ez ökölszabályos méretezés úgy 15m vezetékhosszig fogadható el, normális préselt kötéseket feltételezve.

Nagyon fontos a méretezés, mert már a második dugalj terhelése esetén a "hagyományos" szerelés túllépi a megengedett feszültségesést.
A melegedéshez a mai korszerű házaknál már nem elég a méretezés képletéhez használandó állandókat használni. Ezekben a házakban a melegedő vezetékeket nem hűti a fal.
Egyetlen 2KW-os radiátor tartós használata esetén már kimutatható infrás méréssel, hogy hol megy a "drót" a gipszkarton alatt.

Az meg magyarázatra szorul, hogy hogyan lehet 400V pusztán attól, hogy megtriplázták a fázisvetőt? Hogy lehet egy fázisból hamis három fázis?
Ez nekem magas.

Úgy, hogy ide offolom a Délmagyarból a hét bölcsességét:

"Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint birkózni egy disznóval a sárban. Egy idő után rájössz, ő ezt élvezi."

Vagy a másik, amit aki ismeri, attól bocs:

"Okos mérnök

Kivégzésre vár a kémikus, a biológus és a villamosmérnök.
Mindegyiktől megkérdezik a kivégzés előtt, hogy akar e utoljára valamit mondani.
Kémikus nem akar mondani semmit, beül a villamos székbe, bekapcsolják, nem működik.
Ön törvény értelmében szabadon távozhat.
Hasonlóan jár a biológus is.
A villamosmérnök viszont akar valamit mondani.
Igen?
Ha felcserélik a piros és a kék vezetéket, akkor fog működni."

De miért is nem működnének ezek a poénok egy villanyszerelővel is?

2018-09-22
23:04:30
Előzmény: BJaca #52059#52072
Mivel régen volt, természetesen alu.
De ne gondold, hogy a mai réz a maga szűkebb keresztmetszetével nem ugyan úgy melegszik, mint a régi alu.
Csak amíg régen kikukucskált a felmelegedett levegőtől a por kötődobozokból, addig a mai veszteséget a gipszkarton mögé, vagy a két gipszkarton közé rakott üveggyapotban nem érzékelik. Attól az még melegszik, és erősebben öregszik, mintha csőben lenne szerelve. Különösen amikor a padlófűtés alá/fölé szerelik gégecsőbe.
Ha a méretezett alus szerelés húsz év alatt avult el, akkor a mai takarékos szerelés hibái tíz év múlva már kell jelentkezzenek.

Egyszerű próba. Mérd meg a rezsód áramfelvételét otthon a konyhában a helyére dugaszolva. Majd mérd meg egy dupla keresztmetszetű, kb. azonos hosszúságú hosszabbítóról. Meg fog lepni az eredmény. A különbséget fizeted amíg csak át nem építed a házat méretezett belső hálózatúra. És szinte minden készüléked után.

Én egy átlagos családi háznál általában ötféle keresztmetszetet szoktam használni.
Megrendelőtől reklamációm még nem volt, csak a szomszédjától. Amikor ő is olyan átfolyós csapmelegítőt szerelt a konyhájába, mint az én megrendelőm, akkor neki kiégett a vezeték a padló alatt. A megrendelőmnél nem.

2018-09-22
22:46:03
Előzmény: BJaca #52050#52071
Az elmélet igaz. De a gyakorlatban a fázisok frekije eltérő. Mindig, különösen az utcai hálózatot használó házaknál. Azóta meg pláne, hogy elszaporodtak a HMKE-k. (Könyörgöm, ezért ne kövezzetek meg ismét!)
A sok átkozott kapcsolóüzemű táp, meg elektronika a "végeken" teljesen agyonvágja a tankönyvi állapotokat.

Ha így lenne ahogyan mondod, akkor érdekes dolgokat lehetne megvalósítani például a villamos fűtéseknél.
Mondjuk, hogy mindhárom fázisra egy-egy azonos teljesítményű olajradiátoros fűtőtestet akasztol, és egyszerre kapcsolod őket egyetlen termosztáttal...
2018-09-22
20:37:24
Előzmény: villam64 #52068#52069
Áhh, értem már, mire gondolsz! Nincs ideje visszahűlni a nullavezetőnek. Tehát mindegyik vezeték ugyanúgy melegszik, csak a nulla folyamatosan. Oké, megértettem. Persze, megoldás rá a duplázás. Ha könnyebb behúzni egy új szálat, bajt nem okozol vele.

villam64Válasz erre
2018-09-22
20:25:54
Én időben eltolt teljesítményről írtam. BJaca mindig azt feltételezi, hogy 2-3 fázis megy egy időben. Én meg azt, hogy csak 1 fázis. Így amikor ez a fázis lekapcsolódik, és a második terhelődik, akkor megint csak a nulla terhelődik mellette, míg az első fázis pihen. Azt írtam, hogy nálam a főzőlapok ki-be kapcsolgatnak, és nem egyszerre működnek. Így 3 fázis esetén a nulla vezető folyamatosan terhelés alatt van, míg a fázis vezetők csak időszakosan. Egy főzőlap teljesítmény szabályozással működik, az indukciós lap ki-be kapcsolgatással szabályozza a teljesítményt (munkát). Inkább megdupláznám a nullát, a keresztmetszet növelés helyett. 5+1
De nem viszem tovább a témát, csak a gondolataimat írtam le.
2018-09-22
19:32:22
Miért kell növelni egy többfázisú fogyasztó 0 vezetőjének keresztmetszetét, ha ugyanakkora össz-teljesítményt veszünk fel, mint 1 fázison?
Milyen esetben folyik a 0 vezetőn nagyobb áram, mint az L1, L2, vagy L3 fázis vezetőn? Jó lenne egy konkrét példán látni, hogy milyen esetben van erre szükség!
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva