Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |
robertVálasz erre 2023-04-07 07:42:38 |
---|
Előzmény: gaspa #54905#54907 """ A tartály szögletes,fölbe van ásva 10-14 fok között változik a hőmérséklete évszaktól függően,20-as szalukőből pvc-vel szigetelve.A belső teljes felületét tudom szigetelni kb 30m2,talán 45 fokra tudom a hőszivattyúval felfűteni.Nyáron a hűtésre egész jó volt,sokszor ment a HSZ nélkül is csak keringetve.Nyilván nem számítok teljes fűtésre,de ősszel talán rásegíthet.Azt lenne jó tudni mennyit veszíthet pl naponta. """ folytatás hőtárolós témában: https://biosolar.hu/forum/show/54906#54906 |
gaspaVálasz erre 2023-04-06 20:08:34 |
---|
Előzmény: robert #54904#54905 Szia Ez egy hibrid inverter hálózatból vagy napelemről vagy akumlátorból látja el egy fázison a lakást,ezek prioritása programozható.Például elsődlegesen napelemről,ha kevés pótolhatja hálózatból vagy akumlátorból,képes tisztán akkumlátorról is.Az akku töltés hasonlóan programozható.Nem tud visszatáplálni,de nekem nincs is sok értelme,bár ma már létezik amelyik mindet tudja. A tartály szögletes,fölbe van ásva 10-14 fok között változik a hőmérséklete évszaktól függően,20-as szalukőből pvc-vel szigetelve.A belső teljes felületét tudom szigetelni kb 30m2,talán 45 fokra tudom a hőszivattyúval felfűteni.Nyáron a hűtésre egész jó volt,sokszor ment a HSZ nélkül is csak keringetve.Nyilván nem számítok teljes fűtésre,de ősszel talán rásegíthet.Azt lenne jó tudni mennyit veszíthet pl naponta. |
robertVálasz erre 2023-04-06 16:14:59 |
---|
Előzmény: gaspa #54903#54904 gaspa, Gratulálok, remek szerkezetet hoztál össze! A direkben hajtott monitor külön tetszik :) Akkuról is tudsz visszatáplálni? A tartályod köbméterenként és fokonként 1kWh energiát jelent. Tehát 10m3 20-70 Celsius között 500kWh hőenergiát képes felvenni. A veszteség több mindentől függ: - milyen alakú? - Az alját is lehet hőszigetelni? - A pincében van? - Szerinted hány fokra tudnád felfűteni és mennyi lenne a még hasznosítható minimum? |
gaspaVálasz erre 2023-04-06 15:19:21 |
---|
#54903 Még emlékszem kb 65 évvel ezelőtt a balatonlellei úttörő táborban minden hét végén kötelező volt írni levelet a szülőknek.Leginkább annyit írtam "Jól vagyok".Már akkor is látszott gyakorlatias típus leszek,azóta is az foglalkoztat amire ráhatásom van. Feltámasztottam a régi jól működő WEA monitort,legalább is saját részre,az egyenlőre homályba vesző szaldóra felkészülés miatt.ESP32-vel működik SD kártyára naplózza az adatokat,közvetlenül RGB jelekkel vezérli a monitort,így nem kell számítógépet sem bekapcsolni az adatok hozzáféréséhez,csak a monitort.Telepítettem egy 3,5 kW-os hibrid rendszert 14 kWh lúgos akkuval a 7,5 kW betápláló mellé.A szaldó szempontjából ez ugrás az ismeretlenbe,de el tudom osztani a fogyasztásokat,tudom optimalizálni,akár sziget üzemet csinálhatok a ház normál fogyasztásig.A gond ezután kezdődik,a nyári termelés egy kis részét a hűtéssel el lehet fogyasztani,villanyautó is foglalkoztat.A fűtésre kellene valamit kitalálni,a múlt hónapban annyit termeltek a napelemek,hogy a teljes szaldó fűtéssel együtt -108 kWh volt,pedig 450 kWh fútés és 350 kWh egyéb fogyasztás volt.Van egy 10 m3-es víztartályom ami nyáron egy külön hőszivattyúval a hűtést biztosítja,arra gondoltam belül 10 cm-rel kiszigetelem,a nyár végi felesleggel a hőszivattyúval felfűtöm.Azt ki lehet számítani,hogy 30 fokkal emeléshez mennyi energia szükséges,de ebből napok múlva mi marad azt nem tudom.Megeshet csinálok egy próbát szigetelés nélkül,de elég gyenge ötletnek tünik. ![]() ![]() ![]() |
gaspaVálasz erre 2022-12-31 18:07:34 |
---|
Előzmény: tutibor #54801#54807 Most is hőszivattyúval fűtök két lakást is(20-30 kWh/nap),talán 2024-ben szüntetik meg a szaldót,ha igaz(de megeshet már holnap,amilyen kaotikusan alakul manapság).Így gyakorlatilag megtérülés után 4 évig tudok ingyen villanyt és fűtést biztosítani,ami már komoly haszon.Ha semmit nem csinálnék egy részét a fogyasztásnak így is ki lehet váltani.Megpróbálom a meglévő felszereléssel a fogyasztások időbeli optimalizálásával javítani a helyzetet.Jelenleg van 7.5 kW napelem,ez a fűtési idényben is termel 5-20 kWh-t naponta(ma 3 kWh-t termelt,szinte nap nélkül),a többi hónapokban 30-60 kWh/nap.Az is megeshet felbővítem 12 kW-ra és a bátyám 2 lakását is rákapcsolom amikor többet termel.Persze a fűtés a leginkább problémás,legfeljebb rásegíteni lehet,öreg koromra nem szeretnék hidrogént előállítani,bár már kipróbáltam. |
tutiborVálasz erre 2022-12-29 20:03:55 |
---|
Előzmény: gaspa #54794#54801 Már nem fűtesz ezzel? Az esélyt gondolom nem a fűtésre gondoltad. Tibor |
robertVálasz erre 2022-12-29 09:09:27 |
---|
#54798 A HMKE elszámolás egy éven belüli teljes felforgatása tényleg ellehetetleníti a tervezhetőséget. Én visszamondtam a szolgáltató napeles cége által telepítendő HMKE megépítését. Azután álltam el miután a kérdésemre azt a választ kaptam, hogy a közlönyn megjelent rendeletet értelmezzem úgy, ahogy akarom, ők sem tudják mi lesz. Minden esetre fizessek 900 ezer előleget, és akkor talán 11 hónap múlva átadják a rendszert. Ha mégsem, akkor kamat nélkül visszafizetik az összeget. Biztos, ami biztos, még a nyáron felszereltem egy kis szigetüzemű akkus-inverteres vészáramforrást, amivel a napkollektor szivattyúját és -ha van gáz- a fűtési rendszert néhány órán keresztül meg lehet táplálni. Az energia ára miatt nem mérgelődöm, azt eddig is túl olcsónak tartottam. |
gaspaVálasz erre 2022-12-28 19:32:22 |
---|
#54794 Én több mint 10 éve telepítettem napelemet szerződés szerint 12kW-ra.A szerződésben se 10 év se más időpont nincs bármilyen változásra, persze a kiszolgáltatottság miatt bármi elképzelhető visszamenőleges rendeletekkel.Már legalább 3 éve megtérült mint beruházás,de nem 10 évben gondolkodtam.Év elején csináltam egy vészhelyzeti áram ellátást,amit mindig is szerettem volna,de mivel a "nemzetközi helyzet fokozódik" kicsit nagyobb változatban 3,5 kW hybrid inverter 14 kWh lúgos akkumlátor.Akkor még szó sem esett bruttó elszámolásról,kizárólag biztonságról.Normál háztartás ezzel megoldható,de nekem a fűtés is erről ment.Visszaállítom a megszünt monitorozást és megpróbálok valami fogyasztási rendszert kialakítani,ha havi szaldó lenne talán van esély. |
antiszalkaVálasz erre 2022-12-18 17:37:26 |
---|
Előzmény: tutibor #54782#54783 Azt meg majd megadóztatják, ha otthon töltöd. Ez az egész veszett fejsze nyele lett. |
tutiborVálasz erre 2022-12-07 18:22:53 |
---|
Előzmény: kovyhun #54780#54782 Az viszont csak az elektromos kocsival rendelkezőknek lessz jó. Meg azt is pedzegetik, hogy bármelyik irányba van többlet ott rendszer használati díjat kell fizetni. |
kovyhunVálasz erre 2022-12-03 18:23:17 |
---|
Előzmény: tutibor #54779#54780 Én is úgy értelmeztem. De minden folyamatosan változik és többnyire nem a jó irányba. Most már valami havi szaldót is emlegetnek. |
tutiborVálasz erre 2022-11-26 20:31:30 |
---|
#54779 Jól értelmezem, hogy a telepítés után 10 évvel automatikusan bruttó elszámolásba lép a rendszer? És ez a múltbani telepítésekre is érvényes? |
sándorVálasz erre 2017-04-03 12:15:28 |
---|
Előzmény: zsbalazs #50872#50881 Értem, megértem. A banki kamat (vagy valami más) elengedhetetlen bármilyen számításhoz. Egy csak megcélzottan kicsi fogyasztás csökkentéshez egy ekkora beruházás már pazarlás. Ez inkább a "mindegy mibe kerül" területe, tehát hobbizás. A pazarlást tovább növeli, ha nem feltétlenül szükséges fogyasztókkal kívánod a felesleget elhasználtatni. (Nem véletlenül növekszik az ország energia igénye.) Ha olvastad Bous előadását, abból világosan kiderül, hogy mennyibe kerül és mennyire fontos a tárolás. A kis rendszerek valójában roppant drágán termelnek még összeszervezetten is. De az összekapcsolt rendszerek létjogosultsága vitathatatlan. Szerintem jó az irány, ha például a hűtőt célzod meg, arra mindig szükség van. Problémája a kompresszor indulások teljesítmény igénye, ami ugyan csak drága játék. Ha már elindultál, akkor szerintem minden megtermelt Wh-t otthon kell tartani és értelmesen felhasználni. |
zsbalazsVálasz erre 2017-04-02 08:19:40 |
---|
Előzmény: sándor #50870#50872 Most csak minimális tárolás van,este egy kis ledes világításra.Sajnos akksi akksiba fektetni további jelentős befektatést igényelne. A banki befektetés felejtős,pénzintézetben dolgozom. Itt a cél az volt hogy csökkenjen a fogyasztás és hogy ne kelljen kapcsolgatni fel le a kisfogyasztókat,megtérülés szóba sem jöhet A napi túltermelést valami mikro klímával nem lehetne felhasználni?ilyenkor még nappal egy kis fűtés temperálás jól jönne. Nyáron ha hosszabbak lesznek a délutánok akkor ami most esti fogyasztás abból valamit kiválthatna.Most az esti fogyasztásom 1,3 amelyből jelentős a hűtő,gondolom azt nem szabad éjszakára kikapcsolni.Visz még 100wattot a koli vezérlő az talán mehetne akksiról. |
sándorVálasz erre 2017-04-02 00:22:18 |
---|
Előzmény: zsbalazs #50869#50870 Szia zsbalazs, mire gondolsz a további javulás alatt? 18KWh a 31 napos márciusban napi 0,58KWh-nak felel meg. A napi 0,58KWh a 0,25KW erőművi névleges teljesítménnyel számolva napi 2,3 óra átlagos üzemidőt ad ki. Mi történt a többi megtermelt energiával, mert az összes termelés valószínűleg ennek a többszöröse kellett hogy legyen? A márciusi spórolásod 684 Ft, ez naponta 22 Ft-nak felel meg. Nem ismerem a valós bekerülési költségedet. Saccolom, remélem nem tévedek nagyot! Ha ezt az összeget betetted volna 10 évre 6%-os kamatra, akkor 1 napra átszámítva 49Ft-ot keresnél (kapnál vissza), magyarul "takarítanál meg". És ez a tíz év minden napjára vonatkozik, nem csak a termeléses napokra! A levezetésemet természetesen jó szándékkal mutattam be és nem fikázni akartam egy működő rendszert. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy valószínűleg a többszörösét termelted meg, mint amit a villanyszámlában hasznosítottál. Innen már csak egy lépés, hogy ha már úgy is befektetted az alapösszeget, akkor csak javítana a helyzeten, ha tárolnád (legalább részben) az elajándékozott energia mennyiséget. A saldózás nagyjából annyit javítana a helyzeten, hogy a napi spórolásod kb. a kétszeresére emelkedne. Akkor már muszáj lenne a valós (lehetséges) napi termelési értékekkel számolni. (A március az év egyik legjobb hónapja. Nekem a napkollektorok ezt mutatják.) Ebben az esetben az eddigi egyhavi alapadataiddal a banki befektetés még mindig napi 4 forinttal többet hozna mint az "erőművesdis játék". Saldózás mellett is 9%-al lenne több a bankos napi nyereséged mint mostani. (Azzal, hogy mi minden változhat 10 év alatt, nagyjából mindenki tisztában van.) Remélem már ennyiből is látszik, hogy a kicsi erőmű drága és ráfizetéses. Van egy optimális méret (nem véletlen az 50KW!) aminél, ami felett az 1KWh-ra eső befektetés és a járulékos költségek már annyival csökkennek, hogy megérheti a beruházásba belevágni. Természetesen csak annak, akinek van garantált vevője. |
zsbalazsVálasz erre 2017-04-01 10:05:07 |
---|
#50869 Március hónapban a 250w-os rendszer kb.16-18 kw-tal csökkentette fogyasztásomat. 66-68 helyett 50 lett a március havi fogyasztásom. Nem tudom az elkövetkezendő hónapokban lehet e további javulást elérni |
ÉgboltosVálasz erre 2017-03-01 23:17:14 |
---|
#50753 A cseheknél csak olyan rendszert lehet használni amiben van villanyboyler, sőt tudomásom szerint a környező országok jó részénél nem lehet betáplálni. Egy boyler nem komoly ellenfél egy nagy rendszernek tavasztól őszig és gázzal meg olcsóbb lenne a vízmelegítés. Most várok márkás de nagyon olcsó micro invertert, de igazából csak ott életképes ahol van már legális rendszer. A forgalmazó nem is értette miért ne lehetne használni mikor az EU-ban kellő engedélyei megvannak. Mert csak. |
robertVálasz erre 2017-02-28 21:28:59 |
---|
Előzmény: barbot #50751#50752 barbot, Azt kérdezed, hogy napelemmel vagy napkollektorral lehet-e olcsóbban vizet melegíteni? Egy ilyen általános kérdésedre nincs válasz, mert csak két teljesen konkrét rendszert lehet összehasonlítani. Minden esetre egyik megoldás sem tűnik gazdaságosabbnak a villanybojlernél, és főleg nem a gázkészüléknél. |
barbotVálasz erre 2017-02-28 20:37:21 |
---|
Előzmény: robert #50748#50751 szia robert! Gazdaságilag hogy viszonyul a napkollektorhoz? |
robertVálasz erre 2017-02-28 09:08:05 |
---|
Előzmény: barbot #50747#50748 barbot, 1. Ebben a témában olyan áramtermelő rendszerekről van szó, amelyek a mért fogyasztást csökkentik azáltal, hogy a belső hálózatba pumpálnak (on grid) maximum a háztartási fogyasztás pillanatnyi értékével megegyező teljesítményt. Ha a pillanatnyi termelés nagyobb lenne, mint a háztartási felhasználás, akkor a különbözetet egy kiegészítő terhelésre (dump load) vezetik, amely felemészti az energiaforrás (napelemek) által termelt energiának azt a hányadát, ami az inverterből visszatáplálásra kerülne a hálózatba. Ezért az óra soha nem forog visszafelé. A kiegészítő terhelés szinte mindig egy nagy ellenállás, például egy villanybojler. A dolog szépséghibája az, hogy a melegvíz-igény mértékéig használható fel a plusz energia, ezért a termelés egy része kárba vész, és a szolgáltatók sem támogatják ezt a módszert. 2. Egy 2.5kW-os HMKE kb 2800-3000 kWh áramot termel évente. Ennek az energiának csak a töredéke lenne hasznosítható egy, a fenti elven működő rendszerrel. |
barbotVálasz erre 2017-02-27 23:07:15 |
---|
#50747 Sziasztok! Kétkérdésem lenne: Mi az a "on grid dump load"? Éves szinten mire lehet számítani egy 10 napelemből álló, kb. 2,5kW-os napelemrendszertől? Köszönettel, barbot |
robertVálasz erre 2017-02-19 18:23:04 |
---|
Előzmény: zsbalazs #50697#50698 zsbalazs, Villanyégő ??? Fényre általában nem akkor van szükség, amikor ezer ágra süt a nap! |
zsbalazsVálasz erre 2017-02-19 17:42:20 |
---|
Előzmény: robert #50696#50697 Villanyégő? Annak szabályozható a fényereje |
robertVálasz erre 2017-02-19 17:21:04 |
---|
Előzmény: zsbalazs #50693#50696 zsbalazs, Vannak olyan teljesítménymérők, amelyek a háztartás betáplálási pontján nem csak a pillanatnyi teljesítmény mértékét, hanem az irányát is mérik, és ez alapja lehet bizonyos fogyasztók ki-be kapcsolásának. A probléma az, hogy a teljesítmény kiegyenlítéshez olyan fogyasztók jöhetnek csak szóba, amelyek a rendkívül gyors változásokat is képesek követni. Ennek az elvárásnak sajnos csak a villanybojler felel meg. |
zsbalazsVálasz erre 2017-02-19 15:51:31 |
---|
#50693 A hálózatba(saját otthoni) történő betáplálásnak megfelelő fogyasztót kellene bekapcsolni és akkor nem menne kifelé. Erre biztos lehetne valami kapcsolást csinálni |
Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Nullszaldós visszatáplálás | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |