Biosolar Forum  =>  Okos hálózat (Smart Grid)  =>  Energiatároló
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2020-02-25
05:57:43
Előzmény: kovyhun #54445#54446
Szerintem elfogadható érték. Ezek az akkuk nem lesznek teljesen kisütve, és nem is lesznek agyig feltöltve, ami növeli az élettartamukat. Főleg, ha nem is csúcsáramon hajtják őket.
2020-02-24
21:17:46
#54445
"azaz egy évtizednyi használat után az induló kapacitás 80%-a még elérhető lesz"
Ez nem túl optimista a li-ion akkura?
Az elektromos autókból van már valamennyi tapasztalat erre?
Többet mond mint egy szimuláció.

2020-02-24
20:51:31
Előzmény: kovyhun #54443#54444
alteo.hu/energiatarolo-projekt/a-projekt-megvalositasa/
4MWh kapacítású, 6MW teljesítményű tárolót építettek.
Az akkumulátorok degradációja a tervezett igénybevétel mellett 10 év alatt 20%, azaz egy évtizednyi használat után az induló kapacitás 80%-a még elérhető lesz.
Lehet, hogy nem a legjobb befektetés, de ennyit havonta kiköhögnek a szolgáltatók a nyereségükből. Egy focipályát nem lehetne ennyi pénzből befüvesíteni :) Viszont biztosan ki kell egyensúlyozni a napelemek változó termelését. Lendkerekesről még nem olvastam itthon.
2020-02-24
19:06:56
Előzmény: BJaca #54440#54443
"összesen 1,1 milliárd forintból valósul meg"
Egy viszonylag gyorsan amortizálódó akkus tárolóra lehet nem a legjobb befektetés.

Lendkerekes tárolóval nem tesztelnek itthon? Terhelés simítás, napszaki tárolás nem megoldható vele?
2020-02-24
09:05:42
Előzmény: kovyhun #54438#54440
Szia!
Átfutottam pár cikket, amik magasztalják az egyedülálló fejlesztést.
Igaz, előtte már csináltak ilyet a zuglói fűtőerőműben is:
alteo.hu/hirek/atadtak-az-alteo-akkumulatoros-energiatarolojat/
Ismerve a szolár inverterek működését, voltak olyan mondatok, amik bántották a szemem, ilyen például a túlfeszültség. Ezek az inverterek csak akkor adnak ki magukból a megengedettnél nagyobb feszültséget, ha úgy állítják be őket.
A túlzottan nagy feszültségesésért pedig szintén a hálózatüzemeltető a felelős, hiszen ő adta ki az engedélyt anélkül, hogy biztosítani tudta volna hozzá a feltételeket.
Egy jól elhelyezett akkus tároló persze segíthet csökkenteni a rendszer impedanciáját. Hogy olcsóbb-e hosszútávon, abban én sem vagyok biztos.
Sajnos ez van, a megfelelő minisztériumokban nem szakemberek ülnek, de még a szolgáltatók vezető pozícióiban is inkább üzletemberek. Pedig tudniuk kellett volna, a HMKE-k növelni fogják a hálózat terhelését. Gondolom úgy voltak vele, nézzük meg mi fog történni, és próbáljuk minél olcsóbban megúszni.
2020-02-23
21:46:19
Előzmény: BJaca #54437#54438
Szia,
Hosszútávon szerintem is kifizetődőbb a hálózat fejlesztése.
El tudom képzelni ha beválik ez a tárolós dolog, kötelezővé tehetik a napelemes rendszerhez, de akár a teljesen elektromos fűtéshez is valamekkora teljesítmény felett, így simítva mindkét irányba a terhelést.
Ezzel át is tolhatják a költségeket a fogyasztóra/termelőre.


2020-02-23
19:27:23
Előzmény: kovyhun #54436#54437
Szia!
Arra talán elég lesz, hogy odázzák a komolyabb fejlesztéseket. A jelenlegi hálózatok 22%-osra vannak méretezve az egyidejűség miatt. Ezt már pár ház benapelemezésével el lehet érni, amihez még hozzájönnek az elektromos autók, és az elektromos fűtések. Aztán majd leül a rendszer, jönnek a túl magas és túl alacsony feszültségek, amikért a napelemesek lesznek a hibásak, meg akik mindenféle villamos fűtőeszközt használnak.
Az jól látszik, hogy a napelemek növekedésének arányában nő az energiafelhasználás is.

"Tapasztalataink szerint a megújuló energiaforrások integrációját célzó hagyományos hálózati beruházások nagyon költségigényesek, így az energiatárolás versenyképesebb műszaki megoldássá válhat az elkövetkezendő években."
Írja a cikk. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a naplemek felborítják a trafótól az utca végéig az addig egyszerűen kalkulálható feszültségviszonyokat. Nem tudom, melyik lehet olcsóbb: egy akkus tároló kivitelezése, vagy a kisfeszültségű vezetékek megerősítése. Hosszú távon szerintem ez utóbbi lenne célravezetőbb. Kisebb vezetékellenállásnál a kitermeléskori feszültségemelkedés, illetve a vételezéskori feszültségesés jelentősen csökkenthető.
2020-02-23
13:53:15
Előzmény: BJaca #54435#54436
"""
A Leveleken működő energiatároló sikeréről ír az e-on:
www.eon.hu/hu/rolunk/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/elso-kozcelu-energiatarolo-leveleken.html
"""


Utánanéztem, azt hittem valami komolyabb megoldás, de csak egy kicsi li-ion tároló valakinek a telkére.
Vajon mennyire lesz tartós a folyamatos használat mellett?

2020-02-22
02:51:10
#54431
A közelben, a szolgáltatónk felépített egy kísérleti teszt berendezést. Olyat, aminek a megépítését minden napelemes a szolgáltatótól várja el.

Egy trafó leágazás 2500 m hosszú hálózat-ágára telepítették. A hálózat hosszába beleszámít a fogyasztókhoz bemenő csatlakozó vezeték is, mert az fixen a hálózat része és a szolgáltató tulajdona!

A trafókörre 180 fogyasztó csatlakozik, és akikből 15-en napelemes rendszert, HMKE-t üzemeltetnek.
A beépítés célja, hogy a feszültség a megengedett tartományon belül maradjon.

Egy utcai trafóház méretű konténerben helyeztek el 140KWh tároló képességű akkumulátort a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel (hűtés, fűtés, akku specialitások figyelése, adatgyűjtés és kommunikáció.

Az így kiépített okos hálózat célja, hogy segítségével megismerjék az ügyfél igényeket, szokásokat. Nem csak a HMKE-sekét!

A tesztüzembe bevont háztartásokat (töredéke a 180 fogyasztónak) okos mérőkkel szerelték fel, feszültséget és áramerősséget figyelő szenzorokat építettek a hálózatba.

Ez a berendezés a második teszt berendezés Magyarországon. Az első is a közelben, a Dél-Alföldön indul most.

A kitűzött cél, hogy a nappal kitermelt felesleget az esti órákban adják vissza a fogyasztóknak. Tehát töltődik, ha tud, és kitáplál, ha van miből.
A feszültség tartását a fogyasztás-vételezés szabályozásával érik el.
(Ez mit jelent, már nem akarom ismételgetni.)

Azt, hogy ki fogja kifizetni a feszültség tartás árát, még nem tudni, ez nem része a tesztüzemnek.
Az okos hálózat nagyon drága, ez már a tesztüzembe bevont háztartásokat megtápláló oszlop fejekre szerelt érzékelő és beavatkozó elemekből is következtethető. Hozzá kell képzelni a tárolót, a fogyasztóknál felszerelt okosmérőket és érzékelőket, ezek árát és felszerelését, üzemben tartását.

Az én feltételezésem szerint az okosmérők többtarifás mérők, ami annyit jelent, hogy mást fizetnek a kitermelésért és mást kérnek a vételezésért. Illetve ezekkel biztosítható, hogy ne következhessen be a ("normálisnál") nagyobb mértékű vételezés és a szükségesnél nagyobb mértékű kitáplálás.

Az egyik ilyen oszlopfej a teszt indulásakor így nézett ki:
Biosolar Forum  =>  Okos hálózat (Smart Grid)  =>  Energiatároló
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva