Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Érintésvédelem (EPH. ÉV relé)lapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-12-31
02:07:47
#54045
Robert,

Az éjszakai áram körre (bojler) nem szoktunk áramvédő kapcsolót használni. Ha a lakás szabványosan van szerelve (közös potenciálra van hozva a kád, zuhanytálca és a hideg-meleg vízvezeték), akkor elegendő (a szabvány másként foglal állást!), ha a bojler el van látva (ami kötelező) érintésvédelemmel.
A lakást elhagyó szennyvízvezetéket (általában a kád kivezetése az utolsó pont a lakásban) be kell kötni az érintésvédelembe.

A szerelési mód: a zöld/sárga védővezetőt nem egy vezetékszakasz leágazásaként, hanem a lakásbeli főelosztótól kell külön vezetékkel direktben a bojler utáni csővezetékhez vezetni és biztonsággal (ha pl. leszerelik a keverőcsapot és megszakad az két vezeték közötti fémes kapcsolat) összekötni a hideg és meleg víz csővezetékkel. (Bojler szabványosan szerelve.)
Műanyagcsöves szerelés esetén a műanyag/fém átmenetnél a szerelvényen kell legyen csatlakozási lehetőség.
A szennyvíz "fővezetékbe", ott mielőtt elhagyja a lakást, be kell iktatni (előírás!) egy fém szakaszt. Ilyen idom (belül fémes műanyag cső), vezeték csatlakozási lehetőséggel, készen kapható a szerelvény boltokban.

Ha a kádat, zuhanytálcát is bekötöd az érintésvédelembe, akkor veszélynek teszed ki a használóját.
Lakásban 30mA-nál nagyobb fi relét tilos használni. Egy bojler szivárgó árama meghaladja a 30mA-t.
A veszélyes, "halálos" áramerősség száraz test esetén =>(<)50mA.
Vizes kéz esetén <=30mA már halálos.
Vizes test, kádban ülve a káddal érintkező test két legtávolabbi (a vízzel - káddal - zuhanytálcával érintkező) pontja között 10-15mA már halálos.

A szabvány (amit felülbírálhatsz) előírja a zuhanytálca bekötését az érintésvédelembe.
Rajzold le és megérted, mi történik akkor, ha a fi relét még működtetni nem tudó szivárgó áram folyik két párhuzamos vezetőn.
Az egyik vezető a meglehetősen hosszú védővezető + a zuhanytálca - bojler, a másik vezető maga az emberi test.
20mA szivárgó áram esetén a vizes emberi test felületi ellenállása sokkal kisebb (nagy felület), mint a védővezető ellenállása. A szivárgó áram (ez nem a hibaáram amire a fi relét alkalmazzuk!) nagyobb része az emberi testen folyik keresztül. Érzékenység kérdése, van aki ki tud ugrani, van aki belehal.
Hibaáram esetén fürdés közben a fi relé sem életbiztosítás. Sokkal jobb, ha az emberi test rövid időre feszültség alá kerül, de mivel nem tud róla tovább folyni az áram, így nem történik baj.
A módszer lényege egyszerűen az, hogy legyen egyenpotenciálon a kádhoz vezető vízvezeték és a kád/zuhanytálca. DE ne legyen tovább vezetési lehetőség a zuhanytálcáról, kádról. Egy levegőben lógó üres vezetékvég, amivel adott esetben egy rövid szakaszon párhuzamos lehet "kötődve" a vizes emberi test. Feszültség alá kerülnek ugyan a védelem működésének az idejére, de áram nem folyik rajtuk keresztül, és ez a fontos.
Viszont ha a kádba visznek, ejtenek pl. hajszárítót, akkor akár van védelem (fi relé) akár nincs, a halál szinte biztos.
Villanybojler esetén az a legbiztonságosabb (én ezt alkalmazom), hogy a fürdés idejére lekapcsolom a bojlert.
A magyarázat, hogy teljesen szabályos, a szabványnak tökéletesen megfelelő szerelés esetén is kb. 1-5% az esélye annak, hogy a hibaáram, vagy a normálisnak elfogadott szivárgó áram halálos fürdőszobai balesetet okoz.

Amikor olyan balesetről lehet olvasni, hogy anyu ül a kádban és nyugodtan fürdik, közben a kisgyerek a vizes padlón állva benyúl az anyjához a kádba és mindketten meghalnak, ez a szerencsétlen eset. Az a pillanat, aminek helyes szerelés esetén nagyon kicsi az esélye, hogy vagy a kismegszakító késleltetése, vagy a fi relé késleltetése idején nyúlt a gyerek az anyjához. Bojler hiba esetéről van szó, ami elég ritka.
A legtöbb baleset úgy következik be, hogy az anyját már megölte az áram, amikor a gyerek megijed, hozzányúl és ő is meghal. Hogy az anya miként halhatott meg, arról írtam feljebb.

Az emberi test a vízben, a vízsugár alatt áramvezetőnek minősül. Ezért nem szabad érintési védőtávolságon belül dugaljat, kapcsolót, védővezetővel ellátott készüléket pl. villamos fűtésű törölköző szárítót felszerelni.

Ha a lakásba öt vezeték megy be, amit nehezen hiszek, mert a lakás főelosztójában kellene szétválasztani a nullát és a védővezetőt, akkor, ha mégis fi relét akarsz használni, a tibi megoldását próbáld meg.
Kezeld teljesen függetlenül a két rendszert(!?????).
Ezt kényszer viccnek szántam, mert az éjszakai áramkörben csak egy kétsarkú leválasztó kapcsoló lehet és a bojler kismegszakítója. A helyes és kötelező szerelési mód előírása, hogy a mérőtől a bojlerig vezető minden szerelvényt, szerelő és kötődobozt, tehát a bojler bekötővezetékének a dobozát is le kell plombálni.
A bojler vezetékét megszakítás nélkül, fixen kell bekötni. Ez a kedvezményes tarifa előírása.

Most komolyan.
Ne erőltesd a fi relét a bojlerhez. Nézd meg a szomszédokét is, ahol szakemberek szereltek!
Ha mégis, akkor ahol bejön a lakásba (ennek külön elosztó tábla alatt kell megtörténjen) az éjszakai áram, a kedvezményes tarifa, már onnantól vezesd át a vezetékeket, mint egy egyfázisú fi relén kell. Ne foglalkozz a másik, a nappali áramkör vezetékeivel, mert az történik, amit tibi leírt.

Egy társasházban a mérők általában központi helyen, a lépcsőházban vannak elhelyezve. Onnan már elképzelhető (az éjszakainál kötelező), hogy öt vezetékes (éjszakai tarifa egy fázisnál három vezetékes) becsatlakozása legyen a lakásnak.
Ha így van, akkor a lakásba bejövő védővezetőket (mert kettőnek illene lenni) külön, külön kell kezelni. Egy "áramkör" az éjszakai, a bojler, a másik maga a lakás.
Ha mégis csak egy védővezetőt vezettek be a lakásfőelosztó alá, akkor ott kell ketté ágaztatni és úgy külön kezelni.

A védővezetőnek és nullának a "keresését" nem tartom szerencsésnek. Ennek egyértelműnek kell lenni, különben megette a fene az egészet.
Egy bojler hiányzó szivárgó árama illetve az üzemi árama a nulla vezetőn minden hiba nélkül átvezethető a fi relén anélkül, hogy az működne. Hibaáramot (>30mA-t kell csinálnod, hogy megtudd, melyik vezeték kerüli meg a fi relét.
Ha eleve van szivárgó áramod ami kioldja a fi relét (itt általában azt a hibát szokták elkövetni a túlbuzgó szerelők, hogy 10mA-es fi relét alkalmaznak (fő a biztonság alapon), akkor hiába cserélgeted fel a nullát és a védővezetéket, a fi reléd mindig le fog oldani. Különösen új bojlerek esetén, ahol a fűtőszál még nincs kiszáradva. Hasonlóan a villanytűzhelyek ritkán használt, a sütőben a párától átnedvesedő grill betétekhez, amelyek párszor verik a fi relés védelmet, közben kiszáradnak és utána hiba nélkül működnek tovább.

Kíváncsi vagyok, mi van a szomszédoknál?
Felénk most ez az első számú sláger, amióta betiltották a gyűjtőkéményeket és sorra állítják át a társasházakat villany bojlerre.
Egymással nem foglalkozó idegen cég szereli a ház új, a réginél erősebb felszálló fő vezetékét, külön cég a mérő helyet, és külön cég a lakásokhoz vezető mért fő vezetéket.
Mindenki jól megél belőle, de legjobban talán mi, akik valamikor a társasházakat szereltük és mi ismerjük a belső villamos hálózatot.


2019-12-30
14:31:46
Előzmény: 444tibi #54035#54036
444tibi,

Az előző rajz szerint kötöttem.

Tehát EV2 nulláját ne közösítsem EV1 nullájával?
Igy?2019-12-30
14:13:59
Előzmény: robert #54034#54035
Ha a rajz szerint van akkor rossz.
Ev rele utan nem lehet nullat kozositeni mert ha barmelyik korben van egy nagyobb (relative nagyobb, par tized ohm) ellenallas akkor az aram egy resze azon es nem a sajat koron is folyik, ezt a differencialrele termeszetesn es helyesen hibaaramnak erzekeli es le is fog oldani.
2019-12-30
13:52:54
#54034
A segítségeteket kérem egy villanyszerelési kérdésben.

Adott egy három fázisú hálózat egy társasházi lakásban.
A bojler vezérelt áramról megy.
A nulla és a föld közösítve.

Több átalakítás után rettenetes káosz alakult ki, most, hogy átvettük a lakást elkezdtem rendet csinálni: leszereltem a két kismegszakító dobozt, beazonosítottam a vezetékeket, amiről nem derült ki, hogy mire való azokat levágtam és újra vezetékeztem. A nagy teljesítményű fogyasztókhoz is új vezetéket húztam.
Szétválasztottam a földet a nullától és feltettem két fi relét, az egyiket a nappali 3 fázisra, a másikat a vezéreltre.

A nappali okésan működik, minden dugaljat teszteltem különbségi árammal. az ÉV teszi a dolgát.

A probléma a kapcsolt vonalon van. Az ÉV relé azonnal leold, amikor megjön a vezérelt fesz. A bojler ok.

Arra gyanakszom, hogy a mágneskapcsoló alatt fel van cserélve nulla és a föld.

A kérdésem az, hogy az óraszekrény megbontása nélkül hogyan lehetne kimérni, hogy a nulla az ténylegesen az, vagy a földvezeték. A társasház többi lakásában persze össze van kötve e kettő.

2016-01-10
20:27:28
#49706
>>>>-- grano mondta:
Pince világításával kapcsolatban kérném a segítségeteket.
Van egy borospincém kb 10m hosszú.
A páratartalom miatt a világítás meglehetősen "ingatag", sok a kontakt gond.

Ráadásul félelmem van az érintésvédelem miatt is.

A lED-en gondolkodtam, de nem erősségem az elektronika.

Mit ajánlanátok?

Köszönet előre is.

--<<<<>>>>-- medig mondta:
grano,

Melyik része a necces?
- kapcsoló pára/vízvédettsége?
- armatúra pára/vízvédettsége?
- érintésvédettség?

kapcsoló/armatúra vízvédettség:
Olyan lámpatesztet kell venni, ami teljesen tömített, sem pára sem víz nem tud a csatlakozásokhoz, fémes részekhez jutni. Mint egy medencelámpa. :)
Hajólámpa nem elég jó?

kontakt hiba: kábelcsatlakozásokat vízmentes dobozba kell rakni, vagy gyantás zsugorcsővel kötni a kábel hosszabbításokat.

érintésvédettségben pedig Fi-, életvédelmi- relé segíhet.

Nemtudom segítettem e valamit.

medig
--<<<<>>>>-- grano mondta:
medig:
most hajólámpa van. Az első stabil, de az utána lévő kettő már nem.
Az a bajom a hajólámpával, hogy erősebb takarékos nem fér bele, a hagyományos meg hamar kiég (és már nincs 100 W-os)
A kapcsoló pincén kívül, így az nem befolyásol, nincs vele gond.

A Fi reléhez meg kéne csinálni a védőföldelést is, de a villanyóra szekrény egy kis fa kalicka még a 80-as évekből.
Viszont tartok attól, hogy ha le relézem nem lehet majd használni az állandó párásodás miatt.

Szóval inkább armatúra gondom van.
--<<<<>>>>-- medig mondta:
grano,

A fi relé mindenképpen ajánlatos. Nem kell hozzá védőföldelés, de ajánlott.
(A Fi relé ugye azt nézi, hogy a fázison folyó és a nullán folyó áram közötti hibaáramkülönbség nagyobb e X mA-nél.) Nálam szivattyúaknában lévő dolgok külön vannak Fi relézve. Volt olyan eset, hogy egyik dugalj egy kicsit elpiszkolódott, ázott és emiatt a fi-relé leválasztotta a hálózatról a szivattyúaknát... Jobb a biztonság, sosem lehet tudni.

Az izzó élettartamát nem segítik a rossz kontaktok. Olyan hajólámpa ajánlott ami teljesen pára/vízvédett. Kábelbevezetései tömbszelencések. Kötődobozból hasonlóképpen.

www.v-tac.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=32&Itemid=27&TreeId=35&vmcchk=1&Itemid=27

Esetleg lehet még fényvetőket is LED-es kivitelben.

www.v-tac.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=25&Itemid=27&TreeId=37

Te tudod, hogy milyen izzókat használsz. Én speciel olyan helyre, ahol kell a fényerő és nem nagyon sokat használt a megvilágítás, csak alkalmanként, vagy időszakosan, inkább halogén takarékosabb villanykörtét(esetleg fényvetőt) használnék, LED helyett.

Vannak 100W 120W 150W 200W-ban is. pl: www.bolthely.hu/tungsram/lista/47b1af8ab2cce_230V-os_halogenek

Gondolom a pincében szempont, hogy jól lássál, ha valami munka van.

medig

--<<<<>>>>-- grano mondta:
medig:
Most az a helyzet, hogy nincsen igazán mit használok, mert csak egy tákolmány van.
Mivel a pince falazata, a hordók mind-mind erősen fényelnyelők szórt fény szinte nincs a pincében. Azaz ami árnyékban van az szinte láthatatlan.
Ezért jó lenne olyan irányba eltolnom a világítást ami minél több fényforrást jelent.

Ha beteszek 8db teljesen vízhatlan lámpát 10m-re akkor az bizony nem egy olcsó mulatság.
A fényvető pedig szinte mindíg vakítana. Általában ketten dolgozunk a fiammal és a kevés hely miatt a pince hosszában állunk. Két fényvető vszeg az egész pincét beteríteni, de mindkettőnket vakítaná.

Első körben hirtelen felindulásból ilyesmi jutott az eszembe:
www.ebay.com/itm/5630-SMD-1m-100m-3ft-330ft-12V-LED-strip-home-Shop-car-Decoration-super-bright-/151745960222?var=&hash=item2354c3991e:m:mF6zaaAK65tCw0nY1vtvPPA

10M ck 6000péz, + táp (mennyi??) + sin.

Erről mi a véleményed?
--<<<<>>>>-- Ferke mondta:
Szép estét!
A 10 m vízmentes sín kb. 10000, a tápegység szintén 10 körül adják itthon. Szerintem is a hajólámpa a legolcsóbb halogén izzóval, vagy 3db vízmentes 2 csöves armatúra.
--<<<<>>>>-- medig mondta:
grano,
Annyi biztos, hogy nem egyszerű az esetetek, egy pincében, ahol csupa fényelnyelő kisebb-nagyobb tárgy árnyékol. Ha jó megvilágítást szeretnétek, mindenképpen kell a több fényforrás jól elhelyezve.

A linkelt ledszalagról sokat nem tudok mondani, ki kéne próbálni, hogy mennyi fényt ad, és hogy hova lehetne elhelyezni, hogy a vaksötétségen segítsen.

Én kipróbálnék esetleg valami kültéri kivitelű, fehér fényű karácsonyi fényfüzért, fényfüggönyt. Falra vagy menyezetre, vagy ahova érdemes. Lehet hogy sokat dob, lehet hogy nem. Ki kell próbálni. pl: www.clickshop.hu/somogyi-led-es-fenyfuggony-kulteri-kivitel-2-m-x-1-m-21-fuzer-210-db-hidegfeher-led.html

Erre kiváncsi lennék milyen megvilágítás adna egy pincében. Nem olcsó: www.salshop.hu/spd/RO_001196/HOME-KLN-400-WW-Kulteri-LED-es-fenyhalo-400-db-mel

Persze emellett kell egy fő világítás is, több fényforrással. Keresni valami olcsó vízmentes, de jó minőségű hajólámpát.

(Nem tudom mennyire megkerülhető a probléma. Milyen falai vannak a pincének, milyen a padlója, betonos e. utóbbi esetben meszeléssel festeni a padlót, falakat, ha nem műemléki jellegű...)

Amit Ferke ír, vízmentes 2 csöves armatúra is jó lehet.
--<<<<>>>>-- Ferke mondta:
Az egyik rokonnak volt pincéje Mádon. Ő azt mondta, hogy nem szabad meszelni, mert elhal a nemespenész a boltozaton, és megváltozik a mikroklíma.
--<<<<>>>>-- medig mondta:
Kósza ötlet volt, nem értek a pincészethez. Nekem pince szó alatt nem csak a műemléki, üregbevájt többszázéves pince van, hanem a családiház alagsora is amit pincének csúfolnak. :) Arra próbáltam utalni, hogy a világosabb pincefal, menyezet, esetleg javíthat a fényviszonyokon.
--<<<<>>>>-- grano mondta:
Köszönöm Urak!

A fal nem kenhető, nem kezelhető semmivel pont a bor kényessége miatt.

Most még kisebb tételek vannak, de ha a nagyobb tételek jönnek akkor azt nagyon szar lesz így félvakon palackozni, pláne a kékfrankost a sötét üvegbe.

Sánta gyanum, hogy "sorba" kötés is lehet hunyó a nedvesedés ügyben.
Sorba kötés: lámpából lámpába megy a kábel és ugye egy lukon két madzag biztosan nem zár jól.

Elosztó dobozokból is van vízmentes?
--<<<<>>>>-- medig mondta:
grano:
"Elosztó dobozokból is van vízmentes?"

Ha számít a megbizhatóság, esztétikum, szakszerűség, akkor tömszelencével szereled az elosztódoboz vezeték ki/be csatlakozásait.

(Ha esztétika nem számít, a lámpa vezeték ki-/bevezetését szilikonnal letömíted.)

Egyébként gondolkozhatsz mobil világításban is, ami kifejezetten a "munkaasztalt", a palackozó "munkaállomást" világítja meg. :)
--<<<<>>>>-- levendula mondta:
Biztos többe kerül, mint egy világítás, de mit szólnál ehhez:
Ha fel lehet áldozni pl. 2,5 m-t a pince elejéből, azt le lehetne választani. Ott lehet meszelni, világítani, palackozni, padlót csempézni, stb. Azért gondoltam, mert későbbi nagyobb mennyiségekről írtál. Ha elég széles, akkor borozgató sarok is lehet benne. Több ilyet láttam.

--<<<<>>>>-- grano mondta:
levendula:
Ez így jól hangzik, de az a helyzet, hogy van uszkve 30m2 a tanyában erre, + egy 16m2 szoba is, de nem akarom fejtés előtt annyit mozgatni a bort.
Ha lenne 10-20-30 hekto akkor fenn palackoznék mert arra már érdemes gépesíteni, de most a 2-3 hekto erre kevés. Persze ahhoz már sok, hogy vakon csináljam.

medig:
Mit érdemes keresni?
Elosztó doboz vagy kötődoboz? IP55 vagy inkább IP65?
--<<<<>>>>-- medig mondta:
grano,
Az a legtisztább ha bemész villanyszerelési szaküzletbe, és elmondod hogy mihez, mekkora dobozt szeretnél. Biztosan segítenek...
Vagy készre-szerelve tömszelencével adott kábelvastagságra, adott számú bekötési ponttal. Vagy veszed külön dobozt és tömszelencéket. Fúrsz, faragsz stb...
Doboztető lehet csavaros, gumi tömítéssel. Vagy rápattintós, tömítés nélkül, de utóbbi esetben szilikonnal tömíteni érdemes szerelés után, pl. Gumiámmal, a dobozfedelet. Nem árt ha a dobozon kívül van rögzítőfül.

medig
--<<<<>>>>-- Ferke mondta:
444tibi
Nos megjött a driver, és a chip is. A chip volt a ludas. Felforrasztottam a régi driverre, és szépen teszi a dolgát. Megúsztam a chipcserét 380ft-ból. Az egészben az az érdekes, hogy a régi chip is be-be villant, azért gondoltam, hogy a vezérlés a ludas, de nem. Most megy, az a lényeg.
--<<<<
2015-11-06
16:44:50
Előzmény: zsezse #49479#49480
Pár nap múlva jött a villanyász, és megoldotta a dolgot. Leellenőrizte a munkámat, átvette :) és a hiánypótlást megcsinálta. Köszönöm!!
2015-11-06
16:35:13
Előzmény: Ferke #48483#49479
>A tető az nagy fémfelület, így nem egyértelmű nekem, hogy ezzel mit kezdjek.

igen, ajanlott
2015-11-05
22:24:11
#49475
A minap lecseréltem egy konnektort feszültség alatt... (Ez hiba volt)
Úgy voltam, minek lekapcsolni a kismegszakítót, úgyis van Fi rellé (Ez is hiba volt)

Szerelés közben pont a fázis rögzítő csavarját csavaroztam, amikor a csavarhúzó hozzáért a földeléshez. Nagyot szikrázva elpárolgott egy darab a csavarhúzóból, és leoldott a biztosíték. Igencsak meglepődtem....

Kérdésem az, hogy ez normális? Már mint nem az, hogy ilyen kretén módján szerelek, hanem, hogy kis megszakító old le, és szikrát vág a fázis-föld érintkezés?
Én úgy gondoltam, a fi relé fog leoldani...


2015-03-19
10:35:20
#48483
Szép Napot Mindenkinek!

Böngészem pár napja ezt a villanyszerelés témát, de nem nagyon találtam egyértelmű megoldást a gondomra. Nem jön a villanyszerelő ősz óta, így gondoltam megcsinálom én magamnak a világítást a fatárolóba. Olyan 10 méteren vittem 25-ös gégecsőben a MM fal kábelt, felpattintottam egy vízmentes armatúrát bentre, vízmentes kültéri lámpatestet kintre, plusz vízmentes kapcsoló. A kötéseket egy falon kívüli dobozba tettem. Na itt a kérdésem. A dobozt a lemeztetőt tartó zártszelvényre fúrtam fel. Ezt rá kell kötnöm a védőföldelésre? Mármint a tetőt kössem a földelésre? A tető az nagy fémfelület, így nem egyértelmű nekem, hogy ezzel mit kezdjek.
2014-11-19
22:50:12
#47830
Még egyszer hagy kérdezzek már rá erre az EPH dologra.
Van-e értelme az esetemben? És nem plusz veszély forrást okozok azzal, ha EPH zok a fürdőszobában.

Családi házról van szó.
Műanyag ravak kád, teljesen műanyag elfolyóval: www.szaniteraruhaz.hu/fotok/ravak-clickclack-rendszeru-kadszifon-krom-x01377.jpg

Zuhany, kicsempézett aljzattal, ilyen teljesen műanyag elfolyóval:

www.kepfeltoltes.hu/131223/BBAF0178cm_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(jó a teteje fém rács, de azt azért mégse kéne kifúrni és 6 os csavarral oda csavarozni.)

Szóval van-e bármilyen előnye, hogy feltegyünk egy EPH sínt, és barkácsoljunk ezek az eszközök után egy-egy fém közdarabot (mivel gyárit nem lehet kapni)?

Ha ezt jól megcsinálom, nem-e ártok inkább magamnak, mert az EPH-n az áram is oda találhat.

Ami plusz info, az egész házban újra van kötve, az áram, a víz (hanco csővel), a fűtés (hanco), és a gáz, és pincében minden mindennel össze lesz kötve.

Odáig már eljutottam, hogy mindenhova kicsövezve az EPH hálózat, kábelek befűzve, de most elbizonytalanodtam.
fusimisiVálasz erre
2014-10-30
13:42:16
#47604
A lefolyórendszerbe be lehet applikálni egy rozsdamentes közdarabot - pl: 32 es szifon cső - és azt egy EPH bilincs segítségével bekötni.
2014-10-30
12:41:34
Előzmény: Gyuri #47602#47603
Gyuri,

Nem tudom, hogy létezik-e előírás erre az estre, de szerintem egy műanyag kádat nem lehet EPH-ra kötni, csak a lefolyó fém szűrőjét (szennyvízhálózat fémes részeit), vagy a műanyag lefolyócsövébe épített vezető anyagú közbetétet, és a csaptelepet.

2014-10-30
11:59:40
#47602
Ravak akril kádat hogyan kell EPH ra kötni?

Zuhanyzónál, ha nincs zuhanytálca, csak egy sávban elfolyó, ott hogy kell EPH ra kötni? Kell egyáltalán?
2013-11-04
15:07:52
Előzmény: fusimisi #43116#43120
fusimisi!

Alapos vagy, gratulálok.
Bárcsak ilyen természetes lenne a kivitelezés minősége mindenkinél!

Nem tudom mekkora méretű a Salgó polcod, de azokat általában EPH-ra kötjük.
Vagy a mérete, kiterjedése miatt, vagy csak ezért, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor kerül a polcra egy elektromos készülék. Ami ha már ott van, akkor esetleg ott is fog üzemelni.
Mostanság azt tapasztalom, hogy a szünetmentesekről feledkeznek meg, illetve arról, hogy zajt adnak és fűtenek. Ezért rövid lakásbeli üzemelés után beteszik pl. a spájzba a dexion polcra.
Ilyenkor már, illetve erre is számítva illik EPH-ra hozni a polcot.

Az ajtót (garázs, vagy pince vasajtó) már említettem, hogy a vaskeretével közös potenciálra kell hozni, (bizonyos feltételek mellett elfogadható a diópánt is), de nem kell feltétlenül EPH-ra is hozni.
(Erről többekkel együtt nekem is külön véleményem van. De az általam hozott egyedi döntésekért természetesen én vállalom a felelősséget.)

Az ajtóknál a zár jelenti a problémát. A kilincs nem tekinthető az ajtóval fémesen összefüggő, azzal megbízható villamos kötést biztosító alkatrésznek.
Tipusa válogatja, de sok a műanyag elem a kilincs és a zár között. Ráadásul azzal javítják, ami éppen kéznél van, nem eredeti alkatrészekkel.
Egy hibafeszültség alatt lévő ajtólap és egy attól elszigetelt (sokszor kopott műanyag borítású, műanyag hatását keltő eloxálású) kilincs veszélyes meglepetéseket okozhat, amikor külön potenciálra kerülnek.
Megfogják a kilincset és még nem ráz. majd erővel markolva nyitják az ajtót.
Ha ilyenkor érintkezik véletlenszerűen fémesen a kilincs és az ajtó, akkor nincs többé esélye a kilincset fogó személynek elengedni az "ajtót".
(Ilyenből már sok baleset volt, ezért a véleményeltérés.)

A hivatalos EPH-zás az az EPH sínről minden EPH-ra hozandó helyhez külön odavezetett nagykeresztmetszetű vezetékkel történik.

Lehet egyetlen vastag gerincet is használni. Arról mint a fésű fogait leágaztatni a készülékekhez a már vékonyabb EPH vezetőket. Ez az EPH gerincvezetős megoldás.
De ebben az esetben mindentől függetlenül kell az EPh gerincet és a készülékhez menő EPH vezetőket is vezetni.
Tehát nem mehetnek együtt a többi vezetővel, még a védővezetővel sem. Külön cső, külön nyomvonal szükséges.
(Általában hülyén néz ki, amikor egy olyan készülékhez is két csővel kell kiállni a falból, amit eredetileg nem is kellene EPH-ra hozni.)

Amit az emeleti összekötésről írtál az kivitelezhető. Egy EPH vezető és több összekötött "valami".
Egy a lényeg, hogy azokat a pontokat, ahol például a profilokat és az emeleti fűtés és vízcsöveket EPH céllal összekötöd, ott a kötési pontok mindkét vége legyen megjelölve földelés jellel.
Vagy matricával, vagy festéssel. Én az utóbbit szeretem, mert időtállóbb. Meg lehet szépen is csinálni. Sárga alapra festett zöld földelés jel = örök élet.

Fontos, hogy aki ezeket a jelölt kötéseket megbontja, az legyen tisztában azzal, hogy megszakította az EPH sort, és ennek megfelelően járjon el a szerelés alatt és a helyreállítás során.fusimisiVálasz erre
2013-11-04
12:34:22
Előzmény: sándor #43112#43116
Igyekeztem szakszerűen megcsinálni - meg szebben mint volt.
A kazán alatt minden vízcső réz - nincsenek festve - azokat dörzsivel lepucoltam fénylenek a bilincsek alatt. A gázcsőnél lekapartam a festéket megcsiszoltam elöl hátul mielőtt felkerült a bilincs.
Jól passzol a bilincs a csőre felfexik szépen szerintem a kontaktokkal nem lesz gond - néha talán meg kell húzni a csavarokat. (túl fogja élni a kazánt)
A garázson van a kollektor az 5 rétegűvel van összekötve a ház rendszerével azt szerintem EPH-zni kell mindenképp. A garázsba is csinálok egy ilyen csomópontot és oda be lesz kötve a koli meg az ajtó is. (Salgó pocot azért nem kötöm be.)
A földszinten a víz radiátorok forrasztott réz a kazántól azt nem bolygatnám.
A gipszkarton profilokból - 2 különálló fal van építve a tetőtérbe azokat összekötöm a padláson. Az fenti fürdőbe van egy szerelő ajtó ott össze tudom kötni a profilokat a fűtés meg a vízcsővel - oda nem vinnék külön gerinc kábelt vagy kéne?
2013-11-03
23:16:45
Előzmény: fusimisi #43111#43112
fusimisi!

Nem kell túlzásba vinni az EPH-ra hozást.

Készülékház OK.
Gázcső (a terv szerinti helyen) OK.

Hideg-melegvíz, amennyiben fémcső hálózatod van.

A hidegvíz EPH rendben, a többi csövet elegendő ezzel összekötni ott, ahol egymás közelében futnak, egy jól látható helyen. Nem kell mindegyikhez külön EPH vezetőt fektetni.

Viszont ha már rákötötted az EPH vezetőt a csőre, akkor azt szakszerűen kell megtenni. Fémtiszta csőhöz lazulás ellen biztosított kötés, és maradandó jelölés.

Gondolj arra, amit arról írtam, hogy hibaáram esetén az összes EPH-ra hozott fémrész hibafeszültség alá kerül.
Hibafeszültség alatt marad mindaddig, amíg a védelem le nem old.
Még akkor is, ha helyesen megválasztott és szerelt áramvédő kapcsoló védi a házat.

Tisztességes áramütés érhet bárkit, aki a kötelezően vagy a feleslegesen EPH-ra hozott épület elemmel, alkatrésszel van éppen kontaktusban a hiba bekövetkeztekor.
Csak az előírt EPH-ra hozandó részek kerüljenek az EPH vezetőn keresztül hibafeszültség alá.

Gondolj arra is, hogy ami extrát megcsináltál a biztonság érdekében, azt köteles is vagy mindig 100%-os állapotban tartani, bizonyíthatóan ellenőrizni, ellenőriztetni.
fusimisiVálasz erre
2013-11-03
16:07:34
Előzmény: sándor #42966#43111
Ma elkezdtem az EPH rendbetételét - gázcirkó kipipálva.
Bekötve:
- készülékház (a gyári sarunál)
- hideg-víz
- meleg-víz
- fűtés előremenő
- fűtés visszatérő
- gázcső (golyós-csap alatt)
- EPH gerinc
OBO sín és bilincsekfusimisiVálasz erre
2013-10-23
18:53:29
Előzmény: sándor #42966#42967
Vas kerítés persze - oszlop, beton, drótháló classic - az én kerítésemről van szó a szomszéd felé. A lakás felé menő gázcső van kimerevítve a kerítésoszlophoz - még a telepítő hegesztett oda egy tartót(kb. 20 éve így van), hogy stabilabb legyen az óra. A szekrényt le lehet emelni róla az nincs összekötve semmivel.
2013-10-23
10:25:19
Előzmény: fusimisi #42928#42966
fusimisi!

Falusitól megkaptad a válasz lényegét.

Egy "kerítés" sok féle anyagból készülhet. Nem írod, hogy miből van.
Ha hagyományos drótkerítés, akkor mindegy milyen oszlopokra van szerelve, az földpotenciálon van.
Egy masszív téglakerítés engedélyes építménynek, falnak minősül.

Sajnos megint keveredik a földelés és az EPH fogalma. Ez baj.

Nem írod, hogy a gázvezeték melyik része van a kerítés oszlopokhoz fogatva. A mérő előtti, vagy a mérő utáni. Nem mindegy.
Ha jól tudom, akkor a mérő előtti vezetékkel nincs teendőd. A mérő utáni, a házhoz tartozó vezetéket kell EPH-ra hozni.
Ezt az EPH-ra hozást nem helyettesítheti az, hogy a kerítés földpotenciálon van.

Nem kell bonyolítani. Ha a lakásban, a gázkazán, vagy a mérő közelében megtörtént az EPH-ra hozás, akkor azzal le van a kérdés tudva.


A kerítésekkel való babrálástól óvnálak, óvnék mindenkit.
A kerítés másik oldala általában közterület, vagy a szomszéd területe. Oda pedig semmilyen idegen feszültséget nem szabad kivinni.
Egyetlen kivétel, a törpefeszültségről működő csengőnyomó, vagy a speciális üzemű kaputelefonok.
A kapumozgatók telekhatáron belüli berendezésnek számítanak.
A hálózati tápfeszültséges kamerák közterületen, a külső falra történő felszerelése, a világító házszámtáblák, cégfeliratok külön engedélyeztetési eljárás alá tartoznak. (Villamos terv.)

Az általad vételezett villamos energiát abban a formájában, csak az ingatlanod határain belül használhatod fel.
A kerítéssel párhuzamosan futó "villanypásztor" is necces, amenyiben belterületen alkalmazzák.
Minden szomszédnak, így neked is törvény biztosította jogod, hogy az ingatlanod körbejárható, ellenőrizhető legyen a részedről.
Ez minimum 0,5m "tabu távolságot" jelent mind Neked, mind a szomszédodnak, ahová semmit nem telepíthetsz, pakolhatsz.
(Az ültetés szempontjából ökölszabály, hogy a telekhatártól 1m-re csak 1m-nél nem magasabbra növő növényt ültethetsz. 2m-re 2m-nél nem magasabbat.
3m-nél magasbbra növő fát minimum 3m-re lehet ültetni.)

A gázvezeték kerítésre rögzítése szerintem tilos. Felénk legalább is így van.
Egy drótkerítés tartóoszlopai nem minősíthetők gázvezeték tartó oszlopoknak.
Telken átvezető gázvezetéket már sok évvel ezelőtt sem engedélyeztek oszlopokon vezetni. Le kellett vinni a föld alá.
Erre Marci biztosan tudja a pontos választ.

Én annyit tudok, hogy ahol csak a ház szomszéd felöli oldalán lehet a méretlen gerincet vezetni, ott a szomszéd írásos belegyezése kell már a tervezés fázisában.
Ez egyben azt is jelenti, mivel nálunk van ilyen szomszéd gerincvezeték, hogy a legváratlanabb időpontban szoktak megjelenni a gázosok ellenőrzésre. Nehogy a szomszéddal összefogva, vagy annak a tudta nélkül lopjuk a gázt.

A mért gáz vezetéke is csak a szomszéd hozzájárulásával vezethető az ő oldalán. Még akor is, ha az az oldal a közös telekhatár, de az én beépítési oldalam.

Hogy egy drótkerítés kerítés ilyen szempontból kinek az oldalának minősül, azt is Marci tudná megmondani.

Gyakori eset, hogy a telekhatár a felénél megosztott. Az egyik fele az egyik a másik fele a másik szomszédé, ha pl. kerítést kell építeni.
Itt lehet igazán izgalmas, hogy ezen végig lehet e bármit is vezetni, és hogyan.

2013-10-21
19:27:55
Előzmény: fusimisi #42928#42931
Kérdés, hogy a kerítés egyébként földelve van-e? Mert ha földelt, (pl. betonoszlop, zártszelvény, stb) akkor szerintem mindegy, de ha faoszlopon van, akkor talán nem túl hasznos lenne bekötni az EPH-ba. Főleg, ha egyébként nincs rá esély, hogy a kerítés fesz alá kerüljön. Persze ha villanypásztort, vagy birtokvédelmet akarsz, az egy másik kérdés :-)
fusimisiVálasz erre
2013-10-21
12:55:40
Előzmény: sándor #42868#42928
Mekkora problémát jelent - illetve okoz-e problémát -, hogy a kerítés be van kötve az EPH hálózatba (kb. 40 + 11 méterről van szó - sajna a gázcső bilincsekkel hozzá van fogatva, el tudnám szigetelni, ha kell.)

fusimisiVálasz erre
2013-10-18
08:11:47
Előzmény: sándor #42868#42871
Szóval kis plagizált anyag némi támogatásárt - és még azt írja ebből lehet oktatni a szakmát OKJ szinten :( Jobb lesz Sándor Mester tanácsira hallgatva megépíteni - úgy gondolom. :)
2013-10-17
17:14:19
Előzmény: fusimisi #42867#42868
fusimisi!

Éppen csak belenéztem, de megelőlegezem, hogy ezt az anyagot kerüld el.
Látszik, hogy pályázatra készült.

A szakmában kötelezően ismert alapfogalmakkal, adatokkal is hadilábon áll a szerzője.
Határozott véleményem, hogy a villanyszerelésben legyen valaki inkább laikus.
Ebben a szakmában a félműveltség egyenlő egy temetéssel.

Nem szivesen kritizálom, de aki ilyeneket ír, azt muszáj.

>
még a kisfeszültségűberendezések is veszélyes nagyságú feszültséggel üzemelnek.
<
>
Az érintésvédelem a villamos berendezések üzemszerűen feszültség alatt nem lévő, de zárlat következtében feszültség alá kerülhető, vezetőanyagú részeinek megérintéséből származó balesetek elkerülésére irányuló intézkedések összességét foglalja magába.
<

Mi az, hogy kisfeszültség?
Minden feszültség szintnek, ami valami határt jelent, konrét és szabványos neve van.
Kisfeszültségről a piacon beszélgetnek a kofák egymással, amikor a piaci elektronikus mérlegüket mutatják egymásnak.


Zárlat az áramot vezető két vezető között keletkezhet csak.
Amiről a "szerző" írni akart, azt úgy kell nevezni, hogy testzárlat.

Van még több fajta zárlat is, de azoknak is van szakszerű, kötelezően használandó megnevezésük.
A különbség ég és föld, maga az életveszély.

Még az érintésvédelem fogalmával sincs tisztában.
Gyanúsan ismerős a szöveg. (Két perc keresés és megvan az eredeti.)
Idézem az eredeti meghatározást, amiből koppintotta és a saját "tudásához" igazította a szöveget a "szerző".

- Az érintésvédelem azoknak a műszaki intézkedéseknek ás védelmi módszereknek az összessége, amelyek a villamos berendezések, gépek és készülékek üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de meghibásodás következtében esetleg feszültség alá kerülő, fém vagy egyéb villamosan vezető anyagú testek érintéséből eredő veszélyek ellen óvnak. -
Idézet vége.

Forrás: Hámory Albert, VILLANYSZERELÉS, hetedik átdolgozott kiadás, 1974
(Ügyes! Ha így fojtattya, még kösztársasági álamelnök is lehet belőle.)

Óvakodj az ilyen anyagoktól!
Ezek a kifejezések a tv hiradók kis szinesei, ismeret torzító hírei közé valók.


fusimisiVálasz erre
2013-10-17
15:42:13
Előzmény: sándor #42865#42867
Köszönöm a további szakszerű infókat - még biztosan fogok kérdezősködni.
Találtam egy oktató anyagot amiből még merítek infókat.
www.villszer500.ewk.hu/feltolt/Biztonsagtechnikai_meresek.pdf
Nem 1 napos munkába gondolkodom 1x csak kész lesz. Ismerve a környék ingatlanjait van ahol még annyi sincs mint nálam. :( Az elhatározás megvan többi kedv(pénz) meg idő kérdése.

2013-10-17
15:03:33
Előzmény: fusimisi #42853#42865
fusimisi!

Ha nem egyedi EPH vezetőket fektetsz direktben a síntől a védendő készülékhez, hanem gerincet, akkor biztosan tudod, hogy az EPH gerincvezeték fektetésének külön szabályai vannak.
Mindentől függetlenül egy külön csőben kell vezetni, onnan leágazni a védendő készülékekhez. Ebben a csőben semmi mást, még védővezetőt sem szabad az EPH gerincvezetővel együtt vezetni.

Az ötrétegű vezetékeket nem kell EPH-ra hozni.

Műszernek, házi használatra tökéletesen megfelel egy régi ÉV Univerzál.
A hitelesítését, a hitelességét úgy tudod leellenőrizni, ha egy amper és egy feszültségmérővel végzel el egy megismételt mérést. A terhelő áramnak meg kell egyezzen a műszer terhelő áramával, és a két értékből számítással határozod meg pl. a földelés átmeneti ellenállását, vagy a hurokellenállás értékét.

A régi műszerek általános hibái a hűtőventillátor zajossága, csapágyazás elhasználódása, illetve, ha sokszor odaütütték valamihez, akkor a mutató "darabos" mozgása.
Ha a mutató az egész műszer hirtelen mozdításakor könnyen kimozdul és vissza is áll, akkor jó. Ha több mérés után mindig pontosan visszatér az alaphelyzetébe, akkor rendben van.

A készre szerelt gipszkarton váz tekinthető azonos potenciálra hozott fémszerkezetnek. Ha nagyon precíz akarsz lenni, akkor azon csavarok egyikéhez, amik a vázhoz rögzítenek valamilyen EPH-ra hozandó berendezést, egy földelő matrica felragasztása elegendő.
De egy félporcelán wc kagylót, vagy egy műanyag öblítő tartályt, akrilkádat nem kell EPH-ra hozni. Maximum egy helyen a rézcsöveket.

A szennyvíz gerincvezetéket valóban EPH-ra kellett volna hozni, de ha nem tetted meg, akkor utólag már ne kísérletezzél vele.
A szennyvíz gerincet a lakásból kivezetés közelében kell EPH-ra hozni. Lehet készen kapni olyan fémcső idomot, amit be kell iktatni a gerincbe, és ott kell EPH-ra kötni.
Valahol hátul, a szennyvízcső induló végén már nincs értelme EPH-zni.
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Érintésvédelem (EPH. ÉV relé)lapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva