Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-04-17
07:17:05
Előzmény: sándor #52632#52634
Szia Sándor!
Várom a beszámolót!
2019-04-16
11:22:22
Előzmény: BJaca #52627#52632
Szia Bjaca!

Eseménydús időszak után most ott tartok, hogy értelmetlennek látszik bármilyen mérési, regisztrálási próbálkozás. Nem azért, mert a mérés lenne értelmetlen, hanem az, amit be, helyesebben ki lehetne vele mutatni.
A másik témában leírom az elmúlt három hét tapasztalatait, azokból több minden kikövetkeztethető.
2019-03-28
18:23:28
Előzmény: sándor #52626#52627
Ha a csúcsok miatt aggódsz, a hangkártya eleve meg van védve ilyenektől, de az osztó alsó tagjára párhuzamosan rá kell kötni 4 diódát a rajz szerint. Ez így 1,2V-nál nagyobb feszültséget semmiképp nem fog tovább engedni, azt pedig még bőven elviseli a hangkártya, vagy bármilyen más hangrögzítő.
Amúgy egy 1000V-os tüske is csak 2,6V-ra emelné a kimenő feszültséget, ami még bőven elviselhető bármilyen eszköz számára, az osztó miatt pedig az áram is jelentősen korlátozva van.
2019-03-28
11:16:50
Előzmény: BJaca #52625#52626
Szia Bjaca!

Pontosan azt a feszültséget keresem, ami nulla áramot hajt át az üzemelő készüléken.
Ismét köszönöm a trafós, leosztós ötleteket. Alapvetően igaz a megközelítés, de nekem abban kell gondolkodnom, hogy egy transzformátor leosztással hiába van beállítva 0,6 V-ra bemeneti fesz szint. A transzformátor az esetlegesen beérkező csúcsokat is átviszi és az 0,6 V a többszöröse is lehet. Az optocsatolás rendben lenne, de úgy előtte mint utána gondoskodni kellene valamilyen fix határolásról.
Felfelé még el tudnék valami zéner-szerű megoldást képzelni, de mi legyen a jelenleg nullát mutató csúcsokkal?

Örömmel mondom, de azért alakul valami. Az este elindított mérésnél minden rendben volt, de az egyik paraméter csomag min-maxát elfelejtettem lenullázni.
Viszont még későn este végig mértem amit csak tudtam. Talán emlékszel rá, hogy mennyire szerettem volna megtudni villámtól, hogy a Budakeszin felügyelt rendszerénél miért sokkal alacsonyabb egy fázis feszültsége, mint a többié?
Azt a kérdést nem sikerült tisztázni, de nálunk is hasonló a helyzet.
Nem véletlenül tartottam fontosnak az egy fázis jóval alacsonyabb feszültségének a kérdését!
Nálunk koránt sincs akkora eltérés mint villámnál volt, de az a dugalj ahonnan mértem, pontosan az alacsonyabb feszültségű fázison van. Próbaként másik fázisról tápláltam meg a bizonytalankodó szünetmentest, és azonnal ok volt minden. Ennyit jelent 4-5 V, hasonlóképpen azokhoz a napokhoz, amikor a feszültség közelítette a 240 V-ot.
Most innen (is) megyek tovább. Meg kell tudjam, hogy milyen kapcsolású a transzformátorunk, illetve rá kell lépjek közvetlenül a bejövő fázisokra.
2019-03-27
18:25:02
Előzmény: sándor #52623#52625
Szia Sándor!

Az áram a feszültségtől függ, így amíg nem látjuk a feszültséget, addig nem leszünk okosabbak. Egy kazettás magnetofonnal rögzített jel is többet mondana ezer mérésnél azzal a műszerrel.
Műszaki ember vagy, egy transzformátor szekunderéről Te is tudod, hogy bátran lehet fogdosni puszta kézzel, semmilyen veszélyt nem jelent. A kimenő feszültségét meg tudod mérni, Ohm törvényével tisztában vagy, így le tudod osztani két ellenállással 0,6V-ra, amit bármilyen hangrögzítő eszköz károsodás nélkül elvisel. Amíg ez a lépés hiányzik, csak találgathatunk. A másik megoldás, hogy szerzel egy oszcilloszkópot, és az esti film helyett annak képernyőjét nézed, bár a néhány periódusnyi hibát nem fogsz észrevenni, vagy ha látod is, nem fogod tudni kiértékelni.
2019-03-27
12:08:25
Előzmény: BJaca #52619#52623
Szia Bjaca!

Úgy alakult, hogy a Robertnek írt válaszokban olvashatod, hogy pillanatnyilag hol állok.
A felkínált segítséget ismételten köszönöm.

A gépeink napi munka használatban vannak, órás határidőre kell szállítanunk anyagokat, ezért én egyedül nem kockáztathatok.
A fiam reggel elviszi a gyerekeket a suliba, megy pl. Győrbe, este tízkor ér haza. A gyerekek haza szállítása, felügyelete, orvoshoz vitele, a szülői értekezletek és ami egy suliban csak adódhat, az ilyenkor a nagy szülők feladata.
Most, hogy mindegyik gyerek rendelkezik valamilyen okos eszközzel, már nekem is könnyebb. Elég havonta újra telepíteni a gépeinket. Korábban ezt hetente kellett.
Ennek ellenére a TeamViewer-re állandóan szükség van, mert a játékok sok olyan meglepetést "telepítenek", amelyek gyakran megakasztják a munkát.

Az éjjel átgondoltam a további ellenőrző méréseket, és mégis csak közvetlenül a mérő utáni fogyasztóknál kezdem a kontrollt. Már át is telepítettem a műszert az íróasztalomhoz. Itt kellene elvileg a legstabilabbnak lenni a feszültségnek.
Meglátjuk, az eredményről beszámolok.
2019-03-25
17:08:30
Előzmény: sándor #52614#52619
Szia Sándor!
Van egy marék kis mp3 lejátszóm, ami hangot is tud rögzíteni, megnézem, mennyi fér rá. Ha egy órás felvételt tud, akkor már nyert ügy van. Azt utána le lehet választani a trafóról, és USB kábelen le lehet menteni róla a hanganyagot. Az úgy már teljesen biztonságos egy külső szemlélőnek is.

2019-03-25
13:09:07
Előzmény: BJaca #52611#52614
Szia Bjaca!

Köszönöm a felkínált új lehetőséget. Nem én döntök, hogy kipróbálhatjuk-e.

A probléma vesézésének ebben a szakaszában az állított meg, hogy a min értékek között, normális feszültség mellett 0,00 A áramfelvételt mutatott a műszer. Ez olyan képtelenség, aminek valóban lehet oka, hogy a műszer nem ilyen vizsgálatokra készült. De, lehet olyan dolog is, hogy mivel a házi hálózat végén (mérőtől kb. 60 méter) mérek vele, összeméri a külső hálózatot a belsővel.
A belső hálózaton, a műszer előtt, vele azonos fázison van több olyan készülék, ami képes torzításokat okozni. A hálózati torzítások befolyásolják a belsőket, majd ezek eredőjét kellene kimutatni és bizonyítani belőle, hogy a szolgáltató a hunyó. Elbizonytalanodtam.
Indulásnak jó volt az egyszerű mérés ötlete, de úgy gondolom, most valami más kell.
Mielőtt tovább lépnék, meg kell tervezni, hogy ezek után hol és mit akarjak mérni? Akarjak-e egyáltalán távoli tranzienst bizonyítani, miközben talán helyileg állítom elő?
Az eddigi logikázás alapján a HMKE-k és a fűtések közvetlen hatását kizárnám.
A hálózati feszültség változásokban, kapcsolgatásokban biztosan van szerepük.

Nem volt haszontalan az eddigi munka, mert a szünetmentesek kapacitás csökkenésére elfogadható magyarázat született.
A tavaly tavasszal leírt problémát a szolgáltató most másként kezeli. Eleve olyan alacsonyan tartotta a feszültséget amennyire csak lehetett. Volt a héten két igazi napelemes napunk és a max feszültségek átlépték a 241 V-ot.
A szünetmentesek a nappali időszakban feltöltődtek a maximális kapacitásra. Ez végül is elég, mert ha ilyenkor következne be egy áramszünet, akkor a kollektor végig tudná vinni a legkritikusabb hat óra hosszú időszakot. Mivel még van fűtés, éjjel merülhetnének a szünetmentesek, csak másnap reggel süssön a nap.
Kérdés, hogy meddig engedi tovább emelkedni a szolgáltató a feszültséget?
Tehát a tegnap esti eredmény tökéletes. Nincs led villogás, a szünetmentesek fullon, nincs közvetlen vészhelyzet.

Ami a gyerekeket illeti, én, így köztük élve megértem, hogy csak a cuccok használata, használhatósága érdekli őket.
Még emlékszem amikor a nagy szüleink mögé-mögé néztek a rádiónak, a tv-nek. A repülő az természetes volt, hogy ott van fenn, mert az egy gép. De, hogy emberek is lennének benne, az ki van zárva, azt a teremtő úgy sem engedné meg.
Mi már nem néztünk mögé a rádiónak a kicsi emberkéket keresve, de alkatrész szinten érdekelt, mert meg is tudtuk építeni. Minket az nem érdekel, hogy melyik készülék mivel oldja meg, hogy rádiónak is használható.
Szerintem ez az élet rendje, jól van így.
Ma még sokaknak problémát okoz, hogy az ügyfélszolgálatokon mesterséges intelligenciával kell kommunikálni. A gyerekeknek ez a világ legtermészetesebb dolga. Segítettek a mamának megfelelő segélyhívó rendszert össze állítani. Elmentek addig, hogy a szolgáltató "ügyfélfogadó kvázi hölgyével" beszélve, randit kértek tőle. Kinek jutna ez a felnőttek közül az eszébe? A válaszokból megállapították, hogy szuper a program, ezt nem nézték volna ki a szolgáltatóból.
2019-03-24
16:28:44
Előzmény: sándor #52605#52611
Szia Sándor!

Sajnos a mai fiataloknak, akik a számítástechnika világában nőttek fel, kevesebb fogalmuk van a gépről, mint azoknak az idősebb embereknek, akik még az első számítógép feltalálása előtt születtek. Ez sajnos elég elkeserítő. Én még hardware oldalról tanultam a számítógépet, nem csak egy billentyűzetet és egy képernyőt látok belőle.

Létezik olyan USB csatlakozóba dugható kütyü, aminek van hang-bemenete:
www.aqua.hu/c-media-21-usb-hangkartya-kek-bl-su21-5412810106660-318603.html
Ez így már nem veszélyezteti a drága alaplapot.
Mivel nem videojelet kell rögzíteni, ami 4,3MHz sávszélességű, hanem egy 50Hz-es audiójelet, ezért az sokkal kisebb mintavételezési frekvenciával megtehető, egy 24 órás rögzítés sem lenne kezelhetetlen. 1 perc rögzített anyag (most mértem meg) 470kb, 24 óra ráfér egy mezei CD lemezre. Igaz, 8kHz-es mintavétellel, és 8 bites felbontással, de tömörítés nélkül.
Ha gondolod, készítek neked konnektorba dugható, optocsatolóval leválasztott készüléket is, bár egy mezei hálózati transzformátor szekunder oldala ellenállásokkal leosztva is ugyanazt a biztonságot adja.

2019-03-23
13:11:41
Előzmény: BJaca #52579#52605
Szia Bjaca!
Körbejártam a témát. A gépek más célú használatát (mikrofon bemenet külső feszről) nem javasolják. Minden a drága alaplapba van integrálva. Egyik gépen sincs már külön hang és videó kártya mint régen. Az alaplapot pedig nem javasolják kockáztatni.

A rögzítés megoldásához az unokáimhoz lettem irányítva. A három idősebb már nem foglalkozik olyan "dedós" dolgokkal, mint a videók.
A két kisebb (8 és 12 éves) hajlandó volt szóba állni velem, de fogalmuk sincs arról, hogy mi az a hangkártya.
Az általad feltett kép ismerős, mert ilyenekkel szerkesztik, alakítják át a hangot a youtube-s videóikhoz. A Hz-ről, a frekvenciáról sem hallottak még, de az 50 Hz, az az "brumi" már ismerős, azt sűrűn használják alaphangnak.
Szerintük ha csak akár több órát akarnánk rögzíteni, már akkora lenne az adatmennyiség, amit nem tudnának feldolgozni. Egy 15-20 másodperces videó szkeccshez 20-25 perc hanganyagot használnak alapnak!
Szerintük egyszerűbb lenne, ha megmondanám, hogy milyennek képzelem el azt a görbét, amit mint hibát be szeretnék mutatni. Ezt gyorsan elkészítik, és szerintük biztosan nyerek, mert bele fog hülyülni az, aki értelmezni akarja.
Tehát nagyjából úgy néz ki, hogy ez az út sem lesz járható.

Off, de jellemző.
Lekaptam az egyik unokámat, amint a hétvégén az íróasztalomnál "dolgozik". Ezek tényleg bármire képesek!
A képen sem a harmadik gép, sem a telefonja nem látható, de ennyin működött egyszerre, miközben egy ismerősével még sakkozott is a Keleti-Partról.
A másik unokám egy hasonló konfigurációval segítette. Én nem igen értettem a játék lényegét, de kísértetiesen hasonlított egy tőzsdei manipulációra. Öt gépet játszattak egymás és a többiek ellen, egy hatodikkal pedig kaszáltak.
Mindezt úgy, hogy a kisebbik az időt még nem órában és percben (még csak most tanulják az időmérést a suliban), hanem egyszer 65 percben, máskor 172 percben mérte.
Mint utólag az átállított skypomból kiderült, legalább heten voltak egyszerre kapcsolatban, ezért volt valami angol szleng a "társalgási" nyelv. Ők így is tökéletesen megértették egymást.
Mire én átszámoltam a 127 percet, addigra ők már egy másik dimenzióban játszottak.
Belátom, hogy reménytelen, ők nem tudnak segíteni.

A másik topicba megírom az elmúlt néhány nap történéseit, furcsaságait.2019-03-15
08:05:59
Előzmény: sándor #52577#52579
Szia Sándor!
Ezzel a programmal inkább látványossá lehet tenni a változást. Az amplitúdót százalékosra be lehet állítani, az időbeosztása 10us. Az 50 és a 49Hz közt van 400us, úgyhogy bőven elég ahhoz, hogy megmondjuk, mekkora a frekvenciaváltozás, igaz, számolgatni kell hozzá. A spektrumanalizátora a zenéhez igazodik, azt majd meglátjuk, mire elég, de van ismerősöm, aki komolyabb audioprogrammal rendelkezik (stúdió). Hitelesebb méréshez már PC-s szkóp kellene.
2019-03-15
00:46:22
Előzmény: BJaca #52559#52577
Szia Bjaca!

Köszönöm, és úgy gondolom, hogy értem is. Megcsinálni a fiam hozzájárulásával lehet.
Ha jól látom, akkor ez egy hangfrekit analizáló program. Hogyan tudnám ennek a segítségével a feszültségváltozásokat elfogadhatóan érthetővé tenni a szolgáltatónak? Vagy a frekvencia változásokat?
Hogyan lehet hitelesen "beskálázni", a tengelyeket értékhelyesre átállítani?

Ez a téma nagyon messze áll tőlem, helyesebben én állok a témától távol.
A 11 éves unokámnál láttam valami hasonlót, amikor videókat gyárt. Ha jól gondolom akkor a felvett hanganyag torzítását csinálta valami hasonló programmal.

Közben elment egy teljes napom, mire rájöttem, hogyan lehet megszerezni a már leszállított mobil előfizetésem telefonszámát. Miután kétszer lepattantam a mesterséges intelligenciás ügyintézőről, kiszűrtem a szolgáltató kulcs szavait és a harmadik próbálkozásra azonnal egy olyan segítőkész ügyfélkezelőhöz kerültem, aki percek alatt megoldotta a problémát. Eközben mások már második napja hiába próbálkoztak ügyintézőhöz jutni!

De azért dolgoztam a saját problémámon is. A berregő relé helyett egy olyat választottam, ami kb. azon az alsó feszültség szinten ejtett el, ahol a szünetmentes megszólalt. Rákötöttem egy önálló tápfeszültségű impulzus számlálót.
Ez idáig 3 napon keresztül működött. Éjjel soha nem volt egyetlen kapcsolás sem. Jellemzően csak a nappali és a késő délutáni órákban volt kapcsolás.
12.-én 6 kapcsolás, hatszor elment a min-max érték. Igazi HMKE-s időjárás volt.
13.-án 0 kapcsolás, a min-max értékek a normális határon belül maradtak. Egész nap felhős idő volt, a napkollektor is csak rá-rá indulgatott, de képtelen volt termelni.
14.-én 3 kapcsolás. Mind a háromszor elmentek a min-max értékek. Felhős időben háromszor bújt elő tartósabban a nap.

Ezeket látva, az ok leszűkült a hálózati kapcsolásokra. A jövő hét elején lesz nálunk a szokásos téli, egész napos áramszünet. Hogy tényleg mit fognak csinálni, azt korábban megírták, most csak "előre tervezett munkálatokat" fognak végezni.
Kíváncsi vagyok és megfordítom a mérést. Átteszem a szünetmentes utánra. Meglátjuk.


2019-03-11
19:33:32
Előzmény: sándor #52557#52559
Szia Sándor!

"Ha csak az 50 Hz érdekelne, akkor másodpercenként legalább az ezerszerese, ha a tranziensek, akkor a házilag nem vizsgálhatóan magas mintavételezési frekvenciára lenne szükség."

Másodpercenként 44000 minta elegendő lenne az 50Hz vizsgálatához? Esetleg 192000? Ennyit tud rögzíteni egy mezei hangkártya a számítógépben.

Hogy lehet 5ms-es pontossággal mérni? Az még csak egy negyed periódus.

Feltettem egy képet, ez csak 8000 mintavétel másodpercenként:De itt egy 38kHz-es négyszögjel, ami számítógép hangkártyájával lett felvéve. Én 17 mintavételi pontot számoltam egy periódus alatt.
2019-03-11
10:28:26
Előzmény: BJaca #52555#52557
Szia Bjaca!
Ez a műszer egy sokat tudó fogyasztásmérő. De, ahogyan a többi fogyasztásmérő, úgy ez sem köt időponthoz különböző történéseket.
Az, hogy tud min-max értékeket mutatni, az egy extra szolgáltatás. Két törlés között milyen szélsőséges értékek fordultak elő. Ennyit tud és nem többet.

Megírtam, hogy folyamatosan szűkítettem azt az időszakot, amikor érdekelt a min-max érték. Ennél pontosabban nem tudom időhöz kötni. Az pedig, hogy nincsen áramfelvétel olyan pillanatban, amikor a feszültség rendben van, egyszerűen lehetetlenség.
Néhány percen belül, amikor éppen a készüléket fotózom, letörik a feszültség, a szünetmentes beindul (nem 0 V feszültségnél), a rögzített minimum feszültség a normális határon belül van (a műszer szerint).
Itt, ezzel a műszerrel nincs mit tovább kiértékelni.
Minden digitális műszer valamilyen mintavételezési frekvenciával dolgozik. Ezért nem mutatnak a kéziműszerek sem csúcs kiugrásokat.
Az analóg műszerek mutatnak, de azoknak is van késése, csillapítása, ami torzítja a valós értékeket.

Tehát kiértékelni csak olyan mérést lehetne, ahol a mintavételezési frekvencia sokkal magasabb, mint a történési frekvencia.
Ha csak az 50 Hz érdekelne, akkor másodpercenként legalább az ezerszerese, ha a tranziensek, akkor a házilag nem vizsgálhatóan magas mintavételezési frekvenciára lenne szükség. Ezért határozzák meg a tranzienseket számításokkal, mert először nagyjából tudni kell, hogy mit is akarnak mérni, kirajzoltatni.

A folyamatos figyelési időszak szűkítésekből egyértelműen kikövetkeztethető volt, hogy a HMKE-k (amikor működnek, kitermelnek) ártatlanok. Volt akkor is szélsőséges érték, de este, éjszaka is, amikor biztosan nem működött egy sem.
Tehát a HMKE kizárva.
Nálam nincs terhelés változás, az is kizárva.
Marad a hálózati kapcsolgatás és annak a tranziensei.

Hogy, mi a hálózati kapcsolgatások oka, arra jó hivatkozási alap a HMKE indulása és leállása.
De, akkor is van szükség kapcsolgatásokra, amikor nem működik a HMKE. A terhelés növekedése, csökkenése miatt mindig is volt kapcsolgatás, csak nem ilyen mértékben, mint amióta a villamos fűtések miatt megnövekedett a fogyasztás.

Azt nem értem, hogy hogyan lehet 5ms-os pontossággal mérni, amikor 1sec alatt csak 50 változás van? Ha nem generálsz egy magas vizsgáló frekvenciát, akkor az 50Hz áll a rendelkezésedre. Úgy mint a műszeremnek, tehát bőven mellé nyúlhat a mintavételezés a tranziensek frekvenciájának.
Szerintem ez történi a min-max feszültség és az áram értékek rögzítésénél is. Hol az egyiket csípi el, hol a másikat, hol mindkettőt.
Az már látszik, hogy a helyi fázisjavítás változtatott a helyzeten. Ritkultak a szélsőséges értékek, kevesebb együtt mutatott min-max érték van, mint korábban, de a műszer mintavételezését nem tudta megváltoztatni.
Egy ekkora kis fázisjavító kütyü hatása annyira minimális, hogy a nagy energiájú tranziensek egyszerűen "átlépik".

Amióta figyelek és értékelek, azóta volt már minden. Hideg, meleg, viharos szél, de láthatóan nem ezekkel, hanem a hálózati kapcsolásokkal függenek össze a szélsőséges értékek.
Hálózati kapcsolás lehetne egy kontaktushiba a hálózaton is, csak az nem életszerű, hogy mindig akkor jelentkezzen, amikor az általános fogyasztásban következik be változás.
Miért nem jelentkezik a viharos szélben, amikor mozog az egész hálózat?
Én ezt a lehetőséget is kizárnám.
Az általad leírt jelenséget nem ismerem. A KIF elosztó hálózaton nincsenek megszakítók, különösen nem az utca közepén.
A transzformátorokat a KÖF hálózaton lévő szakaszolókkal kapcsolják.
A transzformátoroktól elmenő utcai áramköröknek vannak biztosítói, de külön megszakítói nincsenek.
A hálózati gerinc vezetéken még toldások sem nagyon vannak. A hibák az ezekre kötött lakás leágazások kötéseinél a leggyakoriabbak.


villam64Válasz erre
2019-03-11
09:42:00
Előzmény: sándor #52554#52556
Szia Sándor
BJaca-nak igaza van, be kell jelentgetni. Még segíthetnek az internet szolgáltató embereivel való beszélgetés, hogy mekkora területre terjedhet ki a hiba, milyen távolságra javítanak még. Inkább helyi transzformátor hiba, mint a 120 kV-os - 25 kV-os transzformátor átkapcsolás. Akkor az egész várost érintené.
Nálam a feszültség 232-239 V, nyáron majd 241 V is lehet. Most nem megy az inverterem. Viszont az óra után beüzemelt fogyasztásmérő alacsonyabb fogyasztást mér, mint a feszültség és áram szorzata. 200- 300 W-tal kevesebb. És alacsonyabb fogyasztásnál nagyobb a különbség. Ha megy a klíma, akkor kisebb a teljesítmény különbség. Ugyan olyan típusú mérő a klímánál 10 W differenciával mér. Most végzek 1 napos összehasonlítást az én mérőm, és a szolgáltató digitális mérője között. Nálam csak karácsony táján volt jó pár áramszünet egyik este, de sikerült megjavítaniuk. Ilyenkor az sem igaz, hogy a klíma verné le a rendszerüket, mert az 100 W-ról indul, és percenként fokozza a teljesítményt.
Nálatok is inverteresek lehetnek a hőszivattyúk és klímák, tehát ezek sem adnak lökést a hálózatnak. És a sok kicsi nem egyszerre kapcsol be. Üzemi motorok már nagy lökést adhatnak, főként illesztés nélkül. Egy 25 kW-os hőszivattyúnak 6 kW lehet a maximális teljesítménye hidegebb időben. Ezt is fokozatosan le-fel szabályozva. Az én egész lakást fűtő klímám maximum 1,6 kW teljesítményt vesz fel hidegebb időben, most 500-1000 W között. Maximum reggeltől estig.
Ha szükség lenne Paks II-re, akkor miért áll több, mint 1 hónapja Paks I egyik blokkja, és inkább a lignit erőmű megy helyette ? Paks II csak Paks I kiváltására kell, ráér 2030-ig.
Mint írtam, a leggazdaságosabb, ha a szolgáltató a HMKE-snél helyezi el a tárolót.
1. A HMKE-snek akkor is lenne árama, ha a hálózat lekapcsol.
2. A szolgáltató vezérelhetné a működését.
3. A tárolási veszteség egy részét a kitermelő fizetné oly módon, hogy a feleslege után nem 37,5 ft/kWh árat fizetne a szolgáltató (automatikusan, adók nélkül), hanem 32 ft/kWh árat. Ekkor én hajlandó vagyok lemondani a tárolási veszteség kompenzálásáról. Ez még mindig a fele, mint amennyit az osztrák kér a tárolásért.
4. Kiegyensúlyozottabb lenne a helyi hálózat, és a hálózat fejlesztés a tárolóra koncentrálódna csak. Ezek költsége egy folyamatosan bővülő rendszerben, évi 1-10 milliárdos költség, Mely az ÁFA bevételből megtérül.
2019-03-11
06:36:59
Előzmény: sándor #52554#52555
Szia Sándor!
Nem a műszereddel van baj, hanem a kiértékelésével. Egy dolgot nem látok, és te sem vettél figyelembe, egyik mért adathoz sincs rögzített időpont! Vagyis a Vmin és az Imin egyáltalán nem biztos, hogy ugyanabban az időpontban volt, ezt ne felejtsd el! Azt sem tudhatjuk, hogy az áramot és a feszültséget ugyanabban a pillanatban méri-e. Lehet, mikor volt egy feszültségkimaradás, akkor éppen áramot mért és rögzített, ez magyarázat az Imin-re, aztán mire jött a következő feszültségmérés, már helyreállt a feszültség.
Az általam javasolt módszerrel 5ms-os pontossággal meg lehetne határozni egy áramszünet vagy egy feszültségesés idejét.
Ha feljegyzed a rögzítés kezdetének pontos időpontját, akkor az időt is mellé lehet tenni.
Ha a szolgáltatónak jelzed, hogy Te minden nap 18:50 és 19:10 közt tapasztalsz egy x idejű feszültségkiesést, nekik is kisebb munka utánanézni, hogy mi okozhatja, és talán tenni is tudnak ellene.
Én annak idején semmi mást nem tettem, mint minden egyes pillanatnyi vibrálásnál, áramszünetnél tettem egy hibabejelentést. Egy darabig semmit nem tettek, aztán kirakták az oszlopra a műszerüket, majd egy hét után találtak egy kontakthibás megszakítót az utca közepén.
2019-03-10
11:44:15
Előzmény: BJaca #52549#52554
Szia Bjaca!

Tegnap este 19:00 -kor az alábbi adatokat rögzítettem:
V min 226,2
I min 0.08
Hz min 49,89

Ez képtelenség. A mérésben hiba van. Ahhoz, hogy ilyen kicsi áramot mérjen, meg kellett volna változnia a rákapcsolt fogyasztónak, a szünetmentesnek. Vagy olyan alacsony kellett, hogy legyen a feszültség, amiről csak ekkora áramot vehetett fel.
Mivel nem ezt rögzítette a fogyasztásmérő, így most már kütyüvel együtt is el kell felejteni az egész bizonyítási próbálkozást. Ezt a próbálkozást.
A sikertelenséget nem tekintem bajnak, mert több más irányt, megközelítést nyitott meg. Olyanokat, amikre eddig, abban a tudatban, hogy van egy sok évvel ezelőtt tizenvalahány ezer forintért vásárolt megbízható műszerem, eddig nem gondoltam.
Megbíztam a műszerben, ami a használhatóságát illetően jó is lehet. Legfeljebb azt kell átértékelnem, hogy a maga kategóriájában ez is valahol kütyü komolyságával kezelendő.
Tájékoztató értéknek elfogadható, de semmit nem lehet vele bizonyítani.
Mivel hálózati problémát kerestem, be kell látnom, hogy erre nem alkalmas. Ráadásul a hálózat nem ér véget a bejövő fő biztosítóimnál, hanem ott a vége, ahová a műszer csatlakoztatva volt.
Én nagy biztonsággal állítom, hogy a házi hálózatunk nem rossz, legalább is jobb, mint az átlagos hasonló korú házaknál. A mérésekben előforduló kiugrások nem helyi vagy külső hálózati kontakt hibák, hanem nagy biztonsággal a hálózati kapcsolgatások következményei. Ez is eredmény.

Utána jártam a hálózati paramétereknek, de azok alapján nem sok keresni valóm van.
A 400/230 V +- 10%, az a szabvány alapján 207 V és 253 V között megengedett eltérésnek minősül. Az 50 Hz +2% -2% szintén.
Normál, hálózati kapcsolgatás mentes időszakokban ezeken az értékek bőven biztosítva vannak.
Az ennél pontosabb méréseknek ebben a pillanatban ne látom értelmét. Nagyon sok a változó, és legalább labor körülmények kellenének.
A legfontosabb és lelombozó dolog, hogy a szolgáltató (értetően) a szabvány alapján mér és vizsgálódik.
A házi belső hálózat megfelelősége nem az ő hatáskörébe tartozik, ezért azokkal az eredményekkel, tudjunk akár mit is kimutatni pl. az általad javasolt vizsgálatokkal eleve nem is foglalkozik.
Csak a mérőnél ellenőriz és végez műszeres vizsgálatot. Túlfogyasztás, amiért én emelhetnék panaszt nincs. Rendkívüli fogyasztás csökkenés, amiért ők vizsgálódhatnának szintén nincs.

Találtam néhány táblázatot, adatot a különböző hálózat jelenségekre vonatkozóan.
www.mee.hu/files/images/3/B_44_Sinka_L.pdf
Ez egy, a MEE szervezésében elhangzott korábbi, a hálózati paraméterek szabvány alapján végzett ellenőrzéseivel foglalkozik.
Másutt a tranziensekkel foglalkoznak, amiknek a lefutási ideje a msec és mikrószekundumos tartománya között van. Házilag ez sem mérhető.
Gyakorlatilag nem látom bizonyíthatónak, hogy találunk olyan időszakot, ahol kimaradna 3-4 periódus. Ezt azért még át kell gondolnom, de ez olyan durva eltérés lenne, ami nem passzol a képbe.
Az áramszünettel járó gyors visszakapcsolásoknál ennek a sokszorosa esik ki, amit a finom elektronikák leállással, majd szinkronizált újra indulással védenek ki. A durvább fogyasztóknál a forgó tömeg tehetetlensége hidal át.


2019-03-09
19:11:47
Előzmény: sándor #52548#52549
Szia Sándor!
Így más a tészta. De amíg nem tudjuk, mivel állunk szemben, addig nem lehet ütős érveket felhozni. Ezért kellene láthatóvá tenni, mi is történik a hálózaton. Ez pedig másképp nem megy, mint felvenni számítógépre a jelalakot. Akkor tudnál érvelni, hogy az átkapcsoláskor kimarad 3 periódus, és utána 10%-kal magasabb feszültséget kapcsolnak a hálózatra. Az, hogy emellett milyen áram folyik, teljesen mellékes. A hálózaton 230V effektív feszültségű, 324V csúcsfeszültségű 50Hz-es szinusznak kell lenni. Ha meg tudod nekik mutatni, hogy este 7-körül kimarad 3-4 periódus, talán megnézik, hogy hol lassú az átkapcsolásuk.
2019-03-09
17:00:27
Előzmény: BJaca #52546#52548
Bjaca!

Hozzájuk járok előadásokra. Náluk vagyok szakmai tag. Ennél a cégnél kezdtem a nyári gyakorlataimat...

Évekig harcoltam velük ilyen és hasonló dolgokért.
Talán én vagyok az egyetlen, aki kapott tőlük kártérítést, mert annyira belezavartam őket az egymást keresztbeverő "ügyfél elhárító" válaszaikba, hogy lekésték a törvényes válaszadási határidőt.
Legalább két "elhárítós" osztályvezetőt tettek miattam az utcára.

Nehéz lenne laikus civilként felbukkannom. Valami ütősebb kell. Sajnos.
2019-03-09
15:53:57
Előzmény: sándor #52545#52546
Szia Sándor!

Amíg a feszültség alakulásáról nincs értékelhető adatunk, addig nem tudunk előrelépni. Ehhez pedig már írtam, mit kellene tenni. Ha a számítógépet félted, akkor vedd fel egy kazettás magnóra egy vonalbemeneten keresztül.
Ha egyértelművé válik néhány periódus kimaradása, akkor csak fel kell hívni a hibabejelentőt, és bejelenteni, hogy minden este vannak pislákolások, amiktől néha kikapcsol a tévé, néha újraindul a számítógép. Semmi többet nem mondani, nem kell tudniuk, hogy nem laikussal van dolguk. Átlag ember, átlag panasszal. Aztán hetente megtenni a bejelentést, hivatkozva az előző bejelentésekre.
2019-03-09
12:41:03
Előzmény: BJaca #52539#52545
Szia Bjaca!

Nagyjából lekerülhet a kütyü a napirendről. Nem fogja meg a freki alsó minimum értékét sem.
Az este (naplement idején) éppen fotóztam volna az egész napos ideális helyzetet, amikor bekövetkezett a hálózaton a kapcsolás. A relém kattogott, tehát minimum két kapcsolás (egy le és egy felkapcsolás) történt. Az érzékenyebb szünetmentes megszólalt, átváltott akkus üzemre.
A fogyasztás mérőn a min-max értékeket ellenőrizve, a maximumok rendben voltak, a minimum értékeknél a feszültség rendben volt, a freki leesett 43 Hz környékére, a minimális terhelő áram a lehetséges fogyasztásnak megfelelő legkisebb érték alatti volt.

A kütyüről majd a Háry topicban írok, itt most a helyzetet érzékeltetném.
1. A fogyasztásmérő pontossága nem kielégítő egy ilyen vizsgálathoz. Legfeljebb tájékoztatásnak fogadható el, de jó tudni, hogy félrevezethet! Még a sok mérési eredmény átlagát sem lehet szentírásnak venni.
2. A hálózati paraméterek abnormalitásának az oka (ebben egyre határozottabb vagyok), a hálózaton végrehajtott kapcsolgatásban keresendő. Valószínűleg nem is a helyi középfeszültségű szinten, hanem feljebb, ott, ahol "országos gazdálkodást" vezérli a rendszerirányító.
3. Tehát kapcsoláskor változnak a hálózati paraméterek. A tranzienseket vagy elcsípi a fogyasztásmérő, vagy sem. Nagy valószínűséggel túlságosan kicsi a mintavételezési frekvenciája, ezért fordulhat elő, hogy mind a minimum feszültséget, mind a frekit normálisnak rögzíti, de ugyan akkor terhelő áramot nem érzékel.
Ez logikus is lenne, hiszen feszültség hiányában nincs terhelő áram. Megtévesztő és még mindig kicsit kérdéses, hogy miért nem szinkronban rögzíti legalább a feszültséget és az áramot?
A kütyü "beüzemelése" előtt egyetlen esetet sikerült elcsípnem, ahol hasonló aszinkron rögzítés történt, az összes többi észleléskor szinkronban ment el mindhárom paraméter.
4. Ezek a próbálkozások megerősítik azt, hogy miért nem fogad el a szolgáltató "házi" mérési eredményeket, miért ragaszkodik a saját vizsgálatához.
5. Ameddig meg nem valósul az intelligens, a terhelés/kitáplálás függő fogyasztói feszültség szabályozás (az invereteres, vagy okos transzformátoros terhelés követés), addig ez a probléma megmarad. Szelektálgatja a fogyasztó készülékeket, de érthetően nem országosan egyforma módon.
Akiknél HMKE működik, azok védettebbek. A reggeli hálózati kapcsolás idején már működnek, az esti leállás sem egy időben történik egy-egy trafókörzeten, tehát ott is nagyobb lehet a védettségük. A hálózati gyors vissza kapcsolások ideje lényegesen rövidebb, mint az invereterek előírt "reagálási" idő paraméterei.
A többiek kiszolgáltatottabbak.
6. A szolgáltatót nem hatják meg az apró kis tápegységeink, beltérijeink meghibásodásai. Őt az egyre növekvő veszteségei tudják csak műszaki változtatásokra kényszeríteni.
De addig, amig van bőven a bevezetésre készen álló jogszabályi szigorításokból, addig nem fogják költséges beruházásokba verni magukat.

A kütyüt továbbra is üzemben hagyom, a figyelést is folytatom, sok újat nem várok.
2019-03-08
07:45:29
Előzmény: sándor #52538#52539
Szia Sándor!

Ha segít a megértésben, akkor vettél egy jó drága ~5uF-os kondenzátort bedobozolva. Ezért szikrázik akkorát bedugáskor.
www.villanylap.hu/hirek/2934-a-villanyszamla-alkonya

Az biztos, hogy hatással van a hálózatra, vagy eltolja fázisban a feszültséget és az áramot, vagy közelebb hozza, ez a fogyasztóktól függ, hogy induktívak, vagy kapacitívak.
Azt a feszültségesést kellene még valahogy megfogni. Az biztos, hogy semminek nem tesz jót, ezért lenne jó láthatóvá tenni. Legjobb lenne direktben mérni a hálózatot, csak az érintésvédelmileg okoz problémát.
A kis búgós relénél jobb lehet egy transzformátor szekunderére kötött hangszóró, az 50Hz-re egy házimozi mélyládája, vagy egy autós "buffogó", és annak a hangját felvenni vagy telefonnal, vagy egy számítógépre kötött mikrofonnal.
2019-03-08
00:44:12
#52538
Olyat tettem, amit még magamnak sem hiszek el.
Helyi fázisjavítást csatlakoztattam a fotózott csatlakozási helyhez. Még nincs 24 órája üzemben, de azóta több min-max leolvasást, törlést végeztem.
Az eredmény elgondolkodtató.

A min értékek közül a terhelő áram maradt a szokásos.
A hálózati feszültség továbbra is leesik 102 V környékére. Ez már szinte biztos, hogy a hálózaton végzett kapcsolgatások következménye.
Viszont a frekvencia nem ment túl az elfogadható negatív határon, pedig legalább három hálózati kapcsolás után töröltem az értékeket!

A max értékek közül csak a frekvencia ment fel a már tapasztalt 57 Hz közelébe.
Ez nincs rendjén, de még nem értem. Ha a kütyü tényleg fázisjavító, akkor ugyan úgy hathat az átkapcsolás pillanatában, mint a fix hálózati fázisjavítók a trafónál.

Ez a mérés egy nagyon hosszú belső hálózat végén működik. Több mérőkészülék kellene, legalább 6 darab, hogy minden fázist tudjak rögzíteni közvetlenül a mérő után és a felhasználási helyen is. Erre sajnos nincs lehetőség, de ha stabilizálódni látszik a mérés, akkor áthelyezem a műszert a kiindulási ponthoz, a főbiztosító táblához.

Meglátjuk. időrabló lesz, de talán megnyugtat. Azzal tisztában vagyok, hogy mondjuk bármilyen hálózati jelenség, tranziens is álljon a probléma mögött, az nem fog megállni az én belső hálózatom előtt. Azon is végigmegy, azon is okozhat belső tranzienseket, amelyek össze is adódnak a külső zavarokkal.
Ha ezeket segít érezhetően elsimítani a helyi fázisjavítás, akkor maradhat.

A végére a magyarázkodás.
Valóban fázisjavításban gondolkodtam, amikor bevillant, hogy sok földbe döngölő véleményt olvastam a "szuper", a "villanyszerelő ajánlja" típusú fogyasztás csökkentő kütyükről.
Én ezekkel soha nem foglalkoztam, annyira gagyinak tartom őket.
Ismerek pár módszert, műkapcsolást, amivel meg lehetett állítani, vissza lehetett forgatni a mérőket. A régi mérőket.
Valamikor az egyik barátom volt a helyi áramkommandó vezetője, és a munkatársaival sok csibész áram tolvajt elkaptunk. Illetve olyan ártatlan emberekre bukkantunk, akik pl. egy ház kétfelé osztása után bekövetkezett drasztikus fogyasztás csökkenés miatt kerültek a kommandó látókörébe.
Az áram tolvajok segítői jellemzően áramszolgáltatós szakik voltak. Az ártatlanok általában a lakásmegosztáskor egy szerencsétlen áramköri szétválasztásnak lettek a "nyertesei".

Egyszóval számolgattam, hogy mennyit veszítettem eddig a kihullott készülékekkel. Illetve mennyit nyertem azon, hogy a nevemre vettem a mamát tv, telefon és internet vonatkozásában, mert ezzel a csomagmódosítással én kaptam jelentős kedvezményeket. Az egész fázisjavító (fogyasztás csökkentő) csodakészülék ára belefért a nyereségbe, ezért hirtelen felindulásból megvettem.

Innentől a Háry jános topicba tartozna a dolog, de szerencsére még csak annyit tudok állítani a fogyasztásmérő műszert nézve, hogy a csoda kütyü bedugása plusz teljesítmény felvétellel jár. (Meg tisztességes szikrával a dugaljban.) A fogyasztás 1-2 sec után kicsit visszaesik, leng párat, majd stabilizálódik egy, a bedugás előttinél néhány százalékkal magasabb szinten. Tehát nem, hogy csökkent volna, hanem látszólag növekedett a fogyasztás. Pár perc után a szokásos, az 50 Hz alá csökkenő frekvencia lengések tompultak.
A fogyasztáson nem látható csökkenés. Nagyon kicsi a terhelés és mivel állandóan és durván változik a feszültség, nem lehet eldönteni, hogy van e hatása a kütyünek.
Nem is ezért tettem oda. Amiben nem hiszek, azt nem akarom reklámozni. Nekem tökéletesen elég lesz, ha nem száll el rövid időn belül újból a kerti wifim tápegysége.
Ha lesz valami fejlemény, jelentkezem. (Addig is a koszt jó, a nővérkék rendesek, csak az örökmozgós szabadalmas szobatársam elviselhetetlen...)
villam64Válasz erre
2019-03-07
13:01:43
#52535
Teljesen rosszul számolhatják a hazai áramigényt
Váratlanul beleszállt az országos rendszerirányítóba az energiahivatal: nem fogadták el a Mavir által leadott villamos energetikai hálózatfejlesztési terveket. A példátlan döntés indoka: elavult módszerrel készült, felületes és hiányos a dokumentáció.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mehi-mavir-energiaigeny-szamitas.680063.html
2019-03-06
13:27:00
Előzmény: BJaca #52527#52531
Szia Bjaca!
Köszönöm a lehetőséget, mindent megkaptam, de még nem sikerült találkozni a fiammal. Ő összefüggéseiben át kellene nézze, nehogy valami marhaságot csináljak valami olyan applikációval, amit nem is ismerek, csak használok.
Attól, hogy én látok egy látványos megjelenítést, még nem biztos, hogy a kitalálója nem-e beleépített valami durva védelmet a megjelenítés kibontásába. Értem ez alatt pl. a letöltést, illetve hasonlókat.

Az irány egyre inkább a hálózati kapcsolgatások felé mutat, legyen annak bármi is az oka. Ezt határozottan tapasztaltam tavaly tavasszal, csak utána elment a dolog a HMKE-k irányába.
A hálózati kapcsolás megmagyarázhatja a fesz csökkenését. Pl. azt is, hogy az induktív visszahatások miatt miért nem esik vissza nullára. Miért nem egyformán durva a visszaesés mindenhol. Elvégre az izzók pislogása már sötét izzószálat jelent, de attól még a feszültség bőven lehet 100 V felett. Hozzá jönnek a szubjektív tényezők, a szemünk érzékenysége a változásra, stb.
Még a freki változások is ráfoghatók a kapcsolgatásokra. Azt, hogy olyan más, pl. külföldi hálózatokkal történő összekapcsolás okozhatna ekkora változást én kizárnám, mert az 50 Hz az szentírás. Enélkül eladhatatlan az energia, legfeljebb a stabilitása lehet gyengébb.
A kapcsolási tranziensek nagyon eltérőek lehetnek a hálózat különböző pontjain. Én inkább ezeket hibáztatnám.
Gondolj bele, ha csak néhány Hz eltérésű változások következnének be nagyon rövid idő alatt, akkor az éppen működő forgógépek, generátorok letépnék magukat a helyükről. Az már oppozícióba kapcsolást jelentene, ezért gondolok helyi tranziensekre.

A szolgáltatók ismerik a problémát, ezt már kitárgyaltuk.
Még nem volt időm pontosan utána nézni annak a mindenkori üzletszabályzatban csak egy régi rendeletre való hivatkozásnak, helyesebben annak, hogy ez mit változhatott a kiadása óta, amelyben a szolgáltatási paraméterek határértékei, az "elviselni köteles" idő-hosszak meghatározásai szerepelnek.
Mivel ebben a kérdésben nem a NKM a hunyó, hanem a felelősség át van téve a hálózati szolgáltatókra, így az sem biztos, hogy ezek a paraméterek minden szolgáltatónál azonosak.
Amennyire vissza emlékszem, a paraméterek nagyon tág mozgásteret engedtek pl. a feszültség tekintetében, tehát az alacsony fesz miatti led villogás még nem kifogásolható.
Azóta van ilyen "ismereti sötétség", amióta felmentünk 220-ról 230-ra, majd 240-re. Ha a százalékban megadott eltérés alapja a 220 volt, akkor már néhány Volt sokat jelenthet 230-240 között.

Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva