Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Villam64 rendszerlapozz: 1, 2, 3, 4, 5   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-11-28
14:29:47
#53670
villam64 mondta:


Nálad, Sándor, úgy adtak ki építési engedélyt új ingatlanokra, hogy meg akarták spórolni a hálózat fejlesztést. Nem jött be. Mindegy, hogy 1970-et írunk, vagy 2020-at.sándor mondta:
Trafókat nem kötünk párhuzamosan! Különben..., de ez már villamos szakembert igényel.

Többször leírtam, hogy a hálózatunk jó, sőt túlméretezett. A házunkkal szemben és mellett legalább kilenc üzlet és kisüzem működik. Ezek a kisüzemek és üzletek a 70-es években még egy nagyüzem voltak, tehát már az akkori hálózat eleve az üzem és a környező házak biztonságos ellátására készült.

Az alacsonyfeszültség problémám nem nappal van, amikor az üzemek, boltok működnek, hanem este, amikor nekem is világításra van szükségem. Akkor, amikor az üzemek leállása miatt visszaveszik a feszültséget és belépnek a villannyal fűtők.

A 80-as években épített házunkról is írtam már, hogy mivel ez a szakmám, így eleve úgy szereltem mindent, hogy ne kelljen a szokásos húsz év avulás után mindent újra szerelni. Nálunk méretezett a belső hálózat is. Kíváncsi lennék rá, hogy kinél van pl. a villanytűzhely, a hegesztésre használt dugalj, a fűnyíró kerti dugalja... eleve dupla keresztmetszettel szerelve? Ráadásul tömör(!) rézzel és nem az akkori előírás szerinti aluval.
Nem kell a ház hálózatát fejleszteni, különösen, hogy azóta jóval kisebb a fogyasztásunk, tehát a hálózat terhelése is.
A belső hálózat, a kiemelt fontosságú dugaljankénti külön áramkör vastagon megengedné, hogy innen fűtsek klímával. Már akkor számításba vettem, hogy az átlagosnál több helyiségben lehet majd szükség hűtésre.
Szerencsére akkoriban kezdett elindulni a zöld/bio gondolkodás, ezért nincs ma szükségem klímára.

A 80-as évek elején szereltem egy iskolát. A tervezést, a világítás méretezését az akkor érvényben lévő, az amerikai iskolákra vonatkozó előírások alapján végeztem.
A világítás a mai napig megfelel a Magyar előírásoknak. Még jobb is lehetne, ha a fenntartója elvégezné az általam javasolt évenkénti csőcserét, karbantartást.
Az iskolát most készülnek pár milliárdból felújítani, bővíteni. A régi részek világítását várhatóan békén hagyják, csak a világító testeket cserélik le jóval kevesebb energia igényű fényforrásokra.
Tehát még harminc év múltán sem kell a "hálózatot fejleszteni".

Ennyit arról, hogy lassan 2020-at írunk.


BJaca mondta:
Sándor!
Igenis megnézem a feltett anyagokat.
Sőt, azt is elismerem, hogy a villanyszerelés és hálózati témában igen nagy tudásra tettél szert sok-sok év során. Amit viszont emellett látok, az az, hogy elektronika terén nagyon kevés az ismereted. Mondhatnám annyi, mint nekem a hálózatirányításról. Úgy nagyjából tudom, hogy van, mer tudom azt is, hogy mit jelent, hogy kapcsolgatják a trafókat.
Amit te a linkelt oldalon látsz villogást, az a kamera másodpercenkénti képleképzésének interferenciája a LED-del. Ezt szabad szemmel nem látod.
www.youtube.com/watch?v=NoWwxTktoFs
Ha egyutas az egyenirányítás, akkor 50Hz, ha kétutas, akkor 100Hz.
A Te izzóid azért villognak, mert leesik a feszültség több perióduson keresztül. Persze 10 perces átlagban tök jó, csak villog a lámpád.
Az egyhetes mérés tízperces átlagai igen érdekes dolgok, csak azokban pont nem látszik, miért villog a lámpád.
Nekem az lenne a bizonyíték, ha látnám azt az egy másodpercet, és mind az 50 szinuszjelet, amikor pislant egyet a lámpád. És ha ott látható lenne, hogy hány periódusig alacsonyabb a feszültség a szolgáltató szabványában meghatározottnál, akkor azzal már lehetne kezdeni valamit. Mert az is elő van írva, hoyg hány periódus maradhat ki.

Azt mondtad, hogy a házadban olyan jó az elektromos hálózat, hogy nem okoz feszültségesést, ha bekapcsolsz egy porszívót, vagy hegesztesz. De a szolgáltatód hálózatát elfogadod megfelelőnek a 10 perces átlagok alapján, pedig ott is csak annyi van, hogy egy bekapcsolt nagyobb terheléstől összefossa magát az egész hálózat.
Én felajánlottam, hogy adok eszközt a korrekt mérésre. Ha értenél az elektronikához, nem féltenéd tőle a számítógépedet, és én sem vagyok olyan hülye, hogy olyan eszközt adjak, ami kárt okozhat.
Kergesd a szellemeidet tovább. Vagy szerezz inverteres mobilklímát, és méregesd, milyen harmonikusokat okoz.


villam64 mondta:
Villam64 megtenné.

www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0017_49_elektrotechnika_II/ch03s03.html

www.tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/gepeszet/gepeszeti-szakismeretek-1/transzformatorok-uzemi-jellemzoinek-merese/a-transzformator-feszultsegvaltozasa-parhuzamos-uzeme

www.tudasbazis.sulinet.hu/hu/0d0cc85d-f7b5-41fb-aec0-d1b8362c7ebf_e90c4562-46d5-4b3a-a5ed-d640f67b512a_1632497a-4975-4feb-ba4d-1dd363000ff7_46c44eed-884a-4816-8f45-54dc2aed3270_cf75d3f9-d7a2-44fa-b986-ae5f23e140a2_18bbf915-9307-4e30-98ae-bb71a3dc2055_3e071ea6-5d6b-447c-8146-7c384ffcdb04_bd04f92f-e56f-4109-a3ad-c06326ceb625

Ezenkívül, még tovább csökkenthető a három fázisú rendszer vesztesége, ha a hmke inverter, fázisonként szabályozná a kimenő feszültségét, ezzel hozná azonos szintre a fázisokat, csökkentve a központi transzformátor veszteségét. Valamint átvállalni ezen beruházás többlet költségét a beruházó hmke-stől.
Az is megoldás lehet, ha a leosztó transzformátort 3 fázisúról, 3 db 1 fázisúra cserélni.


BJaca mondta:
Villam64!
Sándornak igaza van, villamos szakember szempontjából hálózatokban valóban nem javasolt párhuzamosan kötni a trafókat.
Csak akkor lehetne, ha a két trafó közvetlen egymás mellett van, ahogy ezt az elektronikai szakemberek nem egyszer megteszik. Sőt, van, hogy egy transzformátor két szekunderét párhuzamosan is kötjük.
A villamos hálózatoknál ilyen nagy távolságban már nem biztosított, hogy a két primer pontosan ugyanakkora feszültséget kap, és a két szekunder is olyan vezetékkel van összekötve, aminél már figyelembe kell venni a vezetékellenállást, és a terhelés elhelyezkedése is számít, ha az egyik trafóhoz közelebb van, már nem egyforma a két trafó terhelése. Sőt, akár fázisbéli eltolódás is lehet a két transzformátor közt.
Azért kíváncsi lettem volna, mi jött volna a különben... után.


villam64 mondta:
Nem értelek. Ha párhuzamosan kötik az akkukat, akkor miért nem kötöd párhuzamosan a transzformátort? Ugyan az. Ha megnézed az ábrámat, akkor láthatod, hogy a végpontra tettem a transzformátorokat, így a feszültségük sem azonos, és a másik transzformátor nem tudja a közbenső fogyasztók miatt megtáplálni. Egy akkumulátorra több tápot is rá lehet kötni. A fogyasztás növekedését ezzel a megoldással finomabban lehet szabályozni, csökkentve a meddő energiát.
Nem is kell pontosan ugyan akkora feszültség. Elég, ha csak megegyezik a két transzformátor. Valahol a szekunder hálózaton majd kiegyenlítődik a közbenső fogyasztók miatt. 1000 méteres távolság esetén, lehet, hogy az egyiktől 200 méterre, vagy 800 méterre. Mellékes. Az elektronika majd szabályozza. Amelyiknél közelebb van a kiegyenlítődési pont, az a szakasz nagyobb terhelést kapott, leesik a feszültség, és átkapcsol egy nagyobb feszültségű szekunder körre. Eközben a másik transzformátor ellátja a hálózatot. Nincs átkapcsolási idő. Külön transzformátornál, pedig az átkapcsolás fedheti egymást rövid időre. Hosszú távon olcsóbb lehet több transzformátor, mint egy. Vagy 1 primer, melyen 3 szekunder tekercs van. A vezérlést lehet információ cserével javítani.
Mellesleg a kínaiak a téli olimpiára, 1100 kV-os egyenáramú energia gyűrűt építettek, melyen bárhol történhet betáplálás és kivétel.
Azt is megtehetem, hogy község köré építem a 35 kV-os vezetéket, összekötve, végpont nélkül. Ezekre kötöm a leválasztó transzformátorokat 3*230 V-ra. És a 230 V-os végpontjaikat csillagba kötöm.


BJaca mondta:
1V feszültségkülönbség már 2-5A áramot is folyathat egymás közt, a kábeltől függően. Ezért látom aggályosnak. Ez persze elenyészőnek is számíthat. Bizonyára megvannak a módszerek, hogy mi módon lehet megcsinálni, és nem is azt mondom, hogy nem lehet. Akinek szakterülete, az bizonyára el tudja mondani a miérteket.


villam64 mondta:
Rosszul látod. 1 V esik a vezetéken. Nem lesz feszültség különbség, mert kiegyenlítődik valahol a feszültség. Soha nem fogja a transzformátort elérni. A vezeték keresztmetszetét sem kell növelni a két transzformátor között. Ne hagyd ki szándékosan a veszteségeket, és a fogyasztást. 1V, 5A, az 5W. Több száz fogyasztó van a vezetéken, ami a 500 méternél lévő munkapontot méterekkel lökdösi ide-oda. 1 transzformátoros megoldásnál a munkapont a transzformátornál. A felvázolt megoldásnál meg a két transzformátor között mozog. Sokkal kisebb lesz a kilengése a fogyasztó bekapcsolásakor a feszültségnek, mert a másik transzformátorról is kaphat táplálást a feszültség csökkenéskor. Nem fogyasztóként, hanem termelőként van jelen a két transzformátor. A te gondolatod az, hogy egyetlen fogyasztó sincs 1 km-es körzetben. Ez nonszensz.

Akkumulátor.
www.mnnsz.hu/a-sonnen-haztartasi-akkumulator-tulajdonosainak-bevetelt-kinalnak-a-halozatkiegyenlitesi-szolgaltatasokbol/


BJaca mondta:
Igazad van, engem meggyőztél. Hogy ez megoldás lenne-e Sándor problémájára, azt nem tudom, mert még mindig nem tudjuk, mitől, és mennyire villog a LED-je. Most már azt sem, hogy csak pislant egyet-egyet, vagy mint egy stroboszkóp, elkezd vibrálni. Azt se tudjuk, nappal vibrálna-e, mert nappal nem fűt az utcában senki villannyal, vagy nem esik 233V alá a feszültség (mert a HMKE megemeli, esetleg nem hagyja lezuhanni sem a feszültséget). Vagy mert a megemelt feszültséget annyira nem rántja meg a villamos fűtés, mint a 10V-tal kisebbet.


robert mondta:
Ne haragudjatok, de egyre nagyobb blődségeket írtok!
Abban az utcában, ahol gyenge a kisfesz hálózat szerintetek el kellene vezetni a középfeszt, hogy aztán két irányból lehessen megtáplálni egy szakaszt?!
Ide vezet az ész nélküli guglizás!BJaca mondta:
Nem haragszunk, és valószinüleg a középfesz amúgy is ott van az utca másik felén is. A mi utcánkban is végighalad két oszlopsor, egy kisfeszültségű, és egy középfeszültségú is. Vagyis simán le lehetne tenni a másik oldalra is a trafót.
De Sándor már ezerszer leírta, nem gyenge a kisfesz hálózata, mert üzemek és üzletek is vannak az utcájukba, és azokat is simán elbírta, vagyis jelenleg talán még túlméretes is. De az ész nélküli villanyfűtés ezt a túlméretezett hálózatot is úgy megrángatja, hogy még névleges feszültségnél is pislog a magas minőségű ledlámpa. Vagy vibrál. Vagy stroboszkópol.


robert mondta:
BJaca,

Ha van egy középfeszültségű kábel az utcában, akkor hogy juthat eszébe valakinek a szakasz ketté bontása helyett két helyről megtáplálni azt? Szerencsére a szolgáltató nem ilyen hülye!
BJaca mondta:
Robert,
Mondjuk utóbbi esetben a kábel ellenállása középről a trafóig a felére csökkenne.


robert mondta:
BJaca,

Ha el van felezve akkor is a felére csökken a szakasz ellenállása, ráadásul nem alakul ki egy életveszélyes védelem nélküli és kezelhetetlen kapcsolás.BJaca mondta:
Robert,
(Ha lefelezed, akkor a felére csökken. Ha egybe hagyod, akkor a negyedére.)

Megkevertél. Ha egy trafó van, akkor a közepén a teljes hossz fele.
Ha két trafó van szétválasztva, akkor középről ugyanannyi marad.
Ha nincs középen elvágva, akkor lesz a fele.


BJaca mondta:
www.villanyautosok.hu/2019/11/26/korlatoznak-az-otthoni-villanyauto-toltok-teljesitmenyet/

És ők még nem is számoltak vele, hogy leolvadnának a kábelek a helyükről, ha egy utcában több villanyautó is lenne.


villam64 mondta:
A kötés ellenállása rosszabb, mint a vezetéké. A 35 kV gyűrűbe kötve, a 400 V végpontjai pedig nem lezáratlanul hagyva, hanem csillagba kötve. A transzformátorok kisegítik egymást, tehermentesítve a másik transzformátort, így a feszültség változás jóval kisebb lenne, ugyan azon a hálózaton, a kábel felezése nélkül. Még csak az egyes transzformátor körzetek méretét sem kell csökkenteni. Mindössze azonos transzformátorokat kell alkalmazni, és a végpontokat párhuzamosítani. A védelmek megmaradnának a körzetekben, csak a végpontok párhuzamosításánál is kapna pluszba minden körzet. Ha 200 A egy körzet, akkor az új kötés szerint 2*200 A lenne.
Akkor Bjaca szerint, Sándornak az utcában már kiépítettek egy elektromos autó töltőt.
Az autó töltőknek programozhatóknak, és szabályozhatóknak kell lenniük. Fejetlenül kapcsolgatni nem lehet.


robert mondta:
villam64,

A lényeg, hogy egy nyilvános szakaszt TILOS több helyről megtáplálni!
villam64 mondta:
Szia Róbert

Ha tilos lenne, akkor a HMKE-k sem lehetnének. Nálatok a 2*6 kW-os rendszer 12 kW-tal képes a hálózatra dolgozni. Igaz, fázisonként csak 4 kW. De egy trafókörön ennél nagyobb teljesítmény is lehet, és lesz.


robert mondta:
villam64,

Kevered a szezont a fazonnal!

Sokszor szidjuk a szolgáltatókat, de szerencsére náluk van szakmai háttér és előírások, nem guglizás alapján szerelik a hálózatot.Sejted, hogy mi történik, ha a házadban a fogyasztók egy csoportját két kismegszakítóról egyszerre táplálsz meg? Ugye nem!

villam64 mondta:
Róbert

Semmi nem történik. Naponta megteszem. A fogyasztók igénye határozza meg a táplálást. A hálózati fogyasztás igénye nő. Ezzel növekszik a régi transzformátorok terhelése. Tehát, mit tervezel a villamos energia fogyasztás növekedésének csökkentésére?


robert mondta:
villam64,

A te felelősséged ha magad és a mások életét kockáztatod!

Szerintem ez olyan mértékű felelőtlenség, hogy egy baleset esetén bűncselekményként ítéltetik meg, ezért fejezzük be ezt a beszélgetést és gondold át mielőtt ilyeneket írsz!BJaca mondta:
Robert,
Hogy mi van a szabványban, azt nem ismerem, de a két trafó akár egymás mellett is lehet, és a kimenetükön a kapcsolók mechanikusan összeköthetőek, így nem lehet külön lekapcsolni. Vagyis nem lehetetlen az életvédelem megoldása, ahogy egy szolár inverternél is meg tudták oldani, hogy csak akkor termeljen, ha van hálózat.
Tényleg, akkor mi van, ha két HMKE dolgozik egy vezetékre, és megszűnik a hálózati betáplálás? Honnan fogják tudni, hogy most az a feszültség a hálózati trafóból jön, vagy a másik invertertől? :)


robert mondta:
BJaca,

Nézd meg az eredi rajzot! Nem miért védenéd a védhetetlent?!

"... mi van, ha két HMKE dolgozik egy vezetékre, és megszűnik a hálózati betáplálás?"
Nem akarod érteni, vagy tényleg nem érted?

Néha az az az érzésem, hogy be kellene zárnom ezt a topikot!


villam64 mondta:
Rajta van a fogyasztó, ami elnyeli a frekvenciádat. Semmi nem változik a nyitott hálózaton. A fordítás sem mond semmit.
A termelés és a fogyasztás megegyezik. A hálózati transzformátornál az áramerősség 0 A. A feszültséget +- 20 %-kal kell eltérítened. Ezt frekvenciával nem tudod megvalósítani.


villam64 mondta:
Én csak a jövőt vázolom fel. Két HMKE is megtudja táplálni egymást, öngerjesztőkké válnak. Egy feltétele van, hogy a termelésnek és a fogyasztásnak meg kell egyeznie, különben valamilyen irányban, a védelmi határértéket átlépi a feszültség. Tehát külön vezérlő jelet alkalmaznék.


robert mondta:
villam64,

"Két HMKE is megtudja táplálni egymást, öngerjesztőkké válnak."
Ha ez igaz lenne, akkor régen rossz! Ugye nem érted miért?


BJaca mondta:
A valóságban nem fordulhat elő, ezért volt a szmájli a kérdés végén. Valahol már volt szó róla, hogy hogyan is ellenőrzik, hogy van-e feszültség a hálózaton. Ha jól emlékszem, akkor a frekvenciájukat próbálják növelni, ami hálózat nélkül sikerül is, és így kilépnek a limitből, ami által leállnak.
www.solectria.com/blog/anti-islanding-protection-with-grid-tied-pv-inverters/


villam64 mondta:
Ha a két hmke összteljesítménye megegyezik az összfogyasztással, akkor nem lép ki a határok közül, és fenn maradnak. Kicsi az esélye, de előfordulhat.


BJaca mondta:
Nagyon kicsi az esélye, főleg, ha egymás után mennek, és mindegyik megpróbálja növelni a frekvenciát. Néhány periódus után leállnának. A valóságban pedig amint megszűnik a külső hálózat, rögtön túlterhelődnének.


villam64 mondta:
Tévedésben vagy. Nem a frekvencia számít, hanem a teljesítmény. Ha a panelek nem tudnak több teljesítményt leadni, márpedig honnan tudnának, amikor végig munkapontban vannak, akkor leadni sem tud nagyobb teljesítményt, tehát a frekvenciáját sem tudja jobban siettetni. A frekvencia nem fog elszállni.


takyka mondta:
Villám,

Sajnos te vagy tévedésben. Ne keltsük már a pánikot! Jönnek a kevésbé hozzáértőek, beleolvasnak a szakmainak tűnő írásokba és csak annyi marad meg bennük, hogy a HMKE veszélyes, mert...
Egy, kettő, sok, a szabványoknak megfelelő HMKE nem tud szigetüzemben menni.

Szigetüzemben semmi köze a teljesítménynek a frekvenciához. Képzelj el egy asztali frekvenciagenerátort. Van egy tekerő a kimeneti jelszintnek (teljesítmény), meg van egy a frekvenciának. A kettő egymástól függetlenül szabályozható.

Az inverter folyamatosan próbálja emelni a frekit, de nem megy neki, mert túl mereven ragaszkodik a hálózat az 50 Hz-hez. Szigetüzemben ez az ellenállás szűnik meg.

Képzeld el, hogy nekifeszülsz és tolsz egy nehéz ruhásszekrényt. Ha egy óriás hirtelen elrántja előled a szekrényt, a gyorsulástól arcra hullassz. Na így esik pofára az inverter is. Ha ugyanezt öten csináljátok mondjuk egy vasúti kocsival, akkor öten estek pofára.

T.


BJaca mondta:
Pedig az egyik módszer pont azzal játszik:

www.digikey.com/en/articles/techzone/2015/jun/anti-islanding-and-smart-grid-protection

For example, the Sandia Frequency Shift method purposely introduces a small deviation in the phase angle in an output waveform and looks for any change in grid frequency in the next cycle. With an active, powered grid, grid frequency will be unaffected. Active methods can typically offer a much greater reduction in NDZ than possible with passive methods, but remain an active area of research in the industry.

Keress rá erre: " Sandia Frequency Shift "

Kiad néhány nagyobb frekvenciájú periódust, és figyeli, milyen hatással van a kimenő áramára, és a hálózati feszültségre. Élő hálózatnál torzul a kimenőáram, és nem változik a hálózat frekvenciája:
www.semanticscholar.org/paper/Analysis-of-the-Sandia-Frequency-Shift-(SFS)-method-Reis-Barros/f76e0df3d25fcc7926f1be13e766534c45b342c5/figure/7BJaca mondta:
Ha egy működő 50Hz-es hálózatra 55Hz-el próbálsz kitermelni, a akkor csak annyit érsz el, hogy a periódus bizonyos szakaszain az áram és a feszültség nem fog együtt futni. Az élő hálózat frekvenciáját nem tudod megváltoztatni az erősebb kutya alapján. Ha nincs hálózat, és csak az inverter dolgozik, akkor azt fogja érzékelni, hogy a megemelt frekvencia mellett is együtt fut az áram és a feszültség,
Nem a frekvenciát figyeli, hanem az általa kiadott feszültséghez képest a saját kimenő áramát.


villam64 mondta:
Miért nincs hálózat?


villam64Válasz erre
2019-11-09
12:20:13
Előzmény: BJaca #53531#53532
Változó. Egy éves lesz a rendszer. Időnként cserélgetve lettek a konnektorok, és a mérők, és nem nulláztam le őket. Még ez a gyári házvezérlő sem tökéletes, messze nem. Az inverter1 sincs meg a kezdetek óta. Márciusban állt, mert lekapcsoltam a termelést. Az óránál a vételezett, és kitápláltra sincs felkészülve. Kénytelen voltam a második lakatfogót fordítva rátenni, mert kitápláláskor a mínusz értéket nem képes megjeleníteni programjának a hibája miatt. Az össz értékből 0-ig levonja, majd megáll. A harmadik napelem mező átkerült a szünetmentesre. Így a beállítása tökéletlen egy hibrid inverterhez képest. Még sokat kell bajlódnom vele. Önmagában a szigetüzem, és a szünetmentes használhatatlan. Csak végszükség esetén!
2019-11-09
10:58:35
Előzmény: villam64 #53529#53531
A kék kWh számlálók mióta számolnak?
villam64Válasz erre
2019-11-09
08:14:54
#53529
A házvezérlővel mindent be tudok állítani, finomra hangolni. Sajnos a szerver programja nem teszi egymás mellé a képeket, pedig lenne hely.villam64Válasz erre
2019-05-15
10:23:17
#52837
Szeptembertől új hmv rendszer lesz. Akkor visszaszabályzom a hőszivattyús bojlert 59 fokról 44 fokra. Jelenleg ő biztosítja a meleg vizet. Teszt jelleggel működik most a leendő napkollektoros bekötés. 2*30 cső, amelyből a második 30 vastagabb hp-jú. A vízvételi sorrend a következő lesz visszafelé. 10 literes villany bojler - 100 literes indirekt - 300 literes hőszivattyús bojler, ez kapja a hideg csap vizet. A kollektor programozása szerint, először 59 fokra melegíti a 100 literes indirektet. Majd a hőszivattyúst melegíti 59 fokra. Ezután a pufferre nyomja a felesleget. Váltószelepek lettek beépítve. A kollektor működtetését a házvezérlő végzi, mint mindenét.
villam64Válasz erre
2019-01-26
21:00:05
#52399
Egyre inkább klímára építem a fűtésem. A házvezérlő rendszer is fejlődik.
Rajta van
- A fűtés vezérlés
- A motoros váltószelep a puffer és a klíma hőcserélője között
- A fűtés szivattyú
- A szellőzés
- A kazán szivattyú

Tervezem meleg víz rendszer átépítését. Ez alapján a napkollektor először egy 100 literes indirekt tartályt melegít fel. Majd a 300 literes hőszivattyús bojlert. Erre rásegít a hőszivattyú 44 °C-ig. A meleg vizet a 10 literes villany bojler biztosítja, melynek be lesz kötve a fűtőszála. A másik két bojlernél nem lenne használva. A hideg bejövő vizet a hőszivattyús bojler kapja, innen a 100 literes indirekt, innen a 10 literes, majd a csapok.

villam64Válasz erre
2017-05-01
15:34:22
#50924


Eddig 1844 kWh ment el. Vegyes kazánnal is fűtöttem. December 8, január 10, február 8 nap. Eleinte 21°C környékén tartottam, majd idén folyamatosan emeltem a hőmérsékletet. Következő fűtési idényben éjszakára 20°C-ig engedem le a hőmérsékletet, nappalra 22,5-23°C-ra állítom. Vegyes fűtőanyagom még van, így azt is használni fogom.
Nappali tarifával 2500 kWh * 37 Ft = 92500 Ft. H tarifával 2500 kWh * 23 Ft = 57500 Ft.
A napelem felesleg miatt 3200 kWh-át fűthetek el, 118000 Ft, ~1280 m3 földgáz.

170910
villam64Válasz erre
2017-03-21
19:37:24
#50829
2016-ban a számított villany fogyasztás 3786 kWh. Tavaly év elején kevesebbet használtam fűtésre. Az idén többet, melegebbet is tartottam vele. Az éves leolvasás most volt. Idő tartam 20160323-20170321. 1388 kWh többlet termelésem volt. Tehát 4000 kWh elég villanyra és fűtésre, valamennyi meleg víz rásegítésre a napkollektorhoz. Ha kihagynám a napkollektort, akkor ~5000 kWh elég mindenre (4000-es inverter tudja).
2017-02-04
17:50:57
Előzmény: villam64 #50638#50639
villam64,

A keresztfinanszírozások miatt talán senki sem tudja pontosan, hogy melyik tételen van nyeresége, vagy vesztesége a szolgáltatónak.

Mindentől függetlenül, szerintem te avval teszed a legnagyobb szívességet a környezetednek, hogy nagyon alacsonyan tartod az energiafelhasználásodat.
villam64Válasz erre
2017-02-04
16:31:02
Előzmény: robert #50635#50638
Hibásan számolsz. A nagykereskedő 40$/MWh áron hozza be, ~10 Ft/kWh. Eladja a egyetemes szolgáltatónak 14-15 Ft/kWh áron. A fogyasztóig a hálózati veszteség miatt 20-22 Ft/kWh. A többi adó az államnak. A szolgáltatónak jó, mert nincs hálózati vesztesége, amit ennek ellenére leszámláz a szomszédomnak. A hálózatot én fizettem ki, nem a szolgáltató, és nem az állam. Az importált energiát dollárban kell megfizetni, amit meg kell termelni. Nagyon-nagyon mínusz az import mérlegünk az oroszokkal. Már többször feltettem ide a MAVIR grafikonját, ami mutatja, hogy a napelemek működésekor, csúcsidőben 2300 MW/h az ország villamos energia importja. De ezt folyamatosan figyelmen kívül hagyjátok. 2300 MW napelem kapacitás hiányzik az országban jelenleg. Miért kell nekem a gazdag kereskedőket támogatnom, amikor nem dolgoznak meg a pénzükért, csak élősködnek a minimál bérért dolgozókon.
Tudtad, hogy unios támogatással 2.5 milliárd forintért vesz az állam elektromos autókat?
2017-02-04
15:28:34
Előzmény: villam64 #50633#50635
villam64,

Úgy érted, hogy a szolgáltatónak "csak a teljes infrastruktúrát kellett megépítenie és fenntartania", az áramot tőled occón (az nagyker ár háromszorosáért) megkapja, viszont nincsenek szállítási veszteségei?
villam64Válasz erre
2017-02-04
14:39:33
Előzmény: robert #50632#50633
Azért a szomszédoknak, mert a legkisebb ellenállás felé fog az áram folyni. Ez az az érték amit a fogyasztásmérő az elmű hálózata felé mért. Ez a transzformátorig nem jut el, hanem a legközelebbi szomszédokhoz a villanyórájukon keresztül, ~0 veszteséggel. Nincs a szolgáltatónak hálózati (vezeték és transzformátor) vesztesége, ami az import 30-40%-a.
2017-02-04
14:28:23
Előzmény: villam64 #50389#50632
villam64,

"...házon belül elhasználtam 1290 kWh energiát 4024 kWh jutott a szomszédoknak..."

Mi jut a szomszédoknak?
villam64Válasz erre
2014-06-02
18:00:47
Előzmény: sziapo2 #46546#46549
Nálam nem lesz alatta szigetelés. Nem szokásom. A rétegrend, tégla, párnafa, hajópadló. Párnafa között fűtéscső. A padló tehetetlen, tehát huzamosabb keringetést tervezek. Nem vagyok híve a beidegződött fűtési rendszernek, mely nem felel meg a megváltozott körülményeknek. Én nem 70 fokra méretezem a rendszerem, hanem 45 fokra. Azt tudtad, hogy az ötrétegű cső hőleadó képessége ezrede a rézcsőnek? Mégsem rézcsövet építenek a padlóba. A 200 méter kör elfogadott.
A padlót meg kapcsokkal rögzítem a párnafához.
Meg előny, hogy én tervezem és építem. A 20 nm költsége padló-falfűtéssel, hajópadló és gipszkarton, együtt 120 ezer.
Ha számolni akartok. A16-os ötrétegű cső 45 fokos víz hőmérséklet esetén 100 méteren mekkora energiát ad le a levegőnek 20 és 30 fok esetén?
2014-06-02
11:52:11
Előzmény: szocsmarci #46290#46546
Igazad van szőcsmarci. A 38m2 egyetlen csöves padlófűtésnél a csőhossz nagy és a keringető szivattyú mem biztos, hogy képes azt éppúgy fűtenielegendő melegvizet áthajtva a csövön, ha az 1 szál cső lenne, ugyanakkor, ha sok keresztirányú cső fut a szobában keresztbe, és vastag elosztó csövekkel kerülnek a keringető körébe bekötésre,
akkor utóbbinál a radiátorhoz hasonló ellenálással talán
elegendő lehet a termosztát szabályzó.
Ezért a padló és falfűtést kiszámításhoz értő szakemberrel okosabb megterveztetni!
Habókra összecsövezni biztos bukás lehet! lebetonozva, lekövezve
gáz, ha kiderül, hogy elméretezték,és nem fűt rendesen!
Mert az sem mindegy milyen hőszigetelés kívül-belül, alatta! Utóbbi az energia megtakarítás céljából minél jobb, annál...
villam64Válasz erre
2014-06-01
05:57:42
Előzmény: grano #46527#46530
Jelenleg is tökéletesen működnek a radiátorok esetén. Annyira túlméretezett lett szerencsére a rendszer a szigetelés miatt, hogy nem érzékelhető az általad felvázolt probléma. Eleve nincsenek teljesen nyitva a termo fejek, mert 1 fokon belül van a hőingadozás a helyiségekben. A gond a határra méretezett fűtésnél fordul elő. De nekem 45 fokos víz -10,-15fokig elég. Letesztelni nem tudtam. A 2000 liter 50 fokos víz 1 napra elég nekem a 80 nm alapterület, 56 nm fűtött terület, falak nélkül, 21 fok tartására.
2014-05-31
19:33:57
Előzmény: villam64 #46526#46527
villam:
az, hogy termofej van, még jelentheti azt, hogy nem lesz egyenletes és kielégítő a fűtésed, mert valamelyiknek nagyobb a hidraulikai ellenállása.
Lehet, hogy a nagyobb ellenállású is fog fűteni, csak nem akkor amikor Te szeretnéd, hanem akkor amikor a másik rendszerben a termofej már elkezdett leszabályozni.
villam64Válasz erre
2014-05-31
19:00:14
Előzmény: grano #46525#46526
Grano
Írtam, hogy minden ágon radiátor termo fej szabályoz. Jelenleg is ezeket használom. Nem akarom, hogy bármelyik helyiségben elszabaduljon a hőmérséklet. Csak átépítésről van szó, a padló-fal fűtés miatt úgyis módosítani volt célszerű.
2014-05-31
16:26:26
Előzmény: villam64 #46521#46525
villam:
ha a két fűtési köröd nem egyforma ellenállású csak az egyikben lesz fűtésed.
Egy torló szelep lehet h kell amivel összehangolhatod őket.
villam64Válasz erre
2014-05-31
09:50:24
#46521


1. nálam a fűtés rendszer mára túlméretezett
2. tömegáram ezért mellékes
3. F2 nálam nem lesz megépítve
4. minden ágon, még a 200 méter padló-fal fűtés körön is lesz termofej
szocsmarciVálasz erre
2014-04-27
09:28:49
Előzmény: villam64 #46289#46290
A 16-os cső elég sovány, 3/8" acélcsőnek felel meg, szerintem a 38nm padló+falfűtést nem bírja el. Szedd szét a köröket több kisebb körbe, a gerinc minimum 20-as legyen. A bypass (akár HMV tartály, akár sima cső) mindent elront, kevés víz fog keringeni padlófűtésen. És ha esetleg sűrűbben tekernéd bele az új csöveket, akkor még rosszabb lenne, mert még nagyobb lenne az ellenállása.

"A padlófűtés kör megkapja a jelenlegi radiátor termofejet szabályzásnak."
Ez sem jó ötlet. A padlófűtésnek sokkal nagyobb az ellenállása, mint egy radiátornak. Hozzávesszük, hogy a radiátoron eshet nagyobb hőmérséklet is (nagy lehet a dt), és máris kijön, hogy nem szerencsés egy meglévő rendszernél a radiátorszelepek cserélgetése - hacsak nem volt a régi radiátoros rendszer jelentősen túlméretezve.
villam64Válasz erre
2014-04-27
06:45:07
Előzmény: szocsmarci #46288#46289
Szia Szocsmarci
A változtatás oka, hogy egy radiátoros helyiséget átépítek, ahol a szobatermosztát van. 40 tagos lemez radiátor le, 38 nm padló falfűtéssel sorba fel. Nekem a ház fűtéséhez elég a 45 fokos víz. A vcs1-et valóban elhagyhatom. A hidraulikát már régen elrontottam. Sőt. Mivel vassal nem tudok dolgozni, ezért lebontom a régi colos vas bejövőt, és 16-os ötrétegűvel jövök be. Maximum megduplázom, ha nem elég.
Gondolkodtam a hagyományos padlófűtés bekötésen, de az szintén megzavarta volna a jelenlegi beállításokat.
Szintén zavaró, hogy a hmv is rajta van a fűtéskörön. Tulajdoképpen ez a bypass ág.
Jelenleg minden radiátoron termofej van. A padlófűtés kör megkapja a jelenlegi radiátor termofejet szabályzásnak.
Az sz1 jelenleg a kazán előremenőn van a kémény felett, ezért cerepeket kellett a szivattyú és kémény közé tennem, mert a szivattyú elektronikája 90 fokbál letilt, és megforralja a kazánt.
Az A kategória a ház hőigénye, így a fűtés rendszert is ehhez kell most már átkalibrálnom.
Az is igaz, hogy van egy ötletem, és negpróbálom utána illeszteni a rendszerhez, és kijavítani az esetleges hibáit. De lehet, hogy ez javít a probléma megoldó képességemen.
szocsmarciVálasz erre
2014-04-26
22:34:03
Előzmény: villam64 #46287#46288
Kicsit úgy tűnik, vaktában lövöldözgetsz. Kitalálsz egy elméletet, és próbálod hozzá igazítani a kapcsolást - lehet, hogy jó dolog, de nehéz kitalálni új dolgokat egy vegyes kazánra, és egy pufferre, mert mindenféle variációt kipróbáltak már.

Maradva az új elméletednél:
- Az előnye, hogy felfűtésnél rögtön a rendszerre dolgozik a vegyeskazán szivattyúja. Tehát egy szivattyú üzemel, és azonnal van melegvíz.
- Hátránya, hogy a kazánszivattyú nem tudja tölteni a puffert, csak körülményesen. Mi van akkor, ha a rendszer nem kér melegvizet, a KSZ1 szelep lezár melegvíz oldalról, de a kazán ég??? Nem tud kimenni a melegvíz a kazánból, csak a bypass szelepen keresztül mehetne a víz!
A bypass ág viszont az SZ2 szivattyú jelleggörbéjét nagyon befolyásolja -> tönkre vágná a radiátorméretezést, mert leforog a víz a bypass ágon, és a radiátorokra nem jut nyomás.

- A VCS1 szerintem elmaradhat. Ha a kazánvédő ESBE szelep nyitva a H-K ágon, akkor a kazánköri szivattyú (SZ1) is biztos üzemel, tehát nem szívja vissza a kazánon keresztül a vizet. Ha meg nincs nyitva, akkor nem is keringhet a kazánon keresztül semmiféle víz.

A szivattyúkat mindig oda teszik, ahol hidraulikailag a fő ág fut. Tehát a kazánnál nem a bypass ágba teszik, hanem az előremenőbe, vagy a visszatérőbe. A radiátoros rendszer szivattyúját pedig a gerincbe. Ekkor szabályozhatóak és méretezhetőek jól a csövek, szelepek, radiátorok és maguk a szivattyúk is.
Egy felfűtéskori előnyért feláldozod az egész fűtési kör hidraulikáját - rossz üzlet.
villam64Válasz erre
2014-04-26
16:50:11
#46287villam64Válasz erre
2014-04-06
18:36:46
Előzmény: robert #46196#46197
Engem a napi hővesztesége érdekel a tárolónak. 13 július 21.-én indult a két kollektor a tároló felfűtésére. Akkor naponta néztem az alsó (0004) hőmérőt, mert csak az volt. A veszteséget 3 óra és 6 óra különbségéből számoltam. A lakás hőveszteségekor számolt 1/delta T csak közelít bizonyos sávban a lineárishoz. Az, hogy hol nagyobb a hőveszteség, az is érdekes. Azt mondod alul, de ott alacsonyabb mindkét esetben, hiszen nálam is lecsökken már az első puffer használatkor a hőmérséklet. Felül jóval nagyobbnak veszem a hőveszteséget, a melegebb víz, és a meleg felfele áramlása miatt. Mint a padló és födém közötti különbség.
Érdekes lehet, ha a nyári puffer hőmérsékletből számolni a napi veszteséget. Vagy programot írni a napi veszteségre a két szonda alapján.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Villam64 rendszerlapozz: 1, 2, 3, 4, 5   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva