Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-10-17
12:22:33
Előzmény: BJaca #53372#53376
BJaca,

Olcsófűtés?

A blogban ~60kWh/m2/év árammal, H-tarifa 24Ft/kWh >>>1440Ft/m2/év (MELEGVÍZ NÉLKÜL)
Nálam ~80kWh/m2/év gázzal 11Ft/kWh >>> 880Ft/m2/év (MELEGVÍZZEL)


2019-10-16
18:50:13
#53372
Itt ott beleolvastam, nézegettem a számokat.
"72 m2, belvilága 2,7m, falazata vályog és ez idáig 3db konvektorral fűtöttem ki"

olcsofutes.blog.hu/2019/10/15/klima_futes_osszegzese
villam64Válasz erre
2019-01-30
22:34:01
Előzmény: BJaca #52430#52433
Ezt én építettem. Lehetne kapni gyári hőszivattyú hőcserélőt, lemezest is 150 000-ért. Én úgy oldottam meg, hogy adott a klímánál a beltéri és a kültéri maximális távolsága. Ez 6-7 méter. Nálam a távolság 1,5 méter. A beltéritől a kültérihez a visszatérőből 7 méter csövet vettem. Ez könnyen hajlítható. Vettem 28-as réz csövet, és könyök idomokat, meg szűkítő, és T idomot. A visszatérő csőre a klíma beüzemelése előtt ráhúztam, és összeforrasztottam. A beltéri és kültéri között, így nincs toldás a visszatérő csövön, csak hosszabb.
Nem tudom, hogy lesz a 150 ezer forintos egység miatt 1 millióval drágább berendezés? A klíma 300 ezer, a hőszivattyú 1 millió 300 ezer. Én olcsóbban akartam megúszni. Még szigetelni kell a csöveket, mert hangosabb lett a rendszer, és nyáron a hűtéskor kicsapódik rajta a pára, és csöpög. A lemezes hőcserélő jobb lenne, de akkor nem találtam az interneten. 30 B nyomás különbség van a víz és a gáz között.

2019-01-30
20:08:17
Előzmény: villam64 #52415#52430
" Van a beltéri levegő fűtése, mely után a visszatérőn egy hőcserélő, mely a radiátorokra viszi át a hő egy részét."

Ez mi? Hogyan? Gyári cucc?
villam64Válasz erre
2019-01-29
21:50:49
#52415
Ebben a fűtési idényben eddig 1362 kWh-t fűtöttem a klímával. A lakás kiszárítása is megtörtént ennyiből, a szellőztetéssel. Melynek részese a hőszivattyús bojler, mely fűtéskor kiszívja a lakásból a levegőt, és frissebb, szárazabb levegő jön a helyébe.
Nálam az is segít, hogy a klímám egyben hőszivattyú is. Van a beltéri levegő fűtése, mely után a visszatérőn egy hőcserélő, mely a radiátorokra viszi át a hő egy részét. Radiátorok helyett,valószínűleg jobb lesz fan-coil használata.
2018-10-11
02:33:49
Előzmény: szocsmarci #52127#52129
Szia Marci,

Ha már Bjaca sem érti miről is írogatunk hetek óta, majd én elmondom.
Nem csak neked.

Augusztus elején a Fűtés-Egyéb-Segítségkérés topicban Kovyhun segítséget, ötleteket kért az idős anyukája hőérzeti gondjai megoldására, és az általa lakott lakás fűtésének megváltoztatásához.
Kapott több ötletet.
Utolsóként tőlem is, mivel mi a 88 éves mamánkat gondozzuk, így kapott pár olyan speciális fűtési szempontot, amiknek a megoldásáért mi már megdolgoztunk.

Az általam adott tanácsból hatalmas vita támadt, amely azzal záródott, hogy egy fórumtársunk "soha többé nem reagál a hozzászólásaimra".
Nem a vitával volt gond(om), bár az érdemi kérdések nyitottak maradtak, hanem azzal, hogy nekem, mint vén idiótának semmi keresni valóm nincs ezen a fórumon.

Robert már kigyomlálta a hozzászólásokból a sértő részeket, de a vita lényegét még olvashatod.
Szokásos módon azonnal átfordultak az érvek, az adatok, az írásbeli tények valami másba. Így kerültek elő a hűtő fűtő klímák is, és ezért tette át Robert ezt a diskurzust ebbe a topicba.


Alig két nappal a kedves búcsú után, gyakorlatilag nekem címezve megjelent egy hasonló "segítség kérés" egy másik fórumtársunk tollából.
Ez segítség kérés egy olyan vélemény kérés volt, amit provokációnak éreztem. Bármit is válaszolhattam, az azonnali támadást eredményezett volna ellenem.
(Ami később meg is történt. Vén analóg bolond, nagyjából erre ment az irány a szakmaiság helyett.)

Mivel gyanúsan egybecsengett a sértődött fórumtársunk és a provokatív kérdés stílusa, hangneme, ezért rákerestem és megtaláltam azt a grafomán társaságot, aminek az egyik tagjával immár te kerültél vitába.
(Másik fórum, fél óránként hozzászólások bármilyen témához a szakmaiság igénye nélkül, gusztustalan fikázással. Ott találtam rájuk.)

Úgy döntöttem, hogy bolondját járatom ezekkel a kedves fiúkkal.
Kivártam amíg páran, (gyakorlatilag a másik két fórumtárs), megírták a hozzászólásaikat.
A hozzám intézett "segítség kérésre" korrekt választ adtam. Nem bíráltam a megoldást, csak értékeltem.
A hszemre kapott válaszban a "fűtés segítség kérés" lényege már egyértelműen az volt, hogy miért vagyok én klíma ellenes?

Az értékelésembe belevettem a lakásban folyamatosan tartózkodó két személy és a napi lakhatási tevékenységük által keletkezett hőmennyiséget is.

Fontos, hogy az értékelésem szerint túl is voltak méretezve a beépített fűtő hűtő klímák!
A SZÁMÍTÁST SZÁNDÉKOSAN HELYTELENÜL KÉSZÍTETTEM EL.

A kiinduló adatok Bjaca mostani érveléséhez hasonlóan csak a villanyszámla adatai voltak. Egy évre, havi bontásban. Így láttam téli és nyári villamosenergia igény különbség adatokat.

A számításba fűtési energia csökkentő tényezőként beszámítottam a kicsi, hőszigetelt lakásban állandó jelleggel bent tartózkodó két személyt, valamint az általuk a lakásban folyó tevékenységek hőmennyiség termelését is.
Mivel ez a hőmennyiség a villanyszámlában már eleve benne volt, így az természetesen nem csökkenthette volna tovább a lakás hőmennyiség szükségletét.
Ez volt a szándékos "csalás" a részemről.

Arra gondoltam, hogy ha ezt szúrják ki, akkor szakmailag jogosan kifogásolják a számítást és tévedtem, amikor provokációra gyanakodtam.
Ha nem, akkor mindegy mit írok, teljes összefogással ellenem megy ki a játék.
Az utóbbi történt. A klímák jóság foka, számai alapján tartottak vén bolondnak, akinek fogalma sincs a mai műszaki színvonalról. A számítási csalást nem vették észre.


Gyakorlatilag innentől ez képezi a vitát Bjaca és köztem.

Én adatokat, bizonyítékokat kérek, ő meg folyamatosan vén analóg, a szakmához még csak nem is gyanító emberként kezel. Olyan linkeket tesz fel, amik cáfolják az állításait. Olyan adatokat, hiteles mérési bizonylatokat kérek tőle, amikről tudom, hogy nem tudja produkálni.
Most te leírtad neki, hogy ez miért nem lehetséges.
Én is próbáltam rávezetni, közben élveztem a vergődést.
Egy pillanatra azt hittem, hogy neked sikerül őt meg győzni, és akkor vége a játékomnak.
De látom, hogy neked sem sikerült. Ne is menj bele a folytatásba, mert értelmetlen.

Amikor már kezdtem szégyenleni a saját disznóságomat, még egy viccel is megtámasztottam, hogy én ezt a pocsolyában birkózást élvezem, de sajnos még akkor sem kapcsolt.

Nem értette meg, hogy a vitát végig én irányítottam.
Én kényszerítettem rá, hogy belássa, hogy ha valahová egységnyi hőmennyiséget be kell vinni, akkor azt a kicsivel kevesebbet fogyasztó inverteres klímának is be kell vinnie. Tehát a "hit" induláskor még 50-60%-os megtakarítású inverteres klímák jó, ha 15%-al fogyasztanak kevesebbet, mint a nem inverteresek.

A fűtés tervezéshez láthatólag nem ért, ezért a végső érv nála is a villanyszámla.

A szomszédomban működik az ország egyik legnagyobb (fűtési is) szerelvény üzlethálózatának az egyik boltja. Jóban vagyunk, sokat vagyok náluk.
Amikor beköszöntött a szeptemberi nyár, a cég időszerűnek látta, hogy akciózza a raktáron lévő fűtő hűtő klíma készletét.
Különösen, mert olyan hírek vannak a neten, amitől sokan kedvet kaptak elhinni a COP4-7-et.
(No, ez még nem a mi vitánk eredménye, mert az országos hálózat katalógusainak az összeállítását jóval a vitánk előtt elkezdték!)
Kedvem lett volna feltenni a katalógusukat, de sajnos nem tehettem.

Pedig ha valamiből, akkor ebből igazán láthatták volna Bjacáék, hogy nem egészen úgy megy az, hogy "feldob" az ember egy ilyen klímát, és azonnal a harmadára csökken a fűtés költsége.
Az üzlet a nagyon előnyös árajánlata mellé odaírta az érvényben lévő szakmai és törvényi feltételeket is.
Igaz, apró betűkkel, de ott szerepelt minden, ami szükségeltetik egy ilyen klíma beüzemeléséhez.(Szerelő szakcég, mérnöki terv...)
Csak azoknak adtak és adnak el klímákat, akik hozzák magukkal ezeket a papírokat, illetve a szerelő szakcégnek, akiknél ott kell legyen a vevő megbízása, a cégnél pedig a szükséges nyilatkozatok, engedélyek és tervek. Nem csak a szerelésről, hanem a villamosenergia szolgáltatótól is.


Nagyjából itt az "elvesztett fonal" vége.
Nem sajnálom a szivatásra szánt időt és energiát. Azt viszont igen, hogy nem hozott eredményt.

Ahogy így elnézem, ez az egész nagyjából off-ra sikerült, pedig én csak lezárásnak, összefoglalásnak, magyarázatnak szántam.
Nem bánnám, ha mégis maradhatna, mert akkor talán Bjaca is megértené, hogy a szakma nem mellébeszélés. Nem lehet mindenhez érteni, amihez nem értünk, ott nem erőlködünk.
Attól még mi is ennek a fórumnak a tagjai maradunk, ha vannak témák, amiket csak olvasunk.

2018-10-09
13:36:28
Előzmény: szocsmarci #52127#52128
Szia!

Hát már én is kezdem elveszíteni a fonalat. Valahol ott indult, hogy alkalmas-e egy klíma fűtésre, megéri-e vele fűteni, és hogy az inverteres klímák kevesebbet fogyasztanak-e az on/off típusúaknál, vagy sem.


Amit a klímák adatlapján leírnak, az egy megismételhető mérés, ráadásul sok klímagyártó független laborban hitelesítteti ezt az értéket (ISO 13253:2017). Hogy próbapadon tudja-e, vagy a való életben is, ez olyan, mint az autók fogyasztása, ez tény.
Hogy -15 foknál mi nem igaz abban, amit írtam, nem értem mire célzol. -15 fokban igazából az a lényeg, hogy tudjon még fűteni a készülék. 180 napból alig 20 nap van, mikor ilyen hideg van, és akkor sem 24 órában.
Ha egy klímában csökken a gáz térfogata, akkor az a klíma hibásan van szerelve, vagy megette az idő, és valahol szökik belőle a gáz. Egy teljesen zárt rendszerről beszélünk, nem értem, miért kellene rátölteni?

Hogy 5 értékből meg lehet-e jósolni az éves fogyasztásomat? Azt biztosan nem. Engem az érdekel, hogy a jelenlegi gázkazánomnál olcsóbban mikor tud fűteni. Ha pedig 2,8-as COP-nál többet tud, akkor már olcsóbban fűt.

És akkor kanyarodjunk vissza a -15 fokos hőmérsékletre. Az az érték azt mutatja, hogy mekkora a maximális kivehető teljesítmény -15 fokos külső hőmérsékletnél. Ehhez persze tartozik egy áramfelvétel is, a kettő hányadosa a COP.
De mi történik, ha nekem a helyiség fűtésére nincs szükség a maximális kivehető teljesítményre, csak a felére? nyilván lassabban fog forogni a kompresszor, és lassabban a belső ventilátor, vagyis részterhelésre áll át a klíma.

SCOP
Hogy mennyi az annyi, azt tényleg nehéz megmondani. -7 fokon 3, +7 fokon 4, de ugye az a 100%-os terhelésen mérve. A fűtési szezon 90%-a -7 fok felett van, és egy jól megválasztott méretű klímának ilyenkor sem kell teljes erőbedobással dolgoznia, azt pedig sokan megmérték már, hogy részterhelésen növekszik a COP. Sőt, minél melegebb van, annál kisebb terheléssel kell üzemelnie. Ez az, amit az on/off klímák nem tudnak.


A medencefűtő hőszivattyúból valóban nem azt linkeltem, ami 7 felett is tud, valamikor korábban láttam olyat, most nem találtam (bár 7 felett én is fenntartásokkal fogadnám). Azt csak azért dobtam be, mert jól látszik rajta, hogy kis hőlépcsőnél egész látványos a teljesítménye.


Zajterhelés: mennyivel csendesebb egy levegő-víz hőszivattyú? De splitklíma kültériét is le lehet tenni földre, lehet elé-mögé zajtörőt építeni.

2018.10.10
Hőmérsékleti adatok Szekszárdról:
www.csatolna.hu/archive/Beka/korabbi/korabbi.shtml
xls-ben letölthető:
www.ksh.hu/stadat_evkozi_5

Jól látszik, hogy a fűtésszezon harmada van nulla fok alatt, -7 alatt pedig elenyésző.
szocsmarciVálasz erre
2018-10-09
10:47:55
Előzmény: BJaca #52126#52127
Szia

Bocsi, de elvesztettem a fonalat, mi is a vita tárgya? Azt hittem az, hogy mennyi a szezonális jósági foka a hőszivattyúnak. Majd írd meg légyszi, hogy mi is a nézet eltérés közted és Sándor között.

Amit írtál arra válaszolnék
---- "Ha fűtésre tervezünk klímát, olyat kell választani, ami -15 fokban is tudja tartalékokkal biztosítani a szükséges energiát.
A lenti példámban : Fűtés min. üzemi hőfok -15°C / 1.4 kW / COP 1.82
Vagyis ez a klíma olyan helyre (helyiségre) jó, ahol -15 fokban elég 1kW. Itt már nem is kell teljes teljesítményen mennie, tehát az ott megadott COP-nél jobban is teljesíthet." ----
Ez nem igaz. -15°C-nál MAXIMÁLIS teljesítményen működik ez a hőszivattyú, akkor 1,82 a COP. Ami szerintem kimagasló érték, talán csak a mérőpadon tudja ezt. Az évek múlásával csökken ez is, mégha évente csak pár órát megy. Ahogy ismerem a klímásokat, a karbantartás kimerül a hőcserélő fertőtlenítésben. Gázt pedig nem nagyon töltenek rá, mert szigorúan el kell számolniuk vele - ezért az nem a karbantartás része, hanem a javításé.

Sándornak finoman fogalmazott, amikor írta, hogy ha egy szakértőt megkérdezel mennyi a valós SCOP, akkor sejtelmes mosoly a válasz.

A lényeg az, hogy 5 értékpárból nem tudod meghatározni, mennyi lesz az éves fogyasztás. Ezenfelül nem csak a klímát kell ismerni, hanem a hőleadó oldalt. Ha levegő-levegő hőszivattyú (split klíma), akkor egyszerűbb a képlet, mert a hőleadó hőcserélőjének ellenállása négyzetesen változik a hőteljesítmény függvényében, a körfolyamat energiaigénye pedig pár pontból interpolálható. Röpke pár órás számítás után kihozható egy elfogadható pontosságú érték, de ha levegő-víz hőszivattyúról van szó, akkor kicsit bonyolultabb a képlet. Mindenesetre számológéppel nem lehetséges ezt kiszámolni.

Amit belinkeltél, azt kicsit vizsgáld felül, én csak max 7-es COP-ot látok. Úgy vélem, 35°C-os külső hőmérsékletnél, ritkán 9°C a medencevíz hőmérséklete. Ha pedig fűtésre van használva ez a hőszivattyú, akkor 0°C külsőnél 27°C víz hőmérsékletnél már csak 2,2 a COP - ami padlófűtésre elég. Egy gyors számítással levegő fűtésre 5x meg kell forgatni a szoba levegőjét, ami lehetséges, de hangos. Ha kinn -10°C van, akkor 10-szer kell megforgatni.

Ui.: sokan elfelejtik a zajterhelést. Ez a szobában is van, de a szomszédot is zavarhatja a kültéri monoton bugása. Volt erről szó a Mindenki Akadémiájában, ahol a zajok élettani hatását vizsgálták. Ez a téma még nincs megfelelően kezelve, de bizonyíthatóan jelentős hatása van az emberekre. A kültéri ártalmak közt a 2. helyen vezeti a halálozási listát a levegő szennyezés mögött, ha jól emlékszem.
2018-10-09
08:09:05
Előzmény: szocsmarci #52123#52126
Szia!

A katalógusadatokban megadott COP értékek teljes terhelésre értendőek.Ha azt írja a katalóguslap, hogy -7°C / 2.12 kW / COP 2.97 akkor az azt jelenti, hogy azon a külső hőmérsékleten az a maximum hőteljesítmény, amit át tud adni, és hogy ezt milyen hatékonysággal teszi. De azt is kell ez mellé tudni, hogy az épületnek nincs szüksége folyamatosan ekkora energiára, így az adott klíma máris részterheléses üzemmódra vált, amitől nő a hatékonysága.
Nézzük meg, mi az, ami befolyásolhatja a hatékonyságot. Az egyik, a külső hőmérséklet, a másik a belső.
A belső hőmérséklet ritkán ingadozik 10 fokos tartományban, egészséges körülmények közt 19 és 24 fok között mozog, de többnyire ennél is szűkebb tartományban.
Innentől kezdve maradt még két paraméter, az egyik a külső hőmérséklet, a másik a belső hőmérséklet tartásához szükséges energia.
A katalógusból 3 érték van meg, ez a -15 fok, a -7 fok és a +7 fok.
Ha fűtésre tervezünk klímát, olyat kell választani, ami -15 fokban is tudja tartalékokkal biztosítani a szükséges energiát.
A lenti példámban : Fűtés min. üzemi hőfok -15°C / 1.4 kW / COP 1.82
Vagyis ez a klíma olyan helyre (helyiségre) jó, ahol -15 fokban elég 1kW. Itt már nem is kell teljes teljesítményen mennie, tehát az ott megadott COP-nél jobban is teljesíthet.
-7°C / 2.12 kW / COP 2.97
Ha -15 ben elég az 1kW, akkor -7 ben kevesebb, tehát még inkább részterhelésen működik a klíma, Ez szintén a fent megadott COP-nál jobb értéket adhat.

Az én számolásom nem vette figyelembe ezeket.
Amiben még nagyon különböznek a levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúk, az hőlépcső: míg vízzel történő fűtésnél (radiátor, padló-falfűtés) az előremenő és a visszatérő között legalább 10 fok a különbség, addig a levegő-levegő hőszivattyúnál a hőcserélőbe belépő és az onnan kilépő levegő közt akár 2-3 fokra is csökkenhet a differencia, ami megint a hatékonyság javulását okozza.

Érdekességként megemlíteném a medence fűtő hőszivattyúkat, amik szintén alacsony hőlépcsővel dolgoznak úgy vízoldali belépő-kilépő, mint levegő és víz között. Ilyen körülmények között egész meglepő, olykor 7-8 as COP értékeket adnak meg hozzá.
www.heatpumps4pools.com/pool-heating-advice/koi-pond-heat-pumps/

szocsmarciVálasz erre
2018-10-08
16:49:00
Előzmény: BJaca #52122#52123
Szia

Elfelejted, hogy a COP erősen függ a szekunder oldal hőmérsékletétől is. A szekunder oldal pedig függ a külső hőmérséklettől is többek közt. Innen kezdve a számolás nagymértékben bonyolódik, még akkor is, ha az éves időtartamot 4-5 részre osztod csak fel.
Valószínűnek tartom, hogy minden COP értékhez nem is férsz hozzá, ha 5°C-os osztásközzel dolgozol, és a külső hőmérséklet -15 -től +20°C-ig változhat, a szekunder előremenő 30-tól 70°C-ig, akkor is (8x16=) 148db értékpár lehetséges. És így egyszerűsítettünk a szekunder visszatérő, és a hőteljesítmény elhagyásával is.
2018-10-08
07:46:48
Előzmény: sándor #52121#52122
Szia Sándor!

"Megjegyzés.
Mi az A osztályú terület és az A+ terület határára kerültünk. Tehát nem írhatnak A+-nál jobbat a készülékeikre. Ez pedig fix 4,1 SCOP és kész."

Miért is nem? Az A+ besorolás 4,00 <= SCOP < 4,60
Ha egy gép itthon 4,6 felett tud teljesíteni, máris mehet rá az A++ besorolás. Igaz, az Spanyol országban akár három plusz jelet is kaphat. Nem az országokat sorolták be, hanem a berendezéseket.
Ez a cimke pedig azt mutatja, az adott készülék (és nem az ország!) melyik régióban milyen besorolást kapott:
www.klimaweb.com/images/stories/www.klimaweb.com-energiaosztaly.jpg

"Megjegyzés.
Szó sincs valaminek az átlagáról, mint ahogyan terjeszted!
Úgy döntöttek, hogy ennyi az SCOP és kész."

Kik döntöttek úgy, és mi alapján? Neked tényleg komoly értelmezési gondjaid vannak.

" Mert "a" mérnök számol, és nem csak írogat. "
Ja, és beépíttet egy hőszivattyút. Ja, hogy a klíma is hőszivattyú?

És miért nem olvasunk egyik fórumba sem olyat, hogy klímával fűtötte, és alig bírtam kifizetni a számlát?
De meg kellene értened, nem arról van szó, hogy új házakat fűtsünk klímával, hanem arról, hogy van egy ház, amibe eddig egy öreg gázkazán, vagy konvektor van, esetleg csak fatüzelés, mert a gáz sincs bent, és az emberek megfizethető alternatívát keresnek.
Csere kondenzációsra milliós tétel. Ha az épület adottságai megengedik, mert jó az elrendezés, egybefüggőek a terek, akkor feldobnak egy-két klímát a meglévő fűtés mellé, és máris olcsóbb a fűtés, még normál tarifával is.És akkor számoljunk is:
1m3 gáz 34MJ/m3 = 9,4kWh
A kazánom 80% hatékonysággal viszi be az épületbe (de jó is lenne, jó, ha az enyém a 70%-ot tudja, thermotéka ES20 kint egy kazánházban)
Tehát 1m3 gázból lesz 7,52kWh. Ennek az ára 100Ft. (számla alapján, és a keringetőt meg a saját áramfogyasztását nem számoltam)
7,52kWh az nálam 37,3*7,52=280Ft
Ennyi lenne COP1-el.
COP 2,8-al már 100Ft, ezt minden klíma tudja.
2017 szeptemberétől 2018 áprilisáig 6 napot volt -7 fok alatt, tehát a lenti klíma végig tudta a 2,8 feletti COP-t. 16/17-es fűtési szezonban 18 napot volt -7 alatt. Vagyis kevesebb, mint 10%-ban ment 2,8-as COP-nál kisebb hatékonysággal.
COP4-esen 10 fok felett 70Ft-ból hozza, amit 1m3 gáz. Ehhez nem kell mérnök, hogy lássa, olcsóbb-e. És akkor normál tarifával számoltam. Meg az sem mellékes, hogy részterhelésen 4-nél is jobb COP-t tud.2018-10-07
22:43:05
Előzmény: BJaca #52115#52121
Hát legyen úgy. Értelmezd amit belinkeltél!
Én eddig sem mondtam egyebet. Nagyítani nem szoktam. A +17 fokos külső hőmérséklet esetén történő fűtést ne hozd fel példának, mert azonnal komolytalanná válik minden!

Tehát kiemeltem azt, ami a lényeg. Abból, amit ajánlottál:
"Az SCOP érték (bevezetésre 2013. január elsején került, felváltva a korábban csak a pillanatnyi mutatószámra vonatkozó COP értéket) a berendezés teljes fűtési idényre vonatkoztatott energetikai mutatója. Kiszámítása szerint a referencia fűtési hőigény és a kiszolgálásához a berendezés által elfogyasztott villamos energia hányadosa adja.
Na igen ám, de hogyan lehet ez egy egzakt mutatószám? Mitől lenne az SCOP érték ugyanannyi itthon, mint Svédországban vagy Portugáliában? Nos, erre az EU nagyvonalúan, egy huszáros vágással „besorolta” az Unió területét három „éghajlati mezőbe”, amelyet az 1. képen lévő energetikai címkén is lehet látni (forrás: www.airco.panasonic.eu). A besorolás alapján tehát most már meg tudjuk állapítani, hogy az adott berendezés a mi éghajlatunkon mennyire hatékony a versenytársaihoz viszonyítva."

Megjegyzés.
Mi az A osztályú terület és az A+ terület határára kerültünk. Tehát nem írhatnak A+-nál jobbat a készülékeikre. Ez pedig fix 4,1 SCOP és kész.

"Tekintsünk most attól el, hogy nehezen lehet azt elképzelni, hogy valaki klímaberendezéssel tervezi egész évben kifűteni a teljes házát (fürdő- és WC-helyiségeket is!), valamint a meleg víz készítéséről lemond (legalábbis nem a fő fűtőberendezést kívánja használni a meleg víz előállítására). Azzal se törődjünk, hogy általában a felhasználók idegenkednek például egy hálószobában egy olyan berendezéstől, ami ahhoz, hogy fűteni tudjon, mozgatja a helyiség levegőjét, még ha hipercsendes is."

Megjegyzés.
Ezt már annyiszor leírtam neked, hogy már unom.

"Természetesen a cikk írójának nem ment el az esze: nem állítja, hogy bátran bele lehet vágni a korábbi, hagyományos fűtések kiváltásába. Egy ingatlan fűtési rendszerének erkölcsi avulása 15-25 év. Az egységesülő uniós villamosenergia-piac a közelmúltban jelentősen lenyomta a villamos energia költségét. Jelenleg mindenhol fölös kapacitásokkal rendelkeznek, így a GEO tarifa vételezhetőségi körének kiterjesztése a szolgáltatónak tulajdonképpen valahol kényszerűség is. Ma még ez a helyzet, viszont a válságból való kilábalás és az energiaigények növekedése által megugró kereslet esetleg generálhat olyan helyzetet, amikor is a szolgáltató is elgondolkodhat majd azon, hogy adjon-e EGÉSZ ÉVBEN olcsón áramot lakossági kisfelhasználóknak, vagy esetleg eladja a portékáját a piaci körülmények között, esetleg nagyobb tételben, és jobb áron."

Megjegyzés.
Ez az a tényező, ami a megéri e kérdést felveti. Még akkor is, ha a cikk éppen 2014-ben íródott, és azokat az árakat vette figyelembe. Ma 2018-at írunk.

"Konklúziók:
Épületfűtési céllal klímaberendezést alkalmazni a jelenlegi energiahordozó-árak mellett gazdaságos.

Amennyiben eleve szükségeltetik az ingatlanban gépi hűtés, úgy a GEO tarifa igénylésének elhagyásával elesünk egy kiváló lehetőségtől a spórolásra.

Ha nem alapozzuk a teljes fűtési igényünket levegő-levegő típusú hőszivattyúra, hanem egy alternatív fűtési módozatként választjuk a klímaberendezéssel történő fűtést, akkor mindamellett, hogy spórolunk, még az ellátási biztonságunkat is növelni tudtuk egy esetleges primer fűtési energiahordozó kimaradása esetére.

Az összesített energetikai jellemző meghatározásánál az újonnan bevezetett SCOP érték megmutatja, mennyire jó az adott berendezés. Mivel a szolgáltató eleve magas (A+ energetikai osztálynak megfelelő) energetikai besorolással rendelkező termékekre adja csak a tarifát, így a primerenergia-felhasználáson jelentősen tudunk javítani. Magyarázat: tudvalevő, hogy a magyar energetikai hálózat az erőművi átalakítástól kezdődően a készülékekhez való eljuttatással bezárólag sajnos nagyon alacsony hatékonysággal működik, azaz 2,5 kWh energiát kell a rendszer elején betenni ahhoz, hogy a végén 1 kWh kivehető legyen. Mivel a hőszivattyúkkal a környezeti (praktikusan: kültéri) levegő hőjét hasznosítjuk, így a villamos energiát itt csak arra használjuk, hogy a hőforrásból származó hőt a hűtő-körfolyamattal a felhasználás hőfokszintjére szállítsuk. A folyamat elvárt energetikai mutatója (SCOP) kis teljesítményű berendezések esetében 4,1, ennek megfele- lően 1 kWh befektetett villamos energia 4,1 kWh hőt fog a hőleadói oldalon eredményezni. A 2,5 kWh primer energiahordozóból így lesz a folyamat végére 4,1 kWh, ami 1,62-es PER (elsődleges energiahányados) értéket eredményez.

A GEO tarifának sajnos megvan az a hátránya, hogy időszakos. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szolgáltató a nap 24 órájából csak 20 órában köteles szolgáltatni. A szolgáltatás naponta maximum kétszer, egybefüggően két óra időtartamra szüneteltethető, a két szünet között pedig minimum két óra időtartamra vissza kell adni a szolgáltatást. Az ilyen áramkimaradásokat, amelyek ráadásul nem esetiek, hanem napi többszöri rendszerességgel lépnek fel, nem biztos, hogy minden, eleve érzékeny automatikával szerelt berendezés képes zokszó nélkül viselni.

A GEO tarifa split klímaberendezésekre való kiterjesztése nem minden szempontból kedvező. A nyári időszakban egy átlagos felhasználó nem feltétlenül kapcsolja be a split klímaberendezését, mert eleve benne van az a beidegződés, hogy a hűtés költséges. Amennyiben a berendezés eleve olcsó árammal van ellátva, feltételezhetően magasabb üzemidővel lehet majd ezen berendezések esetében számolni, ugyanis a spórolás esélye nemcsak fűtésre, hanem így hűtésre is megadatik. A magasabb üzemidő pedig nagyobb környezeti terhelés is jelent, hiszen a felhasznált villamos energiát a termelési pontokon biztosítani kell. Több üzemidő = nagyobb környezetszennyezés.

Megjegyzés.
Szó sincs valaminek az átlagáról, mint ahogyan terjeszted!
Úgy döntöttek, hogy ennyi az SCOP és kész. Miért nem vezetsz le egy, a lakóhelyedre vonatkozó hiteles, az OMSZ adataira alapozott SCOP számítást?
Ja, hogy ehhez ismerni kellene a valós COP értékeket?
Ha villám valami ilyet állít, akkor ő számítást, táblázatokat és diagramokat is mellékel a következtetéseihez. Ez nálad hiányzik.
Ha már linkelsz valamit, akkor olvasd el alaposan, mert én megteszem!
Sajnos sem neked, sem a cikk írójának nincs fogalma arról, amit már a GEO tarifa felbukkanásakor megírtam, hogy ez a tarifa csak az ország egy szűk részén
és ott is csak kísérleti jelleggel áll rendelkezésre. (Ma még.)
Ha már hivatkozol rá, akkor nézz is utána!

Szakmérnök szerint ne építsünk hűtő fűtő klímára. Esetleg a jól szigetelt új épületeknél vegyük számításba. Mert "a" mérnök számol, és nem csak írogat.
2018-10-05
17:19:28
Előzmény: sándor #52114#52115
Mire mennél az adatokkal, ha nem tudod értelmezni őket?
Leírtam, mit jelent az SEER, és az SCOP. De leírom lassabban is: egy hűtési vagy fűtési szezon alatt felvett és leadott összes energia hányadékosa.

És ha jól megnézed az általad bemásolt adatokat, akkor felhívom a figyelmedet 3 adatra:

• SCOP: 4,01
• Fűtés +7°C / 2.8 kW / COP 4.01
• Bivalens hőfok -7°C / 2.12 kW / COP 2.97

Ha valaminek az átlaga 4,01, és az értékek közt van 2,97, akkor kell lennie 4,01-nél nagyobbnak is, nem?

Tehát akkor tud 4,01-es COP-nál nagyobbat, vagy nem?

És akkor álljon itt két tőlem független link is:
www.columbus-klima.hu/write/upload/hirek/Hoszivattyus_futesek_kreditp_II_web.pdf

Ez pedig egy épületgépész szakmérnök írása számokkal, adatokkal.
www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2014/junius/3383-klimaval-futeni


2018-10-05
13:16:53
Előzmény: BJaca #52096#52114
Nem magyarázatra, hanem adatokra van szükségem ahhoz, hogy meggyőzzél.

Ha már a Szeged Klímát hoztad fel példának, ide teszem az egyik legnépszerűbb típusnak az általuk közreadott adatait.
Minimum ilyet várok tőled is. Az nekem kevés, hogy "akár", meg, hogy "régiónként is"...
Az öngól, hogy épületgépész nem tervez ilyen készüléket a lakosságnak.
Bizonyára az épületgépészeket is kötik a szakma szabályai, előírásai.

Ha vannak adatok, abból bárki eldöntheti, hogy a számára melyik gyártó, melyik típusa az alkalmas arra, hogy beépítse. Aki számol, az nem csak bolti árat veszi figyelembe.

(Ebben a topicban mit keresnek az állandómágnesű motorok?
Van fogalmad arról, hogy mennyibe kerül az állandó mágnes előállítása?
Azért kerül a klíma egy százassal többe, mint a nem inverteres.)

Nekem, illetve aki józanul számol a pénzével, annak konkrét adatok kellenek. Azokból tudunk megtérülést számolni.
Akit nem érdekel a megtérülés, az sem energetikai, sem közgazdasági szempontból nem szakember.
De attól, hogy nem szakember, még lehet sikeres amatőr. Sőt, akár mellőzött zseni is.

"
• DAIKIN FTX25KM+RX25KM COMFORT hűtő-fűtő hőszivattyús inverteres split klíma klímaberendezés klima légkondi légkondicionáló légkondícionáló
• 2.5 kW hűtőteljesítmény
• Szabályzás hűtés: 1.3 – 3 kW
• Működés hűtés: 10 – 46 °C)
• ~ 25 - 30m2 hűtésére.
• SEER: 5,93
• "A+" szezonális hűtő energiaosztály
• 2.8 kW fűtőteljesítmény
• Szabályzás fűtés: 1.3 – 4 kW
• Működés fűtés: -15 – 18 °C
• SCOP: 4,01
• "A+" szezonális fűtő energiaosztály
• ~ 22.4 - 28 m2 fűtésére.
• TITANIUM APATITE fotokatalitikus szűrő rendszer
• Energia takarékos inverter vezérlés
• Beltéri zajszint (Éjszakai kis nagy.): 20 26 40 dB(A)
• Kültéri zajszint (hűtés): 46 dB(A)
• Kültéri zajszint (fűtés): 47 dB(A)
• Beltéri hangteljesítmény (hűtés): 55 dB
• Beltéri hangteljesítmény (fűtés): 55 dB
• Kültéri hangteljesítmény (hűtés): 60 dB
• Kültéri hangteljesítmény (fűtés): 61 dB
• Comfort üzemmód, egy gombnyomással felülre irányítja a hideg levegőt.
• Le-fel írányú automatikus legyezés
• 1-9 órás kikapcsoló időzítő éjszakai funkcióval hűtés üzemben 0,5°C-ot emel fűtés üzemben 2°C csökkent a kért hőmérsékleten
• 1-12 órás bekapcsoló időzítő. (nincs valós pontos idő)
• Power full üzemmód, bekapcsoláskor gyors hűtés és gyors felfűtés akár 140%-os teljesítménnyel 20 percig.
• Econo üzemmód, bekapcsoláskor nem engedi a névleges teljesítmény fölé a rendszert. Így ugyan lassabban éri el a kért hőmérsékletet, de energiát tud megspórolni.
• FTX/RX, FTX-KM/RX-KM, FTX25/RX25
• Hűtés éves energia felhasználás 148 kWh
• Fűtés éves energia felhasználás 838 kWh
• Hűtés tervezett telj. 2.5 kW
• Hűtés +35°C EER / 3.54
• Fűtés tervezett telj. 2.4 kW
• Fűtés +7°C / 2.8 kW / COP 4.01
• Bivalens hőfok -7°C / 2.12 kW / COP 2.97
• Fűtés min. üzemi hőfok -15°C / 1.4 kW / COP 1.82
• 3 év garancia
• Ingyenes szállítás!
• Kérjen jobb árat az ajánlatkéréssel!
www.szegedklima.hu/klima/daikin/inverteres-oldalfali/comfort/ftx25km+rx25km.php
"
2018-10-01
15:07:08
Előzmény: sándor #52089#52096
Szia Sándor!

"Ami a titokzatos COP, SCOP értékeket illeti, a válasz csak egy mosoly volt.
Ami érthető is, mert ugyan annak a típusnak az A+ energiatakarékosság besorolású készülékének a COP értékét 2,0-tól 4,2-ig adták meg (min-max külső hőmérséklet).
Az A++ SCOP-je 4,1."

Már írtam, hogy ezek a megadott COP értékek szélső értékekre vonatkoznak, mégpedig az EN 14511 szabvány szerint mérve. Ezek alapján megadnak egyazon körülményre (külső hőmérséklet, belső hőmérséklet, páratartalom). Ezek az értékek a gyakorlatban nem sokat jelentenek, ezeket az értékeket csak egy adott körülmény közt teljesítik. Ezt felismerve találták ki az SEER és SCOP értékeket, amik már közelebb állnak a valós körülményekhez. Ezek az értékek azt mutatják, hogy egy klíma egy (hűtési vagy fűtési) szezon alatt mennyi energiát vett fel a hálózatból, és mennyi energiát adott le hűtés vagy fűtés formájában. Ezeket az értékeket ráadásul régiónként adják meg, mivel mások a napi, havi, éves középhőmérséklet-értékek.

Nézzünk konkrét példát:
www.szegedklima.hu/klima/samsung/inverteres-oldalfali/new_boracay_r32/ar09nxfhbwk.php

Fűtés +7°C / 3.2 kW / COP 3.76
Fűtés min. üzemi hőfok -10°C / 2.7 kW / COP 2.1

A felső érték azt mutatja, hogy +7 fokban az abszolút maximális teljesítményen dolgozik 3,76-os COP-pal.
Az alsó érték azt mutatja, ha -10 fok van kint, akkor hány kW-ot tud leadni befelé, és azt milyen jósággal.
Ugyanez a klíma simán tud +7 fokon 1-2kW-ot leadni COP > 5 hatékonysággal.
Éppen emiatt tud átlagban 4kW hőteljesítményt leadni 1kW villamos energiából egy teljes fűtési szezon alatt mérve.

Hogy mennyit lehet spórolni egy klímával? Ha épületgépész tervezné be a lakosságnak, akkor sokat, de sajnos a klímaszerelők irányszámok alapján dolgoznak, légköbméterenként ennyi Watt, esetleg figyelembe veszik a tájolást.
Nézzünk egy konkrét esetet, ahol egy szerverterem hűtését egy 2,5kW-os ON/OFF gép végzi, ami 25 fokos napi középhőmérsékleten 80%-ot dolgozik.
Ha felteszünk helyette egy 2,5kW-os inverterest, akkor talán annyit nyerünk, amennyivel hatékonyabbak az állandó mágneses motorok, meg a finomabb szabályzás, de ez is 80%-on fog menni egész nap.
Egy 5kW-os inverteres gép viszont 50% alatt fog dolgozni, mivel a 2,5kW közeli hőszükségletet betolja ennyiből. Ami lényeges, hogy ez a klíma a részterhelés miatt akár 30%-kal kevesebb villamos áramból elő tudja állítani ugyanazt a hűtést (és akkor csak 1-el emelkedett a COP, egészen pontosan az EER értéke).

Megtérülés? Aki nem hitelből vesz készüléket, az a vásárlás másnapján elfelejti ezt a szót. Örül, hogy kevesebbet fizet. Hány embertől hallottad már, hogy képzeld, ma/ezen a héten/ebben a hónapban/idén térült meg a kondenzációs kazánom/napelemem/napkollektorom/elektromos autóm! ?? Én is csak annak örültem, hogy hűtőgép csere után az utolsó havi villanyszámlát visszafizette az E-ON, ennyivel fogyasztott kevesebbet az előzőnél. Megérte, és elégedett vagyok vele. Ahogy elégedett a porszívómmal, mert az is kevesebbet fogyaszt. Vagy a laptoppal, amire lecseréltem az asztali gépem. Hogy mikor térül meg...?


2018-09-30
16:39:27
Előzmény: BJaca #52088#52089
Hol én voltam el napokig, hol az internetünk. Alig győztem a szolgáltató értesítéseit nyugtázni, pedig csak az általuk tervezett nappali kiesésekről értesítettek. Az én éjszakai munkaidőm alatti leállításokról nem.
Mit akarunk a mai fejlett technológiától, ha még a folyamatos net sem biztosítható?
A munka kellős közepén egész napra eltűnik a kábeles net, ráadásul ugyan annak a szolgáltatónak a mobil netje is. Elkeserítő, hogy a csak az asztali gépen elkészíthető munkával kocsiba kell ülni, és 20 km-re a várostól egy út menti pihenőből kell a határidős anyagokat telefonnal, mobilnettel "leszállítani".
Tudom, hogy ennek így semmi köze a klímákhoz, de sajnos nagy a hasonlóság. Szinte abszurdum amit találtam.

Tehát inverteres, vagy nem inverteres.
Ha már nem sikerült az inverteresekről komolyabb információkhoz jutni, fordítottam a dolgon. Megpróbáltam hagyományos klímák adataihoz hozzájutni.
Kiválasztottam egy típust és a kereskedőjét. A kínálat az inverteresek sorával kezdődött, majd folytatódott a hagyományosakkal. Adat, hatásfok, diagramok ezeknél sem voltak. Csak annyi, mint az invertereseknél.

Véletlenül összefutottam egy ismerőssel, aki régen klíma szereléssel foglalkozott. Most egy személyben ő egy olyan cégnek a vezetője, piac szerzője, marketingese, akinek a honlapján (is) kutakodtam.
Tőle tudtam meg, hogy hiába is rendelnék nem inverterest, azokat már nem szállítják. A honlapon azért találhatók 2 napon belül elérhető raktárkészleten, mert az egész Európai készlet együtt szerepel.
Néhány nap múlva a nem inverteresek és az olcsóbb inverteresek mellett már feltüntették, hogy kifutó típus, és nem rendelhető. Mármint náluk, illetve több itthoni cégnél nem rendelhető. Az Európai kínálatban megmaradt, és rendelhető is.
Az ok, hogy nálunk az inverteresekre kapható támogatás és kedvezményes hitel. (Szerintem ez a hatásfok elvárás következménye.)
Ez az államnak és nekik is így üzlet, mert nem mindegy, hogy 80 ezerért, vagy 180 ezerért adnak el egy azonos teljesítményű készüléket.

A készülékekről sikerült megtudnom, hogy az elérhető fogyasztás megtakarítás az inverteresekkel, az alkalmazott műszaki megoldásoktól függően alapból 10-15% körül van.
Van klímájuk, ami 8 féle változatban kapható, a legdrágábbal érhető el a legolcsóbb üzemeltetés. Az üzemeltetés nem csak a fogyasztást jelenti!

A napi használatban lévő készülékek fogyasztás megtakarítása a használat hosszától függ. A rövid ideig használt készülékekkel (napi néhány óra) elérhető az 50%-os fogyasztás csökkenés. A folyamatosan üzemelő készülékeknél a megtakarítás 30% körül van.
Nagyjából ez az üzemmód az, amikor meghatározott hőmennyiséget kell azonos idő alatt bejuttatni a helyiségbe.

Az ismerős szerint a megtakarítás meghatározó része szubjektív megítélésből adódik. Nincs ki-be kapcsolgatás, nincsenek kellemetlen hőmérséklet különbség löketek, finomabban oszlatja el a hőmennyiséget a helyiségben. Ezért jobb a hőérzet alacsonyabb hőmérsékleten is, mint a nem inverteres klímáknál.

Ami a titokzatos COP, SCOP értékeket illeti, a válasz csak egy mosoly volt.
Ami érthető is, mert ugyan annak a típusnak az A+ energiatakarékosság besorolású készülékének a COP értékét 2,0-tól 4,2-ig adták meg (min-max külső hőmérséklet).
Az A++ SCOP-je 4,1.

A nálunk érvényes (fűtés) téli hőmérsékleti értékekre nincs 4,1-nél jobb COP-s készülék. Ez a +7 fok külső hőmérséklet mellett elérhető maximum.

Ő, mint kereskedő és szerelő sem tud hiteles tanúsításról. Neki a gyártó által megadott adat a mérvadó. Leellenőrizni nem tudja.
Olyan bizonyítékai vannak, amiket saját marketing céllal csináltak. Lakásra, egyetlen helyiségre, vendéglőre, hűtésre, fűtésre. Megelőlegezve a megrendelést, saját rizikóra inverteresre cserélték a meglévő régi klímát.
Ott ahol csak hűtésre használták (étterem), a megtakarítás elérte a 20%-ot.
Ez egy átszámított érték, mert amíg a nem inverteres régi klíma csak takarékosan volt üzemeltetve, addig az inverteres szinte egész nap működött.
Ugyanott a teljes évi megtakarítás 30-40% közé emelkedett, amikor az átmeneti hűvös napokon a klímával fűtöttek.
Az éves megtakarítás >25% volt a változó gáz és villany árakkal számolva. (Nem lakossági fogyasztóról van szó!)


Szerintem ez hihető. Egy vendéglő üzemeltetésében tisztességes megtakarítás, mert akár telt ház van, akár csak két asztalnál üldögélnek, a klímát akkor is kell járatni.
A kérdésre, hogy megéri e az inverteres árkülönbsége? Megtérül-e és mikor?
Az ismerős szerint ezt nem lehet kiszámolni, mivel szinte minden vendéglői beruházást jóval a megtérülési idő előtt ki kell cserélni. Az ilyen helyeken nem tudnak várni az öregedő berendezések egyre gyakoribb javítására, szervizelésére. Lenyelik az időleges veszteséget, és még általában a garancia lejárta előtt újabbakra cserélnek mindent.
Nem kockáztatják, hogy élelmiszer egészségügyi ellenőrzések miatt büntessék, bezárják a jól menő boltot. A berendezéseket tovább adják a kezdő vagy kevésbé menő üzleteknek. Így visszajön valamennyi az elveszített megtérülésből.

Lakossági klímákról annyit mondott, hogy ma már nem is építhetnek be mást, mint inverterest. Az ok, hogy még a bankok kölcsön feltételei közé is beépült az energia takarékosság, a pályázatok meg eleve ezzel kezdődnek.
A hagyományos klímát csak azok cserélik le, akiknél már öreg a klíma, drága az üzemben tartása.
Aki pedig most vesz klímát, az nem kaphat mást, csak inverterest.
Lakosságnak is lecseréltek jó pár klímát. Olyanoknak, akik mindenből a legújabbat akarják. Olyanoknak, ahol lassan már többe került a hagyományos fenntartása, mint egy újat venni. Olyanoknak, akik abban hisznek, hogy a csere nekik a készülék amortizációja előtt, vagy már a fejlődés következő lépcsőfoka előtt megtérül.

Ennél többet vártam. Nagyjából azt igazolta, ami körül tapogatózunk már egy ideje. Nincs szó semmilyen csodáról.
Nem leszólni akarom a hasonlattal a klímákat, de ilyen fejlődési lépcsőfokok voltak az építkezéshez használt tégláknál is. B28, B30, Poroton B30, gázszilikát blokkok, B32, B40, hungarocell betétes téglák..., és most mindezek elavultnak tekintendők. Pedig anno ugyan olyan indokkal kötelezték az építtetőket a használatukra, mint most az energia hatékony inverteres klímákra.

2018-09-27
11:30:32
#52088
Amit eddig sikerült kihámozni a leírásokból, az az, hogy az esztétikum miatt igyekeztek a gyártók minél kisebb hőcserélőt tenni a klímákra. Ahhoz, hogy ebből a kisméretű hőcserélőből kivegyenek adott teljesítményt, nagyobb teljesítményű kompresszor kellett bele. Mivel a hőcserélő nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így túl lehetett hajtani, még ha ez a hatékonyság rovására is ment. A hatékonyság javulása annak köszönhető, hogy közelítjük a hőcserélő méretéhez képest ideális állapotot, vagyis a megfelelő mennyiségű gázáramlást, a megfelelő levegőmozgást körülötte. További javulást okoz, hogy a külső hőmérséklet is figyelembe van véve.
ON/OFF klímából is lehetne csinálni nagyon jó hatékonyságút, de csak egy adott hőmérsékletre.
Hogy mennyit lehet megspórolni egy inverteressel? Az attól függ, a szezon mekkora részében tud dolgozni 30-50%-os terheléssel.
2018-09-21
01:53:02
Előzmény: BJaca #52034#52044

Szia Bjaca!
Próbáljuk meg, hogy mi lenne, ha nem azzal kezdenél minden hozzászólást, hogy több tényezőt figyelmen kívül hagytam a leírásomban!

Nagyon sok időmet és energiámat felemészti az, hogy nekem kell kikeresnem minden olyan írást, amit egyszer már leírtam neked. Ami engem igazol, te pedig azzal nyugtázod, hogy igen, olvastam azt az írásodat is.
Akkor tényleg olvastad, és meg is jegyezted a lényegét? Vagy nem tulajdonítottál neki jelentőséget?
De ne írd azt hetekkel később, hogy figyelmen kívül hagytam a neked írott saját írásomat!

Ami a villanymotorokat mint olyat illeti.
A háromfázisú és az egy fázisú motoroknak rengeteg fajtája van. Mindegyiket meghatározott alkalmazásra fejlesztették ki.
Csak egyetlen példa, hogy miért égtek le a magyar gyártmányú motorok Kubában? Azért mert aki ezeket a motorokat oda betervezte (köztük én is) nem tudtuk, hogy Kubában az amerikai 60Hz van divatban. Ez nem volt benne az adatszolgáltatásban. A szocialista segítség nyújtás keretén belül politikusok készítették elő a segítségnek adott beruházásokat. Nekik semmit nem mondott az, hogy 60Hz. A villanymotornak amit beterveztem, már igen.
Egyszerű biliacélból készült, és az átmágnesezési vesztesége okozta túlhevülés miatt égett le.
Sok múlik ilyen apró dolgokon.

Hogy egy vagy három fázis, az is több minden függvénye. Fele akkora, és kétszer olyan erős motort lehet jó anyagokból készíteni.
Én általában felül szoktam bírálni még az egy fázisú fűnyíró segédfázis áramát is. Ha valaki gyengének találja a gépét, akkor ráerősítek a segédfázisra olyan mértékig, amit a tekercselés még elvisel. Javítom a hűtést, hogy biztosan ne égjen le.
Meg van a módszerem arra is, hogy hogyan csinálok háromfázisóból egy fázisút úgy, hogy az általánosan elfogadott képletnél jóval erősebb legyen a gép.

Az állandó mágnes a motorban nem számít különlegességnek. A generátor is egy motor, csak éppen fordítva működik. Abban senki nem csodálkozik az állandó mágnesű gerjesztésen.

Hogy mennyi lehet a megtakarítás, azt egyetlen méréssel nem lehet megállapítani. A motornak a technológiában betöltött szerepe, üzemideje alatti megtakarítást már nagyobb biztonsággal lehet elért megtakarításnak tekinteni.
Az inverteres klíma megtakarítás javulása részterhelés esetén már benne volt abban a linkben, amit feltettem. Ott magyarázta el a forgalmazó. Azt a magyarázatot sem fogadtad el. Akkor most ha te állítod ugyan azt, akkor igaz?

A diagramod nekem azt bizonyítja, hogy a kompresszor jósági foka különböző hőmérsékleten más és más. Ami nincs benne a görbében, az benne volt részterheléses magyarázatban. Megváltozik az elpár működése. Ha nem a maximális átpréselhető folyadékkal kell megbirkóznia, akkor jobban tud elpárologtatni. Erre nincs semmi utalás a diagramban. Nem csak a kompresszor fordulat számát változtatják.

Amit a guglival lefordíttattál, azt szintén olvashattad a neked írt régebbi hozzászólásaimban. Csak ott magyarul szerepeltek, úgy mint vasveszteség (vasminőség) átmágnesezési veszteség, vas telítettség, áramkiszorítás, horony mélység, stb.
Ezek mind a motorok hatékonyságát befolyásoló tényezők, így igaz.
Ha ezekre is emlékeznél, akkor nem kellett volna guglit szenvedtetni.

Ezek mind megtalálhatók a magyar szakirodalomban is. Részletesen és érthetően.
Csak arra kérnélek, hogy ne olyan lapokból meríts információkat, mint egyes szakmai önszerveződések kiadványai. Nem akarok egyetlent sem kiemelni, de ha szorgalmasan olvasod pl. a villanyszerelők lapját, akkor megláthatod, hogy abban a lapszámban éppen ki volt a szponzor, és ezért kinek a véleménye érvényesült mint nagybetűs igazság.
Két hónappal később mások az ellenkezőjét bizonygatják. Akkor éppen ők a szponzorok.
Csupán a te szerencséden múlik, hogy éppen melyikre bukkantál rá.
Láthatod, hogy amiket én felteszek, azok diploma munkák, komoly kutatók tanulmányai, a vezető szakmai elit, egyetemi szakmai vezetők munkái.
Amennyiben egy-egy általam feltett cikket, tanulmányt profit érdekelt cégek tudományos munkatársai írták, akkor mindig odaírom mellé, hogy szponzoráló szerző műve, ezért kérem ezt figyelembe venni! Ez a hivatkozás alap szabálya. Megy másként is, de úgy nem helyes, mert nincs hiteles értéke az információnak.
2018-09-20
16:03:17
Előzmény: sándor #52030#52034
Szia Sándor!
Olvastam azt az írásod is.

Véleményem szerint több tényezőt figyelmen kívül hagytál a leírásodban.
Az egyik, hogy az állandó mágneses motorok hatékonysága jobb, bár ezen némileg csökkent maga az inverter. Igaz, csak 3 fázisú motorokhoz képest láttam összehasonlítást, de ha jól sejtem, az egyfázisú, segédfázisos motorok hatékonysága rosszabb 3 fázisú társaiknál. Itt látok kb 10-15% megtakarítást. (segédfázisos motoroknál 70% körül láttam a hatékonyságot, ha tévedtem, javíts ki)

A másik dolog, ami miatt az inverteres klíma jelentős áramot takaríthat meg, az az, hogy a COP érték részterhelésen magasabb.
wwwdocs.lib.purdue.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2335&context=iracc
Az 5. oldaltól vannak táblázatok, ami a részterheléshez mért COP értékeket mutatja.

Ebből számomra az a konklúzió, hogy bár mindkettő készülék ugyanannyi hűtőteljesítményt visz be a helységbe, addig az ON/OFF gép egy adott COP-pal állítja elő azt, míg az inverteres gép amint alacsonyabbra állítja a sebességét, megnövekszik a hatékonysága.

Remélem a linken szereplő dokumentumot elfogadod hivatalos és független mérésnek.


A motorok hatékonyságáról még némi infót találtam:
google fordítóval:
"A rendes aszinkron motorok alacsony hatékonyságának egyik oka az, hogy a mágneses tekercsek gerjesztésére mindig egy bizonyos áramot fognak húzni. A mágneses teret illetően nincs energiája a hasznos munkának, ezért a mágnesezési teljesítmény teljes veszteség. Különösen a részterhelés alatt ez jelentős lesz; a mágnesezési teljesítmény többé-kevésbé érintetlen marad, míg a hasznos teljesítmény csökken. Ezek a hatások viszonylag fontosabbak a kisebb motorokhoz képest, mint a nagymotorok esetében, így az állandó mágneses motorok bevezetése óriási hatást gyakorolt ​​a hatékonyabb kis ventilátorok, szivattyúk és kompresszorok kifejlesztésére (az állandó mágnesek egyáltalán nem rajzolnak áramot a mágnesezéshez) ."
Az idézet innen való:
www.rehva.eu/publications-and-resources/rehva-journal/2012/052012/capacity-control-of-heat-pumps-full-version.html
Az oldal közepén az Electric motors" címnél
2018-09-20
13:50:52
#52030
Szia Bjaca!
Az inverteres klíma működését és az inverter értelmét még 09.06-án leírtam egy neked adott válaszban. Az elérhetősége: #51967
Szerintem nem is olvastad el. Ha igen, akkor nem értem, hogy miért kell válasz helyett azonnal más témára váltani.

Még egyszer, de most már utoljára összefoglalom, hogy mit tud az inverteres klímád.
Minden fizikai változáshoz megvalósult munkára van szükség. Ez fizika. Nincs köze ahhoz, hogy mivel végeztetted el a munkát.
-Ilyen egy villanymotor felpörgetése akár üresjáratra, akár a tengelyterhelésének megfelelő teljesítményre.
-Ilyen egy bizonyos súly bizonyos magasságra felemelése.
-Ilyen egy meghatározott méretű helyiség induló hőmérsékletről a kívánt hőmérsékletre történő felfűtése, illetve lehűtése is.

Maradjunk a hűtő-fűtő feladatnál.
A helyiségnek a megváltoztatni kívánt hőmérséklet eléréséhez kiszámítható, tervezhető munkamennyiségre van szüksége.
Ezt a munkát elvégezhetjük on-off és inverteres klímával is.
A helyiség a munkavégzés során zárva marad, nem történik változtatás. Az az eredmény, hogy melyik klíma mennyi energiát fogyasztott a munkavégzéshez.
Senkit sem érdekel, hogy melyik klíma milyen elektronikával, műszaki megoldásokkal van felszerelve. Csak az érdekel, hogy mennyi volt a próba végén a fogyasztásuk.

- A helyiségnek a számítások szerint X KWh munkára van szüksége. Ezt kell mindkét klímának teljesítenie ugyan annyi idő alatt, ugyan azzal a gáz fajtával.
Fontos, hogy a helyiséget ugyan annyi idő alatt kell mindkét fajta klímának felfűteni/lehűteni!

- Az inverteres csak egyszer indul. 125%-os terheléssel jár az első 10 percben, majd folyamatosan szabályozva, a névleges teljesítmény tartományán belül működik mindaddig, amíg el nem éri az alsó teljesítmény tartományát. Ott már csak korlátozott ideig működhet, mert a kompresszora tönkremegy. Tehát alsó teljesítmény határban csak annyi ideig működik, amíg az elektronikája érzékeli, hogy beállt a kívánt hőmérséklet.

Az inverteres klíma leáll. A helyiség felfűtésére/lehűtésére elhasznált X+(Y+Z) energia mennyiséget.
Az X az egyértelmű, ennyi kellett a helyiség hőmérsékletének a megváltoztatásához.
(Mindkét klímának ugyan annyi gázt kellett benyomnia és a készülékben elpárologtatnia ahhoz, hogy ugyanakkora munkát, hűtést/fűtést végezhessen el.)
Az Y+Z energia mennyiség azt tartalmazza, amit az inverteres klíma az induláshoz, plusz az elektronikája a folyamatos szabályozáshoz felhasznált.


- Az on-off klíma elindul, és (csak) 100%-os teljesítményen üzemel mindaddig, amíg az elektronikája a kívánt érték közeli hőmérsékletet nem érzékeli. Ekkor a kompresszora kikapcsol, de a levegő forgatás ventilátora továbbra is teljes fordulaton működik.
Néhány perc múlva újból indul a kompresszora, de most már rövidebb ideig működik csak, mert már csak a hőmérséklet kiegyenlítéshez még szükséges munkamennyiséget kell bejuttatnia a helyiségbe.
Ez az indul-áll folyamat megismétlődik még háromszor-négyszer, mire a klíma végleg kikapcsol. A helyiség elérte a kívánt hőmérsékletet.

Az első kompresszor fázis volt a leghosszabb, a többi fokozatosan egyre rövidebb.
A kompresszora ugyan annyit fogyasztott, mint a leszabályozós inverteres klíma kompresszora, mert a helyiségnek ugyan akkora munkamennyiség bevitelre volt szüksége, mindkét klíma esetében.
(Ugyan annyi gázt kellett összesűrítenie és elpárologtatnia mindkettőnek.)

Az on-off klíma ventilátora folyamatosan járt a teljes működési idő alatt. Ezért nagyjából 50%-al fogyasztott többet, mint az inverteres klíma ventilátora. Elméletben, de nem a gyakorlatban. Mert az idő, ami alatt a helyiséget fel kellett fűteni/le kellett hűteni az azonos volt.
Az on-off klíma X+Y energia mennyiséget fogyasztott.

Az X fogyasztás az egyértelmű. Ennyi energiát, munkamennyiséget igényelt a helyiség.

Az inverteresnél az Y+Z szintén egyértelmű. Indítás + szabályozás + a szabályozáshoz szükséges átalakítók fogyasztása.

Az on-off klímánál az X megegyezik az inverteressel.

Az Y nagyjából 40%-al nagyobb, mint az inverteresnél. ~Négyszer indult durván, viszont a működési ideje alatt csak a felfűtési/lehűtési idő 75%-ban működött névleges teljesítményen. Nem indult 125%-os teljesítménnyel, és voltak működési szünetek a kívánt hőmérséklet elérésének a közelében.

Összegezve:

- A helyiség mindkét klímától ugyan akkora munkát követelt meg. A hűtésre/fűtésre fordított energia mennyisége azonos. Erre a célra mindkét klíma ugyan annyi energiát vett fel a hálózatból.

- Az inverteres klíma az első 10 percben 125%-on járt, majd a teljes időszakban kevéssel a névleges teljesítménye alatt kellett üzemeljen, mert adott idő alatt kellett a helyiséget lehűtenie. A ventilátora folyamatosan szabályozva járt, hogy finomabbab érzékelhesse az elérendő hőmérsékletet. Ez negyértelműen megtakarítás a ventilátor fogyasztásában.

- Az inverteres klíma energiát használt fel a ventilátor fordulatszámának a szabályozásához. Ez csökkenti a fordulatszám szabályozással megtakarított energiamennyiséget.

- Meghatározott, az on-off klímával azonos idő alatt kellett az inverteresnek is felfűteni/lehűteni a helyiséget. Indult 125%-on, majd a leállás pillanatáig közel állandó, kb. 85-95%-os fordulaton kellett működnie. Csak egyszer indult és akkor is lágy indítással, ott energiát takarított meg, kevesebbet fogyasztott. Mivel azonban a lágyindításhoz, valamint a későbbi működés során folyamatosan szabályozni kellett a fordulatszámát, az nagyjából annyi energiát igényelt, amit a lágyindítással megtakarított.

- Kimondható, hogy egyedül csak a ventilátor fordulatszám változtatása, hozhatott némi megtakarítást az inverteresnek. Ebben az üzemmódban (meghatározott idő alatti felfűtés/lehűtés) ez nem érheti el a 10%-ot sem, mert közel a névleges fordulatszámán kellett járjon a működési idő 75%-ban. A működési idő 25%-ban, az indulás után viszont 125%-os fordulaton üzemelt, ami töblet fogyasztással járt.

- Tehát az inverteres klíma ilyen üzemmódban nem takarít meg számottevő energia mennyiséget. Ami a szerkezeti kialakításából adódóan a megtakarítást eredményez, az elviszi a szabályozás energia szükséglete.

- Ezért van igaza az orszáhg legnagyobb inverteres klíma forgalmazójának, amikor felhívja a figyelmet, hogy a reklámozott 45-50%-os megtakarítás hazugság. Már a 40%-os is az, nem hogy az 50% feletti, amit sokan állítanak.

-Miért lehet mégis kevesebb a mért teljesítmény felvétele az inverteresnek? Azért, mert alacsonyabb teljesítményen üzemel. Viszont azonos hűtőmunka eléréséhez hosszabb ideig kell működjön, tehát a fogyasztása csak annyival kevesebb, mint ami az egyszeri lágyindításból adódik. A megtakarításból a legtöbbet a ventilátor fogyasztása jelentené, mert a fordulatszám csökkentésével drasztikusan csökken az áramfelvétele. Viszont drasztikusan csökken a légszállítása is. Csökkentett légszállítás mellett sokkal tovább tart a helyiség lehűtése, mint magasabb fordulatszámon.
Az alacsonyabb teljesítmény hosszabb ideig üzemmód fogyasztása megegyezik a nagyobb teljesítmény rövidebb ideig üzemmód fogyasztásával.

- Az inverteres klímákat alapvetően kényelmi szempontok miatt fejlesztették ki. Nincs hirtelen erős hideg léghuzat induláskor, halkabban üzemelnek, mint az on-off-ok. És természetesen újabb fejlesztésük révén korszerűbb anyagokból építik őket. A használóiknak mindegy, hogy mennyi idő alatt hűtik le a helyiséget, mert már az első hűvösebb fuvallat is kellemes érzést okoz. Mivel hosszabb ideig kell üzemelniük, mint az on-off-nak, a teljesítmény felvételük is alacsonyabb lehet.
Pontosan ezért tiltják az üzem közbeni hűtési paraméterek állítgatását, mert akkor nagyon sok időt vesz igénybe, amig a klíma ismét beáll a saját ritmusába. Az állítgatásokkal mindig újraindul a szabályozási görbe kiszámítása, beállítása.
Az inverteres klímáknak a magasabb ára a kifutási idejük alatt nem térül meg a megtakarított energiából. Csak olyan helyeken célszerű alkalmazni őket, ahol a szükséges működtetési idő alatt folyamatosan üzemelniük kell. Lakásban, néhány órás használat mellett a magasabb árral a kényelmet fizettetik ki a vásárlóval, nem az energia megtakarítást.

szocsmarciVálasz erre
2018-09-15
20:46:50
Előzmény: BJaca #51985#51988
Kissé elsiklott ez a téma. Sándor nagyon jókat ír, sajnos az utolsó lépésnél megfordul az irány. Nem is értem, Ő maga is írta, hogy frekiváltóval mennyivel jobbá tették a rendszert régen, amikor aktívan dolgozott. Én nem értek az elektronikához, de úgy tudom, hogy az inverteres gépek lényegében frekiváltót tartalmaznak, kisebb az indulás során felvett áramerősség és az indulási feszültség - a hatásfok nyilván indításkor romlik az üzemi állapothoz képest, de nem annyival, hogy az indításhoz szükséges teljesítmény nagyobb legyen az üzemi teljesítménynél. Ezen felül nagy(obb) rendszerekben jobb a feszültség szabályzás, mint a PWM jellegű (ki-be) kapcsolás. Most nem a PWM-mel történő szinusz görbe közelítésről beszélek, mert ott sajnos a hálózat szempontjából a PWM jellegű kapcsolgatás előnytelen, lásd a képet.


Forrás: wwwvet.bme.hu/sites/default/files/tamop/vivem263hu/out/html/vivem263hu.html . Ha nagyon elmászik a frekvencia, akkor lekapcsol a KIF hálózat (az adott településrész 230-400V rendszere).

DE!!!
Korábban ezt írtad:
---"Egy ugyanilyen on-off gép vagy 1kW, vagy semmi. Azon aggódtál, mindenki motoros klímát akar, és nem fogja bírni a hálózat, meg mekkora terhelés. Hát úgy néz ki, nem lesz nagyobb a terhelés, mint a futball VB idején, mikor mindenki bekapcsolja a Tv-jét."---
Ezen lehet aggódni, mert a nyári csúcs meghaladja a télit, és nem csak 4 évenként. Aki benne van, aztudja, hogy ilyenkor rezeg a léc hálózati oldalon, nem csak Magyarországon, de Németországban is. Az emberek hajlamosak feltételezni, hogy ami már 40-50 éve megszokott, az már örökké úgy is marad. De ez csak úgy lehetséges, ha előbb fejlesztik a hálózatot, mert annak idején nem erre a kapacitásra tervezték.

2018-09-14
14:48:49
Előzmény: BJaca #51983#51986
Kértem, de éves elszámoláson van.
A bekerülési költségen látszik, hogy nem foglalkozik "apró pénzzel".
2018-09-14
10:51:23
Előzmény: pali #51984#51985
Szia Pali!
Én drágállottam a valódi színuszos invertereket, ezért építettem magamnak egy kisebb teljesítményűt, ami elég teljesítményt nyújt a keringetőszivattyúnak és a gázkazánnak, meg persze az egyéb elektronikáknak, amik a fűtésemet szolgálják ki.
Saját magam írtam a PIC programját, saját magam fejlesztettem ki a visszacsatolást, hogy stabil maradjon a kimenő feszültség terhelésváltozáskor is. A meghajtás teljes hidas, a transzformátor egy toroid trafó. Mivel a teljesítményszükségletem kb 50W, így nagyon rá kellett mennem a veszteség minimalizálására. Első kísérleteimben 12-15W veszteséget mértem, a végére 7W-tal volt több a bemenő teljesítményem, mint a leadott 30W-os terhelésnél. Először hagyományos EI vasas transzformátort használtam, utána toroidot. A legkisebb veszteségem akkor lett, mikor a toroidra a primer kört több szállal tekertem fel. Ez a veszteség ugyanakkora akkor is, ha nem PWM-mel, hanem tiszta szinusszal hajtom meg a trafót.
Vélhetőleg tovább is lehetett volna csökkenteni a veszteséget nagyfrekvenciás porvasmaggal, de a szükséges trafó kivitelezése már nem érte meg számomra a beruházási költségeket.
Ha leveszem a szivattyú teljesítményét, akár 24 órát is át tudok hidalni egy autóakkumulátorral, és akkor még mindig ott a lehetőségem, hogy beindítom az autómat, és arról feltöltöm.
2018-09-14
09:22:02
Előzmény: pali #51976#51983
Szia Pali!
Tudnál kérni egy évre havi bontásban fogyasztást kWh-ban?
2018-09-13
13:18:50
Előzmény: sándor #51979#51980
Szia Sándor!

Szavaidból azt veszem ki, hogy Te még az analóg technikánál megragadtál, és a kapcsolóüzem nem sokat mond neked.
A lágyindítás pedig nem azt jelenti, hogy terhelés nélkül indítunk valamit. Elektronikus lágyindításról beszélek, mint például az elektromos autókban van.
Amiket írtál lágyindításos példákat, azokat ha átfordítanám egy elektromos autóra, akkor a következőképpen nézne ki:
Felemelik az autót, felpörgetik a kerekeket, és utána engedik le lassan az aszfaltra. Na, ez mechanikus lágyindítás.
A lágyindításnál egy inverteres motormeghajtásnál nincs veszteség, vagy csak minimális (95% feletti hatékonyság vígan megvan). Az elinduláshoz szükséges áramot adják a motornak, nem többet.
A bekapcsolás után nem fog az összes betáplált elektromos energia forgási energiává alakulni, jelentős része hővé alakul. Pont olyan ez, mint amikor belerohansz egy álló autóba. Egy csomó energia "elveszik", a karosszéria gyűrődésére fordítódik. De ha odamegy egy gyerek, simán el fogja tolni azt az autót. Pontosan ugyanez van a villanymotoroknál. Nekiesel a 230V-al, folyik a zárlati áram, és a bemenő teljesítmény egy része fogja csak forgatni a motort, a többi hővé alakul. Ugyanazt a gyorsulást el lehet érni sokkal kevesebb energiával, ha épp csak annyit adsz a motornak, amire szüksége van.

És hogy a klímákba miért van szükség inverterre? Pontosan a ki-be kapcsolgatások megszüntetése miatt.
Az on/off klímák fix teljesítményt adnak. Ha a felére van szükség, akkor ugyanannyi idő alatt fele annyi ideig kapcsolják be. Megy fél órát majd áll fél órát. Az első fél órában van 20 fok, a másodikban 30 átlag 25 fok, tök jó. Kapcsolgassuk negyedóránként. Sőt, 10 percig megy, 10 percig áll. így már tartható a 25 fok. Ha 5 percenként kapcsolgatnám, akkor már át se tudna hűlni a hőcserélője.
Na ezért csinálták meg inverteresre, hogy egy 2kW-os klíma 1kW-os állandó teljesítménnyel is tudjon menni. Naponta hány ki-be kapcsolást spóroltak meg vele?
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva