Biosolar Forum  =>  Helység hűtés  =>  Új téma javaslat
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-08-28
08:25:04
Előzmény: szocsmarci #51865#51932
OK szocsmarci, az intelmeket megfontolom, a felvetett kérdésedre a válaszom:
------------"A számításodat amúgy nem értem, nem bírlak követni. Valószínűleg rosszul számolsz, de a kezdeti adatok is rosszak lehetnek. Hogy tudsz 2x200 W-tal 2000 W-ot hűteni? Milyen kompresszor az? COP 5??? Talán a tervező asztalon lehetséges."--------
COP 5 valóban hasalt érték, de bőven konzervatív, mert a hőlépcső igen kicsi, csak 8-10 fok. Ilyen kis hőlépcső esetén az 5-ös érték bőven teljesíthető
szocsmarciVálasz erre
2018-08-14
11:57:42
Előzmény: Paragon #51864#51865
Szia
Azért én mégis külön venném a radiátort a padlótól - más jellegűek.
A radiátort elvetném - a kis felület, és a kondenzáció okozta problémák miatt. A radiátoron a festés nem tolerálja a vizet (úgy tudom az elektrosztatikus por festés nem vízálló). A csőszigeteléssel is lehetnek problémák, ha esetleg szálas anyagból készült, mert megszívja magát vízzel - családi házaknál nem nagyon használnak kőzetgyapotot, de néha ott is előfordul. A lakótérben megjelenő víz pedig igencsak kellemetlen tud lenni - legionella, penész, és különböző
színű foltok megjelenése a falon, padlón.
A padlóhűtésről már én is hallottam, de még nem láttam megvalósult tervet sem. A hideg levegő nehezebb a melegnél, ezért elképzelhető hogy rétegződik a levegő a lakásban. A gerinc szigetelését zárt cellás anyagból kell megoldani, a csőhájak ragasztásával. Ettől eltekintve jó ötlet, de valakinek ki kellene próbálni.

A számításodat amúgy nem értem, nem bírlak követni. Valószínűleg rosszul számolsz, de a kezdeti adatok is rosszak lehetnek. Hogy tudsz 2x200 W-tal 2000 W-ot hűteni? Milyen kompresszor az? COP 5??? Talán a tervező asztalon lehetséges.
A 45°-os hőfok lépcső az mire vonatkozik? Talán a szoba és a fűtővíz hőmérséklet különbség lehet, de nem a víz előremenő és visszatérő különbsége. De valószínű, ha a padló kifűti a helységet, akkor az le is képes hűteni. t pf víz átlag = 40°C, t szoba = 20°C -> dt = 20°C. t padlóhűt = 12°C, t szoba = 26°C -> dt = 14°C. A hűtési hő kb harmada (szerintem) a fűtésinek - 20 * (1/3) ~ 6,6 < 14°C.
Ez egy nagyon elnagyolt számítás, de látszik, hogy bőven tudja a padló a hűtési hőnyereséget elvezetni.
2018-08-14
09:58:29
#51864
Hűtés radiátorral, használva a meglévő fűtési rendszert:
Új, jó hőszigeteléssel rendelkező ház nyári hűtése lenne a feladat, ebben kérném a véleményeteket. A lakók elzárkóznak a légkondi beépítésétől, a kút fúrása sem megoldás, a kert is parkosítva, talajhűtés sem megvalósítható.
Elképzelés: 2x200W hűtőkompresszor az alacsony hőlépcső miatt 2KWh hőt ki tudna vonni a rendszerből, ez 4-5 fokos hűtést okozna, ami már elfogadható.
A beépített radiátorok mennyisége és a padlófűtés biztosítaná, hogy a hideg felületek ne kerüljenek a kondenzációs hőmérséklet alá. Ha ez mégis megtörténne, akkor legfeljebb a radiátorok alá csepegne egy kis víz, ami kezelhető. A padlófűtés kígyói felett járólap van, felteszem ez jó párazáró, így a néha néha előforduló kedvezőtlen hőmérsékleti/pára viszonyok nem okoznának gondot.(remélem)
Nem számoltam utána a felületeknek, csupán azt vettem, ha 20KW teljesítménnyel télen 45 fokos hőlépcsőt képes a fűtési rendszer fenntartani, akkor 2 KW teljesítmény kivonásával 4-5 fok hőmérsékletcsökkenés biztosítható nyáron.
Mi a véleményetek?
Biosolar Forum  =>  Helység hűtés  =>  Új téma javaslat
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva