Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Engedélyeztetéslapozz: 1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2020-03-22
15:04:25
Előzmény: kovyhun #54458#54459
Szia,

Értelmezés és hozzáállás kérdése az állam szerepének a megítélése.

Az államnak ellátási kötelezettsége van, tehát érthető, hogy minden információra szüksége van. Más szemmel nézve, ránk telepszik.

Sehol sincs tisztán szabadpiac, lásd az amerikai üzemanyag árakat, vagy akár a most alakuló villanyautó energia árakat.
Ha szabadpiaci áron vásárolnál villamos energiát, vajon mennyi lenne az ára, ha például egy sűrűn lakott belvárosban, túlterhelt hálózatra tudnál csak csatlakozni? Ha neked kellene kifizetned a csatlakozáshoz szükséges hálózati infrastruktúra bővítést?
Mennyi lenne, ha egy világtól elzárt területen lenne szükséged villamos energiára?

A tűzoltóknak már csak azért is szükségük van arra, hogy tudjanak rólad (pl. szigetüzem), mert bárhol is létesíted, az őket védő leválasztó kapcsolót mindenképpen be kell tervezni és építeni a rendszerbe. Ha nincs leválasztó kapcsoló, akkor nem kezdhetik meg az oltást, pedig nekik is ellátási kötelezettségük van.
Ez hasonlít ahhoz, hogy hiába vannak ott a mentők egy balesetes kocsinál, a súlyosan sérültet csak a tűzoltók vehetik ki a kocsiból.
Ráadásul még a "Tűzoltó" nevüket is elvette az állam tőlük.


2020-03-22
12:59:27
Előzmény: sándor #54457#54458
Szia,
köszönöm a választ. Ezek szerint van valami alapja, ebbe is szeret beleszólni az állam :(
Tűzoltóságnak meg katasztrófaelhárítóknak inkább lenne köze hozzá.

Üdv,
Tamás


2020-03-22
02:30:16
Előzmény: kovyhun #54456#54457
Üdv, Tamás!

Nem tudom van-e még értelme ezen a honlapon linkeket megjeleníteni, mert az utóbbi időben az általam feltettek sorra eltűntek. Mindegy, megpróbálom.

Régóta ismételgetem, hogy az országban tíznél több szolgáltató működik. Mindegyiknek van saját Üzletszabályzata. Alapvetően ezeket kell elolvasni, illetve a mellékleteiket alapul venni. Természetesen azét, aki neked szolgáltat, illetve amelyikre kíváncsi vagy. Piszkos unalmas munka, de megéri.

Utalnék egy pici részletre egy könyvből, aminek megadom majd a linkjét.
Alapvetően a lényeg, hogy mindenfajta energia termelés, és annak kapcsolódó dolgai is állami monopólium. Tehát, az állam a szolgáltatón keresztül minden energia termelő eszközről tudni akar.
Ezért van minden szolgáltatónál meghatározva az engedélyeztetési, adott esetben (szigetüzemű erőmű) bejelentési kötelezettség meghatározva. Ezt általában a tervező-kivitelező, az engedélyeket és a bejelentéseket végző cégek végzik el. Erről a megrendelő nem tud feltétlenül mindent, csak azt, ami őt és a majdani szolgáltatóját, a környékén szolgáltatást végzőt közvetlenül érinti.

Egy tanyavilágban létesített szigetüzem megváltoztatja az adott szolgáltatási terület energia igényét. A szolgáltató ennek a tudatában tervezi a majdani ellátás bővítési rendszereit.
Ha pedig hálózatra (is) kötött, vagy majdan köthető lesz, akkor értelemszerű az engedélyeztetés, ami magában foglalja a bejelentést is.

Tehát a link:
www.edu-solar.hu/wp-content/uploads/2018/04/eu-solar-veghely-tamas-napelemek-es-napelemrendszerek-szerelese.pdf
A részlet a 87-es oldaltól található. Ne lepődjél meg, hogy a cég is ugyan arra fog hivatkozni, amit már leírtam (pedig nem tudom, hogy mennyire aktuális a könyvük). Hivatkoznak egy 2011-es elosztói szabályzatra, amely 230 oldalas(!?), és egy halom jogszabályra.

Ezek a jogszabályok állandóan változnak, különösen a mai uniós pénzek lehívásának felgyorsítása érdekében és idején. Amit olvashattál tőlem régebbi beírásokból, azok a részleteikben ma már nem feltétlenül helytállóak. A lényegüket illetően viszont általában igen.

A különböző szolgáltatók a jogszabályokat betartva a saját területükre más kitételeket határozhatnak meg, mint az állandóan példaként emlegetett E.ON. Sajnos nekem nem sikerült ezen a fórumon megértetnem, hogy nem csak E.ON van az országban, és nem csak az E.ON üzletszabályzata a mérvadó.

Ahogyan kutat sem fúrhatsz szabadon a saját ingatlanodon, úgy nem állíthatsz fel bizonyos méreten felüli (nem játékszernek minősülő) szélkereket sem, és nem létesíthetsz erőművet sem.
Az aggregátoroknál is van egy játékszer határ. Egy biogázzal működő gázmotoros erőmű (kiserőmű is) terveztetendő, bejelentés és tudomásul vétel köteles.
Powerbank nem létezik erőmű nélkül, feltéve, ha nem csak nézegetni akarod, hanem használni is.

Ennyit tudok most is csak mondani.
Üdv,
sándor
2020-03-21
20:38:36
Előzmény: sándor #51636#54456

Szia Sándor!

"Mellesleg eddig sem volt szabad még csak önellátásra (szigetüzem) készülő rendszereket sem építeni tervezés és a szolgáltató engedélye nélkül."

Ezt hogyan kell érteni, milyen szolgáltató?
Csak mert néha itt-ott írogatnak szolgáltatói engedélyezést sziget üzemre.
Ha egyszer nincs villamos szolgáltatás egy ingatlanon, akkor is meg kellene keresnem a területileg illetékes áramszolgáltatót hogy legyen már szíves engedélyezze nekem a napelem telepítést? Talán még valami szerződést is kötni kéne vele? Nehezen tudom elképzelni.
Szélkerékre vagy áramfejlesztőre is vonatkozik? Napelemes "powerbank"-ra?
Valami félreértésnek tűnik nekem.

Üdv,
Tamás
2020-03-20
22:46:34
#54454
Felfüggesztik a napelemes rendszerek üzembehelyezését.
2018-03-21
13:35:41
Előzmény: BJaca #51634#51636
Szia BJaca!

A "lőttek" kifejezés nem lefejezést jelent. Több elemből áll össze a szigorítás.

Az egyik az, hogy aki szaldós, az többé nem bővítheti, nem csökkentheti, nem kapcsolhatja le a rendszerét csak a szolgáltató külön engedélyével. Előre bejelentés, engedélyezés és/vagy tiltás...
Magyarul, felelős piaci magatartás felé terelnek minden energia termelőt. Nincs tovább játszogatás az inverterekkel, panelszámokkal, nincs amatőrködés, nincs önhatalmú rendszer leállítás, hobbizgatás, nincs feketén kitermelés megtorlás nélkül.
(Mellesleg eddig sem volt szabad még csak önellátásra (szigetüzem) készülő rendszereket sem építeni tervezés és a szolgáltató engedélye nélkül. Csak ezután büntetnek is érte, légifotók, hálózati paraméterek elemzése, stb. alapján.)

A másik, hogy az oda-vissza különbözetet terhelik meg külön hálózat használati díjjal.
2018.1.1. hatállyal életbe lépett a 15/2016 (XII.20.) MEKH rendelet 1.számú melléklete.

Magánvéleményem, hogy a kicentizett szaldózással járó plusz munka és beruházás értelmetlenül megdrágítja a házi kis rendszereket, miután nem vehetnek igénybe más tarifákat is, mint eddig (pl. hőszivattyús, éjszakai, ...).
Ráadásul egyelőre még nincs szó a kitermelés táv lekacsolásáról és az olyan hasonló esetekről, amikor az elektromos autót használják majd távirányítással tárolónak.
A tervek és a műszaki megoldások készen állnak minden országban, de nálunk a csekély mennyiség miatt még nincs itt az ideje bevezetni ezeket a "rendszer irányítói" intézkedéseket.
2018-03-20
09:57:27
Előzmény: sándor #51630#51634
Szia Sándor!

Ebből hol olvasol ki olyat, hogy lőttek a szaldózásnak?
2018-03-19
13:44:23
Előzmény: naprakesz #51608#51630
Szia,

Te profi vagy ugye? Ezért nem értettem, hogy viccből kérdezel, vagy komolyan csak a munkának élsz.

A kérdésedre itt a válasz egy része.
Nem fogsz neki örülni, mint ahogy villám sem. A pontos számokat még nem volt időm a saját szolgáltatómnál leellenőrizni, de úgy tűnik, hogy lőttek a szaldózásnak.
Tulajdonképpen nem történt más, mint ami ismert és várható volt.
Ez csak azoknak meglepetés, akik nem ezen a földön járnak, jártak.

Tehát kivonat(ok) az üzletszabályzat módosításból:

"- 5. Számlázás Azon csatlakozási pontra, amelyre a háztartási méretű kiserőmű csatlakozik, csak egyzónaidős árszabás választható, többzónaidős, vezérelt és időszakos árszabás nem választható. Technikai okokból előrefizetős elszámolási mód és mérés nem választható, mivel a váratlan lekapcsolás a termelést és a betáplálást is megakadályozhatja. Szerződő Felek megállapodnak abban, hogy az első elszámolásig terjedő időtartamban a Felhasználó által megadott várható vételezésből kalkulált részszámlát bocsájt ki a Szolgáltató. Az első elszámolást követően a Szolgáltató a részszámlázás alapjául szolgáló fogyasztásmennyiség megállapítását üzletszabályzata szerint végzi. Az éves szaldózás miatt a Szolgáltató és a Felhasználó megállapodnak, hogy mérőállás bejelentést a Felhasználó nem tesz az elszámolási időszakban. Az elosztó részére fizetendő rendszerhasználati díjak közvetített szolgáltatásként kerülnek kiszámlázásra az érvényben lévő megbízási szerződés szerint. A Szolgáltató részszámlát nem állít ki minden hónapban, ha a várható vételezésből kiszámítható részszámla összeg nem éri el az aktuális számlázási értékhatárt."...

"- I. Az elszámolási időszakban a Felhasználó által betáplált mennyiségen felül vételezett villamos energiamennyiség elszámolása: Felhasználó által fizetendő az elszámoló számlában: Villamos-energia vonatkozásában: Az energia árát a vonatkozó miniszteri rendelet (jelenleg a 4/2011. (I. 31) NFM rendelet) alapján a Szolgáltató Üzletszabályzatában foglaltak szerint kell megfizetni. Törvényben előírt továbbszámlázott tételek: A VET 147. §-ban meghatározott pénzeszközök a) szénipari szerkezetátalakítási támogatás b) külön jogszabályban meghatározott személyi kör részére a villamosenergia-iparban fennálló, vagy eltöltött munkaviszonnyal összefüggésben külön jogszabálynak megfelelően biztosított kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása c) kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási támogatás Jövedéki adó: Nem lakossági felhasználó által fizetendő összeg, amely általános forgalmi adó alapot is képez.

Rendszerhasználati díj vonatkozásában: Rendszerhasználati díjakat a 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet alapján az illetékes elosztó Üzletszabályzatában foglaltak szerint kell megfizetni. A profilos egésznapos vételezés rendszerhasználati díjai az alábbiak:

Átviteli díj (közvetített szolgáltatás) Elosztói forgalmi díj Elosztói veszteség díj Elosztói menetrend kiegyensúlyozási díj Meddőenergia díja Elosztói teljesítménydíj Elosztói alapdíj

Az elszámoló számlában a kereskedő és az elosztó részére fizetendő tételek is megjelennek, ha a megbízásos jogviszony a Felhasználó és a Szolgáltató között az elszámoláskor fennáll. Külön kötött hálózathasználati szerződés esetén a Felhasználó külön számol el az elosztóval."...

"- (2)2
2 A 16/2016. (XII. 20.) MEKH rendelet 2. § szerinti szöveggel lép hatályba. Módosította: 6/2017. (VII. 13.) MEKH rendelet 9. §.
Kétirányú mérés esetén az elszámolás alapját képezo ˝ villamosenergia-mennyiségeket az adott mérési ponton a kereskedelmi szabályzatban rögzített elszámolási mérési intervallumokban, irányonként kell megállapítani. A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat elszámolási ido ˝szakonként az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell megfizetni. Háztartási méretu ˝ kisero ˝mu ˝vek esetében a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni."...

(Kellemes ünnepet kíván a valóság!) Az ELMÜ adatait nem ismerem. Mivel én az ünnepi hétvégén kaptam meg az értesítést, így még a saját környezetemre vonatkozó díjakat sem volt érkezésem kiszámolni. Tehát, úgy vedd ezt a kis rövid kiemelést, hogy nem temetem a Házi Kiserőműveket, mindössze megvalósulni látom az első lépéseit annak, hogy a belenget szigorítások lassan belépnek. Különösebb szigorítást most nem látok, kellenek az adott szolgáltató számai. A többit majd meglátjuk...
naprakeszVálasz erre
2018-03-12
20:51:51
#51608
Sziasztok!

Hallottatok ti már olyanról, hogy csak akkor lehet oda-vissza mérős órád kapni, ha más, kedvezményes/nem állandó (GEO, H, vezérelt, stb) villanyóra nincs, csak nappali?
Nekünk több helyen is van az oda-vissza mérős nappali villanyóra mellett GEO tarifa óra vagy éppen vezérelt óra, sosem volt ebből gond.
Esetleg változtathattak ezen valamit? Egy barátomhoz az ELMŰ-s napelem telepítő jött felmérni, aki 100% határozottsággal mondta neki, hogy ha van napelemed a nappali órán, akkor más kedvezményes díjszabású órád nem lehet. Még mutatott is neki valami szabályzatot, amivel meg is erősítette ezt. Szerintem ez elképzelhetetlen, de idén még nem telepítettünk. Ugye ez baromság?

(Persze azt tudom, hogy a PV rendszert csak a nappali, folyamatos üzemű órára lehet tenni.)

Köszönöm szépen!
villam64Válasz erre
2016-06-02
21:09:03
Előzmény: naprakesz #49984#49986
Örülök, hogy sikerült. Én a családi házak tetejének felhasználását, és a közelben sok csomópontban történő tárolását támogatom. Közös unios inverter lista kellene. Ez nem szolgáltató függő.
naprakeszVálasz erre
2016-06-02
11:07:01
Előzmény: villam64 #49929#49984
Na, közel 4 hét csúszás után nekünk sikerült elintéznünk, elintéztetnünk, hogy elfogadják a rendszerünket, amit előzetesen jóváhagytak még az SMA inverter engedélyének visszavonása előtt.
Kereskedők, kivitelezők, telepítők amúgy nem tudom hogy jönnek ki ebből.

Vicc az egész, az biztos! Csak valakinek sokba kerül, valaki pedig jó sokat keres rajta.
villam64Válasz erre
2016-05-11
12:36:54
Előzmény: naprakesz #49925#49929
Szia

Nem tudom meddig van az elmű-émász a piacon. Utána kell olvasni. Meg kell még nézni a többi megmaradt szolgáltató listáját is.
naprakeszVálasz erre
2016-05-11
09:44:30
#49925
Sziasztok!

Továbbra sincs semmi előrelépés. SMA-val áprilisban beküldött igénybejelentő, és április végén megkapott műszaki gazdasági tájékoztató ELLENÉRE nem lehet a csatlakozási terveket beadni már vele (és gyakorlatilag a nekünk megfelelő teljesítményű Fronius, SMA és Kaco inverterekből mindet lehúzták a listáról).

A 15 kW rendszer a tetőn, az inverter pedig a garázsban.
Milyen érdekes, hogy pont az Otthon Melege pályázat előtt... :D Olyan forgalma lesz az eddig szinte no-name (vagy sz*r, tisztelet a kivételnek) invertereknek, hogy na! Eddig is imádtam a pályázatokat, de az azért már bosszant, hogy még kifejezetten kárt is okoznak (közvetve) nekem...
naprakeszVálasz erre
2016-04-27
13:58:52
Előzmény: takyka #49910#49911
Hát, egyelőre az van, hogy az igénybejelenőre volt csak OKÉ, a csatlakozási tervet már fizikailag nem tudja beadni a tervező az online felületen.
De ebbe szerintem konkrétan vállalkozások tönkre mehetnek, hogy az SMA-t csak úgy kihúzzák..meg amúgy még sok más nagy inverter márkát is...
2016-04-27
11:22:34
Előzmény: naprakesz #49909#49910
Szia,

Ne ess pánikba, nem biztos, hogy menthetetlen a helyzet.

Én is így jártam a Danfoss inverteremmel az Eonnál. Mire beadtam a tervet, addigra kivették a listából. Írtam nekik egy szívhezszóló szép levelet amiben leírtam, hogy amikor vettem az invertert, akkor még listán volt (tényleg így esett), minden paraméterében továbbra is megfelel a műszaki követelményeknek, bla bla. Kértem egyedi elbírálást és engedélyezték.

T.
naprakeszVálasz erre
2016-04-27
08:22:05
#49909
Ilyen létezik? Hogy az ELMŰ leszedte gyakorlatilag az összes SMA invertert az engedélyezett listáról? Éppen ma tennénk fel egy SMA STP 10.000TL-20 invertert, de most akkor mégse?
Igénybejelentőnk be van adva, de még nincs rá válasz, csak ezt most ebben az esetben nem vártuk meg...de mi az, hogy az SMA-kat nem fogadják el?

Csak azt tudom mondani, hogy remélem komolyan gondolják, mert viccnek nagyon erős lenne. Sok elmeháborodott, semmihez nem értő, ingyenélő bürokrata barom.
2015-04-14
15:57:37
#48542
Sziasztok!

Eddig EON területen dolgoztunk, most lesz egy DÉMÁSZ területi munkánk, 36kWp.
Az EON mintát is ad a csatlakozási dokum. elkészítéséhez, ezt a DÉMÁSZ-nál nem találtam.

Van valami formai követelményük, vagy amit leírnak, hogy mit kérnek a csatl. dokumentációba, azt állítsuk össze és jó lesz?
Vagy fogjam az EON-ost és csináljak belőle DÉMÁSZ-osat?

Köszönöm!

2014-08-06
09:41:00
#46973
Sziasztok. Kíváncsiságból érdekelne, hogy mennyiben különbözik a magyar HMKE szabályozása pl a némettől? Van erről infótok? Ott is nullszaladós dologgal játszanak?

Belinkelt anyagokat is megköszönök.
2014-07-06
21:55:28
#46799
EON HMKE kisokos

Háztartási Méretű Kiserőművek

Tájékoztatás a háztartási méretű kiserőművek létesítéséről és közcélú elosztóhálózatra csatlakoztatásáról

www.eon.hu/Haztartasi_Meretu_KisEromuvek#merese
2014-07-04
00:47:46
Előzmény: Gpeti #46784#46785
Mindenkivel előfordulhat ez, csak az a kérdés, mennyi plusz idő... :) Egyszer én is jártam így egy Fronius-al. Valamelyik két fázisú, vagy köztes db volt... :) de szerencsére az IB küldést követő napon kiderült, és még aznap beszólogatva-mókázva átlendültünk rajta ("mivan b*zdm*g, vakok vagytok!? :D"), és aznap kaptam az MGT-t... :p ...a szerződéssel együtt, hogy ne keljen megszerezni. ;)

p.s. "az ügyfélért mindent" :)
2014-03-01
09:03:35
#45908
Üdv

Most fogok egy 3kW rendszert telepíteni EDF-démász területre.
Nekem úgy tűnik a szolgáltató részéről agyon van komplikálva a csatlakozás, eddig EON-ost csináltam ott flottul ment minden nem kukacoskodnak.
2014-02-27
23:49:09
Előzmény: tutibor #45881#45891
Nálam is a garázsban van az inverter, a harmadik fázisra van rákötve. A telepítéskor az óránál direktbe kötöttük ezt a részt, mert korábban még pluszban le volt biztosítózva, firelézve, ezt meg az inverter nem nagyon komálja. Mivel utána is van még egy kismegszakítós tábla, így ez nem okoz gondot. A ház elektromos kábelezése nálam a tetőtéren keresztül van megoldva, mindehnol védőcső megy le, a garázsban is, így ezen keresztül mennek le a szolárkábelek is az inverterhez. Ha előre felkészülsz, tegyél be plusz csövet, esetleg csöveket, illetve megfelelő átmérőjű vezetékkel kábeleztesd be a garázst az óráig és már meg is van oldva a felkészülés...

Ha külön villámvédelemben is gondolkoznál (a környezet válogatja), akkor még erre is készülni kell, de ez jellemzően felesleges. Ha van x méteres távolságon belül magasabb épület, felesleges odavonzani a villámokat egy villámhárítóval... :) Az x mennyiségére most pontosan nem emlékszem, talán 50-100 m. :)
2014-02-26
11:47:26
Előzmény: Bous83 #45806#45881
Segítséget kérek.
Most kezdjük a családi ház építését.
Egy 4 Kw-os napelemes rendszer telepítése az elképzelés, de csak a ház befejezése után.
A kérdésem, hogy kell kialakítanom a ki, és beállásokat ahhoz, hogy a ház felépítése után már ne keljen fúrni faragni, bontani?
A villanyóra a garázstól 10 m. Innen lesz a ház kábelezve, és ide szeretném az invertert is.

A segítséget előre is köszönöm.

Tibor
2014-02-21
22:55:07
Előzmény: grano #45789#45806
Szia,

A rajzokat egy nyáktervező progival készítem, azon belül is a kapcsrajzoló részével. Sok ilyen progi van, az én kedvencem: Altium Designer Summer 9 Build 9.4.0.20159

Üdv,
Bous


P.S. Ismerek valakit, aki ilyesmire is az AutoCAD-et használja. Végül is akár még Paint... ;)
2014-02-21
12:42:29
#45789
Kedves Villanyos Kollégák!

Abban kérném a segítségetek, hogy milyen programmal lehet amatőr módon a legegyszerűbben elkészíteni egy egyvonalas rajzot a csatlakozási dokumentációhoz?


Köszönet előre is.
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Engedélyeztetéslapozz: 1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva