Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Szigetüzem | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 következő » |
Ricsi74Válasz erre 2019-04-26 20:45:27 |
---|
Előzmény: richlock #52682#52707 Ezzel a problémával én is szembesültem. Ezt én úgy oldottam meg, hogy van egy kisebb rendszerem, melyben egy sziget üzemű inverter van. Ez hálózatra nem képes visszatermelni, azonban szükség esetén keringető szivattyút, fagyasztó szekrényt elműködtet. Ennek a mini rendszernek a működését 2 napelem tábla biztosítja összesen 550 w névleges teljesítménnyel, az inverter 2,4 kw sinus, és jelenleg 2.db. 100 Ah akkumulátor sorba kötve biztosítja az áramellátást. A töltésvezérlő inverterbe épített PWM 50 A-es. Olyan meg se fordult a fejembe, hogy a házon lévő hálózatra termelő rendszer hozzam működésbe, tekintve, hogy nem is tartom biztonságosnak. Az 1.db. 50 Ah akkumulátor pedig nagyon kicsi. Nekem a 100 Ah 24 volton számításaim szerint max 8 órát bírna max 200 w teljesítménykorláttal, ehhez képest 12 volt 50 Ah igen kevés, nem is érdemes gondolkodni ilyen kis rendszerben egy háznál. |
villam64Válasz erre 2019-04-25 15:28:52 |
---|
Előzmény: richlock #52700#52701 Annyit kiolvastam, hogy a 3000-es szigetüzemű része 1200 W-os. Tehát nem minden fogyasztó mehet. Akkuról semmit nem láttam. Az is számít, hogy ki a szolgáltatód. Nem látom eon területen ezt. |
richlockVálasz erre 2019-04-25 14:48:41 |
---|
Előzmény: villam64 #52698#52700 Ez igéretesnek néz ki: www.growatt.hu/growatt-3000hyp-inverter/ Sokat nem írnak, hogy hogyan teljesít, ha csak a napelemek vannak és egy kis akku, sziget üzemben. Vélhetően ezek akkor elbírják a helyi fogyasztást külső betáp nélkül is. Érdemes lehet beruházni erre és nem kell egyéb eszközökkel kisérletezni. Tapasztalata van ezzel valakinek? |
villam64Válasz erre 2019-04-25 12:25:43 |
---|
Előzmény: takyka #52695#52698 Még olyat sem szabad, ami lekapcsolódik a hálózatról. A fronius kit-je lekapcsolódik. Bjaca, Richlock A 100 W-os szigetüzemről is elindul a hálózat visszatáplálós, de az emelkedő kimeneti feszültség miatt a szigetüzemű letilt, ezután sinus hiánya miatt a hálózati inverter is letilt. Sziget inverter paraméterek. Kimeneti feszültség: 230VAC (+5/-8 %) Vagy ez. A gond a magyar engedéllyel van. www.mnnsz.hu/astrasun-hibrid-szigetuzemu-inverterek-es-toltesvezerlok/ De a nemzeti közműnél van engedélyes hibrid inverter. www.mnnsz.hu/vegre-legalis-magyarorszagon-a-hibrid-inverter/ |
BJacaVálasz erre 2019-04-25 11:24:41 |
---|
Előzmény: richlock #52693#52696 "Ezek szerint ha leválasztjuk a hálózatról a visszatáplásós invertered az tartja a kimeneti ~230 V-ot?" Erre határozott nem a válasz. Mindenképp kell neki a hálózat felől egy referencia jel, amire rá tud dolgozni. Hogy egy külső szinuszos szünetmentessel el lehet-e indítani, az jó kérdés. Valószinüleg igen, de ennek a szünetmentesnek el kell bírnia indulnia, vagyis valahol 3-4kW környékén tudnia kell teljesíteni. |
takykaVálasz erre 2019-04-25 11:14:39 |
---|
Előzmény: richlock #52693#52695 Nem, Nem tartja! Kell neki a "kemény támasz" amit a hálózat nyújt. Ha az nincs meg, a másodperc törtrésze alatt elszalad a kimeneti freki és a feszültség annyira, amikor letilt az inverter. Magyarországon nem szabad olyan visszatáplálós invertert használni, ami nem kapcsol le a hálózat hiányában. T. |
richlockVálasz erre 2019-04-25 10:51:35 |
---|
Előzmény: takyka #52692#52693 Ezek szerint ha leválasztjuk a hálózatról a visszatáplásós invertered az tartja a kimeneti ~230 V-ot? Igy van remény, hogy mégis meg lehet olcsón sziget üzemet elérni. Bár villam64 tapasztalata szerint ezek a visszatáplálós inverterek letiltanak. Megtudhatjuk az invertered típusát, kapható még és ELMŰ engedélyezett? |
takykaVálasz erre 2019-04-25 09:44:43 |
---|
Előzmény: villam64 #52691#52692 Szerintem egyszerűen addig emelkedett a fesz, amíg az invertered letiltott, aminek hatására a visszatáplálós is elment hibára. Az én visszatáplálósom külön naplózza, hogy mennyit kellett leszabályoznia (különböző paraméterek miatt) és hányszor állt le valamely határérték átlépés következtében. Pár éve összeszedett 27 óra teljesítménykorlátozott üzemet magas hálózati feszültség miatt. Ezért is értelmetlenek azokat a felvetések, hogy a napelemes rendszerek túltermelhetnek a hálózatra és nem megoldott a korlátozásuk... T. |
villam64Válasz erre 2019-04-25 08:26:54 |
---|
Előzmény: takyka #52690#52691 Szia Takyka Az 500 W-os mikrogrid-em nem tudta. Komolyabban nem mértem, de a 220 V-os sinus inverter letiltott, így lekapcsolt a grid is. Itthon 242,9 V volt a legmagasabb feszültség, és 230,9 a legkisebb feszültség. A régi SMA a régi panelekkel 1200 W helyett 700 W-tal dolgozik. Nem tudom miért. |
takykaVálasz erre 2019-04-25 07:59:20 |
---|
Előzmény: villam64 #52687#52690 Az én visszatáplálós inverterem képes visszavenni a teljesítményét! Ha a hálózati fesz megközelíti a felső határértéket, akkor szépen leszabályoz. Azt nem tudom más invertereknél ez hogy működik, de simán el tudom képzelni, hogy ugyanígy. T. |
sándorVálasz erre 2019-04-25 02:01:43 |
---|
Előzmény: richlock #52682#52689 Szia Az elméleti lehetőségek után ide teszem a nálam működő gyakorlatot. Egy 55 Ah-s akksi egy 100W-os voll-szinuszos inverterrel (12/230 V), ~2 óra alatt lemerül annyira, hogy lekapcsol az inverter. Az inverter el sem indul 12,45 V alatti feszültségről. Egy 100 W-os hagyományos izzó hideg állapotban 600!-szoros áramfelvétellel indul(na), ha hagyná az inverter. De be sem indul, max egy 60-as izzót lehet róla indítani, de azt is csak akkor, amikor az izzó hideg állapotában az akku feszültsége legalább 12,7 V. Járó autómotor mellett, 14 V körüli töltőfeszültségről is csak a 60-as izzót hajlandó az inverter elviselni. 60 W körüli keringtető szivattyút elindít és kiszolgálja, de tartós >80 W-ot (3-as szivattyú fokozat) már csak tiltakozva viszi. 5 tiltakozás után leáll, vár öt percet és ha nem változott semmi, akkor próbálkozik újra indulni, majd végleg leáll. Különösen, ha az akksi már 12,4 V alatt van. A ház minimális ellátására legalább 200-400 Ah kellene, de akkor is csak minimális terheléssel és rövid időre. Főzni, fűteni 230 V-ról nem. Akkora az átalakítási veszteség, hogy nem érdemes ezzel a nagyság renddel foglalkozni. Áramszünet esetén tudtommal a napelemek inverterének úgy kell lekapcsolni, hogy nem csak a lakás, de semmilyen napenergia használás ne történhessen. Ha rájönnek, szerződést bontanak. Lehetséges ilyen szigetüzemű megoldás is a szolgáltató előírásai és engedélye alapján. Vannak komoly tárolós rendszerek, de nem a 4-5 KW-os méretben. |
villam64Válasz erre 2019-04-24 23:23:12 |
---|
Előzmény: richlock #52686#52687 Menne kis kapacitással is, de ez az egész házra van tervezve. 2. A végén jól fogalmaztad meg. A sziget inverter a fogyasztóhoz igazítja a termelést, stabilan tartja a feszt. A grid inverterekből ez hiányzik, és megfut a fesz fogyasztó < termelés. Jelenleg nem tud vissza venni a termelésből. Ezt még hiányolom a programjukból. Későbbiekben benne lesz, ha elszaporodnának HMKE rendszerek, és túltermelési válság alakulna ki. Teszteltük a sziget és hálózat visszatápláló kombinációt. Csak addig működött, amíg egyensúlyban volt a fogyasztás és termelés. |
richlockVálasz erre 2019-04-24 22:53:57 |
---|
Előzmény: villam64 #52683#52686 Köszi a linkeket. Azért elgondolkodtató, hogy kis kapacitású akksival is menne -e a rendszer. Lehet, hogy figyeli a kapacitást és túl kicsivel nem működne. 2. Mennyire nem tud alkalmazkodni? Furcsálom, hogy ha ideális esetben, nyáron déli napsütésnél kb. 3 kW teljesítmény áll rendelkezésre, az nem tudna az időlegesen bekapcsoló pár 100 W-os hűtőt, PC-t, TV-t meghajtani? Vagy ezek a grid inverterek minden esetben a rendelkezésre álló összteljesítményt própálják a hálózatba tolni és ha ez nem sikerül, akkor letilt? |
villam64Válasz erre 2019-04-24 17:57:36 |
---|
Előzmény: richlock #52682#52683 Szia Vannak ilyen inverterek. Csak az orbánc miatt nem működik. Az akku drága. www.napelemshop.hu/napelem-inverterek/fronius-inverter/fronius-energy-package/fronius-symo-hybrid www.youtube.com/watch?v=4Wduc3Cgzbw www.sorosolar.com/revo-e-series-hybrid-energy-storage-lnverter/revo-e-181.html 2. Nem működik, mert a jelenlegi grid inverterek nem tudnak a fogyasztáshoz alkalmazkodni. Azt megteheted, hogy áramszünet esetén leválasztod a hálózatot, és a napelemeket átterhelve töltöd az akkukat, és egy sinus inverterrel néhány fogyasztót megtáplálsz. |
richlockVálasz erre 2019-04-24 17:31:19 |
---|
#52682 Sziasztok! Gondolkodom egy új rendszer telepítésén kb 12 napelemmel. Az utánaolvasgatások folyamán kiderült hogy ezzel az ad-vesz mérős megoldással ha áramszünet van, akkor a házban is áramszünet lesz biztonsági szempontból (áramütés veszélye), hiába dolgozna a napelem verőfényes nappal. Sziget üzemű inverterrel és sok akksival megoldható talán, de én szeretném minimalizálni a költséget. Szóval szerintetek lehetséges -e az hogy csak minimalis akksi kapacitással (max 50 Ah) legalább nappal ellátni a házat napelem árammal áramszünet esetén, egyébként működjon az ad-vesz rendszer áram esetén? 1, Van -e ilyen esetre hibrid inverter és cég, aki ezzel foglakozik, ami minimalis akksi kapacitással tenné ezt? 2, Ez műküdhet? Áramszünet idején a hálózati inverter leválasztása a bejövő hálózatról egy kapcsólóval. Aztan az akksiról egy 12V-230V-os olcsó inverterrel táplálni a hálózati invertert, így az elindul és a napelemek újra termelenek immár csak a ház fogyasztására. Az akksit pedig lehetne nappal tölteni és biztositaná az inverter működését, persze csak nappal. A kis akksi ejszakára kevés lenne. Szerintem ez lehet a legolcsóbb megoldás, ha életképes. |
sándorVálasz erre 2018-03-28 11:22:17 |
---|
Előzmény: butyiba #51644#51649 Szia, Na ez az, ami az én szememben az elérendő és elérhető önellátás. Mindent a maga méretében és árában, egészen addig, amíg megéri. Ez még akkor is kifizetődő, ha a berendezések (kollektor) védelmében a felhasznált energia valós ára magasabb, mint a szolgáltatóé. Nálam hasonló elven működik a kollektor és fűtés (az elgázosítós kazán üzeme, védelme) ellátása, csak nem napelemekről hanem oda méretezett szünetmentesekről. Kár, hogy csak kevesen közelítenek úgy a probléma megoldáshoz, ahogyan te csináltad. Sokkal több kis szigetüzem működhetne, ha a reális igényhez méreteznék. Én is nyugodtan magára hagyhatom a 32 KW-os kazánt meg a 9,6 KW napkollektort. Igaz, amikor a kedves szolgáltató mindig júniusra ütemezi a nyolc órás karbantartását, akkor 16.00 óra körül már működik nálam a zabszem reakció. De erre is van megoldás. |
butyibaVálasz erre 2018-03-24 09:53:01 |
---|
Előzmény: butyiba #50846#51644 Sziasztok, Leírom a tapasztalatom egy éves használat után. Kiépítésre került 1 db 295W-os napelem MPPT vezérlővel, 600 W-os inverterrel és 100 Ah-s akkumlátorral valamint egy hálózati-szigetüzem kapcsolóval. Eddig azt tudom mondani, hogy tökéletesen működik. Erre a szigetüzemre a riasztó és a napkollektor lett rákötve. Teljesen úgy működik ahogy azt elterveztem, lehetne egy kicsit nagyobb kapacitású az akkumlátor de majd ha tönkremegy akkor kicserélem nagyobbra. Nyári üzem: Itt nincs miről beszélni mert teljesen szigetüzemről működtek a berendezések az éjszakai áthidalást is beleértve. Reggel amikor fel kel a nap és fény éri a napelemet elindul a töltési folyamat. Napkollektor még csak elkezd langyosodni, melegedni szóval a fogyasztása lényegében a standby állapot. Mire elindul a melegvíz termelés addigra a napelem már teljes töltöttséget mutat. Téli üzem: Hasonló a helyzet a nyári állapothoz, de mivel a napsütés jóval kevesebb így a nappali rátöltés is kevesebb. Többször van, hogy lemerül az akkumlátor ( lekapcsol a vezérlés ) és a riasztó, napkollektor a hálózatról üzemel. Ha a fénymessigég elegendő és a töltés végbemegy akkor átkapcsol a szigetüzemre. Összegezve bármelyik évszakot nézve mire a napkollektoros rendszer valóban igényli a folyamatos működést mindíg rendelkezésre áll a szigetüzem feltöltve. A rendszer automatikus teljesen így ha az ELMŰ bármilyen oknál fogva áramszünetet idéz elő akkor is automatikusan végzik a dolgukat a kiépített eszközök. Nekem ez utóbbi volt a lényeg nem az áram megtakarítás. |
Bous83Válasz erre 2018-01-13 11:28:16 |
---|
Előzmény: grano #51437#51443 Szia, Mi tápkapcsolásra FDC6324L -t használunk. Ez jó kicsi, azaz ha túl kicsi neked, keress egy P csatornás FET-et, aminek a Gate Threshold Voltage-a alacsony!(a meghajtási feszednél legalább 1V-al kevesebb) + 10k a G és S közé, és kész. (inverz vezérlés kell) (S be, D ki, G megh.) p.s. hány voltal hányat kapcsolnál? a fentebbi pl. 5 - 5 re tuti jó. Minden akkumulátor töltöttsége többé-kevésbé arányos a feszültségével, neten találsz fesz-töltöttség görbéket. |
BJacaVálasz erre 2018-01-13 00:02:15 |
---|
Előzmény: grano #51437#51440 Szia! Kapcsolni többféleképpen lehet a tápot. Kérdés az, hogy milyen tápot akarsz kapcsolni. DC-nél P csatornás mosfettel a pozitív ágat lehet kapcsolgatni. Vannak relék, amik igen kis árammal bekapcsolhatóak, akár 5mA is elég nekik. Rajzolj egy blokkvázlatot, szívesen segítek! |
granoVálasz erre 2018-01-11 20:49:02 |
---|
Előzmény: Bous83 #51426#51437 Bous: Mi lenne a hatékony módja annak, hogy a külső fogyasztókat lekapcsoljam? Valami olyasmire gondoltam, hogy a tápot mindenki külön kapja amit az arduino kapcsol ki-be. De ehhez kéne vmi amit tud működtetni az ardu. A sima reley shield nem hiszem, hogy jó lenne, néztem az ssr-t de az 5V-al nem dolgozik. Ami nagy fogyasztó lesz az a külső kommunikáció. Próbáltam powerbankkal egy NFR24L01-el de amint elindult a kommunikáció reastart, tehát kevés a powerbankból jövő teljesítmény. Lehet valahogy mérni a töltöttségét az akksinak? Mert attól föggően tudom növelni-csökkenteni a mérések számát. |
Bous83Válasz erre 2018-01-10 11:32:19 |
---|
Előzmény: grano #51423#51426 Szia Grano, Hát ez nagyon rajtad áll, mit szeretnél, mire van szükség. Ha ez segít, normál sziget rendszer esetén 25 Wh körüli érték jönne ki. (Ne legyen a fele alatt, és ha ólom, a duplája felett se nagyon) Igen, jól láttod, a fogyasztást kell lenyomni... :) ...amihez 99%, hogy nem optimális a saját step-down konvertered. Szerintem ezt használd: (kulcsszó: MP1584) www.ebay.com/itm/Mini-DC-6-5-28V-to-DC-5V-MP1584-3A-DC-DC-Step-down-BUCK-Module-1-pc/192333606298?hash=item2cc7f9ed9a:g:ap8AAOSwhZpZ4ZJT Ennek az önfogyasztása ha jól emlékszem 1mA alatt van. :) Üdv, Bous |
granoVálasz erre 2018-01-08 19:34:25 |
---|
Előzmény: Bous83 #51421#51423 Bous83: A töltőt már meg is rendeltem. Mekkora akkupakkot illene összeraknom? Télre felszedem, mert csak a vegetációs időszak adatai érdekesek. (márciustól októberig). Azon gondolkodtam közben, hogy csak kevésszer kellene mérnem, így minden lekapcsolható, tehát csak az arduino saját fogyasztása jelentkezik. Ha 5 percenként olvasom be az adatokat akkor félóránkénti küldéssel nincs nagy küldendő mennyiség. 5 perc alatt a pára/hőmérséklet sem ugrik eszeveszetten. |
granoVálasz erre 2018-01-08 19:22:49 |
---|
Előzmény: BJaca #51420#51422 BJaca: még nem érkezett meg a panel így a mérés későbbre marad. Az átalakító nem tudom milyen, mert ki van öntve. De tévedtem nem 5 hanem 15W-os. (5V 3A). CPT Car Power Technology. Érdemi adatlpot nem találtam hozzá. |
Bous83Válasz erre 2018-01-08 14:02:25 |
---|
Előzmény: grano #51414#51421 Szia Grano, köszi. Egyébként olykor visszanézek, csak eddig nem volt rám szükség. :) Itt szinte mindent kitárgyaltunk már... :( Ez egy új kérdés volt részedről, meg a másik is... :) Szerintem ez egy jó választás lehet: (kulcsszó: CN3722) Zselés riasztóaksi esetén asszem 13,8-ra csavarva... A legjobb az lenne ha lítium akkut tennél (akár csak 18650-eseket kiszedve laptopból), mert nincs önmerülés és jó a hatásfok. (egyébként kicsi a napelemed, nem visz el az 1W folyamatost télen.) |
BJacaVálasz erre 2018-01-07 21:56:59 |
---|
Előzmény: grano #51419#51420 Amennyiben a feszültsége nem haladja meg a 14V-ot nyitott kapcsokkal, simán mehet rá. Ha igen, akkor egy nagyteljesítményű Zener dióda bőven elég. A zselés akkuk nem kényesek a töltésre. 13,5-13,8V-on rajt lehet hagyni őket. bármeddig. A 12/5-ös konverternek pedig terheletlenül nagyon kicsi kell legyen a fogyasztása. Milyen IC van rajta? |
Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Szigetüzem | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 következő » |