Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyóralapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-02-22
15:14:28
#51561
Robert!

A legutóbbi társasházi mérőórás kesergésedre adtam egy tippet. Mivel ez másutt már bevált gyakorlat volt, így számunkra is váratlanul gyorsan megérkezett a megoldás a kesergésedre.

A Budapesti Békéltető Tanács elnöke szerint hétfőtől (nem derül ki, hogy az elmúlt vagy a következő hétfőtől) megváltoznak a fogyasztók jogait védő jogszabályok.
-Ez a Te esetedben annyit jelent, hogy csak azért a mérőért leszel ezentúl felelős, ami a "kizárólagos őrizetedben van".
-A bizonyítás kényszere a fogyasztóról a szolgáltatóra száll át. Vagyis nem a lakóknak kell időszakos fotókat készíteniük, hanem ha védeni akarja magát, akkor a szolgáltatónak.
-A mérő buherálásokat a helyszínen kell vizsgálni, és a vizsgálathoz a "gyanúsított" is megjegyzést tehet.
-A már sok helyen működő, a mérőcserék, leolvasások alkalmával készült fotózás immár kötelezővé válik, de ajánlott, hogy a fogyasztó is készítse el a saját fotóit.
-Érdekes az az állásfoglalás, hogy a tudomásodra jutott mérőhely sérülést, beavatkozást (feltételezem, hogy nem csak a saját mérődét a közös mérőhelyen!?) azonnal jelentened kell, különben a nem jelentés szabálytalan vételezésnek minősül. (Itt szerintem ki kell várni a gyakorlatot, mert ez így sokféleképpen értelmezhető!)

Én ebben a változásban hasonló tendenciát látok, mint a "kéményseprő uralom" megszüntetésében. Eggyel kevesebb szolgáltató játszhat hatóságot.
Illetve ami a legfontosabb, hogy ezáltal is növelik a fogyasztó saját energia ellátásában (gazdálkodásában) elvárhatóan tanúsítandó felelősségét.

A kéményseprőknél (legalább is az eddigi rövid időszakban) bejött az uralom megszüntetése. Tüntetve vizionáltak tízszeres halálozást, de nélkülük még csökkent is a végzetes balesetek száma.
Viszont emelkedett a saját kezdeményezésű katasztrófavédelmi értesítések száma. Sokkal több ember mentette meg a saját, a családja, a szomszédjai életét, mint amikor még vakon megbíztak a kéményseprés hatósági rendszerében.
A kényszer hatására a szolgáltatók és a fogyasztók viszonyában be fog állni egy ideálishoz közelítő egyensúly. Kevesebb lesz a felelősség tologatás, csökken a kiszolgáltatottság, "nagykorúsodnak" a fogyasztók.

2017-12-29
00:46:48
Előzmény: robert #51384#51395
Robert!

Kialakulóban van egy igazán mai megoldás.
Bárki, aki ilyen helyzetbe kerülhet pl. egy társasházban, a mobiljával sűrűn, hetente lefényképezheti a mérőjét és a környezetét. A jobb érzésű értelmesebb szomszédok össze dolgozásával még eredményesebb a védekezés a "szolgáltató" ellen.

A fotókat közjegyzővel havonta érdemes hitelesíttetni akár a közös költség terhére is. Ezek a fotók a közjegyzői irattal annyit érnek, mint egy bírósági döntés. (Hasonlóan lehet pl. "kellemetlen" SMS-eket is hitelesíttetni.)

Amennyiben a szolgáltatónak bármilyen, a saját fotóival alátámasztott követelése támad, a bíróság csak azt az időszakot fogja tárgyalni, amelyik az utolsó közjegyzői hitelesítés és a szolgáltatói követelés között még a levegőben lóg.
Ha egy ilyen falba ütköznek a szolgáltatók, akkor rendszerint elállnak a követelésükkel. Inkább megcsinálják bolond biztosra a mérőhelyeket.

villam64Válasz erre
2017-12-24
10:43:26
Előzmény: robert #51384#51385
Ha az éves ellenőrzéskor derül ki, akkor nagyon sokat. Megpróbálom kiszámítani. Ha én jelentem be, és nem tudják bizonyítani, hogy vártam vele néhány hónapot, akkor nem büntethetnek szerintem. Már írtam, hogy régebben le kellett tépnem az óra biztosítékáról a plombát, mert égett és nem tudtam lekapcsolni, cseréltem is azt hiszem, de nem biztos. Nem lett belőle gond. Bár a csatlakozók plombájához nem kellett hozzányúlni. A biztosíték meg utána van.

K=Ka*Mt*It*X
ahol
K:
a felhasználó által fizetendő kötbér mértéke
Ka:
kötbér alap kisfeszültségű hálózatról ellátott felhasználó esetén 5000 forint,
Mt:
minősítési tényező
It:
ismétlődési tényező
X:
Amperben meghatározott csatlakozási érték

A kötbéralap (Ka) összege kisfeszültségű hálózatról ellátott felhasználó esetén 5000 forint, közép- és
nagyfeszültségű hálózatról ellátott felhasználó esetén 15 000 forint.

(8)
Az elosztó a szabálytalan vételezés miatt felmerült igazolt költségeit csak az alkalmazott kötbért meghaladó
mértékben jogosult érvényesíteni.

26. §
Ha az elosztó a szabálytalan vételezés megállapítására irányuló eljárás lezárásakor a felhasználóval szemben nem
állapít meg szabálytalan vételezést, de a felhasználó a fogyasztásmérő-berendezés igazságügyi szakértői vizsgálatán
részt vett, úgy az elosztó köteles a felhasználó részére az eljárás során felmerült és igazolt költségeit megtéríteni.
2017-12-24
09:14:58
Előzmény: villam64 #51383#51384
villam64,

Nem sikerült kisilabizálnom, hogy mekkora kárt okozhat egy rosszindulatú szomszéd egy társasházi lépcsőházban elhelyezett villanyóra plompájának a letépésével, ha a rongálódásra csak a következő éves ellenőrzéskor derül fény. Gondolom, hogy a legtöbb tulajdonos azt sem tudja, hogy hány plomba van az óráján, és nem vizsgálgatja azok hibátlan állapotát napi rendszerességgel, ezért jeleneni sem tudja a rendellenességet.

Más:
Társasházban villamos-hálózat korszerűsítéskor a bejárati ajtók fölötti órákat szabványos vállmagasságba helyezték el a szűk ajtónyílásban úgy, hogy szinte lehetetlen közlekedni anélkül, hogy bele ne akadjon a kabát a kiálló plombába.
Mi van, ha az sérül, és haladéktalanul jelentik?

villam64Válasz erre
2017-12-23
18:12:22
Előzmény: robert #51382#51383
www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk17220.pdf
www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk17220.pdf#p35
2017-12-23
17:06:05
Előzmény: villam64 #51380#51382
villam64,

Ez egy ujságcikk. Tudod hol található az alapdokumentum?

villam64Válasz erre
2017-12-23
09:09:55
#51380
www.napi.hu/magyar_gazdasag/fontos_tudnivalok_az_aramlopasrol_itt_a_rendelet.653601.html
2014-05-16
07:42:22
#46444
Hogyan működik az áramszolgáltatók által alkalmazottt, villanyórára ragasztott "indikátor matrica"?

Az egyik ismerősnék úgy egy hónapja tettek ilyeneket az egyik villanyórájára.
Csak később olvasta el a szolgáltató emberétől kapott iratot (pedig alá is írta), és abban az volt, hogy a matrica állapotát ellenőrző fóliával bemutatták neki. Ő nem emlékszik ilyen bemutatásra.
Elmondása szerint a szolgáltató embere csak egymás fölé tette azt a két matricát, amit utána az órájára ragasztott, és halványan szürkén látszott az E.ON felirat.
Nálunk még nem jártak, gondolom folyamatosan eszik ezeket azkra az órákra, amelyek hitelesítése még sok év múlva aktuális.
Érdekelne, hogyan működik.
2014-01-13
13:50:28
Előzmény: szocsmarci #44963#44966
A mérőknek van egy pontatlansága.
Ezek a mérők is a végkitérés (a névleges érték) 75-90%-ban mérnek a legpontosabban.

Az érzékenységi határ alatt nem mér.
Példának az a módszer, hogy lehet csepegtetni és összegyűjteni a vizet anélkül, hogy a vízóra megindulna. Hát ha még valakinek sikerül 3/4"-1"-nál nagyobb mérőt beszereltetnie!


szocsmarciVálasz erre
2014-01-13
11:36:29
Előzmény: sándor #44962#44963
Nem értem a mérő működését, de feltételezem, hogy van benne kis holtjáték - ezen azt értem, hogy vagy többet mér, vagy kevesebbet, mint a valós adat, de átlagban a havi fogyasztás mérése körülbelül pontos.
Te azt állítod, ha beteszünk egy kütyüt, akkor azzal azzal pontossá tesszük a mérőnket, mellékesen az egyes gépek hatásfoka is nő az egyenletes feszültség miatt? Elvileg elképzelhető, de még mindig ott a hirdetett 25% (vagy 75%) megtakarítás. A marketingből nem derül ki számomra, hogy honnan nézi, mert egyszer innen, máskor onnan. De a 25% is sok, emellett nem szabadna elmenni egyik szolgáltatónak sem, még akkor sem, ha számukra kedvezőtlen. És mi a helyzet a szomszéd fogyasztásával? Ha van egy kütyü a házon belül, akkor az kifelé is hat, a házon kívülre?

Kicsit olyan ez, mint a magas kamat ígérete. Ha túl sok, akkor az nagyon kevés lehet a végén. Én nem szeretnék Husz János lenni, sem Galilei. Ha másnak beválik, és tömegesen elterjed, akkor majd én is veszek egy ilyet, de én nem égetem meg magam az elsők közt.

Az ilyen pénzszerzési folyamatok mintája, lejátszási fázisai szerintem egy kaptafára mennek, kicsit átalakítva a Veni, vidi, vicit mondást.
Látni, jönni (felcserélve az eredetit), győzni, és a végén futni.
1. Meglátni az igényeket (ami könnyű, mert az emberek takarékosak, ha szűkösség van).
2. Előállni egy szerkezettel, és lehengerlő magyarázattal hozzá. Tudják, hogy az emberek kapzsiak, és általában olyan dolgokat hisznek el, ami a számukra kedvező.
3. Eladni, ami a 2-es pont mérőszáma.
4. Felszámolni a céget. A cégtemetős irodaházak korszakában ez már könnyű, nem tudom elhinni, hogy a portásnál nincs legalább 10 különböző ügyvédi iroda névjegykártyája.

A 2-es pont a nehéz, oda kell gógyi.
payagyerekVálasz erre
2014-01-07
14:17:45
#44815
www.merestechnikakft.hu/index.php?tid=3

Ezen az oldalon (alant) pl. az Actaris ACE6000 digitális vill.óra termékinformációja is letölthető.
Hirtelen átfutva a pdf-et látni, hogy "meddőzgetnek" szorgalmasan, de annyira nem mélyedtem bele, hogy lakossági fogyasztónál leszámlázza-e azt. Bár ez lehet nincs is beleírva, ahol tulajdonképp csak mint termékismertetőként írják az óra lehetőségeit.
Bár ismerve a szolgáltatót valószínű, hogy lakossági fogyasztóra is suttyomban felopciózzák a lehetőséget.

Más.
De kíváncsi leszek 1 lehetséges villámcsapás után, hogy miféle kiolvashatatlan, fekete műanyag, szenes mócsinggá változik 1 ilyen. És persze akkor miként lesz a fogyasztás elszámolása.
A régi mechanikus óráknál, legalább látszódtak az ugródobok szám-állásai.
Persze ez nem csak a napelemeseket érinti. Előbb-utóbb minden fogyasztó ilyet kap, csak idő kérdése.
2014-01-07
13:49:40
Előzmény: villam64 #44812#44814
villam64,

Én nem látom a feszültség-emelést különösebb problémának, akkor sem, ha szolgáltatói oldalról, és akkor sem, ha visszatáplálás oldalról történik.
Miért? Végül is ez egy olyan plusz (még akkor, is ha nem mi kértük), amit a berendezéseink teljesítményét növeli. A sütő gyorsabban süt, a bojler gyorsabban fűt fel, az izzó erősebben világít, a mérő pedig megméri.
Volt olyan mondás is, hogy a túlfeszültség, vagy éppen a gyakrabban kiadott éjszakai áram túlfogyasztást okoz, pl a villanybojlereknél. A bojler termosztátot viszont egyszerűen lejjebb lehet tekerni.
Más dolog az akkus tárolásnál a töltő és kisütő-feszültség különbségből adódó hatásfokcsökkenés. Itt ez nem probléma.A digitális villanyórák valószínűleg a pillanatnyi áram és a pillanatnyi feszültség alapján számolják a fogyasztást, ezért meddőt is képesek mérni (sőt talán még naplóz is), és felteszem ki is lehet olvasni ezeket az értékeket, ha szándékában áll valakinek.

villam64Válasz erre
2014-01-07
12:46:20
Előzmény: 444tibi #44810#44812
Amikor átálltak a 230 V-ra, akkor azt tartották. De megfigyelve a hatásokat, ma már nem a 230 V-ot tartják, hanem a 235-240 V-ot. A napelemed meg csak napsütésben dolgozik, egyéb időszakban a fogyasztásod megnő. A berendezések egy részén a megemelkedett feszültség megemeli az áram fogyasztást is. A teljesítmény a kettő szorzata. Vagyis a fogyasztásban hatványozottan jelenik meg a feszültség emelkedés. A világításra ne gondolj, mert az a töredéke a napi fogyasztásnak. Azon is el kell gondolkodni, hogy okoz-e kitáplálási veszteséget a megnövekedett feszültség. Nem óhajtja senki a kisembereket támogatni. És valóban hozzáadódik a kifelé nagyobb vezeték ellenállás. Amennyiben pontatlannak ítéled az órát, akkor kérjél hitelesítést oda-vissza irányba. Mert hát milyen jegyzőkönyved van az óra oda-vissza paramétereiről, az ellenállásokról a két irányba?
2014-01-07
11:52:42
Előzmény: villam64 #44804#44810
Villám, nem tudsz aludni? :-)

Olvasom itt a dolgokat,
nem hinném, hogy amennyiben valakinek visszatáplálás van, emiatt
több lenne a fogyasztás, vagyis nézzük csak.
Például a bejövő 230 volt, nincs kitáplálás, akkor ugye semmi nem változik.
A 2 kilowattos fogyasztó az 2 kW.
Namost, amikor visszatáplál, legyen brutál feszültségnövekedés, pl. az inverter
253 volttal nyomja.
De ez csak a házon belül mutatkozik, azaz a 2kW fogyasztó lesz 2,2kW körül.
DE. Ezt az óra nem méri fogyasztásnak, hiszen nem megy se be, se ki, még a mérő előtt
úgymond 'elhasználódik'. Nem szól bele a vételezett fogyasztásba!
Érthetően próbáltam szavakba önteni, remélem átmegy.

Ha valaki eddig 4000kW/év, és most meg 4500kW/év, akkor ott fogyasztásnövekedés van.


villam64Válasz erre
2014-01-07
02:21:08
#44804
Falusi
Én is írtam már a megnövelt feszültségről, mellyel a fogyasztás nő. A fogyasztás egy részét el disszipálják a berendezések, nem hasznos. Úgy, hogy nem is minden berendezésünk 230 V-os, hanem még 220 V-osakat is használunk. Mindennek ára van. A digitális villanyórákat is csak bevizsgálás után lehet üzembe helyezni. Talán a rezsicsökkentők választ tudnak neked adni.
payagyerekVálasz erre
2014-01-06
23:12:29
Előzmény: falusi #44794#44797
Én csak légbőlkapott számokat mondtam a példa kedvéért. :-(
2014-01-06
23:10:01
Előzmény: falusi #44794#44796
Elméletileg igazad van. Gyakorlatilag meg számold bele aannak a jópár 10-20-30 éves alu-Isten tudja milyen kötésnek, kismegszakítónak, egyebeknek az ellenállását is. T.
2014-01-06
22:58:07
Előzmény: payagyerek #44776#44794
Vitatkoznék Veled, megnéztem, 1000m 25mm2-es alu vezeték ellenállása 1,14ohm, én kb 10 m-re vagyok az oszloptól. Tehát a lengő vezetékem ellenállása 0,0114 ohm. Az inverter max 15 A-t tud nyomni, a feszültségesés max 0,17 V lehet. Ez azért elég messze van a 10 V-tól!
Az "áramforrások belső ellenállásának mérése" című feladat már elég régen volt, de saccra az sem lehet néhány tized ohmnál több, ergo az inverternek 1-2 V-al kell csak többet produkálnia a hálózati fesznél. ( a trafó kb 5-600 m-re van és az oszlopokon jóval vastagabb vezeték van, legalább is szemre, mert nem mentem fel az oszlopra a tolómérővel)
payagyerekVálasz erre
2014-01-06
18:36:23
Előzmény: falusi #44734#44776
Azt nem tudom, hogy ezek a digitális ketyerék, mit mérnek, hogy mérnek. Akikkel eddig csacsogtam róla, mind csak találgatnak (legalábbis nekem úgy tűnt).
Ám az tény, hogy ami eddig csak a szolgáltató vesztesége volt, az mostantól már a Te veszteséged is a rátáplálás idejében.
Vagyis.
A hálózat nem 0 (nulla) impedanciájú. Ha az lenne, akkor nem tudnál (kéne) feszültségnöveléssel táplálni, hanem csak az ez miatt kialakuló és célszerű áramtáplálással.
(Ahhoz, hogy rátápáramod keletkezhessen többletfeszt kell nyomnod.)
Ám a hálózat sajátossága miatt az inverter kényszerűen meg kell emelje (valamely mértékben) a feszültséget ahhoz, hogy rátáp.irányú áram jöhessen létre. Ez a feszültség növelés leginkább nálad lesz érvényes az adott fogyasztási helyen. Ugyanis az a légkábel, amellyel cca. 20-30m hosszon lógsz a hálózati impedancián, okozhat akár 10V kényszerű feszültségnövekedést.
Ebből is eredhet, hogy a "túlfeszültség" miatti fogyasztásnövekedés szinte csak rád lehet érvényes addig és akkora mértékben, ameddig táplálsz és amekkora teljesítménnyel táplálsz.
Akár lehet az is, hogy amikor az invertered 240V-al dúródik, akkor fölmászva az oszlopra, mégis csak 230-at mérsz.

Más kérdés, hogy én fosok az efféle digitális hitványságoktól.
Mi van ha épp elfelejti az aktuális vill.állást (pl. túlfesz a hálón). Akkor vajon ki mondja meg, hogy mennyi volt a fogyasztásod?
2014-01-04
19:43:59
Előzmény: PetiG #44704#44734
Ez engem is érdekelne, mert nálunk évek óta 4000 kWh körül volt az éves fogyasztásunk, a PV rendszert is erre méreteztem, az idei fogyink viszont 4500kWh lett. Január végén volt az óracsere. Nem szálltunk el, hogy "ingyenbe"
van, ugyanúgy élünk.
Viszont meglepve tapasztaltam, hogy a max hálózati feszültségre a Fronius gyakran ír 240-245 V-ot. Nem tudom, nincs-e összefüggés a visszatáplálással?
Mert ha nem, akkor ez okozhat többletfogyasztást. Érdekelne a véleményetek!!!
2014-01-04
11:20:12
#44704
Az ÉMÁSZ területén mikor lesz lecserélve digitálisra az óra?
Igaz az a városi legenda hogy ezek többet mérnek mint a régi villanyórák ugyanazon fogyasztási szokások mellett?
2014-01-04
11:18:06
Előzmény: robert #44686#44703
Nagy teljesítményen már nem, pl. ha van egy inverteres hegesztőd a pfc-t is tartalmazóval sokkal kisebb megszakítóval is tudsz ugyanakkora áramot levenni.
2014-01-03
21:02:11
Előzmény: sándor #44684#44686
Sándor,


"""
A 0,7-es körüli cosfi nagyon rossz.

Ezért és azoknak, akik a cosfit csak mint egy adatot ismerik ajánlanám a Hunyadi cég anyagát. www.cwsolutions.hu/wp-content/uploads/2012/05/FAZISJAVITAS_HUNYADI_SANDOR.pdf

Kiemeltem (önkényes egyszerűsítéssel) két dolgot a tanulmányból:

1. Az egész energiatermelő és elosztó rendszert 0,8-as cofi mellett 25%-al, 0,97-es cosfi mellett 3%-al kell túlméretezni.
2. Az eredő veszteség a cosfi négyzetével változik.

Ha ez nem lenne elég meggyőző:
1. Terhelhetőségi módosító tényező (kazánházak, napelemesek) a külső hőmérséklet függvényében:
20 foknál a szorzó 1,06
55 foknál a szorzó 0,58

2. Érszámtól függően:
4 ér esetén a szorzó 0,92
12 ér esetén a szorzó 0,58

3. Kábelvezetés, elhelyezéstől függően kábelcsatornában:
3 kábel esetén a szorzó 0,75
10 kábel esetén a szorzó 0,54

Ezek a mi viszonyainkban élethű alapadatok. A szorzók megoszlása a legjobb és legrosszabb esetre:
Legjobb esetben: 0,73
Legrosszabb esetben: 0,18

Akit komolyabban érdekel azoknak egy alap tananyag:
www.users.atw.hu/mevill2009lev3/--3.%20f%C3%A9l%C3%A9v--/Villamoss%C3%A1gtan%20III/%C3%A1ltal%C3%A1nos/V-TanS.pdf

"""

Természetesen egyetértek avval, hogy a belső hálózatunk méretezésénél lényeges a cosfi-vel is számolni.
Csupán azt szerettem volna mondani, hogy a keringetőszivattyúk igen sokat fogyasztanak. Még egy kis napkollektor esetén is évi 50-100kWh-val számolhatunk.

Az is igaz, hogy a beállítás befolyásolja a cosfi értékét. Például a legalacsonyabb teljesítményfokozatra kapcsolva gyakran katasztrofálisan romlik a fázis-szög.

Mégis, ez a probléma (jelenleg) főleg a szolgáltatót érinti.Nekem is úgy tűnik, hogy sokan betegesen rendelgetnek a netről bóvliságokat, viszont néhányan tudják, hogy mire van szükségük, és jól járnak.

2014-01-03
20:38:10
Előzmény: sándor #44684#44685
A másik dolog a cos fi mellett a kapcsoló üzemű tápok power factor-a, ez hasonló problémákat okoz, itt a szinuszjel csúcsában van áramfelvétel csak de fázisban a feszültséggel, legtöbben nincs olyan áramkör ami ezt a paramétert javítaná, kis teljesítményű dolgokban (kompakt fénycső) nincs is (némelyikben még az EMI filter is hiányos), pedig sok kicsi sokra megy.
Az a "világmegváltó" ötletem is született hogy mi lenne ha a visszatápláló napelemes inverterek nem is szinuszos áramot táplálnának vissza hanem olyant ami a hálózatot szinuszosítja.
2014-01-03
13:51:54
Előzmény: sándor #44659#44660
Sándor,

Egy észrevétel:

"... az egész nap járó és szinte csak meddőt termelő keringtető szivattyús rendszereinknél ... "

Egy keringető szivattyú cosfi=0.7 körül elég sok valós fogyasztást okoz (amit a villanyóra meg is mér), ezért jár jelentős költséggel az üzemeltetésük.

Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyóralapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva