Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2017-12-16
23:36:03
Előzmény: kovyhun #51366#51367
Szia.

Jól teszed ha vársz még egy kicsit. A helyzet, mint villámtól látod, folyamatosan alakul. (Mátrai erőmű.)
Ide teszek egy kivágást egy néhány napos újság cikkből. A cikk Paks II reklámozására íródott, de az általam kivágott része az tömör valóság.
A villamosenergia ár adatok EU hivatalosak.

Sajnos még mindig sokan nem értik, hogy mire megy ki a játék.
Ezek az országok gazdagok (hozzánk viszonyítva), a jövedelmek is magasak.
De mivel sokkal több villamosenergiát használnak a háztartásaik mint nálunk, ezért ezek az árak ott is brutálisak. Tiltakozik is ellene a lakosság rendesen.

A lényeg röviden annyi, hogy a lakossági kiserőművek nem gazdaságosak. Sem tárolással, sem anélkül. Ezért kellett a lakosságra kedvezményekkel ráerőltetni. Hasonlóan mint nálunk. (A hobbisok kivételt képeznek!)

A zöld áramból a lakossági rész nagyon kevés pl. Dániában a szélfarmok miatt, de valakivel meg kell fizettetni a "zöldhullám" okozta veszteségeket. (Veszteség ebben az esetben az, ami nem térül meg.)
Tehát az állam támogat keveseket, majd visszaveszi a támogatást, de már mindenkitől, a lakosságra szétterítve.
Nem véletlenül van nálunk is beélesítve az a passzus, hogy a lakossági kiserőműveknek egyetlen miniszteri rendeletre hálózat használati díjat kell fizetni.
Csak az időpont kérdéses. Amint a nagyméretű naperőművek elérik azt a mértéket, ahol az általuk okozott veszteség már nem fér bele a jelenlegi villamosenergia árba, kilövik a "konkurenciát".
A választásokig nem lehet villamosenergia árat növelni, de utána bárki kerüljön is döntési pozícióba, az vagy csökkenti a rezsi csökkentést, vagy/és megterheli a kitáplálókat, de még az önellátókat is.
Nem rossz szándékból, hanem egyszerűen azért, amiért a többi megújulót preferáló ország is kénytelen volt az áremelést meglépni.
Gondolj az ÁFA csökkentésekre! Az is egy hatalmas kedvezmény volt, és most fizethetjük a csökkentés előttinél magasabb árakat. Nincs új a nap alatt, csak megvezethető emberek.

A villám által idézgetett dolgokat, pl. hogy Pakson megint történt valami, nem szabad komolyan venni. Nem szakember az, akinek fogalma nincs arról, hogy egy ekkora blokkot milyen baj esetén lehet 12-18 órán belül leállítani és újra felterhelni.
Ez nagyjából olyan alul vágás villám részéről, mintha én azt írnám, hogy a településükön minden héten történik legalább két gyilkosság, vagy bűnbandás leszámolás. Magyarul, csak lejáratni akarnám a települést és a benne lakó embereket. Az sem lenne fair.
2017-12-16
20:37:53
Előzmény: villam64 #51364#51366
Köszönöm. Itthonra tervezem a visszatáplálásos rendszert, de várok még hogy hogyan alakul a technikai és politikai helyzet. (A hétvégi ház viszont marad szigetüzem, hobbi, megszállottság, stb. miatt. Nem leválltam, rá sem csatlakoztam)
villam64Válasz erre
2017-12-16
06:35:06
Előzmény: kovyhun #51363#51364
Ha nem járulsz hozzá anyagilag a villamos energia rendszerhez, akkor ki kell fizetned a villamos energiát. > Ha hozzá járulsz a villamos energia rendszerhez, akkor vissza kapod a pénzed azzal, hogy nem fizetsz az energiáért. A futamidő többlet meg nyereség. Ezt a fogyasztó, vagyis te fizeted meg.
A sziget üzem beruházási költsége 3-szor nagyobb, mint a közösségi rendszeré. Számottevő napenergia csak tavasztól őszig van. A szürke időkben csak energia ínség van. Ezért kell az energia termelő rendszereket túlméretezni, hogy legyen energia télen is. Egyedül a téli használatra tervezve, a nyári több mint ötször nagyobb termelés 4/5-ét dobod a kukába, mert nem tudod eltárolni az energiát. Nekem 3000 kWh-át kellene eltárolnom. A november, december, január, februári villanyszámládat kellene betárolnod.
Az akkumulátorok valós adatára még 10-20 évig várnod kell. A hidrogén tartósan tárolható. Még a szénhidrogénekben gondolkodnak. Jelenleg más nincs. Az akkumulátor rövid idejű tároló.

www.rets-project.eu/UserFiles/File/pdf/respedia/A-Beginners-Guide-to-Energy-and-Power-HU.pdf

Megtörtént az adás-vétel. Feljebb nyomták a szénerőmű termelését, és lejjebb a gázerőművek termelését. Pakssal megint gond volt.www.napi.hu/magyar_gazdasag/durvan_ketteszakadt_europa_itt_all_magyarorszag.652560.html

www.napi.hu/magyar_gazdasag/haztartasi_kiseromuvek_valami_elindult.653196.html

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/paksnyi_penzbol_robbantanak_a_lengyelek.653061.html
2017-12-15
23:57:44
Előzmény: villam64 #51362#51363
Igen, nem térül meg és pont az akku miatt.
Ha kötelező lesz X kWh akkukapacitást beépíteni ahhoz hogy visszatáplálhassak, lehet az is meg nem térülő lesz mint a szigetüzem, ráadásul nem csak te, hanem a rendszerirányító is amortizálja az akkudat.
De aki sokat fogyaszt és/vagy villannyal fűt annak valóban kell a háló.
Hamarosan talán lesznek valós adatok az elektromos autózásból az akkumulátorok élettartamra.


villam64Válasz erre
2017-12-15
20:46:57
Előzmény: kovyhun #51361#51362
Leválni a hálózatról a meg nem térülő megoldás. A hálózatnak a lényege a közösség, amikor az egyik kisegíti a másikat. Nem tudod ellátni magad, csak úgy, ha télire ötödére - tizedére csökkented a fogyasztásod. Ellentétben a valósággal, hogy megnő a fogyasztásod. Tehát nem reális állapot. Nyáron nagy felesleged lesz, télen megfagysz. Sokkal nagyobb rendszert kell kiépítened a közösségi rendszernél, gondolkodásnál. A globalizációt csak ideiglenesen lehet megállítani. A népesség 90 %-ának ez az érdeke. Az akku töltésnek sok paraméternek kell megfelelnie, hogy tartós legyen az akkumulátor. Komoly töltőberendezéseket építenek a tartósra tervezett lithium akku cellákhoz.
2017-12-15
20:30:05
Előzmény: villam64 #51360#51361
A megtérülés is fontos dolog, mert ha az nincs, akkor ki fog napelemezni?
Ha már mindenképp akkumlátort kell venni, veszek kicsit többet és használom magam. Akkuval szerintem csak akkor van értelme továbbra is a hálózatban maradni, ha a hálózatot szezonális tárolónak használom vagy nem elég a termelésem.
(Leginkább a Tesla és az LG megoldásait tanulmányozom, nekem is készül amolyan "DIY Powerwall". Az sem lesz szobányi, bár felőlem lehetne ha olcsó és bírná 20-30 évig :) De sajnos 100Ft/Wh körül alakul a kapacitás ára lítiumból)
villam64Válasz erre
2017-12-14
21:47:22
Előzmény: kovyhun #51358#51360
A tárolás nem megtérüléses dolog, hanem szükséges. Nézz utána a Tesla vagy Panasonic akkumulátorának. Nem szobányi valami, hanem az inverternél alig nagyobb doboz. 12 V 100 Ah akkumulátor 1,2 kWh energiát képes tárolni. A gond az árakkal van. A Tesla Panasonic 7 kWh akkumulátora 1 millió körül van. A Fronius 9 kWh akkumulátora 2 millióba kerül. Az általam föltett Fronius webmonitor demójában működő hibrid rendszerek vannak. Számításom szerint 3 kWh akkumulátorral. Láthatóan kevés. Demo. A szolgáltató nem fog tárolót építeni állami támogatás nélkül. A különbség csak annyi, hogy nem te kapod meg a támogatási pénzt. Amúgy az állami pénz a te pénzed, és lemondasz a szolgáltató javára. Mint régebben is te finanszíroztad meg a közüzemi hálózatokat, és lemondtál a tulajdonjogodról a szolgáltató javára. Tehát azt mondja, hogy használom a hálózatot, és fizessek érte. Igaz, hogy ő meg használja az én rendszeremet, és áron alul veszi át a villamos energiát, kivéve a metárosoktól, mert nekik 25 évig garantálja a 32 ft-os átvételi árat, nekem meg 15 forintot fizet.
Az energia tároló egy kötelező eleme kell legyen a rendszernek, mert az erőművek kapcsolgatása költségesebb megoldás.
Jól hallottad. Mészáros Lőrinc cége, megvette a második legnagyobb német energiaszolgáltató RWE 72 %-os részesedét a Mátrai erőműben. A kisebbségi tulajdonos az MVM. Ezzel tulajdonosa lett Magyarország legnagyobb naperőművének, amiben a magyar államnak semmilyen munkája nem volt. Nem tudott megegyezni az RWE és az MVM egy új a környezetvédelmi szabályoknak megfelelő új szenes blokk közös beruházásában. Na most, amikor sikkasztó Mészáros Lőrinc megvesz egy céget, akkor hamarosan állami pénzek, beruházások történnek, megnyert unios pályázati pénzek jelennek meg annál a vállalatnál. A megállapodásokban benne van Mészáros Lőrinc megvesztegetése is ily módon, mely pénzek adó helyett TAO címén a here focistákhoz kerül. Mert mostanában nem kell bejárniuk a gyárakba már, mint anno. Pénzmosás felső szinten. Sógor koma alapon.
villam64Válasz erre
2017-12-04
08:44:50
#51341
www.napi.hu/magyar_gazdasag/sokkolo_adatok_szetszakad_a_magyar_tarsadalom.652334.html

Az energiastratégiának része kell legyen a szegény réteg tanítása és felzárkóztatása. Az 1300 milliárd okos városra szánt pénz legalább a felét erre kell fordítani. Hibás az a stratégia, hogy az okos város programban az uniós pénzeket állami és önkormányzati és gazdag magán személyek kapják meg. Például a támogatások módosításával meg lehet duplázni az 1300 milliárdot, és a beépített kapacitást. Például Békéscsabán önkormányzati telekre, meg közintézményre épített napelemes rendszer 4 milliárdba kerül. Energia tárolásra 6 milliárd. Közpénz.
Amennyiben én építek saját házra HMKE rendszert, akkor az 4 kW esetén 2 millió forint. Ha megtérülne az energia tárolás, akkor az plusz 2 millió forint. Összesen 4 millió. Erre azt mondaná az okos város program. Építsd meg a rendszeredet energia tárolóval, és én a felét kifizetem. Tehát a 4 milliós uniós pénz helyett csak 2 milliót költ ugyan akkora rendszerre. És mint írtam, ezek a rendszerek illeszthetők és szabályozhatók a legkönnyebben, másodperc pontossággal.

Amit az akkumulátorba tölt, az is saját fogyasztás.

Látható, hogy jelenleg az inverterek nem foglalkoznak, ha valamelyik fázis gyengébb a többinél, nem próbálja meg kiegyenlíteni a feszültségeket, a termelést a gyengébb fázisok felé eltolva. Ez is a jövő programjának a feladata.Nagy erőművek termelése.171209

Napelemekkel fedett autópályák!
2019 végére megnyolcszorozódhat a jelenlegi magyar napelem kapacitás, komoly tesztnek alávetve a hálózatot, és képet adva, hogy mit jelent a napenergia az ország energia rendszerében.


Rendet kéne teremteni a nyilvántartásban is. Egy országos térkép kell a szolgáltatóktól a HMKE naperőművekre, és a MAVIR-tól az ennél nagyobb naperőművekre.
Világ atlasz

villam64Válasz erre
2017-11-25
06:28:59
Előzmény: sándor #51332#51336
Szia Sándor

Paks egyik blokkját november 1.-én leállították. Ez 2 órát vett igénybe.
Makó 250 milliós fejlesztése a város fogyasztásához képest elenyésző teljesítmény. Szükséges lesz a lakóházak betelepítésére is. A városok ilyen fejlesztésére 1 300 milliárd forintot szán a kormány. Magyarország 2016-os költségvetése 35 000 milliárd forint.
2017-11-24
01:17:12
Előzmény: digium #51330#51333
Nem telepítést, hanem szolgáltatást indít. Ég és föld a különbség!
A szolgáltatásnak vannak (lesznek) finanszírozási feltételei. Erről, a vélhetően bekövetkező kiszolgáltatottságról beszélgetünk.
Szerintem a hírnek ez a része addig jó, amíg nem valósul meg.
2017-11-24
01:09:50
Előzmény: szocsmarci #51331#51332
Amit egyesek most vélnek felfedezni, az valójában napi gyakorlat.

Itt egy hír a 22.-i Délmagyarból:

"Napelemeket kap a JAG

Munkatársunktól
2017.11.21. 13:47

Makó. Mindössze néhány percig tartott a makói képviselő-testület kedd reggeli, rendkívüli ülése. Két napirendi pontot tárgyaltak, mindkettőt ellenszavazat nélkül fogadták el.

Az egyik szerint a város átveszi az államtól a Juhász Gyula téri egykori pártházat egy ingatlancsere részeként, a másik szerint pedig tulajdonosi hozzájárulását adja ahhoz, hogy a József Attila Gimnázium tetejére napelemeket szereljenek fel. Ez utóbbi 250 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg."

Így működik nagyban, és ez nem igen tűnik fel senkinek, mert nem magántulajdont érint.
Elég utána nézni annak, hogy mit jelent a jogban a tulajdonosi hozzájárulás. Hány önkormányzat jöhet még a következő 20-25 év alatt, aminek úgy meg lenne kötve a keze, hogy semmit sem tudna kezdeni az ingatlanával?
Persze más a helyzet, ha biztosra mennek és semmi sem fog változni úgy 2040-ig.
Ráadásul ez köztulajdonra vonatkozik, aminek nincsenek úgymond örökösei, nincsenek kielégítendő kötelesrészesei, stb.

A tételből láthatod, hogy nem semmit készülnek telepíteni az egyébként ideális tájolású és iszonyatosan nagy tetőfelületre.
Sajnálom, hogy most még nem értitek, de remélem nem a saját károtokon fogjátok megtanulni, hogy amíg ilyen nagyokat tudnak létesíteni, addig a szétszórt kicsiknek nincs jövője.
A tárolásról is csak beszélnek, de majd kiderül, hogy nem kicsi méretekben.
Úgy van ahogyan írtad, ez is árú és pénz kapcsolat. Van egy alsó határ ami alatt egyszerűen nem éri meg.

Amit a németeknél a kicsiknek most forszíroznak, az arról szól, hogy mindenkinek biztosítanak kedvezményes kamatozású bankkölcsönt a saját tárolás megvalósításához.
Ebből a betárolt energia mennyiségből annyit vesz át a szolgáltató, amennyire éppen szüksége van. A többit mindenki arra használhatja amire akarja. A támogatást már megkapta akkor, amikor a napelemeket telepítette.

Téves elképzelésetek van a hálózatok mindenhatóságáról. Annyiszor leírtam már, de még senki sem cáfolta meg, hogy egy utcában egy bizonyos számú és teljesítményű napelemnél többet soha nem engedélyeznek. Ez okozza a kezelhetetlen szétszórtságot.
Tehát akik most ilyennel rendelkeznek, azok kivételezett helyzetben vannak. Rögtön megváltozik a helyzetük és a véleményük is, amint kötelességeik is lesznek.

Az emberek döntéshozó képességét a mohóság, a rövidlátóség alakítja. A ma döntő 30-40-esek hihetetlenül határozottak abban, hogy mekkora nyereségük lesz 20 év alatt a napelemükből, miközben nem is gondolnak arra, hogy mennyiből kell majd akkor megélniük. Lesz e egyáltalán nyugdíjuk és miből?

Nem tenne jót a fórumnak ha mindig egyet értenénk. De ha nem támogatással építették volna nagyon sokan a rendszereiket (rendszerint ők a legnagyobb népszerűsítők) akkor vajon saját pénzből mi lenne, lett volna a jobb? Vagy megépíteni a napelemet és a megtakarítást félretenni, befektetni, vagy a napelem árát befektetve hosszabb távon gyarapítani a pénzüket?
A megtakarítást a többség feléli.
A napelemek lejárta után még a veszélyes hulladék megsemmisítésére sem marad pénz, arra is hitelt kell felvenni. Utána lehet fizetni a gázt, mert a divatok változnak.
Ahogyan a napelem bejött pár év alatt, ugyan úgy visszajöhet a gáz is. Itt lóg a levegőben, mint az előző hozzászólásban idézett autógáz példája is mutatja.

szocsmarciVálasz erre
2017-11-23
22:36:47
Előzmény: sándor #51329#51331
Mint sokszor, most sem értek veled egyet.
1. Minden cég profit orientált, ez a vállalkozások lényege. Idézem:
" vállalkozás és a vállalat fogalma
Vállalat olyan önállóan gazdálkodó szervezeti alapegység, mely kockázatot vállalva nyereségnövekedésre és tokegyarapításra törekszik és külső környezetével áru-pénz kapcsolatban van. A vállalat kielégíti a fogyasztói igényeket, szükségleteket. A vállat profitorientált. "
Az emberek viselkedése is erősen pénz függő, erről hadd ne másoljak be idézeteket.
Ha a játékszabályok egyértelműek, és mindenki betartja, akkor nincs nagy baj.
AZ általad citált szegedi és makói házak esetében a játékszabályokat valaki durván felrúgta. De amiről most van, az kicsit más, mivel az eszközért nem kell fizetni, és a tulajdonjog a KFT-nél marad. Abban igazad van, hogy 20 év hosszú idő, és a lényeg a szerződés apró betűs részében lesz. Kevés ember fogja csak fel, mit jelent beengedni az ingatlanra valakit (valamit), és tűrni annak tevékenységét/jelenlétét. A másik, hogy sok minden változhat, ami ma előnyös, az holnap hátrányos lesz. A pénz mindenki szemét elhomályosítja.

2. A termelők szétszórtsága nem hátrányos. Tehermentesíti a hálózatot azáltal, hogy az energia nem utazik messzire. Mivel feltételezhető, hogy nyugat Magyarországon több napelem épülne a magasabb életszínvonal miatt, ezért bónuszként a kelet-nyugat irányú elektromos energiaáramlás nagysága is csökkenne napsütéses időben. (Köztudott, hogy az alapvető szállítási irány ma Magyarországon kelet-nyugat irányú.)

3. A baj ezzel a céggel csak az, hogy a KFT., mint termelő cég valószínű ki akar bújni az energia termelő vállalkozásokra vonatkozó szabályok alól azzal, hogy a lakosságon keresztül termeltet energiát. Ezért feltételezhetően a lakóval kötteti meg az MVM-es szerződést, a napelemet csak bérbe adja a lakosságnak, és egy háttér szerződésben (KFT és a lakó közt) biztosítja a folyamatos termelést. Ezenfelül még ott a banki hitel kérdése, és az, hogy az állam változtathat a felvásárolt energia árán, vagy mennyiségén. Ezek a lakosság kockázatai lesznek.

Minél nagyobb lesz ez a KFT, annál több energiát kezel, és annál nehezebben terhelnek fel/le a villamos erőművek. Ha ez megtörténne, akkor ezt a KFT-t már nem lehetne simán kiiktatni (felvásárolni/államosítani), mert az érintett (most már nagyszámú) lakosság egyben választó polgár is. Ezért úgy hiszem hogy az állam közbe fog avatkozni még a legelején.

Ui.: Létezik olyan hatás, ami az emberek döntéshozó képességét befolyásolja, ha pénzt látnak. Adás-vételnél ha karnyújtásnyira van a pénz (vagy látó távolságban), akkor a vevők meg akarják azt szerezni még akkor is, ha később többet kapnának érte.
2017-11-22
01:17:28
Előzmény: szocsmarci #51328#51329
Odáig stimmel, hogy piac felmérés. Finomítva, az emberi mohóság felmérése.

Ahol a gondok kezdődnek, azok egy az egyben megegyeznek a szegedi és makói lakás balhékkal. A "szolgáltató" épített, a lakók neki fizették ki a lakás árát addigra, mire beköltöztek. A szolgáltató hanyagolni kezdte a bank felé a lakók pénzének a továbbítását. Egy jelentéktelen félmondat, egy szó miatt egy lakó kivételével (ő nem volt hajlandó lemondania a rendelkezési jogáról az építő részére) az összesnek újból ki kellett fizetnie most már a bank felé is a teljes lakás árat. A szolgáltató azóta már ül, de az üzlete további társasházakban még virágzik.
A példa arra szolgál, hogy nem szabad kiadni, átadni a tulajdonosi irányítást semmilyen "szolgáltatónak".

A villamosenergia termelésben a 15 perces időszak nem csak elszámolási időszak, hanem kötelezettségi időszak is. Leginkább az, a tervezhetőség miatt.
Egy, de inkább több 499 KWh-ás mini naperőmű már a pillanatnyi helyi időjárás figyelembe vételével is tervezhető a következő negyedórára. A kisebbek nem. Belül vannak a számítási hibán, de a sok kis hiba borítja a 15 perces tervet.

Amennyiben a tulajdonosi viszonyokat firtató kérdéseket értelmezem, abból a számomra az derül ki, hogy valami felelősség megosztás lenne a "nem doktorálás", illetve az induláskor minimálisan olcsóbb áram ára.

Ami erősen kockázatos az egészben, hogy egy ilyen telep a szétszórtsága miatt nem tud közvetlenül rácsatlakozni a középfeszültségű hálózatra.
A 20 évre lekötött kötelezettségek agyonvágják az ingatlan értékét. Különösen, ha két év múlva további olcsóbb termelő egységekkel kell versenyezniük.
A közös szerződéses kapcsolat egymáshoz köti a tulajdonosokat. Azok anyagi, családi helyzete a folyamatos változás miatt befolyással lesz az induláskori helyzetre. Mivel közösen felelősek a szolgáltató felé, ezért borítékolható a későbbi viszálykodás. Kizárt dolog, hogy 20 év alatt ne legyen ház átalakítás, ne árnyékoljanak a kezdetben még nem zavaró fák és a közben épült építmények, stb.
Egy későbbi nem teljesítés esetén a szolgáltató egy jó szerződéssel minden felelősséget áthárít a tulajdonosokra. Ezt érzem ki a kérdésekből.

Ha csak a tulajdonosok szövetkeznének, akkor egészen más a szerződési alapjuk még akkor is, ha az esélyük kevesebb lesz.
A tárolást semmiképpen nem kerülhetik el, ezt jól látod. Nagyon komoly kötelezettségeket kell a kicsiknek teljesíteni, ami már nem éri meg.
Ilyen szempontból induljál ki abból, hogy egyetlen kicsinek mennyire lenne rentábilis negyedórás teljesítésre beruházni. Ezen az sem változtat, ha egy, a piaci rést látó szervezkedő akár 500 kicsit össze tud toborozni.
500 kicsi térben már annyira széttagolt, hogy saját hálózat nélkül működésképtelen.

Amúgy ki lenne olyan rövidlátóan mohó, hogy lekötné az ingatlanát húsz évre, amikor akár egy télre is köthet szerződést most is a szolgáltatójával?
szocsmarciVálasz erre
2017-11-21
15:37:10
Előzmény: sándor #51326#51328
Kissé árnyaltabb lesz a statisztika, ha nem minden választó megy végig az összes válaszon - szerintem ezzel nincs gond.

Kimásoltam a lényeges részeket:

--------------------------------------------------------------------------
Egy szolgáltató családi házakra telepíthető napelemes rendszerek új megoldásának bevezetését tervezi. Arról szeretnénk visszajelzést kapni, hogy ebben az elgondolásban mi az, ami tetszik és mi az, ami nem tetszik a fogyasztóknak.

Az elgondolás lényege, hogy a szolgáltató építi ki és tartja karban a rendszert, a fogyasztó (ház tulajdonosa) a hagyományos áramszámla helyett egy szolgáltatási díjat fizet, melynek összege a jelenlegi áramszámla összegéhez hasonló lenne.
A rendszer főbb ismérvei:
- nincs beruházási költség
- a fogyasztó havi díjat fizet
- a szolgáltató méri fel, hogy az ingatlan alkalmas-e a rendszer kiépítésére, majd megtervezi, engedélyezteti és telepíti azt
- a szolgáltató gondoskodik a rendszer felügyeletéről, karbantartásáról és garanciát is biztosít a rendszerre
- a napelemes rendszer a szolgáltató tulajdonában marad
- a fogyasztó a rendszer működését és annak környezetre gyakorolt pozitív hatását interneten vagy mobil applikáción keresztül folyamatosan nyomon tudja kísérni

Az ismertetett szolgáltatás érdekelné, ha annak havidíja a jelenlegi áramszámlájánál 10 százalékkal magasabb lenne?

És ha öt százalékkal magasabb lenne?

És ha ugyanannyi lenne?

És ha öt százalékkal alacsonyabb lenne?

És ha tíz százalékkal alacsonyabb lenne?

Az ismertetett megoldás esetében a szolgáltató legalább 20 éves működéssel számol, ennek megfelelően a szerződés is legalább 20 évre szólna, ugyanakkor a rendszer a ház tulajdonjogával együtt átruházható, örökölhető lenne. Ön elfogadhatónak tartja ezt a megoldást?

--------------------------------------------------------------------------

Ennek alapján szerintem nem egy rosszindulatú közvélemény kutatás, hanem piac felmérés.

Egy KFT (gondolom banki hitelből) teleszórja a tetőket napelemmel, amit a KFT üzemeltet. A bank felé rendesen törleszt a lakók által befizetett díjból, a többlet termelést zsebre teszi. Amiért jó ez a konstrukció, hogy nem kell minden lakónak napelem telepítésből doktorálni, csak eltűrni, a KFT embereinek munkavégzését, a napelemek és az inverter hely foglalását - cserébe egy olcsóbb havi díjért. Ez egy piaci rés, ami talán életképes lehet. Más kérdés hogy az MVM nem fogja engedni, hacsak nem szerzi meg a KFT a nagy energia termelőkre vonatkozó engedélyeket, vele a 15 perces adatszolgáltatási kötelezettséget és az eltérési bírságok lehetőségével.
Arról ne is szóljak, hogy egy esetleges hálózati üzemzavarkor esetleg előírná a KFT-nek a hálózatba történő rásegítést (a telepített akkumulátorok segítségével).

2017-11-18
22:11:58
Előzmény: Paragon #51325#51327
Kíváncsiság képen 3 teljesen eltérő profilú fogyasztót adtam meg. Mindet végig vitte.
2017-11-18
12:13:31
Előzmény: Paragon #51325#51326
Paragon!
Nagyjából stimmel, hogy ez nem egy cég kérdőíve.
Beazonosíthatatlan és úgy van megszerkesztve, hogy amennyiben nem a nekik megfelelő választ adod, akkor kizár az újabb rákereséséből is.
Előre meghatározott eredményt hozó, valószínűleg megrendelésre készített "közvélemény" kutatás.
Elkötelezett újságokban találkoztam hasonló megoldással.

Német gazdasági és sport információ források már évek óta alkalmazzák ezt a megoldást. A rákereséskor azonnal tudják, hogy nem vagy, nem lehetsz az ő célközönségük. Viszont egy szűz IP címről egy kis hollandiai kerülővel elfogadnak. Szerencsére van a guglin is átjárható luk.

Szerintem ne add ki az adataidat!
2017-11-17
20:37:30
Előzmény: pali #51322#51324
Mindkét hozzászólásoddal egyetértek,olyan dolgokról hosszadalmasan értekezni,amire semmilyen befolyásunk nincs,nem sok értelmét látom.Cserébe,amire nekem mint egyénnek befolyásom van,azt megtettem,szigeteltem a házat,napelemet telepítettem,hőszivattyús fűtést csináltam,10 m3-es esővíztárolóm van,monitorozom az energia felhasználásomat(bárki megnézheti). A két mondat kifejezetten jó.
villam64Válasz erre
2017-11-17
20:12:47
Előzmény: sándor #51317#51323
Szia Sándor

Nem értek veled egyet. Ami nagyban megvalósítható, az megvalósítható kicsiben is. Én 9 millió állampolgárt képviselek és nem egyet. Meg tudom oldani gazdaságosan az egyéni rendszerek hálózatba illesztését. Hogy ez nem tetszik a rabszolgatartóknak, leszarom.
2017-11-17
19:50:32
Előzmény: sándor #51319#51322
Sándor!

Magyarország (bármely ország) energiastratégiáját az aktuális politikai és gazdasági elit határozza meg.

Az egyén felelőssége, hogy a lehető legkevesebb energiát használja el, lehetőleg megújulót.

Két mondat is elég :)


Pali


2017-11-17
18:29:37
Előzmény: Paragon #51320#51321
Paragon!

Villám és én fogalmaztuk meg a kezdetekben az energia (nem csak villamos) termelő szövetkezéseken alapuló helyi, kicsi, nevezheted gridnek is, rendszerek megvalósíthatóságát.
Ebben a mai napig egyetértünk villámmal.

Az, hogy azóta másként alakulnak a dolgok, nem rajtunk múlott.
Az utakon is úgy közlekedünk, hogy követjük a nyomvonalat. Meg lehet próbálni fiatalosan, de öregesen is kiegyenesíteni is a kanyarokat, csak éppen nem jutunk közelebb a célhoz.
Láthattad, hogy pl. bemutattam a saját fogyasztói helyem villamosenergia fogyasztási mérlegét. Azt, hogy évről évre mennyit javítottam rajta. Kár, hogy villám, de senki más sem volt erre hajlandó.
Ezért most én is sértődjek meg? Mindenkinek joga, hogy csak érvel, vagy bizonyít is.
Aki tudja mit jelent előállni egy energia mérleggel, az érti, hogy miért nem elég kijelenteni, hogy ingyen fűtök, vagy bizonyítani is tudom azt.
Könnyebb személyeskedni, mint tényeket megismertetni a többiekkel.

A jelenlegi kazáncserém alkalmával időszerűvé vált a 2003-óta változatlan fűtésvezérlés finomítása.
Az azóta gyűjtött tapasztalatok és mások által a fórumon is ismertetett megoldások adaptálása egy még nem végleges megoldásban, próbaüzemben üzemel. A rövid időszak miatt még nem jelenthetem biztonsággal, de a megtakarítás jelenleg több mint 10%. Javulást reméltem, de nem ennyit. A tél majd eldönti.

Én az ilyen megoldásokat favorizálom. Ezért írtam a laddomat előnyeiről az ESBE keverőszelephez viszonyítva. Reakciót sem kaptam rá Zolitól. Tudom, hogy félelmetes szembesülni azzal, hogy fogalmam sincs arról, hogy a kettőnek a kapcsolási rajza szerint pontosan fordított a működése... Mitől fórum egy fórum, ha csak az egyik fél teszi az asztalra a tényeket?

Mindenkinek a lelke rajta, én amire hivatkozom, azt be is mutatom. Így és ezért láthattál sok, egészen friss tudományos és gazdasági anyagot az én segítségemmel.
Sajnos a komoly anyagok szerzői jogai kicsit mások, mint bulvár sajtóból kikapott, másnapra megcáfolt híreké.
A hírekhez, a tudományos anyagokhoz jutásomat csak úgy biztosíthatom, hogy ezeket a szigorú szabályokat betartom. Ezért nem tudtam feltenni anno Bousék anyagát az előadásuk másnapján. Közel egy évbe telt megkérni Boust, hogy tegye meg ő, mert ő a szerzői jog gazdája.


Végre a más témád!
Ez az ötlet (ezen a fórumon) szintén tőlünk, villámmal származik.
Azzal a különbséggel, hogy az eladó a háztető-közösség lett volna. Mi bértetőket terveztünk igénybe venni. Elsősorban saját ellátásra a felesleg értékesítésével. Nem akartunk saját villanyszámlás kuncsaftkört.
Ehhez eléggé vissza kellene olvasnod a fórumban.

A felajánlott megoldás nem ismeretlen. Amolyan energia-pilótajáték, mint amit a gázzal műveltek pár éve többen.
Bizonyára ismert előtted, hogy a héten adta vissza a Telekom a villamosenergia szolgáltatói jogát az állami nagy cégnek. Én spec tudtam róla, de nem vettem komolyan, magyarul nem hittem, hogy egy távközlési cég is működik a piacon.
A Telekom fogyasztói most már remélhetőleg a bejáratott úton térhetnek vissza a volt szolgáltatóikhoz! Nem kell annyi bonyodalommal számolniuk, mint például a hulladék elszállítás "átszervezése" áldozatainak.

A napenergia piac pillanatnyilag forr. Eladóként kell fellépni, ezt próbálják megcsinálni azok, akik valahonnan tőkéhez jutottak.
Magánvéleményem, hogy a tőkét a megkérdezettek bevonásával próbálják megszerezni. Jó lenne látni a kérdőívüket!
A legfontosabb a kapcsolati tőkéjük, mert láthatod, hogy bárkit jobb belátásra lehet szorítani a piac törvényeivel. A piac pedig általában a gazdaság vezetés előírásai szerint működik.
Én óvnék mindenkit (amíg nem bizonyították a létjogosultságukat) ezektől a beruházói köröktől.
Az állami hivatalos szervezetbe kell betagozódni. A politikai finnyásságot félre kell tenni. Energia előállításról és értékesítésről van szó, amire minden kurzus idején szükség lesz.
Egy nagy biztonságot nyújtó törvényi, gazdasági, szervezeti, és fizikai (erőmű és elosztó hálózat) háttér nélkül nem lehet senki résztvevője a villamosenergia termelésnek. Pillanatnyilag így működnek a szaldózók is.

Legjobb tudomásom szerint a kis kapcsolt rendszerek befogadásához inverterekre kell cserélni a jelenlegi transzformátorokat. Erről, ezzel lelkesedik villám is, teljesen jogosan.
Hivatalos formában nem tudok ilyen horderejű tervekről. (Egy, valószínűleg ezt a kérdést is érintő előadás anyagát még nem sikerült megszereznem.)
A központosított naperőművek befogadása elvileg megoldott, habár még sok kérdés tisztázásra vár. Elsősorban a tárolás, majd azok a harmonikusok, amelyek miatt sem működhet a sok kicsi.
Szerintem a kulcs a tárolás, és egyre inkább az lesz. Amíg a tárolás nem gazdaságos, addig én nem szerződnék semmilyen független szervezethez.
Látatlanul is megkockáztatom, hogy a kérdőívben szerepel a házi tárolás is, nem csak a tetők "bérbe vétele".
2017-11-17
16:28:22
Előzmény: sándor #51317#51320
Sándor,
Érdeklődve olvastam mind a Tied, mind villám hozzászólásait, számomra mindkettőben sok sok hasznos információ volt. A Tiéd -számomra- a bölcs, megfontolt, a témát átfogóan ismerő ember véleménye volt, de villám friss, újító szándékú hozzászólásai is tetszettek, mert hozzám közelállónak éreztem, annak ellenére, hogy a grid elképzelések létjogosultságát minden átfogó tudás nélkül, de kétséggel fogadom. Ami tetszett ebben a topikban, hogy a vélemények tényekkel,adatokkal, hivatkozásokkal voltak alátámasztva, ezt kellene folytatni,ez az előremutató. Sajnos az érvek mellőzése, a másik gondolatainak nem megértése gyakran vezet személyeskedéshez, és ez mindenkinek veszteség, az érintetteknek meg külön bosszúság.

Más téma, de még mindig energiapolitika: pár perce egy kérdőívet kaptam, amelyben azt firtatták, mi lenne a véleményem, ha kivülálló, pl egy cég rakna egy saját tulajdonú mini naperőművet a tetőmre, és én nekik fizetném a mostani havi villanyszámlámat. Tudtok erről valamit? Beruházói kör szervezkedik?, vagy csak valakik ötletelnek?
villam64Válasz erre
2017-11-16
20:13:08
Előzmény: Paragon #51314#51316
Szia
Ahogy 444Tibi írja. Az utolsó hozzászólásomhoz írok hozzá dátummal.
2017-11-16
11:09:29
Előzmény: Paragon #51314#51315
Szerintem villam nem uj hsz-t ir, hanem szerkeszt, ezert van az altalad irt tunet. 51283 hsz konkretan.
2017-11-16
09:30:03
Előzmény: kovyhun #51284#51314
Mi lehet a gond ezzel a topic-kal? Beragadt egy adott dátumnál, és az új hozzászólásokat dátum szerint jelzi, viszont csak egy régebbi hozzászólást látni. Ez így megy már hetek óta
2017-10-29
15:15:00
#51284
Nemrég olvastam hogy létezik egy "Brooklyn microgrid" projekt.
Sajnos bővebb információt magyarul nem találtam.
www.power-technology.com/features/featurethe-brooklyn-microgrid-blockchain-enabled-community-power-5783564/
Ismeri valaki ennek a technikai hátterét? Külön hálózatot használ vegyesen a közcélú hálózattal?

Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva