Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Szigetüzem | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 következő » |
granoVálasz erre 2018-01-07 13:50:17 |
---|
Előzmény: BJaca #51417#51419 BJaca: Úgy érted, hog a solarpanel direktben van rákötve az akksira? Nem kellene egy töltésvezérlő? 12/5v step down 5W konverterem van is itthon. |
BJacaVálasz erre 2018-01-06 11:47:14 |
---|
Előzmény: grano #51416#51417 Mérd meg, hogy hány voltot ad le erős napsütésben (ez a mai hideg verőfény ideális hozzá). Ha a 14-et nem haladja meg, akkor egy kis zselés akkut tennék rá, mint ami a szünetmentesekben van, és utána egy kapcsolóüzemű DC/DC konvertert, ami az 5V-ot megcsinálja. pl: www.ebay.com/itm/DC-DC-Boost-Converter-3-3v-5v-9v-12v-2A-Adjustable-Step-Up-Power-Supply-Module/112468350952?hash=item1a2fa2d7e8:g:HMIAAOSwec9ZsKkw |
granoVálasz erre 2018-01-06 11:16:57 |
---|
Előzmény: BJaca #51415#51416 BJaca: Még nincs meg az akksi. Esetleg lenne javaslatod? |
BJacaVálasz erre 2018-01-06 10:02:03 |
---|
Előzmény: grano #51414#51415 Szia! Hány voltos az akkumulátor? |
granoVálasz erre 2018-01-05 22:45:33 |
---|
Előzmény: Bous83 #51413#51414 Üdv Bous! Örülök, hogy látom az írásodat. De ha már itt vagy had kérdezzek. Vettem egy kis panelt: aliexpress.com/item/Cewaal-Portable-12V-5-5W-Solar-Panel-Power-Bank-DIY-Solar-Charger-External-Battery-for-Car/32832715290.html?spm=a2g0s.8937420.0.0.72bd9e63nNvlax Egy kis adatgyűjtőnek lenne az energia forrása egy kis akksival kiegészítve. (arduino alapon, stabilan max 1W, csúcsban talán 3-4W energia felhasználással). Mit tegyek a panel és az aksi közé? |
butyibaVálasz erre 2017-03-25 18:32:42 |
---|
Előzmény: villam64 #50845#50846 Szia, Köszi a választ. A meglévő napkollektoros rendszerbe már nem szeretnék belenyúlni. Be van állítva minden, pöpecül működik. Ha felszerelik a napelemeket és a szigetüzemet is kiépítik majd eljátszom vele. Steca Solarix PI 500 12V invertert és Steca töltésvezérlőt ( most még nem tudom a típusát ). Az átkapcsoló pedig IVT US-12N lesz. Ha sok a tartalék akkor megy róla majd még más is ( router, riasztó töltés stb ) |
villam64Válasz erre 2017-03-25 17:04:58 |
---|
Előzmény: butyiba #50844#50845 MPPT vezérlőt akksi nélkül nem tudok elképzelni. Régebben gyártott a Laing itthon 8-24 V-os szivattyút. Ma nem tudom beszerezhető-e. De ennek elég lett volna 40 W 24 V. Amit te akarsz ahelyett egy UPS. Másfajta szivattyút kapni, csak nincsenek ilyen üzemi feszültség határa. Illeszteni kell a napelem feszültségét és teljesítményét. A 295 W nagyon nagy. www.aligvarom.hu/napkollektor-szivattyu-pumpa-24V-09A-bilincs#page_artdet_tabs Nem hiszem, hogy örülne egy 40 V-os üresjárati feszültségnek. Külön indító áramkör, és feszültség stabilizátor kellene. Talán ez, de 24 V-os illesztett panellel, nem, a 295 W-tal. www.webaruhaz.permanent.hu/termek/napkollektor-124-kiegeszitok-128/12vdc_keringeto_szivattyu-1670 www.napelemmarket.hu/napelem_modul/mpl_power_elektro_mwg-45_napelem_modul www.napelemmarket.hu/napelem_modul/mpl_power_elektro_mwg-45_napelem_modul |
butyibaVálasz erre 2017-03-25 16:35:06 |
---|
Előzmény: robert #50843#50844 Szia, Napkollektorom RESOL vezérlővel van már 4. éve családi házas környezetben, vagyis van kiépített ELMŰ hálózat. Tökéletesen teszi a dolgát, viszont mivel vákuum csöves így állandó táp kell neki napsütésben. Párszor volt már áramszünet ilyen-olyan okokból és ezt szeretném megoldani napelemmel. Akkumlátorra nincs szükségem. Az elgondolás, hogy akkor fűt a kollektor ha süt a nap így ilyenkor a napelem is automatikusan termel. Ha nem süt a nap a napkollektor leáll és ekkor a napelem sem szükséges. Nyilván a napelem érzékenyebb és akkor is termel ha világos van de felhős az ég. Vásároltam egy szigetüzem-hálózat automatikus átkapcsolót is. Az elgondolás, hogy amikor a napelem elég energiát termel a hálózati átkapcsoló a napkollektor elektronikáját és így a szivattyút is átkapcsolja a szigetüzemű tápellátásra. Este pedig ha a napelem nem tud eleget termelni vissza kapcsol. Szünetmentes tápegységet az akkumlátor kezelése miatt nem szeretnék. A jövő héten fogják szerelni a vissza táplálós napelem rendszeremet és +1 napelemet kértem erre szigetüzemre. A kivitelező megoldja aksi nélkül ahogy szeretném de ha van valakinek tapasztalata MPPT aksi nélküli üzemre akkor leegyeztetném, hogy mindenképpen MPPT-s töltésvezérlőt hozzon. |
robertVálasz erre 2017-03-25 13:57:44 |
---|
Előzmény: butyiba #50839#50843 butyiba, Miért akarsz napelemes DC szivattyút? Az adott helyen nincs kiépített hálózat? 1. Ha van kiépített hálózat, akkor logikusabb/gazdaságosabb azt használni. 2. Ha nincs kiépített hálózat, akkor sem szeretnél mást berendezést is üzemeltetni a szivattyún kívül (pl világítást)? - Ha igen, akkor akkura is szükséged lesz. - Ha nem, akkor célszerű olyan szivattyút és napelemet vásárolni amelyek üzemi feszültsége megegyezik (pl 12V). 3. Egy napkollektor és a melegvíz-tároló között a keringetés szükségessége nem egyértelműen a napsütéstől, hanem a tároló és kollektor hőméréklet-különbségétől függ. A szivattyút ezért egy hőfok-különbség kapcsolóval célszerű indítani/leállítani. Ezért egy vezérlő elektronikát is táplálni kell és a szenzorokat sem lehet elhagyni. 4. Ha a szivattyú teljesítménye csak a napelem pillanatnyi teljesítményétől függ, akkor ez a leegyszerűsítés egyben jelentős hatásfokcsökkenést is jelent (egy feketére festett hordóval megegyező szintre süllyedhet). |
butyibaVálasz erre 2017-03-24 21:33:19 |
---|
Előzmény: egaborka #50671#50839 Sziasztok, Szeretnék 1 db napelemet szigetüzemű módban használni de akkumlátor nélkül. A terv, hogy csak akkor kell működnie ha tud elég energiát napközben előállítani a napkollektor részére. Vagyis csak akkor működjön mind a kettő ha pl süt a nap. Ha nem süt a nap akkor nem szükséges a napelem, hiszen nincs nap ami a kollektort melegítené. Kérdésem, hogy akkumlátor nélkül lehet-e üzemeltetni a töltésvezérlőket és ebben az esetben is jobb-e az MPPT ? A napelem típusa ALEO solar 295 W. |
egaborkaVálasz erre 2017-02-12 13:05:11 |
---|
#50671 ### egaborka Van egy IVT MMPT 20-as om és van vele egy kis problémám. 2db 18v os napelem van rákötve, + egy inverter, a töltésvezérlő relével kapcsolható részére. Automatizáltam a töltésvezérlőt, egy arduino méri az akku feszt és ha feltöltődött rákapcsolom az invertert (rövidre zárom a gombot). Ekkor az történik hogy a bejövő fesz. ami 36-40v között alakult leesik 16-17V-ra, az áramerősség az nagyjából ugyan annyi mind a 2 esetben. Így sokkal kisebb teljesítmény jön le a napelemről. Ha közvetlenül az akksira kötöm az invertert akkor minimálisat esik a feszültség. Nyilván egyszerű a válasz hogy akkor kössem oda, de akkor minek van a vezérlőn a kapcsolható kimenet? Oda akkor mit lehet kötni? Valakinek ötlet hogy mi lehet a baj, megoldás? ### villam64 Feltételezem, emlékeim szerint annyira nem terhelhető az a kimenet. Oda egy villamossági boltban kapható 12V-os relét kössél, és annak a munka érintkezőin vezesd át az akkutól az inverterhez az áramot. Sőt, párhuzamosítanám is az érintkezőket a hirtelen fellépő terhelés miatt, vagy szikraoltó. 5A, 10A 20A. Az ardunioval nem tudnád ezt a relét működtetni? ### egaborka Időközben meg is csináltam amit írtál beraktam egy relét amit az arduino kapcsol és közvetlenül az akkuról megy az inverter. Az viszont nagyon érdekes hogy ha megnyomom az IVT-n a gombot,(kapcsolom a kimenetet) még ha nincs is rajta terhelés leesik a bejövő feszültség, a már említett 16V-ra. Szóval gondolom ez direkt lehet így, ami még nem is lenne baj ha a bejövő teljesítmény nem esne,(pl.: az áramerősség növelésével), de sajnos ez nem történik meg. Nem tudom hogy ez így mért jó a töltésvezérlőnek.. na meg hogy hova lesz a teljesítmény... ### villam64 Ilyet én nem tapasztaltam. Lehet valami meghibásodott benne. Bár kétféle töltési módja van. Másként tölt kikapcsolt, és bekapcsolt dc mellett. Kikapcsolt dc mellett szulfátlanitó áramlöketet küld az akkura. Bekapcsolt dc-nél 13,8Vot tart feltöltött akkunál. |
JungeVálasz erre 2015-07-15 10:05:53 |
---|
#48974 ### Junge mondta: Üdvözletem. néhány hónapja van a nyaralónkban szigetjellegű rendszer: - 1nm napkollektor - töltésvezérlő - inverter - akksi Amit problémám van és segítség kellene: - amikor megérkezünk a nyaralóba, akkor nem megy a rendszer, az inverteren villog az "Overload" led. - inverter kikapcs, fogyasztó bekapcs, inverter bekapcs és újra megy - az inverter leírását tanulmányozva azt írja, hogy ha az akksi feszültésge 10,7 V alá esik akkor kigyullad az Overload. Viszont az akksi szinte új (fél éves) ezért ezt elképzelhetetlennek tartom. (persze legközelebb viszek magammal Multimétert.) Illetve, ha felkapcsolok fogyasztókat akkor utána miért működik a rendszer? Hisz az akksi teljesítményét/ feszültségét ez nem kellene hogy befolyásolja. Illetve legutóbb már evvel a módszerrel sem tudtam életre kelteni , le kellett kötnöm a vezérlőről a rendzsert, majd kikapcs, bekapcs, visszaköt és lám megint minden ment. Mi lehet a baj? (inverter?, akksi?, vezérlő?) Ja és az akksi tényleg frankó, mert a múltkor sajnos nem ment a gázpalackos hűtőm és arámról tápláltam és az akksi 2 napig bírta, ami megfelelő töltöttségre utal. Tudna nekem valaki támpontot adni, hoyg hol keressem és hogyan a hiba forrását? Köszönöm, Gesler Áron ### Bous83 mondta: Szia Áron, Az első javaslat, hogy esetleg kérdezd meg azt, aki eladta neked ezeket az eszközöket, minden bizonnyal tudni fogja a megoldást. Sokkal több részletet kellene megadnod ahhoz, hogy bárki is bármiben segíteni tudjon. Egy kis hülye autós példával élve: - Kedves szerelő, az autóm benzines, 4 kereke van, és 5 éves. Ha nyomom neki 7 litert, ha nem, 6 litert fogyaszt. Most nem indul be, mi lehet a gond? Szóval inverter típusa, töltő típusa, akkumulátor típusa, összekötési séma (akár szóban) és vezeték keresztmetszetek, hosszuk, esetleg napelem típus, rákötött fogyasztók felsorolása, rákötött fogyasztók üzemideje távollétedben, stb,stb... Üdv, Bous ### Junge mondta: Kedves Bous , köszönöm, megpróbálom. Sajnos sok mást nem tehetek, a ház messze, a tudás kevés. ( nálam :) ) Inverter: 1 db HQ INVERTER 600 W Napelem: 1db KS95 95wattos monokristályos Vezérlő: 1db PSR20-as napelemes töltésvezérlő Akksi: 1db 12v230ah energy bull munkaakkumulátor ( de lehet hogy csak 180aH) 1db kismegszakító 4-es MKH vezeték A kötés ismereteim szerint megfelel azoknak a sematikus ábráknak melyek a neten több oldalon is elérhetőek. (lásd kép) A bejövő egy biztosítéktáblán megy keresztül és távollétemben a biztosítéktáblát le szoktam kapcsolni. Amúgy csak világításra használom LED-es E27 -ből van vagy 20-25. Nagyon örülök és becsülöm, ha ellenőrzési tippeket kapnék. Ja és még valami: a kezdetek kezdetén egy 3 ft-os LED-es éjszakai fény zárlatot okozott, elégett és ahelyett, hogy valami biztosítékot csapott volna le , az inverterbe beépített, belső biztosítékok bánták, melyeket a beszerelő cég kicserélt. Áron ![]() ### robert mondta: Junge, Amikor a problémát észleled, akkor mérj feszültséget! Napsütéses időben, töltés közben is mérd meg a feszt és a töltő áramot! Az is könnyen meglehet, hogy hibátlan a rendszered, csak egyszerűen alul van méretezve, amiért a felhősebb napokon csökken a töltöttség ahelyett, hogy nőne. Az ok, hogy a 90 Wattos napelem nem ad elég energiát, ezért nincs is mit betárolni. Vagyis az akku a rá kötött cuccok üresjárati fogyasztásától is lemerülhet. A rajzodon 230-as csatlakozás is látható. Van kiépített hálózat a házban? |
robertVálasz erre 2015-04-13 12:47:44 |
---|
Előzmény: tszabi #48539#48540 ### tszabi mondta: Sziasztok! Segítséget kérnék szigetüzem méretezésében. Napelem --> töltésvezérlő + akku --> szinuszos inverter lenne a felállás. IP kamera + router + switch + Wifi ant. kellene kiszolgálni, de 230VAC-ról, mert különböző feszültségeket igényelnek, Wifi pl. 24VDC, IP kamera 12VDC. Ki lenne telepítve a pusztába. Az egyik konfig esetén folyamatos 50W, a másik esetén folyamatos 77W fogyasztásra kell számítani. És ami a legfontosabb, 48 óra áthidalási időt kell garantálni. Kérlek segítsetek ebben a feladatban, hogy hogy álljak neki! Előre is köszönöm! Szabi ### robert mondta: tszabi, Azz akku méretezéshez próbáld ki ezt a kalkulátort: apps.biosolar.hu/battery/ (szükséges kapacitás >500Ah) A szigetüzemhez pedig ezt: apps.biosolar.hu/solar_gain_pv/ ### tszabi mondta: Köszönöm! Próbáltam a kalkulátort még a kérdés előtt, csak elkeserített az 522Ah. Azt a 5-6 akksit fel is kellene tölteni... :-( ### forrest mondta: Talán tudnál spórolni az inverter (2 konverzión is vesztesz) kihagyásával. Gondolom minden eszköznek külső tápja van (és a maximum az 24V), vannak dc-dc stepdown converterek erre. Bár nem 100%, hogy megvenném kínnyaiban, de akár jó is lehet. Viszont ha DC-n tápolsz akkor közel kell tenni akksikat a fogyasztókhoz. ### tszabi mondta: Igen, mindennek saját tápja van. A wifi a 24V-os, a többi alatta. Ennek a DC-DC konverternek utána nézek, köszönöm! ### Bous83 mondta: Szia, Szerintem Forrest által javasolt konverter lineáris, nem kapcsolóüzemű. Az áramgenerátoros üzem is fontos, a hosszú élettartam elengedhetetlen része. A megfelelő konverter kiválasztásában az is fontos, hogy hány amperre van szükséged. Szerintem: 0-0.5A: www.ebay.com/itm/LED-New-Driver-DC-DC-Step-down-Adjustable-CC-CV-Power-Supply-Module-1PC-LM2596-/141524043875?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item20f37d8863 0.5A-1A: www.ebay.com/itm/350856364412?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT 1A-3A: www.ebay.com/itm/DC-DC-Synchronous-Rectification-Buck-Supply-Power-Module-IN16-40V-OUT1-0-12V-6A-/281566248682?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item418ea7feea 3A-5A: www.ebay.com/itm/DC-10A-CV-CC-step-down-Converter-Buck-4-5-30V-12v-to-0-8-28V-24V-5v-9V-/191304173870?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c8a9e092e 5A- : több darab előző párhuzamosan, mindegyik 5A áramkorlátra állítva! p.s.: Az adott linkek alanyain bekötéskor be kell állítani a link előtt megadott áramtartomány nagyobbikát! p.s.2.: Beállítás után mivel a pusztában akarod használni, javasolt lefújni urethan lakkal, ami teljes vízzárást biztosít. Bár az is sokat segít, ha akármilyen lakkal lefújod... ...de minimum IP67-es dobozba rakd, aminek csak és kizárólag az alsó lapján van nyílás. (a víz tuti bemegy, legyen lyuk, ahol ki tud jönni... ;) ### tszabi mondta: Sziasztok! Lenne egy másik kérdésem. Egy 10W fogyasztású rendszert (számoljuk 15W-tal) kellene szigetüzemről táplálni, úgy, hogy a 48 órás áthidalási idő meglegyen. (Egy mérőműszer és egy GPRS modem, 24V-os eszközök) A kalkulátor szerint 15W, 48 óra, 24V esetén 49Ah-s akksi kell. Ez rendben van, a kérdés csak az, hogy milyen töltésvezérlőt és napelemet tegyek mögé? MPPT3-ra gondoltam először, de lehet kevés a 3A töltőáram, ezért MPPT10-re gondolok most. :-) E mellé, ha jól gondolom kell egy legalább 120Wp-s napelem. Jól gondolom? Válaszotokat előre is köszönöm! ### robert mondta: tszabi, Vedd figyelembe, hogy a napelem-sziget esetén semmi sincs garantálva, csak a meteorológiai átlagok alapján várható valószínűségi értékekre lehet hagyatkozni. Benne van a pakliban, hogy a várható érték nem fog teljesülni. Ha tehát nem elfogadható, hogy az év egy bizonyos időszakában (nyáron is!) az eszközök működésképtelenek lesznek, akkor durván túl kell méretezni, de a 100%-os készenléthez talán egy pót-áramforrás bevetése is szükséges. ### tszabi mondta: Köszönöm válaszod! Azzal tisztában vagyunk, hogy a szigetüzemre nincs 100% garancia, ezért sem szeretünk foglalkozni vele, mármint céges szinten, de most muszáj lesz. Igazából a minimum méretezésben szeretnék segítséget kérni. Nagyon túl sem akarjuk tervezni, mert akkor biztos nem lesz megrendelés. Azt szeretném tudni, hogy mi az a minimum napelem teljesítmény, ami kell hozzá, hogy az akksit (kb. 50Ah) egy MPPT10-zel szinten tartsuk és biztosítsuk a 2 napos áthidalási időt. A megrendelőt természetesen tájékoztatjuk a rendszer gyengeségeiről. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a napelem(ek) egy 2"-os csövön lesz(nek), 4-5 m magasan. :-S ### robert mondta: tszabi mondta: Sziasztok! Segítséget kérnék szigetüzem méretezésében. Napelem --> töltésvezérlő + akku --> szinuszos inverter lenne a felállás. IP kamera + router + switch + Wifi ant. kellene kiszolgálni, de 230VAC-ról, mert különböző feszültségeket igényelnek, Wifi pl. 24VDC, IP kamera 12VDC. Ki lenne telepítve a pusztába. Az egyik konfig esetén folyamatos 50W, a másik esetén folyamatos 77W fogyasztásra kell számítani. És ami a legfontosabb, 48 óra áthidalási időt kell garantálni. Kérlek segítsetek ebben a feladatban, hogy hogy álljak neki! Előre is köszönöm! Szabi robert mondta: tszabi, Azz akku méretezéshez próbáld ki ezt a kalkulátort: apps.biosolar.hu/battery/ (szükséges kapacitás >500Ah) A szigetüzemhez pedig ezt: apps.biosolar.hu/solar_gain_pv/ tszabi mondta: Köszönöm! Próbáltam a kalkulátort még a kérdés előtt, csak elkeserített az 522Ah. Azt a 5-6 akksit fel is kellene tölteni... :-( forrest mondta: Talán tudnál spórolni az inverter (2 konverzión is vesztesz) kihagyásával. Gondolom minden eszköznek külső tápja van (és a maximum az 24V), vannak dc-dc stepdown converterek erre. Bár nem 100%, hogy megvenném kínnyaiban, de akár jó is lehet. Viszont ha DC-n tápolsz akkor közel kell tenni akksikat a fogyasztókhoz. tszabi mondta: Igen, mindennek saját tápja van. A wifi a 24V-os, a többi alatta. Ennek a DC-DC konverternek utána nézek, köszönöm! Bous83 mondta: Szia, Szerintem Forrest által javasolt konverter lineáris, nem kapcsolóüzemű. Az áramgenerátoros üzem is fontos, a hosszú élettartam elengedhetetlen része. A megfelelő konverter kiválasztásában az is fontos, hogy hány amperre van szükséged. Szerintem: 0-0.5A: www.ebay.com/itm/LED-New-Driver-DC-DC-Step-down-Adjustable-CC-CV-Power-Supply-Module-1PC-LM2596-/141524043875?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item20f37d8863 0.5A-1A: www.ebay.com/itm/350856364412?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT 1A-3A: www.ebay.com/itm/DC-DC-Synchronous-Rectification-Buck-Supply-Power-Module-IN16-40V-OUT1-0-12V-6A-/281566248682?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item418ea7feea 3A-5A: www.ebay.com/itm/DC-10A-CV-CC-step-down-Converter-Buck-4-5-30V-12v-to-0-8-28V-24V-5v-9V-/191304173870?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c8a9e092e 5A- : több darab előző párhuzamosan, mindegyik 5A áramkorlátra állítva! p.s.: Az adott linkek alanyain bekötéskor be kell állítani a link előtt megadott áramtartomány nagyobbikát! p.s.2.: Beállítás után mivel a pusztában akarod használni, javasolt lefújni urethan lakkal, ami teljes vízzárást biztosít. Bár az is sokat segít, ha akármilyen lakkal lefújod... ...de minimum IP67-es dobozba rakd, aminek csak és kizárólag az alsó lapján van nyílás. (a víz tuti bemegy, legyen lyuk, ahol ki tud jönni... ;) tszabi mondta: Sziasztok! Lenne egy másik kérdésem. Egy 10W fogyasztású rendszert (számoljuk 15W-tal) kellene szigetüzemről táplálni, úgy, hogy a 48 órás áthidalási idő meglegyen. (Egy mérőműszer és egy GPRS modem, 24V-os eszközök) A kalkulátor szerint 15W, 48 óra, 24V esetén 49Ah-s akksi kell. Ez rendben van, a kérdés csak az, hogy milyen töltésvezérlőt és napelemet tegyek mögé? MPPT3-ra gondoltam először, de lehet kevés a 3A töltőáram, ezért MPPT10-re gondolok most. :-) E mellé, ha jól gondolom kell egy legalább 120Wp-s napelem. Jól gondolom? Válaszotokat előre is köszönöm! robert mondta: tszabi, Vedd figyelembe, hogy a napelem-sziget esetén semmi sincs garantálva, csak a meteorológiai átlagok alapján várható valószínűségi értékekre lehet hagyatkozni. Benne van a pakliban, hogy a várható érték nem fog teljesülni. Ha tehát nem elfogadható, hogy az év egy bizonyos időszakában (nyáron is!) az eszközök működésképtelenek lesznek, akkor durván túl kell méretezni, de a 100%-os készenléthez talán egy pót-áramforrás bevetése is szükséges. tszabi mondta: Köszönöm válaszod! Azzal tisztában vagyunk, hogy a szigetüzemre nincs 100% garancia, ezért sem szeretünk foglalkozni vele, mármint céges szinten, de most muszáj lesz. Igazából a minimum méretezésben szeretnék segítséget kérni. Nagyon túl sem akarjuk tervezni, mert akkor biztos nem lesz megrendelés. Azt szeretném tudni, hogy mi az a minimum napelem teljesítmény, ami kell hozzá, hogy az akksit (kb. 50Ah) egy MPPT10-zel szinten tartsuk és biztosítsuk a 2 napos áthidalási időt. A megrendelőt természetesen tájékoztatjuk a rendszer gyengeségeiről. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a napelem(ek) egy 2"-os csövön lesz(nek), 4-5 m magasan. :-S robert mondta: tszabi, Amíg te válaszoltál, én kiegészítettem a hozzászólásomat, megerősítve, hogy az aránylag egyenletes éves átlagokkal szemben rövid távon semmi sem biztos: kockázatot vállalsz, ha a szerződésben néhány napra szóló teljesítmény vagy hozam-garanciát vállalsz, mert lehet hogy három hétig nem süt ki a nap, és az alatt az idő alatt csak fogyasztás van, termelés pedig semmi. Persze lehet, hogy az esetedben nem egy kritikus alkalmazásról van szó, és a megrendelő megérti és elfogadja, hogy az időjárás kiszámíthatatlan. De akkor mégis hány nap, vagy hét üzemszünetet fogadna el? Az ügyfelednek az elektronika fogyasztásával együtt kb napi 0.5kWh energiára lenne szüksége. Itt egy 380Wp napelem termelése egy téli hónapban: ![]() Láthatod, 380Wp beépített teljesítménnyel is van olyan, hogy 10napig meg sem közelíti a termelés a napi igényt. |
robertVálasz erre 2015-03-18 09:14:04 |
---|
Előzmény: vastagpeti #48464#48474 ### vastagpeti mondta: Van egy kis gondom a szigetüzememmel. 2db 100w mono panel párhuzamosan kötve 1db 100Ah-s tároló akksi PWM 20A vezérlő Az akksi 12V-ra merítve, reggel elindul szépen a töltés. A feszültség felmegy szépen lassan 14Volt fölé, kb 14,20V ott kezd el villogni a vezérlő, hogy feltöltötte, és a feszt vissza veszi 13,47V-ra, és onnan egész nap ott is tartja. Este mikor elkezdem terhelni, mondjuk világítok 11W-os 12voltos energiatakarékos izzókkal 2db. Olyan 12,70V ról kezd szépen lassan merülni. Viszont ha hálózati töltővel van feltöltve ugyan ez az akksi, sokkal magasabbról kezd el esni a fesz, olyan 13,20 ról. Ez a jelenség a vezérlőmnek köszönhető vajon, vagy kevés ennek az akksinak a 2db 100W-os panel? ### forrest mondta: Ha a töltésvezérlő bírja, én inkább sorba kötném a két panelt. Kisebb veszteség a "dróton" meg az én IVT töltőm is jobban szerette (szulfátmentesítés nem is nagyon ment kisebb feszültséggel). Hasonló volt nálam is elsőre, akksicsere megoldotta (2 db használt autoakksiról megy most, a 24V jobban működik nekem). ### vastagpeti mondta: Megpróbálom, köszi a tanácsot. Eddig azért nem kötöttem eddig úgy, mert itt azt mondta valaki, hogy párhuzamosan több az amper. ### forrest mondta: Igen, az több is, de a veszteség a vezetéken kisebb a feszültség emelésével. Persze lehet nem jön be, nincs tapasztalatom PWM-es vezérlővel. Egy próbát megér :) ### vastagpeti mondta: Nemrég cseréltem a kábelt 20méter rendes szolár kabelre, valamivel jobb lett a hatásfoka... Meg ma jött meg az MPPT vezérlőm, majd kisérletezek sorosan, meg párhuzamosan is hogy jobb... ### robert mondta: vastagpeti, Az akkut egy 50Wattos autó izzóval letesztelhetnéd. Egy 100Ah akkunak feltöltött állapotból indulva minimum 12 órán keresztül táplálnia kell az ilyen teljesítményű izzót, mielőtt újra töltésre szorul. ### vastagpeti mondta: Bekötöttem az új MPPT30 vezérlőt. Most érte el az akksi a 99%-ot 4,9 Amperrel tölti. A PV OFF gyárilag 13,8-ra van állítva, de így nem nagyon megy 4Amper fölé... A 100Ah-s akksimhoz mennyire szabad ezt az értéket felvinni, hogy fel is töltse rendesen? A két panel még mindig párhuzamosan van kötve, gondoltam megnézem mi a különbség a két vezérlő között... A maximális töltő feszültséget mennyire állíthatom max? Alap beállítás 13,8V ### robert mondta: vastagpeti, Úgy tudom 14,4V ### vastagpeti mondta: Ok, köszi! Akkor feltekerem 14,4-re remélem nem lesz baja az akksinak estig... |
robertVálasz erre 2015-03-13 10:08:38 |
---|
Előzmény: takyka #48451#48452 ### barbot mondta: Sziasztok! Egy méhészpavilont fel kellene szereljek villanypásztorral, és egy DVR egységgel + riasztóval. A DVR-nek 12V/2A a tápja, ez folyamatosan kell(ene) működjön, 4-6 kamerával. Szükség esetén esetleg + 1 monitorral. A villanypásztor még nem tudom, mennyit fog enni. A mozgásérzékelők gondolom minimálisat fogyasztanak. Esetleg még egy behajtót, telefont, laptopot is jó lenne feltölteni néha néha. Hogy úszom ezt meg a leg olcsóbban? Köszönettel, barbot ### robert mondta: barbot, 1. Hálózati áram használata is szóba jöhet? Ha igen, akkor egy hosszú hálózati hosszabbítóval úszhatod meg a legolcsóbban. 2. A napelemes tápláláshoz jól gondold át, hogy - minimálisan mekkora teljesítmény-igényed van folyamatosan (Pl. 12V/3A napi 24 órában) és - a folyamatos fogyasztáson felül plusz mekkora teljesítmény-igény várható, milyen hosszan és milyen gyakorisággal (Pl. 12V/10A napi háromszor 1-1 órában, 12V/1A napi 8 órában) - egész évben, vagy csak egy részében üzemelne a rendszer (Pl. márciustól novemberig) - mennyi a termelésből kieső egymást követő borús napok száma, amiket át kellene hidalni az akkus táplálásnak (Pl. 5 vagy 10 nap) Látnod kell, hogy ameddig nem tudod pontosan minden eszközről, hogy mennyit fogyaszt, és azt milyen ütemezéssel, addig nem lehet a kérdésedre érdemben válaszolni. ### barbot mondta: Szia robert! - A hálózati áramot el lehet felejteni, viszont ráakadtam egy potenciális DVR - helyettesítőre, ami lehet egy vadkamera is. Bár a DVR olcsóbb,drága a táplálása, míg a vadkamera elmegy egy rend akkuval/elemmel jó pár napig, és amúgy sem lehet hosszabb időre magukra hagyni a méheket. - A villanypásztort megkérdeztem, egy pár mA a fogyasztása, üzemeltetéséhez egyik ismerősöm egy 40x40 cm-es mono napelemet használ, + akkumulátor, és egész nyáron rendben volt. Azt nem tudta, hogy hány wattos a napelem, csak hogy 30000 ft-jában áll. A havasi málnapásztorral nem volt eddig gondja, de a villanypásztor körül ott voltak Őmackósága nyomai. -Tehát a napelem kellene: - táplálja a villanypásztort + töltse az akkuját, - töltse a behajtót (töltője 12V, 1A, 220V), - töltsön egy telefont (550mA, 220V) - töltsön egy laptopot (220V, 1A) - A 220V-os fogyasztókhoz egy inverter is fog kelleni, ez is lecsíp valamennyit. - Éjszakánként szükség esetén 5-10 ledes égőt esetleg egész éjszakán keresztül. Mondjuk, ez legyen a maximum. ### takyka mondta: Barbot, Ha lehet, el kellene felejteni a 220V-ot folyamatos üzemben. - Ha jól értem a "behajtód" végülis 12V-ról megy. Ez mi? folyamatos üzemben működik? - Telefont tölteni kell venni egy 12V-os autós töltőt. - A villanypásztor gondolom megy 12V-ról. - Ha a laptop folyamatos üzemben megy, akkor ahhoz is érdemes Autós töltőt beszerezni. - A ledes világításnak mi a célja? Megvilágítani valamit reflektor szerűen, vagy csak jelzőfény. A teljesítményigény miatt kérdezem. - Szerintem a vadkameráknak is lehet külső megtáplálást adni, így azok is mehetnek a fő akkuról, nem kell elemeket csereberélni. Legjobb lenne összeszedni az összes fogyasztót és méréseket végezni, majd úgy meghatározni a szükséges akku és napelem méretet. ### barbot mondta: Szia takyka! Nem is szeretném folyamatosan használni a 220V-ot. A laptopnak, illetve a behajtónak kell alkalmanként feltölteni. Autós laptoptöltőről tudok, de úgy gondoltam, egy inverter olcsóbb, mint sok apró 12V-os táp. A bahajtó 12V-os, az akkutöltője 220V-ról megy, de ha megoldható, kerül szaki, aki megoldja a töltő táplálását 12V-ról. A telefonnak, a villanypásztornak a 12V-os autóstöltő megfelel. A vadkameráknak is lehet valószínüleg külső táplálás, amiket néztem, azok vagy 6, vagy 9 drb. 1,5V-os elemmel/akkumulátorral működnek, vagyis ezeknek is jó lenne a 12V. A ledes világításból viszont kellene legalább 4 drb. reflektorszerű, amiből tapasztalatom szerint a 10W-os már tökéletes erre a célra, és persze kellene még kabint megvilágítani 4-5 drb.... ### takyka mondta: A szakaszos üzemű berendezéseknek tökéletes a 220V-os táplálás inverteren keresztül. A lényeg, ha nincs rá szükség, ne menjen az inverter. Elég kevés az infó, de megpróbálok valamit számolni, amit később finomíthatunk, ha jönnek elő gondoltok. A vadkamerával lehet nem érdemes számolni, mert azt írják, hogy 3-6 hónapig elmennek egy garnitúra ceruza elemmel. Ha csak 1 hónap, akkor is egyszerűbb tölteni-cserélni. Így marad a többé kevésbé kiszámítható fogyasztó a villanypásztor és a reflektorok. - Villanypásztor nem hiszem, hogy 1-2W-nál többet fogyaszt, de számoljunk 10W-al, az 240Wh /nap - A reflektorok legrosszabb esetben 8 órát mennek naponta, az 4x10Wx8=320Wh/nap Ez eddig összesen 540Wh naponta. Az a behajtó mennyit fog menni naponta? Figyelem, elnagyolt számítás, következik! Akkumulátort én úgy méretezném, hogy max. 20-30% kisütési mélységet engedélyezünk neki egy ciklusban. Így 540Wh*4=2160Wh/12V=180Ah kapacitás adódik. Ha reggel a delikvens kimegy (akku 70%-on)és nekiáll laptopozni, netezni, behajtogatni, még mindig jut neki elméleti 1,5kWh energia, de gyakorlatilag biztonságosan használható (az akkut 50% töltöttségig merítve) 432Wh. Laptop legyen 60W, világítás 20W, behajtó 12W, telefon 3W, összesen 95W 432Wh/95W=4,5h üzemidő. Ilyen üzemben egy sima kamion akksi évekig eldanolászik. Eddig minden szép és jó. Napelem: Legroszabb esetre számolva, pitymallatig lemerítettük az akkut 50%-ra, borús az idő, ilyen körülmények között szeretnénk reggeltől estig feltölteni 100%-ra. Akku feltöltéséhez kell 90Ah*12V=1080Wh a töltési hatásfokot figyelembevéve 1300Wh. Borús időben ehhez kellene kb. 1,5kW-nyi napelem. Azt gondolom, ez egy kicsit sok neked, úgyhogy finomítani kell a rendszeren. Ha csak a normál, napi üzemből származó fogyasztást akarjuk pótolni, akkor 540Wh-t kell pótolni. Ez kb. 5-600W-nyi napelemmel megoldható. Még mindig sok? A fogyasztók üzemidejét és teljesítmény felvételét pontosítani kellene a további számításokhoz. ### robert mondta: https://biosolar.hu/forum/show/44361#44361 Erre a feladatra talán két akku kellene, amiket kétnaponta cserél a kolléga. Az egyiket otthon feltölti, amíg a másik a terepen üzemel. ### takyka mondta: Ez nem elég szofisztikált megoldás egy havasi legelőre! :-) T. ### barbot mondta: Okk. - Elsődleges a villanypásztor, és a világítás. Használat tavasztól őszig. - A vadkamera fogyasztása kilőve elemmel, akkuval. - A behajót ritkán (havonta 1x-2x) kell használni, de jó, ha van kéznél. 1-1,5 óra alatt tudom idehaza feltölteni a 2, illetve 3 Ah-s akkukat. Szorultság esetén akár a személyautó akkujáról is lehet etetni. - A delikvens/szerénységem :-) nem laptopozi megy, hanem dolgozni, és ha ideje engedi, inkább gyógynövényeket gyűjt, vagy olvas. De azért jó, ha napi egy óra számítógép-időre lehet számítani. Ennyi, és semmi extra. - Egyik méhészismerősöm kb. 2 éve használ egy 30W-os napelemet, 100Ah-s akkumulátorral, és az akkut még télen sem kellett töltse, rendben ment a rendszer. Állítólag még a 12V-os motorral hajtott pergetőt is elvitte a rendszer. robert Macerás az akkumulátor rendszeres hordozása, inkább az igényeket csökkentsük. Ami megfelelő, az jó. A két akkumulátor drága, a fent említett méhészkollega 180 lejért vette a 30W-os napelemet, 80 lejért a töltőt, és 430 lejért a szolár 100 Ah-s akkut. Vagyis a csomagban a legdrágább volt az akku. ### takyka mondta: Közelítünk. Csak ne fogóval kellene belőled kihúzni a dolgokat... :-) Tehát adott, a villanypásztor és a világítás. Ha jól sejtem, április előtt nem üzemeled be a rendszert. Így a napi 8 óra világítás helytálló. 8x4x10W=320Wh Ha a cimbidnek elviszi a 30W-os napelem a villanypásztort télen nyáron, akkor annak a fogyasztása nem nagyon lehet 1W-nál több. A világítás energiaigénye mellett elhanyagolható. A behajtód ezekszerint elmegy alkalmanként 5Ah-nyi kapacitással. Mivel nagyon ritkán használod, így kellő méretű akku mellett a fogyasztása nem számít. Tovább tudjuk csökkenteni a rendszerméretet, ha autóval meg tudod közelíteni a helyszínt, akkor annak akkujáról járatod az inverteren keresztül a laptopot telefont meg amit még akarsz. Tehát van napi 320Wh villamosenergia igényed. 12V-on ez 27Ah kapac. Ehhez kell egy 100Ah-s akku.Akku töltés-kisütés, töltésvezérlő hatásfokát (~80%)hozzávéve kell durván 380Wh napenergia a feltöltéshez. Szerintem, 2db 230-240W-os napelem borús napokon is elegendő lehet. Akkuból ne vegyél szolárt, mert feleslegesen drága. Sima ciklikus üzemű, esetleg 1,5x akkora teherautó akku jó lesz. Töltésvezérlőt nem tudok ajánlani, de mindenképpen kapcsolóüzeműt vegyél. Napelemből 35/db-ért van 230-240W-os használt. Egy ilyen rendszer, ha derült idő lesz másnap, akkor simán el fogja vinni a laptopodat, belső világításodat is. Miért kell éjszaka folyamatosan világítani 4x 10W leddel? Mozgásérzékelős megoldás nem jó? Az drasztikusan tudná csökkenteni az energia igényt. ### barbot mondta: Ahogy az egyszeri székely is mondta: "Nem tudom mit akarok, de azt erőssen." :-) Finomítsunk tovább. A napi 8 óra világítás helyett reálisabb max. 3-4 órával számolni, de ezzel sem minden nap, hanem csak akkor, ha hívatlan látogató érkezik. Ha egész éjszaka világítanunk kell, akkor régen rossz minden... Ha jól tudom, a mono napelem jobban hasznosítja a szűrt fényt borús napokon, mint a poli. Ez pl. jó lenne?: www.butor-lakberendezes.vatera.hu/epitkezes_felujitas/epuletgepeszet_hutes_futes/napelem_napkollektor/100w_os_monokristalyos_napelem_2041461923.html Külső reflektoroknál ledes mozgásérzékelősökre gondoltam, azokat most már itt is meg lehet kapni elég jó árban. Ha 1 drb. mozgásérzékelős lesz minden oldalon, az bőven elég. ### takyka mondta: "Tizenkettő beírva, alakul a terv, gyönyörűen" :-) Most értem meg. Te ott akarsz néha(?) éjszakázni? Ahhoz kell a belső világítás, meg laptop? Szóval miután kiszórtunk mindent, és maradt 4óra világítás, az 4hx4x10W=160Wh*1,2(töltési veszteségek)=192Wh napi energiaigény. Bár csökkent a fogyasztás, de maradnék a 100-150Ah-s akkunál, hogy legyen kraft az esetenkénti esti mulatsághoz (szigorúan másnapi tiszta idő igéretével). Javaslom inkább ezt a napelemet: www.jofogas.hu/bekes/Napelem_230W_235W_240W_15249912.htm?first=1 kb. ugyanannyiba kerül, de majd. 2,5x akkora teljesítményű ami már valószínüleg elegendő lesz. Az, hogy egyik fajta napelem néhány%-al többet ad (fajlagosan) borult időben mint a másik, nem oszt, nem szoroz, inkább annyival túl kell méretezni. T. ### barbot mondta: Mit néha?! Mindig ott kell legyen valaki, ha nem vagyok itthon a méhekkel. A medve a kisebbik baj, a nagyobbik a kétlábú állat... Okk. Köszi,akkor ilyen napelemre vadászok. Ez marha jó árban van, elgondolkoztató itthonra is. Csak épp olvasó kellene... |
robertVálasz erre 2015-03-08 13:21:36 |
---|
Előzmény: vastagpeti #48431#48432 ### vastagpeti mondta: Sziasztok. Ilyen vezérlővel van valakinek tapasztalat, jók ezek valamire? ### robert mondta: vastagpeti, A sokmillió occó kínai ketyere közül ez egy szolár akku töltő. Hálózat híján egy napelem modullal nyáron némi energiát tárolhatsz a segítségével - az esti LED-es világításhoz - ha napközben nem tudod hideg vízbe meríteni a sört, akkor rákötheted az autós hűtődobozt - feltöltheted a mobilt és járathatod a laptopod, stb... El tudom képzelni, hogy valahol hasznos lehet. Például kinn a pusztában, a lakott településektől távol, egy mezőőr kunyhójában, vagy egy horgásztanyán... ### vastagpeti mondta: Szia. Köszönöm a válaszod, de igazából nem erre voltam kíváncsi. Van már egy kis szigetüzemű rendszerem, ami 2x100w mono panelből egy PWM 20A vezérlőből,és egy 100Ah-s tároló akksiból áll. Igazából az érdekelne, hogy amit linkeltem vezető mennyire használható, illetve jobb lesz e a hatásfoka mint a pwm vezérlőmnek. Használ valaki ilyet esetleg? ### villam64 mondta: Ha, amennyiben (szabadon választott) nincs megfelelően méretezve a napelem panel, és az akkumulátor feszültsége, akkor az mpp töltő javít a hatásfokon. Amennyiben pár V az eltérés, akkor felesleges. ### vastagpeti mondta: Neked is köszönöm a választ. Szerinted nekem még bővítenem kellene a panelok számát a 100Ah-s akksimhoz, vagy jó ez így is? Igazából csak mostanában mikor alig sütött a nap, nagyon gyengén muzsikált a rendszer.... Ha süt a nap ezerrel, akkor szépen felnyomja az akksit, de azért nem úgy mintha egy rendes akksitöltőre tenném! ### villam64 mondta: Télen reménytelen a napenergia. Csak nyári üzemre szabad méretezni, valamennyi őszi és tavaszi túlméretezéssel. |
robertVálasz erre 2014-12-13 16:34:22 |
---|
Előzmény: kozmax #47990#47996 ### kozmax mondta: Sziasztok! Még új vagyok a fórumon és a napelemek világában. Egyik rokonomtól örököltem egy kis méretű, szigetüzemű napelemes rendszert, de nem tudom pontosan, hogy mire tudnám használni. Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy megtudjam, egy ilyen méretű rendszer mire elég, el tudok-e vele látni bizonyos háztartási gépeket? Esetleg hogyan tudom növelni a hatékonyságát (pl. nagyobb akkumulátorral)? Szóval az alábbi eszközök állnak a rendelkezésemre (képeket is linkelek a pontosabb adatokért): - 2db 85Wp teljesítményű monokristályos panel - 1db 20A/12V vagy 24V töltésvezérlő - 1db 150VA/12V/230V inverter - 1db 55Ah/12V akkumulátor Szóval a kérdésem, hogy egy ilyen kis teljesítményű rendszerrel milyen háztartási gépek ellátását lehetne biztosítani? Előre is köszi! ### robert mondta: kozmax, Szerintem egy ilyen kis-teljesítményű szigetet nem lehet értelmesen üzemeltetni ott, ahol van vezetékes áram (még akkor sem, ha ajándékba kaptad). Talán egy közművekkel el nem látott területen, például egy hobby-telken jól jöhet. Valószínűleg akkor jársz legjobban, ha eladod valakinek. ### forrest mondta: Az inverter 150VA, max terhelném 120W-al. Teljesítményben hűtő esetleg, de inkább router, modem, egyéb kisteljesítményű cucc. Viszont bármit teszel rá, az akksi szerintem nem fog sokat bírni. Nem látom milyen típus, mert az első képed kivételével logint kér a gdrive. Bővítés nélkül kerti világításra (legjobb ha 12V-ról közvetlen meghajtod, nem vesztesz az inverter hatásfokán), öntözésre tudom elképzelni (a rezgős-membrános búvárszivattyú hajlamos odavágni az inverternek, nem mind szereti) Én egy ennél kisebb panellel (1X kb 100Wp), de erősebb akksival (4 használt 55Ah ólomakksi 24V-ra, nem igazán erre a célra valók, de ingyé voltak) öntözni tudok. Az pont passzol a felhasználáshoz, napközben feltöltöm az akksikat, majd egy 120W-os búvár egy IBC tartályt tölt 45-60 percet. Többet nálam nem bír, igaz a panelom elég leromlott az elmúlt években. Bővíteni meg akármelyik elemét lehet, én ebben a sorrendben csinálnám: - több akksi - utána mégtöbb panel - nagyobb inverter (24V és akkor akksikat átrendezheted) - új töltésvezérlő ### kozmax mondta: Köszi a gyors válaszokat! Azt sejtettem, hogy 1db 55-ös akksi elég kevés, de akkor ezek szerint a két 85Wp panel több (vagy nagyobb) akksit is fel bírna tölteni pl. egy napsütéses napon? Mekkora akksi méret lenne ideális? Akkor megpróbálok pár kisebb gépet összeszedni 120W-ig. Vagy szerintetek így használtan mennyit érhet a rendszer? (Akksi nélkül) ### forrest mondta: kozmax, Szerintem ne nagyon keress állandó jellegű fogyasztókat, max 20W körül, pár órára. Ahogy számolom, még ideális körülmények (nyáron, nem túl melegben, teljes napsütés + optimális tájolás) között is kb 1kW-ot tud naponta termelni, de lejön az inverter+tárolás vesztesége, (leginkább akksi) amortizáció... Napsütéses napon szerintem mégegy ilyen akksit feltöltene, így okoskodom: a mostani kapacitásod: 660Wh (55Ahx12V). Nem tudom meddig engedi az akksit az inverter elektronika merülni (ha van benne korlát egyáltalán), de számoljunk kb 70%-os hasznos kapacitással (ez lehet kevesebb/több is), így kb 462W teljesítményt tudsz kivenni belőle, ennyit is kell visszatáplálnod. Napelem a legjobb napokon: 2x85x6h=1020W, ergo "elméletben" két ilyen akksit tudsz tölteni. Viszont a nem jó napokon otthagyja az akksikat ahogy vannak az meg nem jó nekik. Meg szerintem ez az elmélet ez egészen messze van a gyakorlattól, ilyen "ideális nap" nagyon kevés van... A fenti 462Wh-ot vagy kiveszed 3 óra alatt (3hx120W), vagy hosszabb idő alatt, kis fogyasztással (12hx40W) (de ebben a veszteségek is bentvannak, a hasznos sokkal kevesebb lesz). 24 órát tuti nem hidal át, 20W kivehető az elmegy veszteségre. Robertnek van egy számolója rá: apps.biosolar.hu/solar_gain_pv/?ca1=85&pcs1=2&col_azm1=0&col_tilt1=45&battery_voltage=12&buffer_capacity=150&dod=20&P=0.0&loss_pipe=0.3&pveff=0.8&heat=20&sh=2100&ho_start=1&nap_start=1&ho_stop=12&nap_stop=31 ezzel el tudsz játszani, hogy mekkora panel/akksikapacitás milyen teljesítményigényt fed le (kb). Azt nem tudom mennyit érhet, rákeresnék google meg apróhirdetős oldalakon, hátha van hasonló, de osztom robert véleményét: ha van vezetékes áramotok max hobbinak jó, inkább eladnám. ### robert mondta: kozmax, Egy 20 Wattos fogyasztó (pl egy router) évi 175kWh energia-igényének kb 50%-át (87.5kWh) tudnád kiváltani (3.500Ft). Ehhez egy 100-150Ah kapacitású akkut kelleni beszerezni 30.000-40.000 Ft áron. Tehát, ha csupán az akkut nézzük (mert a napelem és töltő ingyen volt), az sem térül meg mielőtt tönkre megy. Vagyis kifejezetten ráfizetést termelne a berendezés. Sajnos (szinte) nincsenek olyan fogyasztók, amelyek működése jól összehangolható egy sziget-rendszer által nyújtott lehetőségekkel, ezért óriásiak a veszteségek. A szigetüzemmel termelt és tárolt áram ára többszöröse a vezetékes áraménak, ezért nem érdemes vezetékes árammal ellátott területen szigetüzemben gondolkodni. Konkrét példa egy technikailag magas fokon megvalósított 3kWp napelemmel szerelt "izmos" sziget-üzemű rendszerre: - energia-igény: napi 4kWh - tiszta üzem időszak (generátor indítás nélküli üzem, napi 4kWh): 6 hónap (április 01.-től szeptember 30.-ig, a fennmaradó időszakban egy generátorral termelik az áramot) - bekerülési költség (piaci ár - ha jól tudom munkadíjat is tartalmazza - ) 5.550.000 Ft - hasznosítható energia mennyisége a terv szerint 1 év alatt 1.000kWh Gazdaságossági számítás: Hasznosítható energia a berendezés elavulása ideje alatt összesen (ami szerintem technikai eszközről lévén szó nem több, mint 10év... más szerint több) 10.000kWh . A megtermelt áram ára a berendezés elavulása idejére vonatkoztatva: 5.550.000Ft/10.000kWh = 555 Ft/kWh , ráadásul előre ki kell fizetni a 10 évi fogyasztást és nulla időközi költséggel számolva . Szerintem, ha a vezeték kiépítése a napelemes sziget kiépítési költségénél nem drágább, akkor a drótot kell választani. Vannak ugyan szigetüzemű (és félsziget-üzemű) telepítések, azonban kisebb részük hobby és kísérleti projekt, nagyobb hányaduk közpénzekből, vagy átverésekből finanszírozott herdálás. Igazából még nem is láttam olyan kalkulációt (pedig biztosan van ilyen), amely egy telepítésről egyértelműen bizonyítani, hogy a szigetüzem volt a leggazdaságosabb megoldás. Ha valaki ismer ilyet, akkor kérem ossza meg velünk is a gazdaságossági számítás részleteit! ### kozmax mondta: forrest, robert Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek. Sejtettem, hogy egy ilyen kis rendszernek meglehetősen korlátozott a felhasználási területe. Valószínűleg meghirdetem majd az alkatrészeket, hátha valaki tudja hasznosítani egy rendszer bővítéshez. Még egyszer köszi! |
mazsola76Válasz erre 2014-10-02 17:47:50 |
---|
#47417 Sziasztok! jelenleg ezek vanak: 1db 240w napelem 1db ívt 30A töltésvezérlő 2db 12v 150Ah munka akku sorbakötve 1db upc smart 1400inet igy jol is müködnek de jelenleg szünetmentes közvetlen az aksira van kötve 24v ra az lenne a kérdésem a töltésvezérlő dc kimenetére kötném a vezérlő nem menne tönkre vagy inkább maradjon direkte az akukon? a másik kérdésem a jelenlegi napelemem üresjárati feszültsége 33-34v körül van zárlati árama 28,5v. Az a tervem mivel olcson tudnák venni 2db 50w napelemet, viszont üresjárati árama 44v zárlati áram 31v ezt párhuzamosan kötve a 240w panelel nem mene tönkre vagy diodával le lehetne e védeni? A következöt is probáltam. Párhuzamosan kötötem az aksikat igy 12v ra. 14.2v elérte és pár másodpercenként halk patogásszerü hangot lehettet halania vezérlöböl ez természetes, szulfátlanitás véget csinálhata vagy a magas be menö fesz miat? 28v felet lehetet ezt halani ez alá esett a fesz megszünt a hang, de igy nem merem 12v on hagyi nehogy gajra menjen a töltésvezérlö. inverter vásárlása elöt álok ez miat kisérletezek hogy 12v-t vagy 24v-t vegyek pláne hogy közeledik a felhös gyenge napsütéses idöszak és az aksit minél tovább tudjam tölteni. forrest válasza: A kapcsolásra nem tudok válaszolni, de az IVT pattogása az a szulfátlanítás. Nekem is olyan van, nyáron, jellemzően délutánonként (mire akksikat jól feltölti, kb 28V felett) sokat csinálja. 3 éve megvan, még nem ment tönkre. Nálam 2x12V akksi sorba van kötve, nagyobb a bemenő feszem (2 saját készítésű panelom van, 60V üresjárattal kb). Gondolom a szulfátlanításhoz kell neki egy kis plusz tartalék, ami megvan 12V-al, de nincs 24-el. Viszont az áram mértékegysége az A, rövidzárkor a feszültség az nulla. Nem próbáltam még az invertert a vezérlő egyenáramú kimenetéről, de szerintem az nem is bírná a terhelést. Leírásában tuti bentvan mennyivel terhelhető. Talán IVT tett bele biztosítékot/védelmet, de én nem mertem kipróbálni :)) Meg amúgy az akksi elég szép feszt ad (kivéve persze ha a szulfátlanítás bökködi éppen, de nálam amint komoly terhelést kap az akksi, a fesz leesik és abbamarad a szulfátlanítás is, mert egyből rátölt) Én inkább 24V-os akksifeszre gyúrnék (minél magasabb annál jobb), és emelném a a napelem feszt még. Van egy inverterem az 96V-ról megy, 3kW, csak épp se akksim, se panelom, se töltésvezérlőm nincs hozzá. Még :) mazsola válasza: Akkor a hang oka tisztázva. 24v-t mellet lenék én is a feszkülömbség miatt is. Az IVT kimenetére még nem mertem rákötni én sem az invertert bár nincs nagy áramfelvételem ezért van fikszen nálam is az akksin, de valahogy nem bizok benne. Elég lenne az inverternek a napelem fesze, hogy vezérelje eléri a panel max áramát az akksirol is rásegitene öszeadodna az aksi és a napelem teljesitménye vagy olyankor átkapcsol az akksira. remélem nem kérdeztem nagy hülyeséget. |
Sanyo81Válasz erre 2014-09-30 16:38:54 |
---|
#47399 Helló Véleményetek szerint össze lehet kötni párhuzamban 2db Poly (Voc=37V) és 1db Amorf (Voc=62V) panelt? Most a 2 Poly van párhuzamosan csak. Így lógnak az IVT30-on. Tesztelésképp vettem egy 135W-os amorf panelt, mert szinte csak árnyékom van egész nap. Annyit nem ér az egész, hogy vegyek még egy MPPT töltőt. Akkor már inkább mégegy Poly panel. Én úgy vettem észre, ha le van terhelve semmi gondot nem csinál. Szépen tölt. Az amorf ad pluszban 0,5-1A-t. Csak én sokat lekapcsolom, ha nem vagyok itthon. Attól viszont ezek össze vannak kötve... No és egy kis teszteredmény: Szinte hajszálra annyi százalékot produkál a névlegesből az amorf is mint a poly (napos-félárnyékos-árnyékos). Szóval nem éri meg szórakozni vele... |
naprakeszVálasz erre 2014-07-01 16:37:39 |
---|
Előzmény: Bous83 #46693#46768 Köszi, amit értek belőle az érdekes...de biztos a többi is :) Amúgy, ha adott a kiépített hálózat, akkor a szigetüzemnek nagyon nagy értelme talán nincs. Ha veszek egy konnektorról feltölthető akkumulátort, ami elegendő 1 áramszünetes nap fedezésére (tehát mondjuk benzines aggregátor helyett) az elég "szigetüzemnek". Nézelődtetek már ilyen után? |
Bous83Válasz erre 2014-06-20 22:20:53 |
---|
Előzmény: naprakesz #46674#46693 Szia, Épp ma véglegesedett egy hasonló rendszer szerződése. :) Majd mesélek róla, csak még korainak tartom, de ha már pont rákérdeztél, röviden: - 15db 195Wp mono - 5db IVT MPPT30 - 24V C5/1000Ah 1500 ciklus (70%DOD-ra) akku (gázelvezető és vízpótló rendszerrel) - 2db VersaUPS (24V 2kVA foly. / 6kVA 5 perc /db) inverterrel (na igen :) - mindez telepítve Egy két további érdekesség: 32m 240mm2 MKH (2-2 párhuzamosan, 8m távra :) 400m 10mm2 MKH 100m 4mm2 solar Generátorról (télen) üzemszerűen 100A-rel akkut tölt. Ha vesznek távindítós generátort (előbb utóbb szeretnének), a VersaUPS automatán indítgatja majd. (persze csak nappal) A 2 VersaUPS együtt, venti nélkül 250A-t tudna korlátlan ideig. Üzemszerűen az év 365 napjában (ha csak le nem merítik :) 230-at fog biztosítani szigetüzemben. Megpróbálom 10W körülire vinni az üresjárati fogyasztást, de tuti 15W alatt lesz. (pedig 50Hz trafóval leválasztott) Telepítve, 4,3mFt+fa p.s. Alig várom, de kib*szott durva lesz pik-pak legyártani két alap VersaUPS-t... |
naprakeszVálasz erre 2014-06-19 21:13:56 |
---|
#46674 Sziasztok! Mit tudtok a szigetüzemekről? Hol tartanak árban, technológiában az akkumulátorok? Ha építenék egy 4 kW-os rendszert, és szeretném a hálózattól függetlenül, aksikról ellátni a saját fogyasztásomat, biztonságosan, akkor mire számítsak? Én magam másnak a benzines aggregátort ajánlanám :), de szeretném tudni, hogy hol tart a szigetüzem dolog. Tudom, hogy a németeknél már ez is kezd divatba jönni... |
robertVálasz erre 2014-05-20 12:33:19 |
---|
Előzmény: dr.pacman #46475#46476 ### dr.pacman mondta: Sajnos megint egy hiba miatt vennem igenybe a csoport tudasat. Van nekem egy SW-2000 24 es inverterem ami megadta magat ma. Szeles ido volt mint mindenhol es 10:30 fele elment az otthoni server, de gondoltam az internettel van a gond. Erre hivnak par ora mulva a tavfelugyeletesek hogy nincs aram tudjak rola. Mondom koszi, felhivom a szomszedot hogy mizu: nala van. Megkerem menjen at nezze meg a biztiket, a villanyora alatti fo bizti lement + az a bizti ami a napelemhez adja a halozati energiat. A sziget uzemu rendszeren jar otthon a router, dvr+kamerak adsl modem kb 50-80w esznek napszaktol fuggoen. Ha az inverter kikapcsol akkor egy ilyen: www.panelectron.hu/elektronikus_bypass.html egyseggel visszavaltok halozatra + van itt benne egy szunetmentes. Most hogy hazaertem hallom megy a venti az inverterbe megyek oda ki be kapcsolgat es melegszik pedig kihuztam belole a fogyasztokat is ugy is probaltam. 2 kerdesem lenne: - okozhatta-e a halozati bizti lekapcsolasat az inverter[mert ha igen akkor ezek utan el kell gondolkozzak, merjem-e menni hagyni, mert a huto ha leall napokra ha elutazom....] - most akkor ezek szerint meghalt az inverter es szerviz? ### robert mondta: dr.pacman, Ha jól értem, a bypass egyik bemenetére a hálózat, a másikra az inverter kapcsolódik, a kimenetére pedig -funkciója szerint- vagy az egyik, vagy a másik bemenetre kötött forrást kapcsolja, de a kettőt egyszerre soha. A biztosíték a hálózat túlterhelése esetén old le, de akkor az inverter inaktív (annak kellene lennie). Ezért a bypass helyes működése esetén azt várnám, hogy az inverter nem csaphatja le a biztit. Nem tudom, hogy mi van a bypass dobozban, azt sem tudom, hogy mit szól az inverter, ha a kimenetére rákapcsolják a hálózatot (gyanítom nem örül neki). Ezért az első körben arra gyanakodnék, hogy a bypass -hibás működésből adódóan- szembekötötte a két forrást, és ettől kipurcant az inverter. ### dr.pacman mondta: Sziasztok, Sajnos megint egy hiba miatt jottem: az elmult 1 honapban 2 MPPT IVT es toltom szallt el. A hiba tunetei: - az MPPT-AKKU bank kozotti biztositek leold [de a napelem meg bekapcsolva marad tudtommal ez sem egeszseges] - Napelem ki / Akku vissza / Napelem vissza biztositek kapcsolgatas utan az uresjarati fesz leesik 0.8V ra. [ha az MPPT nincs ott akkor ~46V] - A rendszer ezen resze evek ota hiba nelkul uzemel - Eddig nem ertem ra hogy a napelemet foldejem a teton... [nem tudom szamit-e] - Akku bank negativ oldala nincs foldelve - Az MPPT 30A es 3 db 180W napelem log rajta parhuzamosan kapcsolva [leirasuk csatolva] - Az elso toltesvezerlot meg nem kaptam vissza a szervizbol igy nem tudom abban mi szallt el. - A naplo file utolso bejegyzesei: 2014.05.18 13:03:33 28.5 02.5 42.9 01.2 2014.05.18 13:03:44 28.5 02.9 42.9 01.7 2014.05.18 13:03:56 28.5 02.9 42.8 01.5 2014.05.18 13:04:08 28.5 02.8 42.8 01.1 2014.05.18 13:04:19 28.3 02.8 43.0 01.1 DATE TIME U1 I1 Us Is ---------------------------------------- 2014.05.18 17:47:37 25.9 00.0 99.9 00.0 2014.05.18 17:47:49 25.9 00.0 00.7 00.0 2014.05.18 17:48:47 26.0 00.0 00.8 00.0 2014.05.18 17:48:58 26.0 00.0 00.8 00.0 2014.05.18 17:58:33 27.4 00.0 00.8 00.0 Segitsegeteket elore is nagyon koszonom! [Ha ez ugyanaz a dolog mint amirol sokat beszeltetek itt (tuskek igy-ugy) akkor elnezest en ennyire nem ertek hozza!] ![]() ### villam64 mondta: A párhuzamos napelem nem igazán működik nálad. Külön töltőt használj napelemenként, és az akku kimenetet párhuzamosítsd. Nálam így működik. ### dr.pacman mondta: Hello, Te hany darab toltot hasznalsz? [Nem lenne valami koltseghatekony ezeket mind kiepitenem, valami mas 5let?] Koszi! ### robert mondta: dr.pacman, Felénk sokat villámlott az elmúlt héten. Lehet, hogy ilyen okból ment tönkre a töltőd, nem is az első alkalommal. Ebben az esetben valamilyen villámvédelemről kellene gondoskodni, nem egy egyszerű földelésre, hanem túlfeszültség-védelemre gondolok. A töltő napelem oldali bemenete zárlatos lett. Ha visszakapod a javításból, akkor kérdezd meg meg a szervizest, hogy szerinte mi okozhatta a hibát, valószínűleg ő is túlfeszültségre fog tippelni. Segítene, ha a kapcsolást a rákapcsolt eszközök és földelések feltüntetésével lerajzolnád neki. ### villam64 mondta: Nekem 2 töltő van párhuzamosan. Nem látom nálad a 3-szor 180 W-ot. Lehet, hogy két külön 180 W-tal ugyan ennyire tudnád tölteni. ### dr.pacman mondta: Hello, Villam64: Elegge sikerult megbonyolitanom a rendszert: - 5 tablam van 3-2 felallasban 3 a teton 2hoz epitettem egy forgatot - Igy van mar 2 mmpt-m az akku bankon ha azt a 3 at szetszedem akkor 4 mppt-re lenne szuksegem. Robert: - Sajnos a szervizesekkel nem nagyon beszelek, leadom az eszkozt a Paneltron os emberkenek O meg szol ha kesz van. - Foldelest megcsinalom mielott visszaszerelem az MPPT-t, remelem az megoldja mert a 2. MPPT nek nem lett baja igaz az a fem keret adja a foldelet a tablaknak. Koszonom mindkettotoknek! udv, Pacman |
robertVálasz erre 2013-11-30 14:50:14 |
---|
Előzmény: villam64 #43860#43861 villam64, Az általad felsorolt fogyasztók közül egy sem alkalmas a feladatra. Ne mondd, hogy ezt nem érted meg! Kérlek ne kavarj be az energiaellátás problémáival, az erőművekkel, az armageddonnal, stb... |
villam64Válasz erre 2013-11-30 14:45:07 |
---|
Előzmény: robert #43859#43860 Hűtő, fagyasztó, mosógép, mosogatógép, főzés, sütés. A villanybojler, hogy megemlíted szintén jó. Amit kihagysz szintén a számításból, az hogy erre a vezérlőre szüksége van a jövő hálózatának. Olcsóbbá teszi az energia árát a terhelés elosztásával. Amikor nincs termelés, és beindulnak a hagyományos erőművek, akkor drágábban adják majd a villanyt. Különböző tarifák lesznek a nap folyamán. Attól függően, hogy mely erőműveknek kell működniük. A jövőt alapokra kell építeni. Ez a cement az alapban. |
Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Szigetüzem | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 következő » |