Biosolar Forum  =>  Építés  =>  TÉLIKERTlapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
ATengerészVálasz erre
2015-09-12
11:13:09
Előzmény: robert #49298#49299
Az 5 méteres oldal 1,80 magas

"Szeretem az igazi klinkert, ami fagy és saválló, milliméter pontos és úgy szól, mint az üveg, ráadásul nem is mohásodik.
Kültérben és beltérben is egyaránt használható. "
Gondolom ilyesmi www.poth.hu/terburkolo.html szóval nem klinker burkolólap, hanem térkő. Tetszik. Ahogy az alsó képet nézem a terasz oldala meg beton térkőből van. Mondjuk nekem passzolna a ház oldalához, mert az ugyanilyen klinkertéglával van burkolva (szép, azért nem akartam Dryvitozni minden győzködésed ellenére) bár akkor még "mezőtúri téglának" hívták amikor ez a ház épült. Nagyon szép anyag, bár az ára... szóval az nem "szép". De hát finggal nem lehet tojást festeni, az üvegfalnál is kénytelen voltam elviselni a magasabb minőség érdekében az árat.

Amikor a bicikliutat építették Csepelre, ott a Viacolor sóderágyát, pontosabban a ráterített kétszer rostáltat úthengerrel tömörítették és utána csak rárakták a beton térköveket. Aztán fugázták homokkal és kész. De mondjuk ha utána még átvibrálják lehet hogy szebb, simább lesz.

"A felverődés ellen nagy-szemű kavics."
Csináltam már ilyet, de egy idő után felverte a gyom. Alighanem alá kell betonoznom a kavicsnak ás még úgyis át kell majd időnként gereblyéznem, lapátolnom, szóval karbantartásigényes lesz. (: Valahogy a kertészkedésért nem lelkesedem.

"Talajpára ellen nem szigeteltem, nálunk száraz, agyagos az altalaj."
Mondjuk itt finom homok ( gyakorlatilag ez a sziget a Duna pár évezredes hordaléka). Olyan, hogy minden víz átszalad rajta, eső után egy nappal már csontszáraz a talaj, viszont -1,70-en már jön a szivárgó víz, mert az a Duna szintje, a víz meg tudja a közlekedő edények törvényét. Azon spekulálok, hogy egy üvegházban amiben virágok vannak télen, egyáltalán kell e nekem harcolnom a talajpára ellen? Nyáron egy nyitott terasz, nyilván nem. Télen meg becsukva éppenhogy nem árt ha magas a páratartalom. Az a kérdés, hogy mivel nem fűtött, éjszaka mennyire fogja felszivattyúzni a talajból a nedvességet. Viszont ha eleve magas a növények miatt a légnedvesség, beállhat egy egyensúly. Lehet berakok két réteg fekete fóliát a sóder alá, abból baj nem lehet. Nálunk is van vakond, de a macska, aki egy gyilkológép, szinten tartja az állományt. Hiába pofázok neki, hogy ne bántsa mert védett állat. De azért nem örülnék neki, ha feltúrná a padlót. Érdekes probléma, lehet az a megoldás, hogy 3 centis kulé kaviccsal kezdeni a feltöltést, ha 10 centi lent van tömöríteni, tapasztalatból tudom, hogy ásóval is nehéz áttörni rajta, ha vakond lennék biztos nem próbálkoznék vele.

2015-09-12
09:49:01
Előzmény: ATengerész #49297#49298
ATengerész,

Milyen típusú üvegfalat vettél? Hol rendelted meg?
Mennyire jött ki 1m2?
Milyen magas lesz az 5m hosszú üvegfal?

Szeretem az igazi klinkert, ami fagy és saválló, milliméter pontos és úgy szól, mint az üveg, ráadásul nem is mohásodik.
Kültérben és beltérben is egyaránt használható.

A télikertben a termett talajra körülbelül 30cm sóder tömörítve, rá 5cm 0-4mm-es sóder. Erre fektettem a klinkert, mosott csont-száraz homokkal fugáztam. Gumilapos lapvibrátorral fejeztem be a munkát. A normál tégla nem biztos, hogy kibírta volna.

Az eső-felverődés ellen nagy-szemű kavics, nem a termőföldre szórva, hanem az alaptest mellett ásott fél méter mély, 30cm széles árkot megtöltve.

Talajpára ellen nem szigeteltem, nálunk száraz, agyagos az altalaj.Láttam már, hogy valaki egy ilyen burkolatot úgy kezdett építeni, hogy a talajt több rétegben befedte használt autó szélvédőkkel, és az egészet simára vibrálta. Feléjük rengeteg a vakond.


ATengerészVálasz erre
2015-09-12
08:12:47
Előzmény: robert #49296#49297

Nálunk kettős szerepe van a télikertnek, klíma homlokzat és növényház.
*** Mint ahogy nálunk is pontosan ez lesz. Hosszas tépelődés(zsebbe turkálás) után a német rendszert választottam, ezt sajnos meg kell venni, ilyet nem tudok csinálni, 5 m hőszigetelt üveg fal, nyitható, csukható, profi vasalattal, mint a harmonikaajtó. Tehát akár téli, akár nyári "üzemben" is lehet szabályozni a hőntartást-átszellőzést.


A padló felé a mínuszokban nincs hőveszteség, inkább valamennyi nyereség a talajból.
*** Igen, ezt elsőre kételkedve fogadtam, de a Pallas meggyőzött (meg te).

A jó minőségű függőleges ablakok délre néznek és az össz felületük ~50%-al nagyobb, mint a télikert alapterülete. Csak lombhullató növények vannak előtte.
*** Ahogy a jobbik fajta építész barátom mondta (ismerek rosszabbik fajtát is ő építőművész) legjobb klíma a diófa a déli homlokzat előtt.


A talajszint alatt és felett az alaptest körben külső hőszigetelést kapott XPS-ből. A bádog párkányok alatt is van hőszigetelő.
- Az alaptest hőszigetelést is kívül kell megépíteni.
*** Nekem gyakorlatilag nem lesz föld felett semmi alap, 5 cm-t fog kiállni az alaptest a földből (nem túl szerencsés, a csapó eső elől jobb lett volna egy lábazat, de ugyanakkor csábító a szabadon ki-be járás lehetősége nyitott állapotban, továbbá a meglévő ereszhez való illeszkedés miatt kötve vagyok a belmagassággal, ha lábazat lenne, a hosszú nyugati fal üveg magassága nagyon lecsökkenne). Mennyire vitted le a hőszigetelést a talajszint alá és milyen vastag az XPS?


Ha rendszeresen fűtik, akkor már inkább lakó-helységnek nevezném, és abban az esetben indokolt a talaj hőszigetelése is.
*** Hát fűtés az biztos nem lesz benne. Talajpára ellen se szigeteltél? A sódert a padlóburkolat alá azt értem, a "klinker" alatt mit értesz klinker téglát, vagy klinker járólapot? Én nagyon a fejembe vettem a bontott tégla padlóburkolatot, láttam néhány szépet és beleszerettem.


A polikarbonát tetőről egy vélemény: Piszok hangos, ha esik az eső!
*** Igen, ezt más is mondta, meg a Lindab cserépmintázatú bádogtetőről is( ha egyszer megint belenyúlok mélyen a zsebembe arra cserélem az Etenit palatetőt), de engem nem zavar, ugyanaz mint amikor a decken dobol az eső a fejem felett, én remekül tudok aludni "esőmuzsika" mellett, kifejezetten álomba szenderít. Amúgyis ha borult az ég, már csukódnak is le a szempilláim. Aztán meg 35 mm vastag lesz, talán kicsit jobban hangszigetel mint a vékonyabbak.
2015-09-10
07:33:21
Előzmény: ATengerész #49295#49296
ATengerész,

Nálunk kettős szerepe van a télikertnek, klíma homlokzat és növényház. Viszont nem alkalmas tartós emberi tartózkodásra.

A télikert házzal közös falán nem hogy nincs hőveszteség, hanem hidegben onnan jön a meleg.

A hőszigetelt tető és a szigetelt oldalfal felé csekély a hőveszteség (az ablakhoz képest).

A padló felé a mínuszokban nincs hőveszteség, inkább valamennyi nyereség a talajból.

A jó minőségű függőleges ablakok délre néznek és az össz felületük ~50%-al nagyobb, mint a télikert alapterülete. Csak lombhullató növények vannak előtte.
- A délre néző függőleges ablak a tél közepén ~300%-al hatékonyabb a napsugárzás szempontjából, mint a nyugatra 30 fokban lejtő tető.

A talajszint alatt és felett az alaptest körben külső hőszigetelést kapott XPS-ből. A bádog párkányok alatt is van hőszigetelő.
- Az alaptest hőszigetelést is kívül kell megépíteni.

Télen csak akkor élvezet a "passzív" télikertben tartózkodni, ha rásüt a nap.
Ha rendszeresen fűtik, akkor már inkább lakó-helységnek nevezném, és abban az esetben indokolt a talaj hőszigetelése is.


A polikarbonát tetőről egy vélemény: Piszok hangos, ha esik az eső!
ATengerészVálasz erre
2015-09-09
22:43:43
Előzmény: robert #49294#49295
A hőmérő a télikerben a belső falon van elhelyezve, tehát pár fokkal többet mutat, mint ami az ablak közelében van.
Ez a télikert két oldalán szomszédos a házzal (44-es Prorotherm + teraszajtó), egy oldalom 12cm EPS, a tető 10cm hőszigeteléssel és 1.1-es üvegezés, a talaja klinker sóderágyban.
***Ez azt jelenti, hogy ez egy olyan télikert aminek csak egy oldala üvegezett, gondolom a déli oldal. Három falán kicsi a hőveszteség, mert szigetelt(+túloldalról fűtött) falai vannak, teteje is hőszigetelt, viszont télen sok napenergiát nem gyűjt, mert ezek szerint csak egy oldala néz a nap felé, már ha egyáltalán déli fekvésű. Mindenesetre megnyugtató, hogy nem volt egyszer se mínusz bent, bár nagy kérdés, hogy mi lenne 10 nap tartós külső -10 foknál. De a görbét nézve szerintem akkor se menne nulla alá.

Egy alulról hőszigetelt hőtárolásra szánt padló a kevés felvett hőnek is csak egy kis hányadát képes akkor visszaadni akkor amikor szükség van rá. Ez télen nagyon kevés. Több hő érkezik a talaj felől, ha hőszigetelés nem állja az útját.
*** Ebben elsőre elkezdtem kételkedni. De aztán az ember ha bizonytalan elkezd googlizni. És tényleg "1 m. mélységben az átlagos T. közel egyenlő a levegő hőmérsékletével, csakhogy az utóbbihoz képest az évi menetben körülbelül egy hónap a késés, vagyis annyi idő kell, hogy a melegség egy méter vastag földrétegen áthatoljon." (www.kislexikon.hu/talajhomerseklet.html)
Ha ez így van (márpedig én a Pallasnak én hiszek) akkor valóban felesleges "aláhőszigetelni" a padlónak egy nem fűtött helyiségben. Itt ezek szerint a talaj hőmérséklete még a mélyebb (0,5-1 m) rétegben is nagyjából meg fog egyezni az üvegház átlaghőmérsékletével. Viszont kell egy függőleges hőszigetelés az üvegház belső padlója és a falak alapja közé, hogy oldalt ne legyen hővezetéssel veszteség a falak alatt a padló felől.
2015-09-09
10:28:34
Előzmény: ATengerész #49293#49294
ATengerész,

"""
de a leghidegebb időszakban 0 fok alá is eshet a belső hőmérséklet. A sok üveg és polikarbonát miatt a hőmérséklet sokat ingadozhat.
*** Hát ez az amin nem lehet segíteni. Aztán meg "tele válogatja".
"""
Itt van egy enyhén mínuszos időszakban a külső és a télikertünkben mért hőmérséklet:


A hőmérő a télikerben a belső falon van elhelyezve, tehát pár fokkal többet mutat, mint ami az ablak közelében van.
Ez a télikert két oldalán szomszédos a házzal (44-es Prorotherm + teraszajtó), egy oldalom 12cm EPS, a tető 10cm hőszigeteléssel és 1.1-es üvegezés, a talaja klinker sóderágyban.
A lényeg az, hogy 5 fok alá a legnagyobb hidegben sem hűl le a leghűvösebb sarok sem.
Hőszigeteléssel tehát lehet segíteni, hogy ne hűljön fagypont alá...

Egy alulról hőszigetelt hőtárolásra szánt padló a kevés felvett hőnek is csak egy kis hányadát képes akkor visszaadni akkor amikor szükség van rá. Ez télen nagyon kevés. Több hő érkezik a talaj felől, ha hőszigetelés nem állja az útját.


"... Nem működik a fórum "E-mail értesítést..."
Tudom, de a javításra nincs kapacitás :(


ATengerészVálasz erre
2015-09-09
09:58:52
Előzmény: robert #49292#49293
Ugyanazt az eredményt az egyik ember sikernek, a másik kudarcnak értékeli.
*** Mélyenszántó gondolat.

A vastag függöny biztosan segít valamit, de az csak a te komfort-igényeden múlik, hogy szerinted bevált vagy sem.
Ha azt mondom, hogy egy függönnyel az U=3-at fel lehet javítani U=2.5-re, akkor az mindkettőnknek ugyanazt jelenti, és mégis lehet, hogy mindketten másképp értékeljük :)
*** Akkor az nekem se siker. Azt reméltem, hogy legalább 2,4-re javítja. (vicc vót!) :)) Na szóval közbe rengeteget spekuláltam és a függönyt elvetettem. Macerás és valóban nem fog mondjuk U=1-et csinálni. Aztán. Nem tudom elkerülni a termopán üveget. Merthogy eredetileg sima egyrétegű edzett üveggel akartam csinálni, mert ez a megoldás amit egy szlovák cég gyárt, nagyon tetszik. www.todocristal.eu/es/videos.html

A polikarbonát tető energiamérlege a fűtési idény egészében valószínűleg negatív. A tél elején és végén túlmelegedhet (ilyenkor a hő elveszik),
*** De ennek ellenére hatalmas előny az a 1,5-1,5 hónap amivel lerövidítheti a nappalit északnyugatról támadó hideg szeles telet (itt aztán működik a nóta, hogy "hej Dunáról fúj a szél"). Azért az már egy fél tél.

de a leghidegebb időszakban 0 fok alá is eshet a belső hőmérséklet. A sok üveg és polikarbonát miatt a hőmérséklet sokat ingadozhat.
*** Hát ez az amin nem lehet segíteni. Aztán meg "tele válogatja".

Úgy saccolom, hogy a télikerttel építése után az eredetileg rossz hőszigetelő képességű, de levédett felületek hővesztesége a felére csökkenhet. Ez jelentős megtakarítás, és a bónusz, hogy teret is nyersz.
*** Pontosan. Azonkívül a legnyomósabb érv, hogy a feleségem beleszeretett a télikertbe, úgy, hogy sok választásom nincs.:)És úgy döntöttem, megcsinálom ( a sóderos, klinkertéglás) hőtároló padlót is (ez meg az én dilim). Erről másodjára már nem nyilatkoztál, de majd kiderül az én példám nyomán, hogy megérte e, vagy hülyeség volt vacakolni vele. Végülis annyi a plusz költsége, hogy 15 m2 kemény hab és 10 cm plusz ásás. Ennyit megér a kísérlet. Persze ez is időjárásfüggő, ha napos idő lesz többet mint naptalan, akkor megérte, ha nem akkor ráfizetés. Jó lenne még egy diófa az ablak elé, de hát amire az megnőne akkorára amekkorára kell én már alulról szagolom a diófát.
*** Más. Nem működik a fórum "E-mail értesítést kérek új hozzászólásokról" funkciója? Mert bepipáltam, de nem értesít, most is úgy találtam rád, hogy kíváncsian kinyitottam az oldalt.

2015-09-08
11:35:59
Előzmény: ATengerész #49290#49292
ATengerész,

Ugyanazt az eredményt az egyik ember sikernek, a másik kudarcnak értékeli. A vastag függöny biztosan segít valamit, de az csak a te komfort-igényeden múlik, hogy szerinted bevált vagy sem.
Ha azt mondom, hogy egy függönnyel az U=3-at fel lehet javítani U=2.5-re, akkor az mindkettőnknek ugyanazt jelenti, és mégis lehet, hogy mindketten másképp értékeljük :)

A polikarbonát tető energiamérlege a fűtési idény egészében valószínűleg negatív. A tél elején és végén túlmelegedhet (ilyenkor a hő elveszik), de a leghidegebb időszakban 0 fok alá is eshet a belső hőmérséklet. A sok üveg és polikarbonát miatt a hőmérséklet sokat ingadozhat.

Úgy saccolom, hogy a télikerttel építése után az eredetileg rossz hőszigetelő képességű, de levédett felületek hővesztesége a felére csökkenhet. Ez jelentős megtakarítás, és a bónusz, hogy teret is nyersz.

ATengerészVálasz erre
2015-09-07
21:35:40
Előzmény: robert #49288#49290
Kösz a gyors válasz, az enyém ***-al betördelve.
1- az alsó hőszigetelést elhagyhatod
* mert nyáron nélküle sokkal jobb a klíma,
*** Mondjuk nyáron úgy működne, hogy nem lennének oldalai, csak egy árnyékolt tető (erre még nincs ötletem, de mindenféleképpen meg kell akadályoznom, hogy átsüssön rajta a nap, mert a mellette lévő ablakon át felforralja a nappalit), szóval gyakorlatilag nyitott terasz.

télen pedig úgyis felülírná a nagy ablak-felület (aminek sokkal gyengébb a hőszigetelő képessége és hidegebb a szomszédos külső tér)
*** Hüm...még akkor is, ha dupla az üveg és éjszakára behúzok mögé egy vastag függönyt? Annakidején a balatoni házban nagy ablakfelületen (gyakorlatilag a nappali négy falából kettő ablak volt) alkalmaztam ezt a módszert és nagyon bevált. Télen is lejártunk. Mondjuk az igazi az lenne, hogy kívül spaletta, dupla üveg és belül vastag függöny. De ez már túl komplikált.

2- a betonozást elhagyhatod, a burkolat lehetne 20-30cm vastag jól tömörített sóderra rakott tégla vagy klinker
* ezáltal nyáron akár fel is locsolhatod a a télikertet
* télen a növényeknek megfelelően párás környezetet biztosít
*** Ez jó. Végülis ha nem sikerül lebeszélned a "hőtároló padlóról" a sóder+tégla ugyanolyan jó mint a beton, nem hiszem, hogy nagy különbség lenne köztük fajhőben és betonozni amúgyis utálok. Ebben a hőtároló padlóban még így függönnyel se hiszel? Mert annyira beleragadt az agyamba. Miért rosszabb mint a Tromble wand?

3- a polikarbonát tető helyett egy 10cm kiszellőztetett hőszigeteléssel ellátott tető jobb lenne
* mert a nyugati tájolás miatt sokkal több hőt veszít télen, mint amennyi nyereséget jelent, de nyáron kellemetlenül melegítené a télikertet
* ha fényre van szükség, akkor elég lenne néhány kisebb bevilágítót építeni
*** A polikarbonát tető a lényege a napcsapdának. (persze mint fentebb említém, nyárra meg kell oldjam az árnyékolást) A nap már kora délutántól besüt a déli oldalán és persze a tetején át a télikertnek. Ha leárnyékolnám a tetőt, akkor a nyugati, üveg oldalfalon pont akkor sütne át amikor már majdnem lemegy. Szóval ha a tető télen nem átlátszó akkor tutira soha nem melegíti fel a nap az üvegház belső terét.

4- fa ablakkeretek helyett jobb választás lehet műanyag keretet beépíteni
* a téli páraképződésnek a műanyag jobban ellenáll
*** Nem gondolkodtam fában én sem. Ha csak tartóoszlopokat kellene csinálni tetőhöz, más lenne a helyzet, de itt pontosan kell illeszkedni mindennek, ha átfúj a szél rajta nem ér semmit, ezt fából ( dagad zsugorodik ahogy a páratartalom épp alakul)nehéz lenne megcsinálni.

Eddig két télikertet építettem, ezeknek a tapasztalatai alapján mondtam véleményt.
*** És nagyon köszönöm.

A te életmódod azonban nagyban eltér az enyémtől, mert ha az időjárás engedi a hajón vagy, nem a házban.
*** Nem egészen. Nagyjából egész nap vagyok ahol épp dolgom van, jó időben többnyire szabadban építek valamit, rossz időben a házban, a hajón gyakorlatilag csak alszom. Igaz azt télen nyáron.

Ezért téged azok a szempontok, amelyeket a nyár miatt emeltem ki, talán nem is érintenek.
*** De, nagyon is, ott étkezem és alszom ebéd után, meg ott élünk "társasági életet".

Úgy gondolom ez a -szerintem kerülendőnek tartott- belső oldali hőszigetelésre is igaz.
*** J viszont leginkább a házban tevékenykedik. Méghozzá főz, meg ruhát szárít, szóval párásít. A belső hőszigetelés minden aggodalmad (és az enyém) mellett nagyon bevált, két éve üzemel, szerintem jól éreztem én, hogy a 10 cm Hungarocell párafékező ellenállása elég ahhoz, hogy a téglafalig (szóval a harmatpont helyéig) ne tudjon bediffundálni a légnedvesség a szendvicsbe, plusz a 12 mm gipszkarton jól szabályozza a helyiség belső légnedvesség állapotát.
2015-09-07
10:13:54
Előzmény: ATengerész #49287#49288
ATengerész,

Szerintem:


1- az alsó hőszigetelést elhagyhatod
* mert nyáron nélküle sokkal jobb a klíma, télen pedig úgyis felülírná a nagy ablak-felület (aminek sokkal gyengébb a hőszigetelő képessége és hidegebb a szomszédos külső tér)

2- a betonozást elhagyhatod, a burkolat lehetne 20-30cm vastag jól tömörített sóderra rakott tégla vagy klinker
* ezáltal nyáron akár fel is locsolhatod a a télikertet
* télen a növényeknek megfelelően párás környezetet biztosít

3- a polikarbonát tető helyett egy 10cm kiszellőztetett hőszigeteléssel ellátott tető jobb lenne
* mert a nyugati tájolás miatt sokkal több hőt veszít télen, mint amennyi nyereséget jelent, de nyáron kellemetlenül melegítené a télikertet
* ha fényre van szükség, akkor elég lenne néhány kisebb bevilágítót építeni

4- fa ablakkeretek helyett jobb választás lehet műanyag keretet beépíteni
* a téli páraképződésnek a műanyag jobban ellenáll

Eddig két télikertet építettem, ezeknek a tapasztalatai alapján mondtam véleményt.

A te életmódod azonban nagyban eltér az enyémtől, mert ha az időjárás engedi a hajón vagy, nem a házban. Ezért téged azok a szempontok, amelyeket a nyár miatt emeltem ki, talán nem is érintenek. Úgy gondolom ez a -szerintem kerülendőnek tartott- belső oldali hőszigetelésre is igaz.

ATengerészVálasz erre
2015-09-07
08:27:09
#49287
Rég találkoztunk. Két éve hosszasan tárgyaltunk itt https://biosolar.hu/forum/97/42153/view#42153 faház, téglaház utólagos hőszigetelése ügyben, "robert" érdeklődését a csatolt hajóval még sikerült is annyira felcsigáznom, hogy személyes látogatásával tisztelt meg. Előzetesen rövid beszámoló. Két télen át (igaz nem voltak kemény telek) az alkalmazott módszer (faház rész kívülről 10 cm vakolt kőzetgyapottal, téglaház rész belülről 10 cm Hungarocell+12mm gipszkartonnal, mennyezet 30 cm közetgyapottal való hőszigetelése) fergetegesen bebizonyította a megoldásaim alkalmas voltát. Egy kis cserépkályhával az egész házat gond nélkül befűtöttem. Akit a részletek érdekelnek az egész építés dokumentálva az amapola.blog.hu-n. De most új projekt indul. A ház nyugati oldalára télikertet építek. A funkciója a ház "cúgos" nagy felületű ablakának védelme az uralkodó szélirány ellen, a napenergia téli csapdába ejtése a hideg, ablakos oldalon és a virágok téli tárolása. A teteje polikarbonát lesz, oldalai üvegezettek,nyáron nyithatóan. Azt akarom, hogy télen legyen benne éjszakára hőtárolás. Rétegtervem a padlóra alulról felfelé, tehát az anyaföldről indulva: 5 cm beton, talajpára szigetelés, 5 cm teherhordó hőszigetelés, 10-15 cm aljzatbeton, ez tárolná a nappali hőt. Első, futó ötletem egy Tromble wand (hőtároló fal) volt, de ez nyáron nem működik egy üvegházban, ráadásul a gyönyörű kilátást a Dunára semmiért se áldoznám fel. Így jutottam el a hőtároló padlóig. Végig kell majd számolnom, egyáltalán mennyit ér az egész, de most azt kérdezem csinált e valaki ilyet és mik a tapasztalatai?

2010-04-04
19:10:00
#5095
Róbert,
Köszönöm a javaslatot, de nem azért gondolkodtam a dolgon, mert a felesleges kartonokat nem tudom hova elhelyezni.:)
Van még megoldandó feladat épületen belül is, ahol hasznát vesszük majd.
Csak azért merült ez fel bennem, mert míg a vakolást biztosan nem tudom saját magam megoldani, addig a kartonozást, glettelést és a lefestését igen.
Azaz ha műszakilag járható lett volna az elképzelésem, akkor bátran belevágtam volna magam a megvalósításba.
Így azonban más megoldást kell majd keressek.
További szép napot és kellemes ünnepet kívánok mindenkinek!
2010-04-01
10:15:32
#5072
Paga,

Szerintem ez egy költséges és időt rabló kísérlet lenne, ami nem fogja kiállni az idők próbáját. Ha útban a gipszkarton, akkor add, vagy ajándékozd el inkább.
2010-04-01
10:08:58
#5071
Róbert!
Arra gondoltam, hogy azokat a falszakaszokat, amik a most külső falak, de a terasz beépítése esetén belsőfalak lesznek, a külső oldalon -hőszigetelés helyett gipszkartonnal burkolom (ráragasztom a téglára), és a későbbiekre tekintettel, valamilyen kültéri falfestékkel festem le.
De mivel ezek a falak az év nagy részében (a tél kivételével) külső falként fognak funkcionálni, nem jelenthet-e ez gondot a nagy nyári melegekben; valamint az őszi tavaszi csapadékos hónapokban, amikor nagyobb a levegő páratartalma?
Gipszkartont külső falra?
2010-03-30
16:00:33
#5043
Róbert,
"Hideg: A szoba falon mérve -5 foknál nem alacsonyabb, de az U=1.1-es üvegen jéggé fagyott a pára."

Munka közben -árajánlatokat gyártok- kattintok néha ide a fórumra, és kicsit keverednek a gondolataim, de -be kell valljam- ezt az előbbiekben idézett mondatodat nem sikerül megértenem.
Mire gondolsz? Hogyan kell nekem ezt értenem a leendő, fűtetlen télikertemre?
Bocs' az értetlenkedésért!
2010-03-30
14:34:30
#5040
Paga,

Hőmérséklet:
Hideg: A szoba falon mérve -5 foknál nem alacsonyabb, de az U=1.1-es üvegen jéggé fagyott a pára.
Meleg: Nyáron valószínűleg melegebb lesz, mintha egyszerűen oda sütne a nap.

2010-03-30
13:39:01
#5039
Róbert,

"1. 10 év múlva jó eséllyel cserére szorul"
Igen, magam is azt látom, bármelyik forgalmazó termékeit nézem, hogy általában 10 év garanciát vállalnak rá, mindamellett szakszerű kivitelezést feltételezve 15-20 évre taksálják a problémamentes élettartamát.
Persze kérdés, hogy a problémák a polikarbonát lapok felületein jelentkeznek-e majd, vagy az illesztéseknél, mert illesztési gondok esetén a rendszer megfelelő szerkezeti elemek cseréjével újrarakható. Gondolom.
Illetve lehet, hogy a problémák nem csak 'tömítettségi' problémák lehetnek, hanem akár a bemattulás, a fényáteresztő képesség és/vagy az UV védelem csökkenése (megszűnése), ill. óhatatlanul jelentkezhetnek ennyi idő alatt esztétikai kellemetlenségek is.

Az élettartamot illetőleg, a homlokzati hőszigetelésekre is csak 5-10 év garanciát vállalnak komplett rendszer esetén is a gyártók, forgalmazók...., s szerintem kevesen szigetelnének, ha valós veszélyt jelentene, hogy ennyi idő után cserélhetik is a rendszert. Vagy rosszul vontam párhuzamot?

"2. télen 1-2 hónapot fűteni kell"
Én ettől tartok a leginkább, azaz, hogy a növényeknek nem lesz elég a környező helyiségekből esetlegesen kiáramló meleg.
(Igaz, ezen a télen a leanderek teljesen fűtetlen helyiségben voltak a földszinten. Itt naponta többször ki-be közlekedtünk, és a belső hőmérséklet gyakran volt 5Celsius körül. Persze igaz az is, hogy napsütéses időben a sok ablak miatt, hamar feljebb kúszott a hőmérséklet.)

"3. nyáron úgy működik, mint egy napkollektor és megsültök alatta"
Ez a veszély akkor is fennáll szerinted, ha nyáron a környező oldalfalak teljesen nyitottak? Azaz a télikert csak fedett teraszként funkcionál, és szabadon tud mozogni a levegő.
2010-03-30
09:43:17
#5029
Paga,

Biztosan elegendő fény jut át a polycarbonáton, még akkor is, ha bemattul.
A problémát én ebben látom:
1. 10 év múlva jó eséllyel cserére szorul
2. télen 1-2 hónapot fűteni kell
3. nyáron úgy működik, mint egy napkollektor és megsültök alatta


2010-03-30
09:14:05
#5028
Monolit, Róbert!

Alapvetően két oldalról teljesen nyitott terasz lesz.
Kizárólag télire gondoltam mobil üvegezett falakkal (vagy 80cm feletti üvegezett falszakaszokkal) télikerté alakítani, mert ha a nappalit már lakjuk, akkor ott nem lehet majd olyan sok dézsás, cserepes növényt tárolni, mint most.

A tetőkialakítása hasonló, mint amit Róbert csinált, csak nekünk 6m-es a tetősík, azaz hosszabb polikarbonátra lesz szükség.
Gondolkodtam hasonlóban, hogy nem az egész tetőt borítom polikarbonáttal, csak az ablakok (1500x1200 mm felül íves ablakok) előtti-feletti sávokat, de mivel ezt is saját kivitelezésben fogom csinálni, számomra egyszerűbb nem kombinálni.

Ami régről maradt tetőanyag, Decrabond cserepes lemez, azzal nem egyszerű dolgozni. Speciális vágó szerszám kell hozzá, stb, és a kétféle anyag megfelelő illesztését sem olyan egyszerű összehozni, mint, ha csak a polikarbonát van.

A kérdés már csak az, hogy:
A polikarbonát tetőn és a polikarbonáttal, vagy üveggel szerelt mobil oldalfalakon keresztül megfelelő mennyiségű fény szűrődik-e be ahhoz, hogy az a télikert mögötti helyiségekben is elfogadható legyen?

2010-03-30
08:41:51
#5025
Paga,

Itt egy polikarbonát bevilágító, amit három évvel ezelőtt csináltam egy belső ablak fölé.
2010-03-30
08:29:03
#5023
Mint alternatívát említettem, de lehetséges megoldás még a tetőablak(ok) is. Sajnos még én sem találkoztam vele az életben, nem tudom mennyi fényt képes beengedni. És persze nem csak napsütötte napok vannak.

Nem ismerem pontosan a megoldandó műszaki problémát, de figyelembe kell venni a nyári nagyfokú felmelegedést.

Neked kell benne döntened. Amennyiben nyáron kiválóan nyitható a télikert, nem okoz problémát. Ellenkező esetben megkeseríti az életed. Ha félig zárt lesz a megoldás, akkor érdemes a tetőbe legalább egy tetőablakot beépíteni, amin átszellőztethető a télikert.

Azért gondolkodom mert írtad nem biztos hogy polikarbonáttal feded a tetejét. Ez esetben elmarad az UV szűrés, ami melegebbet produkál.2010-03-29
21:24:17
#5017
Monolit,

Hallottam már erről a fénycsatornáról, mint műszaki megoldásról, ha ez az a 'prizmás' megoldás, aminek egyik része kint van a tetőn, a másik meg a helyiségben és egy 'prizmás' flexibilis csatornával vannak összekötve.
De elég fényt lehet egy ilyen szerkezettel egy szinte teljesen sötét helyiségbe bejuttatni?
Hiszen ha hagyományos tetőt teszek a terasz fölé, akkor csak annak az oldalsó üvegfalain keresztül jut majd be fény a teraszra és a mögötte 5-8 m-re lévő étkező-konyha helyiségbe. Egy konyhában azért szerencsés ha van kellő természetes fény. Az étkezőről már nem is beszélve.
/Jelenleg egy tetőtéri helyiségben van a konyha-étkezőnk, aminek döntően csak egy északi tetőablaka van. 'Depressziós' is vagyok rendesen amikor nem jut be természetes fény./
2010-03-29
20:42:37
#5013
Lehet fénycsatornát is alkalmazni és akkor hagyományosan fedheted a tetődet.

Lombhullató fa terasz elé ültetése is jó, vagy gyorsan növő árnyékoló növény pl. hajnalka.
2010-03-29
09:22:44
#4993
Kedves Róbert és Monolit!

Köszönöm a válaszaitokat.
Én is hajlottam arra, hogy felesleges lenne leszigetelni a falat, ezért örülök a megerősítésnek.
A szellőzéssel sem lenne gond, mert a ház bejárata jelenleg a teraszról nyílik, azaz ha beépítjük a teraszt (télikert), akkor mindenképp lesz a télikertnek egy bejárata, amit naponta rendszeresen fogunk használni.
Persze valószínűleg ez mellett is kell majd szellőztetni, mert sok növény lesz benne. (Jelenleg csak a tetőtéri részt lakjuk és a növények a földszinten lettek elszállásolva télire, és ~50m2 hely kellett nekik.)

A tetőt mindenképp 'átlátszó' anyaggal kell fednünk mert alatta, a télikert mögött két olyan helyiség van, aminek egyetlen ablaka a teraszra, azaz a majdani télikertre néz. Az egyik helyiség egy konyha-étkező lesz, a másik pedig egy dolgozószoba (jelenleg az én barkácshelyiségem és tároló) ahol szükség van fényre.
A harmadik helyiség a kerek nappali,amihez a terasz rövidebbik oldala csatlakozik. Ide a nappaliba egy kandallót tervezek -bár a radiátoroknak a műanyag csöveket már ~10 éve beszereltem :)-, és ha lehűlne a levegő a télikertben, akkor egy ajtónyitással lehetne kiengedni annyi meleget, amennyit a növények igényelnek.

Ami az árnyékolást illeti, az oldalfalakkal nincs gond. Keletre van két nagy cseresznyefa, amik úgy 10-11 óráig jól árnyékolnak, amikor lombosak. A déli oldalra meg valamilyen felfuttatott növényre gondoltunk.
(Sajnos az épület egyéb csatlakozó részei miatt nem tudjuk megoldani, hogy annyira túllógassuk a tetőszerkezetet mint Monolit házánál van, pedig nagyon gyönyörű az a fa.)
Piros akácunk van, aminek még nőnie kell, meg van néhány terebélyes leanderünk, ill. talán vannak loncfélék is. Ennek inkább a párom a tudora. :)
Illetve én nyílászárókkal foglalkozom és minden egyéb kapcsolódó műszaki megoldással, így árnyékolástechnikával is.
Azonban a tető leárnyékolása nem lenne egyszerű feladat, és olcsó sem.

Én néhány éve voltam egy kész házban, ahol egy nagy átrium volt középen, aminek a nagy felületű tetejét polikarbonáttal borították. Nem emlékszem már rá, hogy hány cellás volt, de amikor kint tűzött a nap, belül hűvös volt a felülete. Persze ettől még lehet zavaró az intenzív napsugárzás.
Róbert, azzal viszont elgondolkodtattál, hogy nem hosszú az élettartama.2010-03-29
08:22:26
#4991
A tetőnél érdemes túlnyúlást kiépíteni mint nálam, mert ha nem lesz akkor nyáron nagyon felmelegszik. Vagy árnyékolót kell beépíteni amit használni megint csak macerás. Ez így viszont önszabályzó.

A legegyszerűbb tolóajtók beépítése, akkor bármikor egyszerűen bezárható az épület.

Ha nincsen nagyon sok növény, nemigazán lesz bent pára. Napsütés esetén ha üvegezett a felület, még be is fűtheti a többi helyiséget is. A polikarbonát nap felőli oldala UV fény ellen stabilizált, ezért azt a spektrumot nem engedi be. Emiatt kevéssé melegszik fel.
Biosolar Forum  =>  Építés  =>  TÉLIKERTlapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva