Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  Kisközösségi napenergia hasznosításlapozz: « előző   1, 2
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2015-09-01
11:31:44
Előzmény: robert #49267#49268
Tény, hogy pénz szempontjából nem gazdaságos. Viszont az emberi lábnyomodat csökkenti.
Az infrastruktúra is kell, azért, hogy kisegítsük egymást, de ne függjünk pár ember pénzétől.
Hányszor lenne október 1-től február 28-ig 100 liter meleg vizünk, és hányszor 300 liter?
Azt is szívesen venném, ha lehetne kisközösségi rendszert kiépíteni, mert az gazdaságosabb, és méginkább csökkentené az ökológiai lábnyomunkat. Mint pár működő faluban.
2015-09-01
09:47:31
Előzmény: villam64 #49266#49267
villam64,

Mindamellett, hogy próbáljuk megérteni a mások a prioritásait, nem igen vagyunk hajlandók változtatni a magunkén.

Azt látom, hogy te az önellátást tartod elsődlegesnek, a költségeket másodlagosnak. De hogy lehetne önellátó az ember, ha ezt csak bizonyos mértékig, és akkor is csak a gazdaság által megtermel javak felhasználásával teheti?
Például itt van a HMKE által remélt függetlenség: a hálózati infrastruktúra nélkül a hajunkra kenhetjük a napelemeinket. Talán rentábilis, de biztos, hogy nem csökkenti, hanem éppen növeli a függőséget.

Ezért én pont fordítva gondolkodom. Úgy vélem a te műszaki megoldásod ok, csak a jelen helyzetben nem gazdaságos. Ha komfortra vágyunk, akkor az sokkal egyszerűbben megvalósítható.


2011-05-25
20:01:25
Előzmény: sándor #14570#14571
Sándor,

1.
Én olyan leszek már, mint Móricka, mert minden energiapolitikával kapcsolatos hírről ugyanaz jut eszembe: egy fillér pénzt sem szabad támogatás jogcímen kifizetni, mert a közpénz magánérdekeket fog szolgálni.

2. Nem tartom kivitelezhetően az önellátást egy bizonyos volumen alatt.
Ha lenne 500 hektár jó termőterületem és nagy családom, aki a birtokon dolgozik, akkor van rá esély.
Egy területen lakók összefogása szintén életképes lehet, (a téma címe is erről szól), ha össze tudják egyeztetni az egyéni és a közösségi érdekeket.
Elszigetelten nem sok esély marad az önellátásra.

Villám elindult egy úton, és meg van az a tulajdonsága, ami sokunkból hiányzik: képes alkalmazkodni, és az életmódját egy cél érdekében megváltoztatni.
A legtöbben semmi pénzért nem hajlandók lemondani a kényelmükről, szokásaikról (például nem a lakás hőmérsékletét csökkenti 1-2 fokkal, amivel ingyen többet nyerne, mint a drága energiaátalakítókkal). Ebben az esetben viszont az önellátás sokkal drágább, mint az energia megvásárlása.

A közösségi rendszerek előnye, az eszközök fajlagos költségcsökkentéséből adódik. Osztrák példák megmutatták, hogy egy jó hatásfokú biomassza kazán 10-50-100 házat is elláthat hőenergiával. Nem kell minden házba kazán, tüzelőanyagtároló, kémény, nem kell a tüzet rakni, hamuzni, stb. Ha növeljük az ellátott épületek számát gazdaságtalanná válik a rendszer (lást: nálunk a távhő a legdrágább).
Egy kisközösségű fűtőműhöz a napkollektorok is integrálhatók lennének. Ilyenek működnek már a ház-központi fűtésű társasházakban is (pl az óbudai faluházban).2011-05-16
13:07:38
Előzmény: szemi #14356#14357


1.
A cikkel kapcsolatban:
"... a felújításhoz 9,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a magyar állam, európai uniós közösségi források felhasználásával... államtitkár rávilágított arra, hogy a beruházásokkal ezen intézmények évente, mintegy 400 millió forinttal tudják csökkenteni a költségvetésük kiadási oldalát..."


Avval én is egyetértek, hogy az államnak jó példával kell elől járnia... 9200/400=23 év megtérülés... hol itt a jó példa?!2.
"A fórumban egyre erősödik a gazdaságossági vonal."
Ennek őszintén örülök ... minden a pénz körül forog (aminek meg nem örülök).


3.
"Egyre erősebben hiszek a szigetüzemben és a piaci megvalósításban."
Takyka is említette, hogy a közösségi gondolkodás nagyon alacsony szinten van: "...távfűtéses panelházban túl meleg egy szoba, akkor automatikusan ablakot nyitnak az ott lakók, nem a radiátor hőleadását csökkentik..."
Ezért sokan próbálnánk a "kolonctól" megszabadulni.

2011-05-16
11:56:28
Előzmény: robert #14347#14356
Robert!

Te arra a tovább gondolásra "kényszerültél", hogy beiktass egy medence faktort is.
Nálam egyre szaporodnak a köz-gazdasági érvek némely megújulós beruházás ellen.
Még hiszem, hogy a sajátom OK, de úgy gondolom, hogy egyre többet értek meg mások megfogalmazatlan ellenállásából. Ezzel párhuzamosan a valóságtól elrugaszkodó elvárásokból is.

A fodrászatnál semmi konfliktus nincs. Az "állami" energia áremelés egy részét fizeti a kuncsaft. Jelenleg még.
A tulajdonos az, aki a saját érdekében valamennyit engedni kényszerül a hasznából. Jelenleg még.
Minden szereplő érvei kellően megállnak, de egyre jobban látszik, hogy általában a közösségi felhasználást nem lehet igazságosan összehangolni.

Ide rímel egy újabb hír:

www.privatbankar.hu/cikk/vallalatok/a_felhasznalt_energia_harmada_megsporolhato_42931

Ismét a "nagyban megoldható" kapja a legtöbb támogatást. Elképesztő, hogy mennyibe kerül 1KWh megtakarítása, kiváltása.

Írtam az egyik gyerekeméknél lebonyolított, lakás felújítással egybekötött, 1/3-1/3-1/3 konstrukcióban, erősen kifogásolható minőségben elvégzett programról.
Az eltelt tél eddig a pesszimistákat igazolja. A lakásban a hőérzet javult, de a gázszámlájuk valamivel nagyobb, mint amikor még egyedi szobafűtés működött.
Az ingatlan értéke csak virtuálisan emelkedett. A valós piaci ár jelentősen csökkent. Tehát azok jártak jobban akik házát nem korszerűsítették, vagy nem ebben a konstrukcióban.

A fórumban egyre erősödik a gazdaságossági vonal.
Lehet, hogy az én tapasztalataim is ennek a vonalnak a létjogosultságát erősítik?
Egyre erősebben hiszek a szigetüzemben és a piaci megvalósításban.

2011-05-16
09:55:24
#14353
Ez egy érdekes dolog,

Ezen a helyzeten csak a környezettudatosabb gondolkodás segíthet.
Pl. Soha nem értettem meg, hogy, ha egy távfűtéses panelházban túl meleg egy szoba, akkor automatikusan ablakot nyitnak az ott lakók, nem a radiátor hőleadását csökkentik (pl. takarással). Miért kell úgy gondolkodni, hogy "nem spórolok, úgysem érzi meg a pénztárcám". Micsoda kicsavart logika ez? Ha mindenki spórolna, akkor (egyszer csak) kevesebbet kellene fizetni nem?

T.
2011-05-16
07:13:39
Előzmény: szemi #14345#14347

Ha nem tudnak a bérlők és a tulaj közös nevezőre jutni, akkor minden marad a régiben. Igaz, hogy magasabb a rezsi, de nem keletkeznek új konfliktusok.

2011-05-16
02:09:43
Előzmény: robert #14333#14345
Robert!

Érdekes, hogy mennyire meghatározó vonzata alakulhat ki egy először csak műszakinak induló kérdésnek.

A tulaj üzlethelyisége exponált helyen van. Eleve alacsony bérleti díjat kér, hogy a legjobb dolgozókat tudja foglalkoztatni a bérlő. Így nála megy a bolt, másutt meg zárva vannak, annak minden járulékos kiadásával együtt.

A rezsi napkollektoros csökkentése a bérlő ötlete volt.

Amíg minden bedolgozója a fogát szívja, de fizeti a sorozatos energia áremeléseket, addig a csökkentés mértékét nem tudják (nem hajlandók) hasonlóan elosztani.
A logikájukat értem, mert ha a bérlő fizeti a beruházást, akkor ő a pénzét záros időn belül viszont szeretné látni.
Tehát be kellene szállni mindenkinek, aki az üzletet használja. Ez a flexibilitásuk és az eltérő munka mennyiségük miatt elképzelhetetlen.

A tulajnak mindegy. Minden számlát, az üzlettel kapcsolatos adókat, járulékokat ő fizet. Ezzel tehermentesíti a bérlőt, hogy annak csak pénzt kelljen keresnie. Fusson a bolt és tudja fizetni a bérleti díjat.
Ha ő szereltet fel rezsi csökkentő kollektort, akkor valamivel többel emeli a bérlő havi bérleti díját, mint amennyivel a gázköltség csökken.
Egy ilyen üzlet várható kifutása 4-5 év. Utána ki tudja mi lesz a helyén? Kell e oda kollektor?
Arról is van tapasztalata, hogy egy ilyen rendszernek vannak visszatérő fenntartási költségei is.

És itt megfeneklik a számítás.
Semmi akadálya, hogy a bérlő mint a munkához szükséges "szerszámot", szereltessen kollektort a saját rizikójára. Ha tovább áll, akkor viszi magával.
A tulaj nem fogadja el, hogy ezzel növelné (és "lelakhatná") az üzlet értékét.
Ehhez túlságosan hosszú a megtérülési idő.

A dolgozók előtt nem lehet elhallgatni, hogy nem lesz mindig és mindenkinek gázfogyasztás mentes melegvize. Felborul a jelenlegi, nagyjából reális gázfogyasztás felosztás bejáratott rendje.
Abból ami nekik megmarad a bérlőnek "leadás" (üzlethasználat) után, az a megélhetésükre kell.

Most kezdem megérteni, hogy miért lehetett sikeres egy közös kazános társasház (gáznélküli lakások!) átállítása napkollektoros hmv kiváltásra.
Ott eddig is m2 és lakószám szerint fizették a melegvizet, most is. Amit a kollektor megspórol az hasonlóan jelentkezik minden családnál.

Más házaknál, ahol régebben lakásonkénti melegvizes mérőket szereltek fel, nem sikerült a kollektorokra rábeszélni a lakókat.
Mindenki úgy érzi, hogy olyan kevés melegvizet fogyaszt, a közös költség feletti ráeső rész soha nem térül meg.

Elég nehéz dolog ez.

2011-05-15
11:18:58
Előzmény: szemi #14332#14333

Eddig volt egy közüzemi számla és egy rezsi költség. A rezsiköltség az óraállások szerinti fogyasztás bérlőkre történő szétosztásából adódott. Az bérlő számára a bérleti díj és a rezsi összege adta az infrastruktúra teljes költségét.

Most a tulaj kollektorokat szerelne föl abban a reményben, hogy csökkenni fog a közüzemi számla, neki több marad a zsebében.
Attól tart, hogy a bérlők ezután már lecsökkent óraállás után akarnak fizetni, de a beruházás költségébe nem szeretnének befizetni?

Jól értem a problémát?
2011-05-15
10:56:48
Előzmény: robert #14293#14332
Robert!

Engem már régebben megkerestek egy hasonló feladattal, de nem tudtam kielégítő javaslatot adni az "ipari" szerű felhasználáshoz.

Most vártam, hátha valakinek van valamilyen ötlete, és ismét megkerestem a fodrász szalont. Amit sikerült begyűjtenem, az most sem vitt előbbre.

Adott egy két-három munkahelyes szalon. A munkát előzetes időpont egyeztetés alapján 5-6 fodrász, körmös végzi. Egy bérli a szalont, és a használati idő, a munkák víz és áramigénye saccolt igénye alapján fizetik a rezsit, a költségeket. Ez nagyjából működik is.

A lényeg, hogy vannak reggeli kuncsaftok, tehát 06.00 órától 08.00-ig teljes nagyüzem. Ilyenkor tele tárolóra lenne szükség.
A napi beosztás hagyna némi időt a tároló feltöltéséhez. De egész nap van folyamatosan fogyasztás. Az kizárható, hogy a tárolót túl tudnák fűteni.
Még hétvégén is vannak egyedi kuncsaftok.
A délutáni és esti üzemhez gyakorlatilag egy teljesen feltöltött tároló is kevés lenne. Ráadásul a reggelieknek csak a gázzal melegítés maradna.

Azt sikerült megérteniük, hogy kiváltanánk egy bizonyos éves gázmennyiséget a kollektorral. De befektetni már nem akarnak, mert lehetetlen felosztani a bekerülési költséget.
Akkor működne a dolog, ha az üzlet tulajdonosa szereltetné a kollektort. De akkor ő ezt beleépítené a bérleti díjba, amit a fodrászok nem tudnak kigazdálkodni. Ráadásul a fodrászok több üzletben is dolgoznak, és az 5-6 fő sem mindig ugyan az.

Ördögi kör.
Próbáltam mini, gyors tárolós változatban gondolkodni, hogy legalább a nappalisoknak kevesebb gázt kelljen használni, de az ő bevételük egyedül nem bír el egy ekkora befektetést.

Egyelőre paff vagyok. Műszakilag semmi gond, de a használhatósághoz vagy egy soha meg nem térülő hatalmas rendszer kellene, vagy egy mindenkinek külön mérős gáz és kollektor hálózat, ami a változók miatt kivitelezhetetlen.

Lehet, hogy egy kisebb, a háznál működő családi műhelynél, esetleg kombinálva a lakásbeli hasznosulással könnyebben lehetne boldogulni.

Kíváncsian várom kurilak megoldását. Remélem lehet belőle tanulni!

2011-04-06
13:16:49
#13466

Energiavámpírok az óbudai óriáspanelben
Tenczer Gábor
Forrás: www.index.hu/belfold/budapest/2011/04/06/energiavampirok_az_obudai_oriaspanelben/

Magyarország legnagyobb társasházában, a 884 lakásos, háromezer lakója miatt Faluháznak is nevezett óbudai óriáspanelben közel 1,2 milliárd forintért szigeteltek, korszerűsítették az épületet egy éve. A próbaidő után most kellene átállni a lakásonkénti egyedi fűtésszámlára. Ám a közös képviselő egyelőre nem meri elmondani a számokat a lakóknak, annyira nagyok az eltérések a lakások között.


A nemrég elvégzett mérések szerint ugyanis többen a lakók közül egyáltalán nem fűtöttek télen: 0-ra tekerték a radiátort, mert úgy érezték, hogy a lakásban így is megvan a 18-20 fok. Arra viszont nem gondoltak, vagy ha gondoltak, nyilván elhessegették maguktól a gondolatot, hogy így a szomszédjuk fűti lakásukat a válaszfalon keresztül. Vagy másképpen megfogalmazva: energiavámpírként szívták a meleget a szomszéd lakásból.

Így a 884 lakásos házban van olyan tulajdonos, akinél 3000-4000 általános hőmennyiségegységet mértek legutóbb a fűtési idényre vetítve, környező szomszédjainál meg nullát, egyet, vagy 150-et. Azaz szinte egymaga fűtött ki a sajátjával együtt négy lakást. Ez forintban azt jelenti nagy vonalakban, hogy míg a nem fűtőknek 7-10 ezres lenne a fűtésszámla, a „kazánlakás” tulajdonosának meghaladhatná a 25-30 ezer forintot (havi átalányban).


Szerencsére a lakók még nem ismerik a számokat, a közös képviselő ugyanis nem meri elmondani nekik, attól tartva, hogy egymást fogják hibáztatni a nagy különbségek miatt. Réti Gyula szerint várni kell, amíg kitalálnak valamilyen igazságos kompenzációs rendszert a nagy különbségekre.

Réti szerint az tény, hogy a beruházás „szummában legalább évi 30-40 ezer forint megtakarítást hozott” minden családnak. Jelenleg béke van, hiszen a ház lecsökkent hőfogyasztását dobják szét 884 részre a lakosok között, fajlagosan egyenlő alapon (a lakás légköbméter-nagysága alapján), tehát mindenki azonos arányú csökkenést érzékel.

Most jönne a következő lépés, hogy a számlát egyedileg minden lakásban az elfogyasztott hőmennyiség után állítsák ki. Nem teljes mértékben ugyan, mert a ház közgyűlése korábban úgy szavazott, hogy a számlának csak az 50 százaléka legyen kiállítva az egyedi fűtés alapján, a másik 50 százalékot a ház átlaga adja ki.

"Nullán a radiátor, miért kell mégis fizetni?"

Itt következik azonban az a probléma, hogy többen vannak, akik egyáltalán nem vagy alig fűtenek. Ezekből a lakókból is többféle van. Egyesek reggel, amikor elmennek, lecsavarják a fűtést, amikor hazajönnek felcsavarják. Ez nem kifogásolható elvileg. Van, aki máshol lakik, üresen áll a lakása, amíg ki nem adja, vagy be nem költözik, természetesen ő sem fűt.

A Faluház projekt 2009-ben 123 nap alatt készült el. Kicserélték az ablakokat, leszigetelték és színezték a külső falakat és a tetőt házat, a 2004-ben korszerűsített a fűtési rendszert költségosztóval szerelték fel, napkollektorokat építette be a melegvíz-szolgáltatás rásegítésére. A tervek szerint a fűtésen 50 százalékot szerettek volna spórolni, ami meg is valósult, a melegvízköltségen pedig szintén 40 százalékot, amiből egyelőre még csak kb. 30 százalékot értek el. A közel 1,2 milliárdos költség 40 százalékát az unió és a kerület közösen, 33 százalékát az állam, 27 százalékát pedig a tulajdonosok állták.
Előfordul, hogy valaki nagyon tudatosan takarékoskodik, vagy szereti a hűvöset, és eszébe sem jut, hogy ezzel esetleg a szomszédnak árthat. Az egyik megkérdezett lakó például meg van elégedve a fűtésszámlával, igaz, náluk a hálószobát alig kell fűteni, olyan jó idő szokott lenni. Elmondása szerint körülbelül havi húszezer a számla télen, ami jóval kevesebb a felújítás előttinél. A beruházás neki személy szerint havi 3000 forintos terhet jelent hét évig, ami így megérte.

Olyan lakó is akad, aki nagyon jól tudja, hogy a szomszédjai fűtik, ha nem fűt az egész lakásban, de nem törődik vele. (Sőt, amikor néha „bedurrant”, azaz ráengedi a csapot, akkor gondosan letakarja hideg vizes ronggyal az érzékelőt.)

A lakók egy része már kapiskálja, hogy nagyok a különbségek, de nem egészen fogták fel a lényeget. Egy nullás fűtésű lakó például hosszasan azon zsémbelt, hogy hiába takarékoskodik ő, ha a szomszédja sokat fűt és felhúzza a közös számlát. Az persze eszébe se jutott, hogy a szomszéd a melege egy részével pont az ő lakását táplálja.

Természetesen többen átesnek a ló másik oldalára. Van, aki a jó meleget szereti (például a kisgyerekesek), és addig se veszi le a fűtést, amíg szellőztet. Hiába adott ki tájékoztatót a közös képviselő, hogy szellőztetés előtt zárják el a radiátort, és csak utána nyissák meg, rengeteg hő kimegy az ablakon. Sok az olyan idős, egyedülálló ember is a házban, akik az egész takarékoskodással nincsenek tisztában, és nem értik az összefüggéseket.

A felső sarokban lakni a legrosszabb

Eleve problémás a lakás elhelyezkedése: nem jó, ha több külső fala van, vagy ha a tetőnél van, a legkedvezőtlenebb pedig ha a ház felső sarkában húzódik meg, hiszen ezekben az esetekben külső falakat is fűtenie kell. Ezért ezek a lakások kompenzációt kapnak, aminek a mértékét a tapasztalatok alapján fogja a társasház a kezdeti 10-20%-hoz képest változtatni, ha ez szükséges.


A közös képviselő szerint Németországban például nem okoz problémát az ilyesmi: a kedvezőtlen elhelyezkedésű lakásoknak alacsonyabb az áruk, mint a kedvező ún. közbenső lakásokénak. Ezt Magyarországon az ingatlanpiac nem igazolja vissza.

A társasház vezetése megpróbált utána nézni, van-e hasonló problémával küszködő társasház Magyarországon, és ha van, hogyan sikerült megoldani a kérdést. Kiderült, hogy arányaiban még kevés költségmegosztót használó panelház létezik, de általában a lovak közé dobják a képviselők a gyeplőt, azaz rábízzák a lakókra, rendezzék el egymás között a nézeteltéréseket.

Réti Gyula szerint azonban felelőtlenség lenni torz értékek elé állítani a lakókat, azt azonban elismeri, hogy a sötétben tapogatóznak. A probléma előtt egyelőre a műszaki egyetem szakértője is tanácstalanul áll, neki is új ez a téma.


Pedig közeleg a májusi közgyűlés, ahol a közös képviselőknek virítani kellene az adatokat, kinél mennyi fogyasztást mértek, ki mennyit fizet(ne), ha átállnak a jelenlegi átalányról a már előkészített egyedi mérésre. Réti azonban azt fogja javasolni, hogy hiába a lehetőség, egyelőre maradjanak még egy-két évig az átalányszámlánál, és ha kitalálnak valamilyen igazságos rendszert, akkor álljanak át.

Bonus-malus vagy százalékcsökkentés?

Erre egyelőre még keresik a megoldást. Elképzelhető, hogy valamekkora minimálfűtést meghatároznak, ami alá nem lehet majd menni. Csakhogy ennek jogi korlátja van, nehezen kötelezhető fűtésre például az, aki nem is használja a lakását. Az is lehet, hogy valamilyen kompenzációs szorzót vezetnek be a mérések alapján, vagy büntetik a 0 fűtést, ahogy ez külföldön több országban elterjedt.


Felvetődött az is, hogy a majdani számla ne 50-50 százalékban álljon az egyedi és az átlagfogyasztásból, hanem kisebb, 40 vagy 30 százalék legyen az egyedi számla részesedése (amit korábban a mérések adatainak megismerése előtt már elutasítottak a tulajdonosok). Csakhogy ennek az lehet a hátulütője, hogy ha valaki nem érzi a zsebén közvetlenül a megtakarításának a hozadékát, az hamar leszokik róla. Azaz pont az egész projekt lényege veszhet el.

Pedig a mintaházat a többi panel is követné. Puskás Péter, óbudai alpolgármester, a program felelőse elmondta, hogy a beruházás előtt még csak 3-4 panelház indult a felújítási pályázatokon, most már több mint húsz. Sokan hallották ugyanis, hogy a Faluházban egy átlagos lakás fűtésszámlája 33-35 ezer forintról 17 ezerre esett. Puskás bízik benne, hogy a lakók megtalálják majd a jó megoldást az igazságos költségosztásra is.
2009-11-08
10:43:51
#3231
Sándor,

A közösségi rendszerek esetén külön venném:

1. társasházak, azok közül is a központi kazánnal rendelkezőeknél szerencsés a helyzet. Ott már kialakult egy elfogadott elszámolási rendszer, és van egy fűtő, aki független a többi lakótól. Műszakilag is egyszerű az elosztás. Nem szívességi, ennek megfelelően felelősség nélküli a szolgáltatás.

2. társasházak egyedi fűtős és melegvíz-előállítással.
Lehet, hogy ez a legkeményebb dió, mert mindenkinek bele kell egyeznie egy komolyabb átalakításba, el kell fogadnia, hogy valamilyen módon összeköti magát a hülye szomszéddal, valamint eddig nem látott költségek lesznek a fenntartással kapcsolatban.

3. családi ház, ahol családtag a szomszéd. Elszámolásilag ez az eset egyszerűnek tűnik, mert egy szülő-gyerek viszonylatban valamelyik fél lenyeli a költségeket, és nem is vár ellenszolgáltatást. Ha a távolság nem zárja ki a melegvíz átvezetését, akkor ok. Probléma a tulajdonosváltáskor léphet fel.

4. családi ház, ahol idegen a szomszéd. Ilyenkor az elszámolás miatti plusz munka és beruházásigény és a nehezen egyeztethető érdekek miatt nem igen működik a dolog.

Összességében én az 1. és a 3. esetben látom megvalósíthatónak a melegvíz elosztását. Ebből a kettőből is a központi kazánnal rendelkező társasházaknál érzem műszakilag és jogilag könnyen megvalósíthatónak közösségi napenergiás hőtermelést.Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  Kisközösségi napenergia hasznosításlapozz: « előző   1, 2
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva