Biosolar Forum => Hőszivattyú => Hőszivattyús tervek | lapozz: « előző 1, 2, 3 következő » |
payagyerekVálasz erre 2015-08-16 20:45:01 |
---|
Előzmény: robert #49050#49154 KS50-DC (kínai) A Gree-ről nem mondtam le, csak ezt csapatnom kell próbaként (ki kell nyomnom a szemét). Persze azért kicseréltem Grundfos BLDC kergetőre a wilo-t. Mondjuk elég munkaigényesnek tűnik a beállítása, mert a külső hőmérséklet arányában tudja a fűtési előremenő hőmérsékletét változtatni. Kinyesi a diagramot, amit összevissza lehet buzerálni. Amúgy hűt, fűt, HMV-t fabrikál. ![]() ![]() ![]() ![]() |
robertVálasz erre 2015-08-08 08:04:39 |
---|
Előzmény: payagyerek #49045#49050 payagyerek, Ez milyen márka? Lemondtál a szupi Gee-U-ról ??? |
payagyerekVálasz erre 2015-08-07 22:33:34 |
---|
Előzmény: takyka #49046#49048 Majd 1 mérés "mögmutassa"! Amúgy kövérebb az, csak a fotó nem adja vissza a mélységet. |
takykaVálasz erre 2015-08-07 21:58:43 |
---|
Előzmény: payagyerek #49045#49046 Már bocsi, hogy hirtelen lefikázom az új szerelmedet,de az a kondenzátor elég csirkének néz ki... T. |
payagyerekVálasz erre 2015-08-07 21:23:57 |
---|
#49045 Hamarost ezt kell felcuppantanom magamhoz csapatni: 5kW-os, inverteres levegő-víz hőszipka. Split felépítés (kültéri+hidrobox). Fűtőteljesítmény: 2700-6200W (fogyasztás 600-2080W) Hűtőteljesítmény: 2300-5300W (fogyasztás 600-1900W) Kültéri: BLDC 2 forgódugattyús kompresszor, EEV adagoló, vezérelt csepptálca és karterfűtés. Beltéri: Hidrobox, 3 utas motoros víz-váltószeleppel (HMV-t is fabrikál), 2kW-os cekászfűtéssel (vész esetére), kergetőszivattyúval, áramláskapcsolóval, lemezes hőcserélővel. A grafikus kijelzőn állítható az "Atyaúristen" is. (Többek közt az előremenő fűtővíz hőmérséklete a külső hőmérséklet függvényében. Bár oly mértékben buzerálható ezen paraméter, hogy ennek beállítása igen időigényes lehet.) Mondjuk a Wilo kergetőszipkát ki fogom cserélni Grfos BLDC-re. ![]() ![]() ![]() ![]() |
takykaVálasz erre 2015-07-13 17:38:06 |
---|
Előzmény: robert #48971#48973 Egy alacsony hőmérsékletű vizes fűtési rendszerrel a kondenzációs nyomás ( hőmérséklet) nem lesz magasabb, mint levegős kondenzátorral. A levegő gyatra fajhőjének és a delikvensek huzattűrő képességének kombinációja korlátozza a nagyon alacsony kondenzációs hőmérséklet elérését. T. |
payagyerekVálasz erre 2015-07-13 15:05:03 |
---|
Előzmény: robert #48971#48972 Ha pl. split levegő-víz gépet teszel padlófűtésre, akár jobb is lehet valamelyest a hatásfoka, mintha légbefúvósként használnád. És ez nem csak azért, mert padlófűtésnél kisebb lakáshőfokkal is beéred. Szóval csalafinta lehet. |
robertVálasz erre 2015-07-13 13:29:21 |
---|
Előzmény: payagyerek #48970#48971 payagyerek, Szóval a Gee-U-ban mégis minimum egy hőlépcsővel kevesebb van, mint akár a monoblokk, akár egy osztott levegő-víz HSZ-ben, mert kimarad belőle egy vizes hőcserélő. Más szóval a kalorikus kör közvetlenül a levegőt fűti, így már csak ebből adódóan is jobb a hatásfoka. Ha egy vizes hőcserélőben a hőlépcső 5 fok, akkor az 5 fok különbség már nagyon sokkal csökkenti a COP-t. Rosszul gondolom? |
payagyerekVálasz erre 2015-07-13 13:12:00 |
---|
Előzmény: robert #48969#48970 Nem. Van a split rendszerű (osztott), mikoris van 1 kültéri, meg van 1 beltéri hidrobox, melyeket a kalorikus kör gázcsövei (2db) kötnek össze. Létezik még a monoblokk rendszerű, melynek minden porcikája kívül a kültériben lakozik. Ennek okán vízkör csonkjai vannak, melyet nem árt fagyállózni és ezért kell rá még1 hőcserélő. |
robertVálasz erre 2015-07-13 10:39:53 |
---|
Előzmény: payagyerek #48968#48969 payagyerek, Te is tudod, hogy a saccolt adatok csak a közérzet javítására jók :) ... de a közérzet nagyban függ a fűtésszámlától. :-) ... a fűtésszámla pedig nagyban függ az időjárástól, tehát a közérzet lényegében az időjárástól függ :) Az a fő különbség, hogy a fűtésre is alkalmas klímában a kondenzor a beltériben van, a levegő-víz HSZ-ben pedig a kültériben és a hőleadásnál még egy hőlépcső közbeiktatódik? |
payagyerekVálasz erre 2015-07-13 10:32:16 |
---|
Előzmény: robert #48967#48968 ... de a közérzet nagyban függ a fűtésszámlától. :-) OFF Évek óta győzködöm a "tömeget" a hőszipka életképességéről. Annó még víz-víz "hívő" voltam, aztán (mivel ugrott a technika közben) már a levegő-víz gép is nyerő lett. Most meg már elég 1 pucér klíma is, ha az adott házikó oly hőszigetelt, hogy hőtechnikailag 1 gombócként viselkedik, tehát elég 1 "pontszerű" klímás fűtés. Szóval annyit győzködtem a népeket sikertelenül, hogy mára már ez nem célom (nem vagyok én Jézus). Ha napelemmel megtermeled magadnak, akkor nem kell győzködni. Az csak 1 plusz tapasztalás közben, hogy mindenütt (nálam is) gázár alatt ketyegnek, vagyis napelemtelen helyre is rentábilis. Nekem elég annyi, hogy ahová kiajánlok hőszipkát, de mégsem fasza, ott már rég beverték volna a pofám. :-) Más. Annak én nem néztem utána, hogy van-e ugyanezen kalorikus körrel szerelt kültérinek gyári hidroboxos megoldása. |
robertVálasz erre 2015-07-13 10:11:34 |
---|
Előzmény: payagyerek #48966#48967 payagyerek, Te is tudod, hogy a saccolt adatok csak a közérzet javítására jók :) A klíma adatlapot nézve a levegős beltéri a maga egyszeri hőlépcsőjével (egyből a levegőt fűti) biztosan kedvezőbb képet mutat, mintha egyel több hőlépcső lenne beiktatva. Van ezeknek hidroboxos hőszipkájuk is, talán annak az adatlapján szerepel! Jobb lenne a légfűtésnél maradni? *** 2007 -47% 2008 +40% 2009 -11% 2010 +10% 2011 -1% 2012 -16% 2014 +8% 2015 -18% |
payagyerekVálasz erre 2015-07-13 09:57:01 |
---|
Előzmény: robert #48963#48966 Ilyen tabellát nem fox találni, hisz ez 1 klíma, ami közel azonos fűtési hőfoktartományban műxik. Ha majd egyszer lesz ilyen gyárilag hidrobox-al, mely akár 30-tól 60°-ig üzemelhet, akkor biztos lesz hozzá. Nem közjegyzős, aranykeretes műbizonylat egyik sem. Csak fogyasztást mértek és csak az előző éves gázfűtéses költségekkel lehetett összehasonlítani. Azért valljuk be, mindenütt napelem van. (nem oly fontos a hihetetlen precíz mérés) |
robertVálasz erre 2015-07-13 07:57:20 |
---|
Előzmény: payagyerek #48961#48963 payagyerek, Tehát nincs cekász sem a beltériben sem a kültériben. "... -15-ben mondjuk 2600W-ot fogyaszt ahhoz, hogy le tudjon adni 3500W..." Azt a táblázatot hiányolom, ami a Panasonic leírásban is szerepel: felvett és leadott teljesítmény különböző hőfokon. "... mindenhol 3,5 SCOP felett nyesték szezonálisan a telet. Volt gép, ami 4 SCOP-t adott a fűtésszezonra..." Erről a split-klíma típusról, vagy másmilyenről van szó (milyen)? Ezt hogy mérték ki (főleg ha légbefúvásos a beltéri)? A HSZ mellett nem működött más fűtés? |
payagyerekVálasz erre 2015-07-12 21:48:03 |
---|
Előzmény: robert #48957#48961 A beltériben nincs cekász, mint ahogy egyik klímában sem. Ám pont az a lényeg, hogy nem is kell! Tudod, hogy -30-ig képes fűteni és -15-ig nem kókad le a teljesítménye a névleges teljesítményéről. (-20-ban 97%-ot tud) Tehát szó sem lehet cekászról. Persze -15-ben mondjuk 2600W-ot fogyaszt ahhoz, hogy le tudjon adni 3500W-ot (ezek hasraütött számok), de az a lényeg, hogy ekkor is COP 1 fölött fűtünk vele. +10-ben meg 100-200W-al elbattyog. Amiért én ráharaptam annak a műszaki felépítése az oka, közte az utóhűtő. Ha megsasolod a nyomás-entalpia diagramot, ott is látszik, hogy számottevő hatásfoknövekményt ad. Annó is 1 egész COP növekményt mértem az utóhűtőre. Az, hogy -30-ban is le bír nyomni 50°-os kondihőmérsékletet a kaszkádfelépítésnek köszönhető. Az elmúlt telet direkt 1 szem klímával fűtöttem végig. Ez 1 Daikin, mely szintén 3,5kW-os, de "normál" felépítésű. Vagyis "csak" BLDC kompresszor, steppadagoló. Ez a gép elég volt az egész házamra 27,5° tartására. Csak akkor kókadt le a lakáshőfok 26-ra, mikor 1-2 hajnalban -13, -15° volt. Vagyis ekkor nem bírt annyit adni, amennyi kellett volna. Ilyen paraméteren úgy kb. 2kW kimenő teljesítményről beszélhetünk. Ha ez a Gree ekkor is nyesi a névleges teljesítményt, akkor fasza. (A műszaki felépítéséből erősen gyanítható.) Félig OFF. Ahol lékkazánt is cuppantottunk napelemrendszer mellé, ott mindenhol 3,5 SCOP felett nyesték szezonálisan a telet. Volt gép, ami 4 SCOP-t adott a fűtésszezonra. Szóval mára fejlődött annyit a technika, hogy a levegő hőforrású gépek is gázárnál jobban dolgoznak. Vagyis ha nincs napelem, akkor is alternatíva a gázkazán helyett. (persze ha jó paramétereket tud kapni a fűtésoldal felől) Ezért hagytam abba itthon is a víz-víz rendszerű hőszipkázást. Nameg mert elnyeletni nagyobb gond, mint felszivattyúzni. Nem ismerek senkit, akinél menne ez a fajta klíma. Ez 1 nagyon új portéka. Még az importőr sem tudott róla olyan mértékben, ahogy én már belemerítettem a bugyuta búrámat. Tulajdonképp én jeleztem felé, hogy az 5kW-os gép műszakilag gyengébb, mint a 2,6-os, 3,5-ös. Az meg nagyon valószínű, hogy én leszek az első olyan barom, aki azért veszi, hogy ráakaszthasson 1 hidroboxot vízfűtésre és onnantól kezdve már pontosan mérni is képes lesz. Doksit küldöm. |
takykaVálasz erre 2015-07-12 20:36:17 |
---|
Előzmény: robert #48955#48959 HMV "Külső hőcserélővel megoldható." Technikailag igen, de nem ez a szokványos. Ha nem barkács rendszerben gondolkozol, kérdés, hogy kellően rugalmas lesz-e a telepítő és megcsinálja neked, vagy megint jön a "nem így szoktuk, nem lesz az jó". Puffer kiiktatása fűtési körből jó gondolat, ha a HSZ kellően le tud modulálni. "A barkácsolás miatt gondolom ugrik a garancia." Illetve hogyan lesz rá geo-d? "Te az SK hőszipkád használod?" Most nem, túl meleg van. :-) Egyébként végig használtam a múlt szezonban (éjszakai áramról). Viszont mértékadó adatokkal nem tudok szolgálni, mert vannak még hibái, illetve kiaknázható tartalékai COP javítás terén. Ezeket a köv szezon előtt javítanom/módosítanom kell(ene). T. |
robertVálasz erre 2015-07-12 13:59:35 |
---|
Előzmény: payagyerek #48956#48957 payagyerek, "... lényeg, hogy a durva mínuszokban is képes hőszivattyúzni (cekász nélkül)..." Ez honnan derül ki? A beltériben nincs cekász? Átküldenéd a szervizkönyvet? Ismersz valakit, akinek van tapasztalata erről a HSZ-ról? Milyen konkrétumokkal szolgál? Neked ugye van elegendő mennyiségű talajvized, az SK hőszipkád azt eszi. Akkor miért szeretnél légkazánt venni? Neked mennyi a fűtési hőszükségleted évente? |
payagyerekVálasz erre 2015-07-12 12:15:40 |
---|
Előzmény: robert #48952#48956 Nem találni ilyet róla. Csak szezonális COP van (4,6 SCOP), meg ez a diagram (ez is csak a szervízdoksijában). Konkrétabb adatokat nemigazán lelsz róla, de talán nem is cél. Hiszen az a lényeg, hogy a durva mínuszokban is képes hőszivattyúzni (cekász nélkül), betervezheted -15°-ra. A többit meg Te is tudod, hogy mennyi a téli átlaghőmérséklet. Ami inkább lényeg az én szemszögemből: -csemege kalorikus kör -2,5 soros a kültéri hőcserélője (nem 2, hanem kétésfél!) -meglehetősen halk (kültéri is) -teljes mértékben rá alapozható a fűtés -jó hatásfok -igen kicsiny teljesítményre is le tud szabályozni (fontos!) -nem csúnya (szerintem kimondottan szép) -a mai divatkütyük is benne lakoznak (wifi ökörség, rádiófrekis-hőmérős távírnyó, mellyel akár a szomszéd szobából is veretheted) -jó az ára Az árról 1 kis kitérő. Ugye -15-re méretezünk hőtechnikailag. Tehát ha ekkor kér a házikó 3,5kW-ot, akkor ehhez 7kW, vagy annál nagyobb gépet kell venned, mert -15-ben cca. a felére kókad le a kimenő teljesítmény. No de akkor nézzük a 7kW-os normál felépítésű gép árát és kiderül, hogy ennél drágábbra jön ki. Hangosabb is. Nem is tud 2,5kW alá leszabályozni az átmeneti időkben (+ fokokban). Ergo nem jó vétel az akkora nagyságú (és drágább), amely elégséges volna -15-ben a házikónkra. Szándékomban áll majd ebből a 3,5-öst (12kBtu) venni, rányesni 1 hidroboxot, oszt mérni. Az igazsághoz hozzá tartozik azért az is, hogy bár 3 teljesítménylépcsőben van ez a típus, mégsem mind ugyanaz! A 0,9kBtu, 12kBtu gépek (2,6kW, 3,5kW) injektorosak is (utóhűtővel). Nekik 4,6 az SCOP-juk. Ám a 18kBtu-s (5kW-os) gép csak 2 lépcsős kompresszort tartalmaz, utóhűtő és injektor nélkül. Így ő csak 4 SCOP-t nyom. |
robertVálasz erre 2015-07-12 11:31:30 |
---|
Előzmény: takyka #48954#48955 takyka, "Ha jól sejtem, nincsen geo villanyod." Van kapcsolt 3 fázis (3x30A) órával, nulla kihasználtsággal. Valószínűleg 0Ft költséggel átváltható GEO-ra. "Van egy zajos, rusnya kültéri egység, amit valahova el kell helyezni úgy, hogy a hűtőközeg csövezés a lehető legrövidebb legyen." A ház mögött (északi oldal, kerítés 1 méterre a faltól, szomszéd házak 30 méterre) 3-4 méterre a gázkazántól. "Már nem emlékszem pontosan a hmv tartályod kialakítására, de ahhoz, hogy jól működjön a dolog, böszme nagy hcs felület kell." Külső hőcserélővel megoldható. Viszont valószínűleg érdemes lenne a fűtést leválasztani a tartályról, hogy a tárolás ne okozzon veszteséget. "Ehhez képest régi kazán lerúg a falról, új felcsavaroz, némi kis csőcsatlakozás igazítás és kész." Elférne a jelenlegi kazán közelében. "Viszont Paya olyan árat mondott az új szerelmére, ami (némi barkáccsal) nagyon kívánatossá tenné a dolgot a te esetedben is." A 300 ezres Gree split-klímára gondolsz? A barkácsolás miatt gondolom ugrik a garancia. Te az SK hőszipkád használod? |
takykaVálasz erre 2015-07-12 11:09:10 |
---|
Előzmény: robert #48953#48954 Csak a szokásos. Ha jól sejtem, nincsen geo villanyod. Azt ki kell építeni. Van egy zajos, rusnya kültéri egység, amit valahova el kell helyezni úgy, hogy a hűtőközeg csövezés a lehető legrövidebb legyen. Már nem emlékszem pontosan a hmv tartályod kialakítására, de ahhoz, hogy jól működjön a dolog, böszme nagy hcs felület kell. Ehhez képest régi kazán lerúg a falról, új felcsavaroz, némi kis csőcsatlakozás igazítás és kész. Viszont Paya olyan árat mondott az új szerelmére, ami (némi barkáccsal) nagyon kívánatossá tenné a dolgot a te esetedben is. Nagyon-nagyon. :-) T. |
robertVálasz erre 2015-07-12 10:20:44 |
---|
Előzmény: takyka #48951#48953 takyka, Ha hűteni is kellene a házat, akkor nem vacillálnék ennyit. Milyen hátrányokra gondolsz? |
robertVálasz erre 2015-07-12 09:27:44 |
---|
Előzmény: payagyerek #48950#48952 payagyerek, Gree U-Crown széria: Hiába kerestem COP diagramot (legalább a szokásos -15, -7, +2, +7 fokokra) nem találtam ehhez a géphez. Hol lehet egy részletesebb adatlapot találni? |
takykaVálasz erre 2015-07-11 21:53:28 |
---|
Előzmény: robert #48949#48951 900-ból hsz beüzemelve, geo villany kiépítéssel, nem az a "bemegyek a boltba, leakasztom a polcról" kategória. Nem biztos, hogy megéri váltani úgy, hogy 10 éves távlatban csak egálra jön ki. hűtési igény nélkül nincs sok előnye a Hsz-nek. Hátránya viszont azért akad. T. |
payagyerekVálasz erre 2015-07-11 21:41:13 |
---|
#48950 Van már klíma is elérhető áron, minden földi csemegével megáldva, fűtésre kihegyezve (Gree U-Crown széria). Injektoros, 2 forgó dugattyús, 2 lépcsős (kaszkád felépítés 1 motortengelyen), utóhűtős, csepptálca- és karterfűtéses, wifi buziságos, rádiófrekis távirányítós, vízszintben is motoros ficánkolású légterelős. -15°-nál 100%-on battyog, -20-nál 97%-on, -30-nál 80%-on. klíma képek: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ilyenre rakni 1 efféle hidrobox-ot és szintén nem kell a tartalék cekászfűtés (kiugorhat belőle). Szerintem csudaszép beltérije van a klímának, úgyhogy akár meg is maradhat vizesre átalakítva fan-coil-ként. hidrobox kép: ![]() |
robertVálasz erre 2015-07-11 20:21:56 |
---|
Előzmény: takyka #48948#48949 takyka, "Ha jól tudom, a leolvasztást beleszámolják a spf-be." Igen, de a COP-be nem. A 13.500kWh energiaigény mellett én is 40.000Ft költség-csökkenéssel számoltam évente. Ez alapján maximum 400 ezres beruházási többletköltség lenne elfogadható. Ha tehát a gázkazán cseréje tokkal-vonóval 500 ezer, akkor a HSZ beállítása 900 ezerbe kerülhetne. Talán nem reménytelen. |
Biosolar Forum => Hőszivattyú => Hőszivattyús tervek | lapozz: « előző 1, 2, 3 következő » |