Biosolar Forum  =>  HANGSZIGETELÉS  =>  Hangszigetelés a tetőtérben
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-10-29
09:21:42
Előzmény: szocsmarci #34775#34806
szocsmarci,

A szöveget és az ábrát a Jüllich Glas tervezői segédletéből vették át.
Szerintem is egy szilárdtestfizikai szócikk fatális félrefordítása történt.

szocsmarciVálasz erre
2012-10-28
20:58:36
Előzmény: robert #34769#34775
Ebből az derül ki, hogy ami jó elektromos szigetelő, az jó hangszigetelő egyben. Biztos a rádiózáshoz kapcsolódóan lett angolról magyarra leferdítve valami, ott vannak elektronok is, meg decibelek is. És a nagy "fehér zaj".
2012-10-28
18:37:45
#34769
Ki érti, hogy jönnek az elektronok a hangszigeteléshez?
www.uvegkalmar.hu/divizio1.html
2010-03-24
11:07:36
#4854
No igen, kizárni teljesen nem lehet a külvilágot. Nekem körbe mindenhol jönnek a hangok (nem a fejemben), ha már halkabb lesz, kevésbé fog zavarni. Viszont a belső térben nem szeretnék semmilyen plusz hő vagy hangszigetelő bevonatot felvinni, mert szeretem a fa falfelületek látványát, meg a térből sem akarok többet elvenni.
2010-03-24
00:17:31
#4842
Plaszlo,

Nálunk a tetőtér 20cm kőzetgyapot szigetelésén és a dupla gipszkartonon nem jönnek át a zajok. Azt azért mi is meghalljuk, ha a nyestek randalíroznak a tetőn.
A fóliák is jól zárnak. Néha viszont a fürdőszobai szellőzőből, a konyhai páraelszívóból és a kandallóból ugatnak a kutyák.
2010-03-23
23:02:49
#4838
Robert,
tudom a hangszigetelés külön terület, komoly számításokat igényel és nehéz feladat kiszűrni, csillapítani a hangokat. Az erre vonatkozó kérdésemben a kőzetgyapot bizonyos szintű hanggátló, hangelnyelő képességére utaltam, ami egy puha vastag anyag, elvileg jobban kell csillapítania a hangokat, mint egy viszonylag merev, és kis testsűrűségű anyagnak.
Aki már élt vékony falú faházban, tudja, hogy nincs nagy (szinte semmi)hanggátló, hangelnyelő képessége. Ezért minden kis eredmény is eredmény. A tetőszigetelés a 10 cm-es vékonysága ellenére érezhető tompítást adott, pl. esőt már csak komolyabb intenzitásnál hallani. Amíg nem volt, tisztán lehetett hallani, amint a rigó hajnalban leszáll a tető gerincére és oda-vissza végigfut rajta. Ezt egy ideig minden reggel 4 óra körül elvégezte. Nem tudom végül leszokott róla, vagy csak megszoktam és már nem ébredtem fel rá. Sajnos ma reggel kellett tapasztalnom, hogy a gerle landolása még mindig hallatszik. :-(
Szóval a vastag téglafalnak vannak el nem évülő érdemei. Amit el szeretnék idővel érni, jobb hőszigetelő képességet és kevesebb beszűrődő zajt. Szomszédban van négy idióta kutya, nagy hangerővel és fáradhatatlan aktivitással. De még behallatszik a hangosabb beszéd, a szomszédok zörgései, az autók zaja, stb. Tudom nem lehet ezt teljesen kiszűrni, de jó lenne valamit érezni a bezárom az ajtót és kinnreked a világ feeleeng-ből.
Az ablakokat idén tervezem korszerűsíteni thermo és vastagabb sima üvegekkel. A Teschauer ablakok belső felében lesz csak kicserélve az üvegtábla thermóra, a külsőben szimpla 4 mm-es üveg marad, így majdnem 3 rétegűként fog viselkedni, ami a mostani 2 x 3 mm-es után biztosan érezhető lesz hanggátlásban is.
2010-03-23
22:35:13
#4837
Hyper,
raktam kőzetgyapotot, a tetőterem szigetelését a múlt nyáron végeztem. Bár eleve utálom az üveggyapotot és a kőzetgyapot sem sokkal finomabb érzés, de egyáltalán nem elviselhetetlen. Próbáltam kesztyűvel rakni, de kényelmetlen, így szabd kézzel dolgoztam végig, a végén már fel sem tűnt, hogy szúr. Este volt kellemetlen, zuhanyozás közben és után az alkaromon volt olyan érzés, mintha milliónyi kis tű szurkálna, de max 1 napig éreztem, utána elmúlt. És ez beltérben volt, jórészt fej fölött, nyári melegben izzadva. (ennél rosszabb csak a hőtükrös párazáró fólia felrakása volt a tetőcsúcsban, amikor úgy éreztem magam, mint grillcsirke a sütőben) Ehhez képest a szabadtéri kőzetgyapot felrakás vidámmenet lenne a beltérihez képest.
A munkában arra gondoltam, hogy a fa alap miatt speciális gúzolás, rabitzháló felrögzítés, két rétegben felkenés, simítás és utána vakolás. Most így végiggondolva a hálózás a kőzetgyapotnál is áll, csak később.
Viszont, ami még nem hagy nyugodni: az eps lapok ragasztója idővel a rezgésektől és a fa "dolgozása" miatt elválik a fa felülettől. Ugyan ez nem következik be a Hyperthermnél? Mert ahogy elmondtad, ennek éppen az a lényege, hogy együtt van az alappal, egy tömböt képez.
Hangszigetelés:
Nem vagyok szakember, de sok mindent elolvastam, összegyűjtögettem, tehát amire hivatkozni tudok az az általam összegyűjtött info innen-onnan. A kőzetgyapotnál azt mondják, a hogy a hang a kőzetgyapotban rezgéseket kelt, és ezek a rezgések az elemi szálak súrlódása miatt hővé alakul, ezáltal elnyeli a hangok egy részét. A Hypertherm, egy viszonylag merev szerkezet, ami a fával egy egységet képezve mint nagyobb tömegű test, csillapíthatja a kinti világ zajait. De mi történik, ha elválik idővel a fától, akkor ez is csak erősítőként funkcionálna?
2010-03-23
21:17:57
#4834
Plaszlo,

A magas frekvenciájú rezgés (magas hang) simán visszaverődnek a külső burkolatról/vakolatról. Az alacsonyabb frekvenciák (mély hang) elnyeléséhez egy külső tömeg, majd a külső tömeg rezgését/energiáját elnyelő puha anyag szükséges. A kőzetgyapot ilyen. A normál EPS nem alkalmas a zajcsökkentésre. A zajcsökkentésnél, mint a hőszigetelésnél is rendszerben kell gondolkodni. Ezért a nyílászárókat is úgy kell megválasztani, hogy ne rontsák le a falazat csillapítását.
Az akusztika egy külön szakma, aminek megvannak az anyagai és fogásai. Ha fellapozod egy szigetelőgyártó katalógusát, akkor külön fejezet foglalkozik a hangszigeteléssel (isover, rocwool).

Milyen zajforrások vannak a környezetedben?

hyper,

Valóban nagyon kellemetlen tud lenni, ha a kőzet vagy üveggyapot szálai a bőrre jutnak, vagy belélegezzük. Ennél már csak a cementpor beszippantása rosszabb.
2010-03-23
20:25:02
#4833
Kedves Plaszlo!

Végre egy hangszigetelési kérdés :-)
Kedvenc táblás rendszereimnek remek hang felerősitő képessége is van.
A mélyebb tartományban erősitő hatása,a magasabb tartományban viszont kétségkívül van hangelnyelő képssége is.
A hallásküszöb általában 14-16000 Hz hez közelitve javul az biztos

Az ,hogy az átlagos zaj inkább az alacsonyabba esik ,erről a környezet tehet és nem az EPS,vagy a közetgyapot:-)
Aki kopogtatott már meg dryvitot ,vagy közetgyapot szigetelést tudja olyan a hangja mint a dobnak.
A hypertherm nem kong,nem szólal meg a mögöttes üreg.
(nem bass reflex)
A mély 600Hz alatti tartományban biztosan kevesebb hangot enged át.Ennek magyarázata a fizikai kapcsolat miatt együttmozgó faltömeg ,nehezebb mozgásba hozni ,ezáltal hangsugárzásra ösztökélni.
A könnyebb de jobban szigetelő hyperthermnél a kicsit nehezebb (180Kg/m3) jobb a mélyhangok ellen a tömege miatt.Szerncsére lehet szendvicsben is vakolni pl 5cm nehezebb ,és 5 cm könnyebb igy Kb 15% kal kissebb elméleti szigetelési hatásfokkal fizethetünk egy jobb hangszigetelésért.

Na de tényleg komolyan
A táblás rendszerek mintegy membránként viselkednek.Tudnak viselkedni ,hisz pontokon vannak rögzitve.
Mondhatnám kissé hifisen lapsugárzók.(lengőcséve nélkül)
A rezonancia pontjuk magasabban van ,mint a kicsit nehezebb ,és homogén kapcsolatú hypertherm-nek.
A hypertherm együtt mozog a fallal a táblás rendszerek külön muzsikálnak ,ez a tömör lényeg.
Az ,már egy külön fejezet ,hogy a lukacsos tégla vékony falai miként erősitik a pontonként rögzitett lapok hang átadását ,nos ez már egy másik történet.

Árban a hypertherm ,munkaráforditásban ,meg több.!?
Beszélgettem egy közegyapotos szigetelővel aki a következőket mondta,lehet hazudott.
4500 Ft/m2 alatt nem rak közetgyapotot ,mivel a keletkező szálakkal szemben védekezni kesztyűvel sem ,védőruházattal sem lehet eredményesen. Az állandó viszketés a ruha alatt kellemtlen ez miatt nem nagyon szeretik rakni. Én nem raktam, ugyhogy kérdezem ,ez igaz?
A legjobb hypertherm komplett munkadij amiből ki is jött a kivitelező 1800Ft/m2 egy vakolt 5 cm kézzel kevert kőporral szinezett esetben.(2006)
A legtöbb eddig 3600Ft volt egy 10 cm vastag géppel szórt ,de 4 m aluléccel 3mm eltérésnél nem elfogadható eltéréssel. (igy kérte a tulaj)


2010-03-23
17:01:17
#4825
Hyper,

Az általad javasolt 10 cm-es Hypertherm szigetelés hogyan viszonyul szintén 10 cm rétegvastagságú Rockwool inhomogén kőzetgyapot hő és hangszigetelő képességéhez?
Faháznál a hangszigetelés is fontos tényező. Ha jól látom árban a Hypertherm van előnyben, munkaráfordításban már kevésbé.
2008-12-29
19:45:26
#1316
szigeti,

Gondolom, ha láthatóan süpped a padló, akkor tyúklépésben haladva feltérképezheted az egész tetőteret, ami megmutatja, hogy hol futnak a gerendák (ott ugyanis nem süpped).

Ha van lehetőséged 8 cm-el emelni a padlózat szintjét, akkor a a gerendákra merőlegesen 50 cm távolságra fektetett párnafákra hajópadlót kellene rakni.

Amennyiben nem tudod emelni a szintet, akkor fel kell bontani a szőnyegpadló alatti deszkázatot és szakszerűen újra rakatni.
2008-12-28
13:35:38
#1313
Sziasztok!
2007-ben vettünk egy éves könnyűszerkezetes házat, melynek a tetőtere be van építve.
Sajnos valszeg kontárok készíthették, mert a szőnyegpadló alatti rész süpped és nyikorog. Szerintünk ez valami pozdorja lehet. Nincs alatta semmiféle hangelnyelő anyag.
Mit tanácsoltok? Szedjük fel és tegyünk alá valamilyen anyagot? De mit mennyit milyen vastagot? Egyszerűen az őrületbe kerget a nyikorgás és a zaj.
Köszi
2008-08-19
08:44:42
#1018
A hangszigetelés szempontjából a tégla válaszfalakkal kapcsolatban csak annyit, hogy ne próbáljatok semmilyen rugalmas anyagot a falazat alá tenni, viszont arra ügyeljetek, hogy a padló, illetve a padló tartószerkezete (akár fa, akár beton) ne érintkezzen a fallal. Ebben az esetben a rezgések nem juthatnak át egyik szerkezetről a másikra.
A hang könnyen átjuthat a vékony beltéri ajtókon, és az ajtók keretén, ha a keretek körül nem megfelelő a rések kitöltése. Oda kell még figyelni hogy a tetőtér fölötti födém (gondolom fa) és a tégla falak (koszorúk) közötti rések zárására is. Mindennemű faláttörésen, például a fűtés csövei körül (de magán a csöveken is), vagy az elektromos hálózat csövein remekül áthallatszik minden. Alkalmasan megválasztott útvonallal mindez kiküszöbölhető.

Nagyon oda kell figyelni a fal tetején kialakított beton-koszorú vasalás folytonosságára, és arra, hogy a mozgó szerkezeti elemek (pl. szarufák) és a fal között a várható legnagyobb alakváltozásnál nagyobb hézag maradjon. A hézagokat a lezárások készítésénél rugalmas anyaggal kell majd kitölteni (kőzetgyapot, stb..).
A tégla fal és a gipsz, vagy fa-szerkezet találkozásánál lécekkel kell majd takarni a másképpen el nem tüntethető repedéseket.

2008-08-18
20:52:29
#1015
Köszönöm.

Nálunk a tetőtérben is tégla lesz, már ki is van szállítva.

Szerinted mire lehetne figyelni tégla esetben?

Szép napot!

Enikő


2008-08-18
17:53:33
#1012
Enikő,

A földszinten a helységek között nem terveztünk extra hangszigetelést kiépíteni, 10 cm vastag válaszfal-téglát használtunk.

Főleg a tetőtérből a földszint irányába, és a két tetőtéri lakrész között akartunk zajvédelmet kiépíteni.
A tetőtérben a tagoltság és a nagy belmagasság miatt döntöttünk a könnyűszerkezet mellett. A lakrészeket elválasztó falak (a leírásban is szerepel), két egymással nem érintkező dupla falként került kialakításra.

A hajópadló párnafái 20cm széles és 20mm vastag alátét lemezre kerültek. Ezeket a régi GARZON bútoraink oldalelemeinek hosszanti szétvágásával nyertük (recycling). Az alátát lemezeket Isover TDPT 20/20 lépéshang-szigetelő lemezre fektettük.

A könnyűszerkezetes válaszfalak alá a Rigips (vagy Knauf) rendszerszalagot tettük.

2008-08-18
13:31:41
#1011
Szia!

A hangszigetelés leírásához lenne pár kérdésem.

Nálunk most kezdik majd a válaszfalakat, téglából.

Azt keresgélem, mit lenne jó tenni hangszigetelés ügyeben.

Nálatok miért nem tégla válaszfalak vannak?

Milyen anyag konkrétan az a "20mm vastag nagy teherbírású szálas hangszigetelő úsztatóréteget", amit a padlónál használtatok?
És a 20cm széles és 20mm vastag alátét lemez?
És a rugalmas szalag a válaszfalak alatt?

Előre is köszi.

Enikő
Biosolar Forum  =>  HANGSZIGETELÉS  =>  Hangszigetelés a tetőtérben
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva