Biosolar Forum  =>  Világmegváltó ötletek  =>  Vákumradiátor
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2016-09-19
11:23:14
#50280
A szellemi egészségünk megóvása érdekében töröltem az utóbbi napokban feltett hozzászólásaokat :( Legalább mi agyunk helyén ne legyen vákum :)
2014-11-24
14:12:20
#47855
A vákumradiátor és vákumcsöves kollektorral analóg működésű a "Hőcsőves hőcserélő"

Meg tudja valaki magyarázni, hogy jön ki 1000-szeres a hatásfok? Miért jobb ez a konstrukció, mint egy ellenáramú hőscserélő? Ez is csak egy olyan "játék a szavakkal"?

GE PIPE - Hőcsőves hőcserélő
- egy igen egyszerű berendezés, amelynek segítségével hő közvetíthető egyik helyről a másik helyre
- egy hagyományos rézcsővel összehasonlítva, ugyanolyan hőmérséklet különbség mellett, több mint ezerszeres hőmennyiségnek az átadására képes
- megelőzi valamennyi összehasonlítható hőcserélő rendszer teljesítményét
- ugyan nem az egyetlen hőátadási módszer – viszont ez a LEGJOBB és a LEGKEDVEZŐBB!

A cső egyik végének a melegítésével a benne lévő folyadék gőzzé válik. A gőzrészecskék elvándorolnak a cső másik hidegebb végébe, és ott a kicsapódás által leadják a hőt, majd a kicsapódott folyadék visszavándorol a gőzképző részbe. A folyamat mindaddig ismétlődik, amíg a cső két vége között hőmérséklet különbség áll fenn.
www.greenestate.hu/ge_pipe_hocsoves_hocsereleo2014-11-13
09:23:34
Előzmény: szocsmarci #47735#47736
szocsmarci,

Nagyon köszi :) Azt hiszem ez a Bajkonur-technológiás szenzációs szovjet találmány is megér... na nem is az árát, de legalább egy új témát :)

Biztosan a kavitációs kazánhoz is lehet csatlakoztatni, de úgy látom, hogy az ion-kazánosok nyomatják.

"Fantasztikus Újdonság !!! Szeretne spórolni egyszerű módon, egy forradalmi újdonsággal?"

Ha valaki nem tudná, hogy milyen előnyökkel jár, ha vákumradiátort vásárol, az ortodox Dunefer lapradiátor helyett:

"A vákuum radiátor azért hívjuk így, mert a zárt bordákban alacsony nyomást (közelít a vákuumhoz) hoznak létre a gyártáskor.
Az egyes bordákban lévő kis térfogatú folyadék pedig nagyon jó termikus hatást fog eredményezni!

A vákuum radiátor bordáiban levő kis mennyiségű speciális folyadék, a működési elv különlegessége következtében már 35ºC -on gőzzé alakul.
A tagokban lévő gőz felszáll, így nagyon hamar és egyenletesen melegítve fel a radiátort. Majd a bordák tetején lecsapódik, ezzel ismét folyékony halmazállapotúvá alakul és a belső felületen visszafolyva, alulra kerülve, az átfolyó fűtő közeg hatására ismét felforr. Ez a ismétlődik folyamatosan, létrehozva egy állandó körforgást, ezáltal fenntartva a folyamatot.

A fűtőközeg további hőfok emelkedésével a gőz hőmérséklete is növekszik.

A gőz összes hőtartalma a forrásban lévő folyadék hőtartalmából és a párolgáshőből tevődik össze.
A gőz jó hőhordozó. Ezt igyekeznek minél jobban kihasználni a gőzüzemű hő technikai berendezésekben, így például a gőzkazánokban, a gőzüzemű hőcserélőkben és immár a vákuum radiátorokban is."

A bombasztikus előnyök sora még nem ért véget! További előnyök a hagyományos radiátorokhoz képest:
"- Tized annyi víztérfogata van, ezért sokkal kisebb víz térfogatot kell az adott fűtés rendszerben melegíteni, ami kevesebb energia felhasználást is eredményez.
Kisebb víz térfogat=energia megtakarítás.

- Működési elvéből adódóan a radiátoron áthaladó víz alig veszít a hőből (ΔT nem több, mint 5ºC), míg egy átlagos radiátor esetén ez általában 15-20 ºC.
Kevesebb hő pótlás szükséges=energia megtakarítás.

- Az egész felülete egyenlő hőmérsékletű. Nem fordulhat elő, hogy a radiátor alja hideg és csak a felső fele meleg, mint egyéb radiátorok esetén (l. hőképek).
Egyenletes felületi hő eloszlás=hatékony működés.

- Nem kerülhet levegő a tagokba, nem történhet meg, hogy a radiátor vége teljesen hideg és csak az eleje fűt (ami rontja a hatásfokot és a hőleadást is, l. hőképek). Nem szükséges légteleníteni a tagokat, így nem kell erre is figyelni folyamatosan, a maximális hatás ezért folyamatosan garantált.
Nem szükséges a fűtés rendszert állandó magas nyomáson sem tartani akár."


Nem említették az előnyök között, hogy rengeteg oxigént is spórolhatunk, hiszen a radiátorba levegő helyett vákumot töltenek, ami köztudottan "semmi"...


szocsmarciVálasz erre
2014-11-13
08:20:25
#47735
Azért rakom ide, mert a forgalmazó ugyanaz.

Vákum radiátor.
www.galan.hu/vakuum-radiatorok/
Elve hasonló, mint a vákumcsöves napkollektoré, csak nyilván itt hőt ad le, ezért a közvetítő közeg alul fut el, és felfelé melegít.
Sajnos mint tudjuk, a radiátornak nincsen hatásfoka, ezért energiamegtakarítás nem érhető el vele. A jelzett előnyök, mint például a kisebb fűtővíz térfogat pedig nem biztos hogy előnyös.
Vegyes kazán-puffer kombináció esetében például kisebb lesz a fűtővíz térfogat, túlméretezett gázkazán esetében (mint általában) a ki-be kapcsolások száma növekszik, ami hatásfok romlást eredményez. Persze ha ionkazánnal együtt alkalmazzuk, akkor ott tényleg nincs hátrány - ahogy előny sem.
Biosolar Forum  =>  Világmegváltó ötletek  =>  Vákumradiátor
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva