Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Szabályozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
levendulaVálasz erre
2014-08-28
14:44:10
Előzmény: szocsmarci #47153#47157
Ha jól értem, ismét ott tartunk, hogy egy helyről írja felül egy eszköz az összes többi igényét. Miért? A legtöbb megtakarítás nem az, amikor mindenhol csak annyit fűtünk, amennyire szükség van? Arra a kategóriára gondolok, ahol van is mit szabályozni, nem kis garzonra, hanem különböző tájolásokkal, benapozottsággal rendelkező családi házakra. Olyan házat is ismerek, ami most épült egy vályogház bővítésével, de a régi rész utcafrontját esztétikai okból nem szigetelték, a pincefödémjét azért, mert akkor csökkenne a pince belmagassága, az ablakai is az eredetiek. Ez a rész sokkal gyorsabban hűl ki, mint az új rész. Csodálkoznak, hogy ezt a részt nem bírják felfűteni, de nincs sehol termoszelep és a szobatermosztát az új részben van.

(A fürdőszobát úgy említettem, hogy ha a keringető állandóan jár, akkor biztosítani kell egy radiátort, ami soha sincs lezárva (tehát nincs rajta termoszelep csak egy mechanikus) hogy ne csak a kazánban keringjen a víz, ha az összes többi termoszelep véletlenül egyszerre lezár, és ez nyilván a fürdőszobábai radiátor.)

2014-08-28
14:32:41
Előzmény: szocsmarci #47153#47156
szocsmarci:
viszont innen egy ugrás csak amikor érdektelen a külső hőmérséklet, mert a parancsolt és a tényleges eltérése a mérvadó, ami tanuló PID-el talán jobb eredményt adhatna mint az equitermikus szabályozás.
szocsmarciVálasz erre
2014-08-28
13:38:34
Előzmény: robert #47152#47153
A külső hőmérsékletfüggő szabályzásnál is be lehet egy állítani egy külső hőmérsékletet ami felett a szivattyú leáll. Néha nem a külsőt figyeli, hanem a parancsolt szekunder előremenő hőmérsékletet, egy bizonyos érték alatt leállítja - ezt szabályzója válogatja.

"Ha a külső hőmérséklet szabályzáshoz van egy hőmérős beltéri egység, akkor az egy termosztát. Nem?"
Nem. Tartalmaz egy helység hőmérőt, és egy kezelő szervet, amivel távszabályzással elérhető a kazán elektronikája - legalábbis a felhasználónak szánt egyes részei - pl ki-be kapcsolás, időprogram módosítás, hőmérséklet emelés, szabdságprogram, stb.
A lényeg: a kazánelektronika a helység hőmérsékletének függvényében egy pár fokot korrigál az előremenő hőmérsékleten, esetleg gyorsabban kezdi el a felfűtést. Tehát továbbra is a kazánban lévő elektronika dolgozik, csak figyelembe veszi a helységhőmérsékletet is, mint egy bemenő paramétert.
2014-08-28
12:31:46
Előzmény: szocsmarci #47151#47152
szocsmarci,

Termosztát nélkül a külső hőmérséklet szabályzás csak arra figyel, hogy a fűtővizet állandóan a szükséges hőmérsékleten tartsa és folytonosan biztosítsa a keringetést a rendszerben. Ezért a szivattyú gyakorlatilag állandóan működik. Rosszul tudom?

Ha a külső hőmérséklet szabályzáshoz van egy hőmérős beltéri egység, akkor az egy termosztát. Nem?

szocsmarciVálasz erre
2014-08-28
11:50:49
Előzmény: robert #47150#47151
Szerintem jó a rádiós termosztát. Ne a villanyszerelő mondja meg, hogy hol legyen, hanem döntse el a lakó. A lakószobák funkciója is változhat, menet közben, sőt még a lakó is.
A keringtető szivattyú leállítását a külső hőmérséklet szabályzó is eltudja végezni. Ezekhez lehet kapni beltéri egységet is, ami egy hőmérőt is tartalmaz, ennek is van ilyen funkciója.
2014-08-28
09:27:21
Előzmény: szocsmarci #47148#47150
szocsmarci,

Azért kérdeztelek, mert nekem nem tűnik magától értendőnek sem a rádiós termosztát, pláne nem a rádiós termosztát és a termosztatikus radiátorszelepek együttes használata. Ha jól értem, akkor te is így gondolod.

Véleményem szerint külső hőmérsékletfüggő szabályzás mellett is elkel egy termosztát, ha másért nem, akkor azért, hogy a keringető szivattyú ne járjon egész nap.

szocsmarciVálasz erre
2014-08-28
09:16:09
Előzmény: robert #47147#47148
"Te milyen módon oldanád meg ezeket a problémákat?"
Az a jó benne, hogy nem az én problémám. A lakóknak kell megoldaniuk saját maguk, ezzel az eszközzel ez megtehető. Abba a helységbe, ahol van a termosztát, fel kell tekerni a radiátorszelepet a maximumra, a többi helységben pedig beállítani a kívánt hőmérsékletre.
Nem lehet megmondani egy építész tervről, hogy a lakók mennyire fázósak, vagy hogy a férj hordja-e a nadrágot vagy a feleség. Vagy hogy mennyi nagy fogyasztású elektromos kütyű lesz a házban, vagy mennyit szellőztetnek.
Annyi állítási lehetőséget kell adni, amennyi szükséges, de nem többet.
Ha belegondlunk, egy jó rendszerben a kazánnál állítunk fűtővíz hőmérsékletet a külső hőmérséklet függvényében, a radiátoroknál pedig a szobahőmérséletet. A rádiós szobatermosztát egy plusz dolog, elvileg nem feltétlenül szükséges.
De ha nincs külső hőmérsékletfüggő szabályzás, akkor kell - vagy rádiós, vagy fixen bekötött.
2014-08-28
08:43:50
Előzmény: szocsmarci #47144#47147
szocsmarci,

"A szobatermosztátok közül legjobb a rádiófrekvenciás. Ennek az az előnye, hogy hordozható! Akár egy nap alatt többször költöztethető... A programozható radiátorszelep is jó megoldás."

A mobil termosztát használata az egész lakás (minden helység) hőfokát egyszerre változtatja meg. Például átviszem egy hűvösebb szobába, akkor azt a helységet, ahonnan jövök (ott kellemes meleg volt) még melegebbre fűtöm.
Viszont olyan helységbe nem nagyon vihetem, ahol termosztatikus radiátorszelep van, mert egymás ellen dolgozhatnak.

Te milyen módon oldanád meg ezeket a problémákat?


szocsmarciVálasz erre
2014-08-28
07:45:56
Előzmény: levendula #47135#47144
"A kazán magától is lezár, ha nincs hőelvétel."
Ezt már régen feltalálták, ez a hőntartásos üzem. Kéményes (hagyományos) kazánoknál működött jól, nagyobb rendszereknél szinte kizárólagos működési elv volt. Manapság inkább a külső hőmérsékletfüggő szabályzás a nyerő, termófejekkel. Ez a legtakarékosabb - ahogy az általad linkelt tanulmányban is leírták. Az, hogy a nagymama feljebb akarja tekerni a hőmérsékletet, nem gond. Csak pár °C-ot kell állítani a meredekségen, esetleg a szomszédos szobában csak félig zárni a fűtést, de emiatt visszatérni a régi rendszerhez szerintem hiba.

A szobatermosztátok közül legjobb a rádiófrekvenciás. Ennek az az előnye, hogy hordozható! Akár egy nap alatt többször "költöztethető", vagy ha állandó helye van, de megváltozik a szoba funkciója, akkor átvihető. Olyat is hallottam (orvosi rendelőben), hogy az orvos a saját asztalán tartja, így ahhoz csak Ő nyúlhat, és néha elzárja a szekrénybe. A programozható radiátorszelep is jó megoldás.

A fürdőszoba abszolút rossz hely a termosztátnak. Egyrészt mert a fürdőszobák melegigénye nagyobb, sok esetben akkora radiátor kell bele, mint egy 3-4 szer akkora alapterületű szobába, emiatt sokkal gyorsabban felfűthető. Másrészt mert a belső hőfejlődés nem elhanyagolható, és a többi helységhez képest nagyobb a légcseréje, és az is szakaszos jellegű.

Más országok szerelési/építési szokásai nagy mértékben függenek a helyi szokásoktól és lehetőségektől, esetleg a népi kultúrától. A pénz is befolyásoló tényező, de nem kizárólagos. Magyarország építőipara a német verziót követi, egy kis balkáni jellegű spórolósdis-megvesztegősdis beütéssel.
2014-08-27
17:40:44
Előzmény: levendula #47135#47138
levendula:
a szobatermosztát rengeteget spórol nekünk.
Éjszaka nem fűtünk (-5 fok), s ez abban az időtartamban 20% feletti megtakarítást eredményez. Tudom, mert mértem. A hétvégék 20m3 földgáz fogyasztása állt szemben a hétközbeni 12-14 köbméterrel.
2014-08-27
15:47:31
Előzmény: levendula #47135#47136
levendula,

Szerintem gyengén, vagy egyáltalán nem hőszigetelt épületekben magas hőmérsékletű radiátorok mellett sem problémamentes a termosztatikus szelepek használata, de kétség kívül ott lehet a lagnagyobb eredményt elérni a használatával.
Egy jó hőszigetelő tulajdonságú hőhíd-mentes burok a házon viszont nagyjából megoldja a helységek hőmérsékletének csökkentésével történő takarékoskodás problémáját, mert lehetővé teszi az egyenletes hőmérsékleten tartást alacsony fűtési költség mellet.

Egyetértek, hogy a radiátorszelep nem olyan, mint a villanykapcsoló. Már csak azért sem, mert:
1. a szerkezetekben a hő nem fénysebességgel terjed
2. az alacsony hőmérsékletű fűtési módok esetén a nagyon lassú folyamatokról van szó, órákig eltarthat a felfűtés
3. a belső ajtók sem állnak teljesen a pára-terjedés útjába, ezért a csökkentett hőmérsékletű helységeket fokozattan veszélyezteti a penészedés

A fentiek miatt nehéz/kényelmetlen helységenként rendszeresen módosítani.
Ettől még lehetnek olyan jól elhatárolt helység-csoportok egy épületben, amelyek a különböző funkciójuknál fogva önállóan kezelhető egységet alkotnak. Ilyen például egy tetőtér, amit csak akkor fűtünk fel, ha vendégek jönnek.

A termosztátot természetesen a legtöbbet használt helységben helyezzük el, és a termosztatikus radiátorszelepek biztosítják a helységekben a kívánt és egyenletes hőmérsékletet. Nem tekergetjük a szelepet, hanem egyszer beállítjuk. Tehát -szerintem- érdemes felszerelni, de nem azért, hogy rendszeresen átállítgassuk.A "mindenhova mikroprocesszort" elv szórakoztató időtöltés, de szerintem gyakorlatilag fölösleges és nagyrészt haszontalan.
Többször tanúi lehettünk már annak, hogy megjelenik egy eddigieknél olcsóbb platform, és akkor megpróbáljuk mindenre ráerőltetni az új kütyüt, ha kell, ha nem. Ilyen platform az Arduino is.

A vezetékek nyomvonala a beltérben fűtés (és elektromos kábelek) esetén teljesen mellékes. A vízvezeték elhelyezésére sokkal jobban oda kell figyelni energiatakarékossági és az páraképződési szempontokat is figyelembe véve.
A szabadon futó csövek esztétikus szerelése lehet, hogy drágább, és kiegészítő védelmet igényel a falban futó változatéhoz képest. Én egyébként híve vagyok a funkcionalitás láttatásának, de tisztában vagyok vele, hogy egyáltalán nem probléma-mentes. Valószínűleg a svéd példában sem azért csinálják, mert úgy olcsóbb, hanem azért, mert megtehetik.

Az "unotodox" kifejezés számodra is a dilettantizmus szinonimája?

levendulaVálasz erre
2014-08-27
15:13:19
Előzmény: grano #47095#47135
gyuri és grano!

Unortodox gondolat – egyelőre - , és még senki nem bizonyította számomra az ellenkezőjét, de szabad a pálya.

(www.solvergroup.hu/cikk/energiatakarekos-felhasznaloi-magatartas/)

Ha átmenne a köztudatba, mindenkinek meglenne a saját komfortja. A kazán magától is lezár, ha nincs hőelvétel. Ha van mindenhol termofej, akkor mindenhol annyi lesz a hőmérséklet, amennyit akarunk. Felteszem, mindenkinek ez a célja. Elmegyünk otthonról, lejjebb vesszük, nagymami a kisszobában olvasgat, feljebb állítja magának. Elmegy sétálni, letekeri. Hogy kerül a rendszerbe még valami? És miért? Csak nem úgy, mint a barátnőmékhez a szobatermosztát? Ami a déli fekvésű nappaliban van. Ám az északi fekvésű étkezőben, ahol rendszeresen tanyáznak, az északi hálószobában és fürdőszobában megfagynak, és nem értik, hogy miért, pedig maximumra vannak ott állítva a radiátorszelepek.

Olyan, hogy legjobb hely a szobatermosztátnak, nem létezik. Automata család sem létezik. Ezért nem jó a heti-, napi programozás. A jó az, ahogy Baumann Mihály is írja, ha úgy kezeljük a radiátorszelepet, mint a villanykapcsolót.

Nálunk ez a megoldás van (termoszelep mindenütt), és tökéletesen bevált. Olyan rafinériák, hogy a falon van a termofej (RF) érzékelője, hogy jobb referenciaértéket adjon, mintha a radiátornál lenne, és stabilabb legyen a hőmérséklet, szerintem feleslegesek. Az abszolút egyenletes hőmérséklet nem egészséges az embernek, szükségünk van eltérő hőmérsékletingerekre is.
(A megszorítás annyi, hogy ha a keringető állandóan megy, akkor egy helyre nem termoszelep kell, hanem mechanikus, ami valamennyire mindig nyitva van. Ez a hely célszerűen a fürdőszoba.)

Írtatok itt a a csövek falba helyezéséről is. A nagyon gazdag Svédországban egy társasházban minden cső és vezeték kívül megy. Minden. Víz, fűtés, elektromos. A vízcsövek például krómozottak, az elektromos vezetékek a padlószegélynél kábelcsatornában, és ahol kell, felviszik.

2014-08-19
15:52:12
Előzmény: Gyuri #47093#47095
Gyuri:
villámmal értek egyet: mindenhova termofej. A szobatermosztát pedig szerintem ma már RF kell legyen, madzagossal kínlódni szerintem nem érdemes.
(HA más nem arduinóból faragsz egyet)

A régi vascsövet gerincnek... Számold ki mennyit spórolsz vele, szerintem nem éri meg.
2014-05-31
09:27:37
#46520
robert:

gaspa,
Amit furcsállok:
- a szoba hőmérő grafikonján látható nagy (~4 fokos) hőingadozás, ami a fűtés üzemelésével teljesen szinkron és azonnali változást jelent
- amikor lekapcsol a kazán gyorsan leesik a szoba-hőmérséklet, akár 15C-raLehet, hogy a fan-coil, mint kvázi légfűtés miatt van ez, vagyis a falak nem melegednek át a fűtés idején, csak a lég-hőmérséklet változik.
A külső hőszigetelés befejezése csökkenteni fogja az ingadozást.


gaspa:
A nagyobb hőingadozás valóban a légfűtéstől van,ezt inkább előnynek tartom,mert igen gyors hőérzet növekedést okoz bekapcsoláskor,viszont kikapcsoláskor a falak tényleg gyorsan hűtenek.


UPDATE:
Külső hőszigetelés után csökkent az ingás, de a fan-coil még most is 2 fokot rángatja a belső hőmérsékletet.
2014-04-24
21:26:53
Előzmény: nadtom #46265#46266
Nekem is a legnagyobb kihívás a kábelcsatornába a plusz kábel behúzása, hogy ne lógjon a tápkábel. És a neten megtaláltam a bekötési leírást is. A két ketyere meg ha zavarja egymást, akkor arra menet közben rájövök pikpak. Ezért akarom kipróbálni még ebben a szezonban. Köszönöm szépen a segítséget.
2014-04-24
21:18:23
Előzmény: Ferke #46252#46265
Én nem vagyok villamos szaki, de ennek a bekötése egyszerű. On-Off renszerű így csak két kábel van, és a leírás is egyértelmű.
Eladtam a Computherm-es termosztátomat, így nem működött együtt a két típus, így erről nem tudok nyilatkozni.
2014-04-23
20:24:57
Előzmény: nadtom #46251#46252
Köszönöm nadtom!

Hívom is a villanyszerelőmet hogy kösse be még ki akarom próbálni. Először én akartam kicserélni, csak nem voltam biztos a bekötésében, mert más a jelölése mint a réginek. Még egy kérdés. Vajon nem zavarja egymást a computhermes termosztáttal? Computherm 868,35MHz a Siemens 868MHz.
2014-04-23
17:47:09
Előzmény: Ferke #46250#46251
Üdv Ferke,

Igen Computhermes volt előtte de folyamatosan elvesztette egymást az adó és a vevő (főleg miután a kazánhelyiségbe bekerültek a napkollektoros rendszer csövei). A Siemens-el ez még egyszer sem fordult elő.
Sokkal egyenletesebb a hőmérséklet azóta, nyilván azért is, mert 0,2C-ra van állítva a kapcsolási érzékenység (a réginél 1C volt ha jól emlékszem).
Amit még megfigyeltem, hogy kb. 0,5C fokkal többet mér, mint a Computherm-es, így ennyivel magasabbra állítottam a célhőmérsékletet.
2014-04-23
12:53:34
Előzmény: nadtom #37239#46250
Szép napot nadtom!
Kaptam én egy Siemens REV24RF típusu termosztátot. Írtad hogy te is erre álltál rá. Hogy vagy megelégedve vele? Nekem is computhermes volt annak a helyére tenném.
2014-03-14
12:54:24
Előzmény: robert #45977#45978
Köszönöm Robert! Igen, ezt a honlapot én is néztem. Gondoltam van olyan márka amivel ki lehet váltani. A mágnesszelep egy éve üzemel, mert az előző tengelye tavaly az utoló fűtési napon tört el. Ezt akkor vettem. Nem használt, csak 30 évet állt. De ennyit bírt gond nélkül. Ha leállítjuk a fűtést akkor szétkapjuk majd. De egy mágnesszelepet muszáj lesz venni tartalékba, mert a másik 3 is elhagyta már a krisztusi kort, így azoknál is várható hogy beáll.
2014-03-14
11:12:48
Előzmény: Ferke #45976#45977
Ferke,

A gyártónál kell érdeklődni: www.ferroe.hu/?content=dv81esdv84

Én a tengely gumitömítésére tippelnék, ami valószínűleg cserélhető. A tengely állapotától függően esetleg az is.
2014-03-14
11:00:18
#45976
Szép Napot Mindenkinek!

A problémám a következő lenne. A munkahelyemen merült fel egy olyan gond hogy az egyik mágnesszelepnél (Ferroelektronika DV-8 6/4") csöpög a víz nyitott állapotban. Ez a szelep 30 év felett van. Ismeri-e ezt a típust valaki? Lehet javítani, vagy kuka? Ja és milyen mágnesszeleppel lehetne helyettesíteni ha nem javítható? Köszönöm a válaszokat.
fusimisiVálasz erre
2014-02-03
15:41:30
Előzmény: paga #45460#45462
Akkor csak hasonló - Star 24 fantázianeve van még az enyémnek.
Ha van lehetőség a külső hőmérőre ruházz be.
Korábban egy fix vezetékes programozható vezérelte - szezon elején ruháztam be a dupla rádiósra. Elégedett vagyok vele - szépen működik, kényelmes.
Kicsit alá kalibráltam a kívánt hőmérsékletet -0.5C al, így majdnem olyan mint egy PID termosztát :) (Arduinoból építek egy újat, az asztalon már működik, hamarosan rákötöm a kazánra. Az is rádiós lesz egy garázsnyitó vezérlővel.)
Vedd vissza az előremenőt nyugodtan - egy próbát megér. A fogyasztást érdemes figyelni, feljegyezni minden nap azonos időpontban.
Nálam kicsit nagyobb a ház, 2 szint van és megelégszik 7-10m3 gázzal ezekben a hidegebb napokon. Enyhébb időben még kevesebbel. (a födém jól le van szigetelve - 19:00 kor leáll a kazán és gyakran reggelig be se kapcsol)

Egy régebbi hozzászólásomból idemásolok egy ábrát. A előremenő értékeket ki tudod puskázni belőle míg nincs külső hőmérőd. Aztán ha felszerelted beállítod az egyik szimpatikus görbét.
2014-02-03
14:58:49
Előzmény: fusimisi #45458#45460
Nekem kicsit bonyolultabb. Mindent digitálisan kell beállítani a kezelőpanelen, a megfelelő beállítási programmódot választva. (Valamikor 2002-2005 között vettem, már nem emlékszem pontosan.)

Ehhez lehet külső hőmérsékletérzékelőt kötni, de mint írtam is, jelenleg nem használunk ilyet. Egy egyszerű tekerős Siemens falitermosztáttal használjuk, ami nem is anyira pontos. Nincs nagyon távol a kazántól (~12m), de valószínűleg nem a megfelelőbb keresztmetszetű vezetékkel van összekötve vele. Ami anno volt itthol.

Magam is gondoltam már arra, hogy rádiósra cseréljem. Azért is mert a fali termosztát egy olyan helységben van, amit csak nappal használunk, és a fali termosztát miatt jelenleg éjszaka is megy a radiátor, még ha kicsit le is van tekerve.

A mi kazánunk gépkönyve eléggé szűkszavú, nem sok van írva a teljesítmény szabályozásról. Néhány mondat és egy két diagram/jellegőrbe, alig olvasható nyomtatásban... Majd letöltöm a gyártó weboldaláról.

Régebben 80 fokos előremenővel dolgoztattam, ez a maximum, amit tud, de kb. egy hónapja vissza vettem 75-re. Illetve a teljesítmény is nagyra, lényegesen nagyobbra volt állítva, mint amit a radiátorok igényeltek.

A mostani nagyobb hidegben ~13-13,5m3 gáz fogyott naponta, takarékos üzemeltetés mellett. Korábban -amikor nem volt enyire hideg és amikor még a régebbi beállítások voltak- olyan 9-10,5 m3/nappal megúsztuk.
A használati melegvízet is ezzel készítjük, de az csekély fogyasztást jelent.
Gyakorlatilag egy 95-100m2-nyi tetőtéri lakrészt fűtünk.
S azt szeretném kitanúlmányozni, hogy milyen irányba mozdulna el a gázfogyasztásunk, ha változatlan komfort mellett és változatlan külső körülmények (hőmérséklet, benapozotság,stb.) esetén változtatnánk a kazán beállításain.

Te mennyire vagy elégedett a rádiós termosztáttal?
fusimisiVálasz erre
2014-02-03
14:06:31
Előzmény: paga #45449#45458
Nekem is ilyen kazánom van - ahogy lentebb látod. (vagy hasonló, kis LCD, nyomás és hőmérséklet mérésre. Fűtés és meleg-víz hőfokszabályzó potméter)
Külső hőmérőt nem lehet csatlakoztatni úgy tudom.
Heti programozású termosztáttal üzemeltetem - sima ki be kapcsolós Computherm Q7 rádiós.
Az előremenővel szoktam variálni - most (-10C ig) 2 es fokozaton megy 65C fölött kicsivel az előremenő. Enyhébb időben lecsavarom 1 es fokozatra kb 60C os előremenő. Extrém hidegbe -10C alatt 3-4 közé vagy 3asra - akkor az előremenő 75C körül van.
Lángmodulációval visszaveszi a teljesítményt, míg a termosztát fűtést kér - a gépkönyvbe van egy leírás a belső teljesítmény szabályzó trimmerről az 15kW ra van nálam állítva.
Túl magas előremenőt nem célszerű választani - nő a fogyasztás küzd a kazán és nem gyorsabb a felfűtés.

Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Szabályozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva