Biosolar Forum => Hőszigetelés - Padlás => Födémszigetelés | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 következő » |
BSzilardVálasz erre 2023-01-06 07:04:19 |
---|
Előzmény: robert #54818#54819 Köszönöm Róbert a tanácsát! Azt lehet tudni, hogy zlorinc-nál mi lett a megoldás és mi az évek tapasztalata? |
robertVálasz erre 2023-01-03 18:52:44 |
---|
Előzmény: BSzilard #54816#54818 A hőszigetelés vékonyításával valóban nő a hőhidasság, és igen, úgy gondolom, hogy a szellőzés felszárítaná a keletkező párát. Biztosan te is tudod, hogy a belső visszabontás sok rombolással járna, és nagyon költséges lenne. A külső munkák kényelmesebben és olcsóbban elvégezhetőek. |
BSzilardVálasz erre 2023-01-03 15:42:32 |
---|
Előzmény: robert #54814#54816 Padlástér ilyen jellegű kiszellőztetése nincs megoldva, erről nem írtak az útmutatások. Sőt azt a részt a lehető legzártabbra próbáltuk csinálni, ugyanis a talpszelemen még a lakótéren belülre esik a födém síkja alá.(itt a legvékonyabb a hőszigetelés) Ezért sem belülre került a fólia, mert a födémgerendák látszók. Ha visszább vágjuk a polisztirolt és hagyunk egy rést a tetőfólia és a szálas szigetelés között, akkor az ott kialakuló huzat nem fog hőhidat okozni a belső sarkoknál? Továbbá a pára nem fog ugyanúgy kicsapódni a szigetelésnél (csak a huzat valamelyest elviszi, szárítja)? |
robertVálasz erre 2023-01-03 13:43:47 |
---|
Előzmény: BSzilard #54812#54814 Bszilard, Egy részletet emelnék ki Zlorinc kérdéséből: R: A padlástér kiszellőztetése mindenképp szükséges. Ez meg van oldva? zlorinc: Arra gondoltam, hogy a pára elvezetésének nem megfelelősége miatt lehetséges a vázolt hiba. Megoldást jelenthet-e ha pl. a külső szigetelést visszavágom néhány cm-el és így levegő tud áramlani a padlástérbe. Mint már kiderült, a padlás kiszellőztetés javítását tartom célszerűnek. (A külső szigetelés visszavágásával és szellőzőcserepek beépítésével.) A párazárat pedig a talpszelemen belső oldalán vezettem volna (ezen már nehéz változtatni). ![]() |
BSzilardVálasz erre 2023-01-03 13:22:40 |
---|
Előzmény: robert #49752#54812 Kedves Tagok! Először is Boldog Új Évet mindenkinek! Érdeklődni szeretnék, hogy született-e valamilyen jó megoldás erre a problémára? Most folyó kivitelezésemnél is pont ebbe a hibába estünk, megjelent a párakicsapódás ott, ahol nem kellett volna. A párazárást az alábbi csomóponti ábra alapján készítettük, ragasztással körbe a szarufáknál is. Feltételezésem, hogy a ragasztó minőségével lehet a baj és már elengedett vagy nem is tartott igazán. Vissza kellene bontani a felső sor homlokzati szigetelést és újra ragasztani valami jobb anyaggal? E szerint a padlás egészén a toldásokat/átlapolásokat is újra kellene ragasztani? Kíváncsian várom a hozzászólásokat. Üdv! Szilárd ![]() |
robertVálasz erre 2016-01-19 13:03:13 |
---|
#49752 zlorinc: A Biosolar fórumon olvastam több hozzászólását szigetelés témában, azonban az én problémámra nem találtam eddig választ. A problémám a következő: fafödémet szigeteltem a rétegrend 2,4 cm deszka borítás, párazáró fólia, és erre két rétegben 25 cm szálas szigetelő anyag. A külső falazaton 15 cm szigetelés és a talpszelemen előtt plusz 5 cm szigetelés van a folytonosság végett. A szigetelés folytonos, a külső és a belső rész a talpszelemen felett ér össze, záródik. A probléma az, hogy a talpszelemen előtt lévő 5 cm szigetelés tetején nedvesség jelent meg, ami a külső szigetelésen és a szarufákon is megjelent (a szigetelés nem ér fel teljesen a fóliához, ellentétben a rajzzal). ![]() A kérdésem a következő: a párazáró fólia végét hová kell elhelyezni (fel kell hajtani a szigetelés fölé vagy a szigetelés alatt hagyni esetleg más megoldás). Megoldásként a szigetelés és a tető fólia között kb. 3 cm távolságot (légrés van) készítettünk a kiszellőztetés miatt azonban még mindig látszik a nedvesség. ![]() Kérem írja meg mit tanácsol, mi lenne a megoldás, hogy a nedvesedés megszűnjön. r: Azt írod, hogy a szigetelés folytonos. Kérdések: 1./ A párazáró fólia is folytonos-e (az illesztéseknél ragaszással folytonossá tett), vagy az illesztéseknél valahol a lakásból kiáramló pára belejuthat a hőszigetelő anyagba? 2./ Nem a tetősík alatti fólia vezeti be a kondenzátumot? 3./ A padlástér kiszellőztetése mindenképp szükséges. Ez meg van oldva? zlorinc: A szigetelés folytonos és a párazáró is folytonos. A pára csak a párazáró réteg végénél a talpszelemen mellett tud kijutni a párazáró réteg alól. Itt felér a külső 5 cm-es szigetelés tetejére, ami a tetőfólia alatt van néhány cm-el és ott kicsapódik és megjelenik a külső oldalon. A tetőtér a pára a padlástérbe a kialakított 3 cm légrésen keresztül tud jutni, a tér kiszellőztetése a páraáteresztő tető fólián keresztül valamint a tető fólia illesztések (átfedések) közé tett távtartók által biztosított réseken keresztül tud. A tetősík alatti páraáteresztő fólia száraz alu és felül is. Arra gondoltam, hogy a pára elvezetésének nem megfelelősége miatt lehetséges a vázolt hiba. Megoldást jelenthet-e ha pl. a külső szigetelést visszavágom néhány cm-el és így levegő tud áramlani a padlástérbe. |
zsezseVálasz erre 2015-10-21 20:33:38 |
---|
Előzmény: Gyuri #49411#49415 arra gondolok, hogy eger valahol ki/be ragta magat vagy a kilogo gerenda mellett nem teljesen sikerult a saralas vagy a darazsak/madarak valytak ki valahol. barmi elofordulhat, de a lenyeg, hogy valoszinleg nem tokeletes legtomor az a legres, innentol kb semmit sem er a rapakolt szigeteles. az elozo hozzaszolasban emlitett celluloz befuvas sokkal jobb otlet ilyenkor! konnyu es bontas nelkul elvegezheto. |
GyuriVálasz erre 2015-10-21 18:23:54 |
---|
Előzmény: zsezse #49401#49411 Nem teljesen értem, hol tud átszellőzni. Ha nem a két végén van a lyuk, ami az udvar fele szellőzik, másfele nem is igazán tud. Lefele nem lehet lyuk, mert akkor látnám a mennyezeten, fentről pedig ott lesz a párazáró fólia. |
zsezseVálasz erre 2015-10-19 12:26:29 |
---|
Előzmény: forrest #49402#49404 Ez nagyon jo otlet. Sajnos felenk nem jartak ilyen emberek:/ |
forrestVálasz erre 2015-10-19 06:28:48 |
---|
Előzmény: zsezse #49401#49402 Hasonló nálunk is a helyzet (ue. a rétegrend volt). Mondjuk komfort tekintetében észrevenni, hogy nagyrészét 20cm üveggyapottal csak simán letakartam, de a 18cm gerendaköz nagyon hideg így is. 1-2 héten belül cellulózos befújás lesz (igaz drágább kb 50eFt-vel mintha magam izolitozom/bontom, de a beton nálunk 8-10cm és nem akaródzik szétszedni...) |
zsezseVálasz erre 2015-10-18 23:18:22 |
---|
Előzmény: Gyuri #49398#49401 Mi hasonlo cipoben jartunk El kell keseitselek valoszinuleg semmit sem fog erni ha felulre meg teszel barmit is Elegendo ha ket 10 forintos nagysagu lyukat talal a levego / csinal az eger/ maris atszellozik a gerendak kozotti legres es nem csinaltal semmit. Nekunk 14 fokos volt a mennyezet 22 fokos szobanal. Felbontottuk a perlitbetont es a felso deszkazatot. Friss perlitbetonba agyazva visszaszortuk a regi perlitet a gerendak koze. A tetejere majd paraatereszto folia jon es meg 15-20cm szalas szigeteles. Alulrol le lett kartonozva+parazaro folia. Szoval szerintem felbontas nelkul csak ablakon kidobott penz a tetejerr barmit is rakni |
GyuriVálasz erre 2015-10-18 17:35:35 |
---|
Előzmény: zsezse #49396#49398 A rétegrend a lakórész felől a tető felé: - vakolat - nád - deszka - gerenda - deszka - könnyű beton KnaufInsulation szigetelést néztem az obiban. Lehet hogy ásványgyapot. |
zsezseVálasz erre 2015-10-18 07:15:11 |
---|
Előzmény: Gyuri #49395#49396 Milyen fodemed van? Ha fa akkor eloszor a gerendak kozotti legrest kell megszuntetned. Ha beton akkor jo az otlet. Az uveggyapot ekkora mennyisegben szerintem mar nem feltetlenul ajanlott, m3rt konnyebben roskad. Inkabb kozetgyapot. 2x15 cm szerencsesebb a hohidak lezarasa vegett. |
GyuriVálasz erre 2015-10-17 22:20:49 |
---|
#49395 Üdv Urak! Arra gondoltam leszigetelem a födémemet. 20-25 cm üveg/ásványgyapot szigetelésre gondoltam a födémemre. Pont akcióban van az obiban 330 Ft/m2/5 cm Párazáró fólia/Szigetelés/páraáteresztő fólia rétegrendre gondoltam. Bizonyos részeken járhatóvá akarom tenni a padlást. Mivel deszkám nincs, de rengeteg bontott felesleges bútorlapom van, arra gondoltam, bútorlapból vágok deszkákat, és abból állítom össze a járható részt. Mi a véleményetek 2x15 cm vastagságban alakítsam ki a födémre felfekő részt, vagy 1x 30 cm es "deszkákat" vágjak a bútorlapból? Milyen profilra vágjam a "deszkákat"??? -Pára záró fóliának jó egy vastagabb építkezési fólia? Ezt ajánlották az obiban... |
GyuriVálasz erre 2014-07-29 09:32:37 |
---|
#46919 Gyuri: egy 110-130 m2 es ház tetőterének a leszigetelése nagyságrendelig mennyibe kerül? Milyen szigetelést érdemes választani? Milyen vastag szigetelést érdemes? A ház egy 1990-1995 környékén épült, a tetőtér beépíthető ezért betongerendás. A tető aluminium trapéz lemez, alatta semmilyen szigetelés nincs. A ház szinteltolásos, ezért a padlástérben is van 1 méter szinteltolás. A házon gyakorlatilag semmilyen szigetelés nincs. Régi nyílászárók, tégla falak. Első körnen a tető szigeteléssel, és talán nyílászárók cseréjével akarom kezdeni. Később ~15 cm külső szigetelést is szeretnék. Ablakoknál 3 régetgü fóliázott üvegeket szeretnék. Mi a véleményetek? roebert: A födémet, vagy a ferde síkot szeretnéd hőszigetelni? Gyuri: Én födémre gondoltam. Mivel beépíthető, így elképzelhető, hogy 5-8 év múlva, fent gipszkartonból alakítok ki helyiségeket, de az még nagyon-nagyon bizonytalan, viszont biztos, hogy nem az egészet, max 1-2 kisebb szobát. Persze akkor újra gondolom a szigetelést. Födémre gondoltam, fa szerkezetet a födémre, amik között kitömni szigetelő anyaggal (üvegyapot???). Arra gondoltam a járatoknál befedem farost lemezzel, a többi (helyen kartonnal?) por védelem miatt. Nem akarom lom tárolásra használni a padlást. robert: https://biosolar.hu/forum/show/18480#18480 Gyuri: Arról beszélgetettek már, hogy ár/érték arányban mi a legjobb födém szigetelő anyag? Üveggyapot tűnik a legolcsóbbnak 500-600 Ft/m2/10 cm Hőszigetelő képesség mellett milyen tényezőket érdemes vizsgálni? zsezse: az uveggyapot hajlamos roskadni, de az ara esetleg kompenzalja ezt. |
robertVálasz erre 2014-05-09 09:45:08 |
---|
Előzmény: Gyuri #46383#46385 Gyuri, Természetesen a héjalás alatti külső hőszigetelés a jó megoldás. Belső oldalon csak nagy-nagy kényszerhelyzetben. Itt egy AUSTROTHERM ismertető a lapostető hőszigetelésről: ![]() |
GyuriVálasz erre 2014-05-09 09:26:20 |
---|
#46383 Lapostetős ház tetejét hogy szokás szigetelni? Belső oldalról? |
robertVálasz erre 2014-03-25 07:18:11 |
---|
Előzmény: paga #46054#46055 paga , "Az enyhe radioaktivitás viszont elgondolkodtató. Konkrétabban is lehet tudni, hogy honnan származó kohósalakról derült ki utólag, ami kiderült?" Nem tudom, hogy melyik bányából/kohóból származik a padláson található salak, műszer hiányában meg sem mértem, hogy mennyire sugároz, lásd https://biosolar.hu/forum/show/46134#46134 |
pagaVálasz erre 2014-03-25 06:33:32 |
---|
Előzmény: robert #46045#46054 robert: Köszönöm, a linket is. Ezt az összefoglalót már megtaláltam, mielőtt kérdeztem. Csak úgy rémlett, mintha a 'salak benthagyása vs. kiszedése' mellett páratechnikai és hőtechnikai érveket is olvastam volna anno. Az indokaid, amúgy világosak. Nálunk csak az alsóbb helyiségek jobb hőszigeteltségének és a falsarkok penészedésének a megoldása lenne a fő cél. Lakni nem szeretnénk a padlásteret. Az enyhe radioaktivitás viszont elgondolkodató. Konrétabban is lehet tudni, hogy honnan származó kohósalakról derült ki utólag, ami kiderült? |
robertVálasz erre 2014-03-24 13:18:08 |
---|
Előzmény: zsezse #46047#46048 zsezse, Pontosan így oldottam meg. Anyunál is csak a lakásból lehetett feljutni a padlásra. Kibontottam a tetőt, és avval az erővel építettem egy kutyaólat padlásajtóval. A kutyaól gerincébe erősítettem egy csiga-tartó gerendát is. Így a koszolást és a létrázást is megúsztuk. ![]() ![]() |
zsezseVálasz erre 2014-03-24 12:45:05 |
---|
Előzmény: robert #46045#46047 a radioaktivitashoz +1 nekem is. ablakon keresztul vagy tetot kibontva nem tudod lekuldeni? |
robertVálasz erre 2013-04-30 13:22:56 |
---|
Előzmény: ooszika #40488#40490 ooszika, Látom dolgozol :) 1. A kéménnyel nem érintkezhet gyúlékony anyag, de a kőzetgyapot nem az, és gipszkartonból is kapható tűzálló. Nálam a tetőtérben mindenhol az van. 2. Nem tudom megmondani, hogy van-e szabvány a váz földelésére. A nagy kiterjedésű fémszerkezeteket szokás, talán valaki tudja a helyes választ. Én a falon körbefutó tartósínt bekötném az EPH-ba, az úgyis fémesen érintkezik mindennel. 3. Lehetőleg minden rést tömj ki, mielőtt felragasztod a fóliát. 4. A világítással kapcsolatos kábelek mind MT és a kötéseket vízmentes, valamihez rögzített dobozokban. Védővezetős kivitelű lámpatesteket válassz. |
ooszikaVálasz erre 2013-04-30 12:34:50 |
---|
#40488 Szia, sziasztok. Kérdésem lenne roberto hozzád: 1., a bélelt kéményt körbe lehet rakni szigeteléssel közvetlenül? 2., a fémszerkezet amire a gipsz karton kerül, gondolom érdemes le földelni? 3., szigetelést így gondoltad, ahogy a képeken látszik? 4., a villany vezetéket hol érdemes elvezetni a lámpához, MM-fal vezeték 1,5-es? Köszike válaszod, előre is. ![]() ![]() |
zsezseVálasz erre 2013-04-23 07:08:35 |
---|
Előzmény: szocsmarci #40354#40358 szocsmarci az erteket csak fejbol irtam, az is lehet, hogy ez csak a tiszta perlitre vonatkozik, a cementtel kevert perlitbetonra mar nem. az egyik hoertek kalkulator oldalon 0.12-es lambdaval szamolnak, amire 0.7Wm2K jott ki, szerintem ez realis. a gerendak valoban hohidat kepeznek, bar ezek fa gerendak. a felulrol valo leteritest egyelore azert nem tudtam kivitelezni, mert a teto hejazat sajnos atengedi a porhot, iden kb 30 centi havat fujt ossze a padlason. mivel elotte nem jarkaltunk fel a padlasra, gondolom ez elotte is igy volt, csak akkor az osszefuggo perlit beton reteg ezt felvette, majd nyaron kiparologtatta. az idei projekt a teto alafoliazasa, hejazat csere, utana tudok erdemben a fodemszigetelesen meg modositani! |
robertVálasz erre 2013-04-22 20:31:48 |
---|
Előzmény: szocsmarci #40354#40355 szocsmarci, """ A szabvány szerint a levegőnek a hővezetési ellenállását adják meg (R), nem a hővezetését (lambda). 2cm légrés felett már nem változik jelentősen az értéke, és ha jól tudom 30cm felett romlik (beindul egy nem kívánt áramlás). Csináltam próbaszámítást a Danwattal, elég érdekes lett. A lényeg, hogyha tényleg igazad van és a perlitnek 0,041 a lambdája, akkor a légrés nem befolyásolja a hőátadási tényezőt. Mintha ott sem lenne, olyan kicsi a hőszigetelése. (Csak a 0,041-es lambdával, 15cm-en 0,26W/m2dK jött ki, ami jónak számít.) Ez az elméleti oldal. """ A gerendák hőhidakat képeznek, ezen segítene a hőszigetelés leterítése. Ez a diagram alátámasztja, amit írtál. A légréteg vastagsága (cm) a vízszintes, a hővezetési tényező a függőleges tengelyen. ![]() |
Biosolar Forum => Hőszigetelés - Padlás => Födémszigetelés | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 következő » |