Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Tapasztalatoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-10-29
23:03:29
Előzmény: nadtom #47596#47597
Intenzív jegesedés gyenge légáramlat, alulméretezett elpárologtató, gázhiány, gyatra adagolóbeállítás, vagy nem működő leolvasztás miatt lehet.

Bár gyári gépet még nem láttam közelről működni, de szerintem nem nagyon szabadna lefagynia teljesen. Annak nincs sok értelme, hogy gyenge coppal gyárt egy jégtömböt, majd sok energiával megpróbálja azt leolvasztani.

Mellesleg az én SK gépem +2 fok felett nem is jegesedik szemernyit sem. Persze ez nem mérvadó esetedben.

T.
2014-10-29
22:29:09
Normális az, hogy a hőszipka kültéri egysége +6C-ban teljesen le van fagyva?
2014-10-12
22:21:37
Előzmény: nagydoki #47464#47465
Szia nagydoki,

Szerintem csak egy kondenz kazánt vegyél, mert a hőszipka igazán csak alacsony előremenő esetén racionális. Pl. nálam átmeneti időben 29-30C fokos vizet tol a padlóba a hőszipka, szeintem ez nálad kevés lenne a radiátorba. Az előremenő magasabb hőfoka pedig jelentősen csökkenti a COP-t.
Hibrid üzemmódban nem igazán megy, azaz vagy a kazán vagy a hőszipka működik 98%-ban, így ezzel sem tudnál jelentősen megtakarítani.

A HMV-et a gázkazán csinálja nem a hőszipka. Tavasztól őszig nálam a kollektorok adják a HMV-et, de ez egy másik sztori. :-)

Nálam, amint írtam nagyon régi, korszerűtlen kazán (Fég C24) és vízmelegítő (Fég átfolyós) volt, így nem volt nehéz takarékoskodni (50% volt a megtakarítás). Általában egy kondenz kazán 30%-os megtakarítás hoz.
nagydokiVálasz erre
2014-10-12
00:53:59
Előzmény: nadtom #44785#47464
Szia nadtom !

Radiátoros fűtési rendszerem van egy jól szigetelt és új nyílászárókkal szerelt, felújított családi házban.
Kazán Saunier duval KLZ 40. Szeretném csökkenteni a gáz felhasználásomat, ezért gondolkodom egy kazáncserén. Kondenzációs vagy hybrid jöhetne szóba.

Szerinted érdemes lenne váltanon Ariston hybridre ? Az elmélet szimpatikus, de nem tudom a valóságban bejön-e.
Valószínüleg kevesebb lenne a megtakarítás mint nálad a padlófűtésses rendszernél.

A nyári időszakban is csökkent a gázfogyasztásod a hybriddel ? ( HMV előállítás )

Előre is köszönöm a választ,

nagydoki

2014-01-07
22:14:54
Előzmény: thunder #44827#44830
A hibrid felára több, mint 250eFt. Egy kondenz kazán ~250eFt, a hibrid 700eFt körül van, tehát inkább 450eFt + az egyéb kütyük.

Ha a helyedben lennék 2 opció közül választanék:
1. padló és falfűtés + sima konedz kazán + 3 db inverteres klíma + hővisszanyerős szellőzetetés + napelemek (akár majd később).
Ha jól leszigeteled a lakást akkor egy kondenz kazán a leggazdaságosabb fal és padlófűtéssel, de ekkor nincs alternatív fűtésed, max a klímákkal tudsz rásegíteni.
Szerintem ha a nappalidba teszel egy nagyobb klímát és egyet-egyet a hálókba akkor az bőven elég, és beruházás szempontjából sem vészes.

2. padló és falfűtés + Ariston hibrid de már a 8kW-os hőszipkával/ vagy sima kondenz kazán és hűtő-fűtő hőszipka + 3 db inverteres klíma (csak az Ariston esetén) + hővisszanyerős szellőzetés + napelem (akár majd később)
A hőszivattyút csak akkor telepíts, az Ariston-t vagy másikat ami hűt is, ha napelemeket is tervezel hosszabb távon és szeretnéd a villany és fűtésszámlád lenullázni, DE ez, főleg a hűtő-fűtős opció lényegesen hosszabb megtérülést jelent.

A fórumon van olyan kalkulátor amivel kiszámolhatod a lakásod majdani hőveszteségét ebből konkrétan ki tudod számolni milyen kondenzkazán, vagy hőszipka kellene amiből konkrét megtérülést is tudsz számolni.

2014-01-07
19:39:08
Előzmény: nadtom #44802#44827
Vajon melyik rendszer költséghatékonyabb?!

1. Padló/Falfűtés, egy jó kondenzációs tárolós kombi kazán, akár az Ariston hybrid, csak kérdés, hogy a kb. 250 eFt felára mennyi idő alatt térülhetne meg a hagyományos kondenzációshoz képest?!) és egy multi inverteres klíma mint alternatív fűtés/hűtés a nappali és hálószobákba.

2. Padló/Falfűtés és hűtés hőszivattyúval

3. Padló/falfűtés kondenzációs kazánnal és fal, mennyezet hűtés valami szivattyúval.

Vélemények?!

2014-01-07
19:23:33
Előzmény: payagyerek #44791#44826
Multi inverteres klíma 2-3 szobára (nappali + hálók) 5kw-os teljesítménnyel elég lehet?!

2014-01-06
23:42:27
Előzmény: thunder #44789#44802
Amit Paya is javasolt, van 2x2,6kW -os hűtő-fűtő klímám a halókban, és egy 4,6kW-os inverteres az alsó szinten. Ezek bőven lehűtik a lakást amennyire szükséges és lehet velük fűteni is.
Ha mindenképpen hűteni is akarsz a hőszipkával akkor ne az Aristonosd vedd meg, van olyan is ami mindkét funkciót tudja. A hőszipka azonban önmagában nem elég a ház fűtésére célszerű mellé gáz vagy fafűtés (amúgy sem árt ha van alternatívád).
Szóval döntened kell melyik utad választod.

A Hibridhez nem jár igazából semmi, azt veszed meg amit akarsz, pl. én sem vettem meg a kazán alatti eloszó egységet, vagy az antivibrációs csövet (mert drága, illetve fölösleges volt). Persze vannak összeállított csomagok, de mindennek van külön ára, ki kell vetetni. Nálam az Aristonos műszaki vezető üzemelte be a kazánt, neki az első mozdulata az volt, hogy leszedte a klímamanagert, álítólag az on-off-os termosztátokkal összeakadt (nálam már meglévő padlófűtésre lett telepítve a hibrid, így több minden adottság volt).

Más:
Ha most építkezel akkor a hővisszanyerős szellőztetőt semmiképpen ne hagy ki, már csak azért sem, mert jól le lesz szigetelve a lakásod.
payagyerekVálasz erre
2014-01-06
22:23:36
Előzmény: thunder #44788#44791
Nyáron, fülledt takonyban nem tudok mást elképzelni a klíma helyett szárításra.
Mindamellett fűteni is remek. Sokan azt hiszik, hogy a klíma melege fönt megül a plafonon, oszt a gombás virgácsunk meg fázik a padlón. Tévhit. A klíma langyos melege nem akar felterülni a plafonra úgy, mint mondjuk 1 hősugárzó forró levegője. (bár ez fizikailag is magától értetődő)

Nekem Daikin klímám van (lentebb írtam a pontos típusát itten). Persze van 1 hitvány ON-OFF-os Daewoo klímám is, ami most leginkább szar.

Jut eszembe! Ezzel a hitvány géppel kapcsolatosan 1 OFF-jellegű történés (már akit érdekel):
Történt az, hogy besz@rt a jómúltkorában. Olyan eset érte, hogy összeragadt a kompresszor reléje. Ennek az a következménye, hogy non-stop ment. De csak a kompót, mindenféle hőcsere nélkül! Izzott! Ugye a vezérlőpanel nem indította, mert minek, így a kompót reléje sem kapott vezérlést, de mivelhogy összeolvadt az érintkezője, így folyamatos fulladozáson ment a kompresszor.
Kibírta! Még ez a hitvány fajta is. Pedig még magam sem tudom, hogy vajon hány nap, hány héten keresztül gyártotta a villanyszámlát és közben főzte magát a folyamatosan járó kompresszor.
Nyilván a hiperhülye kutyám taposott rá valamikor a távirányítóra az ágyon (míg nem voltam otthon). Én meg nem vettem észre, hogy kint az udvaron jár a kompresszor.
(Épp ezért a TV-t 2gombnyomásos bekapcsolásra állítottam annó a szervízmenűben.)

Persze annó igen sokat táncoltattam én kompresszort kínkeserves körülmények között. Ám ez most engem is meglepett.
Szóval sokat kibírnak ezek és én ezért sem fogom a durva mínuszokban leállítani a fűtőklímát.
2014-01-06
22:07:03
Előzmény: nadtom #44785#44789
Köszönöm a gyors választ!

Sajnos akkor beigazolódott amire számítottam! Mi a javaslat a ház hűtésére, te milyen megoldást használsz?!
Nagyon gondolkodom a fal és mennyezethűtésben, akkor az Aristonos hőszipka mellé gondolom kellene venni egy másik kompresszor a hűtésre?! Milyet érdemes?!

Amúgy ha jól tudom ehhez az Ariston hybrid rendszerhez a klímamanager jár, tehát nincs sok választás, de mi a gond vele?!

2014-01-06
21:49:04
Előzmény: payagyerek #44780#44788
Értem, valahogy nekem is ez volt az érzésem.

Máshogy nem lehet szárítani a levegőt?!
Neked milyen típus van?! Azt hallottam hogy az inverteresek jók!
2014-01-06
20:27:34
Előzmény: thunder #44778#44785
Szia thunder,

Nálam 144m2-et fűt a kazán csak padlófűtéssel, jól szigetelt a ház.
1. Hűtésre nem alkalmas, csak fűt a hőszipka vagy a kazán vagy mindkettő. A HMV-et csak a kazán csinálja.
2. Elégedett vagyok vele hozta a megtakarítási elvárásaimat, erről itt írtam is korábban. Arra készülj, hogy nem sokat értenek hozzá (mármint a fűtésszerelők), de az Ariston technikai support-ja jó. Aristonos klímamanagert ne vegyél, inkább Siemens PID-es termosztátokat. Ha a kazán csak a külső hőmérsékletre szabályoz ez elegendő. Ha van, vagy majd lesz konkrét kérdésed segítek ha tudok (pl. a paraméterezésben).

Ha jól tudom, jön az idén ennek a kazánnak a 8kW-os hőszipkával szerelt verziója, ha belefér akkor inkább én azt venném meg.

payagyerekVálasz erre
2014-01-06
19:04:05
Előzmény: thunder #44778#44780
"Nem szeretnék hagyományos klímát is beépíteni,ha nem muszáj."

Pedig szerintem muszáj leszel. Gyanítom, hogy a házad szigetelése ugyanazt okozza mint nálam, hogy valójában nincs meleg, csak azt hiszed. Ugyanis nem a melegtől fox megőrülni, hanem a szinte trópusi páratartalomtól.
Én nem hűtök 27° alatt. Csak szárítok! Tökre nem érdemes torokgyulladásos hidegre hűteni, mikor pusztán csak légszárításra van szükség ahhoz, hogy vígan ellegyél.
A klíma remekül szárít, miközben kipisálja a kondenzvizet. Bármi más furfanghűtés pont ezt nem teszi lehetővé.
Emellett a klímával fűthetsz is.
2014-01-06
18:42:56
Előzmény: nadtom #44052#44778
Üdvözlök mindenkit!
Szerbusz nadtom!

Éppen építkezés előtt állok és az általad használt Ariston Genus Premium Hybrid 30 típusú kazánról szeretnék több infót, tapasztalatot megtudni.
Annyit csak gyorsan, hogy én egy 110 m2-es házat tervezek, viszonylag jó hőszigeteléssel (10cm padló, 14 cm grafit fal, 20 cm födém, 1,0-es kétrétegű ablakokkal). Padló, fal, illetve mennyezet fűtés illetve hűtéshez szeretném az általad használt hybrid kazánt telepíteni.

Nem vagyok szakmabeli, úgyhogy lehet hülyeségeket fogok kérdezni:
1. A rendszer hőszivattyú része hűtésre is alkalmazható?!
Bár a termékismertetőkből nekem az derült ki, hogy csak fűtésre...

Ha igen, a teljesítménye elég lenne egy 110nm-es ház kellő mértékű ( kb. 24-25 fok)lehűtéséhez a nyári melegben?!
Nem szeretnék hagyományos klímát is beépíteni,ha nem muszáj.

2. Elégedett vagy-e ezzel a rendszerrel, használati javaslatok a hatékony és takarékos működéshez?!

Szíves válaszod előre is köszönöm.

Üdv: thunder
payagyerekVálasz erre
2013-12-10
01:23:05
Előzmény: nadtom #44127#44128
Fejből hát! :-)
Van ebből vagy 1000 fajta. Ez az, amelyiknek van szeme, mellyel kukucskálja az emberi jelenlétet és így elkerüli a légáramlattal a testünk, jobbra-balra, föl-le. (Mármint, ha bekapcsolom, nem fújja rám a levegőt.)
Ezt azért szervíroztam, mert mágnesmotor mindene (nem csak a kompót) és elektromos adagolója van. Tűrhető hatásfokot remélek tőle.

Amúgy a 27° igazán kellemes. (Fázok én eleget, ha nem vagyok itthon!) Soha nem volt nálam 26° alatt. Én nyáron is 27-re hűtök. Inkább csak szárítok.
OFF
Sok ember tévhitben él. Azt hiszi, hogy nyáron azért kell a klíma, hogy torokgyuszija legyen. Közben nemis a hideg kell, hanem csak a száraz levegő.
Akik jöttek hozzám a kánikulában, föl voltak háborodva, hogy milyen hideg van nálam. Mikor mutattam nekik több digitális hőmércét, ledöbbentek, hogy 26-ot, meg 27-et mutatnak. Mondom nekik: Lessetek rá a páratartalom-mérőre (30-35-40%).

Arra én is kíváncsi leszek, hogy mennyit kókad a hidegben és elég lesz-e a pont akkor megnövekvő házam hőigényére.

2013-12-10
00:29:03
Előzmény: payagyerek #44123#44127
Paya,

A típus megjelölést gondolom fejből írtad...a 27C fok nem túlzás egy kicsit?:-) azt csak kisgatyában lehet elviselni.

Ha plusz van napközben és csak éjszaka van mínusz akkor a hőszipka is boldogul nálam is.
A klíma teszt nálam is tervben van, de úgy látszik várni kell karácsonyig akkor lesznek nagy mínuszok.

payagyerekVálasz erre
2013-12-09
21:51:40
Előzmény: nadtom #44055#44123
Lopott szabadidőmben beüzemeltem a DAIKIN RXS35J2V1B-FTXS35J2V1B klímát fűtésre. Most nyestem meg vele a kecót 27°-ra próbaképp. Már jócskán leszabályozva ketyeg. (Ez 1,4-5,2kW között szabályoz.)
Majd meglátjuk a cudarnagyhidegben mennyire akar cserben hagyni.
2013-12-06
16:36:59
Előzmény: robert #44053#44055
Róbert,

A hőszipka nem csinál meleg vizet, azt télen-nyáron csak a kazán állítja elő (illetve ha kell a kazán ősszel-tavasszal csak rásegít a kollektorra).
A hőszipka az átmeneti időre lett kitalálva amikor kisebb a fűtési igény, de én most "erőszakolgatom" meddig bírja a téli üzemet.

Tudom a klímáknál is hasonló drasztikus teljesítményesés fog bekövetkezni, de ott van bőven beépített teljesítmény.
2013-12-06
16:16:43
Előzmény: nadtom #44052#44053
nadtom,

Szerintem a hibrid kazán hőszivattyú része nem a fűtésről szól, hanem (tél kivételével) a melegvíz készítésről.

Vagyis:
fűtés, melegvíz télen - kondenzációs kazán
melegvíz tavasztól őszig - hőszipka

Számomra így lenne logikus.

Más:
Mondjuk a klíma se a téli fűtésre való a mi éghajlatunkon, de valamiért szeretik az olcsóság illúziójával ámítani magukat a honfitársaink.

2013-12-06
15:50:02
Előzmény: takyka #44026#44052
A 4kW-os hőszipka együtt volt a kazánnal így egy rendszer (Ariston Hibrid), nincs is más ebből a piacon, talán jövőre jön ki a kazán/8kW-os hőszipka verzió.
2013-12-06
09:10:21
Előzmény: nadtom #44013#44026
Szerintem is azt jelenti.

Akkor más nem lehet, minthogy, a számok túl optimisták az egyenlet egyik és/vagy másik oldalán.
Ha az aristonos aszonta, akkor nem érdemes kergetni, főleg, ha még garis.

Közben látom, Róbert számolgatott is...
Miért ilyen zsebhőszivattyút választottál?
T.
2013-12-06
09:05:16
Előzmény: nadtom #44020#44025
nadtom,

"... a fórumos szoftverrel az jött ki, hogy a maximális kazánteljesítmény 2,8kW. Az nem azt jelenti, hogy ekkora pillanatnyi teljesítmény kell -15C-on a lakás kifűtéséhez?... "

Igen, azt jelenti, és azt is, hogy 0 fokon 2.1kW.
Amennyiben jók a bemeneti adatok, akkor a nettó fűtési teljesítményt jól számolja. Ha gondolod, ellenőrizhetjük a határoló szerkezetek hőátbocsátási értékeit, és a többi paramétert...

A hőszivattyúd adatlapja szerint: levegő hőmérséklete: 2 ̊C, közeghőmérséklet: 35 ̊C, COP érték: 3.3, névleges fűtő-teljesítény: 3100W
Arányosítva: 0 fokon ~2.4kW
18/24 kihasználtság mellett az átlag-teljesítmény: 1.8kW

Vagyis a hőszipka bőven 15%-al a szükséges alatt teljesít, ami megfelel ~2 fokos hőmérséklet-csökkenésnek a lakásban.

Az adatlap nem veszi figyelembe sem a leolvasztásokra fordított energiát, sem az egyéb rendszer-veszteségeket, ezért jó esetben én nem számolnék 1.5kW átlag-teljesítménnyel sem.

Én úgy gondolom, hogy ez a kütyü ennyit tud, oszt jóvan.
2013-12-05
22:01:15
Előzmény: takyka #43991#44013
Takyka,
A fórumos szoftverrel az jött ki, hogy a maximális kazánteljesítmény 2,8kW. Az nem azt jelenti, hogy ekkora pillanatnyi teljesítmény kell -15C-on a lakás kifűtéséhez?

Már Siemens PID-es hőfokszabályzóim vannak, így ez kipipálva.

Az Aristonos fickóval beszéltem és nem javasolta, hogy 7/24-ben menjen a hőszipka.

2013-12-05
21:43:05
Előzmény: villam64 #43987#44010
Róbert, Villam,

A puffer nem fér el sajnos így nem is lehet alternatíva.

Még azon gondolkodtam, hogy egy 2-3kW-os fűtőpatront kellene betenni a hőszipka után és rásegíteni ha szükséges. A fűtőpatront vezérelhetné egy külön termosztát ami 1C fokkal a hőszipkavezérlő termosztát alá lenne állítva, így csak akkor kapcsolna ha sokat esik a hőfok, mert a hőszipka nem bírja a fűtést.

Arra, hogy pontosan milyen logika szerint dolgozik a kazán/hőszipka még nem sikerült rájönnöm.
A hőszipka alsó működési hőmérséklete -10C-ra van beállítva, a kazán felső működési hőmérséklete 2C. Ettől függetlenül néha -2 fokon is csak a hőszipka megy néha 0 fokon is hibrid módban megy.

2013-12-05
09:54:24
Előzmény: nadtom #43982#43991
18/24*3,1kW=2,325kW Ha a házadnak 2,8kW volt a hőigénye, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem fűtötte ki.

"Hiába kapcsolt a termosztát 1-1,5C fokot is esett a hőmérséklet mire a hőszipka utólérte önmagát."
Ilyen esetekben (amikor a hőigény közel van a hőtermelő teljesítményéhez) egy jó pid termosztát segítene elkerülni a túlhűlést. "Előre gondolokozva" izzítaná a szivattyút, mielőtt elkezd csökkenni a hőmérséklet.

Mellesleg, szerintem nyugodtan mehet 24/7-ben a HSZ ha az élet úgy kívánja. (persze kopik a kompresszor, meg a keringető, de hát a kazán is...)

T.
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Tapasztalatoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva