Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Tapasztalatoklapozz: 1, 2, 3, 4, 5   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2022-12-30
11:32:44
Előzmény: payagyerek #24784#54803

"Oksa! Én is akartam mondani, hogy ezt a részét magánba csacsogjuk meg, mert sok fura figurák lopnak.
Itt nem sértünk meg senkit vele, mert a fórumozókat (szerintem) amúgy sem érdekelné."

Pedig vannak akiket érdekelne milyen hűtőközeget célszerű használni házi hőszivattyúhoz, nem kell pontos recept, úgysem kevergetünk.
tamasdocVálasz erre
2019-10-16
11:21:04
Előzmény: pali #53362#53370
A hűtés sarkalatos kérdés, mivel ha hűteni akarom (és a klímát mint utólagos lehetőséget kihagyom), akkor azokat a paneleket most kellene feltennem. A fűtésem éves szinten kijön kb 150.000 Ft-ból, plusz az áram, ami jelenleg "ingyen" van, mivel többet termelnek a panelek mint amennyit fogyasztok. Mondjuk nekem megér 200.000 Ft-ot / szezon, ha nem kell a fával többet foglalkoznom, illetve zöldül a rendszer.

Az elképzelésem az (és nem tudom, hogy megvalósítható e), hogy duplázom a napelemeket, ez olyan 8kWp-t jelentene, amivel télen meghajtom a hőszivattyút, ami tud a leghidegebb időszakban is kb 40 fok előremenő vizet. Az, hogy hűteni is tud, csupán ajándék, amit vagy kihasználok vagy nem.
2019-10-15
11:28:33
Előzmény: tamasdoc #53361#53362
Szia!

A legkisebb hőszivattyú is 1M Ft. Amennyiben csak fűtésre használod, akkor jobb a vegyes.

Hűteni csak a klíma, hőszivattyú tud. Kell hűteni a házat?

A 3000L puffer jó sokáig tud meleget biztosítani :)

Az befektetett pénzből mennyi ideig tudnál hagyományosan fűteni?

Pali
tamasdocVálasz erre
2019-10-15
10:05:58
Sziasztok,

abszolute hozzá nem értőként kérdezem, hogy szerintetek az ötletem életképes lehetne e:
adott egy egész jól szigetelt 100+40 m2-es ház (a 40m2 egy félszint, kb oda ürül a ház nagy részének a hője) jelenleg padlófűtéssel. A melegvizet vegyestüzelésű kazán termeli, 200l-es bivalens szolártároló van a bojler helyett és 2*1500l-es puffer. A házban mindenhol padlófűtés van, illetve a fürdőszobában egy törölközőszárító. Tetőn napelem 4,02kWp amit lehetne duplázni. A háztól 5m-re van egy 20m mély régi, gyűrűs kút. Azon gondolkozom, hogy a fűtést meg lehetne e oldani hőszivattyúval. Levegő-levegő esetleg levegő-víz vagy víz-víz? Merre induljak el? Mit tanácsoltok? Egyáltalán életképes e az ötlet, fektessek bele energiát vagy hagyjam az egészet a francba, mert eleve hülyeség? Köszönöm!
2015-11-23
01:14:59
Előzmény: vaydare #49544#49550
Sajnos ez igaz, én eddig egy embert találtam aki ért hozzá Ő az Ariston műszaki vezetője. Pedig nem egy ördöngős szerkezet, csak új a piacon. Mikor megvettem 3 éve, még rosszabb volt a helyzet.

A barátomnak is van egy ilyen hibrid kazánja ő egy évvel később vette és semmi baja nincs vele én meg már egy csomót sz@ptam (bár hozzá kell tegyem, hogy az Ariston mindig, mindet korrekten cserélt garanciában).
Ő a Wolf 400-as, akkoriban új hővisszanyerős szellőztetőt vette nagyon az elején neki azzal volt a sok szopás, én egy évvel később vettem és semmi bajom vele azóta sem.

2015-11-22
21:50:49
Előzmény: vaydare #49543#49549
Ha lebontod az első lemezt akkor rögtön látni fogod az érzékelőt nincs ott más érzékelő a kompresszornál. Mivel azonban garanciális a gép az Aristonnal csináltasd szerintem, nehogy gond legyen.
2015-11-22
18:59:58
Előzmény: 444tibi #49541#49544
Igen 444tibi, képzeld nincs szervize, csak papíron! Mivel olyan ritka kazánról van szó, a szervizesek kis hányada ért hozzá vagy látott egyáltalán! Ahol lakom, még a környéken sincs ilyen!
Komolyan elgondolkodtam már én is azon, hogy tovább lépjek valamilyen hatósági szerv felé, mert ez,amit csinálnak (pontosabban amit nem csinálnak)már felháborító! Itt lakunk 4-en (5 éves és 10 hónapos picivel) egy bizonytalan kazánműködés mellett fűtési szezonban és le sem bagóznak! Nem beszélve arról, hogy alternatív fűtésem sincs és a melegvizet is a kazán csinálja!
2015-11-22
18:53:00
Előzmény: nadtom #49538#49543
Azt meg tudom csinálni, hogy a kazán központi alaplapjáról lehúzom a clima manager stekkert. Ezután meglátom, dobja-e a 407-es hibakódot.
A hőszipka fel van erősítve konzolra a falra,de hozzáférhető. Kicsi a hely, de talán megtalálom az érzékelőt. Ha nem túl sok munka neked, lefényképeznéd nekem az érzékelőt, pontosan hova csatlakozik a csövön a lemezborításon belül?
A gáznyomás csökkenés előfordulhat, mert a szervizes (akit azóta nem engedek be)ott próbálta légteleníteni a víz oldalt!!! - no comment!
2015-11-22
16:41:37
Előzmény: nadtom #49538#49541
Isten lassa lelkem, nem kotozkodes,
de egy egymillas szerkentyunek nincs szervize??
En is igy csinalnam, mint ti, mert kivancsi, es tanulni akaro turelmes emberke vagyok, de egy atlagpolgar, idegesebb nap utan a gatyajat leperelne az Aristonnak.
Amugy tenyleg nevetseges szitu.

Multkor a ciganycsalad, teljes letszammal, addig orditott a TESZKO ugyfelszolgalatan, amig kinjukba visszavettek a felbontott, tobbszor hasznalt leggagyibb 9ezer forintos MEDIAMARKTBA VETT porszivot. Erre varrjunk gombot! :-) :-)
Ergo, vannak jogai a vevonek.
2015-11-22
14:32:02
Előzmény: vaydare #49537#49538
A klimamanagert én is megvettem, de a bekötésnél azzal a lendülettel ki is kötötték, megzavarta a kazán működését...
Javaslom dobd ki a rendszerből a klímamanagert, szerintem ezzel az első problémád (417) megoldódik.

A 919-es hibakód volt nálam is amikor kb. egy hónapja a vadi új hőszipkát bekötötték. Kb. a hőszipka indulása után 15 percig minden rendben működött aztán bedobta a 919-es hibakódot, áramtalanítás, újraindítás aztán minden ismétlődött...
A hiba az volt, hogy hőszipka (kültéri egység) kompresszorának nyomó oldali részénél ki volt csúszva a hüvelyéből egy csőre kapcsolódó hőérzékelő. Ha leszeded/leszedeted a hőszipka lemez borítását látni fogod az érzékelőt a kompresszornál (szemben állva a hőszipkával jobb alsó részben).
Amit még ellenöriztetni kell az az, hogy a höszikában megfelelő-e a gáz nyomás, mert az is okozhatja ezt a próblémát. (Kikapcsolt állapotban, 2-3C fokos környezeti hőmérséklet mellett, nálam 8-9 bar nyomás volt a gépbe, ez megfelelő.)

A 918-as kóddal nem találkoztam, de az lehet a fent leírtak következménye is.

Szerintem ezeket csináld meg vagy csináltasd meg aztán meglátjuk. :-)

2015-11-22
10:39:13
Előzmény: nadtom #49534#49537
Köszi klubtárs! :-)
3 hibaüzenet ír ki a kazán:
- 407 (szobai termosztát nyitott vagy zárlatos)
- 918 (HSZ blokkolva)
- 919 (HSz újraindítást kér)

A 417-es hibaüzenet akkor jelenik meg, amikor a kazán előlapi paneljén a SRA (ASZR) gomb benyomásra kerül. A kazán telepítői könyve szerint ezt a gombot aktiválni kell ahhoz, hogy megfelelően működjön a Hybrid rendszer. Egyelőre a menü beállítások között nem találok olyat, ami okozhatja ezt az üzenetet.
Amikor kikapcsolom a gombot eltűnik a hibakód, bár semmiképp sem indul a HSZ!
919 - hiába próbáltam újraindítani (főkapcsoló ki-be,légtelenítés után) semmi változás!
918 - ? fogalmam sincs
Annyit még meg kell hogy jegyezzek, a szerviztől semmi segítséget nem kaptam sem telefonon, sem személyesen a probléma elhárításra 5 hét óta! Egyszer voltak kint előtte, de olyan szervizes, aki ilyet még nem állított be és eredménytelen is volt!
Ahhoz, hogy teljes képet kapj a komplett fűtési rendszeremről, megpróbálom leírni, hogy is épül fel. Hátha segít valamennyicskét.
Családi házunk (~130m2), új építésű, egy szintes, A+ besorolású épület, mely teljes egészében padló fűtésre lett tervezve, kivéve két db törölköző szárítót. Gépész tervezővel közösen a Hybrid kazán lett kiválasztva fűtési berendezésnek. Maga a padlófűtés csövek két osztó gyüjtőn keresztül oszlanak el a házban, egyikre a nappali, konyha étkező helyiségek, másikra a 3 szoba van kötve, a többi helyiség (vizesblokk, mosó, radiátorok...) közös körön vannak. A jobb hőelosztás, valamint a kazán szivattyújának kiegészítésére hidraulikus váltó és elé egy DN25-ös, 6 m szállító magasságú, frekvenciaváltós WILO szivattyú került beépítésre. Szobatermosztátokkal vezérelhető az egyes helyiségek hőmérséklete a 3 szobában illetve a nappali részben. Ezek relézve vannak, amikor valamelyik szobatermosztát hőigényt jelez, elindul a kiegészítő Wilo szivattyú és indítja a kazánt. Külön megvásároltam és bekötésre került a gyári clima manager is, kommunikál a kazánnal, termosztát szerepe nincs, igazából csak kommunikációs központnak mondható! Gyári külső hőmérséklet érzékelő telepítve. A HMV-hez szintén a gyári 150l-es Ariston CEL150 rétegtároló került megvásárlásra és bekötésre. Megtörtént a HSZ bekötése, feltöltése és kilégtelenítése a kazán és perifériái üzembe lettek helyezve, a kazán felismerte őket.
Röviden ennyi! :-)
2015-11-22
00:33:51
Előzmény: vaydare #49524#49534
Üdv a klubban...:-)
Igen csak padlófűtésem van. Mielőtt belemennénk a paraméterekbe az írd le milyen hibaüzeneteket ír ki a kazán, illetve miért nem megy most a hőszipka.
Ha hibaüzenet van akkor előbb azt kell elhárítani, ha nem ír ki semmit de mégsem megy a höszipka akkor lehet beállítási probléma.
2015-11-19
15:17:17
Szia nadtom!
Tőled kérnék főképp segítséget, mert olvasom, hogy neked is Ariston Hybrid kazánod van. Lassan már nem tudom örüljek-e vagy sírjak, hogy ezt a kazánt választottam. Új építésű családi házunkhoz lett ez a típus kiválasztva, amit a szakszervizes nagy nehez üzembe helyezett, bár ilyen kazánt még nem látott előtte! .. és ez volt a probléma, mert a fűtési szezon kezdete óta problémám van a kazánnal, hibaüzeneteket ír ki. Jelenleg sem működik a HSZ, csak a kazán!Hiába telefonálgatok a központi szerviznek, hetek óta nem történik semmi!
Ha jól olvastam a fórumon a hozzászólásaid, nálad is padlófűtési rendszer lett kiépítve? (radiátor nincs)
Első körben azt szeretném megkérdezni, hogy a kazán menüjében milyen paraméterek vannak beállítva? (200-966ig) Tudom hogy egyesével leírni menüről-menüre ez nagy meló, de talán a megjelent hibakódok egy része így orvosolható lenne, mert valószínű hogy a rossz beállításból származik!
Előre is köszönöm válaszod!
2015-11-02
17:07:59
Előzmény: nadtom #49357#49453
Végre működik a hőszipkám, mondjuk az új sem ment elsőre, egy csőérzékelő le volt csúszva a kompresszor nyomó oldalánál. A kínai ipar sem a régi már...:-)
2015-10-01
21:26:53
Előzmény: takyka #49352#49357
:-)
Az elsők között vettem meg a hibrid kazánt, így a kezdetekben sokat telefonáltam az Ariston műszaki nagyfőnökével, mert csak ő értett hozzá. Mindig korrekt volt, sokszor közösen agyaltunk a beállításokon, nemeg mindig jöttem az újabb és újabb ötleteimmel, amit csak vele tudtam megbeszélni.
2015-10-01
10:00:56
Előzmény: nadtom #47886#49352
"A szelep tele volt kínai betűkkel" Tehát eredeti. Ami manapság nem ott készül, az hamisítvány. :-)

"kicserélték egy vadi újra"
Ez nagyon korrekt hozzáállás, ritka.

T.
2014-11-29
00:10:00
Előzmény: takyka #47876#47886
Nem találtak rajta szivárgást. Sajnos nem kellett hozzá egy-két év. Éppen tegnap esete vettem észre, hogy lefagyott megint, illetve leesett a hőmérséklet a lakásban. Valószínű valahol egy kisebb mértékű szivárgás van. Héftőn leveszik és átvizsgálják.
Még szerencse, hogy csak néhány gombnyomás és kazánüzemmódba kapcsolva tovább tudok fűteni, illetve ott vannak még a klímák is.

update:
Hosszas nyomáspróbák eredménye alapján a 4 utú szelepnél engedte a hőszipka a gázt lassan. A szelep tele volt kínai betűkkel így nem is csodálkoztam...

update2:
A fagyás ezután sem oldódott meg, így kicserélték egy vadi újra a kültéri egységet (bár már nem volt garanciális a hőszipka).
2014-11-28
11:14:03
Előzmény: nadtom #47675#47876
Csak most látom, hogy megoldódott a problémád.

Ha csak lassan szivárog, akkor simán lehet az általad írt szitu. A kérdés az, hogy keresték és megtalálták-e a szivárgás helyét. Ha nem, akkor egy-két év múlva számíthatsz hasonló akcióra. (feltételezve, hogy eredetileg kellő mennyiségű hűtőközeg volt benne.)

T.
2014-11-06
20:27:22
Hőszipka probléma update:
Érdekes a szitu, kijöttek, 7,5 bar volt a nyomás a rendszerben működés közben, ami elvileg kevés mert 9-11bar között kellene lennie.
Amit nem értek, ha szivárog valahol - ami nem volt látható sehol - miért nem ment el az összes gáz??? Mióta feltöltötték azóta jól működik. Nem értem...
2014-11-03
10:53:34
Előzmény: nadtom #47641#47649
Szerintem, nem érdemes a HSZ átalakításán gondolkoznod. Ami speckót találtam róla, az alapján ez a cucc nem arra van kitalálva, hogy 0° alatt is hatékonyan működjön (ott van mellette a gázkazán erre az esetre). Cserélsz kompresszort, kicsi lesz az adagoló. Cserélsz adagolót, kicsi lesz az elpárologtató. A nagyobb elpár. nem fér bele a kasztniba. Kell új kasztni. Ezeken kívül nincs más a HSZ-ben, csak egy lemezes HCS kondenzátornak (Ami szintén előfordulhat, hogy költségoptimalizált. Értsd, kicsi).

Legolcsóbb/legegyszerűbb, ha veszel egy jó inverteres split klímát felpatintod a falra és párhuzamosan járatod a kettőt.

T.
2014-11-02
13:25:50
Szeretném növelni az Ariston hibrid kazánomhoz tartozó hőszivattyú tejlesítményét (jelenlegi 4kW-os) mert mint a korábbiakban volt már erről eszmecsere nagyobb mínuszokban nem elegndő a ház fűtésére (ilyenkor jelentősen csökken a valós teljesítménye a névlegeshez képest). Villamos energia rendelkezésre áll elegendő, így adott a feladat, hogy hogyan lehetne növelni a teljesítményét 7-8kW-ra.
Csak ötleteltem: pl. kompresszorcsere nagyobb teljesítményre (persze itt kérdés a hőcserélő elegendő lesz-e), még egy ugyanilyen hőszipka sorbakötve, más cég nagyobb teljesítményű hőszipkájának illetsztése (pl. a Daikin-nak is van ilyen hibrid rendszere és ott van 8kW-os is), vagy más alternatíva???

2014-10-30
23:10:02
Előzmény: takyka #47609#47610
Most néztem megint lefagyott...lehet gázhiányos. Ez a hibrid kazán kültéri egysége. Hibaüzenet nincs a kazánon. Holnap hívom a szervizt...
2014-10-30
22:58:52
Előzmény: nadtom #47606#47609
nem hangzik túl jól a dolog. Ez nem egy inverteres, villanyadagolós gép? Azért egy olyannak észre kellene vennie, hogy valami nem kóser...
T.
2014-10-30
19:49:37
Előzmény: takyka #47597#47606
Ma leolvasztottam a jeget a hőszipka kültéri egységéről, azóta úgy tűnik működik.
Figyelem még pár napig, de valami nekem is gyanús, lehet gázhiányos.
2014-10-30
09:05:58
Előzmény: nadtom #47596#47600
Munkahelyemen nemrég beüzemelt hőszipka hétfőn reggel szépen le volt fagyva, de le is olvasztotta. A külső hőmérséklet +2 volt.
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Tapasztalatoklapozz: 1, 2, 3, 4, 5   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva