Biosolar Forum => Hőszivattyú => Tapasztalatok | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5 következő » |
villam64Válasz erre 2013-12-05 08:51:34 |
---|
Előzmény: robert #43986#43987 Róbert 35 fokos vízzel padlóban lehet fűteni. Radiátornál ez a határeset. Például nekem kinti 0 foknál elég. A puffer a lakásban nem jelent veszteséget télen, hasznos. Egy jól álcázott helyen, mint egy kemence. A padló alá betervezve. Figyelembe kell azt is venni, hogy nem mindig mínuszok vannak. Ez azt jelenti, hogy nappal, amikor 4-es COP-pal mehetne a hőszivattyú, akkor nem működik, mert a lakás nem kér meleget. Éjjel, mikor visszahűl a lakás is meg a külső levegő, akkor akar menni a hőszivattyú 3-as COP-pal. Sokkal értelmesebb nappal a plusz 1 COP-ot benyomni egy tárolóba, mint veszni hagyni. Néhány óra naponta. KiloWattórákat jelenthet naponta. Nadtom Jó lenne ehhez térképet csinálni. Lejegyezni, hogy milyen hőmérsékletek vannak, és mikor megy a hőszivattyú. Úgy variálnék, hogy fűtési idény van. Ideális a külső hőmérséklet a hőszivattyúnak, viszont a lakás nem kér meleget. Ekkor a tartályt fűtse a hőszivattyú. Amikor a lakás kér meleget, akkor a hőszivattyú az előmelegített tartályon nyomja be a lakásba a meleget. Így nem ideális viszonyok között, a tartályból hamarabb menne meleg a lakásba, mint a hőszivattyúból, mert egy pár száz liter meleg víz van. Az ideális hőfokot kell beállítani, ami még jó hatásfokot eredményez. Ami szintén számít, hogy nem 35 fokot csinál a hőszivattyú, hanem a 7/35 ideálisabb, mint a 2/35. Például, úgy kellene meghatározni a beállítást, 4 COP alatt ne működjön. |
robertVálasz erre 2013-12-05 08:33:24 |
---|
Előzmény: nadtom #43985#43986 nadtom, Pufferrel sokat rontanál a helyzeten. Így sem termel elég hőt a hőszipkád, de még ezt is csökkenté egy újabb veszteség, és ráadásul a semmiért, mert alacsony hőmérsékleten nincs hőtároló képessége a víznek (nincs hova visszahűlnie). Ennél értelmetlenebb pénzkidobást nehezen találhatnál. |
nadtomVálasz erre 2013-12-04 23:53:35 |
---|
Előzmény: villam64 #43983#43985 Igen az jó megoldás lehetne, de sajnos nem fér már be a lakásba, így marad a gázkazános rásegítés, míg ki nem találok valami más megoldást. |
villam64Válasz erre 2013-12-04 22:43:13 |
---|
Előzmény: nadtom #43982#43983 Kéne rátenni egy puffert. Picit melegebb a nappal, akkor be tud tárolni éjszakára. 500 litert legalább a lakásba. |
nadtomVálasz erre 2013-12-04 21:26:42 |
---|
#43982 A héten be kellett kapcsolni a gázkazánt, mert a hőszipka önmagában nem tudott megbírkózni a lakás fűtésével. Megnéztem 24 órából 18 órát ment és közel 19kWh fogyasztott egy nap alatt. Olyan volt a szituáció, mintha egy 1,8tonnás kocsiba egy 1L-es motor lett volna beépítve. Hiába kapcsolt a termosztát 1-1,5C fokot is esett a hőmérséklet mire a hőszipka utólérte önmagát. Közben megnéztem a néveleges teljesítményt (4kW) 7/35C esetén adja le, ha hül az idő jelentősen esik a teljesítményt, 2/35C esetén már csak 3,1kW. Bekapcsoltam a kazánt ugyan de visszavettem a kazán teljesítményét 85%-ról 35%-ra, így most a kazán csak szakaszosan rásegít a hőszipkára, és így már elég gyorsan reagál a rendszer. |
nadtomVálasz erre 2013-11-30 13:21:31 |
---|
Előzmény: robert #43853#43855 Róbert, A számítás szerint 2,8kW-os maximális kazánteljesítmény szükséglet jött ki, a hőszipka 4kW-ot tud, illetve ahogy korábban is írtam, van még három hűtő-fűtő klíma ami bevethető (ezek még összesen 9kW fűtőteljesítményűek). Folyamatosan figyelem, hogy azért ne menjen állandóan a hőszipka, mert az biztosan nem tenne jót neki. Eddig -6C volt a leghidegebb, azon simán ment, nem kellett küzdenie, igaz ez nem napokig tartó mínusz volt. Ahogy néztem karácsonyig nem is lesz olyan igazi nagy hideg, tehát az igazi teszt még várat magára. |
pickaVálasz erre 2013-08-16 09:46:10 |
---|
Előzmény: nadtom #41841#41853 Kedves Tom! Elnézést, rosszul fogalmaztam. Bár a ház felújítandó, a gázcsonk le van vágva, így most nincs gáz az ingatlanon. Ez új szerződést, bekötést igényel. A házban teljes gépészeti felújítást terveztünk. Felületfűtést, -hűtést. A fal szerkezet: 38-as porotherm tégla, amire 10cm-es grafitos polistirolt teszünk. |
nadtomVálasz erre 2013-08-15 22:07:52 |
---|
Előzmény: picka #41837#41841 Picka, Biztos a hőszivattyú a legalkamasabb számodra? Ne érts félre de többet tudnak segíteni a szakértő kollégák ha leírod most mi a helyzet (jelenlegi fűtés, szigetelés helyzete, lakás mérete, budget nagysága, stb.)., illetve mit tervezel pontosan. |
pickaVálasz erre 2013-08-15 19:03:06 |
---|
#41837 Üdvözlöm a Fórumozókat! Fűtéskorszerűsítés előtt állok, amelyben a levegős hőszivattyú jött szóba. A NIBE és a Zubadan fajtákat ajánlották a kivitelezők. Tud ezekről valaki valamit? Egyáltalán milyen levegős hőszivattyút érdemes venni, melyiknek a legjobb a COP-ja? A válaszokat előre is köszönöm! |
JesuVálasz erre 2012-12-17 00:24:03 |
---|
Előzmény: Bous83 #36870#36873 Hat azert a zaj nem gyenge. Foleg mivel az is igen baratsagtalan frekvencian van. En a haz tulfelere tettem, olyan pontra, ahol pufferter van kozvetlen mellette: gepeszeti/lepcsohaz-»folyoso/furdo-»nappali-» aztan jon csak a halonk. De meg igy is hallom, mikor maxra felporog a kompot, pedig 3 retegu az uvegezes az ablakon is+20cm PS falakon. Pedig en hallaskarosult is vagyok. Gyerekek szobai kozelebb vannak, gyakorlatilag 5m-be esik, ott is hallani, pedig azon az oldalon durvabb fal, 38cm tegla+vakolatok+20cm szigeteles van. Durva lenne a lakasban, belterben. Beszltem olyan kivitelezovel, akinek az ugyfele lebontatta az egeszet, mert nem birtak elviselni a bteri gepet! (vizes, benti kompot, egyseg) Jegesedes: Nekem is gond. Erre nagyobb figyelmet kell forditani. En csinalok egy nagyobb talcat, alatta futest, es normalis vizelvezetest neki, vegig futve, talajban levezetve, hogy el tudjon menni, ne fagyjon bele a futes vegenel. |
Bous83Válasz erre 2012-12-16 23:59:57 |
---|
Előzmény: takyka #36863#36870 Így ugyanazon kültérit adhatja oldalfalihoz, parapethez, légcsatornázhatóhoz, és vizeshez. No meg talán a zaj sem utolsó szempont, bár annyira nem lenne vészes... |
takykaVálasz erre 2012-12-16 22:04:48 |
---|
#36863 Tudtommal a lékkazánok kompótja a kültéri egységbe van beépítve. Miért nem a fűtött térbe a kondér mellé rakják? Nem kellene komresszor fűtés, a veszteséghője is jobban hasznosulna. T. |
Bous83Válasz erre 2012-12-16 20:15:45 |
---|
Előzmény: robert #36848#36852 Megpróbálom, de éjszaka van... No meg tegnap nézett ki igazán durván, amikor a sugárba esett egy fenyők alatt borostyánnal befuttatott rész is... ![]() Itt a bombás üvegtől kifelé végig jeges volt, még jégcsapok is lógtak... ![]() ![]() ![]() Majd megpróbálom nem elfelejteni, és fényképezek, ha jól látszik... ;) |
robertVálasz erre 2012-12-16 20:05:01 |
---|
Előzmény: Bous83 #36842#36848 Bous83, "... 5m sugarú köre tükör jég... " Na erről szeretnék egy jó fotót! |
nadtomVálasz erre 2012-11-06 17:59:21 |
---|
Előzmény: nadtom #28221#35163 Elérte az 1 éves kort az Ariston Hibrid kazánom így összegeztem a tényleges fogyasztást: 2011 októbertől - 2012 októberig : 138eFt volt a gázfogyaszásunk valamint 30eFt-nyi H energiát használt fel a hőszivattyú (a gáznál 150Ft/m3-rel számoltam, a H áramnál 30Ft/kW-tal), így összesen 168eFt-ba került a fűtés (144m2, 22fok, padlófűtés). Illetve ebben benne van 2011 októbertől 2012 májusig a melegvízfogyasztás is 3 főre, ugyanis 2012 májustól a napkollektorok biztosították október végéig a melegvizet. Sajnos korábban nem vezettem a fogyasztást, így az előző évi fogyasztást csak a gázszámlák alapján tudtam összeadni (korábbi rendszer: FÉG C24 + FÉG átfolyós vízmelegítő) ez 330eFt volt. Persze lehet nem reális az összehasonlítás teljesen, mert a 330eFt-ban egyéb fix díjak is benne vannak, bár a gázár változással sem számoltam. A különbség akkor is számottevő, a kazán eddig jól vizsgázik. Kívánccsi leszek az idei évre hogyan fog alakulni, mert a puffer tártály felcső hőcserélőjén keresztül lett vezetve a fűtés visszatérő ága (csak ha a tartályban legalább 30C fokos víz van), ami elvileg kicst még segíteni fog a fűtésnél. Nagy csodát nyilván nem várok tőle. |
nadtomVálasz erre 2012-04-10 00:18:35 |
---|
Előzmény: dejoe #28224#28226 falazat: szilikát+5cm hungarocell attika falak: 20cm szigetelés födém: 30cm szigetelés ablakok: 2005-ben cserélve Mályiglass, argonos + négy évszakos hővédő fólia lábazat szigetelés nincs. padló szigetelést nem tudom milyen (nem mi építettük) |
dejoeVálasz erre 2012-04-09 22:33:53 |
---|
Előzmény: nadtom #28221#28224 "egyébként jól szigetelt " Részletesebben lehetne ? falazat, hőszigetelés falon-padlóban-lábazatom-födémen, ablakok.... |
nadtomVálasz erre 2012-04-09 22:13:22 |
---|
#28221 20 éves FÉG kazánnal és FÉG vizmelegítővel volt felszerelve - egyébként jól szigetelt - családi házunk. Erőteljesen foglalkoztatott a fűtéskorszerűsítés de nem tudtam milyen irányban induljak (napkollektoros rásegítés?, hőszivattyú?, kondenzációs kazán?, ???). Bármilyen megoldás szóba jöhetett kivéve a fatüzelés helyhiány miatt így ezt nem is vettem számításba. Jó néhány hónapi olvasgatás után (magyar és külföldi oldalakon) néhány dologban biztos lettem: - a napkollektorral történő rásegítés nem gazdaságos, (20-30%-os rásegítés alsó hangon 2-2.5MFt-ba kerül - 150m2 esetén - ami nem térül meg belátható időn belül még támogatással sem!) mert télen nem süt a nap!!! :-( - a gázfűtés nem kerülhető meg, ezért szükséges egy korszerű gázkazán - a hőszivattyú nagyon jó lehetőség/alternatíva az átmeneti időszakban de nagyon drága, azaz lassan térül meg (1,3MFt nál indul az ár, víz-levegő), valamint össze kell hangolni a gázfűtéssel, ami szintén költség. - áramot lehet "ésszerűen" termelni a hálózatra tápláló rendszerrel (ezt úgy értem , hogy nyáron tudsz betermelni télen pedig fogyasztani) de jelenleg még "horror" ára van, támogatás nincs. - jó lenne egy integrált rendszer ami "legó" elven felépíthető azaz több lépésben kiépíthető, illetve egymással képesek a különböző elemek kommunikálni. - csak gázkazánt nem akartam mivel azt abszurdnak éreztem, hogy nem legyen alternatív, gazdaságos fűtésem a 21-dik században!!! :-) A megoldásnak az Ariston hibrid kondenzációs gázkazánja bizonyult (860eFt volt) ami egy bevált kondenzáció kazán és egy levegő-vizes hőszivattyú kombinációja. Az ára nem olcsó, de ha egy kondenzációs kazán és egy hőszivattyú árát veszem alapul kedvezőnek mondható. A régi rendszeremhez képes (ami nem volt gazdaságosnak mondható) 50% megtakarítás ígért. A hibrid mellett szólt az is, hogy a rendszerben benne van a napkollektoros rendszer szabályzása is így később ez is "lego" elven továbbépíthető. További előny, hogy a rendszer automatikusan dönti el (beállítható áram és gáz egységköltségek alapján) mivel fűtsön. Belevágtam és tavaly ősz elején lecseréltem a régi fűtés és HMV rendszeremet. A kiépítésnél nagyon sok problémám adódott, ami kizárólag a technológia/berendezés újdonsága miatt merül fel, egyszerűen fogalmazva: senki nem értett hozzá!!! Saját magamnak kellett megértsem, hogy hogyan működik a rendszer és magam végeztem a finomhangolást is. Összességében a rendszer nagyon szépen működik és számomra is meglepő módon hozta az 50% megtakarítás (hangsúlyozom az előző rendszer egyáltalán nem volt gazdaságos!) 330eft-ról 160eFt/szezon-ra csökkent a fűtés és meleg víz költségünk (csak padlófűtés, 150m2, 22 fok, alsó-felső szint külön szabályozva). 2. lépésként most van folyamatban egy Ariston Kairos rendszer kiépítése HMV biztosítására, illetve a megtérülés javítása miatt nyáron a kinti kis medencénket is fűteni fogja (most van 50%-os támogatás rá). Azon még gondolkodom, hogyan fogom a téli időszakban a HMV mellett a fűtésrásegítésre is valahogy felhasználni a rendszert (pl.: a melegvíztároló tartály felső hőcserélőjén keresztülengedem a fűtésből visszatérő vizet). 3. lépés lesz majdan egy áramtermelő napelemes rendszer lesz amivel megtermelem a lakás villamosenergia szükségletét (majd csak ha barátibbak lesznek a napelem árak és lesz támogatás). Ekkor a hőszivattyút működését fogom forszírozni, úgy hogy az áram egységárát szinte 0-ra állítom, így a gázkazán csak a nagyon mínuszokban kapcsol majd be, illetve a hőszivattyú kisegítésére (ugyanis csak 4kW-os) a hálószobai klímákat fogom fűtésre használni (ami szintén áramot használ). Reményeim szerint így minimális áram és gázszámlával(kis túlzással) létrehozom majd a saját "0 energia házamat". |
JesuVálasz erre 2012-02-29 13:23:34 |
---|
#26355 Kint 14 fok! Hőszipka hatásfok meg is ugrott. COP:5,5-6 között! (3700-3850W bevitt/600-700W elektromos pillanatnyik) Nem is kell nagyon fűteni, csodálatosan süt be a nap. Kicsit pufferálok csak a felületekbe. |
Szabolcs76Válasz erre 2012-02-08 13:39:34 |
---|
Előzmény: robert #24827#24828 Gép: Geospar, Tibi féle. Nyerő kút: 21m, üzemi vízszint 5m Nyelő kút: 7m ásott nyugalmi vízszint 4,5m Jelenleg "A" tarifa, de a szerződés megvan a H-ra csak arra várok, hogy átkössék. Külső hőmérsékletet nem mérem, majd letöltöm valahonnét :-) Az ingatlan Pest megyében, Tárnokon van Kivitelezés saját, így csak a gépet, meg az anyagot kellett megvenni. Így járok most kb 1,3MFt-nál. Olvassatok vissza volt már egy részletes beszámolóm itt a fórumon. Sz. |
robertVálasz erre 2012-02-08 13:37:12 |
---|
Előzmény: Szabolcs76 #24822#24827 Szabolcs76, Milyen típusú hőszivattyúd van? A kútpár alatt két ásott kutat értesz? Milyen tarifával fogyasztasz? Külső hőmérsékletet méred? Hol laksz? Nem akarok a zsebedben turkálni, ha nem titok, mennyibe került a kiépítés? Bocs, de új kérdések merültek fel, amióta megírtad az előző válaszodat :) Ajánlom a szerkesztés módot. |
Szabolcs76Válasz erre 2012-02-08 12:54:45 |
---|
Előzmény: robert #24821#24822 Rendszer: 8kW-os névleges teljesítményű, inverteres, kútpáros hőszivattyú, egyenlőre padlófűtéssel. Belső hőmérséklet 21,5°C. Kimeneten hőmennyiségmérő, bemeneten 3F villanyóra (almérő). Csatolom a fogyasztási adatokat. A diagramokon látható első beszakadás egy leállás miatt volt, a többi, a vegyestüzelésű kazán beüzemeléséből fakad. (Most januárban kötöttem rá a rendszerre a vegyes kazánt, mert már nagyon sok fa és papírhulladék volt a pincében) Szabolcs ![]() |
robertVálasz erre 2012-02-08 12:26:01 |
---|
Előzmény: Szabolcs76 #24820#24821 Szabolcs76, A gépedről/rendszeredről egy rövid ismertetőt valamint jellemző adatokat várunk tőled. Ha az adatok feltöltése nem sikerül, akkor küld el emilben, majd beszerkesztem valahogy. |
Szabolcs76Válasz erre 2012-02-08 12:21:50 |
---|
Előzmény: Bous83 #24781#24820 Sziasztok! Vannak nekem is adataim a télről Excelben még egyenlőre, mérésadatgyűjtőm nincs. MAga a gép valóban tudja 7-es körüli COP-t 13/35-ös vízzel. Mivel én úgy kötöttem be a villamos fogyasztásmérőt, hogy mérje az egyész hóbelebancot (primer, szekunder szivattyúk, stb), így ilyen adatokkal tudok szolgálni. Elmondható, hogy ebben a hidegben is tudja a teljes rendszer a COP=5-öt. Ebben benne van a HMV készítés is. A nagy hideg óta naponta 20-24kWh áram megy el. Szabolcs |
payagyerekVálasz erre 2012-02-08 00:46:13 |
---|
#24790 Félig OFF. Régi szép idők: Volt itt 1 termosztát, ami alapból logolt 24 órára visszamenően. (Épp hétfőn adtam el Tibinek.) A kijelző jobb oldala az aktuális időpont, a 0 idő. Ez napközben ON-OFF-kodott kénye-kedve szerint 26,2°-ra állítva. Kb 7 órával előzőleg történt 1 pillananyi hőemelkedés. (Tán épp akkor sütött rá a nap? Vagy keményforrasztottam? Franc tudja már.) Cca. 4-5 órával előzőleg, lekapcsoltam a termosztát vezérléséről a szipkát és hagytam egyfolytában járni, mert buzeráltam. Ezért látszik, hogy emelkedik a kégli hőfoka a fotó pillanatáig, momentán 28,1°-ig (jobb oldalt írja). Az ilyen "erőszakolt" üzemek azért voltak, hogy beállt üzemi hőfokokon mérjem a gépet, ne pedig hamisan, felfűtési, fokozott hőelvételű időben, amikoris jobb COP-ok vannak. (Ám ugye az nem valós mérés.) Ilyen alkalmakkor a kutya is csak tangába lihegett, hosszan elnyúlva a hűvös kőpadlón. :-) ![]() |
Biosolar Forum => Hőszivattyú => Tapasztalatok | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5 következő » |