Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Tapasztalatoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2013-12-05
08:51:34
Előzmény: robert #43986#43987
Róbert
35 fokos vízzel padlóban lehet fűteni. Radiátornál ez a határeset. Például nekem kinti 0 foknál elég. A puffer a lakásban nem jelent veszteséget télen, hasznos. Egy jól álcázott helyen, mint egy kemence. A padló alá betervezve. Figyelembe kell azt is venni, hogy nem mindig mínuszok vannak. Ez azt jelenti, hogy nappal, amikor 4-es COP-pal mehetne a hőszivattyú, akkor nem működik, mert a lakás nem kér meleget. Éjjel, mikor visszahűl a lakás is meg a külső levegő, akkor akar menni a hőszivattyú 3-as COP-pal. Sokkal értelmesebb nappal a plusz 1 COP-ot benyomni egy tárolóba, mint veszni hagyni. Néhány óra naponta. KiloWattórákat jelenthet naponta.
Nadtom
Jó lenne ehhez térképet csinálni. Lejegyezni, hogy milyen hőmérsékletek vannak, és mikor megy a hőszivattyú.

Úgy variálnék, hogy fűtési idény van. Ideális a külső hőmérséklet a hőszivattyúnak, viszont a lakás nem kér meleget. Ekkor a tartályt fűtse a hőszivattyú. Amikor a lakás kér meleget, akkor a hőszivattyú az előmelegített tartályon nyomja be a lakásba a meleget. Így nem ideális viszonyok között, a tartályból hamarabb menne meleg a lakásba, mint a hőszivattyúból, mert egy pár száz liter meleg víz van. Az ideális hőfokot kell beállítani, ami még jó hatásfokot eredményez. Ami szintén számít, hogy nem 35 fokot csinál a hőszivattyú, hanem a 7/35 ideálisabb, mint a 2/35. Például, úgy kellene meghatározni a beállítást, 4 COP alatt ne működjön.
2013-12-05
08:33:24
Előzmény: nadtom #43985#43986
nadtom,

Pufferrel sokat rontanál a helyzeten.

Így sem termel elég hőt a hőszipkád, de még ezt is csökkenté egy újabb veszteség, és ráadásul a semmiért, mert alacsony hőmérsékleten nincs hőtároló képessége a víznek (nincs hova visszahűlnie).
Ennél értelmetlenebb pénzkidobást nehezen találhatnál.

2013-12-04
23:53:35
Előzmény: villam64 #43983#43985
Igen az jó megoldás lehetne, de sajnos nem fér már be a lakásba, így marad a gázkazános rásegítés, míg ki nem találok valami más megoldást.
villam64Válasz erre
2013-12-04
22:43:13
Előzmény: nadtom #43982#43983
Kéne rátenni egy puffert. Picit melegebb a nappal, akkor be tud tárolni éjszakára. 500 litert legalább a lakásba.
2013-12-04
21:26:42
A héten be kellett kapcsolni a gázkazánt, mert a hőszipka önmagában nem tudott megbírkózni a lakás fűtésével. Megnéztem 24 órából 18 órát ment és közel 19kWh fogyasztott egy nap alatt. Olyan volt a szituáció, mintha egy 1,8tonnás kocsiba egy 1L-es motor lett volna beépítve. Hiába kapcsolt a termosztát 1-1,5C fokot is esett a hőmérséklet mire a hőszipka utólérte önmagát.
Közben megnéztem a néveleges teljesítményt (4kW) 7/35C esetén adja le, ha hül az idő jelentősen esik a teljesítményt, 2/35C esetén már csak 3,1kW.

Bekapcsoltam a kazánt ugyan de visszavettem a kazán teljesítményét 85%-ról 35%-ra, így most a kazán csak szakaszosan rásegít a hőszipkára, és így már elég gyorsan reagál a rendszer.

2013-11-30
13:21:31
Előzmény: robert #43853#43855
Róbert,

A számítás szerint 2,8kW-os maximális kazánteljesítmény szükséglet jött ki, a hőszipka 4kW-ot tud, illetve ahogy korábban is írtam, van még három hűtő-fűtő klíma ami bevethető (ezek még összesen 9kW fűtőteljesítményűek).
Folyamatosan figyelem, hogy azért ne menjen állandóan a hőszipka, mert az biztosan nem tenne jót neki. Eddig -6C volt a leghidegebb, azon simán ment, nem kellett küzdenie, igaz ez nem napokig tartó mínusz volt. Ahogy néztem karácsonyig nem is lesz olyan igazi nagy hideg, tehát az igazi teszt még várat magára.
2013-08-16
09:46:10
Előzmény: nadtom #41841#41853
Kedves Tom!

Elnézést, rosszul fogalmaztam. Bár a ház felújítandó, a gázcsonk le van vágva, így most nincs gáz az ingatlanon. Ez új szerződést, bekötést igényel.

A házban teljes gépészeti felújítást terveztünk.
Felületfűtést, -hűtést. A fal szerkezet: 38-as porotherm tégla, amire 10cm-es grafitos polistirolt teszünk.

2013-08-15
22:07:52
Előzmény: picka #41837#41841
Picka,

Biztos a hőszivattyú a legalkamasabb számodra? Ne érts félre de többet tudnak segíteni a szakértő kollégák ha leírod most mi a helyzet (jelenlegi fűtés, szigetelés helyzete, lakás mérete, budget nagysága, stb.)., illetve mit tervezel pontosan.
2013-08-15
19:03:06
Üdvözlöm a Fórumozókat!
Fűtéskorszerűsítés előtt állok, amelyben a levegős hőszivattyú jött szóba.
A NIBE és a Zubadan fajtákat ajánlották a kivitelezők.
Tud ezekről valaki valamit? Egyáltalán milyen levegős hőszivattyút érdemes venni, melyiknek a legjobb a COP-ja?
A válaszokat előre is köszönöm!
2012-12-17
00:24:03
Előzmény: Bous83 #36870#36873
Hat azert a zaj nem gyenge. Foleg mivel az is igen baratsagtalan frekvencian van.
En a haz tulfelere tettem, olyan pontra, ahol pufferter van kozvetlen mellette: gepeszeti/lepcsohaz-»folyoso/furdo-»nappali-» aztan jon csak a halonk.
De meg igy is hallom, mikor maxra felporog a kompot, pedig 3 retegu az uvegezes az ablakon is+20cm PS falakon. Pedig en hallaskarosult is vagyok.

Gyerekek szobai kozelebb vannak, gyakorlatilag 5m-be esik, ott is hallani, pedig azon az oldalon durvabb fal, 38cm tegla+vakolatok+20cm szigeteles van.

Durva lenne a lakasban, belterben. Beszltem olyan kivitelezovel, akinek az ugyfele lebontatta az egeszet, mert nem birtak elviselni a bteri gepet! (vizes, benti kompot, egyseg)

Jegesedes:
Nekem is gond. Erre nagyobb figyelmet kell forditani. En csinalok egy nagyobb talcat, alatta futest, es normalis vizelvezetest neki, vegig futve, talajban levezetve, hogy el tudjon menni, ne fagyjon bele a futes vegenel.
2012-12-16
23:59:57
Előzmény: takyka #36863#36870
Így ugyanazon kültérit adhatja oldalfalihoz, parapethez, légcsatornázhatóhoz, és vizeshez. No meg talán a zaj sem utolsó szempont, bár annyira nem lenne vészes...
2012-12-16
22:04:48
Tudtommal a lékkazánok kompótja a kültéri egységbe van beépítve. Miért nem a fűtött térbe a kondér mellé rakják? Nem kellene komresszor fűtés, a veszteséghője is jobban hasznosulna.

T.
2012-12-16
20:15:45
Előzmény: robert #36848#36852
Megpróbálom, de éjszaka van... No meg tegnap nézett ki igazán durván, amikor a sugárba esett egy fenyők alatt borostyánnal befuttatott rész is...

Itt a bombás üvegtől kifelé végig jeges volt, még jégcsapok is lógtak...

Majd megpróbálom nem elfelejteni, és fényképezek, ha jól látszik... ;)
2012-12-16
20:05:01
Előzmény: Bous83 #36842#36848
Bous83,

"... 5m sugarú köre tükör jég... "

Na erről szeretnék egy jó fotót!

2012-11-06
17:59:21
Előzmény: nadtom #28221#35163
Elérte az 1 éves kort az Ariston Hibrid kazánom így összegeztem a tényleges fogyasztást:

2011 októbertől - 2012 októberig : 138eFt volt a gázfogyaszásunk valamint 30eFt-nyi H energiát használt fel a hőszivattyú (a gáznál 150Ft/m3-rel számoltam, a H áramnál 30Ft/kW-tal), így összesen 168eFt-ba került a fűtés (144m2, 22fok, padlófűtés).

Illetve ebben benne van 2011 októbertől 2012 májusig a melegvízfogyasztás is 3 főre, ugyanis 2012 májustól a napkollektorok biztosították október végéig a melegvizet.

Sajnos korábban nem vezettem a fogyasztást, így az előző évi fogyasztást csak a gázszámlák alapján tudtam összeadni (korábbi rendszer: FÉG C24 + FÉG átfolyós vízmelegítő) ez 330eFt volt. Persze lehet nem reális az összehasonlítás teljesen, mert a 330eFt-ban egyéb fix díjak is benne vannak, bár a gázár változással sem számoltam.

A különbség akkor is számottevő, a kazán eddig jól vizsgázik.

Kívánccsi leszek az idei évre hogyan fog alakulni, mert a puffer tártály felcső hőcserélőjén keresztül lett vezetve a fűtés visszatérő ága (csak ha a tartályban legalább 30C fokos víz van), ami elvileg kicst még segíteni fog a fűtésnél. Nagy csodát nyilván nem várok tőle.

2012-04-10
00:18:35
Előzmény: dejoe #28224#28226
falazat: szilikát+5cm hungarocell
attika falak: 20cm szigetelés
födém: 30cm szigetelés
ablakok: 2005-ben cserélve Mályiglass, argonos + négy évszakos hővédő fólia
lábazat szigetelés nincs.
padló szigetelést nem tudom milyen (nem mi építettük)
2012-04-09
22:33:53
Előzmény: nadtom #28221#28224
"egyébként jól szigetelt "

Részletesebben lehetne ?
falazat, hőszigetelés falon-padlóban-lábazatom-födémen, ablakok....
2012-04-09
22:13:22
20 éves FÉG kazánnal és FÉG vizmelegítővel volt felszerelve - egyébként jól szigetelt - családi házunk. Erőteljesen foglalkoztatott a fűtéskorszerűsítés de nem tudtam milyen irányban induljak (napkollektoros rásegítés?, hőszivattyú?, kondenzációs kazán?, ???). Bármilyen megoldás szóba jöhetett kivéve a fatüzelés helyhiány miatt így ezt nem is vettem számításba. Jó néhány hónapi olvasgatás után (magyar és külföldi oldalakon) néhány dologban biztos lettem:
- a napkollektorral történő rásegítés nem gazdaságos, (20-30%-os rásegítés alsó hangon 2-2.5MFt-ba kerül - 150m2 esetén - ami nem térül meg belátható időn belül még támogatással sem!) mert télen nem süt a nap!!! :-(
- a gázfűtés nem kerülhető meg, ezért szükséges egy korszerű gázkazán
- a hőszivattyú nagyon jó lehetőség/alternatíva az átmeneti időszakban de nagyon drága, azaz lassan térül meg (1,3MFt nál indul az ár, víz-levegő), valamint össze kell hangolni a gázfűtéssel, ami szintén költség.
- áramot lehet "ésszerűen" termelni a hálózatra tápláló rendszerrel (ezt úgy értem , hogy nyáron tudsz betermelni télen pedig fogyasztani) de jelenleg még "horror" ára van, támogatás nincs.
- jó lenne egy integrált rendszer ami "legó" elven felépíthető azaz több lépésben kiépíthető, illetve egymással képesek a különböző elemek kommunikálni.
- csak gázkazánt nem akartam mivel azt abszurdnak éreztem, hogy nem legyen alternatív, gazdaságos fűtésem a 21-dik században!!! :-)

A megoldásnak az Ariston hibrid kondenzációs gázkazánja bizonyult (860eFt volt) ami egy bevált kondenzáció kazán és egy levegő-vizes hőszivattyú kombinációja. Az ára nem olcsó, de ha egy kondenzációs kazán és egy hőszivattyú árát veszem alapul kedvezőnek mondható. A régi rendszeremhez képes (ami nem volt gazdaságosnak mondható) 50% megtakarítás ígért. A hibrid mellett szólt az is, hogy a rendszerben benne van a napkollektoros rendszer szabályzása is így később ez is "lego" elven továbbépíthető. További előny, hogy a rendszer automatikusan dönti el (beállítható áram és gáz egységköltségek alapján) mivel fűtsön.
Belevágtam és tavaly ősz elején lecseréltem a régi fűtés és HMV rendszeremet. A kiépítésnél nagyon sok problémám adódott, ami kizárólag a technológia/berendezés újdonsága miatt merül fel, egyszerűen fogalmazva: senki nem értett hozzá!!! Saját magamnak kellett megértsem, hogy hogyan működik a rendszer és magam végeztem a finomhangolást is.
Összességében a rendszer nagyon szépen működik és számomra is meglepő módon hozta az 50% megtakarítás (hangsúlyozom az előző rendszer egyáltalán nem volt gazdaságos!) 330eft-ról 160eFt/szezon-ra csökkent a fűtés és meleg víz költségünk (csak padlófűtés, 150m2, 22 fok, alsó-felső szint külön szabályozva).

2. lépésként most van folyamatban egy Ariston Kairos rendszer kiépítése HMV biztosítására, illetve a megtérülés javítása miatt nyáron a kinti kis medencénket is fűteni fogja (most van 50%-os támogatás rá). Azon még gondolkodom, hogyan fogom a téli időszakban a HMV mellett a fűtésrásegítésre is valahogy felhasználni a rendszert (pl.: a melegvíztároló tartály felső hőcserélőjén keresztülengedem a fűtésből visszatérő vizet).

3. lépés lesz majdan egy áramtermelő napelemes rendszer lesz amivel megtermelem a lakás villamosenergia szükségletét (majd csak ha barátibbak lesznek a napelem árak és lesz támogatás). Ekkor a hőszivattyút működését fogom forszírozni, úgy hogy az áram egységárát szinte 0-ra állítom, így a gázkazán csak a nagyon mínuszokban kapcsol majd be, illetve a hőszivattyú kisegítésére (ugyanis csak 4kW-os) a hálószobai klímákat fogom fűtésre használni (ami szintén áramot használ).
Reményeim szerint így minimális áram és gázszámlával(kis túlzással) létrehozom majd a saját "0 energia házamat".

2012-02-29
13:23:34
Kint 14 fok!

Hőszipka hatásfok meg is ugrott.

COP:5,5-6 között! (3700-3850W bevitt/600-700W elektromos pillanatnyik)
Nem is kell nagyon fűteni, csodálatosan süt be a nap. Kicsit pufferálok csak a felületekbe.
Szabolcs76Válasz erre
2012-02-08
13:39:34
Előzmény: robert #24827#24828
Gép: Geospar, Tibi féle.

Nyerő kút: 21m, üzemi vízszint 5m
Nyelő kút: 7m ásott nyugalmi vízszint 4,5m
Jelenleg "A" tarifa, de a szerződés megvan a H-ra csak arra várok, hogy átkössék.
Külső hőmérsékletet nem mérem, majd letöltöm valahonnét :-)
Az ingatlan Pest megyében, Tárnokon van
Kivitelezés saját, így csak a gépet, meg az anyagot kellett megvenni. Így járok most kb 1,3MFt-nál. Olvassatok vissza volt már egy részletes beszámolóm itt a fórumon.

Sz.

2012-02-08
13:37:12
Előzmény: Szabolcs76 #24822#24827
Szabolcs76,

Milyen típusú hőszivattyúd van?
A kútpár alatt két ásott kutat értesz?
Milyen tarifával fogyasztasz?
Külső hőmérsékletet méred?
Hol laksz?
Nem akarok a zsebedben turkálni, ha nem titok, mennyibe került a kiépítés?

Bocs, de új kérdések merültek fel, amióta megírtad az előző válaszodat :)
Ajánlom a szerkesztés módot.

Szabolcs76Válasz erre
2012-02-08
12:54:45
Előzmény: robert #24821#24822
Rendszer:

8kW-os névleges teljesítményű, inverteres, kútpáros hőszivattyú, egyenlőre padlófűtéssel. Belső hőmérséklet 21,5°C. Kimeneten hőmennyiségmérő, bemeneten 3F villanyóra (almérő).

Csatolom a fogyasztási adatokat. A diagramokon látható első beszakadás egy leállás miatt volt, a többi, a vegyestüzelésű kazán beüzemeléséből fakad. (Most januárban kötöttem rá a rendszerre a vegyes kazánt, mert már nagyon sok fa és papírhulladék volt a pincében)

Szabolcs

2012-02-08
12:26:01
Előzmény: Szabolcs76 #24820#24821
Szabolcs76,

A gépedről/rendszeredről egy rövid ismertetőt valamint jellemző adatokat várunk tőled. Ha az adatok feltöltése nem sikerül, akkor küld el emilben, majd beszerkesztem valahogy.

Szabolcs76Válasz erre
2012-02-08
12:21:50
Előzmény: Bous83 #24781#24820
Sziasztok!

Vannak nekem is adataim a télről Excelben még egyenlőre, mérésadatgyűjtőm nincs.

MAga a gép valóban tudja 7-es körüli COP-t 13/35-ös vízzel. Mivel én úgy kötöttem be a villamos fogyasztásmérőt, hogy mérje az egyész hóbelebancot (primer, szekunder szivattyúk, stb), így ilyen adatokkal tudok szolgálni.
Elmondható, hogy ebben a hidegben is tudja a teljes rendszer a COP=5-öt. Ebben benne van a HMV készítés is. A nagy hideg óta naponta 20-24kWh áram megy el.

Szabolcs

payagyerekVálasz erre
2012-02-08
00:46:13
Félig OFF.
Régi szép idők:

Volt itt 1 termosztát, ami alapból logolt 24 órára visszamenően. (Épp hétfőn adtam el Tibinek.)
A kijelző jobb oldala az aktuális időpont, a 0 idő. Ez napközben ON-OFF-kodott kénye-kedve szerint 26,2°-ra állítva. Kb 7 órával előzőleg történt 1 pillananyi hőemelkedés. (Tán épp akkor sütött rá a nap? Vagy keményforrasztottam? Franc tudja már.)
Cca. 4-5 órával előzőleg, lekapcsoltam a termosztát vezérléséről a szipkát és hagytam egyfolytában járni, mert buzeráltam. Ezért látszik, hogy emelkedik a kégli hőfoka a fotó pillanatáig, momentán 28,1°-ig (jobb oldalt írja).

Az ilyen "erőszakolt" üzemek azért voltak, hogy beállt üzemi hőfokokon mérjem a gépet, ne pedig hamisan, felfűtési, fokozott hőelvételű időben, amikoris jobb COP-ok vannak. (Ám ugye az nem valós mérés.)
Ilyen alkalmakkor a kutya is csak tangába lihegett, hosszan elnyúlva a hűvös kőpadlón. :-)

Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Tapasztalatoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva