Biosolar Forum => Fűtés - Elektromos => Villanybojler | lapozz: « előző 1, 2 |
fusimisiVálasz erre 2013-11-22 08:41:17 |
---|
Előzmény: nadtom #43625#43653 Ez az a kérdés amihez nem mertem hozzászólni na de mégis nem bírtam ki. - villanybojler 2kW/óra. Amit beválasztottál időt elviszi fél jó nap termelésed. Ami még szóba jöhet helyette egy kisebb indirekt tároló amire ráfűthetsz picit villannyal a nagy részét megoldja a fűtés vagy a solar. A rajz nincs előttem csak egy 5let. |
444tibiVálasz erre 2013-11-21 11:54:17 |
---|
Előzmény: nadtom #43625#43635 Nadtom, a legjobb neked olyan lett volna, amit tegnapelőtt adtam el, alsó csőkígyós hőcserélővel , és elektromos fűtőbetéttel. Én nem variálnék, simán utánakötném a villanybojlert. Amúgy is dúskálni fogsz az áramban, valamint nagyon sokat számít, hogy 5-10fokos, vagy kicsit előmelegített vizet fűt tovább. Bizonyára lesznek napok, amikor nem kap előmelegített vizet, ennek ellenére én speciel nem variálnék, a víz útja akkor a szolár tároló-->villanybojler-->gázkazán, hát nem tudom. Így ráadásul nem küszöbölöd ki a gázt, hisz elmondásod szerint az az utólsó láncszem így is az maradna. Valamint, nem tudom számokkal levezetni, csak ráérzés, hogy ha mindent így hagysz, olcsóbban jársz, mert 1 bojler+1váltószelep+havi x mennyiségű áram+havi x mennyiségű gáz+anyag, szerelés ez nagyobb, kisebb, egyenlő eddigi gázfogyasztás+semmit nem kell venni, átalakítani Te döntöd el, hogy az egyenlet alsó és felső része közé milyen jelet teszel. Amit nyernél, kis családoddal együtt, HA mindig menne a villanybojler, az a melegvízkomfort. Én speciel rühellem az átfolyósokat, volt már dolgom 440ezer forintossal is, egy tusolás erejéig futottunk össze :-) de énnálam fix tároló forever. |
nadtomVálasz erre 2013-11-20 21:32:53 |
---|
#43625 Sziasztok, Lenne egy kérdésem: Jelenleg a HMV-et a napkollekor illetve őszi téli időszakban a kondenz kazán biztosítja. A rendszer úgy működik, hogy a 300L tárolóból a víz egy segéd energia nélkül működő útváltó szelpbe megy, ha 48C-ot meghaladja a víz hőmérséklete megy egyből a csapokhoz, ha nem éri el megy a kanzánba és az rámelegít. A gázfogyasztásom szeretném eliminálni, tekintettel a HMKE-re, azaz a HMV-t is villannyal szeretném előállítani. Arra gondoltam, hogy a 300L-es solár tároló után (a meglévő irányváltó szelep elé) beteszek még egy segédenergia nélkül működő utváltó szelepet és egy 80L-es villanyboilert. A rendszer úgy működne, hogy a víz ha nem elég meleg a solár tárolóból először a villanyboilerbe menne, majd a boilerből a mostani irányváltó szelepbe. Ha a villanyboiler felmelegítette a vizet a kazán előtti irányváltó szelep egyből a csapokhoz küldené, de ha sok vizet pancsolnánk ki és a villanyboilerből kifogyna a víz akkor a kazán továbbra is rámelegítene, mint most is. Így mindig rendelkezésre áll a HMV, illetve mivel mindig zuhanyzunk (3fő) a 80L villanyboiler is elegendő melegvizet biztosítana terveim szerint. A villany boilert egy időzítővel csak pl. 16:00-21:00 engedném működni, hogy ne pazarolja az áramot fölöslegesen. Szerintetek jó lenne ez így vagy van egyszerűbb megoldás? |
takykaVálasz erre 2013-03-27 11:51:34 |
---|
Előzmény: robert #39907#39919 Azért a 0,6kWh melegvízre nem gyenge spórolásnak tűnik! Hiába no, túl jól élünk... :-) A vízhőfok csökkentést én is megcsináltam, mióta gázzal fűtöm a tárolót, azóta csak 50 fokig engedem fel. Így naponta 3x fűt rá a kazán. (persze nem tetőtől talpig) Az inka24k-val nyomatom a bojler (Hajdu ide200f) csőkígyóját 80fokon. |
robertVálasz erre 2013-03-26 20:03:22 |
---|
Előzmény: takyka #39811#39907 takyka, "Elmúlt nyáron elég pontos képet sikerült kapnom a melegvízkészítésem energiaszükségletéről. A három hónap átlaga napi 8kWh egy 200L-es bojlerrel." Anyukám feljegyezte villanybojler éjszakai áram-fogyasztását. A 120 literes Hajdú bojler 45 fokra állítva egy év alatt 530kWh áramot fogyasztott, ami 1.45kWh napi átlagnak felel meg. Bármennyire is spórolós valaki, a veszteségen csak akkor tud fogni, ha alacsony hőfokon tartja a bojlert. Gyári adat a 120 literes tárolóra: készenléti energia = 1,5kWh/24h (@65C) 65 helyett 45 fokos vízzel arányosítva (20 fokos helység) 0.8kWh veszteség várható. Az elhasznált melegvízre marad 0.65kWh. HAJDÚ - www.hajdurt.hu A villanybojlerekről: ![]() ELMÜ - www.aram.hu A melegvíz-készítésről: ![]() |
robertVálasz erre 2011-10-07 22:48:44 |
---|
Előzmény: villam64 #18368#18370 Ariston Velis Markec duma: Az Ariston megtalálta a kompaktság, az energiahatékonyság és a design közötti egyensúlyt, ezáltal a vízmelegítőt egy modern háztartási berendezéssé változtatta. A Velis sorozat mindössze 27 cm mély, így bárhová felszerelhető! A Velis új arculatot kölcsönöz az Ön fürdőszobájának: elegáns, újszerű, stílusos és kifinomult. Örömét leli a méret és teljesítmény e tökéletes kombinációjában. A rendszer két különálló vízmelegítő tartállyal van felszerelve. Ez biztosítja a víz legjobb rétegződését, ami lehetővé teszi az első zuhanyozáshoz szükséges felfűtési idő csökkentését. A Velis használatával nő az Ön szabad ideje, mivel a szokásos vízmelegítőkhöz képest csökkenti a várakozási időt. Attól függően, hogy milyen kapacitású Velist használ, megtakarít 1,30 órát a 100 literessel, 60%-os időmegtakarítás. Ezzel az új vízmelegítő családdal az Ariston nem csak időt, hanem elektromos áramot is megtakarít Önnek. KÉT TARTÁLY, DUPLA KOMFORT Újszerű belső szerkezete lehetővé teszi a meleg és hideg víz jobb keverését, amellyel optimális teljesítmény érhető el minimális térfogatban. A két „termikusan egymástól független tartállyal” rendelkező belső szerkezet lehetővé teszi a két tartály egymástól független egyenkénti vezérlését, maximum 1500 kW áramfelvétel mellett. A kéttartályos belső szerkezet az alábbiakat jelenti: • a fűtési ciklusok rugalmassága • a várakozási idő csökkenése • lapos, szuper kompakt méret Az ECO olyan szoftver, amely maximális energiamegtakarítást tesz lehetővé azáltal, hogy megtanulja a felhasználói energiafogyasztást. Optimalizálja a melegvízelőállítást és a minimumra csökkenti az energiaveszteséget. Az ECO intelligens rendszere megtanulja a felhasználó szokásait: memóriájában ciklikusan elraktározza, hogy a felhasználó mikor, mennyi meleg vizet használt. Ennek köszönhetően, rendszeres időközökben mindig rendelkezésre áll a szükséges melegvízmennyiség. Az ECO funkció az ezen felüli vízkivételi többlet biztosítása érdekében a vizet állandóan minimális biztonsági hőmérsékleten (45°C) tartja. Így garantálja, hogy valamenynyi meleg víz mindig rendelkezésre áll. Így valamennyi az ECO funkcióval akár 10%-os energiamegtakarítást tesz lehetővé. Megjegyzések: Hátrány: Ez a villanybojler nappali árammal működik, ami a kapcsolt árához képest 67%-al magasabb (30/50). Előny: A nappali áramnak van egy előnye: nem kell tárolni a forró vizet. A 60C helyett 45C tárolási hőmérséklet miatt 40%-al csökken a tárolási veszteség (45-20)/(60-20). Hátrány: A két tartály felülete 20%-al nagyobb, mint egy azonos térfogatot biztosító tartály esetén. Ez nem csak a hőveszteséget növeli, hanem az anyagfelhasználás is. Előny: A programozott melegvízelőállítás szintén csökkenti a tárolási veszteséget. Hátrány: A plusz elektronika és csicsás kijelző pedig növeli a költségeket. Kérdések: Miért a két különálló vízmelegítő tartály a legelőnyősebb mód a rétegződésre? Egyik fő érv a várakozási idő csökkenése. Ti mennyi ideig szoktatok várni a villanybojlerre? |
Biosolar Forum => Fűtés - Elektromos => Villanybojler | lapozz: « előző 1, 2 |