Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-01-19
16:48:40
Előzmény: Paragon #51441#51462

Paragonnak és bárkinek, aki rendelkezik már valós idei számla adatokkal,

Ma kaptam meg az első idei számlámat. A számla tartalmaz elszámolási időszakot 2017 decemberből és 2018 januárból is.

A számok (nem sorolom mindet) a következők:

-Általános egy zónaidős A1 árszabás 2017 = 15,5800 Ft/KWh
-Általános egy zónaidős A1 árszabás 2018 = 15,7900 Ft/KWh
Az áram ára 1,348%-al emelkedett.
Forintosítva ez +0,21 Ft/KWh

-Rendszerhasználati díjak 2017 = 13,9670 Ft/KWh
-Rendszerhasználati díjak 2018 = 13,7550 Ft/KWh
A rendszerhasználati díjak 1,518%-al csökkentek.
Forintosítva ez -0,212 Ft/KWh

Tehát az általam fizetendő "áram ár" 0,002 Ft/KWh-val csökkent, vagyis változatlan maradt.
Csak az áram ár szerkezeti összetétele változott meg a hírekben előre jelzetteknek megfelelően.

Mivel az áram ár a különböző szolgáltatói területeken más és más, ezért csak közösen tudnánk leellenőrizni, hogy valóban történt e valahol tényleges áremelés!

A további következtetésekhez elsősorban adatokra, másodsorban időre van szükség.
Kíváncsi vagyok, hogy ez az ár szerkezeti átrendezés mi célt szolgál valójában, mert ez az egy számla nem igazolja az eddigi feltételezéseimet.
Mivel ilyen formában értelmetlennek látszik a változtatás, kell hogy legyen folytatása.

Ekkora "termelői" áremelés nem hoz érdemi hasznot a támogatott napelempark építőknek még akkor sem, ha nem a mi szolgáltatóinknak adják el az energiájukat.
Még a hálózat használati díjuk csökkentésével sem éri meg a beruházniuk.
Kérdés, milyen eddig nem ismert kedvezményt kaphatnak még?

2018-01-19
01:07:32
Előzmény: robert #51458#51460
Robert,

A prioritások folyamatosan értékelődnek át. A változások előkészítése nehezen felismerhető, és sokszor aljas.

Az energia árának hasonló módon kellene emelkednie egy piaci alapon működő gazdaságban, mint az egyéb fogyasztási javaknak.
Egy futó gazdaság infláció igénye <=4%. Ha ezt betartanák az energia árak, akkor minden OK lenne. De nem csak napenergia létezik, ezért összességében kénytelenek vagyunk az energia fajtákkal "sakkozni".

A környezetterheléssel kapcsolatban vannak kétségeim. Nem tisztességes a részünkről figyelmen kívül hagyni, hogy mekkora a napelem öko lábnyoma!
Ha Kínában, vagy valahol másutt, pl. a Dél-Amerikai litium bányák körülményei miatt halnak meg emberek tízezrei, az a mi felelősségünk is.
A napelemek kapcsán sem vagyunk egyebek, mint környezeti kizsákmányolók, gyarmatosító élősködők. Pontosan olyanok, mint a többi energia fajtánál!

Biztosan ismersz a 10-15 évre tervezett tengeri szélfarmokról mai képeket. Csomó rozsdás oszlop bedőlve a tengerbe. És egyre több lesz, mert a lebontásuk nem volt betervezve az olcsó energia előállításába. Olcsó szélenergia = nettó átverés.
Inkább öko ideológiát gyártanak hozzá, hogy a roncsok majd javítani fogják a tengeri élővilág élet lehetőségeit. Ja, mint a tengerbe szórt régi amerikai tankok is...

A hagyományos energiát is lehet környezet barátibb módon tovább használni.
Különösen, hogy lassan eltávolodik a tudományos világ attól a nézettől, hogy az emberiség okozza a globális felmelegedést, a környezet megváltozását.
Az emberiség is hatással van rá, de csak elenyésző mértékben.
Ezért megy most a nagy lihegés az "ingyen" pénzek gyors elköltésére.

Szerintem minden energia fajtának, a napenergiának is van létjogosultsága. Mindent a maga helyén és értékén.
Tanyákon, erdőkben totálisan természet idegen a napelem, de inkább az, mint egy aggregátor. Még akkor is, ha az energia ára a tízszerese az aggregátorosnak.
Hasonlóan kell az atomenergiát is a maga helyén kezelni.

Ha a környezetterhelésből kiemelem a légszennyezést, akkor először a közlekedést kell megreformálni, mert az a legnagyobb porszennyező. Nem az elektromos autó a megoldás, de nem is a lóvasút.
Főutak keresztezésében lakunk. Napi több ezer jármű boldogít bennünket. A hétvégi kamion tilalom nálunk maga a kánaán.
Mennyivel olcsóbb lenne elkerülő utakat építeni, mint napelem farmokat!
Hát még átszállni az autóból egy megfelelően szervezett tömeg közlekedésre!

2018-01-18
16:37:53
Előzmény: sándor #51457#51458
Sándor,

A magam részéről TÁMOGATOM AZ ENERGIAÁRAK EMELÉSÉT, ABBAN AZ ESETBEN, HA A VÉGSŐ EGYENLEG SZERINT CSÖKKEN A KÖRNYEZETTERHELÉS.

Tudom, hogy az egyenleg kiszámítása rendkívül bonyolult, és atom-fluoreszensz-sárga vagy pv-klorofil-zöld érdekeket sérthet...

Önmagában az a tény, hogy a megújulók befogadása növeli a hagyományos energia árát, engem egyáltalán nem zavar akkor -mint már említettem-, ha a végeredményként a környezeti terhelés csökken.

Ha olyan véleménnyel találkozom, amely szerint a fő cél csak az, hogy ne kelljen fizetni a szolgáltatónak - mert azok gonosz környezetszennyező burzsujok, függetlenül attól, hogy hatékonyabbak-e mint a háztartási generátorok - azt látom, hogy az ésszerűség helyett a zavaros gondolatoknak jelennek meg.

Nem szeretném egyik energiaforrást sem abszolút előnyben részesíteni. Úgy gondolom mindkettőnek fontos szerepe van, és a technológia fejlődésével a fosszilis arányának csökkennie kell.

A jelenlegi néhány százalék különbség a megtermel energia árában nem releváns, a prioritások néhány év alatt átérlelődnek...
2018-01-18
13:19:35
Előzmény: Paragon #51441#51457
Paragon,

Megjelent a tájékoztatás. Mindent megtalálhatsz az NKM honlapján.
Az áramár és ár szerkezet változást itt:
www.nkmaram.hu/pages/

Durván leegyszerűsítve arról van szó, amiről évek óta beszélek, amire igyekszem felhívni a figyelmet. De, mint látható és tőled is olvasható, sikertelenül.
Hihetetlenül sajnálom, hogy az építésben érdekelt felek mindenkit ellenségnek tekintenek, aki a napelemes (vagy nevezzük inkább megújulóknak) áramtermelés fogyasztói ár növekedését megpróbálja megvilágítani.
A tájékoztatóból kiolvasható, hogy nem egyforma az áram ár az országban. Már csak az kell, aki erre az "ár térképre" rávetíti a szolgáltatóknál működő megújulók számát, teljesítményét...

Különösen sajnálom payagyerek barátságának az elvesztését.
Tudom, hogy az üzlet az üzlet, még akkor is, ha a kicsi rendszerek építésén elért pillanatnyi haszonnal maguk alatt (is) vágják a fát. A legrosszabb az, hogy mint láthatod, az áramtermelés költségei csökkennek, viszont az elosztás költségei emelkednek.

Ezt valakinek ki kell fizetni. És ki fizethetné meg ennek az árát ha nem Te és mi mindannyian?
Ezért emelkedtek az egekbe a megújulókat ész nélkül támogató országokban a villamosenergia árak.
Ezért lépeget nálunk is felfelé az ár.
Ezért erősödik a tárolás szorgalmazása.
Ezért lebegtetik a különböző megszorítások (hangfrekis vezérlés, hálózat használat, vételezési korlát és társai) bevezetését.

Hidd el, bármennyire fájdalmas is, ennek az áremelésnek egy részért is a napelemes termelés a magyarázat.
Annak, hogy a napelemes termelés miért követendő és elvárt nálunk, az Unióban és a világon, a magyarázatait és az ellenérveit ismerheted.
Hogy megéri e, azt majd eldönti az idő, a gazdasági erők harca.
Az én álláspontom ismerős, minden divat elmúlik egyszer.

Később még kiegészítem ezt az írást egy információval. Ez azt mutatja be, hogy hogyan zajlik ez az "áremelkedés" a napi gyakorlatban.
Nálunk most tervezik azt, a fél várost átfogó kényszerű hálózat karbantartást, amit minden évben a leghidegebb téli és a legmelegebb nyári napokra időzítenek. Örüljön a lakosság, hogy tesznek valamit, közben fagyjon és izzadjon, de ne nézze meg, hogy mi a karbantartás oka!

Ezt a képernyő fotót próbálom meg mellékelni. (Mert a magyarázat vszeg nem egészen publikus. Éppen csak felvillantható, ha sikerül elkapni!)
Az érdekessége az, hogy az elenyésző teljesítmény növelési igény mellett szinte csak feszültség ingadozási okok vannak.
Szakembereknek nem kell magyarázni, hogy feszültség ingadozás manapság nem a házi hegesztés, takarmány darálás, cirkulázás miatt van, hanem a napelemek miatt.
Hogy mit fognak csinálni "hálózat karbantartás" címén nem tudom. (A magyarázatban sok helyen szereplő oszlop csere köztudottan nem megoldás a feszültség ingadozásokra!)
Vannak elképzeléseim, amikből több várható lépést már előre jeleztem, magas szintű közutálatot kiváltva az érdekeltekből és a félrevezetett tájékozatlanokból.

A melléklethez fontos tudni, hogy a közvetlen lakókörzetem elosztóhálózatát ismerem. Érdekes módon ez alkalommal egyetlen trafókörzet marad ki a "hálózat karbantartásból", a mienk. Nálunk ugyanis rövid, 50-100 méteres leágazások vannak és ezeken (ma még) egyetlen, a mi családunk tulajdonában lévő napelemes rendszer működik. Ez a kis rendszer nem oszt és nem szoroz, mivel a legtöbb fogyasztó komoly teljesítményt igénylő ipari fogyasztó és nem lakóház. A trafónk és a hálózatunk pedig túlméretezett.
(A térképileg távoli bővítések a középfeszültségű elosztáson keresztül, valamint a városközi villamos építésének előkészületei miatt függenek össze.)


2018-01-13
07:01:16
Előzmény: payagyerek #45095#51441
Az áram ára emelkedett 1,5%-t januártól, legalább is a januári számla már emelt árat tartalmaz. Hallott valaki valamit miért?Nem kellene a szolgáltatónak tájékoztatni az ügyfelet?
2015-01-07
13:55:39
#48149
Most ez jó vagy rossz hír???
Ha jól értelmezem, akkor szeptembertől csak 86% hatékonyság feletti gázkazánok kaphatóak.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/gazkazant_venne_komoly_valtozas_jon.591756.html
Remélem ez nem azt fogja jelenteni "jó magyar" szokás szerint, hogy a kondenzációsok árát feljebb tekerik. Mert akkor ez megint egy csepp lesz az építkezők, felújítók, korszerűsítők amúgy is csúrig lévő poharába. Ez a hír jó így pár nappal az új matricarendszer, és a árubejelentési kötelezettség után.

fusimisiVálasz erre
2014-01-18
19:37:53
Előzmény: payagyerek #45095#45096
Mit csodálkozol ezen? A rezsiharc évébe léptünk - ha jól hallottam a nagy gondolkodónk szavait! Régóta kellett már egy ellenség :) Hát itt van megérkezett - vagyis kéznél van - a HMKE-sek serege!!! 8-) ;-) :-P
payagyerekVálasz erre
2014-01-18
18:19:54
Előzmény: 444tibi #45094#45095
Az a röhej, hogy épp a szakmai fórumokon megy a HMKE-sek elleni harc. Mindenért minket hibáztatnak. Szerintük miattunk fog majd nőni az ő villanyszámlájuk.
Közben észre sem veszik ezek a vakok, hogy az éjszakai áram, H-tarifa, Geo-tarifa, stb. a támogatott tarifák, melyek beépülnek mindenki villanyszámlájába.
Azt sem látják a vakok, hogy az EU többi országai jócskán be vannak HMKE-zve, melynek az ingyen született termelését vesszük mi meg csúcsidő-pótlásra.
Pont a köcsög magyar szidja a normális magyart. Ahelyett, hogy nyitná ki a pofáját inkább germán fórumokon!
Undorító!
payagyerekVálasz erre
2014-01-18
15:02:01
Előzmény: sándor #45090#45092
"A pillanatnyi ad-vesz dolgokról pedig még mindig nincs senkitől olyan eredmény, végelszámolás..."

Az utóbbi időben divat lett minket hibáztatni, ócsárolni, felelősségre vonni. Már olyanok is elhangzanak más fórumokon, hogy mi adót csalunk, meglopunk mindenkit, stb...
Rosszul esik. Talán ezért.
Néha már sajnálom, hogy szakmailag túl sokat leírtunk nyilvánosan. Vagyis adtunk ingyen tudást olyanoknak is, akik nem érdemlik meg.

"""
A családban több mint egy évig folyt a birkózás a szolgáltatóval, mire felszerelték végre az ad-vesz mérőt.
Az, hogy régi mérő értékeinek elszámolása nem stimmel, már nem érdekel senkit.
De az átállással, az ad-vesz mérős éves elszámolással a padlón vagyunk.
Hiába a napi mérőállás jegyzetelés, hiába rögzítette a leolvasó a tényleges értékeket, ennek ellenére a számlában ismeretlen számok szerepelnek.
A szóbeli magyarázatok ismeretlen szabályokra hivatkoznak.
Ha nem fogadjuk el, lehet a felügyeleti szervhez fordulni és passz.

De Te ezeket a fordulatokat biztosan ismered.

Arról, hogy mit írnak más fórumokon nem én tehetek.
Innen is írtak, írnak más fórumokra úgy, hogy ott ezt a fórumot szólják le.
Akkor ők most melyik önmagukat ócsárolják?
Ez miatt nem kellene elkeseredned.

Az energiapolitikát nem azok a fórumok irányítják, ahová esetleg Te is irogatsz.
Az emberek egymásnak ugratása előre megtervezett dolog.

Amit a szakmáról leírtatok, ne sajnáld.
Egyre többen építenek rajtatok kívül is. A tudás terjed és már nem csak kevesek kiváltsága.

Ha visszaolvasol, én sokat írtam már akkor a majdani problémákról, amikor még csak alakulgatott az elképzelésetek.
Nekem is rosszul esne, ha az azóta bekövetkezett dolgokért most engem hibáztatnál.

Pedig a vastaga még ezután jön.
A PV terjedésével a szolgáltatók nem fognak mindenkivel leszerződni. A már leszerződötteket átpakolják hangfrekis vezérlésre.
Remélem, azért nem a fórumokat fogod majd hibáztatni!

Ha olvastad, én pontosan arra próbáltam rámutatni, hogy azt aki féláron ad el és teljes áron vásárol, azt nem ócsárolni kell és nem felelősségre vonni, hanem együttérezni vele. Segíteni kell, hogy lehetőség szerint jól jöjjön ki abból, amit elkezdett.
"""
szocsmarciVálasz erre
2013-11-11
22:53:33
Előzmény: robert #43243#43259
A legszebb ellentmondásos szó a megelőző-csapás.
De jó még az igazságügy minisztérium, jóléti miniszter, kisebbség védelmi törvény. Általában az olyan dolgok, amik az államhatalommal kapcsolatosak.

Kétértelmű szó: Csökkenő államháztartási hiány. Jelentése a politikusok beszédében az, hogy jövőre kisebb lesz az éves hiány (csak a tervezett!, de ez már egy másik gondolatmenet).
Azaz: CSÖKKENŐ ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY = ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY NÖVEKEDÉSE.
2013-11-11
13:01:37
Előzmény: szocsmarci #43241#43243
szocsmarci,

"A focisták meg matekoznak..."
Ezt nem értem! Esetleg arra gondolsz, hogy számolni tanulnak?

Ha már itt tartunk... vannak szavak, amelyek önmagukban ellentmondást hordoznak. Például: békeharc, ellenforradalom, futball-akadémia. Az utolsó szóösszetétel jelenti az egyik legnagyobb ellentmondást számomra, mégis -aktuálisan- sok száz milliónkba fáj.
A "futball-akadémia" lehet a "rendőr-akadémia" fokozása :)

... békemenetet a rezsiharc támogatására...

Tudnátok még hasonló példákat?


2013-11-11
12:47:23
Előzmény: szocsmarci #43241#43242
szocsmarci:
off:
irigylem őket.

Méhész havernál pörgettünk a nyáron: hárman dolgoztunk neki. Hármunknak összesen 6 diplomája volt.

Én spec itt egyikkel sem megyek semmire immár két éve.
Max Nektek osztom az észt abból amit tanultam, meg tapasztaltam.

Nem igazán tudom, merre kéne menni??
2013-11-11
00:27:05
Előzmény: grano #43229#43232
tedd felre nekem valami fedett helyen ;) aztan ki tudja, egyszer arra jarok, megszabaditalak tole.
hegeszteni en is magamtol tanultam par eve. ma meg mar CO2-vel hegesztek.. fura egy vilagot elunk, hogy a linux rendszergazdak kezebe mar ilyen szerszamokat adnak..
quasimod67Válasz erre
2013-07-05
08:23:49
#41183
Dübörög a gazdaság.
Magyarországi napelem gyár bezárása.

www.hvg.hu/kkv/20130705_Bezarja_dorogi_gyarat_a_Panasonic_felezer
szocsmarciVálasz erre
2013-05-30
18:42:49
Előzmény: villam64 #40870#40874
"www.index.hu/gazdasag/2013/05/28/a_zold_energiatol_szivja_el_a_penzt_a_rezsicsokkentes/"

Bonyolultan fogalmaz. Gondolom a lényeg az, hogy nincs pénz energiamegtakarítási pályázatokra, mert a rezsicsökkentés elvitte az erre szánható összeget.
Ez a rezsicsökkentés egy másodlagos negatív hatása a takarékosságra! Drága ez a 4 évenkénti választás.
szocsmarciVálasz erre
2013-05-25
19:12:10
#40810
Most mutatták a híradóban, hogy ingyen krumpli vetőmagot kaptak a rászorultak. Nem emlékeztem pontosan, úgyhogy megnéztem, hogy mikor kell vetni a burgonyát; április első felében, de legkésőbb a végén- május végén már késő.

1. Most akkor vetőkrumplit adtak, vagy ennivaló krumplit?
2. Ki a paraszt? Aki krumplit vet május végén, a politikus, vagy aki a híradót nézi?

Ez hasonló volt, mint amikor tél végén vittek a csórónak frissen vágott jó vizes fát. Persze a média akkor is kinn volt, és közvetített, de senki olyat nem szólaltatott meg, aki értett volna a fához.
2013-02-06
12:48:15
Előzmény: robert #38378#38380
Nemsokára alanyi jogon kapsz beutalót. Polgártárs! :D
2013-02-06
12:33:56
Előzmény: Jesu #38377#38378
Jesu,

"...30E= 4 nap..."

Ez tényleg csábító, jobb, mint a passzív ház! Kinek és mennyit kell fizetni, ha be akarok kerülni :)

2013-02-06
12:21:36
Előzmény: robert #38376#38377
15E-et. :(
regisztracios díj ugyszintén jáccik...

Az elmúlt 2 hónapban rendőrségnek 50e-et összesen:
1) hihetttetlenülnagysebességű gyors hajtás (falukivezető szakaszon kigyorsítás,tábla vonala előtt: házak már 500m óta nem voltak...lesből fotó)
2) nem volt érvényes a forgalmim 8) (pedig de!) merthogy a legutóbbi vizsgán környezetvédelmi átsorolást indítottak, de mivel a megadott 15 napos határidőn belül NEM KAPTAM IDŐPONTOT AZ OCSMÁNYIRODÁBAN, nem foglalkoztam vele. Mint kiderült, ez miatt leszarták, hogy volt vizsga: "nem volt regisztrálva!"

Nekem erre nincs pénzem. Azért, hogy mások welnesseljenek, és legyen elég gyors net a cellában+TV?
Lehet leülöm én is... Kéne egy ilyen mozgalmat indítani: "ÜLD LE" Ha jól emléxem az említett videóban 30E= 4 nap. Nem rossz!
2013-02-06
11:26:50
Előzmény: Jesu #38375#38376
Jesu,

Február 1. volt a határidő a kötelező társasági szerződés módosításra.
Te mennyit fizettél az ügyvédnek?


2013-02-06
11:07:57
#38374
"A sajtóhírekkel ellentétben a konyhakerteket nem kell regisztrálni a földhivataloknál március 31-ig, a szabályozás csupán a zártkertekre vonatkozik mondta a földügyekért felelős miniszteri biztos. Kifejtette: a rendelkezés a gyümölcsösöket, szőlőterületeket érinti, a belterületen lévő házikertek más kategóriába tartoznak.
A zárt kertek regisztrációjára a teljes körű földhasználati nyilvántartás miatt van szükség, ugyanis az új földforgalmi törvény igazán akkor tud működni, ha minden területre kiterjedő ismeretei lesznek az államnak.
Jelenleg fizetni kell az eljárásért - akár 12 ezer forintot - a földhivataloknak, ám ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium el akarja törölni. Az államnak van szüksége az adatbázisra, így nem logikus, hogy ezért fizessenek az emberek. Olyannyira, hogy visszamenőlegesen is visszakapják a pénzüket azok, akik esetleg már befizették azt. Ehhez a parlament döntése kell, amit reméljük, hogy gyorsan meg fog hozni."AZ ÁLLAMNAK VAN SZÜKSÉGE AZ ADATBÁZISRA, ÍGY NEM LOGIKUS, HOGY EZÉRT FIZESSENEK AZ EMBEREK.

Hogy is van ez? Akkor miért kell a kamarának regisztrációs díjat fizetnünk? Nem tagsági díjat. Egyszerűen csak azért, mert AZ ÁLLAMNAK VAN SZÜKSÉGE AZ ADATBÁZISRA, olyan adatokra, amiknek régen a birtokában volt.

2013-01-25
07:04:07
#37975
METÁR

>
Már sokszor elmondtuk, hogy a 10%-os rezsicsökkentést elhibázott lépésnek tartjuk. Nem ösztönöz energiatakarékosságra, a jómódúak számláját nagy összeggel csökkenti, miközben az igazán rászorulók egy jó részét el sem éri, valamint jelentős áfabevétel-kiesést okoz az államnak. A különböző díjelemek átcsoportosítása, növelése megemeli a vállalati szektor energiaköltségeit, és tovább rontja a versenyképességüket. Mindemellett a kormány felmenti a lakosságot a megújuló energiaforrások támogatása alól. Én személy szerint szívesen fizetném tovább a havi pár száz forintot erre a célra.
Zúgolódhatna persze a megújulóenergia-szakma! Ígérgetésekkel ellentétben még mindig nem lépett életbe a megújulók új támogatási rendszere, a METÁR. A lakosságot felmentették a KÁT-fizetés alól, a vállalati szektorra újabb 14 Mrd forint teher került. Ki fogja finanszírozni az új ösztönző-rendszert? Amíg ez a kérdés nem tisztázódik, kérdéses marad az is, hogy hogyan fog növekedni a hazai megújuló alapú villamosenergia-termelés, és hogyan fogjuk elérni az EU-nak a Megújuló Energia Cselekvési Tervben tett vállalásokat.
<

Forrás:
www.energiaklub.hu/blog/a-lakossagi-megujulo-tamogatas-is-aldozatul-esett-a-rezsicsokkentesnek
www.femina.hu/hirhatter/rezsicsokkentes_jomoduak

Hogy mi lesz a METAR-ral, gyanítható.
De, hogy tényleg, majd akkor is csak ekkora szavazó erőt képviselünk?
Annyit érünk amennyink van, amik vagyunk, amilyen a hozzá állásunk!
(A nem szószerinti idézet szerint.)

Kicsi zsebbe jó a kicsi is? Csak valaki más fizesse!

2013-01-21
01:03:25
Előzmény: tthom #37870#37871
Minden csak megszokás kérdése. Az igazság az, hogy mocskosul el vagyunk kenyelmesedve. Régen nem véletlen volt fél méter vastag dunyha, de a szobában sem volt több, mint 14-16 fok.

A német egy nagyon takarékos és realista ember. Nem egyel találkoztam, aki annak ellenére, hogy megtehetné, mégsem él semmi luxussal. Bezzeg itt meg az is el vele, aki nem tehetné. Majd kisegítik a kozosbol, nézd meg: árfolyam kompenzáció, segély, állami házak, berlemeny fillérekért a magát tulvallalonak a többiek pénzéből.
Engem ez mélységesen elszomorit: annak jó, aki felelőtlen és meggondolatlan. A többiek meg szívnak.
2013-01-07
13:40:03
Előzmény: robert #37529#37534
robert!

Én nem vagyok el forradalmár alkat.
S ha az lennék is, megfelelő pozíció nélkül semmit nem érne az építő szándék.
Hiába lenne a „világ fejre állítási szándék”, ha eszközök és lehetőségek nincsenek hozzá.

Mint egy hangzatos vezetői (pl. kereskedelmi vezető) munkakörnél.
Ha a pozícióhoz nem adnak pénzt, paripát és legfőképpen jó értelemben vett hatalmat (önálló döntési és felelősségi kört)... akkor lehetnek annak a vezetőnek a legütőképesebb ötletei... nem lesz belőlük semmi.

Így meg marad a kesergő...
Jól áthelyeztél! :)

Én is tudom, hogy nem jó ez így, Te is tudod, a többi fórumtársunk is tudja... és biztos vagyok benne, hogy az a T.gazos vagy egyéb szolgáltatónál meghatározó pozícióban dolgozó szakember is tudja, aki egyik nap a munkahelyén (akár az állását, vagy a bónuszát féltve) tesz helytelen lépéseket, majd a másik nap egy tőle független szolgáltatónál (pl. autószerelő, építési vállalkozó, egyéb...) már ő maga is azon kesereg, hogy jól bepalizták, lehúzták.

Mint egy végtelen körforgás, amiben igazán csak azok járnak pórul, akik elszenvedik a bepalizásokat, de a személyiségük és értékrendjük alapján távol áll tőlük, hogy másokat átverjenek.
Sokan úgy vannak vele, hogy ma őket verték át, holnap meg majd ők vernek át másokat.
Talán nem is lenne ezzel baj, ha az érintettek csak egymást b@szogatnák. Mert kiegyenlített lenne közöttük a játék.
Vélhetően hamar észbe is kapnának.
De vagyunk jó páran akik „csak” kesergünk...
2013-01-07
12:43:25
Előzmény: paga #37528#37529
paga,

"... a hivatalokban is ... ugyanazok az emberek ültek, akik az utcán is szembetalálkozhattak egymással..."

Pont erre gondoltam én is. Jelenleg teljesen arc nélküli a hivatal (de a cégek is!), a morál a személyes kapcsolattal együtt megszűnt. A pártok fő emberei is avval védekeznek, ha rajtakapják őket a nyilvánvaló hazugságaikon, csalásaikon, hogy nincs jogkövetkezmény, tehát ügy sincs, sőt aki azt állítja, hogy van, az perelhető.

Mi pedig hiába látjuk, hogy a törvényeket ellenünk gyártják, ha az eljárás maga "törvényes".

Ezért kell időnként a fejére állítani a világot.Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva