Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  Kondenzációs kazánlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-12-29
23:55:59
Előzmény: batur #48074#48083
Szia,

Radiátorhoz kevés a 30C, szerintem (hacsak nincs radiátorból a teljes falad). Nálam a padlóban is nagy mínuszok esetén 40C fokos víz megy, illetve még ennél is magasabb, így az 58C fok sem magas radiátoros kör esetén.

Szerintem meg tudod te is csinálni. Ha csak a külső hőmérsékletre szabályoz a rendszered az azt jelenti, hogy az előremenő vízhőfoka csak a külső hőmérséklettől függ. Ha a szobában lecsökken a hőmérséklet a termosztát természetes kapcsol, a kazán viszont a külső levegő hőmérsékletének megfelelően fogja kiszámolni, hogy milyen legyen az előremenő víz hőfoka.

Nálam padló fűtés van csak, így az én adataim neked nem jók.

Konkrétan szerintem:
- a 420-ast állítsd 1-esre (magas fűtőkör kell a radiátorhoz)
- a 421-est 3-ra (csak külső hőmérséklet-érzékelő)
- a 422-est 1-re (görbe meredekség)
- a 423-at hagyd a gyári beállításon (0)
- a 424-t hagyd a gyári beállításon (20)
- a 425-t itt beállíthatod az a maximális előremenő hőmérsékletet amit szeretnél, én 60C-ra állítanám.
- a 426-ot itt beállíthatod az a minimális előremenő hőmérsékletet amit szeretnél, én 35C-ra állítanám.

Ha a fenti beállításokkal nem lesz jó a fűtésed, a konkrét problémát írd le és majd változtatunk a beállításokon.

2014-12-29
09:41:47
Előzmény: nadtom #48073#48074
Szia!

Egykörös és radiátoros fűtésem van.Nekem fűtésszerelő azt mondta,h 40C vagy inkább 30C legyen.Ehhez képest sokaltam az 58C!Szerinted én is betudom állítani vagy szakemberre bízzam?Ha leírnád a te beállításaidat vagy javaslatod,megpróbálkozom vele.
Ha csak a külső hőmérséklet érzékelőt állítom be,a szoba termosztát nem is kapcsolja a kazánt?A göbe meredekségére melyiket ajánlod?
Ezt a dokumentumot átolvastam már,de nem szeretnék valamit rosszul beállítani!
Köszi előre is!
2014-12-29
01:37:31
Előzmény: batur #48028#48073
Szia,

Kérdés: padló vagy radiátoros fűtésed van? Ettől függ, hogy az 58C sok vagy éppen megfelelő.

Nekem is Ariston kazánom van, beállítható mire szabályozzon 421-es menüpont (külső hőérzékelő, termosztát stb.) Célszerű csak a külső hőmérsékletre szabályozni (3-as).

A menüben állítható a görbe meredeksége, azaz milyen külső hőmérsékletre milyen előremenő vízhőfok legyen (422-es menüpont).

Be tudod azt is állítani, hogy alacsony vagy magas előremenő vízhőfok legyen 420-as menüpont (azaz padló vagy radiátor).

Ha jól be van állítva a kazánod, szerintem auto üzemmódban használd, mert az a leggazdaságosabb.

A fenti beállításokhoz a 234 szerviz kódot előbb be kell írni, illetve akkor igaz ha egy fűtőköröd van, ha több akkor a menüpontok 520 vagy 620, stb.-ként értendők! (5-tel kezdődő a 2. fűtőkör, 6-tal a harmadik kör).

Ezt tanulmányoz át:
www.ariston.com/hu/media/files/519_genus_premium_evo_telepitoi.pdf
2014-12-28
23:18:39
Előzmény: firefly #48037#48071
Kazáncsere pályázatnál is felmerült ez az egyszerűsített készülékcsere. Ott sem volt egyértelmű válasz.
Nálam ugyanaz a helyzet mint nálad, értelmezésem szerint is ez megfelel a jogszabálynak.
Kértem állásfoglalást is a FŐKÉTÜSZ-től ezügyben, de képtelenek voltak felfogni a kérdésemet, és egyből pattintottak is le, hogy minden esetben kell gázterv. De még csak a fáradtságot sem vették, hogy ezt leírják, becsatolták a jogszabály első részét, ahol az vagyon, hogy mindig kell gázterv és kéményseprői szakvélemény. Azért most ünnepek után még rájuk írok mert elmennek a jóédesbe.
Mert nekem baromira nem mindegy, hogy ki kell-e fizetnem 10e-t a hőáramlástechnikai jegyzőkönyvre (ezt amúgy a gyártó tudtommal megcsinálja, ha a teljes füst elvezetést és friss levegő csövezést a kazán gyártójának minősített csövezéssel oldod meg), azon kívül 50e-t a kéményseprői szakvéleményre, továbbá ugye egyszerűsített készülékcserénék nincs gázterv ami további 35-50e, se gáz MEO, és ugye az órát sem kell leszerelniük.

Viszont azt figyelembe kell venni, hogy amennyiben a fűtési rendszerhez hozzányúltok, akkor minden mostani hatályban lévő újabb dolognak meg kell felelni. Gondolok itt, ha a konyhában gáztűzhely van, akkor az ablakokon kell résszellőzőnek lenni, a kéményt biztonságosan megközelíthetővé kell tenni (tetőkibúvó,tetőjárda,vagy kilépővel a megfelelő magasságban)

Olvastam régebbi mendemondákat, arról is ha 3m-nél nem nagyobb a kémény, akkor sem kell semmi, de szabályt már nem találtam hozzá.

Hirtelen ennyi.
2014-12-20
08:41:55
Előzmény: szocsmarci #48038#48039
Köszi a véleményezést. Maga a 15ezer Ft a teljes beruházás összegének a töredéke, szóval nem a költség zavar, hanem hogy a faék egyszerűségű 1-bites gondolkodásommal nehéz felfogni, hogy ha van egy jogszabály, akkor azt hogyan írhatják felül efféle szóbeli megállapodások.
Sírva röhögős kabaré ez a történet...
szocsmarciVálasz erre
2014-12-20
01:18:09
Előzmény: firefly #48037#48038
E.on-nál mindig kell kéménypapír kb 1,5 éve. Úgytudom ez egy "szóbeli" egyesség volt a kéményseprők és a gázosok közt.
Az NGM rendelet (új GMBSZ) szerintem nem írja elő, én úgy értelmezem a db.) pontot. De ahány ház, annyi szokás. Ha valaki vállalja kéménypapír nélkül, akkor cszináltasd meg azzal, de készülj fel lelkiekben, hogy a végén benyögik ezt a pluszköltséget (kb 15.000 Ft).
2014-12-20
01:02:32
Sziasztok,
Egyszerűsített kazáncserét szeretnénk (kondenzációs), 10 ember 10 féle választ adott, ezért fordulok hozzátok.
A jogszabály szerint a feltételeknek megfelelünk, bár ezt sokan sokféleképpen értelmezzük. Nagy betűkkel írtam a szövegben a megjegyzéseimet.
6. § (1) Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:
a) az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű,24 KW AZ ÚJ
b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél, UGYANAKKORA
c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával, NINCS ÁTALAKÍTÁS, EGY HOSSZABB FLEXICSŐ CSATLAKOZIK A KAZÁNBA
d) az új készülék besorolása:
da) megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy
db) ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe. A KAZÁN GYÁRTÓJA ÁLTAL EGYÜTT TANÚSÍTOTT FÜSTGÁZ ELVEZETŐ ELEMEK KERÜLNEK BEÉPÍTÉSRE (SZÉTVÁLASZTOTT RENDSZER)
Tehát az a/b/c feltételeknek megfelelünk, a d) pedig vagylagos, ott a db) vonatkozik ránk. A szöveg csak a da) pontban írja a kéményseprő nyilatkozatot, de a db) pontban nem.
Eddigi válaszok az érdeklődésemre:
2 fő tigázos: nem kell semmi egyéb papír, egyszerűsített csere papírt töltse ki a beüzemelő
3 fő egyszerűsített jogosultságú szerelő: kell kéményseprő szakvélemény
1 fő egyszerűsített jog. szerelő: elvileg nem kellene kéményseprő szakvélemény, de ahol mi lakunk, ott kell, mert az itteni kéményseprők ragaszkodnak hozzá (ezt mondjuk nem is értem, most akkor a kéményseprő cég felülbírál egy jogszabályt???)
2 fő gázszerelő megcsinálta volna egyszerűsítettben kémény szakvélemény birtokában, holott nekik nincs is ilyen jogosultságuk... (???) (őket még azelőtt hívtam, hogy megtaláltam a tigáz egyszerűsített kazáncserére jogosultak listáját)
1 fő gáztervező: nem lehet egyszerűsített, kémény szakvélemény és gázterv engedélyeztetés is kell
Ti mit mondtok? Kinek higgyek? Nagyon nem mindegy, mert hosszú hetek, mire mindent beszerzek, ha meg tényleg nem kell semmi, akkor pár nap alatt meg lenne.
Előre is köszönet!!!

2014-12-17
12:37:56
Sziasztok!

Ariston genus premium evo kondenzációs fali kombi kazán./24kw/ lett véve,külső hőmérséklet érzékelővel,Computherm Q7 programozható szobatermosztáttal.Beüzemeléskor elvileg ez alapján állították be.
A kérdésem az lenne,h a külső hőmérsékletet minden beállításnál figyelembe veszi a kazán?
Az auto fokozat mennyire gazdaságos?mert amikor bekapcsoltam az elmenő vizet 58C-ra állította át rögtön.Úgy tudom az ideális 40C lenne.
Illetve akinek ilyen van annak a tapasztalatit megköszönném!
Előre is köszönöm a válaszokat!
2013-10-07
19:41:45
Előzmény: nadtom #42649#42665
Igen, azóta is tesztelem, naponta 2X feltekerem a termosztátot,
és mindig hibátlanul működik.
De miért gázhiány a hibakód..
2013-10-06
22:32:35
Előzmény: 444tibi #42636#42649
Akkor csak áramlási hiba volt...:-)
fusimisiVálasz erre
2013-10-06
08:19:20
Előzmény: 444tibi #42636#42639
Akkor csak pici telepítési hiba volt. :) Cseles kis csatlakozások vannak benne - szinte mindent ki lehet szerelni pár gyűrű, rugó kiakasztásával.
A gázmotorok ha sokat nem használod szoktak letapadni - tavasszal leállítód - nincs HMV készítés szeptemberbe nem árt megjáratni.
2013-10-05
21:22:17
Előzmény: fusimisi #42543#42636
Jelentem, megcsináltam a cirkót,
nem a gázmotor volt a baja, addig el se jutottam, hogy ennyire szétszedjem,
az tűnt fel, hogy egyre hangosabb a szivattyú, amikor próbálom megerőszakolni a kazánt, hogy begyújtson.
Mondom, itt valami nem engedi a vizet keringeni, és igazam volt, amikor a fűtés-hmv szelepet összeraktam, figyelmetlen voltam, egy beakasztós pöcök szerűség van benne, és kiakadt. És mivel a hmv része nálam nem megy, le is van vakdugózva, így a váltószelep szépen lassan átment lezárásba, a víz nem tudott keringeni.
Csak azt nem tudom, erre miért F1 gázhiányt ír ki?? De mióta a pöcköt rendesen visszaakasztottam, a szivattyú sem erőlködik, tök csendben keringeti a vizet, és a hiba 4 napja nem jelentkezett, gyönyörűen muzsikál a készülék.
bacizoneVálasz erre
2013-10-01
10:09:39
Előzmény: 444tibi #42572#42579
Köszönöm hogy megosztottátok a tapasztalatokat.
2013-09-30
20:59:59
Előzmény: bacizone #42556#42572
Bacizone,
fiamnál 1 éve üzemeltünk be egy új cirkót,
természetesen megvette hozzá a Sensyst is, ez olyan, mint a Baxi saját termosztátja.
Aztán miután megunta a fullos termosztátot :-) eladta, és vett egy rádiós Computhermet. Ennek a gyakorlati oka, hogy a Sensys fixen bedrótozva a konyhában volt, és ha begyújtottak a kis kandallóba, a középső rész kivételével az egész lakás hideg maradt, logikusan nem kapcsolt be a fűtés jó darabig.
Most a rádiós termosztátot ilyenkor beviszi a hálószobába, a fűtés szépen elindul, a kandallóval felfűtött konyha-nappaliban a thermofejek lezárnak, és mindenhol meleg van így.

A Siemens még okosabb is, öntanulós, persze modulálni nem tud,de nem fog több gázod fogyni vele szerintem, DE a külső szonda az kötelező! és ha jól lövöd be a külső hőmérséklet-fűtővíz görbéket, jó és komfortos rendszered lesz Baxi termosztát nélkül is.

2013-09-30
16:17:09
Előzmény: bacizone #42556#42562
Nekem Siemens van de csak ki-be kapcsolós üzemmódban használom, egy új Ariston hibrid kazánt vezérel. Van rajta ez az öntanuló rendszer azzal elég finoman tud szabályozni, nekem is csak padlófűtésem van.
bacizoneVálasz erre
2013-09-30
12:39:44
Előzmény: fusimisi #42557#42559
Igen köszönöm, megnéztem ezt már de sajnos ebből sem derült ki számomra egyértelműen a kérdésre a válasz.
fusimisiVálasz erre
2013-09-30
12:02:52
Előzmény: bacizone #42556#42557
Lehet ezen már túl vagy, de itt találtam leírást róla.
www.siemensbolt.hu/download/docs/SIEMENS_REV24RF.pdf

bacizoneVálasz erre
2013-09-30
11:51:51
Üdv,

a Siemens REV24 termosztáttal kapcsolatos kérdésem lenne, a Siemens-től sajnos nem kaptam választ. A szakboltban is csak hümmögnek a kérdésemre, ezért gondoltam megpróbálom itt.

Szóval:
Adott egy újonnan felszerelt BAXI Luna DuoTec 24 kombi kondenzációs gázkazán, ami széles tartományban képes lángmodulálni, azaz akár nagyon alacsony 2.3KW teljesítménnyel is tud működni, nálunk padlófűtést működtetne.

A kazánhoz persze a BAXI saját termosztátját ajánlják, amit viszont majdnem 50e Ft. Ennyi pénzt nem szereténk adni egy termosztátra, ezért keresek valamilyen olcsóbb alternatív megoldást, így botlottam bele a Siemens REV24-be, mint a ház hőveszteségi karakterét megtanuló, energiatakarékos termosztátba.

A kérdésem:
A Siemens REV24 csak simán ki /be kapcsolós termosztát, vagy képes a fenti BAXI kazánnal lángmodulációra?
Vagy ha nem is modulálós, ezzel elérhető valamilyen megtakarítás egy sima kapcsolós termosztáthoz képest?

köszi előre is!
fusimisiVálasz erre
2013-09-29
14:20:42
Előzmény: 444tibi #42542#42543
Leszeded az előlapot, kiszeded a jobb oldallemez csavarjait és leemeled az oldalát. Szépen el lehet érni a szelepeket - megjegyzed lefotózod mi hogy áll. Csatlakozókat oldod és kiveszed a csavarokat - tömítésekre figyelj mikor kiveszed. Kipucolod, kompresszorral kifújod összerakás előtt teflon spray vagy szilikon spray mehet rá. Összerakod mindennek passzolni kell tömítésnek zárni. Bekapcsolod a gépet és szivárgásjelző sprayvel ellenőrzöd. Ha jól működik minden összerakod.
(Az egyik szelepről raktam fel képet a kazános topicba)
2013-09-29
07:42:57
Előzmény: fusimisi #42541#42542
Dehogy garis, használtan vettem, vagy 6-7 éves.

Hol találok Pécelhez közeli szervizest, a Saunier oldalon a legközelebbi is fényévekre van.
Vagy, hülye vok. a keresésben.
fusimisiVálasz erre
2013-09-28
20:09:57
Előzmény: 444tibi #42540#42541
T20 as, de ha garos meg új a gép akkor márkaszervizest hívj hozzá. Megnézed mit piszkál meg rajta és legközelebb tudni fogod.
2013-09-28
18:24:21
Előzmény: fusimisi #42505#42540
Fusimisi,
addig nem tudok eljutni, mert thorx fejű csavarokkal van összerakva,
és kölcsön kell kérnem egy csavarhúzót.
De a bemenő részt szét tudtam szedni, abban van a szűrő, az olyan, mintha most jött volna ki a gyárból,
tehát nem akadályozza a gáz beáramlását.
Valami komolyabb szervizkönyv kéne, ez az F1 hibakód.. hát nem sokat mond.
fusimisiVálasz erre
2013-09-24
16:12:02
Előzmény: 444tibi #42497#42505
A gázszelep egyik alkatrésze - olyasmi mint a :) Ford-okban az alapjárati léptető motor.
www.gazbolt.hu/isomax-c-28-e-2/prod_66.html
Időnként ajánlott pucolni és megkenni teflon vagy szilikon sprayvel - drágaságos ha cserélni kell.

2013-09-24
13:26:27
Előzmény: szocsmarci #42490#42497
Marci,
nem haragszom, nekem is vannak rossz napjaim.

A készülék a garanciálistól fényévekre van, használtam vettem, 2 évet ment, előzmény: #39937 Biosolaros levelem. Marad a sufnituning, az előző nagytatkarításnál valamit lehet, nem pucoltam ki rendesen.

Fusimisi, mi az a gázmotor? egy falikazánban?
fusimisiVálasz erre
2013-09-24
09:47:35
Előzmény: 444tibi #42479#42494
A gázmotorokkal lesz ott baj - tipikus saunier betegség hogy letapadnak. Lehet a telepítésnél valami szennyeződés bekerült. A szakszerviz kicseréli vagy kipucolja és működni fog.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  Kondenzációs kazánlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva