Biosolar Forum => Helység hűtés => Hűtés talajhővel |
takykaVálasz erre 2013-05-16 10:25:55 |
---|
Előzmény: jeepatti #40692#40695 Jeepatti, Falhűtésem van, a levegős HCS a párátlanítást végzi, hűtőteljesítménye minimális, csak 80m3/h óra az áthaladó levegő tömegáram. Medig, Igen, ő az. Idén kisebb lesz a fojtása mind víz, mind levegő oldalon. A gyűjtő csöveim 22-esek (ez volt kéznél). Dobj fel egy fényképet, hátha kiokoskodunk valamit... T. |
zsezseVálasz erre 2013-05-16 08:41:09 |
---|
Előzmény: medig #40693#40694 nekem van egy 12-es csore atforrasztott klima belterim, ha esetleg kell valakinek!! kutvizhez akartam hasznalni paratlanitas celjabol, de vegulis nem keszult el! |
jeepattiVálasz erre 2013-05-15 21:23:39 |
---|
Előzmény: takyka #40679#40692 takyka Te mivel hűtesz? Fancoil? |
payagyerekVálasz erre 2013-05-15 10:00:07 |
---|
Előzmény: takyka #40679#40684 "szilfosz keveréke magas hőmérsékleten egyszerűen feloldotta a vörösrezet" Ezt annó én is becumiztam! :-) |
payagyerekVálasz erre 2013-05-15 09:58:27 |
---|
Előzmény: medig #40677#40683 "átkötöttem egy flexi csővel" Ha ez a fémharisnyás gumitömlő flexicső, akkor az még mindig pofon a sz@rnak! Annak sem sokkal kisebb a fojtása. (Lehet úgy vagy 4-5mm belső átmérője.) Először jó csőkeresztmetszettel mérd meg (ha lehetséges), majd csak azután tudunk szivattyú-konzekvenciákat levonni. |
takykaVálasz erre 2013-05-15 08:59:04 |
---|
Előzmény: jeepatti #40673#40679 Valóban, a jóság így már nem az igazi. de, ha sikerül a rendszert jól összerakni, akkor a 10-es EER könnyen összejöhet, azt meg már nincs klíma ami megközelítené. Valahol itt már írtam, hogy az én rendszerem tudta ezt a múlt szezonban. Az idén több ponton is továbbfejlesztem és szeretnék 15 közelébe jutni. Bous olcsó nagynyomású mosó szivattyúval kisérletezett, abban univerzális motor van, fázishasítóval be lehet állítani a szükséges szállítási teljesítményt. Medig, Szilfosz pálcát használj, megéri! Nekem a forrasztás egy cifra történet volt(mint minden prodzsektem :-) ) Először lágyforasszal kezdtem, de mivel az ívek nem csúsznak be a hüvelybe, csak az éleik csatlakoznak (nagyjából) ezért nem találtam kellően strapabírónak a kötést. Átforrasztottam szilfosz pálcával. A gond ott volt, hogy az ón és a szilfosz keveréke magas hőmérsékleten egyszerűen feloldotta a vörösrezet! Szemem láttára tünt el a vörösréz amikor elkezdett izzani úgy csinált, mint amikor egy papírlapot meggyújtasz a közepén. :-) Küzdöttem vele rendesen, mire beforrasztottam a keletkezett lyukakat. Itt egy kép az első nyomáspróbáról. :-) ![]() Ha jól értem a tegnapi próbádat, akkor az 5,7L/perc az csak a talajkollektorban keringetett víz tömegárama volt. Ha így van, akkor az még mindig nagyon gyatra eredmény. SZVSZ. T. |
jeepattiVálasz erre 2013-05-14 20:17:19 |
---|
Előzmény: takyka #40668#40673 Hát mindenképp elgondolkodtató, hogy ha összeadod ezeket a teljesítményeket, akkor az már ugye 3-400 w + a fancoil venti ami gondolom szintén vagy 100W minimum megéri e egy DB esetén? Ennyiből egy közel 1,6 kw os klímát is hajthatnál? (levegő-levegőst) Nem vagyok szerelő, de sok rendszerben részt vettem tervezés, kivitelezésnél is.. itt a lényeg a TUULMÉRETEZÉS a hőcserélő felület és keresztmetszet legyen a lehető legnagyobb akkor egy 60-70 W os kis sima grundfos is simán viszi a témát. Ellenkező esetben kérdéses mennyit spórolsz a "passzív hűtéssel" ha nincs lehetőség módosítani én valami fogaskerekes szivattyút keresnék az hatékonyabb nagy nyomásra töredék energiából.. levileg |
takykaVálasz erre 2013-05-14 08:50:16 |
---|
Előzmény: medig #40656#40668 Ahogy Paya is írta, átforrasztás a megoldás. Ha nem akarsz (tudsz) vele vacakolni, akkor egy ilyen szivattyút ajánlok mint legolcsóbb megoldás: ...br>De fogyasztani fog 2-300W-ot... T. Én a múlt héten végeztem a hőcserélőm átforrasztásával... Egy klíma kondenzátor volt szegényke, 10-es csővel majdnem az összes hurok sorban. Ezen ~0,8bar nyomásesés volt 300l/h-nál. Ezt alakítottam át a képen látható osztó-gyüjtős párhuzamos megoldásra. ![]() Az ocsmány kinézetért elnézést, még nincs rendbe rakva... Leo XQm 60 370W Kerti periférkus szivattyú ![]() |
payagyerekVálasz erre 2013-05-13 22:45:21 |
---|
Előzmény: medig #40656#40664 Az a fan-coil-nak használt klímabeltéri 6-os csöve fogja a szivattyúd! Azt kell átforrasztani. Bármi más csak fölösleges pótcselekvés. Kergetőszipka nem tud akkora nyomást, mely leküzdené ezt a fojtást. |
jeepattiVálasz erre 2013-05-13 20:41:12 |
---|
#40660 Nálunk a talaj "kicsit" vizes.. kb 1m től már vizet lehet fakasztani így a teljesítmény szer9intem elég jó lesz. A levegős hőcserélő is elég erősen nyomja a hideget.. remélem a KPE is jó lesz ![]() |
jeepattiVálasz erre 2013-05-13 20:14:14 |
---|
Előzmény: szocsmarci #40657#40659 hoooho.. Nem akarok én az összes fancoilommal hűteni.. (15db 6kW) 2 szoba lesz csak vele hűtve +A 300m az bővíthetőre van tervezve de egyenlőre ennyi van elvileg 800m lesz valamikor.. ha megy a hőszivattyú kelleni fog. ++Az előbbi hozzászóláshoz meg azt javaslom inkább szerez nagyobb fancoilt akkor a kisebb szivattyú is jó lesz ha párhuzamosan kötöd a fancoilokat. Gyakorlatból azt látom a hűtéshez bazira túl kell méretezni a hőleadót akkor lesz jó igazán és szélmenetes |
szocsmarciVálasz erre 2013-05-13 17:33:03 |
---|
Előzmény: medig #40656#40657 Így már más. Ha nem haragszol, nem számítok nyomásveszteséget, kevés az időm hozzá. A lényeg: Eredetileg búvárszivattyú volt - gondolom membrános dugattyús - ezért képes volt ezt a nagy nyomáskülönbséget leküzdeni. Az 5C dt és az 1,2kW nem lényegtelen, ebből lehet számítani térfogatáramot, ami Neked 3,42 l/perc-re jött ki. Tehát majdnem annyit, mint a most mért 3,7 l/perc. Valami ellentmondás van az általad megadott 7-10 l/perchez képest. Valószínű más szivattyú típus kellene Neked, ami kevés vizet de nagy nyomásemelést tud. Tipikusan ilyenek a búvárszivattyúk, de a legkisebb szivattyú is nagy lenne. Ahogy mondtam, ha sorba kötsz két 25-60-ast, akkor talán 1,5-szer akkora vízhozamod lesz, mint eggyel. Pontosat nehéz mondani, mert kívül van a szivattyú ajánlott működési tartományán - A 445m KPE cső önmagában is sok, ott van még a fojtás, plussz a melegedésből származó gravitáció erő, ami a szivattyú ellen dolgozik. https://biosolar.hu/forum/show/40628#40628 - Kíváncsi vagyok hogyan fog működni Jeepatti 15db fancoil-ja 300m KPE csővel. Persze sokminden függ a talajtól, talajvíztől, csövek elrendezéstől is, de esélyes, hogy egyszerre nem bírja el mind a 15db 6kW-os fancoilt Neki. |
szocsmarciVálasz erre 2013-05-13 15:26:36 |
---|
Előzmény: medig #40650#40653 Felsorolás-szerűen: 1. a rendszer nyomása (2 bar) lényegtelen 2. a rendszer magassága szintén lényegtelen 3. az UPS 25-60 elég erős szivattyú (radiátoros fűtési rendszerhez), akár 3 házat is elbír 4. a 3,7 liter/perc nagyon kevés (0,06 liter/sec). Ez 5kW-ot jelent fűtési energiára vetítve (dt = 20 C-nál) . Valami gond lehet a rendszereddel, lehet, hogy be kellene szabályopzni 5. Ha sorba kötsz két ilyen szivattyút, akkor zajosak lesznek a közeli radiátorszelepek 6. Sorba kötés esetén sem lesz képes a dupla mennyiséget szállítani, nagyon rossz helyen van a munkapont. Párhuzamosan kötve még rosszabb. |
jeepattiVálasz erre 2013-05-10 19:53:07 |
---|
Előzmény: zsezse #40622#40628 zsezse A padlásteret jelenleg talajhőcserélővel hűtőm, levegős rendszerrel 70m 200mm es csövem vant lent azt tettem le. Ez úgy 23 fokos levegőt fúj be a szobába a talajból feljövő levegő még 14 fokos de mire megteszi a tetőtérben a 17m távot már felmelegszik. Lassan építem a rendszerem már sok éve. Van lent 300m kpe passzív hűtésre. Van hozzá hőcserélőm jó nagy + daikin fancoilok. A fűtő rendszert nyáron hűtővizzel táplálnám és fancoilok lesznek a radik helyett jól túlméretezve. (egyszer pár éve sikerült vennem 15db ~8kW6db os fancoilt így venti nélkül is szépen fognak fűteni hűtéshez kell a venti) ATMOS? Az egy DC 22 S új korától a miénk .. keveset ment nagyon.. Igen eladom itt írok róla miért, az eladása nekem nem sürgős de úgy szeptemberig szerintem ki fogom szedni a helyéről. A másik viessmann kazánunkat már megvette egy ismerős elvben de neki is ráér az elvitel. www.faipar.eu/faelgazosito-kazan-atmos-kazan-elado.htm itt találsz infót róla. |
zsezseVálasz erre 2013-05-10 07:43:23 |
---|
Előzmény: jeepatti #40620#40622 jeepatti mivel szeretnel huteni a padlasterben? mennyit kersz az atmosert es milyen tipusu? |
Biosolar Forum => Helység hűtés => Hűtés talajhővel |