Biosolar Forum  =>  Haszoneső  =>  Szolgáltatók - kiszolgáltatottságlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
zsbalazsVálasz erre
2013-01-06
03:26:30
Előzmény: sándor #37496#37498
Nem a legjobb a helyzeted, hogy újraindult, mert majd arra fognak hivatkozni hogy ez korábban is így volt, meg megállt.
Ha kamerázol figyelj arra is hogy a többi plomba, számlapon szereplő mérő száma, vonalkód stb. is látszanak!
Igen nekünk a bizalom feléjük 340 ezerbe került!
Sándor!
Sajnálom a mamádat, nem túl jók a kilátások, már ha villanyosok is a gázosokkal hasonló stratégiát követnek.
zsbalazsVálasz erre
2013-01-06
03:15:04
Előzmény: villam64 #37493#37497
Nézted a fényképet? Mert olyan mintha kicsit elbeszélnénk egymás mellett.

Ha jól gondolom a hiányzó részen nem volt sorszám, talán valami jel.
Az Ő bizonyítékuk a szakértői véleményben leírtak: prizma alakú sérülés.
Mivel a kerítéstől kb. 30 centire van az egész bárki bármikor hozzáférhetett. Azt nem egyszerű bizonyítanom, hogy korábban látta szakember, ők azzal fognak védekezni, hogy csak "leolvasó" volt. Egyébként folyamatosan nézik az órákat szakik, azóta már találkoztunk véletlenül egyikkel, Ő a mágnesezést nézte az új mérőn. Kértem tőlük jegyzőkönyvet, nem válaszoltak, hát ők ilyen partnerek!
Lopás/mérési hiba/méretlen vételezés biztosan nem történt, az óra jól mért hetente olvastam le. Ugye nekik ez sem bizonyíték.
A szerződés az üzletszabályzatra hivatkozik vissza.
A mérő cseréje nincs összefüggésben az általunk kifogásolt plomba sérüléssel, mert nem a sárga sorszámozott jogi zárról van szó, azok rendben voltak.


2013-01-05
21:02:20
Előzmény: szocsmarci #37488#37495
Köszönöm az infókat.
Akkor vélhetően a mi mérődobozunk is megfelel a kívánalmaknak.
Tavaszra tervezem a kinti fém dolgok mázolását, így egyebek mellett a gázvezetékek is sorra kerülnek.
De jó, hogy emlékeztettél! :))) Mert ezek nekünk nagyon a ház hátsó homlokzatán vannak, s gyakorlatilag csak akkor megyünk hátra, amikor az éves gáz- és villanyóra leolvasás van. Illetve a fűtési szezonban kicsit gyakrabban, mert én általában 7-10 naponta le szoktam olvasni a gázmérőt, hogy lássam hogyan is állunk a napi fogyasztási átlagokkal.
2013-01-05
20:44:05
#37494
Gondoltam, megosztom veletek a legfrissebb élményeimet.
A gázmérő óránk számlálója elindult magától.

Utoljára szerda este néztem meg, akkor még a 600,999-en állt és kattogott, amikor áramlott át rajta a gáz.
Ma kora délután megint hátramentem és ránéztem... lássatok csodát, már 631,245-ön állt és szépen forgott a legutolsó számtárcsája is, azaz nem volt akadozás.
Egyből hívtam a szolgáltató hibabejelentőjét, hogy jelezzem ezt is, mert a december 31-i bejelentésem óta még nem jelentkeztek.

Gondolom a számláló mechanikájának lehet(ett) valami baja, és az is lehet, hogy a következő xxx,999-es állásnál újra előfordulna ez a megakadás, de remélhetőleg a jövő héten már jönnek és lecserélik ezt a mostani órát.
villam64Válasz erre
2013-01-05
19:06:29
Előzmény: zsbalazs #37492#37493
Az a gondom, hogy a plomba, a sorszámával a bizonyíték. Így a bizonyíték eltűnésével nem lehet eljárás. A te felvételed arra irányul, hogy a lemez megsérthette a plombát. De hol az ő bizonyítékuk? Az évek során, hány emberük férhetett a plombához? Történt-e lopás? Hogy szól a szerződés kötbér része? Mi a 47-es? Ha megvan a plomba, az óracsere előtt jelezték-e, hogy hibás? Hogy cserélték ki az órát, hogy ne sértsék meg a plombát?
zsbalazsVálasz erre
2013-01-05
18:55:24
Előzmény: villam64 #37481#37492
2012.06.03-i hozzászólásban van a fénykép feltéve.
A mérő számlapja alatt van egy kis szürke valami (plomba) amit éppen levág a lemez.
zsbalazsVálasz erre
2013-01-05
18:50:46
Előzmény: szocsmarci #37488#37491
"lehetőleg legyen 3-4 cm szabad hely körülötte"

Nálam pont ez nem jött össze, és ebből lett a galiba.
De ezért miért nem vállalja a szolgáltató a felelősséget? A MEH-nek ez miért nem tűnt fel, annak ellenére hogy lelet mindenhová írva?
szocsmarciVálasz erre
2013-01-05
09:48:30
Előzmény: paga #37471#37488
A mérődobozra nincs különösebb leírás. Valószínű azért hozták ezt a döntést, mert kultúrált kinézetű dobozokat szeretnének a házakon látni. Ha belegondolsz, ez normális is, minden látszó dolgot már szabályoznak: ablakok helye, cserép színe, beépíthető alapterület, stb. Nem kell a szépen megtervezett házakat elrontani egy barkácsolt dobozzal. Persze a gyári dobozok közül is vannak csúnyák, és sok ház van, amit kifejezetten megszépít egy ilyen doboz.
A védődoboz feladata, hogy a gázmérőt védje a mechanikai behatások ellen, azaz esőtől, széltől, idegen tárgyaktól, amit a szél neki vághat, fűnyíró nyesedéktől, stb. A lényeg, hogy elférjen benne a mérő, lehetőleg legyen 3-4 cm szabad hely körülötte, leolvasható legyen, esetleg zárható is, és kultúráltan nézzen ki. Egy gáztervező nem fog szórakozni a mérődoboz megtervezésével, a kivitelező meg nem fogja legyártani (talán nem is tudja, mert nem ez a szakmája), inkább megveszi a boltban.
Plexi üvegezés nem kell, zárhatóság csak a társasházi lakások közös használatú tereiben szükséges, és régen sok helyen alul kihagyták a lezárást (nyilván csak az eső ellen védték, és talán azért is, hogy a lakók ne tároljanak benne semmit, vagy hogy a macska be ne költözzön). A védődoboznak a lakó a tulajdonosa, és a Biztonsági Szabályzat írja elő a szükségességét. A lakónak kell karbantartania, és cseréjéről gondoskodnia, ha tönkrement. A Te dobozod jó, habár a gázcsövet le kell festeni, hogy ne lyukadjon ki kívülről.
villam64Válasz erre
2013-01-04
21:10:27
Előzmény: zsbalazs #37473#37481
Mi van a plombával?
zsbalazsVálasz erre
2013-01-04
20:13:22
Előzmény: paga #37471#37473
Nekem az akkori gázszerelőm (aki rokonom, becsületes, nem ver át) most azt mondta, hogy nekik az volt a lényeg (előírás) hogy bele lehessen szerelni a mérőt. A jogszabály lehet 2006 óta változott, de az már nem számít.
Feltételezem nekem akkor valahogyan "belepréselték" a mérőt ezért rendben volt. Később azonban bármi féle pl. talajmozgás miatt alkalmatlanná vált a mérésre, sőt bizonyíthatóan károsította a plombát.

Hát ez az én történetem!
Ugyan mekkora oddsal jegyeznék a fogadóirodák?Az hogy a helyzet kialakult, vagy hogy ki tudom belőle "mosni" magam?
2013-01-04
18:47:32
Előzmény: szocsmarci #37451#37471
szocsmarci!

Írod, hogy:
"Az E.On jelenleg érvényes szabályzata szerint csak gyári, vagy olyan házilag gyártott mérődoboz alkalmazható, amiről készül részletrajz is."
Hol találni arra vonatkozó anyagot, amiből egyértelműen kiolvasható, hogy milyen paraméterei vannak a gyári mérődoboznak?
Illetve, hogy aki házilag készíti vagy készítteti el, annak miket kell figyelembe vennie?

Egy kis őstörténet:
Nálunk valamikor a 90-es évek elején/közepén vezették be az ingatlanba (családi ház) a gázt, és amikor a házba is be lett kötve, akkor a mérőórát és az azt takaró egyszerű lemezburkolatot is a bekötést végző kivitelezők hozták és számlázták akiktől az akkori szolgáltató képviselője átvette a kiépítést.
Nekünk erről már nincsenek meg a papírok (akkor még a szüleim tulajdona volt az ingatlan), kvázi nem tudok utána nézni, hogy azokban mi volt leírva a burkolatra vonatkozóan.
Feltételezem, ha szakkivitelezők hozták és tőlük átvette a hatóság... akkor megfelelő volt a védőburkolat is.

Az órát már cserélték (tavaly és talán egyszer régebben is), de a burkolat változatlanul ugyanaz az egyszerű, két szerelőcsavarral és dűbellel a falhoz rögzített, alulról teljesen nyitott takaró burkolat. Én csak időnként le szoktam festeni.
Elölről van rajta a számláló előtt egy nyílás. Az is nyitott, azaz nincs benne semmilyen átlátást biztosító plexi vagy üvegezés.


A fentiek alapján én hogyan tudom eldönteni, hogy a mi takaró burkolatunk, mérődobozunk gyári-e, megfelelő-e?

Persze lehet, hogy az, de ha nekem ezzel kapcsolatban soha senki; se az évenkénti leolvasásokat végzők, se az időszakonkénti cseréket végzők nem mondtak semmit, se a szolgáltató nem küldött írásos tájékoztatást azzal, hogy "Ember figyeljen oda arra, hogy az előírások szerint csak ilyen és ilyen mérődobozt lehet alkalmazni és az Öné lehet hogy ugyan régebben elfogadásra került, de a mai kívánalmainknak már nem felel meg, stb..."

Akkor én vagy a hozzám hasonló halandó honnan tudhatná, hogy "lehet nem is jó a mérőjét takaró burkolat"?
Mondom mindezt úgy , hogy éppen lehet, hogy jó a burkolatom. :)

...időközben találtam egy képet is a burkolatról, bár az elmúlt napokban főként a mérő megakadt számlálóját igyekeztem megörökíteni.zsbalazsVálasz erre
2013-01-04
17:58:38
Előzmény: villam64 #37442#37467
A jegyzőkönyvbe nem jelöltek be rongálást, csak a megjegyzés rovatba írták be hogy hiányzik az alja.
A vágásra a korábban feltett fénykép a bizonyíték.
Beavatkozni a korábbi szerelőknek/ellenőröknek kellett volna, erre hivatkozunk is a beadványunkban.
A fénykép nem évül el, csak a mérőt selejtezték le, pedig úgy hallottam 10 évig nem lehetett volna.

zsbalazsVálasz erre
2013-01-04
16:29:12
Előzmény: szocsmarci #37451#37463
Ne legyél rosszindulatú, de sajnos nagyon valószínű hogy az utolsó soraidban leírtak szerint történt,bár szerintem még leszedés előtt megnyesték. de ezt bizonyítani nem lehet ezért nem mentünk el ebbe az irányba.
2006-ban szerelték, a ház is ekkor épült viszont 2007-ben lett a feleségemre íratva, szerintem ekkor gondolták ki az egészet...
A doboz gyári, de az ablak helye nem volt kijelölve és a gázszerelőm sem tudta milyen mérőt fognak hozni, pontosan hová fog kerülni. Jó nagy nyílást vágtunk, de így is hülyén szerelték fel, pont a vonalában volt a plomba. Egyébként erre a jogi zárra nem hívták fel figyelmünket, sorszáma sem szerepel sehol. Bíróságnak ezt is előterjesztettük.
A leolvasó fényképet készít ami bekerül egy adatbázisba, tuti hogy átnézik az ellenőrök is, hiszen sunyin kijöttek akkor is amikor semmi dolguk nem lett volna.
A képet úgy csinálják hogy sok minden látszik rajta, nem csak az óraállás.
A doboz biztosan ott volt, ezen nincs mit bizonygatni, talán hogy mennyire ért hozzá.A létével csak bepróbálkozott az ellenfelem.
Légyszi nézd meg a képet, a doboz alsó éle ért hozzá, szinte ráfeszült, tehát nem karcolt hanem vágott. A doboz megvan, de a képet róla csak bíróság kérésére adták ki ( a leszerelő pont arról a részről készített képet ami számít) Egyébként szerintem a prizma alakú vágás is kétséges, mert a vágás éle nem középen van, talány nyíráshoz is hasonlít. Arra gondolnék hogy a feszítő-nyíróerő talán előidézhet ferde vágást.
Nem tudom kérhetjük e a bizonyítást. Félig biztosan a doboz vágta akkor annak is be kellene bizonyulnia.

Ha esetleg még a vágásra vonatkozóan van ötleted légyszi segíts. Sajnos fényképen nem tudom most feltenni, technikai okok miatt, de majd megpróbálok segítséget kérni.

Egyébként nem a bíró tűnik rosszindulatúnak hanem a szakértő.

Köszi a türelmet!

szocsmarciVálasz erre
2013-01-04
12:26:36
Előzmény: zsbalazs #37439#37451
A gázmérőhöz előírás a mechanikai védelem, a GMBSZ (2008-as) a gázszolgáltatók hatáskörébe adta át ennek a meghatározását. Az E.On jelenleg érvényes szabályzata szerint csak gyári, vagy olyan házilag gyártott mérődoboz alkalmazható, amiről készül részletrajz is. A védődoboz kültérben kötelező, de ez nem jelenti azt, hogy a régebbi építésű házakban mind volt is mérődoboz eredetileg. Nem vagyok benne biztos, de a leolvasóknak elvileg kötelező lenne felhívni a figyelmét a háztulajdonosoknak, hogyha nincs védődoboz - de ez még nem bizonyíték. A leolvasó mulasztását nem tudod ütőkártyának felhasználni.

"Mivel az átadáskor nem készült fénykép szerintük nem bizonyítható a doboz léte sem az átadáskor." - Ez jó kérdés, hogy kinek kell bizonyítani a doboz létét. Ha az ártatlanság vélelmét nézzük, akkor nekik, hiszen ők állítják, hogy loptál.

"A szakértő azt állapította meg, hogy a vágás prizma alakú és ilyen sérülést a doboz nem okozhatott. Tehát nem az a lényeg, hogy hozzáér e a doboz a plombához, hanem hogy tud e prizma alakú sérülést/vágási felületet létrehozni. Akkor milyen vágófelület jöhet létre?"
Nem ellened vagyok, csak a bíró szemszögéből próbálom meg látni a dolgokat. Ha egy doboz oldala nekiér valaminek, akkor azt még nem fogja elvágni - ez tény, ezért is hívják védődoboznak. Ha elvágná, akkor vágódoboznak hívnák. Ha a doboz egyik éle ért a plombához, akkor már közelebb vagyunk az álláspontodhoz, mert az már képes vágást okozni. A plomba gondolom ólomból készült, az ólom pedig puhafém. Egy él nélküli fémlap is képes megsérteni, habár a prizma alakú bevágást még ez sem indokolja. Remélem megvan a doboz, és azonosítható, hogy melyik éle ért neki, és remélem, hogy az éle képes prizma bevágást ejteni, és ez az él természetesnek hat. Egyébképt kiváncsi vagyok, milyen a prizma alakú bevágás, lehet hegyes szögre gondolt a szakértő.
És még ott van a kérdés, hogy mitől mozgott a doboz, a szél fújta, vagy a nyitogatáskor "nyeklegetett"?
Ha rossz indulatú lennék, akkor azt mondanám, hogy látták a plombán a sérülést, leszedték az órát, és menet közben egy késsel meghúzták a plombát, hogy egyszerűbb legyen a bizonyítás.
villam64Válasz erre
2013-01-04
07:59:28
Előzmény: zsbalazs #37439#37442
A csere alkalmával mit írtak a jegyzőkönyvbe szó szerint? Vágást, vagy sérülést? Mi a bizonyíték, hogy már vágás volt a leszerelés előtt? Hivatkozni kell a többszöri beavatkozási lehetőségükre, a plomba megsérthetéséről. Számít a csere pontos leírása. Mi alapján évül el a fénykép bizonyíték. Egyáltalán a bizonyíték, hogy évül el. Akkor a cseréről szóló jegyzőkönyv is elévült. Milyen hosszú a gesz 47. Ha idefér akkor bemásolhatod.
zsbalazsVálasz erre
2013-01-03
23:58:27
Előzmény: robert #30115#37439
Tisztelt fórumozók!

2. éve pereskedem a hungaryenerghiv-al a T.gáz gyalázatos szakértői vizsgálata miatt. Decemberi tárgyalásról most kaptam jegyzőkönyvet.

Az alperes ügyvéd úr nem szakértő, nem tudja megállapítani, hogy korábban is hibás volt e a mérő (az alábbi dobozos fényképről van szó).
Állítólag én a szerződésszegést a Gesz. 47.§(1)bekezdés c, pontjának megsértésével követtem el. Tehát levágtam a plombát.
Már annyit mondogatják ezt a levágást, hogy lassan én is elhiszem :) De akkor minek vettem kollektort?
Közvetett bizonyíték ellenem a fogyasztáscsökkenés is. Igaz arra az időszakra amire hivatkoznak még rajta volt a plomba, bár sérült volt de a mérő nem volt szétszedhető.

Amire nem tudok érdemben válaszolni (kérném segítségeteket):
A szakértő azt állapította meg, hogy a vágás prizma alakú és ilyen sérülést a doboz nem okozhatott. Tehát nem az a lényeg, hogy hozzáér e a doboz a plombához, hanem hogy tud e prizma alakú sérülést/vágási felületet létrehozni. Akkor milyen vágófelület jöhet létre?
ellenfelem állítása: a doboz odaér a plombához az még nem jelenti azt hogy le is vágta.

Mivel az átadáskor nem készült fénykép szerintük nem bizonyítható a doboz léte sem az átadáskor. Egyébként a felszerelésére (doboz) sincs jogszabályi kötelezettség? akkor mi a fenének kérték tőlem?
Felszerelés (mérő átvétele) után 27 nappal már van hivatalos fényképem.

Még annyit, hogy a lenti fénykép (2009.05.08) készítése után 2009. szeptemberében "műsoron kívül" azaz bejelentés nélkül leolvasták a mérőt, de nem szóltak semmit. A leszereléskori munkalapon viszont már feltüntették a számláló akkori állását. Ugyan, azon a kellemes kora őszi napon mit állapíthattak meg, mert hogy nem éves tervezett leolvasás volt az biztos!
2013-01-02
00:28:14
Előzmény: paga #37329#37336

... megtudtam, hogy a felújítás és hitelesítés mit jelent, mert az új vízórát még csak nem is festették újra. Egy összevert ronda darabot kaptam.
Túl sokba kerülne a hivatalos hitelesítése minden vízórának. Ezért csak a ténylegesen hibás mérőket javíttatják és hitelesíttetik. A többit egy házi hitelesítésnek vetik alá. A leszedés után járatják egy hiteles mérővel sorosan plusz 1-2m3-ig. Ha megfelelően pontos, akkor csak visszaállítják a számlálót nullára és mehet vissza cserére.

Mérő gyárból ki, bekerült a szolgáltatóhoz hitelesítve, vagy hitelesítés nélkül.

Vitás esetben a szolgáltatónak bizonyítania kell, hogy nem egy kamu hiteles mérőt rakott fel. Az, hogy a mérő gyári új, még nem jelenti azt, hogy hitelesítve is volt.
Van, hogy elfogadják a gyári minőség ellenőrzés igazolását a pontosságról.
A szolgáltatónak végül is mindegy, mert minden veszteséget, mérési pontatlanságot ráoszt a fogyasztókra.

(A három 9-es váltás tipikusan az új mérők hibája, bármit is mérjenek.
És ha előjön akkor a általában 6-on felüli számnál akad meg. Például 799,999-nél. Minél nagyobb a tizedes vessző előtti érték (több szám), annál nagyobb erő kell az átbillentéshez.
Tehát lehetséges, hogy már a mostani megállásást megelőző X99,999-es váltásnál is akadozott jó pár m3-t. Erre is számítsál, ha esetleg ezzel érvelnének.)

Egy gázmérő hivatalos hitelesítése sokkal drágább, mint egy vízóráé.
Mi van, ha a szolgáltató "megelégszik" esetleg a saját hitelesítésével?

Lényeg, hogy ne fizessen rá a mérések összességének a pontosságára.
Egy mérő általában a hitelesítési időszakok sokszorosát tudja folyamatosan és a pontossági határon belül teljesíteni.
Ezért vannak még mindig villanyórák a harmincas évekből a mai napig üzemben.


zsbalazsVálasz erre
2013-01-01
23:15:47
Előzmény: paga #37329#37331
"műanyag elem, aminek az alja és a teteje is lapított, gömbölyített és alul felül vastagabb mint a furat"

Az a plomba, talán valami lenyomatnak lenni kellene benne (pl. szám)
Mindenképpen legyél ott a leszerelésnél, mikor elkezdik a számlapot rögzítő plombát piszkálni, akkor figyelj nagyon, esetleg mondhatod hogy stabil, nem lötyög, stb.

Remélem a különbözet számításból tényleg reálisan jössz ki.
Amit leírtál a felszerelésből, alaposnak tűnik, tehát lehet hogy nem lesz baj.
Szerintem új az órád csak 2011-ben gyárthatták.
Ha tényleg igaz hogy visszatekert órákat raknak vissza az rontja a helyzetet.

Sok sikert!
zsbalazsVálasz erre
2013-01-01
23:04:11
Előzmény: villam64 #37315#37330
Kb. félig a doboz vágta le, dehogy utána mit csináltak vele nem tudjuk, talán fogóval.
Egyébként csak dísz, mert a plomba nélkül is fix volt az előlap, a szakinak is valami tűszerű cuccal kellett szétszednie.
A szerelők mondták, hogy a doboz vághatta le.
2013-01-01
22:58:42
#37329
Köszönöm a hozzászólásaitokat!!!

Mivel a felszerelt új mérőt egy kartondobozból és azon belül is egy fóliából vették ki, és tényleg makulátlan új fényes szürke burkolata volt/van én alapból úgy gondoltam, hogy gyári új.
De most megnéztem a számláló körüli előlapot és azon szerepel egy 2001-es dátum.
Illetve az előlapot fedő átlátszó plexi ablakon kívülről van egy fényes kis matrica a 2012-es dátummal.
Az óra teljesen nulláról indult. Ezért is gondoltam, hogy gyári új.

Én plombát nem látok rajta. Legalábbis olyat ólomnyomatosat, mint ami a villanyóráknál van, olyat nem. Az óra jobb oldalán az alsó és a felső részt összefogó peremeknél van egy kisebb lapos lyukas kinyúlás mind a felső mind az alsó elemnél és ezen keresztül át van dugva egy szintén műanyag elem, aminek az alja és a teteje is lapított, gömbölyített és alul felül vastagabb mint a furat. Azaz szerintem csak ezt roncsolva lehetne az órát szétszedni. Gondolom ez a kis pöcök lehet a plomba, de erre szerintem nincs írva semmi. (Még nem vettem le az órát takaró egyszerű fémlemez burkolatot. Csak szemből néztem be az órához, illetve alulról, mert onnan is van szabad belátás.)

Egy vékony sodort dróttal hozzákötöttek -talán ahhoz a fentebb említett kis pöcökhöz- egy ~5x8cm-es papír lapot, amin az én nevem mellett, rögzítésre került a régi mérő száma és a leszereléskori mérőállás, valamint az új óra száma és induló állása szerepel.

Holnap újra felveszem velük a kapcsolatot és remélhetőleg okosabb leszek utána.

szocsmarciVálasz erre
2013-01-01
21:34:24
Előzmény: villam64 #37322#37324
Akkor meg benne lesz a tavalyi fogyasztásba a javulás, tehát jól (jobban) jár.
Bocsásd meg nekem ezt a hibát!
villam64Válasz erre
2013-01-01
21:09:09
Előzmény: szocsmarci #37318#37322
Csak az a gondom, hogy időnként nem olvasod el, amit írnak. Paga 2010-ben szigetelt. Az órát 2012 nyarán cserélték.
szocsmarciVálasz erre
2013-01-01
20:47:55
Előzmény: paga #37308#37318
Ne ijedj meg, a helyzet nem olyan rossz, ahogy a többiek felvázolják. Készülj fel a rosszra, de ne rettegj! www.tamop.ofe.hu/inet/osszefogas/hu/modul/hasznos/gaz.html

0.8. Elszámolás hibás, nem hiteles mérés esetén ( a 19/2009. (I. 30.) Korm. Rendelet 1. sz. melléklete:Gázelosztási Szabályzat 36.§)
10.8.1. Ha a fogyasztónál felszerelt gázmérő a fogyasztást nem, vagy hibásan méri, vagy a gázmérő hitelesítési ideje lejárt, annak adatai elszámolás alapjául nem szolgálhatnak.
10.8.2. Ha a fogyasztónál felszerelt mérőberendezés nem, vagy nem megfelelően mér, a felek közötti elszámolást az alábbiak szerint kell elvégezni:
10.8.2.1. ha megállapítható a meghibásodás tényleges időpontja, a hibás mérés időtartamát a meghibásodástól az új gázmérő felszerelésének időpontjáig terjedő időtartamban kell megállapítani,
10.8.2.2. a felek a hibás mérés időszakáról az előző pontban írott eset kivételével közös becslés alkalmazásával megállapodhatnak,
10.8.2.3. ha a meghibásodás időpontja teljes bizonyossággal nem állapítható meg, a hibás mérés időtartamát legfeljebb egy évben kell meghatározni.
10.8.3. A hibás mérés időtartamának megállapítását követően a gázmérő mérésügyi hatóság által megállapított hibaszázalékával helyesbíteni kell a hibás mérés időszakára kibocsátott elszámolást (elszámolásokat).
10.8.4. Ha a mérésügyi hatóság a gázmérő hibaszázalékát megállapítani nem tudja, vagy a gázmérő nem mért, a hibás mérést megelőző utolsó helyes vagy a felek által közösen helyesnek elfogadott elszámolási időszak adatait és a hibás mérést követő elszámolási időszak adatait átlagolva kell megállapítani a hibás méréssel érintett időszakban felhasznált földgáz mennyiségét.
10.8.5. A hibás mérést megelőző időszakra vonatkozó adatok hiányában, vagy ha a felhasználó felhasználásában lényeges változás következett be, a hibás mérés elszámolása a hibás mérést követő egy év felhasználási adatai alapján történik meg.
10.8.6. Lejárt hitelességű mérőberendezés esetén is ezen szabályokat kell alkalmazni.

Arra készülj fel, hogy a fent említett közös megállapodás, közös becslés, vagy közös akármi nem lesz. Az E.On mond majd egy összeget, amit Te vagy elfogadsz, vagy pereskedsz. Az általad készített excel tábla, fénykép semmit nem ér, benyújthatod, amit majd megköszönnek, talán majd el is teszik, de semmibe fogják venni. Ha belegondolsz, elég könnyen manipulálhatók az excel táblák, és a fényképek is, ezért a bíróságon semmit sem fognak érni - ha csak nem küldted el emailen minden nap az E.On-nak, vagy egy olyan közjegyzőnek, amit az E.On ELŐZETESEN elfogadott.

Az elszámolásról (hivatkozott Kormányrendelet ide vágó pontja www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900019.KOR ):
12.5. A hibás mérést követő időszakra vonatkozó adatok hiányában, vagy ha a felhasználó felhasználásában lényeges változás következett be, a hibás mérés elszámolása a hibás mérést követő egy év felhasználási adatai alapján történik.
Az csoda lenne, ha a ház hőszigetelését elfogadnák, mint a felhasználásban történő lényeges változást. Próbáld meg, én 5% esélyt adok Neked.

Az átlagszámítás módja szerintem a következő:
1. Az átlagszámítás időalapja a fél évvel ezelőtti mérőcsere és a mostani (közeljövőbeni) mérőcsere közt eltelt idő
2. Ha van gáztűzhelyed, akkor a nyári fogyasztásnak megfelelő fogyasztás, ha ezt nem lehet kideríteni, akkor a szokásos átlag (kb 1000-2000 Ft/hó-ra saccolom)
3. A fűtési hőszükségletet a hivatalos, vagy az E.On által mért tavalyi és idei hőfőkhidak és a tavalyi fogyasztásod alapján számítják majd ki. Abba a számításba csak akkor fogsz tudni belekötni, ha egy általad megbízott szakember azt papírral alátámasztja (energetikus, épület energetikai mérnök, vagy valami hasonló).

Annyit tudok javasolni, hogy a mérő meghibásodásának feltételezett időpontját próbáld meg a szolgáltatóval elfogadtatni. Ha ez sikerül, az már nagy "fegyverténynek" számítana. Erre sem adok sok esélyt, de Te csak hajtogasd a dátumot folyton, hátha csoda történik :) .

Még valami: ahogy a többiek írták, amikor az órát leszedik, akkor legyél otthon. Előtte fényképezd körbe az órát, nyomtasd ki színesben, és hagyd az óra mellett (ha esetleg mégsem lennél otthon), hogy lássák a szerelők: ne próbálkozzanak. Az ördög nem alszik. Szerintem az E.On-osok nem ilyenek, és egyből leveszik azt, hogy ki lopja a gázt (a lakók szeméből, vagy abból, hogy mennyire poros az óra, esetleg egy apró karcolásból).
villam64Válasz erre
2013-01-01
19:51:49
Előzmény: zsbalazs #37313#37315
A számolás nem a ceruza hegyétől függ. Paga-nak féléve cserélték az órát. Tavaly a régi óra mért szigetelt házban. Az az átlag. 99 %-ban használt órát szerelnek vissza. Tehát, hogy 0-áról indulhasson, ők tekerték vissza. Meghibásodási lehetőség.
Neked is meg kell kérdezned tőlük, hogy mondják meg, mikor mágnesezték az órát. A neked felszerelt órához csatolták-e a mágnesezettség vizsgálatot? De most ugrott, be, hogy nálad a plomba sérült. Neked marad az ajtóra tett panasz. Meg a plomba sérülése vonhatott-e beavatkozást a készülékben, vagy csak dísz, ami nem segíti elő a lopást. Karcos volt, vagy letépték?
zsbalazsVálasz erre
2013-01-01
19:38:45
Előzmény: villam64 #37311#37313
Igen az igazságügyi szakértő a kulcsszereplő!
Nem kell valami nagy dologra számítani, egyszerű mérnök feltételezhetően függésben a megbízóval.
Természetesen ha mindent rendben talál akkor nincs baj csak egy kis ijedség az egész.
"egy becsült összeggel hasonlítják össze a valódi fogyasztás összegét"
De a becslés nem az épület energetikai adottságaitól fog függni-szerintem, tehát a saját méréseket illetve a korábbi átlagokat el lehet felejteni. Gondolom vastagon fog a ceruzájuk ilyenkor.

Nem akarok vészjósló lenni, előfordulhat hogy reálisan számolnak és tisztességesen járnak el.
Nekem a tapasztalatom a T..gáznál ennek ellenkezője volt. Az ügyintéző meg is mondta, hogy ha beteszi a fiókba utána senkit nem fog érdekelni a dolog.
Azért futok még néhány kört.

A TV-ben többnyire nem az eon-ról szoktak rosszat híresztelni. Azért kíváncsi lennék rá, hogy milyen gyakran romlanak el a mérők még a 10 év hitelességi időn belül és ha a mérő a szolgáltató tulajdona akkor miért nem figyel jobban oda a dolgokra. Kötelessége lenne hiszen minden hónapban 1200Ft-ot levon alapdíjnak.
Biosolar Forum  =>  Haszoneső  =>  Szolgáltatók - kiszolgáltatottságlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva