Biosolar Forum  =>  SZELLŐZÉS  =>  Légszűrő rendszer
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2015-06-07
21:40:31
Előzmény: lszoke #48763#48764
a hocsereloben amennyiben nincs iranyvaltas (pl entalpias hcs) csak a kimeno agon lehet kondenzacio, de ez nem jut vissza a hazba.
ha oda-vissza kozlekedik a levego a jaratokban, akkor pedig a bejovo levego leszaritja azt a minimalis kondenzt, ami kicsapodott az elozo ciklusban.
a legcsatornaban megint csak nem lesz lecsapodas jo esetben, hiszen az harmatpont felett van a bejovo agon.
2015-06-07
20:52:17
Előzmény: nadtom #48752#48763
Nem a kinti levegővel van a gondom, hanem a hőcserélőben / légcsatornában előforduló pangó vizeken tenyésző kórokozókkal...


2015-06-06
00:04:59
Előzmény: lszoke #48741#48752
Azt értem, hogy valaki beültetett valamit a füledbe de mi az értelme?
A szellőztető rendszer a kiszîvott levegőt nem vezeti vissza, mindig friss levegő jön be amit filterrel szűrni elég szerintem. Nálam g4-es szűrő van beépítve, a szellőztető rendszer beüzemelése óta sokkal kevesebb a por a lakásban. Nincs értelme a bejövő levegőt sterilizálni, mert ha ki-be mész a lakásba úgyis bekerül a kinti levegő, zsiliprendszer kiépítését azért gondolom mégsem tervezed...:-)
2015-06-04
21:44:07
Előzmény: nadtom #48730#48741
Ők rakták a bogarat a fülembe: germicidlampa
2015-06-03
23:27:10
Előzmény: lszoke #48685#48730
Szia,

Miért van erre szükség? Nem elég egy filter (esetleg több lépcsőben ha nagyon tiszta levegőt szeretnél)?
2015-05-23
21:48:26
#48685
Sziasztok !

Házi kivitelben építek egy hővisszanyerős szellőzőrendszert.

A bejövő levegőt Germicid lámpával szeretném csírátlanítani a hőcserélő után beépített elosztó /utókezelő dobozban (alukasírozott 30 mm PIR lapból készül)

Van valakinek tapasztalata ez ügyben ?

2013-01-04
14:28:21
#37457
Sziasztok,
kicsit elvagyok szomorodva. Rájöttem télen nálunk sose lehet szellőztetni.
Kora este, amikor hazaérek, mindenki begyújt a környékeny, és szúrós füstben úszik a környék. Szerintem minden vacakkal égetnek, műanyagtól nedvesfáig.
Éjszaka, 10-11 óra fele, akarok szellőztetni, akkor pedig a lezárt kazánok szagát, a fagáz szagát érzem, ha kinyitom az ablakot.
Sajnos reggel, ébredés után is. :(


2012-12-31
11:45:45
Előzmény: robert #17120#37286
sziasztok

bocsanat, nem vettem idoben eszre ezt a postot.

a helyzet az, hogy mi nem vagyunk allergiasak (pedig videken lakunk, itt van pollen, nyarfa poszmo, allatszor, parlagfu, minden ami kell. Lehet, hogy epp ezert nem vagyunk mar ra allergiasak?)

igy mi nem vettunk eszre allergia szempontbol semmit. az tuti, hogy 1-2 nap intenziv hasznalat utan leszurte a nagy, lathato por reszecskeket a levegobol (ejjel bevilagitva a legterbe latszodott, hogy csak apro mikropor maradt).
Sandor erre regen azt irta, hogy ez pont, hogy karos, mert hogy az ember legzoszerve pont a nagy reszecskeket hasznalja fel a mikropor kiszuresere.

idokozben azonban eladtuk a keszuleket kihasznaltsag hianyaban.
2012-11-16
19:32:41
Előzmény: emitter #35447#35453
emitter,

Az ismerősöm allergia-gyógyszert szed a kritikus időszakban, amikor itthon tartózkodik, ha pedig teheti, inkább külföldön bekkeli ki a kritikus időszakot.

2012-11-16
16:26:39
Előzmény: robert #17120#35447
robert, azóta mi lett az ismerősöddel, vett készüléket?

zsezse, neked bevált ezalatt a 2,5 év alatt? Mik a tapasztalataid?
2011-08-29
22:47:48
Előzmény: zsezse #4175#17120
zsezse,

Használod még a készüléket?

Egy közeli hozzátartozóm allergiás, Budapesten egy társasházi lakásban él. A napokban nagyon rosszul lett, a parlagfű pollenek miatt. Az ablakot sem csukhatta be a hőség miatt.
Ezért most egy olyan megoldást keresek neki, amivel allergia szezonban a nyári hőségben is legalább a hálószobában elviselhető szintre csökkentheti a pollenek számát.
2010-01-10
10:55:28
#3964
sandor:

"""
Az alacsony páratartalmad valószínûleg a folyamatos légcserébõl adódik. Tél van!
A nagymamám anno, délután felfûtötte a kemencét, hogy estére ne maradjon benne füstgáz. Délelõtt a takarításkor, majd kora délután is mintásra fellocsolta a földes padlót. Este, minden ablakot kinyitva csontig kiszellõztette a szobát. A kemence percek alatt újra bemelegített. Valószínûleg tökéletes lehetett a klíma, mert nem köhögött a macska, és mi is jól éreztük magunkat. A mai megfázást, krákogást, köhécselést nem is ismerték (legfeljebb a bagósok).

A porszûréshez.

Olyan iparágban dolgoztam, ahol naponta több tonna port kellett a technológia különbözõ szintjein eltávolítani a levegõbõl. Minden fajta ipari porszûrési technológia jelen volt. Az embereket évente többször szûrték. Innen általában nem mentek nyugdíjba az emberek. Hamarabb át kellett õket helyezni védettebb munkakörbe. Aki ott lehúzott tíz évet, azok közül éppen olyan kevés érte meg a nyugdíjas kort, mint például a bányászok, a kamionosok, cementgyári dolgozók közül.
Hiszed e, az a Te dolgod, de sem az elektrosztatikus, sem a vizes szûrés nincs olyan hatásfokú, mint a szilárd szûrõs. Ez is egy divat, majd elmúlik. Bocsánat, jön helyette sokkal korszerûbb. De akkor mit is veszel ma meg?
"""
szia!

"de sem az elektrosztatikus, sem a vizes szûrés nincs olyan hatásfokú, mint a szilárd szûrõs."

az altalam kinezett gepnek van vagy 7-8 fele szuroje. tobbek kozott szilard szuroi is, illetve opcionalis bio test szuro, ami elvileg a virusok es egyeb fertozesek semlegesitesere, kiszuresere hivatott, plusz az elektromos szures.
mivel premium kategorias geprol beszelunk, es nem a hobbi/barkacs kategoriarol (legalabbis haztartasi meretben), szerintem nem lehet az rossz.

ha hihetunk a marketingnek, 99%os hatekonysaggal meg tudja szurni a port.
kozben beszeltem par felhasznaloval, es mindegyikuk egyertelmu pozitiv hatasrol szamolt be, mely utan az allergias es asztmas csaladtagok is nyugodta(bba)n tudtak aludni, elni.

az szelloztetest egyelore automatara allitottam, elvileg igy is ellatja a funkciojat a leiras szerint.

valamit tennem kell. kozben elkezdtem tervezni a kp-i porszivot is, valoszinuleg meg tudom valositani minimalis rombolassal: csak a kiallasokat kell bevesnem a falba 2 helyen. ennyi belefer.2010-01-09
08:12:57
#3934
sandor:

"""
Én óvnék mindenkit ezektõl a készülékektõl. Nem kimondottan a gyártmánytól, hanem az elvtõl. (Nem vízkövesedik, de ecettel tisztítani kell. Sztatikus hatásfok növelése van, de mitől lesz egy vezető anyagú, vízbe merülő tárcsa egyszerre vonzó és öntisztuló? Hogy jó drága legyen!)

Próbáld meg biológiai oldalról körüljárni a kérdést. Nincs olyan, hogy ideális páratartalom. Ez pont olyan mint a hõérzet. Mindenkinél más és más. Egyiknél az egészség, másiknál a betegség alapja lehet egy "egységes" megoldás.

Az emberi szervezet (amíg nem találkozik az említett készülékekkel) a légutak természetes váladékával megszûri a lakás levegõjét. A mai komoly szûrõk a szûrõn fennakadó port használják a minél tökéletesebb szûréshez. Ezt idõnként lerázzák, lefújják, és mûködhet tovább. Így mûködik a szervezet is.

A semmilyen szûrõvel ki nem szûrhetõ nagyon finom szemcsék a legveszélyesebbek a szervezet számára. A nyálkahártya váladékában ezek a finom szemcsék is fennakadnak, ha a fennakadó durva szemcsék ingerlik a nyálkahártyát. Utána úgy kiürül a szervezetbõl, hogy a lehetõ legkevesebb finom por jut a tüdõ kitakaríthatatlan zugaiba. Példa: ma már elismerik, hogy a füstszûrõs cigik ilyen szempontból is veszélyesebbek, mint a mezítlábasok voltak.

Egy lakásban azzal, hogy kerülöd a porrá öregedõ szivacsok (ágynemû), szintetikus textilek (függöny), szõnyegpadlók, szilikonok!!, porló falfestés használatát, olcsó és kopó padlóburkolók ( a legveszélyesebb nehézfémeket tartalmazza a mázréteg!!!!), már sokat tettél a kérdés megoldására. Ha nem helyi, hanem központi porszívót használsz a szabadba, lehetõleg a tetõ fölé történõ kifújással. (Legfeljebb a szomszédot mérgezed és a por egy része visszajön a frisslevegõs nyílásaidon.)
Hasznos az olyan hordozható porszívó (félig takarítógép) használata, amely elõször benedvesíti a porszívózandó felületet. Meleg és hidegpadlónál, bútornál, és mindennél amit elvisel egy kevés nedvességet. De csak akkor, ha minden használat után alaposan ki van a gép takarítva! A zsákmentes, vagy vizzel töltött porszívó nem megoldás.
Sokkal többet nem tehetsz. Ha sikerül megnézned a rendelkezésre álló kinnti levegõt, akkor ott még több port találhatsz idõnként mint a lakásban.
Még a legtisztábbnak tartott kertvárosokból a megfelelõ erdõkbe, hegyekbe kirándulva is érezhetõ a különbség az erdõk, hegyek javára.
Ott a levegõbõl kimossa az esõ és a pára a port, megszûri és megtartja a lomb. Az aljnövényzet miatt nem tud könnyen felkeveredni a talaj pora.

Gondolj arra, hogy egy ilyen, párnapos kirándulás alatt a még egészséges szervezet olyan mértékig képes regenerálódni, hogy utána el tudja viselni hónapokig az otthon körülményeit kellemetlen tünetek nélkül.
Ha egy "steril" lakásból kilépsz a kinnti valóságba, az a lehetõ legveszélyesebb.
"""

az ervelesedben velek felfedezni bizonyos logikat, amit most sem megerositeni sem megcafolni nem tudok.

amit viszont ki tudok mutatni:
-39-40%os paratartalom
-ego szem, szaraz szaj,kohogo kisallat:) /lasd elozo hsz/
-porosodasra alkalmas lakas

a kozponti porszivo nagy otlet, mar banom, hogy nem szantam ra akkor, de nem volt fokuszban. talan meg most meg tudnam oldani valahogy. meglatom.

irtad:"a semmilyen szûrõvel ki nem szûrhetõ nagyon finom szemcsék a legveszélyesebbek a szervezet számára"
ezek legtisztitok ha jol latom ketfelekeppen mukodhetnek:
1) vizesek - a viz gondolom megkoti ezeket a porszemeket
2) elektromosan feltoltik a reszecskeket, es egy ellentetes toltesu szuron fennakadnak.
ezek utan kerdes, hogy letezik-e semmilyen szurovel ki nem szurheto szemcse?


nalunk (falun) minimalis a forgalom, es eleg sok a zold resz is. az udvar nagy resze fuvesitett, parkositott.

bocsanat, ha most ferditem a logikadat, de probalok egy kicsit kotozkodni (hisz ismersz.. az ifjusag kivancsisaga)

a te erveleseddel elve a hegyi emberek a legveszelyezettebbek, mert nekik nincs semmi, ami megszurje a levegot a tudejukben, hiszen nem kerul be mikropor.

gondolom ezek a keszulekek sem csodaszerek, csak nagymertekben tudjak kiszurni a szennyezodeseket - amit porszivozassal is szeretnenk kivinni a lakasbol.

szerintem az embernek ennel minimalisabb por is elegendo a lakasban, hiszen ahogy te is irtad: a kornyezetunkben ugyis poros a levego. akkor legalabb a lakas legyen tiszta.


2010-01-09
08:02:59
#3933
robert:


"...automatikusan az ideális 50-60%-os szinten tartja a relatív páratartalmat ..."
És mi van, ha már most is 70%-os a relatív páratartalom?

ez jo kerdes, de engem inkabb az aggaszt, hogy nalunk 40%os a paratartalom!
eddig nem nagyon zavart, de most mar egyre gyakrabban eg a szemem es szaraz a szam.
a macskam a legjobb indikator: ha bejon, 5 percen belul elkezd kohogni.

a kerdesedre valaszolva: ugy olvastam, hogy vannak olyan keszulekek amelyek paratlanito (ruhaszarito) funkcioval is birnak. ennyi penzert....

egyebkent nem csak ezt az egy termeket neztem.
2010-01-08
14:18:06
#3921
zsezse,

"...automatikusan az ideális 50-60%-os szinten tartja a relatív páratartalmat ..."
És mi van, ha már most is 70%-os a relatív páratartalom?

Szóval ráragad a por a forgó tárcsákra... nem tudom mennyire hatékony, de elég drága!
2010-01-06
01:11:35
#3900
hi,

eros fennyel bevilagitva a sotet szobaba szallo port latok. nem a padlo folott, es nem csak a padlofuteses helysegekben
a padlo nem tuzel, most mar jo ideje szamunkra a langyos helyett "nem hideg" kategoriaba tartozik, a visszatero max 31 fokos, a bemeno talan ha 33. a helyseg homerseklete 24 fok korul van.
cipovel nem jarunk be, es kb 3 naponta fel van mosva mindenhol a hidegburkolat.
ennek ellenere azt mondanam, hogy a por hamar meglatszik pl a butorokon, asztalon.

letezik-e, erdemes-e valamilyen levegoszuro rendszerben gondolkodni?
segit-e ezen a probleman?
valoszinuleg egyebkent eddig is megvolt ez az allapot, csak nem tunt fel.

0-24h nyitva van az ablakba vajt szellozo, ami alapesetben a furdoszobai szellozokon keresztul tavozhat. (mivel uj ablakok vannak, mashol nem nagyon tud kimenni, gondolom, es folyamatosan mukodik a szellozo)
a lakas levegojet inkabb szaraznak mondanank, parasodast meg a furdoben sem tapasztalunk, csak furdeskor egy rovid idore.

kozponti porszivorendszer talan segitene valamelyest, hogy a beszivott levegot nem a helysegben fujja ki, de ez mar keso banat.

ha van otletetek, szivesen veszem!
Biosolar Forum  =>  SZELLŐZÉS  =>  Légszűrő rendszer
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva