Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Üzemelési költség
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2011-10-19
21:12:13
#18856
Dr. Illés Zoltán
környezetügyért felelős államtitkár részére

Tisztelt Államtitkár Úr!

Tárgy: Igazgatási szolgáltatási díj megfizetésének véleményezése.

A Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHŐSZ) tagsága és a hőszivattyús szakterület tervezői, beruházói és különösen a kis családi házak tulajdonosai szomorúan tapasztalták, hogy a földhő hasznosító hőszivattyús rendszerek létesítési és használatba vételi engedélyezési eljárásához 2011. szeptember 15-től a korábbi 314/2005 (XII.25.) rendelet 2/A(1) előírásai szerint elrendelték a 13. számú melléklet:„adatlap a környezeti hatások jelentőségének vizsgálatához” c. nyomtatvány kitöltését, és egyúttal elrendelték a 133.000 Ft igazgatási szolgáltatási díj megfizetését.

A MAHŐSZ a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klíma- és Energiaügyért Felelős Államtitkárságával együtt dolgozik a hazai megújuló energia nemzeti cselekvési terv (NCST 2020) megvalósításán, ezen belül a földhő hazai felhasználásának európai színvonalra emelésén.

Munkánk során a reális lehetőségeken belül mindig kezdeményeztük az eljárások egyszerűsítését és az igazgatási szolgáltatási díjak reális mértékű kivetését. Korábban az eljárási díjak csak a 36.000 forintos mértékre korlátozódtak a Bányakapitányságoknál. Ehhez járult a környezetvédelmi igazgatási szolgáltatási díj 23.000 Ft, melyet a létesítésre és a használatbavételre is kivetettek. Ez a változás már a földhő használata után érdeklődő beruházókat kedvezőtlenül érintette, de még tudomásul vették.

A mostani 133.000 forintos további illetékemelés, különösen a kis teljesítményű rendszereknél olyan mértékű, összesen a létesítésre és használatba vételre vonatkozó 384.000 Ft illetéket jelent, mely teljesen megakadályozza a földhő használatának terjedését. Egy kisebb teljesítményű rendszer (10 kW) esetén a beruházási költség 10-15%-át is eléri a kivetett illetékek összege.

A MAHŐSZ-höz számos bejelentés érkezett az intézkedés véleményezése és a korábbi illeték fizetési állapot visszaállításának kezdeményezése érdekében.

Kérjük Önöket, hogy az intézkedést akár közös egyeztetés alapján gondoljuk át, egyeztessünk, hogy az NCST teljesítése szempontjából mi lehet a helyes megoldás. Más szempontból az esetleges megújuló energia pályázatok támogatásából is egy jelentős rész az illetékek megfizetésére lenne fordítva. Az igazgatási szolgáltatási díj későbbi megállapításához javasoljuk – ha már meg kell fizetni – a teljesítmény arányos díjfizetést. Egy ilyen szabályozásnál javasoljuk, a megemelt díjjal szemben a korábbi díjat a 20 kW teljesítmény alatti földhős hőszivattyús rendszereknél.

Javaslatunk mérlegelését és intézkedésüket, válaszukat várva.

Tisztelettel:
Ádám Béla
elnök
Magyar Hőszivattyú Szövetség

2009-11-29
21:55:57
#3536
Érdekességképpen lefuttattam egy éves meteorológiai adatokat figyelembe véve egy programot.
A program figyelembe vette a külső hőmérsékletet és ennek függvényében a ház hőveszteségét és egy levegő-víz hőszivattyú COP értékét a gyári adatoknak megfelelően.
Az eredmény:
A ház éves hővesztesége= 15 000 kWh
A hőszivattyú éves áramfogyasztása = 5800 kWh

Ha gázzal fűtünk (hatásfok=0.75) az éves gázszámla = 244 ezer Forint
Ha hőszivattyúval fűtünk az éves villanyszámla= 205 ezer Forint (Geotarifa és egy kevés nappali áram)

A nyereség 40 ezer Ft/év a hőszivattyú javára.
A telepítési költség Ft a ..... javára.


Ha alkalmazásra kerülne az Európai Unió azon direktívája, amely kimondja, hogy hosszútávon bármilyen energiahordozóból kinyert 1 kWh energiának ugyanannyiba kell kerülnie, akkor a hőszivattyúval elérhető 9200 kWh-val kevesebb energiafelhasználás 322 ezer Forintot mentene meg. Persze akkor a napkollektoraink is gyorsabban térülnének meg.
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Üzemelési költség
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva