Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Kazánbiztonsági berendezéseklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-10-27
12:19:31
Előzmény: zsezse #34723#34735
Mennyi vitát megspóroltunk volna, ha előbb szólsz ;)

Elnézést egyébként a sértő megfogalmazásért, de nem bírom "az ami nekem tetszik az jó, aki mást vesz az meg hülye" gondolkodást. Nagy csomó szaki van aki megesküdne egymással ellentétes megoldásokra, hogy egyikük szerint übertuti az egyik, a másik baromság, a másikuk szerint meg pont fordítva. Irritál az ilyen "okosság". Hasonlót gondolok a te pufferfetisizmusodról is.
Tényleg létezik nagy csomó elve nem vizes, tehát alapból puffer nélküli kályha/kandalló (csak azért nincs tele a híradó mindennap megégett gyerekekkel mert már olyan megszokott, unalmas dolog, hogy a cserépkályhán megsütik a gyereket :P lassan már a stáljudit is bemutatja hogy kell fokhagymával megspékelni) és még a vizes rendszerekhez sem raknak mindenhol puffert, főleg olyan esetekben ahol csak az előbbi kályhás tüzelés egy elosztottabb hőleadású kiváltásáról van szó, és nem éri meg, esetleg lehetőség sincs rá hogy akkora puffer kerüljön be aminek értelme van. (Egy 1000 literes tartály kb. két kis guriga (15 kg) fa elégetésének energiáját tudja visszanyerhető módon eltárolni, én hosszú távon szeretnék majd puffert, ennél nagyobbat is, de meg tudom érteni azt is aki hosszú távon sem tervez vele, és azt mondja, hogy nem költ kisebb vagyont erre és foglal egy fél szobát, hanem inkább rádob egy tuskót éjszaka is a tűzre... oszt jóvan)
Mivel az épület nagy tömegű elemei elve pufferként működnek, teljesen jól működhetnek nagy víztartály nélküli rendszerek is, összehasonlíthatatlanul költséghatékonyabban.

Egyébként meg kicsit offtopic itt, továbbra is fenntartom a véleményem, hogy lényegében a puffer nem biztonsági, hanem kényelmi dolog.
2012-10-27
05:54:12
Előzmény: kgeza #34721#34723
kgeza

valoszinuleg akkor en siman korlatolt hulye vagyok:)

2012-10-27
03:00:12
Előzmény: zsezse #34668#34721
"Kivancsi vagyok, hogy ha tenyleg odasulne valamelyik poronty, es a balesetin ejszakaznal, mert az arca sult meg, vagy arra mennel haza, hogy a tuzoltok szedik szet a hazad romjait, akkor is lenne-e meg kedved nevetni?
Vagy esetleg a duborgo kazan es a megnovekedett goznyomas szetnyomna egy rosszul osszenyomott fittinget es a hazban forrazna meg par embert?"
Na ezen már tényleg csak nevetni lehet :D Ennyi hatásvadász hülyeséget...
1. Ha szilárd tüzelést szerinted csak nagy pufferrel lehet megvalósítani, akkor korlátolt hülye vagy. (Nem mondom hogy az vagy, ez egy feltételes mondat :)) Ha nincs nagy puffer, és túlfűtjük a rendszert, akkor forró lesz leadási oldal is, ez van, nem elkerülhető, ha elégettem a fát, valahol le kell adni azt a hőt (A hálózati vizes hűtés is tipikusan csak 95 °C felett jön be). Ettől még senki nem fogja összeégetni magát, nem okoz égési sérülést.
2. Leírtam már 50x a rendszertervem, a biztonsági lépcsőkkel... szünetmentes táp, huzatszabályzó, hmv tartály pufferhatása, első vészhűtőkör radiátorokkal , második vészhűtőkör hálózati vízzel és végül a rendszer legmagasabb nyomástűrésének már a töredékén, 1,5 baron nyitó biztonsági szelepek. Valószínűleg ezt megérteni sem sikerült, ha ilyeneket írsz "de az messzirol latszik, hogy nem nagyon vettetek ezt komolyan (es ebben, oszinte leszek te vagy az ellovas, lasd a gyerektanito mutatvany es tarsai,) " de sopánkodós bullshitekkel elárasztani a fórumot sokkal egyszerűbb, ráadásul olyan komoly, felelős látszatot kelt, még ha sok értelme nincs is. Nem vagy te politikus véletlenül? :)
3. Ha siránkozunk a veszélyen és szörnyülködünk azon, hogy volt már aki megszívta, attól még nem óvjuk magunkat ettől. Alap, hogy aki már idejön, tisztában van vele, és biztonságot akar, inkább a hogyanról kéne beszélni, de ahhoz már érteni kéne hozzá, nem feleslegesnek nevezni, hogy gőztechnikai számításokkal próbálkozunk, stb. A sopánkodáshoz nem kell érteni :)

+1. eddig egyedül én hívtam fel a figyelmet arra, hogy egy általatok túlsztárolt eszköz, a termikus elfolyó önmagában nem elégséges biztonsági berendezés, jó ha van, de úgy kell felkészülni a legrosszabb esetre, mintha nem is lenne, úgy kell méretezni a biztonsági szelepeket. Többektől is elhangzott itt az, hogy a biztonsági szelep semmit sem ér, ha ebbe beletörődve tervezed a rendszered, nem fordítasz energiát a megfelelő méretezésre, akkor a nagy jószándékkal máris tettél egy lépést a felrobbant kazánház irányába. Úgy kéne felelősnek lenni, hogy az ilyenekről megfelelő súllyal beszélünk, nem az óvodás szintű sokkolással.
szocsmarciVálasz erre
2012-10-26
12:01:06
Előzmény: sándor #34706#34710
Sándor

Összeszedve minden gondolatomat, nem emlékszem olyan előírásra, ami kötelezően fűtéstervet írna elő - ha lenne, annak örülnék, az talán több munkát jelentene. Csak a leggazdagabb építtetők kérnek tervet, vagy az olyan különleges igényűek, akiknek az elképzeléseikhez már nem elegendő egy fűtésszerelő egy kinyomtatott vázlatrajzzal. Esetleg pályázathoz, vagy értelemszerűen ott, ahol sok radiátor van, és kell a beszabályozási terv. A tervvel az a baj, hogy pénzbe kerül, időigényes, és nem feltétlenül lesz olcsóbb a kivitelezési költség, mert a tervezőnek minden biztonsági, és egyé szabályt is be kell tartania - értsd ezen azt, hogy pl a vegyes tüzeléshez be kell terveznie minden biztonsági elemet.
Egy sima családi házhoz már a tételes fűtési költségvetés is luxus, sok esetben így szól az ajánlat: anyagszámla + (kötések száma x 15.000 Ft).

A gáz más, ott szerintem mostanában átestek a ló túlsó oldalára. Még egy készülék cserére is kérnek tervet - most már enyhítettek kicsit rajta-, de ha pl. 10cm-rel ki kell emelni a háztól a csövet a hőszigetelés miatt, akkor az már tervköteles.

Az energetikai tanusítás is kötelező, de gyakorlatilag csak annak, aki pályázik; eladáshoz már nem kell, mert enélkül is bejegyzi a hivatal az adás-vételt, a vevőknek meg úgy tűnik, mindegy, nem ez alapján döntenek.

"Én úgy tudom, hogy a 80-as évek óta csak szigorodtak a szabályok. "
"Az EU-s engedékenység csak látszólagos. "
Mind a kettő igaz állítás. De régen is úgy volt, hogy akinél a pénz, az diktál. Ez sem változott.
2012-10-26
10:39:13
Előzmény: Gyuri #34707#34708
Gyuri,

Két külön dologról van szó:
1. a biztosító megköti és te fizeted a biztosítást
2. kár esetén a biztosító vagy fizet, vagy sem (pl közli, hogy szabálytalan volt egy bekötés)

2012-10-26
10:34:40
Előzmény: sándor #34706#34707
Tavaly vásároltam a házat. A biztosítást m2 re kötötte látatlanban a megyeszékhelyen a biztosító, és a kötvényét a hitelt adó bank elfogadta.
Azóta 3 havonta hív valamilyen biztosító, hogy menjek át, és már kalkulálják is az olcsóbb tarifát.

Amikor vásároltam a házat, minden szolgáltatás (gáz/víz/villany) ki volt kötve.
szocsmarciVálasz erre
2012-10-25
20:55:46
Előzmény: Gyuri #34688#34690
"A kérdésem csak az lett volna, ha valaki átalakítja fűtést, akkor nem kell terveztetni, engedélyeztetni?"
Nem, de pl a vegyes kazán gyártója előírhatja garanciális feltételként, hogy egy szakember megnézze és ellenőrizze a kazán bekötését (biztonsági, vagy üzemelési szempontból).
A gáz más dolog, ott a becsatalkozástól a kémény kitorkolásig mindent meg kell terveztetni, és terv szerint kivitelezni. A kazánt csak gáz oldalról érinti a terv, a fűtés és HMV készítés már mellékes a gázterv szempontjából.
2012-10-25
20:06:17
Előzmény: zsezse #34684#34688
Én egy olyan házat vettem, amiből kikötötték a gázt tartozás miatt.
Amikor visszaköttetem, első lépésben a szolgáltató által elfogadott szerelővel kellett a rendszert átnézetni, és nyomás próbáztatni. Kijött, ránézett, és megállapította, hogy ezt ő építette előtte pár évvel ezelőtt, ezért csak a 2 rugalmas gázcsövet cseréltette levelem. Ezután jött ki a szolgáltató, mint hatóság , de ez már csak rutin volt.

A kérdésem csak az lett volna, ha valaki átalakítja fűtést, akkor nem kell terveztetni, engedélyeztetni?
2012-10-25
19:51:57
#34686
Ma sikerült kipróbálnom egy 2,5 Bar os biztonsági szelepet.

Puffertartályt töltöttem a házi vízműről, és direkt tovább engedtem.
2,6 nál, még csak csepegni kezedet, 2,8-3 Barnál még épphogy csordogált. 3 felett indult meg kicsit jobban.
Viszont amikor eresztettem a nyomást 2,2-nél még mindig csöpögött.
2012-10-25
17:31:11
Előzmény: Gyuri #34673#34684
gyuri

oszinten szolva nem emlekszem mar, es sajnos mar nem vagyunk beszeloviszonyban, h megkerdezzem:)
szerintem inkabb a futesszereloje nem adta at, vagy a garanciapapirt nem kapta meg ra maskepp.
nem hiszem, hogy a gazosok ezzel foglalkoznanak.


2012-10-25
07:46:36
Előzmény: zsezse #34670#34673
Zsezse, ki nem akarta átvenni a rendszert a biztonsági berendezések nélkül?
A gázosok, azt is átnézik?
2012-10-25
07:30:05
Előzmény: szocsmarci #34663#34672
Köszönöm a választ!
2012-10-25
06:48:45
#34670
ehhez kapcsolodoan leirnek meg par ex sopankodasomat:

4 eve az egyik kozeli csaladtagunk ujitotta fel a hazat. Tudni kell rola, hogy mezogazdasaggal foglalkozik, allatokat tart, traktor, potkocsi, stb.

nekem akkor mar megvolt a balas kazanom, igyekeztem ot is rabeszelni, hiszen fillerekbol megoldhatna a teli tuzelest.
O dragallotta, hogy kellene 1 kis kazanhazat epiteni, ezert vett egy vizteres kandallot + egy turbos kombi gazkazant + turbos kemenyt.
a kandallo tobbe kerult, mint a kazanom akkoriban.

Egy szerelovel (aki tortenetesen a helyi garancialis szervizes a kornyeken ezen kandallokhoz) diskuraltam, aki elmondta, ezeket a kandallokat nem szabad folyamatos uzemre hasznalni, mert a garancia elvesztesen tul nem erre valok.
amikor ezt elmondtam neki, termeszetesen kinevetett, ne ertsek en mindenhez. ok.
zart rendszert epitett a gazkazan miatt, szoltam neki, hogy kelleni fog meg STS20 es egyeb biztonsagi kiegeszitok. Termeszetesen ujra kinevetett, nem kell az.

Aztan par hetre ra azon volt teljesen kiakadva, hogy neki meg +100e Ftot ki kellett adni a biztonsagi berendezesekre, mert nem voltak hajlandok igy atvenni a rendszert.
azota az erdobe jar seprunyelet szedni, mert csak azzal tud tuzelni a kandalloban olyan kicsi a tuztere, es 45 foknal feljebb nem tudja vinni a vizhomersekletet. katranyosodik is neki rendesen.

most akkor en is nevessek?
2012-10-25
06:31:49
Előzmény: kgeza #34667#34668
kgeza

ezt viszont en kerem ki magamnak, magunknak!

Eddig nem akartam kommentalni Sandor hozzaszolasat, de az messzirol latszik, hogy nem nagyon vettetek ezt komolyan (es ebben, oszinte leszek te vagy az ellovas, lasd a gyerektanito mutatvany es tarsai,) Az, hogy venasszonyos sopankodasnek nevezd, hogy minden eszkozzel felhivjuk a figyelmeteket a futesrendszerben leselkedo fatalis veszelyekre, az azert mar nekem is eros.

Gyuri 2 hozzaszolasbol megertette, hogy ennek sulya van es azonnal valtozatott a rendszer felepitesen.
Barbotot kicsit hosszabb ideig tartott meggyozni (nyilvan az anyagiak miatt is), de egyikojuk sem viccelodott azon, hogy majd max odasul a gyerek nem lesz semmi baja.

Kivancsi vagyok, hogy ha tenyleg odasulne valamelyik poronty, es a balesetin ejszakaznal, mert az arca sult meg, vagy arra mennel haza, hogy a tuzoltok szedik szet a hazad romjait, akkor is lenne-e meg kedved nevetni?
Vagy esetleg a duborgo kazan es a megnovekedett goznyomas szetnyomna egy rosszul osszenyomott fittinget es a hazban forrazna meg par embert?

Ha jol tudom, pont Gyuri baratja jart igy. nem hiszem, hogy o viccesnek talalna ezt a dolgot.


szocsmarciVálasz erre
2012-10-24
21:47:07
Előzmény: KoZso #34662#34663
Rugós hőmérő
Ezt kellene rátenni az előremenő csőre valahol. Nem muszáj a legközelebbire, teheted az előszobába, stb. ahol nem zavaró. 1-2C°-kal mutat kevesebbet, mintha a kazán mellé tennéd.
2012-10-24
21:35:45
#34662
Tisztelt Forúmozok!

Vegyes tűzelésű kazánomban a víz általában 65C fokon ketyeg, de mindig le kell mennem a pincébe megnézni, hogy valójában mennyi is az annyi. Hogy tudnám megoldani a legegyszerübben, hogy fent a lakásban lássam, hogy a kazánban a kimenő oldalon (ami jön be a lakásba) hány fokos a víz? Nincs erre kitalálva valami csötermosztáthoz hasonló kütyű? gGndoltam valami hőmérő féleséget részerelek arra a radiátorra ami a legelsőnek kapja a kazánból a vízet, és ha kis eltéréssel is, de megtudom milyen hőfokú víz jön ki a kazánból. A kazán és az első radiátor között kb. 2 méter van, vagyis a víz itt nem nagyon tudna lehülni a mérési pontig. Van erre valami javaslat? A pincéből nem igazán szeretnék most felfurni a fürdőszobába egy plusz hőmérsékletmérő óra miatt :)
A válaszokat előre is köszönöm. KoZso
2012-10-24
11:14:29
Előzmény: sándor #34634#34641
Sándor,

Számomra nagyon tanulságos látni, hogy mennyire veszélyes üzem tud lenni egy szakszerűtlenül kivitelezett vagy nem megfelelően karbantartott egyszerű kazán is.

Egyébként a baleseti fotóknak is van az óvatosságra ösztönző hatása.

2012-10-23
17:09:57
Előzmény: sándor #34616#34624
"Helyette építettek be pár db 1/2-es biztonsági lefúvatót"
Nekem meg ez is sántít, mit jelent hogy pár db? Mekkora nyomáson fújtak le?
Elvileg már egy is elvisz 50 kw-ot (még ha ez szerintem nehezen hihető is), nem hogy "pár db".
(Komolyan érdekelne mit jelent a kW érték a biztonsági szelepek gyártói specifikációjában)
2012-10-23
15:10:45
Előzmény: sándor #34616#34620
"Megpróbálták a kárt bírósággal behajtatni az építő szakival.
A szakértői vélemény a tulajdonos felelősségét hozta ki, mert a szaki "csak azt építette" meg, amire a tulajdonos utasította (a mester véleménye alapján)."

Ez azért nagyon durva. Ha igaz lenne, akkor is jó kérdés: Hogy adhatja egy életveszélyes dologhoz a nevét a mester?
Hogy tudja bizonyítani, hogy a tulajdonos utasította?? Ez itt nekem nagyon fonák.
Nyilván a tulaj se tudja bizonyítani, papírokkal, hogy megbízta a mestert, és átadta a területet, és így kapta vissza.

Más téma:

"Helyette építettek be pár db 1/2-es biztonsági lefúvatót, csak hogy korszerű, zárt rendszert építhetsenek, mert az új rendszert biztosan kivégezte volna a vízbe kerülő oxigén.
Előtte 20 évig még egy hegesztés lyukadásuk sem volt a korszerűtlen nyitott rendszernél."

Bennem már felmerült, ha nyitott rendszerem lenne, a nyitott tágulási tetejére önteni néhány deciliter olajat (étolaj, motor olaj), és akkor nem tud oxigén kerülni a rendszerbe.
Persze leeresztés előtt, érdemes lekanalazni, hogy kenje végig a hálózatot, de úgy is összegyűlne a tetején.
2012-10-23
14:54:50
#34619
Úgy tudom a korábbi magyar szabályok tiltották szilárd tüzelésű kazán zárt rendszerre kötését, az uniós csatlakozás óta lehet, megfelelő biztonsági berendezések megléte esetén.
Megvan valakinek esetleg a pontos szöveg, hogy mit tekint a szabályozás _megfelelő_ biztonsági eszköznek?
villam64Válasz erre
2012-10-23
07:31:26
Előzmény: Gyuri #34611#34613
Típus = Caleffi 544
Ezek szerint nem tartalmaz nyomás szabályzót. -Azt külön kell megvenni.- Így már drága. Különálló egységként kell megvenni. Lejjebb.
Igazából a feltöltő szelep bármilyen távol elhelyezhető, csak ne legye visszacsapóval elválasztva a meleg ágtól (második visszacsapóval).Plusz a nyelves visszacsapó.


2012-10-23
04:53:25
Előzmény: Gyuri #34606#34609
Na akkor az már atomtámadás ellen is véd :)

Pedig megfigyeléseink alapján, tudományosan igazolható, hogy ha nem piros a kazánod és nincs tágulási tartályod akkor biztonságban vagy :D

Na de komolyra fordítva a szót:
Termikus elfolyóból nem létezik esetleg kompaktabb kivitelű, ahol egybe van építve az érzékelő és a szelep?

2012-10-22
19:33:37
Előzmény: zsezse #34602#34606
Jó megfigyelő vagy, a haramdik galériában a tágulási tartálynál látom a biztonsági szelepet is. hm.... Érdekelnének a részletek.


Most volt nálam is szaki, aki csinálni fogja a fűtésem, azt mondta elég egy biztonsági szelep is a kazán elmenőbe, és ő termikus elfolyót se rakna.

Mondtam semmi gond, de én már megvettem, akkor rakjuk bele a 3 db 2,5 bar os biztonsági szelepet, és a termikus elfolyót, és persze az automatikus utántöltőt.
2012-10-22
18:20:50
Előzmény: Gyuri #34593#34602
segitek
az elso 3 galeriaban ott figyel a zart tagulasi tartaly valahol!
2012-10-22
12:08:48
Előzmény: Gyuri #34593#34598
Az enyém fekete, akkor bármit csinálhatok :D

Egyébként megnéztem a biztonsági szelepem, az van ráírva 50 kW... ezt nem értem... őszintén kétlem hogy ez a fél colos idom képes lenne levezetni egy 50 kW-os kazán tombolását...
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Kazánbiztonsági berendezéseklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva