Biosolar Forum => Napkollektoros rendszerek => Napkollektor | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 következő » |
robertVálasz erre 2023-01-23 08:34:53 |
---|
Előzmény: zsezse #54852#54853 zsezse, Kösz a tanácsot, meg fogom csinálni a lakmusz-próbát. Az biztos, hogy eddig egyszer sem forrt fel a folyadék. A bizonytalan energiahelyzetben főleg a kollektorok miatt vettem szünetmentest. Jó, hogy leírtad a véleményed, még alszom rá párat :) |
zsezseVálasz erre 2023-01-23 08:17:12 |
---|
Előzmény: robert #54851#54852 nem az erzelmi kotodes miatt nem adnam el, hanem mert ugy erzem, a jelenlegi kaotikus energiahelyzetben minden ilyen ingyen energiaforras ertek. melegvizre pedig mindig szukseged lesz. arrol nem is beszelve, hogy az ingatlanon jelentos erteknovelo, ha fenn van. termeszetesen ezert ne epits medencet, de ha eppen van, akkor hasznalhato - igy ertettem a fagyallo cserere en azt talaltam csak akkor kell cserelni, ha besavasodik, vaygis ha megforr 250C fole a fagyallo www.napkollektor.cser.eu/napkollektor-rendszer-karbantartas/#fagyallo-csere de ez konnyen ellenorizheto egy lakmuszpapirral ettol fuggetlenul termeszetesen a te napkollektorod, azt csinalsz vele, amit szeretnel :) |
robertVálasz erre 2023-01-20 16:31:23 |
---|
Előzmény: zsezse #54849#54851 zsezse, Én sem tudom, hogy feltétlenül szükséges-e 5 évente fagyállót cserélni (azt sem, hogy indokolt-e évente olajat cserélni az autóban). Lehet, hogy ez a kiadás csak a fagyálló (és a kenőolaj) gyártóknak kedvez, mert enélkül is rendben működnének a berendezések. Eddig is boldogok voltunk medence nélkül, nem szeretnék a kollektorok kedvéért építeni egyet :) Egy kis fogyasztású szivattyú árát pedig egy egész év hozama sem fedezi :( Szerintem el kell engednünk a számunkra feleslegessé vált tárgyainkat az érzelmi kötődés ellenére is, másnak még a hasznára válhatnak! |
zsezseVálasz erre 2023-01-20 14:03:53 |
---|
Előzmény: robert #54848#54849 a fagyallo cserere nem gondoltam, illetve nem tudom, hogy van-e jelentosege, hogy 5 evente csereled vagy sem. igazsag szerint meg senkit se hallottam, aki cserelte volna. ha nem forralod meg, szerintem nem szabadna baja legyen. az arnyekolora megint csak azt mondom, hogy akkor vagy leszerelnek 1-2 panelt, ha ez problema nyaron vagy beloknem a medencebe/pufferbe es dolog rendezve. anno sem ertettem az arnyekolos megoldast, igaz, nekem vakuumos van es drainback, az birja az uresjaratot is, de altalaban dolgozik egesz nap, van hova tegye a hőt. nekem egy 13W-os szivattyu dolgozik a napkollektoros koron, szerintem ennek havi 2-300 Ft alatt van a fogyasztasa, ebbol indultam ki. Ennyiert nem mennek fel a tetore szerelni. |
robertVálasz erre 2023-01-19 09:26:45 |
---|
Előzmény: zsezse #54847#54848 zsezse, Nem kér enni? Úgy gondolom, hogy a segédenergia (évi 70kWh áram), a karbantartás (5 évente fagyálló, árnyékoló csere) és az esetleges javítások (pl szivattyú romlás) valamint az értékcsökkenés azok a költségek, amibe a működő rendszer kerül. Cserébe kb 1300kWh hőt használunk fel abból a sokszoros mennyiségből, amennyit megtermelmi képes. A költségek alig csökkennek, ha kevesebb kollektor marad. A csöveket és csatlakozásokat nem bontanám le, átmosva az épületben maradnak. |
zsezseVálasz erre 2023-01-18 18:57:22 |
---|
#54847 Robert, en nem adnam el enni nem ker, ott fenn elfer. majd aki akarja, eladja, de addig termeljen. a napot meg nem adoztatjak.. ki tudja, mikor fognak a tobbi kozmuvel balhezni. ha nagyon ugy erzed, csokkentsd a panelek szamat, de az egeszet en nem bontanam le. |
robertVálasz erre 2023-01-15 14:20:41 |
---|
Előzmény: levendula #54835#54836 levendula, Hááát... ezen rágódtam én is. Végül az alacsony fogyasztásunk és az életkorom miatt dönttem az eladás mellett. A gáz és az elektromos fogyasztásunk is a jelenlegi kedvezményes mennyiség alatt van. Mindig is úgy kalkuláltam, hogy a kedvezményes tarifa mellett nem éri meg a napelem, a napkollektor is alig. Hogy meddig marad a kedvezményes ár? Nem úgy látszik, hogy a közeljövőben ez megváltozna, hiszen pártunk és kormányunk csökönyösen kitart a torzító árazás mellett. Másrészről belegondoltam, hogy nem sokáig sétálgathatok már a tetőn (árnyékolással védem a kollektoraimat a túlmelegedés ellen, néha meg kell igazítani a hálót - ezért nem forrt fel egyszer sem). Annak idején nagyobb létszámra terveztem a rendszert, mint 2 személy. Ideje ésszerűsítenem a mai igényeknek megfelelően. |
levendulaVálasz erre 2023-01-15 07:27:20 |
---|
Előzmény: robert #54829#54835 Igaz, hogy nem vagyok napkollektor szakértő, de ez meglep. Most, hogy ki van nyírva a napelem, azt gondoltam, hogy visszajön a napkollektorok ideje. Az áram már csak drágulni fog, nem? Biztos kiszámoltad, hogy mivel jársz jobban. Ha egy vagy kettő megmarad, annak a termelése sem éri meg? |
robertVálasz erre 2023-01-12 11:37:28 |
---|
#54829 Idén el fogom adni a napkollektoraimat. Igazából soha nem voltak kihasználva, kettőnkre pedig egyszerűbb csak villanybojlert üzemeltetni. Valószínűleg a nyári melegek beállta előtt állítom le, eladni is könnyebb lesz, ha be tudom mutatni működés közben. ![]() ![]() ![]() |
medigVálasz erre 2014-11-12 10:17:01 |
---|
Előzmény: forrest #47722#47723 Köszi, forrest! A tabos témán én is gondolkodtam. Ahogy elsokasodtak a grafikonok az oldalon egyre inkább kézenfekvővé vált, hogy lassan át kell alakítani, tabokat, oldalakat kell használni... köszi az észrevételeket. Hardver: A vezérlési funkciókat egy arduinoMega2560 látja el, ami egy CubieBoard2 + linux alapra helyezett "miniserver"-nek továbbítja USART soros kommuniációval, USB kábelen összekötve, a rögzítendő adatokat, mysql adatbázisba. Ugyanez szolgáltatja a weboldalhoz szükséges adatokat... Lehet hogy illúzióromboló leszek, de a "teljesítmény mérés" az nem valóságos, és pontos mérésen alapul. A működési idők vannak logolva, mi mennyit fut, és ahhoz van megadva egy óránként fogyasztott teljesítmény-konstans, amivel felszorozva a futási időket, idő-intervallumokat, kapom a fogyasztást. Ez jól is müködik mert az egyes szivattyúk nincsenek teljesítmény-vezérelve/-szabályozva. Nagyjából lehet konstansnak mondani a fogyasztásuk... |
forrestVálasz erre 2014-11-11 21:30:31 |
---|
Előzmény: medig #47699#47722 Szia! Lehet csak egyéni preferencia, de szerintem a 24 órás órakijelzés ránézésre jobban átjön, mint a 12. Layout: én 3 részre osztanám az oldalt: - csatlakozom az előttem szólóhoz, én is kisebb méretű betűkkel, a rendszerséma grafikájára ráírva tenném ki az aktuális adatokat, ez lenne a képernyő bal felső fele, vízszintesen max a feléig, függőlegesen meg kb 80% (ha kisebben elfér annál jobb) - ez alá tenném a legfelső tábládat, az egy nagyon jó overview - marad a kép teljes magasságú jobb fele: van ingyenes tab control, vagy panelváltó javascript kód neten, az összes többi táblázatot ilyen panelekre tenném. Ha meg fontos, hogy egyben látszódjon, akkor kisebb méretben egymás alá jöhetnének. Lehet volt erről már itt szó, de elsiklottam felette: milyen hardver van mögötte? fogyasztásmérést mi csinálja? Amúgy nekem tetszik, főleg a legfelső éves áttekintő tábla funkcionálisan, színvilágra pedig az alatta lévő napi idővonal. |
medigVálasz erre 2014-11-11 16:56:45 |
---|
Előzmény: szocsmarci #47720#47721 Köszi, marci! Hát ja, egy lap van. Mindent feltettem egy lapra. Egyenlőre így volt kényelmes, átlátható (nekem). Gondolkodom rajta, hogy valamikor, valahogyan tematizálni kéne menupontokba... (szabadidőből mindig kevés van) Nekem mindenképpen kellettek ezek az infók, de valóban egy egyszerűbb grafikus schematikus oldal is jó lenne, ami a gyanutlan látogatót nem rémiszti el. :) Egyenlőre még nem sikerült összebénáznom használható grafikát, de ami késik nem múlik... Köszi az észrevételeket. |
szocsmarciVálasz erre 2014-11-11 16:20:45 |
---|
Előzmény: medig #47699#47720 Én csak annyit mondanék, hogy az első lapon kicsit sok az információ, és egybe van ömlesztve. Tulajdonképpen csak egy lap van :) Én úgy képzelek el egy ilyen oldalt, hogy az előlapon van egy rajz, ami az aktuális állapotokat mutatja. Egész konkrétan a rajzon legyen egy ház, amin rajta van a kollektor, a házban meg tartály, szobák stb., és mindegyik mellé írva a vonatkozó hőmérséklet. A szivattyú lehetne animált grafika is, attól függően, hogy üzemel vagy nem. A lényeg, hogy jól áttekinthető legyen első pillanatra. Akit érdekel a történeti diagram, az visszanézhetné egy adott menüpont alatt, vagy egy kisebb grafikára kattintva. És azt sem kell ilyen részletességben tárgyalni, inkább csak az összesített eredményeket kell megjeleníteni. Egyébként gratulálok az elvégzett munkához. |
medigVálasz erre 2014-11-09 23:15:54 |
---|
Előzmény: medig #46834#47699 Sziasztok! A kollektor nyomonkövetésére tákolok már jó ideje egy html oldalt. Elsősorban azért készül, hogy időnként rá tudjak nézni mit is csinál müködés közben... illetve, hogy számomra fontos információkat meg tudjak nézni rajta. Nagyjából most jutott el odáig tartalmilag, amit szerettem volna. Ezt most engedelmetekkel Veletek is megosztanám, hátha más is érdeklődéssel nézegetné... www.medighome.meximas.com/ Bármiféle észrevételt, kérdést szívesen veszek. Jó nézelődést! medig ui: Az oldal időnként pofozgatásnak van kitéve, ezért időnként előforulhat nem lesz online... Azon felül, hogy én magamnak tudom monitorozni a dolgokat, szeretném hogy az odatévedő (esetleg laikus) érdeklődő ne vesszen el egy rakás érthetetlen grafikon között. Ezért szeretném kérni Tőletek, akik megnéztétek, hogy segítsetek helyre rakni a pontatlanságokat, kiszűrni a zavaró dolgokat, érthetőbbé tenni. Van pár ötletem, de szeretném megerősíteni... Illetve még érdekelne, hogy szerintetek mi az ami az oldalon igazából érdektelen információ, mi az ami hiányzik és érdekes lehet. Köszönöm előre is, ha van pár percetek és kedvetek. medig |
zsezseVálasz erre 2014-07-14 09:35:17 |
---|
Előzmény: medig #46834#46835 szia eloszor is gratulalok hozza, masodszor is par alapveto hibara hadd hivjam fel a figyelmed: bar magad is leirtad. Paya irta le egyszer jol - biztos mas is, de ra emlekszem: a jo kollektor olyan, hogy el is feledkezel rola. Ez a takargatas modszer felejtos. Nem eletkepes. 1) az alupex csoveket felejtsd el. Egy aramszunet utani elindulaskor hogyan szabalyzod a viz hofokat? sehogy. Tul fogja elni, de nem egy eletbiztositas. Itt az egyik "hulye gazdagnak" is azzal csinaltak meg ocsikaba, aztan 2 ev alatt ugy osszeolvadt neki hogy mar nem is mukodott. csereld ki inoxra minimum, mert ez nem oda valo 2) tulmeretezted a kollektorokat ehhez a rendszerhez erosen:( vagy tegyel fel nagyobb tartalyt vagy vedd ki a csovek egy reszet,ha ugy latod, hogy tul sokat stagnalna. 3) a drainback azert jo, mert birja a stagnalast, nem kell se takargatni, se felteni. 4) a 67W nagyon sok! nekem 18W-tal mukodik es 11 meter van a szivattyu + a kollektor kozott, a DB es a koli kozott kb 1.5. :) |
medigVálasz erre 2014-07-14 08:13:59 |
---|
#46834 Sziasztok! Elkészült a kollektorom, iletõleg még nyitogatom a szárnyait, próbálom belõni, hogy jó legyen. Adatai: - 2x30 csöves SolarArk 1800/58/24 heatpipe - 45 fok tetõre, DK 15 fok tájolásban - 1db 80 l bojler (éjszakai ráfûtéssel) + 200 l bojler sorba kötve, külön fûthetõ a két tartály lemezes külsõ hõcserélõvel - egy másik hõcserélõ fûtésrásegítésre van. - drainback rendszerben - saját vezérlés, solar körben max 70 fokos vizet engedélyezek, mert van alupex része is a vezetékezésnek, hmv körben 50-60 fok víz megengedett. Tapasztalatok: - tök jól müködik eddig, de ebben a felállásban még a felét letakarva is sok (ahogy villám is jósolta) - túl gyorsan legyártja a melegvizet ha elõzõ nap is sütött a nap, ha nem volt napsüti elõtte napon, akkor éppen jó. - valamit ki kell találni vagy marad az árnyékolás, jelenleg fehér geotextil daradokkal, amit egy nagyobb szél le tud vinni ha olyanja van. - valami álcahálót kéne szereznem :) illetve ki kell majd alakítani valami egyszerû "kéményseprõ járdát", hogy ne kelljen cserepeket tologatni, pakolni, minden felmenetelkor. - átmeneti időszakban lesz csak tesztelve a fűtésrásegíttés rész, még össze kell kötni a két rendszert azzal a pár csővel... - Kérdések: - Tömegáramok!? A szolár körben mekkora tömegáramot érdemes/szoktak használni? Olvasás alapján lowflow-nál 15 l/m2h, hiflow 30 l/m2h. Na ez nálom hyperflow, mert 10 l/min, illetve kb. 125 l/m2h tömegáram. Ez soknak tünik, bár jól müködik, DE elég alacsony, kb 3 fok a szolar köri DT. - Egyébként a szivattyú WILO 25/6 középállásban 67 W, de ennyi kell hogy fel tudja nyomni a vizet, viszont ha fent van a víz, akkor már menne neki elsõ fokozaton is 45 W körül, nyilván kisebb tömegárammal. Meg kéne valahogy bugázni az automatikus fordulatszám szabályozást majd egyszer, és akkor tudna kevesebb áramot enni. Per pill. 67 W Wilo + 25 W GF UP 15-14 B ( HMV ker. ), ami 92 W/óra. - Kérdés még hogy mit csinálok ha elmegyünk 2 hétre nyaralni. Illetve az a kérdés, hogy a koli mit fog csinálni Valószínûleg semmit, mert nem lesz vízelvétel, és stagnálni fog üressen, tartályok fullon. Ahogy villám mondta fõlni fognaka kollektorok. Egyeblõre jobb megoldást nem tudok, csak hogy letakarom az egészet arra a kéthétre, hogy óvjam a csöveket. Hirtelen ennyi, kérdéseket, ötleteket szívesen veszek. Pár kép a végére. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IseeeVálasz erre 2013-03-15 09:27:48 |
---|
Előzmény: nadtom #39510#39517 2db PT1000 10db NTC10K www.ultisolar.com/SR988C1.pdf ![]() ![]() |
nadtomVálasz erre 2013-03-14 23:37:37 |
---|
Előzmény: Iseee #39509#39510 A tiédre hány szenzort lehet kapcsolni? |
IseeeVálasz erre 2013-03-14 23:34:41 |
---|
Előzmény: nadtom #39507#39509 Köszi nem vetted el :) Megnéztem az ariston-t, 4 szenzorral nem éri utol a kinait... Minőségben már lehet, hacsak nem az Olaszok is onnan rendelik :) |
nadtomVálasz erre 2013-03-14 22:35:24 |
---|
Előzmény: Iseee #39504#39507 Nekem Ariston Elios 25-ös szabályzóm van, kb. ennyiért vettem. 19 féle kapcsolási séma van benne, a puffer mellett nekem egy medence van a rendszeren. De nem akarom véletlenül sem elvenni az örömödet. :-) |
IseeeVálasz erre 2013-03-14 21:04:19 |
---|
#39504 Kínai vezérlőt sikerült, beállítanom! - Vezérli a HMV szivattyút (párhuzamosan a saját vezérlésemmel) - Kazánt is indítja 58 foknál (párhuzamosan a saját vezérlésemmel) 53eFt ennyiért nem kapni itthon hasonlót se... Még a DT-ket állítgatom, hátha sikerül jól belőni. Az 1ik 3 utas mágnesszelepet fordítva szereltem be, de így lett jó! Most egy mágneskapcsoló bekötésével indítani fogja a medence szivattyút is. ![]() |
zsbalazsVálasz erre 2013-03-06 21:23:54 |
---|
Előzmény: Iseee #39226#39236 Nekem jónak tűnik a teljesítményed. Nálam is 8-nál kapcsol be, de mintha kevesebbet termelne, legalábbis a felhasználásnál nem váltja ki a fatüzelést.90 csövem van. |
IseeeVálasz erre 2013-03-06 21:02:01 |
---|
Előzmény: robert #39230#39234 DT gyári beállítása 8fok bekapcsolás 4 foknál kapcsol ki. A puffer alján méri és mintha csak "keringetné" a vizet délutáni órákba és későn kapcsol ki szolár sziv. ![]() ![]() ![]() |
robertVálasz erre 2013-03-06 20:08:51 |
---|
Előzmény: Iseee #39226#39230 Iseee, DT hol? Megvalósított kapcsolás rajzát (gondolom a régebben csatolt rajz már nem aktuális) és néhány fotót feltölthetnél. |
IseeeVálasz erre 2013-03-06 19:54:20 |
---|
#39226 Kész lett a napkollektoros rendszerem. :) Amit felhasználtam: - 4x20db vákuumcső - 2db motoros szelep - 1000l-es pufferem alsó hőcserélője - KN2-es hőcserélő - villanybojlerek + HMV szivattyú. - SR988C1 vezérlés (kínai) - használt wilo hőcserélő medencéhez (ez még nincs bekötve) A kínai vezérlő is megjött végszóra, áramszünetnél nem felejt! Azt szerettem volna beállítani, hogy mivel a vezérlés 3 tartályt tud tölteni az 1. bojler a 2. a puffer a 3. a medence. de nem tudja indítani a HMV szivattyút, mert belső hőcserélőhöz nem kell sziv. Sajnos olyan beállítás nincs, hogy 1. hőcserélős , 2. belső hőcserélő, 3. medence hőcserélővel. Még kísérletezem valami beállításon, vagy másik rendszert választok és évi 2x állítgatok és hőmérőket kötök át... Puffernél mennyi az ideális DT? 1. nap 22 fokon tartotta a lakást és estére maradt a pufiban is meleg kb 50 fokos víz. 2. nap nem fűtöttem a lakást estére a 34 fokos vízből 59 lett, és a kisebbik 80 literes bojlerben 60 fokos víz lett estére. 3. nap ma alig sütött a nap termelés se volt mérhető |
Biosolar Forum => Napkollektoros rendszerek => Napkollektor | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 következő » |