Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Engedélyeztetéslapozz: 1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2023-01-03
15:24:39
Előzmény: robert #54813#54815
en is nagyon sokaig halogattam a HKME felszerelest. nem a megterules miatt, inkabb a technikai kihivas miatt illetve a tetonk learnyekolasa miatt volt szamomra fontos, hogy felkeruljon.
persze nagy lokes volt, amikor ez a 3+3-as tamogatas elindult, ezert ugy dontottem, belevagunk.
elvezhettem kb 1.5 evig, illetve meg 1 evig a nullszaldot.

2023-01-03
14:29:26
#54813
A kormányzati hozzáállás a HMKE témában egy éven belüli teljes fordulatott vett. A vaktában kapkodás sorás a HMKE a támogatott kategóriából a tiltottba került, aztán egy keskenyt időrést hagytak, de pár nap után odáig jutottak, hogy már a saját -talán szándékosan érthetetlenül megfogalmazott- közlönyben megjelent rendeleteiket sem képesek/merik értelmezni. Ezért számomra a tervezhetőség végképp ellehetetlenült.

Az éves szaldó elszámolást régebben sem gondoltam fenntarthatónak, de ez a fejetlen kapkodás engem is meglepett.
Az energia ára miatt nem mérgelődöm, azt eddig is túl olcsónak tartottam.

Az első bejelentés előtt (csatlakozási moratórium) halogattam a HMKE építést, de gondoltam kihasználom az utolsó lehetőséget a csatlakozásra, és megreneltem a szolgáltató napeles cége által a HMKE megépítését.
Mégis elálltam a megrendeléstől, miután a kérdéseimre azt a választ kaptam, hogy a közlönyben megjelent rendeletet értelmezzem úgy, ahogy akarom, ők (EON) sem tudják mi lesz. Minden esetre fizessek 900 ezer előleget, és akkor talán 11 hónap múlva átadnak egy napelemes rendszert. Ha mégsem, akkor kamat nélkül visszafizetik az összeget.
Talán még el is készült volna a HMKE, és talán pár hónap múlva kedvezően változott volna meg a törvényi háttér (kérdés mikor változna ismét), de a szerződés egyoldalúsága miatt az összes kockázatot én viseltem volna. Az egyoldalúságot észrevételeztem, a szolgáltató válasza lényegében az vot, hogy "nem szokásuk visszaélni az erőfölényükkel"...


A háború miatt is -biztos, ami biztos- még a nyáron felszereltem egy kis szigetüzemű akkus-inverteres vészáramforrást, amivel a napkollektor szivattyúját és -ha van gáz- a fűtési rendszert néhány órán keresztül meg lehet táplálni.
Ennek a részleteit majd megírom a releváns témában.
2020-03-22
15:04:25
Előzmény: kovyhun #54458#54459
Szia,

Értelmezés és hozzáállás kérdése az állam szerepének a megítélése.

Az államnak ellátási kötelezettsége van, tehát érthető, hogy minden információra szüksége van. Más szemmel nézve, ránk telepszik.

Sehol sincs tisztán szabadpiac, lásd az amerikai üzemanyag árakat, vagy akár a most alakuló villanyautó energia árakat.
Ha szabadpiaci áron vásárolnál villamos energiát, vajon mennyi lenne az ára, ha például egy sűrűn lakott belvárosban, túlterhelt hálózatra tudnál csak csatlakozni? Ha neked kellene kifizetned a csatlakozáshoz szükséges hálózati infrastruktúra bővítést?
Mennyi lenne, ha egy világtól elzárt területen lenne szükséged villamos energiára?

A tűzoltóknak már csak azért is szükségük van arra, hogy tudjanak rólad (pl. szigetüzem), mert bárhol is létesíted, az őket védő leválasztó kapcsolót mindenképpen be kell tervezni és építeni a rendszerbe. Ha nincs leválasztó kapcsoló, akkor nem kezdhetik meg az oltást, pedig nekik is ellátási kötelezettségük van.
Ez hasonlít ahhoz, hogy hiába vannak ott a mentők egy balesetes kocsinál, a súlyosan sérültet csak a tűzoltók vehetik ki a kocsiból.
Ráadásul még a "Tűzoltó" nevüket is elvette az állam tőlük.


2020-03-22
12:59:27
Előzmény: sándor #54457#54458
Szia,
köszönöm a választ. Ezek szerint van valami alapja, ebbe is szeret beleszólni az állam :(
Tűzoltóságnak meg katasztrófaelhárítóknak inkább lenne köze hozzá.

Üdv,
Tamás


2020-03-22
02:30:16
Előzmény: kovyhun #54456#54457
Üdv, Tamás!

Nem tudom van-e még értelme ezen a honlapon linkeket megjeleníteni, mert az utóbbi időben az általam feltettek sorra eltűntek. Mindegy, megpróbálom.

Régóta ismételgetem, hogy az országban tíznél több szolgáltató működik. Mindegyiknek van saját Üzletszabályzata. Alapvetően ezeket kell elolvasni, illetve a mellékleteiket alapul venni. Természetesen azét, aki neked szolgáltat, illetve amelyikre kíváncsi vagy. Piszkos unalmas munka, de megéri.

Utalnék egy pici részletre egy könyvből, aminek megadom majd a linkjét.
Alapvetően a lényeg, hogy mindenfajta energia termelés, és annak kapcsolódó dolgai is állami monopólium. Tehát, az állam a szolgáltatón keresztül minden energia termelő eszközről tudni akar.
Ezért van minden szolgáltatónál meghatározva az engedélyeztetési, adott esetben (szigetüzemű erőmű) bejelentési kötelezettség meghatározva. Ezt általában a tervező-kivitelező, az engedélyeket és a bejelentéseket végző cégek végzik el. Erről a megrendelő nem tud feltétlenül mindent, csak azt, ami őt és a majdani szolgáltatóját, a környékén szolgáltatást végzőt közvetlenül érinti.

Egy tanyavilágban létesített szigetüzem megváltoztatja az adott szolgáltatási terület energia igényét. A szolgáltató ennek a tudatában tervezi a majdani ellátás bővítési rendszereit.
Ha pedig hálózatra (is) kötött, vagy majdan köthető lesz, akkor értelemszerű az engedélyeztetés, ami magában foglalja a bejelentést is.

Tehát a link:
www.edu-solar.hu/wp-content/uploads/2018/04/eu-solar-veghely-tamas-napelemek-es-napelemrendszerek-szerelese.pdf
A részlet a 87-es oldaltól található. Ne lepődjél meg, hogy a cég is ugyan arra fog hivatkozni, amit már leírtam (pedig nem tudom, hogy mennyire aktuális a könyvük). Hivatkoznak egy 2011-es elosztói szabályzatra, amely 230 oldalas(!?), és egy halom jogszabályra.

Ezek a jogszabályok állandóan változnak, különösen a mai uniós pénzek lehívásának felgyorsítása érdekében és idején. Amit olvashattál tőlem régebbi beírásokból, azok a részleteikben ma már nem feltétlenül helytállóak. A lényegüket illetően viszont általában igen.

A különböző szolgáltatók a jogszabályokat betartva a saját területükre más kitételeket határozhatnak meg, mint az állandóan példaként emlegetett E.ON. Sajnos nekem nem sikerült ezen a fórumon megértetnem, hogy nem csak E.ON van az országban, és nem csak az E.ON üzletszabályzata a mérvadó.

Ahogyan kutat sem fúrhatsz szabadon a saját ingatlanodon, úgy nem állíthatsz fel bizonyos méreten felüli (nem játékszernek minősülő) szélkereket sem, és nem létesíthetsz erőművet sem.
Az aggregátoroknál is van egy játékszer határ. Egy biogázzal működő gázmotoros erőmű (kiserőmű is) terveztetendő, bejelentés és tudomásul vétel köteles.
Powerbank nem létezik erőmű nélkül, feltéve, ha nem csak nézegetni akarod, hanem használni is.

Ennyit tudok most is csak mondani.
Üdv,
sándor
2020-03-21
20:38:36
Előzmény: sándor #51636#54456

Szia Sándor!

"Mellesleg eddig sem volt szabad még csak önellátásra (szigetüzem) készülő rendszereket sem építeni tervezés és a szolgáltató engedélye nélkül."

Ezt hogyan kell érteni, milyen szolgáltató?
Csak mert néha itt-ott írogatnak szolgáltatói engedélyezést sziget üzemre.
Ha egyszer nincs villamos szolgáltatás egy ingatlanon, akkor is meg kellene keresnem a területileg illetékes áramszolgáltatót hogy legyen már szíves engedélyezze nekem a napelem telepítést? Talán még valami szerződést is kötni kéne vele? Nehezen tudom elképzelni.
Szélkerékre vagy áramfejlesztőre is vonatkozik? Napelemes "powerbank"-ra?
Valami félreértésnek tűnik nekem.

Üdv,
Tamás
2020-03-20
22:46:34
#54454
Felfüggesztik a napelemes rendszerek üzembehelyezését.
villam64Válasz erre
2016-06-02
21:09:03
Előzmény: naprakesz #49984#49986
Örülök, hogy sikerült. Én a családi házak tetejének felhasználását, és a közelben sok csomópontban történő tárolását támogatom. Közös unios inverter lista kellene. Ez nem szolgáltató függő.
naprakeszVálasz erre
2016-06-02
11:07:01
Előzmény: villam64 #49929#49984
Na, közel 4 hét csúszás után nekünk sikerült elintéznünk, elintéztetnünk, hogy elfogadják a rendszerünket, amit előzetesen jóváhagytak még az SMA inverter engedélyének visszavonása előtt.
Kereskedők, kivitelezők, telepítők amúgy nem tudom hogy jönnek ki ebből.

Vicc az egész, az biztos! Csak valakinek sokba kerül, valaki pedig jó sokat keres rajta.
villam64Válasz erre
2016-05-11
12:36:54
Előzmény: naprakesz #49925#49929
Szia

Nem tudom meddig van az elmű-émász a piacon. Utána kell olvasni. Meg kell még nézni a többi megmaradt szolgáltató listáját is.
naprakeszVálasz erre
2016-05-11
09:44:30
#49925
Sziasztok!

Továbbra sincs semmi előrelépés. SMA-val áprilisban beküldött igénybejelentő, és április végén megkapott műszaki gazdasági tájékoztató ELLENÉRE nem lehet a csatlakozási terveket beadni már vele (és gyakorlatilag a nekünk megfelelő teljesítményű Fronius, SMA és Kaco inverterekből mindet lehúzták a listáról).

A 15 kW rendszer a tetőn, az inverter pedig a garázsban.
Milyen érdekes, hogy pont az Otthon Melege pályázat előtt... :D Olyan forgalma lesz az eddig szinte no-name (vagy sz*r, tisztelet a kivételnek) invertereknek, hogy na! Eddig is imádtam a pályázatokat, de az azért már bosszant, hogy még kifejezetten kárt is okoznak (közvetve) nekem...
naprakeszVálasz erre
2016-04-27
13:58:52
Előzmény: takyka #49910#49911
Hát, egyelőre az van, hogy az igénybejelenőre volt csak OKÉ, a csatlakozási tervet már fizikailag nem tudja beadni a tervező az online felületen.
De ebbe szerintem konkrétan vállalkozások tönkre mehetnek, hogy az SMA-t csak úgy kihúzzák..meg amúgy még sok más nagy inverter márkát is...
2016-04-27
11:22:34
Előzmény: naprakesz #49909#49910
Szia,

Ne ess pánikba, nem biztos, hogy menthetetlen a helyzet.

Én is így jártam a Danfoss inverteremmel az Eonnál. Mire beadtam a tervet, addigra kivették a listából. Írtam nekik egy szívhezszóló szép levelet amiben leírtam, hogy amikor vettem az invertert, akkor még listán volt (tényleg így esett), minden paraméterében továbbra is megfelel a műszaki követelményeknek, bla bla. Kértem egyedi elbírálást és engedélyezték.

T.
naprakeszVálasz erre
2016-04-27
08:22:05
#49909
Ilyen létezik? Hogy az ELMŰ leszedte gyakorlatilag az összes SMA invertert az engedélyezett listáról? Éppen ma tennénk fel egy SMA STP 10.000TL-20 invertert, de most akkor mégse?
Igénybejelentőnk be van adva, de még nincs rá válasz, csak ezt most ebben az esetben nem vártuk meg...de mi az, hogy az SMA-kat nem fogadják el?

Csak azt tudom mondani, hogy remélem komolyan gondolják, mert viccnek nagyon erős lenne. Sok elmeháborodott, semmihez nem értő, ingyenélő bürokrata barom.
2015-04-14
15:57:37
#48542
Sziasztok!

Eddig EON területen dolgoztunk, most lesz egy DÉMÁSZ területi munkánk, 36kWp.
Az EON mintát is ad a csatlakozási dokum. elkészítéséhez, ezt a DÉMÁSZ-nál nem találtam.

Van valami formai követelményük, vagy amit leírnak, hogy mit kérnek a csatl. dokumentációba, azt állítsuk össze és jó lesz?
Vagy fogjam az EON-ost és csináljak belőle DÉMÁSZ-osat?

Köszönöm!

2014-08-06
09:41:00
#46973
Sziasztok. Kíváncsiságból érdekelne, hogy mennyiben különbözik a magyar HMKE szabályozása pl a némettől? Van erről infótok? Ott is nullszaladós dologgal játszanak?

Belinkelt anyagokat is megköszönök.
2014-07-06
21:55:28
#46799
EON HMKE kisokos

Háztartási Méretű Kiserőművek

Tájékoztatás a háztartási méretű kiserőművek létesítéséről és közcélú elosztóhálózatra csatlakoztatásáról

www.eon.hu/Haztartasi_Meretu_KisEromuvek#merese
2014-07-04
00:47:46
Előzmény: Gpeti #46784#46785
Mindenkivel előfordulhat ez, csak az a kérdés, mennyi plusz idő... :) Egyszer én is jártam így egy Fronius-al. Valamelyik két fázisú, vagy köztes db volt... :) de szerencsére az IB küldést követő napon kiderült, és még aznap beszólogatva-mókázva átlendültünk rajta ("mivan b*zdm*g, vakok vagytok!? :D"), és aznap kaptam az MGT-t... :p ...a szerződéssel együtt, hogy ne keljen megszerezni. ;)

p.s. "az ügyfélért mindent" :)
2014-03-01
09:03:35
#45908
Üdv

Most fogok egy 3kW rendszert telepíteni EDF-démász területre.
Nekem úgy tűnik a szolgáltató részéről agyon van komplikálva a csatlakozás, eddig EON-ost csináltam ott flottul ment minden nem kukacoskodnak.
2014-02-27
23:49:09
Előzmény: tutibor #45881#45891
Nálam is a garázsban van az inverter, a harmadik fázisra van rákötve. A telepítéskor az óránál direktbe kötöttük ezt a részt, mert korábban még pluszban le volt biztosítózva, firelézve, ezt meg az inverter nem nagyon komálja. Mivel utána is van még egy kismegszakítós tábla, így ez nem okoz gondot. A ház elektromos kábelezése nálam a tetőtéren keresztül van megoldva, mindehnol védőcső megy le, a garázsban is, így ezen keresztül mennek le a szolárkábelek is az inverterhez. Ha előre felkészülsz, tegyél be plusz csövet, esetleg csöveket, illetve megfelelő átmérőjű vezetékkel kábeleztesd be a garázst az óráig és már meg is van oldva a felkészülés...

Ha külön villámvédelemben is gondolkoznál (a környezet válogatja), akkor még erre is készülni kell, de ez jellemzően felesleges. Ha van x méteres távolságon belül magasabb épület, felesleges odavonzani a villámokat egy villámhárítóval... :) Az x mennyiségére most pontosan nem emlékszem, talán 50-100 m. :)
2014-02-26
11:47:26
Előzmény: Bous83 #45806#45881
Segítséget kérek.
Most kezdjük a családi ház építését.
Egy 4 Kw-os napelemes rendszer telepítése az elképzelés, de csak a ház befejezése után.
A kérdésem, hogy kell kialakítanom a ki, és beállásokat ahhoz, hogy a ház felépítése után már ne keljen fúrni faragni, bontani?
A villanyóra a garázstól 10 m. Innen lesz a ház kábelezve, és ide szeretném az invertert is.

A segítséget előre is köszönöm.

Tibor
2014-02-21
22:55:07
Előzmény: grano #45789#45806
Szia,

A rajzokat egy nyáktervező progival készítem, azon belül is a kapcsrajzoló részével. Sok ilyen progi van, az én kedvencem: Altium Designer Summer 9 Build 9.4.0.20159

Üdv,
Bous


P.S. Ismerek valakit, aki ilyesmire is az AutoCAD-et használja. Végül is akár még Paint... ;)
2014-02-21
12:42:29
#45789
Kedves Villanyos Kollégák!

Abban kérném a segítségetek, hogy milyen programmal lehet amatőr módon a legegyszerűbben elkészíteni egy egyvonalas rajzot a csatlakozási dokumentációhoz?


Köszönet előre is.
2013-12-20
11:10:29
#44388
Kedves mindenki. Múltkor a kedves H.. Bt 70 000 Ft+áfát szeretett volna kérni 1,5 óráért az alábbi információ szolgáltatásáért, amin teljesen felháborodtam, mert a pofátlanság netovábbja volt. Az ajánlatuk vissza lett utasítva és az E.ON-hoz fordultam.

A 100.000 Ft-os kérdéseket nektek szeretném ajándékozni, hisz itt a karácsony :-)

Az alábbi dolgokra voltam kíváncsi és az E.ON világosított fel a HMKE-ra (50kW) ill a kiserőműves (50-2000kW) naperőművekre vonatkozóan:

-A HMKE-t szeretik az E.ON-nál, itt nincs nagyon szivózás, az van, amit le is írnak a HMKE-s honlapon.

-Kiserőmű esetén (50kW-2000kW), ha KÁT rendszerben vagyok, akkor pontosan meg kell tudnom jósolni az energiát, ellenkező esetben az eltéréstől függően kemény büntetésre számíthatok.

-Az önfogyasztás csökkentése esetén kiserőművi kategóriában egy 4/4-es mérőre van szükség. A mérő óra ilyen esetben negyed órás átlagokat jelent. Azaz ha pl. 10:30 és 10:45 között több volt a termelés, mint a vételezés, akkor a többletenergiát el kell tudni adni (a betáplált energiára kereskedőt kell találni, aki azt megveszi). Ha kevesebb volt a termelés, mint a vételezés, akkor pedig a különbséget kell kifizetni. Amennyiben úgy van méretezve az erőmű, hogy a kitáplálás ritka lesz, akkor célszerű egy u.n. visszwatt védelmet beépíteni, ami megakadályozza a kitáplálást.

2013-09-21
07:43:34
Előzmény: fusimisi #42432#42439
Nálam ELMÜ terület. Csütörtökön szerelték az órát. Júliusban kezdtem a story-t...

Igénybejelentéstől válasz 10 nap
Műszaki dokumentáció jóváhagyása 2 hét
Készrejelentéstől óracseréig 3 hét

Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Engedélyeztetéslapozz: 1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva