Biosolar Forum  =>  Élelmiszer  =>  Állattartás
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-09-19
15:10:24
#33308
akkor mar en is hozzaszolok:)

en nema kacsakat szereztem az iden. 6 darabot, 5 tojo 1 gacser. tavasszal leraktam oket a tora, azota nagyritkan kaptak kenyeret + szulok visznek le nekik neha kukoricat, egyebkent teljesen ridegtartas.
befeszkeltek a nadba, osszesen 30 kiskacsat keltettek ki.
sajna a roka parszor latogatoba volt nalunk, igy megcsappant az allomany, de amiota befoltoztam a keritest, nincs fogyas.

allitolag a husuk - jol elkeszitve - finomabb a hazi kacsaenal, de nekem egyelore nincs szivem levagni oket, olyan jol elvannak lenn:)
2012-09-19
14:03:50
Előzmény: robert #33265#33307
:-)
Nekünk liliputi tyúkok (törpetyúkok) vannak. Kisebb a tojásuk, mint a rendes tojóké, de gyakrabban tojnak. Állitólag tápanyagban, meg hasonlókban a fürj, és a rendes tojás között vannak, egészségesebbek. Két rendes tyúktojásra jut 3 lilitojás, időben és méretben is. E tekintetben tehát egálban vannak a rendes tyúkokkal, de sok az előnyük. Éves viszonylatban többet tojnak. Nagyon jól birják a ridegtartást, nem kényesek, nem betegednek meg. Félig még madarak, kedvenc alvóhelyük a barackfán volt, kb.3-4 méter magassan. Aztán levágtuk a fél szárnyukról a tollakat, igy nem tudnak repülni (ha mindkettőről levágjuk, attól még tudnak valamennyire). :-) Igy az udvaron, és otthon tudjuk tartani őket, különben hajlamosak a szomszédolásra. kevesebbel beérik, mint a nagyobb testüek, nagyon szeretnek bogarászni, kapirgálni, élelmesek. :-) Jól tojnak, nekünk pl. január végétől egy hét szünettel szinte folyamatosan tojtak. Akkor van gond, ha megkotolnak. Pl. a tavaly nem kotoltak, az idén majd az összes. Ez kiesés, ha csak a tojásért tartod, de ha szaporitani akarod, főnyeremény. Ugyanis példás anyukák, kotlók, és nagyon jü arányban költik ki a csirkéket. Az egy hetes lilicsirke nagyságra kb. akkora, mint az egynapos rendes csirke. :-) A fürjtojást is kiköltik, nem szokták összetörni.
Tápot sosem adunk nekik, nincs szükség rá, meg hamarabb tönkre is teszi.
Viszont évekbe telik kinevelni egy jó tojó-vonalat. Amelyik nem tojt kezdetben, repült a fokhagymáslevesbe. (Másnak nem nagyon jó, nem húsfajta, de azért van combja, mellehúsa. :-) ) A kakasok nagyon harciasak.
Akkor van gond, ha le kell vágni egyet is közüllük. Az utolsó kakast, amit vágni akartunk, kimenekitették az ifjak az utcára. :-) Muszály volt megkegyelmezünk neki, és odaadtuk egyik ismerősnek, egy kotlóval együtt.
Az agyontenyésztett csirkéket, tyúkokat nem szeretjük annyira.

2012-09-18
18:15:49
Előzmény: robert #33265#33272
Jelenleg nem tartunk tyúkokat, de 1 éve még volt 200-210 db.
A kalkuláció nagyjából stimmel, bár néhány helyen szerintem javításra szorul:

Orvos - 0 Ft
Letojt madárka - 700 ok, bár felénk elvétve kapni 400-500 Ft-ért, mivel a végén a fazékban végzik vehetjük 0-nak :)
Ólra - 0 Ft nálunk már eleve megvolt, 15-20 000-ből semmiképpen nem jönne ki
Takarmány kukorica+búza 70 Ft/kg körül
18,1 kg körül fogyott nálunk/ nap = 1267 Ft (A takarmány 1 része böngészésből volt, de úgy korrekt ha az árban ez is szerepel)
Tojástermés leátlagolva napi kb. 54 db * 30 Ft/db = 1620 Ft
Ólmeszelés építkezési maradék mésszel - 0 Ft nem tudok rá aktuális árat

Eredmény napi 353 Ft = havi 10 590 Ft + a feling, hogy tudja az ember mit eszik.
Mivel a falusi tojásra nincs igazán kereslet, inkább a boltban veszi az ember, továbbá őstermelői igazolvány nélkül elég rizikós művelet

A letojt tyúkokkal csak óvatosan nem tojnak normálisan 6-7-max8 hónapnál tovább, de ez érthető is hiszen kb. 360-420 tojást tojnak természetes körülmények között életük során. (A két éves tartási időt a cikk írója honnan szedte nem tudom.) A tojásgyárakban ebből eleve már 250-280 db-ot kipottyantanak magukból, 60-70%-os termelés alatt cserélik őket, takarmánnyal (táp nélkül max 40-45% érhető el, az is rövid ideig)

Részemről nem vesződtem velük sokat, trágyaakna turnusonként ürítve alkalmi munkás elvégzi - 3*500 Ft
Etetésnél fahamuval fertőtlenítés, önetető önitató használata, kedvtől függően naponta kétnaponta tojásszedés, víz takarmány utántöltés

10 590 Ft 10 db-ra vetítve 530 Ft/hó

2012-09-18
08:26:44
#33265
Ki tart otthon tyúkokat? Helyes az alábbi kalkuláció?
Ha vidéki hobbiként fogjuk fel a tyúktartást (azaz az élőmunkával nem számolunk), akkor:


Tíz darab tyúktartása esetén tehát a havi haszon 252 Ft – ráadásul csak a legideálisabb esetben, tehát nincs állat-elhullás, nem öregedett el az állomány, nem emelkedik a takarmány ára és az egerek-patkányok sem alapítottak kolóniát a portán. Amennyiben a tojóállomány ingyen van, az két évre vetítve csak havi extra 292 Ft nyereséget jelent (tehát összesen 544 Ft-ot), a többi költség ugyanúgy terheli a családot.
Ha tehát havonta csak egy-két alkalommal kell megkérni valakit, hogy gondozza az állatokat, vagy megdöglik egy tyúk (vagy ellopják), akkor már jobban megéri megvenni a tojást 10 darabonként, mint vesződni az állatokkal nap mint nap.

forrás: www.morgasjoga.blog.hu/2012/09/17/mind_a_fazekban_kot_ki?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_09_18&utm_campaign=index


2011-10-02
23:02:06
Előzmény: robert #18248#18280
Kőkemény...
Én itt, a városban (nem agglomerizáció, megyeszékhely!) elbontottam egy nagyobb disznó-ólat.
Elment volna atombunkernek is, színtiszta beton volt, nagy munkagép réselte szét.

Elbontottam, mert itt igen szigorú az állattartás rendje, kizárt volt már a disznó tartás is, max. apró baromfi lehetett, de az is sok sok engedély, stb.

Erre most ~1,5 éve enyhítettek, idézem, mi lehetne nálam, itt a városban, egy összesen ~1300nm-es telken:

"A 4. sz. állattartási övezetben fajtától függetlenül, a szaporulatot is
beleszámítva: 80 db apró haszonállat, 8db kishaszonállat és 2 db nagyhaszonállat tartható."

Mi micsoda:
Nagyhaszonállat: ló, szamár, öszvér, szarvasmarha.
Kishaszonállat: sertés, kecske, juh.
Apró haszonállat: baromfi, húsgalamb, húsnyúl, prémesállat, méh

Ki érti ezt?
Lényeg a kiszámíthatóság! ;)
Azért kíváncsi lennék a szomszédok fejére (villanegyed, kertvárosias lakóövezet!), ha reggelente mindezt kihajtanám a "gyepre".
:D
Mindegy, pályázok! 2db vietnámi csüngőhasú még elférne. ;)
2011-10-02
08:59:21
#18248
BREAKING NEWS !!!???


Több százezerrel nőhet a magyar disznók száma
(MTI)

... ha megvalósul a miniszterelnök által kezdeményezett Egy koca - egy porta program, mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szombaton Budapesten, egy szakmai tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

A siker érdekében a VHT kiadványt készített A vidéki udvarok sertéstartásának újraélesztése és fejlesztése címmel, amelyet az érdeklődők az OMÉK-on vehettek először kézbe.

Németh Antal beszélt arról is, hogy a program gyakorlati megvalósítása nemcsak a sertésszám emelkedését vonná maga után, de nőne a vidéki udvarok rendezettsége, kihasználtsága is...

Az ágazat versenyképességét nagy mértékben javítaná, ha a vertikum által előállított árukat a kedvezményes áfa-körbe sorolnák.

COMMENT:
A fenti program keretében októbertől lehet pályázni a kocák európai szabványoknak megfelelő elszállásolására.
A szerencsés pályázók 10% önrésszel és EU-s támogatással építhetnek új disznóólakat, 50% önrész biztosításával korszerűsíthetik a régi ólakat, evvel is növelve az udvarok rendezettségét.
A téma felelőse kitért arra a 200 milliós költségvetéssel forgatott -az állattartást népszerűsítő reklámfilmre-, amelynek a címe "Rend van itt, akárcsak egy disznó ólban".

A rendezvény ideje alatt ülősztrájkkal demonstráló állatvédők a disznók számára a tyúkokkal egyenlő jogokat követelő petíciót nyújtottak be a jelenlévő államtitkárnak.
(Lásd: 3 milliárd tyúkketrecek korszerűsítésére
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatot ír ki az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) tojótyúkketrecek korszerűsítésére, hogy megkönnyítse a tojástermelőknek az EU irányelvek betartását, és megtérítse a költségeik egy részét.
A támogatás keretösszege 3 milliárd forint, melyből egy pályázó minimum 5, legfeljebb 200 millió forintot igényelhet. A kérelmeket baromfiteleppel már rendelkező ügyfelek nyújthatnak be 2011. szeptember 1-30. között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
2012. január 1-től csak azokban a ketrecekben tarthatók tojótyúkok, amelyek megfelelnek az EU előírásainak.
Az irányelv szerint az állatoknak legalább 750 cm2 ketrecterületet kell biztosítani, és a ketrecben minden tyúknak egy 15 cm-es ülőrudat kell elhelyezni. Gondoskodni kell egy korlátozás nélkül használható etetővályúról, melynek tyúkonként legalább 12 cm hosszúnak kell lennie. Ezen felül minden szárnyasnak két szelepes vagy két csészés itatóhoz kell hozzáférnie.)Biosolar Forum  =>  Élelmiszer  =>  Állattartás
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva