Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Földkábellapozz: 1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-04-12
10:29:23
Előzmény: asebes #46213#46220
Szerbusz Asebes,

Üdvözöllek közöttünk.

Sok kérdésedre nem tudok válaszolni, de egy-egy tanáccsal hozzájárulhatok megoldásodhoz.

A kábel tekintetében a válasz egyértelmű --> földkábel --> NYY

Kötések--> Ha a földben szeretnél olyan kötést létrehozni, ami teljesen vízmentes és örök, egyetlen lehetőségről tudok, a doboz kiöntése műgyantával. (Ha csak toldanál, azt írtam volna, hogy direkt erre a célra gyártanak belül ragasztós zsugorcsövet, azonban mivel kettőnél több kábel van a csomópontban, a két kábel közötti rést nem tudja kitölteni, ott bemenne a víz)

Egy fontos szabály van, akármilyen dobozt teszel fel kültéren, a víz 100%, hogy belemegy. (légnyomásváltozás behordja a párát, ami egy része lecsapódik) Ezt megakadályozni nem tudod, de azt mindig biztosítani kell, hogy a víz kijöhessen, Azaz legalulra kell egy 3-as lyuk. (ne nagyobb, mert beleköltöznek a darazsak :)

Amit nem említettél, az a keresztmetszet. Nem tudom, hogy ezekkel kapcsolatban mennyi információval rendelkezel, de a föld az egyik legjobb hőszigetelő, így ugyan azon kábel a falhoz-levegőhöz képest a földben csak kb a fele áram keltette hőt tudja leadni. (Én még ennél is jobban túl szoktam méretezni, általában 3-as szorzóval)

230-as aljzat: lehet kapni (pl Hensel) olyan dobozokat, amiket mostanság raknak villanyóra számára. Ezekből sokszor van kisebb is, ahol amolyan főelosztó jelleggel pár cuccot raknak bele. Ebből kell neked a legkisebb. Ennek van külön kis nyitható fedele, alá pedig mehet a sima sínes aljzat. Az utoljára telepített napelemes rendszeremnél is volt ilyen, alább a képek, hogy mire is gondolok:


P.S. Itt pl ebben van a házfalon körbe elhelyezett aljzatok biztosítója és Fi-je. Ez mellé csaptam be a túlfeszlevezetőket, és az inverter két biztijét, kapcsolóját)

Üdv,
Bous
2014-04-08
11:28:31
#46213
Újonnan regisztráltként először is örülök, hogy rátaláltam erre a honlapra, sok fejtörést megtakaríthattam volna magamnak a korábbiakban, ha tudok róla.

A problémám a következő. Adott egy újonnan telepítendő kert, ahol a kért végében álló fészerből, mint árammal ellátott helyiségből egy kerti világítást kellene kiépíteni.

Két fajta lámpatest kerül elhelyezésre, 4 db 80-120 cm magas (a típus még nincs kiválasztva) lámpa (kis kandeláber) az út mentén, és 3 db irányított fényű lámpa, amely a növények megvilágítását szolgálja. A lámpatípus itt sem ismert, nem kizárt valamilyen földbe süllyesztett típus.

A kert aszimmetrikus, az egyik oldalra két irányított lámpa kell, a másik oldalra a négy kandeláber és az irányított lámpa.

Elképzelésem szerint a fészerben kialakított leágazás egy FI relén és egy kismegszakítón keresztül táplálja a rendszert, amit alapvetően egy ugyanott elhelyezésre kerülő alkonykapcsoló vezérel. Ettől függetlenül egy 3 állású kapcsolóval 3 üzemmódot lehet beállítani: a teljes kikapcsolás, az automata (alkony) vezérlés és a fényviszonyoktól független állandó bekapcsolt állapot.

A kandeláberekbe energiatakarékos kompakt fénycsövek kerülnek, így ezek összfogyasztása 60-80 W; az irányított fényű lámpát közelebbről sajnos nem ismerem, gyaníthatóan halogénes izzóval működhetnek, tehát azok együttes fogyasztása 250-250 W lehet. (Ledes megoldást nem akarnak)

A fészertől így két nyomvonalon haladnék, LPE 40, esetleg KPE csővel, és ebbe kerülne a 3, esetleg 4 eres vezeték.

Az egyik kérdésem az volna, milyen vezetéket használjak, az MB CU ugyanis méreg drágának tűnik... Korábban odahaza volt nagy mennyiségű bontott kábelem, de az egyik irányban mintegy 30-35 fm, a másik irányban 15-20 m. Végig csőben vezetve MTK kábel megfelel, vagy komolyabb kell?

Korábban hasonló feladatnál kb. 35-40 cm mélyen elhelyezett védőcsövezést alkalmaztam; a lámpáknál felálltam, majd onnan tovább. A lámpa helyére a lámpa méretétől függően egy 40 x 40, esetleg 30x30-as négyzet, vagy 3átmérő 30-as kör alakú beton talpat készítettem, és tőcsavarral vagy tiplivel rögzítettem a lámpatestet, a kábelt pedig magában a lámpatestben kötöttem, biztonságos magasságban, vízmentesen. A kandelábereknél itt is ezt gondolnám.

Most viszont a növények megvilágítására szolgáló lámpáknál gondba vagyok, mert vagy földbe (beton kockába) kerül, vagy igen alacsonyra, így nem tudom, milyen technológiával oldjam meg a biztonságos kötést és a kábel továbbvezetését.
Őszinte legyek, míg az elképzeléseknek megfelelő kandelábereket számos áruházban láttam, az irányítható, netán földbe süllyesztett lámpatestekkel nem találkoztam.

Elképzelhető, hogy valahova egy külső, vízmentes dugaszoló aljzat is kellene - kellhetne, ennek kivitelezésére sincs ötletem, nem lévén ott semmilyen épület, amin el lehetne helyezni. Ebben az esetben volna szükség a negyedik érre. De mire (mibe), hogyan és hol helyezhető el egy vízmentes, ám jól használható aljzat?

Mindenféle tanácsot örömmel veszek.

Mellékelem a kert alaprajzát és a tervezett nyomvonalat.

Köszönöm.2013-03-04
16:53:30
Előzmény: DonKartacs #39104#39107
DonKartacs!

A kábel tipusa kérdéses.
Gondolom a normál fehér MT kábelszerű vezetéket tervezed használni, vagy valamelyik MCu tömör változatát, mert azok a legolcsóbbak.

Lehetőleg ne menj 2,5mm2 keresztmetszet alá, mert nagy a távolság és nagy lesz a veszteség a kábelen, bármilyen kicsi fogyasztót is járatsz róla.
(1KW-os fogyasztó 40 méteren már túlságosan nagy!)

A szürke MCu-nak van egy drágább, időjárás álló változata, de azt sem ajánlom, mert nem lehet szépen egyenesen vezetve rögzíteni.

Inkább az olcsóbb kábelt húzd bele egy védőcsőbe. Nem gégecsőbe, nem a vastagabb (általában) piros színű, a falba, de inkább padlóba fektethető változatába.

Áldozzál a vastag falú, szürke, 2-3 méteres darabokból össze toldható védőcsőre.
Idomok, bilincsek, minden kapható hozzá.
A kerítés oszlopokra hegesztett vastagabb betonvasra kiválóan rögzíthető.
A napnak kitett helyen is elvárható tőle a 10 éves élettartam.
A feliratozásról, a diszkrét kis jelzőtáblákról legalább a két végén és a közepén, ne feledkezzél el.

Azt ugye tudod, hogy a kerti használathoz csak a narancssárga, a két végén rásütött csatlakozós kábeltipus az engedélyezett? Csak ezt szabad vonszolni, bármilyen bóvlin is nézzen ki.
Sok villamossági bolt elvből nem forgalmaz ilyet, mert Kínai vacaknak tartják.
Tényleg nem a minőség csúcsa, de egy fehér MT hosszabbítóval sokkal hamarabb áramütés érhet valakit, mint a Kínai vacakkal.
A fehér MT + a fűnyíró maga a kerti halál. Még áramvédő kapcsoló után sem szabad használni!

Jó munkát és sikeres szerelést!
DonKartacsVálasz erre
2013-03-04
16:08:58
Előzmény: sándor #39103#39104
Világos, így tényleg jobb a helyzet. A kerítéshez rögzítés csak alternatíva, mert egyszerűbb kivitelezni. A kerítés a mi tulajdonunk (az utcánk ezen oldalán a házak jobb oldalán lévő kerítés tartozik a telekhez). Kutya nem fér hozzá, a szomszéd oldalon pedig végig bokrok vannak ültetve.
Egyébként nem szeretném túlbonyolítani, egy darab 3 eres kábelt akarok csak kivinni, bevinni a melléképületbe és majd idővel onnan a szükséges 2-3 leágazást megoldani. Teljesítmény is minimális lenne: egy szivattyú (jelenleg 380W, de ha újat vennék azok sem érik el az 1kW-ot), egy fűnyíró (fűnyírás közben nem locsolok), illetve ha elkészül majd egyszer a tavam oda egy elenyésző teljesítményű szivattyú kerül.
Köszi a segítséget!
2013-03-04
15:25:43
Előzmény: DonKartacs #39096#39103
DonKartacs!

Ne szomorodj el rögtön.
Amit akarsz az megoldható, de arról, hogy a kerítéshez akarod rögzíteni nem írtál.

Elég pár hsz-t vissza olvasnod, ahol hasonló kérdések megoldását tárgyaltuk.

Amit a külön áramkörről és a kivezetésről írtam az áll.

A kerítésen is vezetheted, feltéve, ha ahhoz a szomszéd nem férhet hozzá.
Gondolok itt egy egyszerű drótkerítésre, amit egy kutya is széttéphet, a szomszéd ráakaszthatja a kaszáját, megrágja valamelyikőtök kutyája, stb.

A lépésálló gégecsővel az a gond, hogy nem UV és időjárás álló. Semmi értelme felrakni, mert pár év alatt lefoszlik a kábelről. A kábel sem bír ki több évet a fagyon és a napon.

Ezért ajánlatos a földkábel a maga előírásos szerelésével.
Az drága, de örök élet.

Ha úgy értetted, hogy a védőcsőben is le kell mélyíteni a kábelt 90 cm-re, akkor félre érthető voltam.
Az mehet akár egy ásónyom mélységben. Ha homokba fekteted és a cső fölé lefektetsz egy figyelmeztető szalagot (bármelyik villamosságiban fillérekért kapható), akkor elég ha a várható mechanikai behatás, pl. ásó mélysége alá fekteted a csövet. Csöve válogatja, 20-30-40 cm-en az árok alja, alá-fölé-köré 5-(10)cm homok és kész.

Azt is megtalálod leírva, hogy hogyan tegyél a csőbe a kábelen kívül eleve egy befűző drótot, kötelet, hogy ha később bővíteni akarsz, ne kelljen megint ásogatni.

De erre sem a lépésálló gégecső, sem a KPE cső nem alkalmas.
Mind a kettőt összenyomja a föld súlya, ha nincs benne belső nyomás.

A talajból való felállásokat is a védőcsővel kell megcsinálni, akkor nem nyírja el a felfagyott föld a kábelt. De a kábel mozgását biztosítanod kell, nem lehet feszesen a védőcsőben.

A kamera rendszerek gyengeáramú vezetéke a kutyát sem érdekel. Bár a 24V egy kutyának is sok.
Ha olyan buta a gazda, hogy látható, hozzáférhető helyen viszi a biztonsági kábeleit, az legyen az ő baja.

A kapunyitó pedig általában 230-ró üzemel, tehát nem csak a vezérlést kell kivinni hozzá.
Erről, illetve a rosszul megválasztott védőcsőben történt kapunyitó vezeték szakadásról is olvashatsz itt valahol, ha beütöd a keresőbe.

Ha egy csőben akarsz erős és gyengeáraot együtt vezetni, akkor nem alkalmazhatsz gyengeáramú jelkábelt. Az összes kábelnek erősáramúnak kell legyen.
De egy vastagabb helyett lefektethetsz két vékonyabb védőcsövet is. A szabályok hasonlóak.
Annyira azért ügyeljél, hogy a két cső között legyen még a föld alatt is legalább 10cm távolság a zavarok miatt.

Remélem, így már vidámabb a dolog.

Van két fő szabály.

A Te 230-odat nem viheted ki közterületre, sem olyan helyre, ahol tulajdonosokon kívül más is hozzáférhet.

Akárhová szereled, fekteted a vezetéket, a felszínen és a vezeték közelében is meg kell jelölni, hogy hol és mi megy a földben, a csőben. Egy skicc róla a mérőszekrényban elhelyezve kötelező.
A figyelmeztető feliratok, táblák készen is kaphatók, de elég, ha Te csinálod meg időt álló kivitelben.

DonKartacsVálasz erre
2013-03-04
13:25:33
Előzmény: sándor #39092#39096
Hát ez elszomorító. Lépésálló gégecsőben nem vihetem a kerítésre rögzítve?
Sok helyen láttam ilyet kamerarendszerhez, egyebekhez (bár az jelvezeték), ismerősnek is több, mint tíz éve így van a kapunyitó megoldva. 90cm mély árkot biztos, hogy nem fogok ásni 40méteren keresztül, inkább életem végégig húzgálom a hosszabbítót :).
2013-03-04
11:42:10
Előzmény: DonKartacs #39091#39092
DonKartacs!

A témában vissza olvasva minden kérdésedre találsz választ.

Konkrétan kiemelném, hogy ne csinálj a lakás egy áramköréről leágaztatott al-áramkört. Különösen ne olyat, ami kimegy a szabadba.

Más szerelési és anyag választási szabályok vonatkoznak a beltéri és a kültéri szerelésekre.
Még a lakáson belüli áramkörök között is lehetnek, kell, hogy legyenek különbségek!

Gondold meg, hogy attól hogy áramvédővel véded a kimenő áramkört, a leágaztatott lakásbeli áramköröd kismegszakítója még le fog kapcsolni.
Így a lakás leágaztatott áramköre is feszültség nélkül marad.

A kétségbeesett hibakereséshez (természetesen a kertben), vissza kell kapcsolni a kismegszakítót, miközben a hiba bekövetkeztekor üzemelő berendezések azonnal ismét működni kezdenek. Ráadásul ellenőrizetlenül, mert mindenki a kertben történtekkel foglalkozik.

Pár perc és éghet a ház, vagy csak oda az ebéd.
(A vasalók és a konyharuhák, hajszárítók egy hirtelen áramszünetkor általában rossz helyre kerülnek.)


A rajzod szerinti megoldás tiltott.
A faláttörés utáni függőleges (cső, kábel) szakasznak mélyen a fagyhatár alá kell nyúlnia.
Nem maradhat a járda lap alatt.
A földbe levezetett kábelt olyan védőcsőbe kell húzni, ami kellő távolságot tart a kábel és a fagy által emelgetett földréteg között.
Különben két tél, és elnyíródik a kábeled. Ez ellen a KPE cső sem védi meg, az is elszakad.

A KPE csövet előszeretettel használják, de a mechanikai védő szerepe megkérdőjelezhető. Elég egyetlen éles kő, vagy tégla darab és föld súlya átvágja kábelestől.

Tehát szabályos homokágyba, "védőtéglás" kábel fektetést kell alkalmazni. Akkor pedig felesleges a KPE cső.

Ha már ragaszkodsz a csőbe húzható olcsó kábelhez, akkor használj legalább szürke szennyvíz csövet. Ha mozoghat a talajod, akkor az erősebb narancs sárgát.
Esetleg vásárolj a szennyvízcső méretektől (direkt) eltérő méretű, pl. 100-as helyett 90-es, vastagfalú kábelvédő csövet.

Egyetlen kábel hibánál megtérül a tisztességes szerelés ára.

Tehát alakíts ki külön udvari, kerti áramkört.
Külön kismegszakító a lakás biztosító tábláján, megfelelő védettségű dugalj a külső falon.
Vagy ha kerítésbe épített mérőhelyed van, akkor onnan külön, a lakástól független áramkört, leágazást.
Méretezd rendesen felül.
Ha bárhol bármilyen probléma lép fel, valahol akkor is maradjon szabályosan szerelt villamosenergia vételezési helyed.

Megoldhatod szezonális szereléssel is.
A szabvány ismeri az ideiglenes szerelési módokat.
Például felállítol a kertben egy leszúrható tartóra szerelt áramvédős elosztót.
Olyan kis építési "sárga szekrényt".
Elrejted a csatlakozó vezetékét védett helyre, pl. a kerítés mellé.
Ősszel, ha már nincs rá szükséged felszeded, és így az állapotával is mindig tisztában leszel.
DonKartacsVálasz erre
2013-03-04
10:40:01
#39091
Sziasztok!

Áramot szeretnék kivinni a kertbe, mert meguntam, hogy a hosszabbítót húzgálom napjában többször a szivattyúhoz, amivel locsolok, illetve később egy kerti tó szivattyúja is erről üzemelne + kültéri konnektort is elhelyeznék.
Úgy gondoltam nem a villanyórától húznám ki a kábelt, mert messze van, sokat kéne ásni és falat vésni, aránytalanul sokat...
Az eddig ilyen célra használt konnektorra kötő dobozból egyszerűen leágaznék, tennék fel egy lakáselosztó dobozt kismegszakítóval és ÉV relével, aztán ez menne ki a kertbe, föld alatt KPE csőben. Ez így ok? A szerelést meg tudom oldani, csak kérdés, hogy ez mennyire szabályos?
Másik dolog: Ahogy bejön a kábel az épületbe KPE csővel felkanyarodok, faláttörés gégecsőben, stb. A KPE csövet azon a 30-40cm függőleges szakaszon, amíg a kábel eléri a faláttörést bevéshetem a vakolatba?2012-09-12
19:30:21
Előzmény: paga #33048#33083
paga!

Ha igaz, itt találhatsz fűbe, kavicsba sűlyeszthető kerti világító lámpatesteket:
A tartalék kábel lehet egy jelenleg még nem használt kábel is, de én nem erre gondoltam.
Ha kábelt fektetünk, akkor a kerítésnél, a falnál ahol feljön a földből, nem direktben egy kanyarral hozzuk fel.
Mielőtt a feljövő ívet meghajlítjuk, a kábelből egy "karikát" vízszintesen letekerünk a földbe. Ez a tartalék.
Általában a feljövetelnél sérül a kábel, és hogy ne kelljen toldani a föld alatt, erre a célra szolgál a tartalék karika. Kábele válogatja, de úgy 1-2m-t ajánlatos tartalékolni.

Ui.23,29-kor
A pénztárcád egy valóságos határ. De gondolj arra, hogy aki ma "megfizethető áron?" kialakított egy energiatakarékos fénycsöves sok lámpás világítást, az az EU ilyen sebességű romboló munkája miatt lehet, hogy öt év múlva cserélheti ki az egészet higanymentes lámpákra, mert a higanyosokat is betiltják.
Ki kell cserélni mielőtt még megtérülhetett volna az árkülönbség.

Melyik kerül többe?
Előre gondolkodni, spórolni, részletekben megvalósítani, vagy mint gazdagéknál pár évenként lecseréltetni az egészet.

2012-09-12
13:10:32
Előzmény: sándor #33045#33048
Sándor!
Amit a lámpákról, de nevezzük inkább fénytechnikának írsz, az ugyan nagyon tetszetős nekem, de biztos, hogy nem az én pénztárcámhoz van méretezve.
Az ötleteléseid mindenképpen bátorítanak, mert ez a bokorba ágyazott megoldás régebben is foglalkoztatott, csak fel sem merült bennem, hogy esetleg biztonságosan kivitelezhető is.
Örülök, hogy szóba került.

Most is és az előző hozzászólásodban is írtál valamit, ami nem volt világos számomra.
Előbb elfelejtettem, de most rákérdezek.

"A tartalék kábel..."
Én laikusként úgy gondolnám, hogy fogom a vezetéket, ami szükséges a rendszerhez, aztán belehúzom még előzetesen valamilyen védőcsőbe, aztán leteszem a homokba, földbe... majd megy rá vissza a töltés és jöhetnek a végeken a bekötések.

De mi ez a tartalék kábel?
Dupla vezetékezést kell behúzni a védőcsőbe?

2012-09-12
12:52:04
Előzmény: paga #33021#33045
paga!

Az ötletek szintjén, helyismeret hiányában tettem a javaslatokat. De a javaslatokban egy villanyszerelő élet tapasztalata van.

OFF, de képzelj el egy műemlék épületet fugázott, színes keramit téglás díszfalazattal. Mindenütt boltív támaszt boltívet, mint egy bazilikában.
Ide kellett megoldani a 80-as évek elején egy olyan díszvilágítást, ami még ma is működik. Falat vésni, fúrni nem lehetett egyik oldalról sem. Kábelcsatorna szóba sem jöhetett.
Megoldottuk, de kellett hozzá némi fantázia, hogy elmerjük vállalni.

Visszatérve a fűbe elhelyezett lámpákra. Ilyet nem csináltam, csak láttam.
Maga a lámpatest nem nagyobb, mint a gyalog átkelőknél, a záróvonalaknál lefúrt kis döccenő elemek, az oldalukba ragasztott fényvisszaverő csíkkal.
A lámpákban LED van a csík helyén. Alul a csatlakozás egy földbe, betonba süllyeszthető dobozban van.
Hasonló vezeti, segíti a repülőket is a pálya közepén.
Ez is és az optikai kábeles megoldás is ha jól emlékszem Philips.

Az optikai lényege, hogy van egy hűtéses doboz benne egy ~2KW-os xenon lámpával.
Tükör az egyik oldalon, a másik oldalba be lehet dugni kb. 200 optikai vezetéket.
A vezetékek másik végére egész sor lencse és fényterelő választható.
Ilyenekkel oldják meg pl. a gyúlékony, nádfedeles házak (dísz)világítását.
Vagy ilyennel imitálják a csillagos égboltos hátteret szinházakban, stúdiókban.

Amikor én foglalkoztam vele, akkor kettő darab volt az országban. Az egyik egy diszkó tulajdonosáé volt, a másik a filmgyáré vagy az MTV-jé.
Az akkori ára a teljes felszerelésnek nagyjából 200.000,- Forint volt.

Sem az optikai, sem a LED-es világítás nem található meg az általános, a boltoknak, képviselőknek kiadott katalógusokban. Közvetlenül a gyártóktól kell érdeklődni. Vagy például reptér karbantartóknál.

A ciprusaidban, a lombozatban lehetne rejtetten kábelezni. Az azokból előbújó fény fantasztikus lehet télen és nyáron is. Remélem olyan helyen laksz, ahol nem száradnak ki, mint felénk!
Ha védőcsőbe húzod a kábelt, akkor is kell a rögzítéséről gondoskodni. De a ciprus sorokat amúgy is drótokkal szokták "rendszabályozni".
Kis figyelmeztető tábla, hogy a metszéshez áramtalanítani kell, és már meg is felel a szabványnak.

Ha bajod akad a talajjal, akkor csak a szükséges részeken kell a kábelt a földbe tenni.
Ha jól takar a ciprusod, akkor a ciprus sor hátoldalán, de még benne a lombozatban, kis földbe vert fémlábakra lehet fogatni a védőcsövet. Akár az időt álló műanyagot is.
Ezekben a csövekben ki tudsz mindent vezetni az ajtókig, az utolsó ciprusig. Onnan a földben tovább.

Szóval lehet még ötletelni.
Arról, hogy mit enged meg a szabvány, egy ismerős villanyszerelő, vagy inkább felülvizsgáló adhat felvilágosítást.
A szabvány szigorú, de minden tiltásnak van áthidaló megoldása is. Csak azt nem szeretik megkeresni.
Acélcsőben, védve a mechanikai sérüléstől, akár ásónyomnyi mélységben is fektethetsz kábelt. A tartalék kábel fölé, a homok fölé mehet egy fektetett kábelvédő téglasor, azt a fű sem veszi észre.
Tettünk már le acéllemezt is védelemnek, de elszíneződött a fű felette.

Ha találok valami elérhetőt, akkor felteszem. Ötletnek biztosan jó lesz, még ha az eredeti közvetlenül nem alkalmazható, nem megfizethető.


2012-09-12
09:35:55
Előzmény: sándor #33010#33021
Sándor!
Köszönöm, szinte egy kész tanulmányt írtál nekem.
Akkor sorba mennék:
- A lehető legkevesebbet szeretném rákölteni, és azt szeretném, ha még a gyerekeim (remélem itthon maradnak) életében is biztonságosan működne.
Ezért is csinálok mindent magam. Nem csak a földtúrást és kábelezést, de még az állólámpákat/kandelábereket is.
Nagyon dizájnos, tetszetős, amit a térvilágítással (járdába épített világítással) kapcsolatban írtál, de ezek a lámpatestek -az én internetes keresgélési emlékeim alapján- áraikat tekintve nem az én pénztárcámhoz vannak méretezve.
De ez nyilván sejlik abból is, hogy a 6-8eFt-os barkácsáruházi akciós állólámpák helyett saját ötlet megvalósításán gondolkodom.

A gyalogos járdánk már adott. Két éve, saját kivitelezésben készült beton.
Mellette a leylandi ciprus sor is adott. ~2m magasak, még nem voltak megmetszve, de a sövény jelleg már látszik.
A ciprussor és a járda a szomszédos telekhatár mellett fut végig.
Gyakorlatilag a telekhatártól 90 cm-re van a ciprussor töve és ettől újabb 90cm-re kezdődik a járda.
Ebben a 90 cm-ben gondoltam elhelyezni a lámpákat.
A telekhatár és a járda közötti 180cm-es sáv (ciprusok alja) miután minden vezetéket (elektromos, öntöző rendszer) letelepítettem, kap majd egy felásást és egy geotextil takarást, majd rá kisebb (kulé)kavics borítást.
A lámpák akkor sem lesznek magasabbak ~1m-nél, ha valamilyen kandeláber jellegű megjelenést választok nekik.
DE azért egy kicsit most elgondolkodtattál ezzel a sövénysorba (is) telepíthető lapos ledes lámpa ötleteddel. Esetleg képet, linket tudnál mutatni róluk, hogy lássam miről is beszélünk.

Szintén kíváncsivá tettél a fűbe benyeshető optikai kábeles, lencsés járdavilágításos megoldással. De én sajnos nem vagyok naprakész ezekben az infókban, sem a kinézetük, sem a technikai paramétereik, sem a fogyasztási adataik tekintetében. Azaz nagyon örülnék, ha erről is tudnál ajánlani egy linket ahol meg lehet nézni mi fán teremnek ezek a csodák. :)

Fontos, amit eddig nem mondtam, hogy a kerti kapu és a gyalogos bejárat nem egymás mellett vannak. Gyakorlatilag ha a telek közepéről a gyalogos járdán állva a gyalogos bejárat irányába nézek, akkor a leendő kerítéskapu pontosan a hátam mögött van, a telek másik végében.
Csak két oldalsó telekszomszédunk van.
Elöl és hátul mindenhol közterületre, közútra csatlakozunk.

Nagy és jó kérdés, hogy milyen mély árkot tudok és akarok ásni a kábelezésnek.
Ha választhatnék, és lenne anyagilag is felvállalható, de ugyanakkor biztonságos megoldás, akkor akár szívesen meg is úsznám az ásást.
Már a ciprusok telepítésénél is tapasztaltam, hogy igaz a történet, amit a szüleim meséltek... miszerint hajdanán egy cserép/tégla gyárat üzemeltetett itt egy uraság.
Volt olyan, hogy egy-egy ciprus telepítése érdekében ~0,5m3 "földet" kellett kiásnom, mert csak egymásra helyezett törött cserepeket találtam.
Szóval sanszos, hogy a kábelárok ásása közben is belefuthatok egy-egy kellemetlenebb területbe.

2012-09-11
23:15:24
#33010
paga!

Kérdés, mennyit szánsz rá, és mennyi időre tervezed.
Milyen mély árkot tudsz, akarsz mélyíteni, hogy a járda is megmaradjon, meg a sövény is.

Igazság szerint védőcsőbe kellene húni mindent. A 60 méter kicsit necces, csak profi felszereléssel és védőcső fektetéssel valósítható meg.

Én ebben az esetben egy olcsóbb, egyszerűbb megoldást javasolnék, mert ez ugyan fontos, de mellékes része a házi villamosenergia rendszernek.

Amit leírtak a világítás és a gyengeáramú vezetékezés szétválasztásáról az fontos. A kivitelezés nagyjából 30cm széles árok egyik oldalán a gyengeáram, a másikon a világítás, a világítás vezérlése, a kapunyitó független áramköre.
Az árok ~60cm mély.

A gyengeáram speciális vezetékéhez nem tudok hozzászólni, ez berendezés függő.
Az erősáramú részekhez én is inkább az MT és nem az MCU kábelszerű vezetéket ajánlanám.

A kapunyitóhoz a nagy távolság miatt legalább 2,5mm2-es, de ha belefér az elképzelésbe, akkor 4mm2-es vezetéket. Gondolva a későbbi ötletekre is.

A lámpáknál szabadabbra engedném a fantáziámat.
A lámpatest kiválasztásnál nem spórolnék. Nem szokásom, de ide csak LED-et ajánlanék. Nem álló lámpatestet, hanem közvetlenül a lapos lámpatest oldalába szerelt lencsés LED-ekkel szerelt lapos lámpát.
Ez egy egyszerűen a talajba sűlyesztett lámpatest, alsó víztömör kábel bekötésekkel.
Világítson előre, jobbra és balra. A tápegység legyen benne a lámpatestben.
Világítson közvetlenül a beton felett néhány centiméterrel, illetve a fű között, felett.

Hogy miért ilyet?
A térvilágításban sokan elfeledkeznek arról, hogy nyáron füvet kell nyírni, télen meg a havat takarítani a lámpatestek mellett is. A lomb gereblyéről nem is szólva.
Ha elmegy felette a fűnyíró, akkor nem fogja a festéket leverni az aljáról a damilos szegélynyíró.
A hó alatt is szépen világít, a fű közül meg egyenesen gyönyörűen. A hó télen segít még jobban elteríteni a fényt.
Nyáron az alulról megvilágított sövény sokkal szebb, mintha magasabbról kapná a megvilágítást.
Egy ilyen rendszernek a teljesítmény igénye a minimális lenne.

A 60 méteren a 3 méteres osztás talán kicsit sok. Kérdés, mennyire botlás veszélyes a járdád? Vagy elég e, ha csak bevezet a házba a fénysor?
2-3 Wattos, szembenéző LED-ekkel a 3m-es osztásköz megoldható.

A kábeleket, ha nem sajnálod homokágyba fektetni, akkor elegendő gégecsőbe húzni. Cserélni, utánhúzni akkor sem lehetne, ha KPE csőbe húznád.
Az igazi védőcső meg luxus erre a célra. Különösen utólagos építésnél.
A postások vastagfalú 90-es szürke védőcsövét, vagy a narancssárga szennyvíz csövet kellene használni rengeteg drága idommal.
Sajnos még a KPE csövet is összenyomja idővel a rátömörülő talaj, ha nincs a csőben belső nyomás.
A homok szerepe, hogy megvédje a kábelt, a védőcsövet a földben mindig megtalálható tégladaraboktól, kövektől. Ezek évek alatt akár át is vágják a kábelt.

Ahol a kábel és a védőcsöve feljön a talajszintre ott a fagyhatár alá lenyúló védőcsőben kell felhozni. Egyszerű szürke szennyvízcső megfelel.

Minden lámpa és erősáramú vég alá (a fal és a kapu mellé is egy kevés kábelt kell feltekerni tartaléknak. Általában a végek felvezetése sérül meg először. Ha ott van alatta a tartalék kábel, akkor csak azt kell kiásni, felhúzni a tartalékot és újrakötni a végét.

A lámpasort én a közepén táplálnám meg és onnan vezetném jobbra és balra. Ha csak az egyik végén kap táplálást, akkor a sok felfűző kötés ellenállása összeadódik.
Ha az elején kiesik egy kötés, akkor az egész lámpasor sötét marad.
Ha lehet, akkor minden második lámpa legyen egy kábelen. Szintén a biztonság miatt.

A mozgás érzékelőt csak magában nem célszerű használni. Nem csak macskák vannak, hanem repülő falevelek is.

Kombinálni kell az ajtókat a járda két végén alkonykapcsolós mozgásérzékelőkkel.
Mert 60 métert egyetlen mozásérzékelő nem fog át, még akkor sem, ha nincs iránytörés a járdában. Még 30-at sem, tehát valahol félúton még be kell iktatnod pluszban legalább még egy egy jobbra és balra néző mozgásérzékelőt.

Talán a legcélszerűbb egy lépcsőházi relé lenne, de akkor nem lenne lehetőség az útközbeni újra bekapcsolásra. Hacsak valami mozgásérzékelők nem helyettesítenék a lépcsőházi nyomógombokat.

Ezzel a megvilágítással a sövény mögött egy elviselhetetlen sötét árnyék alakulna ki.

Ha a sövénynél magasabb lámpatestek lennének, akkor a sövény közelebb lenne a fényforráshoz, mint a járda. Tehát a sövényt emelné ki a világítás és nem a járdát. Én ilyen megoldást nem javasolnék.

Jó megvilágítást eredményezne, ha a lámpatesteket be lehetne építeni a sövénybe.
Szép is lenne, fűnyírás, hólapátolás szempontjából probléma mentes. Csak a sövényt kellene szorgalmasan nyesegetni.

Szóval lenne megoldás többféle.

A járdavilágítással nem lehet felismerni, hogy ki közeledik, tehát pluszban kellene még a járda két végére egy egy közepesen erős derítő reflektor. olyan ami nem vakít, de kirajzolja az érkező személy sziluetjét.

Ha véletlenre kapcsol be a világítás (áramszünet), akkor ne kelljen kimenni és zseblámpával megnyugodni a helyzetről. Elég lenne a két reflektort kézi üzemben felkapcsolni.
Ez a derítővilágítás nem kell, hogy feltétlenül autómatikusan kapcsolódjon. Csak ha indokoltnak látjátok.

Ha nem kellene más erősáramot is kivezetned a kapuhoz, akkor azt javasolnám, hogy a fű alá benyesett optikai kábellel és lencsékkel csináld meg a járdavilágítást.
Megvilágító doboz valahol a járda végén a házban, a fényt szóró lencsék akár a sövényben, akár a fűben elhelyezve. Vagy a beton szélébe beflexelni a lencséket.
Taposható, időjárásnak ellenálló, könnyen javítható és extravagáns világítás lenne.
Talán még árban (a munkát is beleszámítva) sem lenne drágább, mint kábelezgetni. Sajnos a teljesítmény igénye az magas lenne.
2012-09-11
14:49:36
#32977
Urak!
Köszönöm a segítő javaslataitokat!
Így már bátra(bba)n bele merek vágni a munkálatokba.
2012-09-11
13:01:47
Előzmény: paga #32962#32966
en be nem betonoznam, (ki tudja, mit hoz a jovo, lehet 5 ev mulva le akarod majd terkovezni, vagy bejon a szippantos auto, amikor nem vagy otthon es megnyomja a betont, akkor nehezebben tudod szetverni a betont kesobb) de alatta 60 centi melyen boven elfer.

a gyenge es erosaramot ne vezesd egy csoben semmikepp.
valoszinuleg mar rontani is fogja ekkora szakaszon, ezert mindenkeppen arnyekolt kabelt hasznalj a jelatvitelre.

sima 3 eres sodrott dupla szigeteleso MT kabelt huztam be.

a mozgaserzekelot is be lehet allitani, hogy csak bizonyos szint felett erzekeljen, de ertem a problemat
a 3 meterenkent lerakott 25Wos egok mellett siman be lehet kozlekedni, annyi fenyt adnak ilyen kozelsegben.

2012-09-11
11:33:13
Előzmény: paga #32962#32965
Paga,
az erősáramú és gyengeáramú kábelt külön csőben vinném, általában külön is szerelik. Ilyen távon már komoly zavarást okozhat a mágneses tere az erősáramú kábelnek. Talán a gyengeáramút sem ártana árnyékolt kábelen vinned.
A világításról: tök sötétben egy 25W-os izzónak (vagy vele egyenértékű fényforrásnak) is komoly fénye van, a biztonságos közlekedéshez már elég, olvasni úgysem ott fogtok.
2012-09-11
11:25:42
Előzmény: paga #32962#32964
A nyomvonalba lerakott KPE cső tökéletes megoldás pláne ha még beton is lesz felette, kamera meg egyéb kábel esetén ésszerű használni árnyékoltat esetleg egy külön vékony gégecsövet behúzni csőbe vagy mellé. kettő-húsznak megfelel ilyen módon az MT vagy MBCu kábel is.
2012-09-11
10:54:02
Előzmény: zsezse #32960#32962
Zsezse!
Köszönöm a gyors választ.
A kapuhoz menő vezetéket gyakorlatilag egy betonozott behajtó út és egy tőle ~90-100 cm tőtávolságra lévő leylandi ciprus sövénysor között kell majd elvigyem.
A sövénysor már 2-3 éves telepítésű.
A beton felhajtó út még nem készült el, csak a két sáv nyomvonala van kiásva.
Ara is gondoltam -lustaságból, hogy ne kelljen újat ásnom-, hogy az egyik nyomvonal alatt vezetném ezt a kábelezést a kapuhoz. A betonban, vagy a beton alatt. Jó ötlet ez?

Most egyben levinnék minden kábelt, amire a későbbiekben szükség lehet.
Tehetem egy KPE csőbe az elektromos vezeték mellett a gyengeáramú kábelezést is?
Nem feltétlenül a szabvány érdekel. Az sokkal inkább, hogy pl. a kamerás vagy a riasztós kábeleknél a jeltovábbítás minőségét ronthatja-e, ha közvetlenül egy elektromos tápkábel mellett van vezetve hosszabb távon?

Kerti lámpák:
- Milyen típusú kábelre gondoltál? MT, MBCU, MKH Te milyet fektettél le?
- A lámpák nálunk sem az olvasáshoz kellenek. :) És igazából hangulatvilágításnak sem, bár biztosan szépen mutatnak majd, ha elkészülök velük.
Nálunk sokkal prózaibb a helyzet. Egy olyan egyházsoros utcában lakunk a településünk szélén, ahol a másik oldalon szántóföld van, illetve műveletlen gazos kültéri (önkormányzati tulajdonú) területek. Igen gyatra a házsor előtt fektetett (~50 éves) betonozott járda is, de az igazán aggasztó az az, hogy a közvilágítás -ha éppen működik- abból áll, hogy minden 2. vagy 3. ház előtt van egy kandeláber. Előttünk nincs.
A gyerekek az iskolából hazafelé -ősszel és télen- gyakorlatilag csak elemlámpákkal tudnak közlekedni, mert koromsötét van az utcában.
A kiskapu és a ház bejárata is távol van egymástól udvaron belül, ezért is kell megoldanom mihamarabb ezt a lámpasor kérdést.
Szóval nálunk az is lényeges, hogy lássuk hova lépünk, mert az utcáról semmi fény nem lopódzik be az udvarba.

Ez a lámasor is egy betonozott járda (már kész) és egy tőle ~90cm tőtávolságra lévő leylandi sövénysor (ez is meg van) között kerül kialakításra.
Úgy tervezem, ha a kiskapu nyílik, akkor egy alkonykapcsolón keresztül vezérelem majd valahogyan a lámpasor felkapcsolódását, ami majd automatikusan lekapcsolódik.
ha pedig a házból kifelé menet is szükség lenne fényre, akkor valahogy direktben gondolnám felkapcsolhatóvá tenni.
(A mozgásérzékelős vezérlés nálunk a sok be-be tévelygő macska, menyét, esetleg kutya miatt nem igazán lenne gazdaságos megoldás.)

Azaz a gégében az elektromos tápkábel mellett gyengeáramú vezetéket is kel majd vinnem. Gondolom itt nem gond, hogy két kábel lesz egy védőcsőben vezetve. (?)

A "hangulatvilágításnak tökéletes..." megjegyzésed mennyire takar korrekt megoldást a gyalogos közlekedés látási viszonyaira?
2012-09-11
10:16:38
Előzmény: paga #32953#32960
paga

sajat tapasztalataim:
lampakhoz 3x1.0, kapuhoz 3x1.5 (igaz, nem 60 m tavolsagban)

ha nagyobb teljesitmenyt akarsz atvinni, akkr celszeru vedocso nelkul lerakni, hogy a talaj huto hatasa jobban ervenyesuljon, de ez a te esetedben nem all fenn.
sima KPE cso teljesen megfelelo lehet a kapuhoz, annak sima a belseje, konnyen behuzhato a kabel es olcso is.
kesobb, ha valamiert boviteni akarsz (pl videokamerat akarsz kivinni, riasztot vagy magneses zarat) akkor nem kell felasnod ujra az egesz kertet.
en minimum 60-80 centire raknam le, ha meg nincs kiasva az arok, hogy kesobb biztosan ne legyen utba kerti novenyzetnek, stb.
gondold vegig, hogy a kovetkezo 5-10 evben mit szeretnel meg oda kivinni esetlegesen, es annak is huzz be egy vedocsovet, ha nem akarsz kesobb kertet asni meg egyszer:)


a lampakhoz inkabb lepesallo gegecsovet tegyel, legolcsobb, hajlekony es teljesen megfelel a celnak szerintem - nem tudom, a symalin cso milyen arban van, az lenne az igazi. a kerti lampak vizszintes szakaszai nalam 50cm melyen futnak.

a lampak 3 meterenkent vannak, 25W-osak illetve 11W-os energiatakarekos izzok vannak benne. hangulatvilagitasnak tokeletes, de olvasni nem ez mellett kell:)


2012-09-11
10:11:54
Előzmény: paga #32953#32959
Erre a kérdésre térjünk vissza este!
Addigra már lesz néhány javaslat.
2012-09-11
09:15:01
#32953
Tiszteletem az Uraknak!

Végigolvasva az előző hozzászólásokat, már sokkal tisztábban látom a lehetőségeimet, de azért rákérdezek.
Kültérben, földben vezetett kábelekkel kell/szeretném megoldani az alábbi feladataimat:

1., Kültéri állólámpák/kandeláberek (6-10 db, terv szerint max. 60W-os izzókkal), járda mellett, sorba kötve ~30fm hosszon keresztül.
Az állólámpákat egymástól 3m távolságban tervezem felállítani. Nem csináltam még fénypróbát, hogy kellenek-e a 60W-os izzók, vagy esetleg elegek lennének kisebbek is, de 60W-nál többet nem gondolnék(szeretnék) indokoltnak.

2., Egy kerti kapu automatizálásához szükséges csatlakozási pontot szeretnék kialakítani, amihez ~60fm távolságban kell szintén a földben vezetnem az áramot.
(Még se a kapu, se az automatika nincs meg, de a kerti tereprendezés előtt célszerűnek látom ezt előzetesen megoldani.)

Érdekelne, hogy a fenti feladatokhoz milyen kábelt, milyen méretben javasolnátok, milyen fektetéssel; mekkora mélységben letéve.
Földkábelt közvetlenül a földbe, vagy egyéb vezetéket valamilyen védőcsőben?
Védőcsőként több helyen láttam hogy a hagyományos (vizes) fekete KPE csőbe húzták be előzetesen a kábeleket, s azt tették le a földbe.
Minden megoldás érdekel, de szeretném a biztonság, megbízhatóság és az ár tekintetében a lehető legkedvezőbb lehetőséget megtalálni.
A segítségeteket előre is köszönöm.
2012-04-17
10:19:13
Előzmény: sándor #27734#28551
Igen ez igaz.
Az arra nem alkalmas kábeleket mi sem toljuk, hisz lehetetlen, azokat húzni kell, előre befújt, vagy befűzött behúzó szalaggal. A 32-es vagy 40-es LPE csőnél nincs jobb, amit a földbe lehet tenni, mert sima a belseje, és relatíve jól hajlik.
Ez volt a lényeg. Bár közvetlenül földbe csak az LPE 40-es tehető, a 32-est csak béléscsőnek szabad használni.
2012-03-27
12:41:09
Előzmény: ifarkas #27716#27734
ifarkas!

A Matávos technológián nehéz eligazodni. Más a kábel szerkezete, védeni kell a két kábelt az egymáson súrlódástól.
A házunk előtt a gyalogjáró alatt megy párhuzamosan vagy hat db. 110-es cső. Hol egymás mellett, hol csoportba fogva. Csodálom, hogy el tudnak rajta igazodni.
A befűzés nekik könnyű, mert kb. 40-50m-ként van egy egy nagyméretű szerelő aknájuk.

Az MT kábel jellegzetessége, hogy csak korlátozottan tolható. Én nem is szeretem megpróbálni ilyen hosszon, mert ha egyszer "bekígyózott", utána van, hogy kihúzni is nehéz.
Eleve stabil befűző, a kábel kenőszappanozva és elsőre sikerülni kell.

Nehezen bevonszolt kábelt már kellett kiásni, mert annyi elemi szál tört el, hogy terheléskor eldurrant egy ér.
2012-03-27
12:28:39
Előzmény: payagyerek #27718#27733
payagyerek!

Jogos az észrevétel. Ugyan azon keresztmetszetből vannak különböző terhelhetőségű kábelek. Amíg működött a kábelgyár Szegeden is teljes szortimenttel, addig lehetett válogatni. Gyártottak Német rendelésre erősáramú vezetékeket, Kiskunhalason pedig gyengeáramúakat.

Most a legolcsóbbat próbáltam ajánlani.
Újabban a Németeknél ismét bevezették az árképzésbe a "réz-pót-árat", amióta kezd a réz hiánycikké válni. A minőség, hajlékonyság, blankolhatóság, érvég préselhetősége jobb, mint az MT-é.
Én fővezetéknek inkább egy tömör földkábelt vinnék fel a lakásba, az lenne a legolcsóbb. Két lakás, 2x~20m, azzal már szóba állnak a kereskedők.
De itt eleve a védőcsöves szerelés volt a kiindulási feltétel.
payagyerekVálasz erre
2012-03-27
08:13:43
Előzmény: sándor #27699#27718
Én csak annyival egészíteném ki, hogy az esetben vihető 10-essel a 16-os helyett, ha a 10-esből a drága német kábelt használja. Ez ugye megegyező paraméterekkel bír, mint a vastagabb magyar réz.
Nyilván jobb tisztaságú rézből van húzva.
Persze a 10-es német kábel ára megegyezik a 16-os magyaréval.
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Földkábellapozz: 1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva