Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Kontárok, lehúzás
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2020-05-31
14:45:12
#54519
Egy kis lakás régi ablakainak újakra cserélésével bíztam egy ózdi vállalkozót az ő testvérének ajánlása alapján. Adalék, hogy evvel a testvérrel fizetési problémám keletkezett.

Februárban előleget fizettem és vártam az előszezon miatt gyorsnak ígért munka teljesítésért... hiába... előbb félreértésre, majd az üvegesre, később a vészhelyzetre hivatkozott a vállalkozó, aztán szimplán elérhetetlenné vált, felszívódott és meghiúsult a teljesítés.
Egy hét próbálkozás után elkezdtem nyomozni. Kiderült, hogy a "vállalkozó" volt élettársa számlájára kérte az előleget, és a telefonszáma ennek a volt élettárs előfizetésének volt a társkártyája... A "vállalkozónak" küldtem egy levelet, hogy jelentkezzen, különbem csalásárt feljelentem. Nem válaszolt. A volt élettárssal viszont sikerült beszélnem, aki felvilágosított, hogy a gyerekei apja csalásból él. Mivel az előleg ő számlájára futott be, és nem szeretne társtettesként gyanúsítottá válni visszautalta az előleget :)

Néhány hét idegeskedés után számomra nem zárult anyagi veszteséggel az ügy, de sikerült elveszítenem a maradék bizalmamat is a zemberekben.

2013-10-01
15:46:18
Előzmény: plaszlo #42588#42590
plaszlo,

Nemá! Egy a kiváló anyagokat és csúcstechnológiát képviselő profi csapatról beszélsz!
(Apropó: Mit jelent egy mezei reluxában megjelenő csúcstechnológia? Csak nem a NASA is ilyen nano-technológiás reluxákat szerel az űrsiklókba?)2013-10-01
15:31:12
Előzmény: robert #42587#42588
Éljen a versenyhelyzet!
Bizonyára magyarázza a viselkedésüket, hogy a céginfó szerint végelszámolás alatt vannak.
2013-10-01
15:17:25
#42587
Két ablakra reluxát szerelek. Nem nagy, valamivel több, mint 1m2-es ablakokról van szó.
A neten kerestem vállalkozót a közelben, és a szerelést is bevállaltam volna.

Egy "neves" bemutatóteremmel rendelkező céghez mentem el, amely valamivel az átlag-ár felett gyárt, ám útba esik, gondoltam, miért ne ők? Ám az árajánlattatot -mivel 20 ezer alatti a megrendelés- megfejelték 5.000-Ft "adminisztrációs díjjal". Nem arról van szó, hogy ki kellett volna jönniük egy kis tétel miatt, mert nekem kellett volna bemennem a megrendelést és az előleget intézni, utána kifizetni, majd az áruért átbumlizni egy MÁSHOL működő raktárba.
Ez már sok volt, ezért a reluxát a Józsa Művek helyett inkább 60%-al olcsóbban (SZÁMLÁVAL!) rendeltem meg mástól.


2013-07-28
08:02:24
Előzmény: nadtom #41521#41522
nadtom,

Az én estemben jobb lett volna, ha a doboz üres :)

2013-07-27
21:53:26
Előzmény: robert #41519#41521
Róbert,
Nem is értem mi a problémád? lehet a fényviszonyok vagy a világítás nem volt megfelelő ezért láttad a gyömbér színt garnéla-rózsaszínnek, de legalább volt benne valamilyen festék! :-)

Másfél éve mikor csináltam a konyhaszekrényt vásároltunk egy beépíthető sütős-mikrót. Az átvételnél a boltosnak feltűnt, hogy a gyári, originál csomagolású doboz túl könnyű. Nosza kibontottuk és a mikó helyett 4 gumibak volt a profin becsomagolt dobozban. Belegondolni is rossz mi lett volna ha otthon csomagoljuk ki, ki hitt volna nekünk???
2013-07-27
21:11:59
#41519
Zsákbamacska az AkzoNobel-től

Festés előtt állsz? A fal-festék kiválasztásánál légy nagyon óvatos! A DULUX előkevert színek dobozában nem biztos, hogy azt a színt találod, amit kiválasztottál. Én legalábbis így jártam:

Nejemmel a bolti festett mintakollekcióból (napfényen és mesterséges világítás mellett is megvizsgáltunk) egy drapp színt, a "Gyömbér cseppeket" választottuk. A festéket hazavittük 2013-06-28, és átadtuk a mesternek. Délután a szoba átvételekor azonban kiderült, hogy a dobozban egy garnéla-rózsaszín festék lapult, ami még vadítóbb lett száradás után.
Hétvégéről lévén szó, na-meg a lakás használhatóvá tétele érdekében, az előző festéskor maradt kellemes színnel a száradás után átfestettük a falakat.
Hétfőn visszavittük a maradék festéket a boltba, ahol konstatálták, hogy "nagy b@zmeg" történt. A boltos felhívta a gyártót, én pedig levelet írtam nekik. Az Akzo válaszolt, de több, mint 3 hétig nem történt semmi. Állítólag szabadságra ment a területi képviselő, akire az adott régió reklamációs ügyei tartoznak.

Az ismételt reklamációra (2013-07-22) jött egy automatikus levél, ami szintén szabadságolásra hivatkozott. Aztán mégis elvitték a festéket a boltból, ahova visszavittük a maradékot, avval, hogy kiküldik a lengyel gyárba (Tiszaújvárosból áttelepítették a gyárat Lengyelországba), állapítsák meg, hogy történt-e hiba. Ehhez különleges műszerek kellenek? Nincs szeme magyar képviseleten dolgozóknak?
Még az is lehet, hogy a gyár szerint semmi baj nincs a színnel. Akkor mi van?

Egyre több hibás színt tartalmazó DULUX doboz gyűlik a festékboltban, ahova járok. Van akinek a hibás szín jobban tetszik, mint amit eredetileg választott. Ő nyert, én vesztettem :(

Szóval, lassan ismét úgy telik el egy hónap, hogy nem történt semmi, de az is lehet hogy valahol Lengyelországban molekuláról molekulára kielemzik a doboz tartalmát, az pedig eltart egy ideig.

Már kezd elfogyni a türelmem, ezért ma ismét írtam a cégnek (2013-08-16). A válasz két percen belül megérkezett:
"Kedves Levélíró! Augusztus 16--30-ig szabadságomat töltöm. Legközelebb szeptember 2-án leszek elérhető."

Lehet, hogy túl jól sikerült a racionalizálás az AkzoNobel-nél?


Fejlemény (2013-08-16):
Kegyet gyakorolt a cég, visszakapom a festék árát.

Utolsó próbálkozásként egy sales-es kiselőadás keretében még megpróbált meggyőzni arról, hogy "nincs két egyforma szín" (a fekete tulajdonképpen fehér) és "csak árnyalatnyi különbségről van szó, ami a megvilágítás függvénye", egyébként pedig legyek belátó, "mert így, nyáron lassabban mennek a dolgok", vagyis a két hónap semmittevés bőven belefér az ügyintézésbe (nem intézésbe), "különben is van a festékboltban színkeverő, miért nem kevertettem ki a színt" ...

Sajnos más hasonló, a hazai forgalmazó elképesztő bornírtságával, a külföldi gyártókra hárított hibával is szembesülnöm kellett, amikor a nem éppen olcsó RAVAK kádhoz egy már nem használatos, ráadásul hótt rozsdás szerelvényt kaptam. Az végül cserére került, miután minden érintettet -beleértve a cseh gyártót- kitartóan vegzáltam.

Ezúton üzenem Payának, hogy nem csak a bankokkal van baj :)

2012-11-06
17:28:14
Előzmény: takyka #35146#35162
Takyka,

Ez így működik nálam itt Debrecenben :-) Igaz nem egyszerű megtalálni a megfelelő mestereket de pl. a terasz építésekor a kőműves is és az ács is előre adott ajánlatot (anyag+munkadíj).
Utólag az ács próbálkozott az "ez egy kicsit többe fog kerülni" című témával amire megkérdeztem: ez az első munkája?, nem tudta mi meddig tart?, mennyi munkát igényel ez a feladat? majd az orra elé toltam az ajánlatát... és sakk matt lett a vége (persze neki :-)).

Ha a műszaki tartalom menet közben változik az nyilván más kérdés.

2012-11-06
10:49:58
Előzmény: sándor #35150#35154
Ez így korrekt ahogy írod.
Sajna csak a mesterek<10%-a ilyen.

T.
2012-11-06
08:09:47
Előzmény: sándor #35149#35152
ha hiszed, ha nem, pont ez jutott eszembe tegnap este.
van is 1-2 ex embere, akit tudom, hol erek el. eddig nem akartam "valtani" rajuk, nem tartottam korrektnek, haz ember a fonokot megkerulve az alkalmazottat akarja dolgoztatni, de ha nem tudunk megegyezni, valoszinuleg ok lesznek a kovetkezok.
a munkajukat ismerem, kicsit tobbet kell majd fogjam a kezuket, de mar nincs sok hatra!
beton koszoru, vakolas, aljzatbetonozas.

az epitkezes soran eleg sok idot toltottem a "bandaval", sok belso panasz fultanuja voltam. a fonok egyre jobban raallt arra, hogy csak a mennyiseg szamit, es nem kuldunk el ugyfelet. gyakorlatilag soha nem elegendo neki semmi.
kar, regen nem volt ra jellemzo. volt, hogy vasarnap kijott burkolni, mert 4 napja igergette, hogy jon, es nem ert ide, ra pedig ez sosem volt jellemzo.
hogy ezt "kompenzalja", a szabadnapjan jott el szemelyesen. regi szep idok.

2012-11-05
22:35:11
Előzmény: nadtom #35141#35146
Ez így mind szép és jó ahogy írtad, de a valóságban nem működik!

Mivel a jó és korrekt mesterember ritka mint a fehér holló, és az olyan általában fél év+ előre be van táblázva, ezért csak rosstól és mégroszabbtól tudsz ajánlatot kérni. Tudja ezt a mester is, nem véletlenül viselkedik így...
Mellesleg, ha kérsz, olyan ajánlatot kapsz, amivel kitörölheted. A végén a "számla" 1,5-2x annyiról fog szólni...

Zsezsének is most jön a neheze, találni egy új megbízható brigádot.

T.
2012-11-05
22:28:16
Előzmény: nadtom #35141#35144
nadtom

ez igy van, ezt tobbszor kertem is tole, de sajna en is elkovettem azt a hibat, hogy engedekenyebb voltam, es "csak" par nap utan kezdtem eroszakoskodni.
ugy veltem, ennyi ido utan mar kiismertuk egymast, tudjuk mit varunk el, nem volt eddig elszamolasi vitank, pedig eleg sokat dolgoztunk mar egyutt.
2012-11-05
21:55:25
Előzmény: zsezse #35138#35141
Zsezse,

Ez a probléma egyszerűen elkerülhető. Fel kell előre méretni a munkát, agyag + munkadíjra írásos ajánlat kell előre külön-külön. Ha nincs ajánlat addig nem szabad megengedni, hogy a munkát elkezdjék. Ha valaki nem ad előre ajánlatot azzal nem szabad foglalkozni, mert lenyúlás és/vagy vita lesz a vége.


2012-11-05
21:45:45
#35138
Reméltem, hogy én nem fogok ide irni, de a mai napon nagy hidegzuhany ért.
A történet lényege, hogy a kőműves brigádunk kb 6. eve dolgozik nalunk, gyakorlatilag minden evben jelentos mennyisegu munkat kaptak tolunk. 2 csaladi haz komplett felujitasa, terkovezes, burkolasok, mindket hazhoz 1-2 mellékepulet, kemenyek, stb stb stb
saját szavaikkal élve is mi adjuk nekik evrol evre a legtobb munkat egy házra levetitve.
Az első pár évben nem is volt komolyabb gond, pontos, preciz munkat hagytak maguk mogott, meg voltunk elegedve veluk maximalisan.

tavaly elvállaltak egy 10 méteres kerítésszakaszt, bontott nagyméretű téglából. Fugazva lett + 2 boltiv kerult bele.
betonozással egyutt 10 napig dolgoztak rajta, a végösszeg horribilis volt számomra, 200e Ft. Akkor kértem meg őket, hogy ezentúl előre egyeztessük le, mi mennyi időbe fog telni, mennyire számitsak majd a végén.
Az utolso előtti hajrá ismét egy melléképület lett, 5x15 mérettel.
háromszor kértem meg őket (a főnököt), hogy kalkuláljon nekem egy kb összeget, ne érjenek olyan meglepetések, mint tavaly.

Ez annyi volt részükről, hogy kijottek 1 napot dolgozni, lemérték, hogy egy nap alatt mennyit haladnak és abbol akartak kalkulalni.
Az egyik alkalmazott emberke mar a nap vegen pedzegette, hogy ezt nem napidijban, hanem fal köbméterben szokas elszamolni, természetesen a főnök a munkavégzés alatt nem tartózkodott kinn.
Már 4. napja dolgoztak 4-en, amikor rákérdeztem, hogy akkor végülis hogy is fogunk elszámolni, mire a válasz: "Te nem beszéltél az XY (alkalmazottal)?"
természetesen nem, mondtam én, hiszen a pénzügyeket nem velük fogom intézni.
Mire a főni kibökte, hogy ők ugy gondoltak, hogy ezt majd kobmeterben szamoljuk el, 15e FT /m3 aron.
osztok szorzok, a napidijjal kb 280e Ftra jovok ki, kobmeterben 450e
hozzateszem, kb 2 eve nem szamoltunk el semmit kobmeterben, szo nem volt errol.
Majd mikor megemlitettem, hogy a napidijas elszamolassal pedig olyan gondom is van, hogy kb 1 oraval kevesebbet dolgoznak az emberek, akkor az volt a valasz, hogy Oruljek neki, hogy napidijjal mennyivel kevesebbe kerul nekem mint teljesitmenybérben, es ebbe férjen bele, hogy 8 ora helyett csak 7 orat vannak kinn (hivatalosan 8 oras napot tartanak, ezt eddig ugye be is tartottak)
kopni nyelni nem tudtam, nem hittem, hogy magyarorszagon ennyit er egy megbizhatoan fizeto, rengeteg munkat ado, tobb eves kuncsaft.
miutan kozoltem, hogy nem vagyok hajlando kifizetni a 450 e Ftos osszeget, sot a napidijas osszeget is lesznek szivesek kompenzalni, hogy a nap az 8 órából álljon a mester kozolte, hogy en tul anyagias vagyok és hogy mashol soha nem kukacoskodnak vele, ezt a penzt mashol megkeresi anelkul, hogy vitatkoznia kelljen az ugyfellel.
Ja, és ami meg külön tetszett 2 beszólás:
1) Azért nem szeret előre árat mondani, mert ez attól is függ, ki mennyire rámenős (vagyis aki eroszakosabban alkud, az kevesebbol megussza?)
2) ok kinn voltak 1 napot, abbol en mar ki tudtam volna szamolni, ez mennyi nap is lesz, mennyi melo.
nem tudtam, hogy ujabban az ugyfelnek kell ilyenekkel foglalkozni:)
Azt hiszem ez volt az a pont, ahol kozoltem vele, hogy 6 év ide vagy oda, holnapi napon fejezzek be a munkat, a betonkoszorut mar nem kell feltenni a falra, azt megoldjuk mi. Holnapig adtam neki haladékot, hogy átgondolja meg egyszer ezeket az elveit, de nem hiszem, hogy engedni fog.

Kár érte, sajnálom. Az eddigiek közül ők voltak a legügyesebbek. Nehéz szivvel válnék meg tőlük, de nem szeretem, ha fejős tehénnek néznek.
2012-08-26
23:19:07
#32564
sajnos ez az általános átvágás tény.. Valami spéci keleti, netán magyar sajátosság lehet, a megoldjuk okosba társa.. Lassan az ember nem mehet el egy boltba, esetleg rendelhet meg egy szolgáltatást anélkül, hogy előtte ki ne képezné magát az adott témakörből..

Én pár hónapja festékboltba mentem el, mész alapú glettet kérni, adtak is, ötször kérdeztem rá, hogy de tuti? Persze, persze. Azért rákerestem neten és rohadtul nem azt adott, ugyanannak volt másik változata is, tartják is általában, de csak azért is rámsózta.

Pedig józan ésszel gondolkodva, az elégedett vevő, vásárló ismét visszamenne ugyanoda.. Nemde?
zsbalazsVálasz erre
2012-08-26
08:47:06
Előzmény: szocsmarci #32548#32553
Sajnos ez a kontraszelekció egyre jobban terjed.
Mostanában egyre többször úgy érzem, hogy mint fogyasztó folyamatosan át akarnak verni, ennek annyi haszna hogy csökkenti a fogyasztás utáni vágyat, de ezzel munkahelyeket, gazdaságot, kényelmet veszítünk.
Így nehéz lesz előrébb jutni fejlődni, ha sok a csalódás.
szocsmarciVálasz erre
2012-08-25
21:34:07
#32548
Egy szó jutott eszembe: "Kontraszelekció" = a természetes kiválasztódás ellenkezője, azaz a gyengébb érvényesül.
Érdekes dolgokat lehet Googlizni: pl: www.epa.oszk.hu/00000/00017/00160/pdf/05szanto.pdf
...kontraszelekció akkor fordul elő, amikor az egyik fél (például egy autóvásárló...) nem képes felismerni a másik fél (például egy használtautó kereskedő, ...) valamely fontos jellemzőjét (mondjuk felkészültségét, valódi szándékát vagy becsületességét). Ennek folytán az aszimmetrikus informáltság körülményei között az előbbiek áldozatául eshetnek az utóbbiak megtévesztő és félrevezető magatartásának. Ekkor pedig működésbe lép a kontraszelekció mechanizmusa: fokozatosan tűnnek el a tisztességes használtautó-kereskedők, .... a színről."
Kialakulásáért felelős az asszimetrikus tudás, azaz az információ hiány. Védekezés: garancia; információ szerzés a munka előtt (fórumozás, ajánlás, referencia); vagy munka közben (műszaki ellenőr). Csakhogy ezekkel az a baj, hogy drágítják a kivitelezést, és ezzel a Megrendelő Önmaga érdekei ellen tesz. Ezért szerintem mindig lesznek kontárok, ahogy mindig is voltak a történelem folyamán.
2012-08-24
09:16:23
Előzmény: Juli #32493#32516
Juli,
a szekrény méretű ember rögtön az elején kellene, hogy lássák az emberedhez hasonló jó fizikumú, lehúzós, átvágós vállalkozók, hogy az özvegyasszony megrendelő nincs egyedül. Így nehezebb lenne élből baleknak nézni. De jó egy olyan ismerős is, akiről látszik, hogy képben van és rögtön az elején tisztázni a feltételeket a hitvány munkáról és ebből eredő ellentételezés elmaradásáról.
Anyám mesélte, neki is voltak ilyen kalandjai, amíg csak őt látta a vállalkozó, addig próbálta hülyíteni, de amikor meglátta apámat aki nem egy kis ember volt, egyből változott a hangnem udvariasra és készségesre.
Nem fenyegetőzésre és fenyítésre, hanem biztosítéknak gondoltam. Egyedülálló, idős nőket szinte azonnal és automatikusan baleknak néznek.


2012-08-23
23:02:53
Előzmény: Juli #32493#32512
Juli,

Értem amit mondasz, én is feltettem már párszor a kérdést: most van válság, vagy nincs? Ha a kereslet szűkül, akkor az áraknak csökkenni kellene. Mégsem csökkennek. Ez egy unortodox gazdaság :)
Szerintem mindenki a saját bőrén tanulja meg, hogy kell kiszűrni a kontárokat, és hogyan taktikázzon. Első alkalommal úgyis átvernek.

2012-08-23
20:24:04
Előzmény: robert #32475#32493
Nyilván attól is függ a dolog, ki mennyire laikus, és kit mennyire néznek baleknak. Mivel ez az első építőiparos kalandunk (panel lakók vagyunk), alapból azt szerettük volna, ha egy komplett kivitelező végigviszi az egész dolgot.
Árajánlatok szintjén el is jutottunk az égig, de a gyakorlati része úgy nézett volna ki ő küld mindenféle szakit, egyesével rendezzünk le velük mindent, a végén meg a nagy pénzt viszi fővállalkozó. (teljes átalakítás, gáz-fűtés-elektromos rendszer-taposó-csempe-festés-mázolás- aztalos munkák-szigetelés, térkövezés)Szerintük e korrekt, szerintem balek. Általában, csak az ő embereivel dolgoztathattunk volna, hiába van jó asztalosom, ha nem komplett a brigád, a többi sem vállalja. Számla szó hallatán mindenki rögtön Németországban dolgozik, nem ér rá... A válság gondolat bennünk is felmerült, arra gondoltam, hogy a becsületes, tisztességes vállalkozók dobták be először a törölközőt, a többiek meg halászhatnak a zavarosban /ilyen kezdő építkezőkre(özvegy asszony)/ Szóval nagyon is jól jött volna nekünk is egy ilyen felelős műszaki vezető...
Mivel a számla szó már trágárságnak tűnik, átvételi elismervényeket írattunk a pénzről, és garanciát is kérünk. Kiviteli terv:):):) A húgom rajzolta le betonozás előtt, merre mennek a fűtéscsövek, a vezetékek. Kértük a villanyszerelőt is, az új vezetékek helyét dokumentálja - kb. ufónak nézett.
Egyedül korrekt szabványnak megfelelő módon a gázterv működött, mert az hatósági előírás. Jók ezek a szekrény emberek, a lányom 7 éve dolgozik az éjszakában, tudom miről van szó. DE: nem fenyegethet be mindenkit az ember, amikor látja, hogy nem minden 100-as. Akkor lenne ám csak sok félbehagyott kivitelezés. 5 év alatt sem végeznénk a mi költségvetésünkkel (ami lassan megduplázódik).
A másik jófej a fogyasztóvédelem. Azt mondták, mi rontjuk el a vállalkozókat, ha ennyiben hagyjuk a dolgot. (Felszólitás a vállakozónak-békéltető testület stb)
Ilyeneket én is tudnék mondani, az íróasztal másik oldaláról ugyanazt tanácsolnám, de a szekrény ember is hazamegy egyszer és télen már 5 órakor is sötét van, és a édesanyám egyedül fog ott lakni... Az ilyen típusú emberek nehezen nyelik be, ha pénz helyett megalázzák őket. Úgyhogy a cél elérve: rájött a kivitelező, hogy mégsem egy totális balekkal akad össze, szerintem ez a legtöbb ami kihozható ebből a helyzetből. A fogyasztóvédelmisnél pont akkor volt benn egy3 gyermekes egyedülálló anyuka, akinek a panel fürdőszobáját cseszték el, és a végén a vállalkozó konkrétan megfenyegette. Ki megy majd a gyerekekért az oviba? Bocs, már megint sok voltam...
2012-08-23
17:20:05
Előzmény: Jesu #32462#32475
Jesu,

Az ilyen embert úgy hívják, hogy felelős műszaki vezető. Új építéseknél előírás erre a feladatra alkalmazni egy mérnököt.
Egyébként te is nagyon jól tudod, hogy majdnem mindenki úgy gondolja, hogy megspórolja a műszaki vezetőt, mert ő maga legalább annyira ért a dolgokhoz, mint egy szakember :)

2012-08-23
14:24:41
Előzmény: plaszlo #32452#32462
Azt hinnéd az ötleted egyedi, de nem. Nekem van egy nyugdíjas mérnök ismerősöm, aki vállalt sokszor ilyet. (Elvileg a FEMÜ dolga is ez lenne, de azt vagy meg se fizetik, vagy látszat embert alkalmaznak, aki oda se megy sose!!!) Kívülről szemlélve rettenetes kocka, lézerrel vágott derékszöggel a fejben.

No de amikor mindig mindenkit szabvány és minden elképzelhető feltétel szerint számon kért, az annak, aki felfogadta milliókban mérhető megtakarítást hozott. Ő megelégszik ennek a töredékével, mint megbízási pénz, amit még így is sokallanak, de csak előtte!

Már az ajánlat bekérésekor, majd az utána következő, arra alapozott szerződés kötéskor sok minden eldől. Ha az mindenre tekintettel, részleteiben történik, akkor van mihez ragaszkodni. (ezért jó ha van kiviteli terv is! sajnos itthon a pénz miatt elhagyja szinte mindenki, pedig pont ezzel a mozzanattal buknak)

Mivel a kivitelezés közben folyamatos jelenlét mellett figyel, már a "megelőzéstől" hatalmas pénz megmarad, esélye sincs a pazarlásnak, lopásnak.

Fizetés előtt pedig mint az elektronmikroszkóp, mindent megvizsgál, semmi nem kerüli el a figyelmét! Nála nem volt olyan, hogy valaki aki nem végzett tökéletes munkát megkapta a pénzét. Csak akkor, ha mindent kijavított, SAJÁT KÖLTSÉGÉN! Utána az eredetileg kialkudott, megegyezett összeggel, lehajtott fejjel el lehetett kullogni.

Mindig azt mondta: engem el lehet küldeni a k.... anyámba, nem érdekel, pénzt akkor se kapnak. Azért kapom itt a fizetésem, hogy ne húzzák ki belőlem azt az összeget, ami nem jár meg. Tessék tisztességesen megcsinálni!

Nem érthetünk mindenhez. Jobb lenne több ilyen ember, aki valóban toppon van minden területen. Még ha értünk is sok mindenhez, nem mindenki veszekedős fajta, márpedig a csalók, szélhálmosok tárháza a megvezetésben, átverésben, dumában komoly szinten áll, főleg az építőiparban. Ő ezt gyakorlatilag "hobbyból" csinálta. Az összeg amit többnyire kapott érte nem ért fel a fizetéséhez, amit azokban a cégekben keresett, amiket vezetett életében. Persze másoknak az is sok. Az első ilyen átverős élményig...
2012-08-23
12:53:25
Előzmény: Juli #32448#32452
Szomorú és bosszantó a történeted. Még mindig nem értem meg, válság van, kevés a munka és még így is megélnek az ilyen alakok.
A képek alapján szakértőnek sem kell lenni, hogy az ember lássa, valami nem kóser a munkában. Remélem a következő vállalkozó már rendes munkát fog végezni.

Érdemes lenne egy olyan kölcsönzőcéget létrehozni, ahol strómanokat kölcsönöznének a megrendelőnek. Jó fizikumú (kétajtós szekrény méretű), komoly megjelenésű (kopasz, magyar mentében), némi szakmai felkészültséggel bíró férfiak helyettesítenék a tulajt mint rokon, velük vitatkozzanak az ilyen link alakok. ;))
2012-08-23
10:20:23
Előzmény: plaszlo #32442#32448
Hát, az ember abból él amilye van. Az anyu nem egyedül volt, amikor szembesült a kivitelező a ténnyel. Még reggel odaszólt telefonon, hogy miután 3 napot menet közben kihagyott a munkából egyéb elfoglaltságra hivatkozva, aznap is később jön, mert most csináltatja a létrát, amivel felmászik a tetőhöz. Nem tudja, mikor ér ide, ő nem ács, hogy mennyni idő alatt készül el. Rögtön közöltük, ne fáradjon vele, mert nem lesz nálunk szüksége rá, időközben megnézettük szakértőkkel, és nem tartunk igényt a munkájára. (3 szakértő látta, az önkéntelen kacagástól a sajnálkozásig terjedt a skála)Egy megbeszélt időpontra odajött, akkor ott volt az anyum, a 25 éves lányom, és az új kivitelező. (én dolgoztam) Állítólag simán ment minden, rákérdezett az anyagiakra (anyagpénz nála volt)visszakérte a számlagyárban kiállított számláját, és egy esti időpontot megbeszélt, amikor elviszi a szerszámokat, és a minőségileg fel nem használható anyaghalmazt, amit szerencsére már nem tudott beépíteni. Miután az általa megadott időpont után is variálni kezdett az idővel, az anyu megbeszélte az új szakikkal (ismerős ajánlotta őket, ér annyit nekik is a nevük becsülete, mint a pénz)majd ők beengedik. Többé kevésbé jól ment, szétválogatták az anyagokat, amik használhatatlanok és nincs rá szükség és azokat amik még beépíthetőek. A lábazati festéket a megbeszélés ellenére elvitte, mondván mit képzelünk, ennyi pénzért még azt is itt hagyja? Az anyum ekkor telefonos kapcsolatban közölte vele, hogy nem gondolta volna, hogy a "minőségi munkája" után még meg is lopja. Erre közölte a srác, hogy nem leszünk így jóban! Mire az anyu: eddig sem voltunk. Amíg pénzt nem kapott, előzékeny, buzgó, munkájára igényesnek mondott szakember volt, a pénz kézezvétele után még a munka megkezdése előtt már rögtön megváltozott a stílusa. Nem török regényírói babérokra, de ha még bárki tanulhat ebből valamit, már nem volt hiába a fórum. Nekem ebből az a tanulság, hogy nem akkor nézünk körül a fórumokon, amikor kárelhárítás történik, remek alkalom ez megelőzés céljából is :(
Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Kontárok, lehúzás
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva