Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  ÉJSZAKAI ÁRAM - NAPPALI ÁRAMlapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-06-11
08:39:15
Előzmény: Jesu #30472#30473
Jesu,

A napenergiával előmelegített víz utánfűtése átfolyóssal, esetleg egy jól szigetelt minibojler.

2012-06-11
08:32:36
Előzmény: robert #30463#30472
Gondolom a 2. pontnál átfolyósra gondoltál...
2012-06-11
07:56:47
#30463
Nappali áram = 50Ft/kWh
Éjszakai áram = 30Ft/kWh
Villanybojler éves fogyasztása = 1200kWh
Bojler napi hővesztesége = 1.5kWh
Bojler évi hővesztesége = 550kWh

1. Bojler éjszakai árammal
1200*30=36.000Ft

2. Melegvíz előállítás nappali árammal
(1200-550)*50=32.500Ft

payagyerekVálasz erre
2011-09-25
17:51:11
Előzmény: Camelot77 #18071#18080
Ez 1 régi ódon kastély, rejtett szobákkal, titkos átjárókkal, szellemekkel, meg az összes efféle tartozékkal? Én ugyanis furcsának találom az ilyen utólagos jellegű "megoldásokat".

Ha már kombikazán, akkor az összes melegcsaphoz a gázkazán által melegített vizet kellett volna vezetni. A gáz ugyanis cca. 1/3-ad áron ad HMV-t, mint a nappali áramos bojler.
Jelenleg bármely megoldás költségigényes. Ha éjszakai áramot köttetsz, akkor azt el kell kábelezni minden bojlerhez. Ha a gázkazán adta HMV-t viszed mind2 helyre, akkor azok csöveit (hőszigetelve) kell elvezetni. A távoli fürdőszoba esetén szükség lehet dupla csőre, mert olyan hosszon már kellhet a cirkulációs keringetés.
Ezek bár költségigényes mókák, de 1 akkora háznál már nem számottevő beruházás.

1 kis magánvélemény, amit kérlek ne érts félre:
Én félnék, hogy a ház többi része nem ugyanilyen összecsapott megoldású-e.
villam64Válasz erre
2011-09-25
07:16:22
Előzmény: Camelot77 #18071#18072
Két erős, nagy teljesítményű kapcsoló a bojlerek elé. Amelyiket használni akarod, azt 2-3 órával előtte bekapcsolod, majd lekapcsolod. Esetleg a hőfok szabályozójával, kapcsolod ki-be. Alacsony hőmérsékleten tartással. A kombi kazán esetleg sorba beköthető a villany bojlerek elé, de akkor a 120-as helyett elég lenne 60-as is. Ekkor a villany bojlerek hőfok szabályozóját is lejjebb lehet állítani.
Camelot77Válasz erre
2011-09-25
06:05:27
#18071
Üdvözlök mindenkit
Olyan kérdésem volna mivel nem értek hozzá.Vettem egy 200 m2 lakást egyedül élek benne kombi cirkóval megy radiátoron a fűtés.A 2 fürdőszoba és a konyha meleg víz ellátását nappali áramra kötött bojler szolgáltatja.A földszinti fürdőszoba 60 literes bojler zuhanyzós. Az emeleti kádas fürdőszoba egy 120 literes bojlerrel üzemel.Kérdésem köttessem át éjszakai áramra a bojlereket vagy a kombi cirkótól vezessem el a meleg vizet és kössem rá a rendszert?Persze még éjszakai áram sincs kiépítve a házban.Az is még plusz költség.Megjegyzem az alsó fürdőszoba nincs messze a kombi cirkotól de az emeleti fürdőszoba pont átellenben a legtávolabb van a cikotól.Szóval mi volna a leggazdaságosabb megoldás.Válaszotokat előre is köszönöm.
2011-07-19
15:41:50
Előzmény: sándor #16025#16054
"""
Azt kellene először letisztázni, hogy hivatalosan visszamondták e az éjszakai áram igényt, módosították e a szerződést? Ilyenkor általában leszerelik a mérőt, és ezzel szünetel az éjszakai vételezés, de nem kötöttek új szerződést.
Az új helyre történő csatlakozó vezeték átszerelés az a szerződéstől független művelet. Ez nem befolyásolhat semmit, mert a szerződésben biztosított keresztmetszetet az új helyen is biztosították.
Tehát csak a mérő mögött kell az éjszakai kapcsolás (mérő, kismegszakító és kapcsolóóra) kötéseit kialakítani és felrakni, bekötni a mérést.
Nektek kell az éjszakai áramot továbbító táblát biztosítani. Leválasztó főkapcsoló és elmenő kismegszakító(k).

Először az áramszolgáltatónál kell kezdeni a pillanatnyi helyzet tisztázását, és a teendőket.Ők valószínűleg ragaszkodni fognak a saját szerelőjükhöz. Ő sem dolgozik drágábban, mint egy egyéni vállalkozó, de legalább minden hivatalos lesz.
A mérőt és a szükséges elemeket sajnos meg kell vásárolnotok, majd rögtön, ugyan azzal a szerződéssel átadni az áramszolgáltatónak. Utána bármilyen hiba történik a mérőhelyen, a javítás és karbantartás költsége az áramszolgáltatóé.
Ez és a szerelési munka szerintem még meg is fogja haladni hivatalosan az említett összeget.
"""

Köszönöm a választ.
Hivatalosan lemondta az előző tulaj. Már az én nevemen van minden, az új szerződésben nincs szó éjszakai áramról. Egyszer már próbáltam telefonon érdeklődni az ELMŰ.nél, hogyan lehetne beköttetni az éjszakai áramot, de csak annyit mondtak, hogy keressek egy villanyszerelőt, az majd velük mindent elintéz.
Szóval akkor reális az ár. Pedig csak fel kell szerelni egy órát, és át kell kötni a vezetéket. (külön kismegszakítón van a bojler) Nem hiszem, hogy egy óránál tovább tartana a munka.
Nekem is villanyszerelőnek kellett volna tanulnom, most biztos sok pénzem lenne :)
(Nehogy megsértődjön ezen valaki!) :)
2011-07-18
14:03:36
#16010
Sziasztok!

Éjszakai árammal kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Vettünk egy házat, amit felújítunk.
A munkák miatt a házba bejövő áram vezetéket is kicseréltettük, mert rossz helyen volt vezetve. A házban valaha éjszakai áram is volt, a bojler arról üzemelt egyszer, de a korábbi tulajnak nem tetszett, és az órát leszereltette, nappaliról működtetett mindent. Most szeretnénk beköttetni újra. Már egy szerelőt ki is hívtunk, hogy adjon árajánlatot. Én nem voltam otthon, csak az öcsém, amikor a szerelő kint járt, de ő 100 ezer Ft-ért vállalta volna a dolgot.
Mi kerülhet ezen olyan sokba? Én eddig úgy gondoltam, hogy kapunk még egy órát és kész. Ott a helye a szekrényben.
A bejövő vezeték cseréjénél rontottak el valamit?
2011-01-09
20:25:15
Előzmény: sándor #9399#10456
sándor.
A normál éjszakai áram a villanybojlereknek.
A megemelt szolgáltatási idejű (drágább) éjszakai áram szintén a bojlereknek.
A fűtési célra igényelt éjszakai áram, ami árban, szolgáltatási időben jelentősen eltér a bojlerekétől.
A negyedik most kezd elterjedni a hőszivattyúsoknak.

Melyik mennyibe kerül?

"""
Szolgáltatónként változó. De az ár csak akkor érvényes, ha a szolgáltató betartja a szolgáltatási időket, és nem hosszabbítja meg azokat!
Általában a normál bojler a legolcsóbb.

Az emelt bojler rendelkezésre állás az alapidőben a normálnak felel meg, a "túlórában" szolgáltatott energia mennyiség átlagára drágább. Illetve van ahol ezért fix árat kérnek.

A fűtési célú az sokkal olcsóbb, mint a normál bojleres. Ebből többet fogyasztanak és így megtérül az olcsóság.

A hőszivattyúsoknak a legolcsóbb. Van benne egy sor "állami ösztönzés".
Abban bíznak, hogy ők muszájból jóval többet fognak fogyasztani, mint bármelyik más kedvezményes kategória. Ráadásul a nagy teljesítmény igényük miatt őket jobban fel lehet használni a fogyasztási völgyidőszakokban az egyenletesebb vételi-eladási egyensúlyuk megtartásához.
"""
2011-01-05
08:33:58
Előzmény: sándor #10282#10291
Sándor,

Örülök, ha valami használhatót tudtam mondani. Az elmélet bizonyításához jól jött a kísérleted :)

A témához kapcsolódik, hogy mi így spórolunk a meleg vízzel:
A nagy tároló hőfokszabályzó körére kötöttem egy "turbo boost" kapcsolót (lást Knight Rider).
A tárolóban rendszerint csak annyi melegvíz van, ami a mosdáshoz elég. Fürdés előtt negyed órával indul a "turbó mód", vagyis akinek szüksége van nagyobb mennyiségű magasabb hőmérsékletű vízre az bekapcsolja a gombot, és a kazán felnyomja a tárolót.
A tároló vesztesége jelentősen csökken, ha az átlaghőmérséklete 10C fokkal alacsonyabb.

Ez a megoldás kicsit macerásabb, de olcsóbb. Néhányan kifejezetten rühellik a családban, hogy 15 percre előre kell gondolkodni :)
2010-12-05
09:44:23
#9406
Sándor,

"""
A megoldás tényleg az, hogy nappalra ki kell zárni az áramszolgáltatót az általunk nem kívánt szolgáltatásból. Csak ez sajnos hivatalosan nem engedélyezett "üzleti fogás", ha csak nem tudjuk bizonyítani, hogy visszaéltek a monopol helyzetükkel, és szabálytalanul ránk eröltették a "szolgáltatásukat".

A legjobb megközelítés a család szükséglete és az ehhez legjobban illeszkedő bojler kiválasztása.
Pár napja kísérletezem egy nagyon kisfogyasztású, egyszemélyes háztartás legolcsóbb hmv ellátásával. Az eddigi, a háziak által alkalmazott, egyre alacsonyabb értékre letekert bojler termosztát nem hozta a kívánt eredményt. A fogyasztás gyakorlatilag nem csökkent.
Most próbálkozunk az egy éjszaka alatti maximális felfűtéssel, majd a reggeli bojler kikapcsolással. A bojler fűtött helyen van. Viszonylag kevés a saját vesztesége. A mama napi hmv fogyasztása az előzetes számítások szerint legalább három napig megoldható egy felfűtéssel. Így három naponta nyernénk 1-3KWh-át. A néha szükséges rendkívüli fogyasztás esetén a ciklus bármikor újraindítható.
Ez a megoldás, ha az elgondolás beválik, akkor szükségtelenné teszi a bojler kisebbre való költséges cseréjét.

Az éjszakai áramok között (sajnos, hála) különbség van. A rádiófrekvenciás kapcsolóórák általában 12 csatornásak. Ebből 4 van a lakosságnak fenntartva. Használatban általában 3 van.
A normál éjszakai áram a villanybojlereknek.
A megemelt szolgáltatási idejű (drágább) éjszakai áram szintén a bojlereknek.
A fűtési célra igényelt éjszakai áram, ami árban, szolgáltatási időben jelentősen eltér a bojlerekétől.
A negyedik most kezd elterjedni a hőszivattyúsoknak.

Végül is a hőtárolós eletromos fűtésűek is át vannak verve a "túlszolgáltatással". Ha a kályha jól van a helyiséghez megválasztva, akkor a hivatalos felfűtési összidőnek is elegendőnek kellene lenni. Amióta alkalmazzák a nem kért, ajándék extra ráfűtést, a fűtésük maradt a régi beállításon, csak a számlájuk emelkedett meg jelentősen.
"""

Azt gondolom, hogy a bojleres kísérletet eredménye az lesz, hogy érdemesebb egy állandó alacsonyabb hőmérsékleten tartani, mint két-három naponta a maximumra felfűtve húzni a lehető legtovább az egyre hűvösebb vízzel.

Takyka mérése alapján átlagosan este 23-kor kapcsolják be, reggel 6-kor kikapcsolják, és délben egy órára bekapcsolják az áramot.
Két esetet vettem fel. A kék görbe azt mutatja, hogy az elektromos művek időzítésének megfelelően 55 fokra fűtjük a tárolót. Ha óránként 1 fokot hűl a tároló a veszteségek és a használatból adódóan, akkor 45 Celsius alá nem csökken a hőmérséklete. A veszteség az átlaghőmérséklettel arányos (52C).
A ciklámen színű görbe azt mutatja, hogy az első éjszaka 95 fokra felfűtött bojler a harmadik nap este már csak 30 fokos (a használhatatlanság határa), az bojlert átlaghőmérséklete pedig 65C volt.

Látható, hogy az első esetben kisebb átlaghőmérsékleten magasabb komfortot értünk el kisebb veszteséggel.
A forró bojler villámgyorsan elvízkövesedik.

Ez az elmélet, kíváncsi vagyok te milyen következtetésre jutsz a mérések során.


Megjegyzés: a lehűlési görbét lineárisnak vettem, ami tudom, hogy Newtoni, de a végeredményen nem sokat változtat.
2010-12-04
20:23:41
#9394
Sándor,
"A valóságban a bojlered éjjel felfűtődik a beállított értékre. Ha reggel csak megborotválkozol, már a következő éjszakai "áramkiadáskor" (valamikor délelőtt) akár akarod, akár nem újból felfűtik a bojlered. És ezt még megcsinálják naponta többször, mint arra az előírás kötelezné őket. Látszólag többletszolgáltatást kapsz."

Lehet egy olyan megközelítése is a dolognak, hogy kisebb bojlerre van szükség akkor, ha napközben is (hacsak néhány órára is) van táplálás.
Egyébként a bojlert egy kapcsoló-órával lehet időzíteni, ha valaki nap közben nem szeretné fűteni.
Akinek hőtárolós elektromos fűtése van kifejezetten örül a nap közben érkező energiának.
2010-12-04
11:54:59
#9379
"""
Többféle éjszakai áram létezik.
A normál, az a villanybojlereknek van fenntartva.
A fűtéshez a területileg illetékes áramszolgáltató többféle kínálatából kell választani. Általában ez a kínálat legalább kétféle. Az olcsóbb az kevesebb rendelkezésre állási (felfűtési) idővel. A drágább heti viszonylatban sokkal több időt ad a felfűtésre.

Konkrét be és kikapcsolási időpontokat és időtartamokat csak az áramszolgáltató tud adni, mert ez még egy városon belül is változó. Az országban pedig több áramszolgáltató működik.
De jobb, ha egyszerűen "csak" villamos fűtésre kértek ajánlatot, akkor annak más, hosszabb a rendelkezésre állási ideje, mint a bojlereknek. Sőt még az ára is olcsóbb, mert jóval többet fogtok fogyasztani, mint egy bojleres.

Először mindenképpen az áramszolgáltatóhoz forduljatok, és feltétlenül kérjetek információt minden lehetőségről. Ha körzetükben kevés az éjszakai áram fogyasztás, még azt is ki lehet alkudni (mint a telefonos, internetes társaságoknál), hogy egyedi VIP szerződést, tarifát ajánljanak fel.
Igaz, hogy egy ilyen szerződéshez egy kicsit nagyobb éjszakai fogyasztásra lenne szükség.

Csak a kért célra használható.
A bekötés ára változó, de nem olcsó.
Az üzemeltetése az átlagos magyar jövedelmekből ma már nagyon drága. Nagyon kevesen használják, sokan leállították már évekkel ezelőtt. Szerintem pont ezért lenne esélyetek egy előnyösebb tarifa kialkudására.
"""

Ahogy Sándor is írta, az "éjszakai áram" valóban bekapcsolásra kerül a délelőtti órákban néha többször is, hétvégén folyamatosan jelen van Péntek éjszakától hétfő reggelig.

2010-06-09
08:29:37
#6059
georg-b,

Ebben a hozzászólásban megtalálod az ELMU tájékoztatóját:
https://biosolar.hu/forum/show/5481#5481

A jelenlegi tarifák:
áram (A1) [ft/kWh] 47.9
A1 áram alapdíj [ft/év] 2340
áram (B) [ft/kWh] 29.6
B áram alapdíj [ft/év] 780

Új mérőhely létesítésekor a vezérelt óra felszereléséért nem számítanak fel külön díjat. Ha meglévő óra mellé kéred, akkor először az igényt be kell jelenteni, valószínűleg új, szabványos mérődoboz kiépítése a követelmény, amit regisztrált villanyszerelő végez (neki kell kiadni egy nyilatkozatot is a ház elektromos megfelelőségéről). Az áramszolgáltató emberei mindent ellenőriznek, ezután szerelik fel az órát.
2010-06-03
07:15:11
#6017
Sándor írta:

Az áramszolgáltatók trükkjét ha jól emlékszem, már leírtam másutt, de legyen itt mégegyszer, tanulságul az éjszakai áramot használók számára.
A kiindulási alapnak egy 5-10 évvel ezelőtti számlát, azon az éjszakai fogyasztás KWh értéket kell(ene) elővenni. De legjobb, egy a 90-es évek elejéről származó számla. Ugyan az a villanybojler ma 50-80%-al többet fogyaszt, mint annak idején. Csak az emelkedés olyan lassan ment végbe, hogy szinte fel sem tűnt. Mindenki csak a fizetendő összeget nézi, és elfogadja, hogy az áremelések, és az infláció miatt fizeti ma a régi ár többszörösét.
Ebben is van valami, de a többletköltség nagyobb része fogyasztás növekedésből adódó átverés.

Szóval.
Van egy energia törvény. Az áramszolgáltatóknak vannak, természetesen a törvényeknek megfelelő, a szolgáltatási szerződéseinek alapját képező saját működési szabályzatai.
Az éjszakai áramnak ma a lakosság részére alapból két fajtája van. Az alap és a komfort árszabás szerinti. A többiről, pl. a hőszivattyúsról és a más, egyedi megállapodásokról, VIP árszabásokról most ne essen szó.

Az alap most úgy 28,-Ft/KWh körül alakul. Ezért éjjel garantáltan egybefüggő 6 óra, nappal a szolgáltató által megválasztott időszakban plusz összesen 2 óra időtartamra köteles kiadni az éjszakai áramot.
A komfort napi 12 órában + hétvégén 24 órában szolgáltat kb. 34,-Ft/KWh áron.
A komfortot nagyon kevesen választották, önmagában nem éri meg üzemeltetni.
Viszont a szolgáltatónak az általa lekötött energia mennyiséget el kell "adnia", fel kell használnia, mert különben hatalmas büntetést kell fizetnie a fel nem használt, de lekötött feleslegért.
A megoldás?
Az éjszakai bojlerosokra naponta annyiszor adják ki az áramot, hogy azok egyensúlyba hozzák a gazdálkodásukat. Ezt le lehet ellenőrizni. Ha valahol régen szűken volt elég a 120 literes bojler, akkor ma vidáman használhatja a család. Jut melegvíz mindenkinek. Rá kell tenni egy időmérőt a bojlerre, és látható lesz, hogy naponta nem 8 órán át kap éjszakai áramot, hanem akár 16 órán keresztül. Ez azzal jár, hogy ha valaki reggel lezuhanyozik, akkor nem langyos víz várja este, mint régen volt, hanem újból elegendő mennyiségű forró víz. Ha csak egy tányért elmosogat valaki délben, napközben párszor melegvízben kezet mos, a bojler a következő bekapcsoláskor utána fog fűteni.
És akarod vagy sem, igaz nem 34,-Ft-ért, hanem 28,-Ft-ért sokkal több éjszakai áramot fogsz elhasználni, mint indokolt lenne.
Az indokolt alatt azt értem, hogy a bojler térfogata alapból a család igényeinek megfelelő. Tehát elég lenne naponta egyszer, csak éjszaka felfűteni.

A megoldást mindenkinek a fantáziájára bízom.
2010-06-02
19:53:52
#6008

Sándor, én is kíváncsi lennék az éjszakai áramos dologra.
Kerestem rá de nem találtam :(. Viszont hogy mik vannak... :
www.villanyora.blog.hu
Szerencse nálunk már elektronikus van.
Régen nekünk is vezérelten volt villanybojler, 8e körül volt a havi fogyasztás,
eléggé sok ahhoz képest hogy szinte csak ketten használtuk.

Üdv,
Tamás
2010-06-02
14:23:14
#5997
Üdv
Sándor, azért nekünk leirhatnád ezt az éjszakai áramos dolgot.
Télen én is azzal melegitem a vizet.


végyé
villam64Válasz erre
2010-05-02
17:12:03
#5485
Sándor
Majd fixre kötöm a mosógépet, és akkor már nem szólhatnak semmit. Lopott áram nincs. Az éjszakai áram ősidős nálam, már a 70-es években is megvolt. A villany bojler is. Annyit változtattam, hogy a 120 literes helyett 80 literest tettem fel a fogyasztás csökkentése miatt. Gáz már nincs a lakásban.
villam64Válasz erre
2010-05-02
13:11:26
#5481
Éjszakai áram: Más néven különmért, vezérelt tarifatípus. A szokásosnál olcsóbb energiafajta, amely azonban csak a nap bizonyos szakában áll rendelkezésre, ezért a hálózatra állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott berendezések fogyasztására alkalmas tarifatípus. Ilyen berendezések pl. a villanybojler, vagy a villanykályha.
Az ELMŰ B árszabás az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági ügyfeleink részére kidolgozott termékünk, amely külön mért, vezérelt fogyasztási lehetőséggel rendelkező ügyfeleink számára nyújt kedvező árú villamos energia ellátást.

Ajánlatunk Önnek szól, ha

* Lakossági fogyasztó
* Kisfeszültségen vételez
* Rendelkezik vezérelt csatlakozási ponttal
* Szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – berendezéssel rendelkezik

Az ELMŰ B árszabás előnyei:

* Meglévő hőtárolós berendezéseit rendkívül kedvező áron üzemeltetheti
* Meglévő egész napos tarifájához képest jelentős megtakarítást érhet el
* A tarifán naponta 8 óra működési időben vételezhet, amiből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik, és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél
* A B árszabás az A1 vagy A2 árszabás mellé választható
* Az elszámolás éves leolvasás alapján történik

A tarifa felépítése, díjai:

* Az árszabás kizárólag az energia díjat tartalmazza
* Az árszabás díja: 13,57 Ft/kWh
* Az árszabás nem tartalmazza a rendszerhasználati díjakat, az egyéb pénzeszközök díját és az ÁFA-t
--------------------------------------------------------------------------------
Egy szabályt sértek, a nem dugaszolható szabály.
Elkezdem olvasni a szabályzatokat is. Megpróbálom megkeresni az általad említett tiltó listát.
villam64Válasz erre
2010-05-02
05:59:55
#5475
Sándor hivatkozom a hozzászólásodra. https://biosolar.hu/forum/show/5473#5473

Az áramkommandónak semmi köze ahhoz, hogy én az éjszakai áramot használom. Anno azért köttették be az emberek, hogy éjszaka alacsonyabb tarifával használják. Régen valóban volt egy meghatározás, hogy hőtárolós kályha, villany bojler. De ez az elmúlt évezredben volt. A mostani meghatározás is idejét múlt. Mely szerint fixen bekötött fogyasztó lehet rajta. Hivatalosan az éjszakai, más néven vezérelt áram lényege, hogy amikor az ország fogyasztása alacsony, akkor az erőművek leszabályozása helyett ezt elsózzák, haszonnal. Én nem lopom az áramot, tehát büntethetetlen vagyok. Azért az utóbbi bekötés meghatározásán is vitatkoznak már. És ne felejtsük el, hogy nappali áramot biztosítanak már éjszakai tarifával hőszivattyús rendszerekre. A törvény a lopást bünteti. Az én leágazásaim konnektorokkal a villany óra után van. A mosógép is éjszakai áramról mos, és előmelegített vizet kap a tartályból. Nem a villany bojlerből, hanem a az előtte lévő szolár tartályból. Sokszor előfordult, hogy az 50 °C-os beállításra nem kellett rámelegítenie. 2003 óta kap előmelegített vizet, és több mint 10 éves az elöltöltős hideg vizes automata mosógép. A fix bekötés, meg azért avult el, mert azt azért hozták, hogy 2-4 kW-os berendezésekre ne tegyenek konnektor, mert laza bekötés mellett, kis keresztmetszettel, túlmelegedhet, és tűzveszélyes. 100-400 W esetén erről szó sincs.
2008-11-25
10:27:31
#1229
Nálunk negyven fok fölé csak akkor megy a HMV hőmérséklete ha a napkollektor annyira felmelegíti (de akkor is max 60 fok). Igy azért nem annyira forró a melegvizünk, mint azokban a lakásokban, ahol fölöslegesen túl melegre állítják be. Persze a vízkövesedés hatása is kisebb.

Ahol naponta mosnak, mert akkora a család, vagy sok a koszos munkaruha, valószínűleg érdemes kísérletezni.

Én szeretnék egy éjszakai áramról működő napkollektorral előmelegített esővízzel mosó mosógépet, amiben természetesen mosódióval mosunk a mosópor helyett :)
kedvescimboraVálasz erre
2008-11-24
09:30:04
#1212
Ezek szerint le kell vágni a villásdugót a mosógépről és fixen bekötni és máris megfelel a követelményeknek. Ha van a gépnek saját kapcsolója ez nem is probléma.

szepygabVálasz erre
2008-11-24
09:05:58
#1211
"Az eon szerint a vezérelt (éjszakai) áramkörre kapcsolhatóság feltétele, hogy a berendezés szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető legyen és a vezérelt áramkörre fixen (nem dugaszolhatóan) legyen csatlakoztatva. Ilyen berendezések pl.: bojler, hőtárolós kályha, stb."

Ugyanez az ELMÜ szövege is.

üdv

szepygab
kedvescimboraVálasz erre
2008-11-24
08:22:38
#1210
Valóban éjszakai áramra olyat érdemes rákötni ami szakaszosan is üzemeltethető.Vagyis a puffer jellegű fogyasztókat. pl. hőszivattyú, vagy a mélyhűtő hiszen az is nagy fogyasztónak számít. Bár kis teljesítményü, viszont mindennap rendszeresen működik. Az éjszakai áram rossz kifejezés mert nemcsak éjszaka jön meg hanem nappal is ha leesik a hálózaton a fogyasztás. A mosógépnél viszont megkell figyelni vajon elég hosszan bekapcsolják e? Mert az se jó ha két bekapcsolás között kihül a mosóviz és a ruha.
Azért tartom jobb megoldásnak a boyleres melegvízcsatlakozásu mosógépet. Ott csak a hőntartáskor megy a fútés. A motor fogyasztása mosáskor nem sok, esetleg a centrifugálásnál egy kicsit megugrik.

2008-11-24
00:56:10
#1209
Lehet, hogy lerágott csont, de ezt még leirom:
Az eon szerint a vezérelt (éjszakai) áramkörre kapcsolhatóság feltétele, hogy a berendezés szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető legyen és a vezérelt áramkörre fixen (nem dugaszolhatóan) legyen csatlakoztatva. Ilyen berendezések pl.: bojler, hőtárolós kályha, stb.

A satöbbibe sokminden belefér.

Ismerek olyan országokat, ahol nincsen külön fogyasztásmérő. A tarifa a napszaktól függ, az óra is ennek megfelelően mér. Igy aki teheti éjszaka mos. Fix bekötés?

Sándor,
Összehasonlitottad-e egy új mosógép fogyasztását meleg és hideg vizzel?
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  ÉJSZAKAI ÁRAM - NAPPALI ÁRAMlapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva