Biosolar Forum => Állatvilág => Hangya | lapozz: 1, 2 következő » |
robertVálasz erre 2015-05-06 18:12:47 |
---|
#48608 Óriáshangyák - Faodvasító lóhangya (Camponotus ligniperda) A korhadó fák lakója a hatalmas termetű faodvasító lóhangya (Camponotus ligni-perda). Melegkedvelő, sík- és dombvidéken egyaránt előforduló, gyakori hangya faj. A lóhangya feje kevés sertével fedett, potroha fényes feketésbarna, tora, nyel-pikkelye és lábainak elülső része vörösbarna. A dolgozó hangyák 6-14 mm hosz-szú, a hím 8-12 mm, de a termetes nőstény a 16-18 mm-t is eléri. Fészkét az élő és elhalt fák gombásodó belsejében az évgyűrűket követve rágja ki, amely akár 6-10 méterig is felhatolhat a törzs belsejében, de a fészek föld alatti része is igen kiterjedt. A több hangya fészekből álló népes kolóniák között föld alatti folyosók teremtik meg az összeköttetést. A bátor, harcias hangyák fészkükben nem tűrnek meg idegen rovarokat, a betolakodókat azonnal megölik. Éjjel-nappal aktívak. Táplálékuk növényi nedvekből, ízeltlábúakból, de nagyrészt a levéltetvek mézharmatából áll. Ezekkel az óriási hangyák egyedeivel gyakran találkozhatunk könnyűszerkezetes, vagy gerendaházak belsejében. A lóhangya irtás professzionális hangyairtó készítményekkel lehetséges. ![]() ![]() |
barbotVálasz erre 2012-06-12 18:04:43 |
---|
#30552 Lehet, hogy két malomban örlünk egy páran, mert amiről én irtam, az nem homokban, hanem kötött, taposott talajon épitett kráter alján lesi a prédát. Lehet, hogy több fajta is van belőllük. Igy lehet igazi homolakó, és lehet földönfutó is. :-) |
kixgyVálasz erre 2012-06-11 16:16:11 |
---|
Előzmény: robert #30501#30502 Robert, Szerintem a Pali linkjében hibás a homokra hivatkozás. Szerintem a hangyaleső maga késziti a pici földgalacsinokat(?). Minden tölcsér falának, ránézésre egyforma a granuláltsága. Ugy tudom, hogy egy homokcsomó felületének a vizszintessel bezárt szöge nagyon is függ a szemcsék nagysásgátol. Szabadszemmel megitélve a tölcsérek fala minden esetben ugyanolyan szöget zár be a vizszintessel. u.i. Előző beirásomban a valósinűség értékét a számitógép Skype cimnek vélte és nálam kék szinben jelent meg |
robertVálasz erre 2012-06-11 16:11:14 |
---|
Előzmény: kixgy #30500#30501 kixgy, Hogy elfogynának-e a hangyák? Az csak a hangyalesők étvágyán múlna! Arra gondoltam, hogy a hangyaveszélynek kitett területeken homokkal színültig feltöltött edényeket kellene a talajba süllyeszteni, ás azokba telepíteni a hangyalesőket. Szerinted háziasíthatóak? |
kixgyVálasz erre 2012-06-11 15:58:57 |
---|
Előzmény: robert #30496#30500 Robert, Ne gondold, hogy a hangyaleső megszabaditna a hangyáktol. Szerintem 1/1000000 a valószinűsége annak, hogy egy hangyát a hangyaleső megpapáljon. A falusi házam mellett 16 ilyen tölcsért számoltam meg. Gondolod, hogy ilyen hatásfok mellett elfogynának a hangyáid? |
kixgyVálasz erre 2012-06-11 15:46:39 |
---|
Előzmény: pali #30495#30498 A belinkelt cikkben a hangyaleső tölcsérjéről ezt olvastam: "A tölcsér átmérője 8 cm, szélessége 5 cm is lehet." Hát...biz én ezt nem értem:( |
robertVálasz erre 2012-06-11 15:10:27 |
---|
Előzmény: pali #30495#30496 Én is szívesen ideédesgetnék egy közönséges hangyaleső csapatot! A közönséges hangyaleső egy recésszárnyú rovar amelynek lárvái a homokban tölcsért vájnak, annak a fenekén várják a tölcsérbe eső rovarokat, főleg hangyákat, azokkal táplálkozik. Innen kapták a nevüket. Testük hossza 2 és 8 cm között változik. Karcsú, megnyúlt potrohuk, valamint hosszú, keskeny szárnyuk révén nagyon emlékeztetnek a szitakötőkre. A kifejlett állatok szürke, barna vagy feketés alapszínű testét terjedelmes sárgás rajzolat tarkítja. Jól felismerhetők viszonylag rövid, bunkós végű csápjukról. (users.atw.hu/hbrezervatum) |
paliVálasz erre 2012-06-11 14:57:46 |
---|
#30495 Hangyaleső: - www.users.atw.hu/hbrezervatum/hangyaleso.htm |
barbotVálasz erre 2012-06-11 12:22:07 |
---|
Előzmény: kixgy #30441#30493 Ilyet nem, de hasonlót láttam. Mezei útakon, jellemzően a jól kitaposott keréknyomoknál, ösvényeken. A földön egy kiemelkedő, homokszerű-állagú kráter, és a közepében levő lyukban a "szakadék". A szakadék az egy bogár, a rendes nevét nem tudom, itt igy nevezik. Formára kb. mint a méh, csak kb. fele, és szürkés-barnás szinű. Nagyon-nagyon tud csipni, főleg, ha megütöd, vagy megszoritod. Ha beledugsz egy vékony fű-szárat óvatosan a lyukba, elkapja a rágójával. :-) |
kixgyVálasz erre 2012-06-10 21:26:19 |
---|
#30441 Látott már valaki ilyen hangya-csapdát? Ha a hangya a kráter szélére téved, beszakad a kráter széle és a hangya becsuszik középre. Ott a finom galacsinok alatt várja egy kis szürke bogár és a lábánálfogva behuzza a hangyát a föld alá. A többi ne látható de élő hangya soha nem bujik elő a kráter fenekéről. ![]() |
ifarkasVálasz erre 2012-06-05 14:18:06 |
---|
Előzmény: robert #30110#30234 Robert! Azért ez szép! Végre valaki aki nem azon röhög, hogy a WD40 mindenre jó! Én mindig, "mindenre" használom, és mondom is, de ez az ismerősi körömben már viccnek számít. Ezt elmesélem:"Hirtelenjében csak WD40 volt a közelemben, abból fújtam a likba, majd sziloplaszttal eltömítettem a bejáratot" :) |
JesuVálasz erre 2012-06-04 08:42:09 |
---|
Előzmény: robert #30146#30147 A hangyász és Pampalini? :) |
robertVálasz erre 2012-06-04 08:12:41 |
---|
#30146 Ketten kávézunk a családban, de a munkahelyen kifőzött zaccot is hazahordtam, és a terasz és járdák köröl a fűre és a virágok közé szórtam. Határozott érzésem, a hangyák rühellik a kv szagát és távolabb húzódnak. Jesu hangyatojás-saláta csemegéjéről jut az eszembe: mi a természetes ellenségük (rajtam kívül)? |
barbotVálasz erre 2012-06-03 21:20:28 |
---|
Előzmény: robert #30135#30136 Szerintem rabszolgának vitték. Talán Durell ir le egy hasonló eseményt. Nézd csak a Wikipédiát: www.hu.wikipedia.org/wiki/Hangy%C3%A1k#Kol.C3.B3ni.C3.A1k_k.C3.B6zti_hadvisel.C3.A9s |
robertVálasz erre 2012-06-03 21:16:33 |
---|
Előzmény: barbot #30134#30135 barbot, "... vörösök hordták el a fekete hangyaboly tojásait.." Adoptálták a rivális banda kölykeit? |
barbotVálasz erre 2012-06-03 21:13:16 |
---|
Előzmény: robert #30129#30134 Megboldogult gyermekkoromban, szénázás közben egyszer megfigyeltem egy rablóhadjáratot, amit a vöröshangyák vezettek a feketék ellen. Az tünt fel, hogy a vörösek szabályszerű ösvényt vertek a feketékhez, és azon tömött oszlopokban masiroztak. Mire felfigyeltem, arra már folytak az előcsatározások, aztán eső lett, nem mentünk egy pár nap. Mire újból láttam őket, arra már a vörösök hordták el a fekete hangyaboly tojásait. És voltak köztük feketék is, amelyek ugyanúgy elcipelték a tojásokat,mint a vörösök. Marha érdekes volt. |
robertVálasz erre 2012-06-03 20:38:26 |
---|
Előzmény: barbot #30126#30129 barbot, A mi telkünkön is azért van sok hangya, mert a régi tulaj madarász volt, és az erdőből hozott bolyokat telepített a kertjébe. A madarakat a hangyalárvákkal etette. A szomszédok már hülyét kaptak tőle, mire elköltözött (és mi ideköltöztünk). Nekem 10 év alatt sikerült visszaszorítanom a nyavalyásokat, de már hangyafóbiás vagyok. Néha azt gondolom, hogy egyszer beszakad alattam a kert, és egy hangyabolyba zuhanok, ahol a húsomat is lerágják :( Talán nyitok egy fóbia topikot :) Az imént mesélte egy ismerősünk, hogy a házában egy régi falat újra kellett építeni egyszer, mert a malterben kevés volt a cement, a hangyák pedig elhordták a homokot. |
barbotVálasz erre 2012-06-03 19:54:42 |
---|
Előzmény: Jesu #30125#30126 Próbáld csak ki a fáraóhangyairtót. Több helyen is bizonyitott. Mindenképpen késleltetett hatásút keress, amit bevisznek a bolyba, és megetetnek a királynőkkel, illetve a következő generációval. Az, hogy több hangya jelent meg a csali kirakása után, az természetes, hisz hirtelen "élelmiszerraktárra" bukkantak, amit be kell(ett) hordani a bolyba. Ennek a csalinak az a lényege, hogy a hangyák ne helyben egyék meg, hanem bevigyék a következő nemzedéknek. A hangyatojásnak nem tudom, milyen az ize, de én anno a fürjfiókáimnak azt hoztam többször is, imádták. Most már csak a liliputi-csirkéknek szoktam hozni néha, régebb, mikor madárfiókát neveltem, azok is kaptak. :-) Ha minden kötél szakad, akkor érdeklődj valamelyik gázositással foglalkozó cégnél, hogy milyen levegőnél nehezebb gázzal tudnák beereszteni a lakást. Annak nem marad nyoma, és ha beszivárog a repedésekbe,járatokba, elpusztitja a hangyákat. |
JesuVálasz erre 2012-06-03 19:46:31 |
---|
Előzmény: barbot #30123#30125 Bábolnás volt, amit használtunk. Nem látom semmi hasznát. Biztos nem fáraó hangya van nálunk hanem a "sima". (A fáraó tudtommal igen pici, alig látni.) Egyébként írta is, hogy a fáraóra más kell. Kis műanyag csapdában volt. Felbontás után az első adag hangya rögtön megdöglött a környezetében (összecsavarodva). Utána semmi. Már kiborogattam az útjukba, elhordták, de mintha táp lett volna, egyre több van. Észrevettem, hogy azért ahova kiszórtam, és elhordták onnét, utána azt a területet ELKERÜLTÉK. De csak ott. Az utak továbbra is léteznek. Már elkezdték kitúrni, bontani a konyhapult pozdorja lemezét egy helyen. Kitépem a hajam, annyira bosszant!!! Szerzek bóraxot, kipróbálom. A kertben az egyik deponált kupac földben óriási bóly alakult ki. Kb. 3-4 méteren. Ez távol van a háztól, más faj is, mint ami bent van. Terepet rendeztem, beleásóztam, úgy fedeztem fel. Az egyik oldalon egész pici hangyák, fehér tojás, lárvák. A másikon nagyobbak, furcsa, barna színű tojásokkal. Utána olvastam kicsit a témának, és azt találtam, hogy régebben az emberek gyűjtötték a hangyatojásokat. Íze a garnéla rákéval vetekszik! (?) Beltartalmi értéke kiemeli királyi étekké és afrodiziákum hatásáról 80-90 éves kujonok is beszámoltak. Kimegyek csipegetni. ;) |
nadtomVálasz erre 2012-06-03 19:46:15 |
---|
Előzmény: Jesu #30112#30124 Nálunk a Róbert által megnevezett "házikós" csapda vált be kombinálva a spray-s hangyairtóval(befújom minden helyiségben a padló és fal találkozásánál a sarkokat és egy hétig nem töröljük fel). |
barbotVálasz erre 2012-06-03 19:17:53 |
---|
Előzmény: Jesu #30112#30123 Szia! Az Azur vegyszerboltban, vagy a jobb mezőgazdasági üzletekben vegyél fáraóhangyairtó csalétket. Ha jól emlékszem, a Bábolna Bio gyártja, vagy csomagolja újra. Nem olcsó, de hatásos szer, több éve azt használjuk a szakmában. A házba beköltözött hangyáknál, mint a fáraóhangyáknál is a lényeg,hogy több királynő van, igy hiába irtod a dolgozókat, a több királynő termeli az utánpótlást a védett bolyban. Ennek a fáraóhangya-irtónak a lényege, hogy megetetik a királynővel, ezzel etetik a lárvákat, vagyis szépen elhal a boly. Kicsi műanyag dobozkákban van, amiket a hangyaboly kijáratához, a hangyák útjába kell elhelyezni, abból a hangyák behordják. Van egy irtószer, ami ugyanolyan, mint a fáraóhangyairtó-szer,csak a sima házihanygának való,- de mindkettő jó. A másik lehetőség a bio-hangyairtó: ezt valami déltengeri kagyló örlemény, és a lényege, hogy feloldja a hagyák kitinpáncélját, és azok szétfolynak. Ez gyerekszobában is alkalmazható, mert nem mérgező, de csak azokat a hangyákat pusztitja el, amelyek átgyalogolnak rajta. |
robertVálasz erre 2012-06-03 14:59:08 |
---|
Előzmény: Jesu #30112#30113 Jesu, Nekem a Raid hangyacsali vált be, de ahány fajta hangya (és rengeteg van belőlük), mind mást szeret. Házilag a boraxos méz is jó lehet. Ragasztósat próbáltál már? ![]() |
JesuVálasz erre 2012-06-03 14:51:25 |
---|
Előzmény: robert #30110#30112 El is felejtettem már ezt, pedig még hozzá is szóltam. :) Szóval nagyon kell valami alkalmas irtószer, mert szétszednek minket a hangyák. Ettől az esős időtől totál bekattantak. Már lassan nincs a háznak olyan helyisége, ahol ne jelentek volna meg. Próbáltam egy csapdás mérget, semmit nem ér. Megkeresem majd milyen gyártmány volt. Elhordták mind, megették, de semmi látszata. Többen vannak mint valaha. |
robertVálasz erre 2012-06-03 14:39:51 |
---|
#30110 Ma vettem észre, hogy a klinker lábazat erős cementes malter fugáit több ponton átlukasztották a hangyák. A klinker és a fal között egy EPS lap húzódik. Az egyik luk bejáratánál egy EPS gyöngyöt is találtam, amit nyilván ők bányásztak ki, és nem a huzat fújta oda. Hirtelenjében csak WD40 volt a közelemben, abból fújtam a likba, majd sziloplaszttal eltömítettem a bejáratot. ![]() Eljött az igazság pillanata, avagy a rés a pajzson: Lebontottam a lábazati klinkert és több helyen találtam mögötte hangyákat. A ház 10 éve épült. A klinker és a vakolatlan üreges tégla között 2cm EPS volt. Úgy vettem észre, hogy a hangyák nem morzsolják az EPS-t, hanem az üregeket keresik. ![]() |
mig56Válasz erre 2011-07-11 07:52:29 |
---|
#15801 Szerbusztok! Én a boraxot porcukorral keverem össze,egyszerübb kiszórni az érintett területre. További szép napot:-)Mindenkinek,üdv,mig56 |
Biosolar Forum => Állatvilág => Hangya | lapozz: 1, 2 következő » |