Biosolar Forum  =>  Állatvilág  =>  Hangyalapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2015-05-06
18:12:47
Óriáshangyák - Faodvasító lóhangya (Camponotus ligniperda)

A korhadó fák lakója a hatalmas termetű faodvasító lóhangya (Camponotus ligni-perda).
Melegkedvelő, sík- és dombvidéken egyaránt előforduló, gyakori hangya faj. A lóhangya feje kevés sertével fedett, potroha fényes feketésbarna, tora, nyel-pikkelye és lábainak elülső része vörösbarna. A dolgozó hangyák 6-14 mm hosz-szú, a hím 8-12 mm, de a termetes nőstény a 16-18 mm-t is eléri. Fészkét az élő és elhalt fák gombásodó belsejében az évgyűrűket követve rágja ki, amely akár 6-10 méterig is felhatolhat a törzs belsejében, de a fészek föld alatti része is igen kiterjedt. A több hangya fészekből álló népes kolóniák között föld alatti folyosók teremtik meg az összeköttetést.  A bátor, harcias hangyák fészkükben nem tűrnek meg idegen rovarokat, a betolakodókat azonnal megölik. Éjjel-nappal aktívak. Táplálékuk növényi nedvekből, ízeltlábúakból, de nagyrészt a levéltetvek mézharmatából áll. Ezekkel az óriási hangyák egyedeivel gyakran találkozhatunk könnyűszerkezetes, vagy gerendaházak belsejében.

A lóhangya irtás professzionális hangyairtó készítményekkel lehetséges.

2012-06-12
18:04:43
Lehet, hogy két malomban örlünk egy páran, mert amiről én irtam, az nem homokban, hanem kötött, taposott talajon épitett kráter alján lesi a prédát. Lehet, hogy több fajta is van belőllük. Igy lehet igazi homolakó, és lehet földönfutó is. :-)
2012-06-11
16:16:11
Előzmény: robert #30501#30502
Robert,
Szerintem a Pali linkjében hibás a homokra hivatkozás. Szerintem a hangyaleső maga késziti a pici földgalacsinokat(?). Minden tölcsér falának, ránézésre egyforma a granuláltsága. Ugy tudom, hogy egy homokcsomó felületének a vizszintessel bezárt szöge nagyon is függ a szemcsék nagysásgátol.
Szabadszemmel megitélve a tölcsérek fala minden esetben ugyanolyan szöget zár be a vizszintessel.
u.i.
Előző beirásomban a valósinűség értékét a számitógép Skype cimnek vélte és nálam kék szinben jelent meg
2012-06-11
16:11:14
Előzmény: kixgy #30500#30501
kixgy,

Hogy elfogynának-e a hangyák? Az csak a hangyalesők étvágyán múlna!

Arra gondoltam, hogy a hangyaveszélynek kitett területeken homokkal színültig feltöltött edényeket kellene a talajba süllyeszteni, ás azokba telepíteni a hangyalesőket. Szerinted háziasíthatóak?

2012-06-11
15:58:57
Előzmény: robert #30496#30500
Robert,
Ne gondold, hogy a hangyaleső megszabaditna a hangyáktol. Szerintem 1/1000000 a valószinűsége annak, hogy egy hangyát a hangyaleső megpapáljon.
A falusi házam mellett 16 ilyen tölcsért számoltam meg. Gondolod, hogy ilyen hatásfok mellett elfogynának a hangyáid?
2012-06-11
15:46:39
Előzmény: pali #30495#30498
A belinkelt cikkben a hangyaleső tölcsérjéről ezt olvastam:
"A tölcsér átmérője 8 cm, szélessége 5 cm is lehet."

Hát...biz én ezt nem értem:(

2012-06-11
15:10:27
Előzmény: pali #30495#30496
Én is szívesen ideédesgetnék egy közönséges hangyaleső csapatot!

A közönséges hangyaleső egy recésszárnyú rovar amelynek lárvái a homokban tölcsért vájnak, annak a fenekén várják a tölcsérbe eső rovarokat, főleg hangyákat, azokkal táplálkozik. Innen kapták a nevüket. Testük hossza 2 és 8 cm között változik. Karcsú, megnyúlt potrohuk, valamint hosszú, keskeny szárnyuk révén nagyon emlékeztetnek a szitakötőkre. A kifejlett állatok szürke, barna vagy feketés alapszínű testét terjedelmes sárgás rajzolat tarkítja. Jól felismerhetők viszonylag rövid, bunkós végű csápjukról. (users.atw.hu/hbrezervatum)
2012-06-11
14:57:46
Hangyaleső: - www.users.atw.hu/hbrezervatum/hangyaleso.htm

2012-06-11
12:22:07
Előzmény: kixgy #30441#30493
Ilyet nem, de hasonlót láttam. Mezei útakon, jellemzően a jól kitaposott keréknyomoknál, ösvényeken. A földön egy kiemelkedő, homokszerű-állagú kráter, és a közepében levő lyukban a "szakadék". A szakadék az egy bogár, a rendes nevét nem tudom, itt igy nevezik. Formára kb. mint a méh, csak kb. fele, és szürkés-barnás szinű. Nagyon-nagyon tud csipni, főleg, ha megütöd, vagy megszoritod. Ha beledugsz egy vékony fű-szárat óvatosan a lyukba, elkapja a rágójával. :-)
2012-06-10
21:26:19
Látott már valaki ilyen hangya-csapdát?
Ha a hangya a kráter szélére téved, beszakad a kráter széle és a hangya becsuszik középre. Ott a finom galacsinok alatt várja egy kis szürke bogár és a lábánálfogva behuzza a hangyát a föld alá. A többi ne látható de élő hangya soha nem bujik elő a kráter fenekéről.

2012-06-05
14:18:06
Előzmény: robert #30110#30234
Robert!

Azért ez szép! Végre valaki aki nem azon röhög, hogy a WD40 mindenre jó! Én mindig, "mindenre" használom, és mondom is, de ez az ismerősi körömben már viccnek számít.
Ezt elmesélem:"Hirtelenjében csak WD40 volt a közelemben, abból fújtam a likba, majd sziloplaszttal eltömítettem a bejáratot"
:)
2012-06-04
08:42:09
Előzmény: robert #30146#30147
A hangyász és Pampalini? :)
2012-06-04
08:12:41
Ketten kávézunk a családban, de a munkahelyen kifőzött zaccot is hazahordtam, és a terasz és járdák köröl a fűre és a virágok közé szórtam.
Határozott érzésem, a hangyák rühellik a kv szagát és távolabb húzódnak.

Jesu hangyatojás-saláta csemegéjéről jut az eszembe: mi a természetes ellenségük (rajtam kívül)?

2012-06-03
21:20:28
Előzmény: robert #30135#30136
Szerintem rabszolgának vitték. Talán Durell ir le egy hasonló eseményt.
Nézd csak a Wikipédiát:
www.hu.wikipedia.org/wiki/Hangy%C3%A1k#Kol.C3.B3ni.C3.A1k_k.C3.B6zti_hadvisel.C3.A9s

2012-06-03
21:16:33
Előzmény: barbot #30134#30135
barbot,

"... vörösök hordták el a fekete hangyaboly tojásait.."
Adoptálták a rivális banda kölykeit?

2012-06-03
21:13:16
Előzmény: robert #30129#30134
Megboldogult gyermekkoromban, szénázás közben egyszer megfigyeltem egy rablóhadjáratot, amit a vöröshangyák vezettek a feketék ellen. Az tünt fel, hogy a vörösek szabályszerű ösvényt vertek a feketékhez, és azon tömött oszlopokban masiroztak. Mire felfigyeltem, arra már folytak az előcsatározások, aztán eső lett, nem mentünk egy pár nap. Mire újból láttam őket, arra már a vörösök hordták el a fekete hangyaboly tojásait. És voltak köztük feketék is, amelyek ugyanúgy elcipelték a tojásokat,mint a vörösök. Marha érdekes volt.
2012-06-03
20:38:26
Előzmény: barbot #30126#30129
barbot,

A mi telkünkön is azért van sok hangya, mert a régi tulaj madarász volt, és az erdőből hozott bolyokat telepített a kertjébe. A madarakat a hangyalárvákkal etette. A szomszédok már hülyét kaptak tőle, mire elköltözött (és mi ideköltöztünk).
Nekem 10 év alatt sikerült visszaszorítanom a nyavalyásokat, de már hangyafóbiás vagyok. Néha azt gondolom, hogy egyszer beszakad alattam a kert, és egy hangyabolyba zuhanok, ahol a húsomat is lerágják :(
Talán nyitok egy fóbia topikot :)

Az imént mesélte egy ismerősünk, hogy a házában egy régi falat újra kellett építeni egyszer, mert a malterben kevés volt a cement, a hangyák pedig elhordták a homokot.

2012-06-03
19:54:42
Előzmény: Jesu #30125#30126
Próbáld csak ki a fáraóhangyairtót. Több helyen is bizonyitott. Mindenképpen késleltetett hatásút keress, amit bevisznek a bolyba, és megetetnek a királynőkkel, illetve a következő generációval.
Az, hogy több hangya jelent meg a csali kirakása után, az természetes, hisz hirtelen "élelmiszerraktárra" bukkantak, amit be kell(ett) hordani a bolyba. Ennek a csalinak az a lényege, hogy a hangyák ne helyben egyék meg, hanem bevigyék a következő nemzedéknek.
A hangyatojásnak nem tudom, milyen az ize, de én anno a fürjfiókáimnak azt hoztam többször is, imádták. Most már csak a liliputi-csirkéknek szoktam hozni néha, régebb, mikor madárfiókát neveltem, azok is kaptak. :-)
Ha minden kötél szakad, akkor érdeklődj valamelyik gázositással foglalkozó cégnél, hogy milyen levegőnél nehezebb gázzal tudnák beereszteni a lakást. Annak nem marad nyoma, és ha beszivárog a repedésekbe,járatokba, elpusztitja a hangyákat.
2012-06-03
19:46:31
Előzmény: barbot #30123#30125
Bábolnás volt, amit használtunk. Nem látom semmi hasznát.
Biztos nem fáraó hangya van nálunk hanem a "sima".
(A fáraó tudtommal igen pici, alig látni.)
Egyébként írta is, hogy a fáraóra más kell.

Kis műanyag csapdában volt. Felbontás után az első adag hangya rögtön megdöglött a környezetében (összecsavarodva). Utána semmi. Már kiborogattam az útjukba, elhordták, de mintha táp lett volna, egyre több van. Észrevettem, hogy azért ahova kiszórtam, és elhordták onnét, utána azt a területet ELKERÜLTÉK. De csak ott. Az utak továbbra is léteznek. Már elkezdték kitúrni, bontani a konyhapult pozdorja lemezét egy helyen. Kitépem a hajam, annyira bosszant!!!

Szerzek bóraxot, kipróbálom.
A kertben az egyik deponált kupac földben óriási bóly alakult ki. Kb. 3-4 méteren. Ez távol van a háztól, más faj is, mint ami bent van.
Terepet rendeztem, beleásóztam, úgy fedeztem fel.
Az egyik oldalon egész pici hangyák, fehér tojás, lárvák. A másikon nagyobbak, furcsa, barna színű tojásokkal.

Utána olvastam kicsit a témának, és azt találtam, hogy régebben az emberek gyűjtötték a hangyatojásokat. Íze a garnéla rákéval vetekszik! (?) Beltartalmi értéke kiemeli királyi étekké és afrodiziákum hatásáról 80-90 éves kujonok is beszámoltak. Kimegyek csipegetni. ;)

2012-06-03
19:46:15
Előzmény: Jesu #30112#30124
Nálunk a Róbert által megnevezett "házikós" csapda vált be kombinálva a spray-s hangyairtóval(befújom minden helyiségben a padló és fal találkozásánál a sarkokat és egy hétig nem töröljük fel).
2012-06-03
19:17:53
Előzmény: Jesu #30112#30123
Szia!
Az Azur vegyszerboltban, vagy a jobb mezőgazdasági üzletekben vegyél fáraóhangyairtó csalétket. Ha jól emlékszem, a Bábolna Bio gyártja, vagy csomagolja újra. Nem olcsó, de hatásos szer, több éve azt használjuk a szakmában. A házba beköltözött hangyáknál, mint a fáraóhangyáknál is a lényeg,hogy több királynő van, igy hiába irtod a dolgozókat, a több királynő termeli az utánpótlást a védett bolyban. Ennek a fáraóhangya-irtónak a lényege, hogy megetetik a királynővel, ezzel etetik a lárvákat, vagyis szépen elhal a boly. Kicsi műanyag dobozkákban van, amiket a hangyaboly kijáratához, a hangyák útjába kell elhelyezni, abból a hangyák behordják.
Van egy irtószer, ami ugyanolyan, mint a fáraóhangyairtó-szer,csak a sima házihanygának való,- de mindkettő jó.
A másik lehetőség a bio-hangyairtó: ezt valami déltengeri kagyló örlemény, és a lényege, hogy feloldja a hagyák kitinpáncélját, és azok szétfolynak. Ez gyerekszobában is alkalmazható, mert nem mérgező, de csak azokat a hangyákat pusztitja el, amelyek átgyalogolnak rajta.
2012-06-03
14:59:08
Előzmény: Jesu #30112#30113
Jesu,

Nekem a Raid hangyacsali vált be, de ahány fajta hangya (és rengeteg van belőlük), mind mást szeret. Házilag a boraxos méz is jó lehet. Ragasztósat próbáltál már?

2012-06-03
14:51:25
Előzmény: robert #30110#30112
El is felejtettem már ezt, pedig még hozzá is szóltam. :)

Szóval nagyon kell valami alkalmas irtószer, mert szétszednek minket a hangyák. Ettől az esős időtől totál bekattantak. Már lassan nincs a háznak olyan helyisége, ahol ne jelentek volna meg.

Próbáltam egy csapdás mérget, semmit nem ér. Megkeresem majd milyen gyártmány volt. Elhordták mind, megették, de semmi látszata. Többen vannak mint valaha.
2012-06-03
14:39:51
Ma vettem észre, hogy a klinker lábazat erős cementes malter fugáit több ponton átlukasztották a hangyák. A klinker és a fal között egy EPS lap húzódik. Az egyik luk bejáratánál egy EPS gyöngyöt is találtam, amit nyilván ők bányásztak ki, és nem a huzat fújta oda. Hirtelenjében csak WD40 volt a közelemben, abból fújtam a likba, majd sziloplaszttal eltömítettem a bejáratot.

Eljött az igazság pillanata, avagy a rés a pajzson:
Lebontottam a lábazati klinkert és több helyen találtam mögötte hangyákat.
A ház 10 éve épült. A klinker és a vakolatlan üreges tégla között 2cm EPS volt. Úgy vettem észre, hogy a hangyák nem morzsolják az EPS-t, hanem az üregeket keresik.

2011-07-11
07:52:29
Szerbusztok!
Én a boraxot porcukorral keverem össze,egyszerübb kiszórni
az érintett területre.
További szép napot:-)Mindenkinek,üdv,mig56

Biosolar Forum  =>  Állatvilág  =>  Hangyalapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva