Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-11-19
12:45:06
#3425
sziasztok következő a problémám , van egy faelgázosító kazánnal kombinált 1000l pufferem a pufferben van egy 100l melegviztároló ,a melegviztároló két csonkos /hideg-meleg/.A cirkulációt visszakötöttem a hidegvizcsonkra a melegvizes oldalon beraktam egy ESBE termosztatikus keverőszelepet hogy ha a puffer mondjuk 80 fokos HMV tárolóm is közel ugyanannyi. Ha beindul a cirkulációs szivattyú akkor a meleg viz elkezd áramlani a keverőszelep felé/hőmérséklete 80 fok/ a szelep hatvan fokra van állítva. Ha van folyamatos meleg viz elvétel a szelep tökéletesen működik.DE HA ELZÁRJÁK A CSAPOT a szelepen átáramlik a 80 fokos víz hiába nyit mivel nincs vizelvétel a termoelem nyit de hidegviz nem keveredik hozzá a cirkulációs szivattyú pedig átkeringeti a 80 fokos vizet a házig.KÉRDÉS:kazánházban központilag lehet e kevert használati meleg vizet előállítani úgy hogy működjön a cirkulációs hálózat is mivel távol helyezkednek el a vízcsapolók .2009-11-05
08:46:37
#3147
kod111:
NEM JO! vegyestuzelesueknel nem elegendoek a gazkazanoknal alkalmazott csomeretek, mert ha megszalad a kazan, azt nem tudod lekapcsolni!
minimum 28, de ajanlottan inkabb 35os csovel szereltesd a gerincet!
olvasd el a kazan gepkonyvet, abban benne kell lennie.
32kw-os faelgazosito kazanhoz minimum 35os csovet irnak elo!
a 35os cso 2x akkora keresztmetszettel bir, mint a 22es! (arban is legalabb ennyire szamits)
2009-11-04
23:29:13
#3144
Én még új vagyok itt egy beszerelés előtt állok és kérdeznék jó-e ha egy kazánból(Vigas 25) kilépő 2 colos előremenőt a szerelő rögtön leszűkít 22mm-re.
2009-10-14
13:32:23
#2731
Köszönet MONOLIT-nak, hogy megosztja velünk a tapasztalatait:

Nálam mindenhol padlófűtés van, a hálókban és a fürdőkben pedig radiátor is található. Így átmeneti időszakban csak a hálókat/fürdőket is fűthetem. A nappali két körre osztott, a nappaliban levő két osztóval 4-4 helyiség szabályozható egyenként. A radiátoros fűtés külön körön és termosztáton van.

A kazán kiépítése a képen látható módon, a két puffert sorba bekötve valósult meg, a gyári rajz alapján. A HMV tartályt egyszerűen (legelsőnek bekötve) a rendszerbe köttettem. Úgy okoskodtam, hogy legelsőnek a HMV készüljön el. Úgy tűnik bevált, csakhogy néha kiviszi a cirkuláció belőle a meleget. Ez ellen a csap elzárásával védekezem. Amennyiben ráérek egy motoros szelepet kellene a helyére építenem.

Sokat kínlódtam a "mesterekkel" mire elkészült a rendszer. Első körben nem is fűtött, mivel úgy építették ki, mint a hagyományost, mindent párhuzamosan rákötöttek mint a normál kiépítés esetén. Nem is fűtött amint nem ment a kazán, a pufferből nem tudott hőt kivenni. Nem jól kötötték be a keverőszelepeket, a hőcserélőt, stb. Megkínlódtam velük, de kitanulván a szakmát átköttettem a dolgokat és így már rendesen üzemel. A hőcserélő nem vált be, helyére keverőszelepet tettem, a boltban aztán kiderült hogy hungarocell darab van benne. Ennyit a mesterségüket nemértőkről!

Az elektromos bekötés ideiglenes, később lesz rendesen megcsinálva. Az egész kört egyetlen rendszerként lát el egy nagyméretű kiegyenlítő. Nemigazán volt hely a padlófűtés külön kiegyenlítéséhez, ezért kis átmérőjű csővel össze lett kötve az első puffer mellett. Remélhetőleg nem iszaposodik el, talán nincsen benne az ellenállása miatt áramlás. Az elektronika csőtermosztátokkal vezérelt, amennyiben kicsi a hőmérséklet (30 C fok alatt), nem megy. A padlófűtésen két szivattyú üzemel, mert a nappali két nagy körből áll, valamint innen vannak kettéosztva két osztóról a helyiségek 4-4 saját körre. Mindenhol kövezett az aljzat, a hálókban is. Ezért itt is padlófűtés van, de radiátoros kör is lett ezekben a helyiségekben és a fürdőkben külön körként kiépítve. Így teljesen függetlenül tudom fűteni átmeneti időszakban a hálókat. Ha fázunk, csak a hálókat és a fürdőket is tudom külön fűteni. Vagy csak a nappalit (és a többi helyiség egy részét) az itt lévő kandallóval. Télen a nappali fél köre is üzemelhet.

Az üzemeltetésről nem tudok véleményt mondani, mivel a fa olyan nedves volt, hogy a kandallóban kialudt. Saját fahulladék még mindig van, abból is tüzeltünk. De úgy tűnik a fogyás alapján, hogy kevés mennyiség kell a fűtésidényhez. Jövő évben tudok pontos adattal szolgálni, akkorra szárad ki a fa. Ha tudom előre hogy ilyen mértékben veszti a puffer a hőt, akkor nagyméretű tartályt veszek, használtat. Úgy védekezem ellene, hogy a meleget kiengedem a garázsba és a szárító helyiségbe. Ezekben a fűtést nem is üzemeltetem. A mosó-szárítót a gerincvezetékek hulladékhője simán kifűti. A garázs és a ház között lett elhelyezve a fűtőhelyiség, így nem viszi a garázs a hőt a lakóhelyiségektől. Pár bakit azért sikerült összehoznom :). A termosztátok a dolgozóban és a szárítóban lettek elhelyezve. A komolyabb a dolgozóban, (ami a legközelebb van a kazánházhoz) az egyszerűbb a mosókonyhában. Nos, a dolgozónál átkering szivattyú nélkül is a rendszer kis mértékben amennyiben jól felfűtöm a puffert, és a fal sem visz el hőt a kettő között. A szárító pedig tervemmel ellentétben nagyon is meleg lett fűtés nélkül is. Itt vezeték nélküli termosztát (nappaliból vezérelve) a megoldás, nehogy már szétszedjem a kiépítést :).

Két szobát (szinte a fél oldalt) nem fűtöm. A hulladék hő és a napfény 16 C fokot produkált ott. Szerencsémre a fenyő ajtók (kisipari 5 cm tömör) jól zárja a hőt.

Csendélet a kazánházban:


Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva