Biosolar Forum  =>  Szélenergia  =>  Szélkerék szivattyú
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-28
20:37:53
1. Gyári

szélsebesség vízszállítás
m/sec km/h l/perc l/óra
3.5 12.6 4.0 240
4.0 14.4 6.0 360
4.5 16.2 12.0 720
5.0 18.0 14.0 840
6.0 21.6 16.0 960
8.0 28.8 18.0 1080
A táblázat adatai 7,5 m emelo magasság és 67% hatásfok esetén érvényesek.
A szélkerék 1 fordulat esetén 0,4 l vizet emel ki.

Működése
A szélkerék egy forgó kulisszás hajtóművet forgat,
melyet egy áttétel 120 mm lökethosszú dugattyús ( fel - le) mozgássá alakít át. A hajtórúd működteti a szivattyút.
Viharvédelem
A szélirányba állítható hátsó lapát 12,5 m/sec (45 km/óra) szélsebesség esetében a szélkerék forgási síkjával párhuzamosan becsukódik. Ennek következtében a szélkerék síkja is szélirányba kerül (kifordul a szélbol). Ez az automata megvédi a kereket a károsodástól. A szélsebesség lecsökkenése esetén a kerék visszaáll a működési állapotba.

Általános működési feltételek:
A felállítást az időjárási viszonyok figyelembe vételével célszerű április- szeptember között végezni.
A szélkerék működéséhez 30-50 l/perc stabil hozamú kút vagy tározó szükséges. A szélkerék 300-400 m sugarú körzetében 8 m-nél magasabb épület, erdő vagy erdősáv akadályozhatja a zavartalan muködést. Télen a fagyveszély miatt célszerű a szivattyút leszerelni. A berendezés működés közben felügyeletet és karbantartást nem igényel. Évenként egyszer, a tavaszi beüzemelés előtt érdemes átvizsgálni és a csúszó felületeket bezsírozni.
Garancia : 1 év
Ára: 468 000 Ft+ 25% ÁFA
Helyszinre szállítás, felállítás, szerelés: 25 000 Ft + 25% ÁFA
Kiszállási díj: 80 Ft/km

2012-02-28
19:14:08
Előzmény: robert #26313#26316
Termeszetesen semmi sem egyszeru, de viz szivattyuzasra alkalmas szelkerekek kereskedelmi forgalomban is kaphatok, igaz azok nagyok 3.5 m atmero, 6 m elhelyezesi magassag, 1000-6000 l/h szallitasi teljesitmeny, 5-15 m mukodesi magassag.

Egy orankent 200 litert 2 m mukodesi magassagon tudo szerkezet nem olyan veszes.

A kivitelezest sem tartom tul bonyolultnak, siman el tudom kepzelni, hogy meg bonyoluly kulisszas hajtomu sem kellene, eleg volna egy megcsapagyazott fotengely-hajtokar kapcsolat, hogy a forgo mozgast egyenes vonaluva alakitsa.
2012-02-28
18:58:55
Előzmény: roki #26312#26313
roki,

Nem olyan egyszerű egy működő szélkereket építeni, mint ahogy gondolod. Azért kérdeztem, hogy láttál-e már ilyet, mert én még nem beszéltem olyan emberrel, aki látott. Főleg nem városban, épületek között.
A szivattyúzásra készült szélkerekek egyszerűnek tűnnek, de annál bonyolultabb kivitelezni, és aztán alkalmasan elhelyezni. Gondolj csak arra, hogy viharra kell méretezni, nehogy agyoncsapja a szomszédot a rotor, vagy az árbóc.

2012-02-28
18:50:40
Előzmény: robert #26311#26312
Nem tudom megmondani, hogy mennyi vizet kellene aramoltatni, mert annak sok osszetevoje van, pl. milyen magasra nyomod,onnan milyen mintazattal esik le, mekkora a levegovel a feluleti erintkezes, mekkora nemkivanatos hovaltozas tortenik.
Nekem az a gyanum, hogy joval kevesebb eleg, mint a halak vizenek 50%-a.

Egy szelkerek az eleg olcson kijon ha barkacsolja az ember.
Nemi alulemez a lapatoknak, regi csapagy, darab cso, szerkezeti vasak, tenyernyi gumi darab membrannak, stb....

Ugy tudom Magyarorszagon a szeles napok szama 172, de lenyegeben mindig fuj annyi a napkelte es napnyugta idejet leszamitva, hogy elmozgasson egy olyan rendszert ami kepes 2-3 oras mukodeshez tartalekokat felepiteni es az ekkora szelmentes idoszakokat athidalni.
Tulajdonkeppen csak a szelkerek es puffer optimalis meretezese a kerdes.
2012-02-28
18:37:02
Előzmény: roki #26310#26311
roki,

Általános esetben hány liter vizet kell áramoltatni óránként 10kg pisztráng esetén, és mekkora a levegőztető energiaszükséglete?

Szerinted mennyibe kerülne egy széllel hajtott szivattyú és az egy éveben átlagosan hány órát működne a szükséges kapacitással?

2012-02-28
18:22:10
Előzmény: robert #26308#26310
Igazad van, bar a puffertarolo leurulese ererjeig tovabbra is kitartana a szel elulte utan is sokaig a viz, kivaltana mas szivattyut jelentosen lecsokkentene a vizforgatas koltseget, ami az egyik komoly kiadasi tenyezo a rendszerben. A mukodesek kozotti valtas egyszeruen automatizalhato.

Amugy pedig nincs kobe vesve, hogy mennyi viznek kell aramolnia, lenyegeben a novenyek szempontjabol indifferens a mertek, csak a halak szamara kell optimalis oxigen telitettseget biztositani, az pedig sok tenyezotol fugg, mint pl. vizhofok, halak fajlagos surusege, halfajta.
Az oxigentelitettseg elerese egyebkent nem csak az atfolyo viz mennyisegenek a fuggvenye, sokkal inkabb befolyasolja, hogy milyen mechanikai hatasok mellett tudnak utkozni viz es levego.

2012-02-28
18:06:53
Előzmény: roki #26306#26308
roki,

Nem lenne folyamatosan működésre alkalmas egy ilyen szerkezet, mert az idő nagyobbik részében állna és csak akkor szivattyúzna, amikor van megfelelő szél.
A vizet folyamatosan kell áramoltatni, ezért az elektromos szivattyút nem lehet kispórolni.

Egyébként láttál már kb 500 liter/óra vízszállítású megbízhatóan működő széllel hajtott szivattyút?

Biosolar Forum  =>  Szélenergia  =>  Szélkerék szivattyú
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva