Biosolar Forum => Az energia ára => Közüzemi díjak |
sándorVálasz erre 2019-05-25 00:48:41 |
---|
#52914 Nálunk az új városvezetés felismerte, hogy hatalmas butaság volt megszüntetni a szelektív szigeteket, amelyeket korábban pont az eu direktívák és a nagy ívű hazai elhatározások alapján létesítettek. Rájöttek arra, hogy nem a lakosságot kell hibáztatni, ha túlterhelt a szigetek környéke, hanem sűríteni kell az ürítések számát. Sűríteni egészen addig, amíg be nem áll az ideális állapot. Annyit kell elszállítani, amennyit a lakosság megtermel. A kritikus helyeket bekamerázták, a közeli üzletek tulajdonosait elszámoltatják, hogy hová teszik a hulladékaikat. Rájöttek arra, hogy butaság volt az a korábbi intézkedés, hogy az üveghulladékot a lakosság szállítsa ki a város szélére, és az is butaság volt, hogy megszüntették a veszélyes hulladék központi begyűjtését. Jelenleg alakul a helyzet, az üvegnek már van helye a szelektív gyűjtőknél. A veszélyes hulladék begyűjtő telephely létesítését a képviselők megakadályozták, így ezt hiányt csak akciókkal tudják pótolgatni. Sokszor civil szervezetek, cégek, olyanok, akik haszonnal tudják ártalmatlanítani a hulladékot. A családi házas övezeteknél három kuka van, amiből kettő csippes. Ez egy 110 literes, kicsi kommunális hulladék gyűjtő, aminek az ürítését minimum kéthetente akkor is leszámlázzák, ha nincs ürítéshez kirakva. A 110 liter kétheti átlagban elegendő. A másik csippes a szelektív kuka. Van két kb. 200 literes kuka. Az egyik a szelektív hulladéknak, a másik a zöld hulladéknak. A szelektív hulladéknak kicsit szűkös a havi egyszeri ürítés, ezért sok szelektíven hasznosítható hulladék megy ma még a kommunálisba. A zöld hulladék kukája hol kicsi, hol nagy. Ősszel és tavasszal hetente kétszer is lehetne üríteni, télen kéthavonta is elég lenne. A kukás autó csak ott áll meg, ahol a GPS fizető, tartozás mentes ingatlant jelez, és a kuka is ki van pakolva az út szélére. A csippes kukákat az elszámoláshoz minden ürítéskor regisztrálják, fotó készül a még ki nem borított kuka belsejéről, a tartalmáról ürítés közben, és ürítés után a kukás autóba beborított hulladékról, és az éppen aktuális helyszínről. Utca kép, helyszín fotó az ürítés pillanatában. A zöld hulladékról is készül fotó a beborítás után. Minden fotó pontos koordinátákkal, időponttal van ellátva, de csak akkor nézik meg, ha valami nagyobb probléma miatt szükséges. A csippek kódjai automatikusan a számlázáshoz kerülnek. A rendszer működik. Az, hogy kinek sok, kinek kevés a kuka térfogat, az ürítések száma, értelemszerűen változó. Viszont ezzel a módszerrel az utcák jóval tisztábbak, mint voltak. A közterületet minden ingatlan előtt részben a város takarítja, részben a tulajdonosok kötelesek az eldobált szemetet a saját kukájukba belerakni. Lassan, de kezd kialakulni, hogy egyre kevesebb kutyasétáltató, bagós, és az üzletekből kijövő emberke dobja el a "szemetét" közterületen, a házak előtt. Az új város vezetés keményen büntet, és mivel nem csak a lakosságot cincálja a szemetes utca miatt, hanem a pl. lefotózott szemetelőt is, még a kutya sétáltatók nyoma is láthatóan csökken. Ez egy lassú folyamat, nem egy promt akció ami jól mutat a város jelentésében. Ha lesz kitartás, akkor a végeredmény megéri. Csak az érdekessége miatt. Évekkel ezelőtt egy, a közelben "átmulatott éjszaka" után, vasárnap reggelre összetört italos üvegek darabjai borították az úttestet, a parkot, a kapubejárókat, a bicikli utat. Ez még a régi város vezetés idején történt, a megadott városi bejelentő telefont nem vette fel senki, így maradt a központi segélyhívó. Kijött a járőr és közölték, hogy ez "közterületis" feladat, és engem igazoltattak, amiért zaklattam őket. A járőr számon kérte rajtam, hogy milyen indokkal hívtam ki őket. Mondtam, hogy a közúti közlekedés szándékos veszélyeztetése miatt. Az úttestet borító, a közlekedést veszélyeztető hulladékot már korábban lefotóztam. Megkérdeztem a járőrt, hogy kérjek-e másik járőrt a 112-től, mert a fotók már a központban vannak, és ők nem hajlandók intézkedni. Volt némi morgolódás, de pár órán belül eltakarították a veszélyes szemetet. Nem a közterületisek, nem a közmunkások, hanem az addigra éppen ébredező éjszakai társaság. Így is meg lehet oldani, meg úgy is, hogy ma már van több (igaz még nem kellet kipróbálnom, hogy működnek-e!) olyan telefonszám, ahol a város a rendőrség nélkül is tud azonnal intézkedni. Hogy egy ilyen bejelentésből lesz-e később rendőrségi feljelentés, nincs tudomásom. Viszont a lakosság kezd jobban félni a szemeteléstől, mint korábban. Nálunk is megnövelték a kukás autók méretét és vannak kis utcák, közök, ahová nem mehetnek be, mert összetörnék az utat. Ezeken a helyeken a lakók kihúzzák a kukákat a főútra, ami mellesleg a régebbi kisebb kukás autók idején is gyakorlat volt. Az emberek józanabb része kezdi belátni, hogy neki is tenni kell azért, hogy tisztább legyen e környezetük. És mivel ez működik, egyelőre nincs visszaesés. Igaz, pár, a lakosságnak komolyabb összegű büntetést már kinyomtak a szemetelőkre. Ez is egy módszer. Hogy mi lesz belőle idővel, nem lehet megjósolni. |
444tibiVálasz erre 2019-05-24 21:33:58 |
---|
Előzmény: robert #52902#52911 A kifizetett de igénybe nem vett szolgáltatásokat ismerem, Édesanyám 12 évig volt közös képviselő és minden évben szóba került a földszinten lakók lift és szemétledobórendszer karbantartási díjának vitája. Nem egyszerű ezeket eldönteni. Úgy érzem a kukadíj talán más elbírálás alá kéne essen mert pontosan lekövethető lenne minden családi házas övezetben. Nem tettem ki, nem fizetek. Amit említett BJaca is hogy akkor mindenki a közeli kiserdőbe hordaná, ez nem fizikai megvalósíthatósági akadály hanem morális probléma, mint nagyon sok más is. Enélkül is szeméttelep az ország, én nemegy megmozduláson vettem tészt mint szervező, Bp. 16-17. kerületi tájvédelmi körzetekben kevés volt a 10 darab 16 köbis konténer. Következő évben dettó ugyanez. Nem nagy területekről van szó. Ehhez csak annyit tudok hozzátenni hogy pár éve egy ismerősömet nem kevés agitációval sikerült rávennem hogy a ház körüli tavaszi nagylomizási hulladékát ne szórja szét a közeli kiserdőbe hanem a nagy utánfutómra dobjuk fel, segítek is neki és vigyük el a közeli larakóba. Az ismerősöm azóta sem beszél velem mert a kb. 3,5 m3 vegyes hulladékért 17000, tizehétezer forintot kértek hogy lerakhassuk. A cimbim soha többet nem fog legálisan szemetet lerakni az biztos. Bizonyára megvannak a lerakási díjak de ezt ott akkor én is arcpirítónak éreztem. Persze hogy a bányadíj egyebek meg minden lerakó magánkézbe van stb. de értélkelni kéne a polgár pozitív hozzáállását és nem elvenni a kedvét és nem a fekete-szürkezónába kergetni lyen összeggel. Ahol lakom, volt évi 1-1 alkalommal ingyenes zöldhulladék és ingyenes vegyes építkezési-háztartási hulladék lerakási lehetőség, a legutolsó csekkel igazoltad hogy valóban te vagy te és bevihetted. Ezt pár éve nálunk eltörölték. Rzeket csak azért írtam le mert az állampolgár bűnös a szétszórt szemét miatt. De nem 100%-ban az is tuti. Mindegy csak ötletként vetettem fel de akkor ezekszerint ötlet csak hamvában holt. |
robertVálasz erre 2019-05-24 09:43:44 |
---|
Előzmény: 444tibi #52899#52902 444tibi, Felénk a 3 különböző űrtartalmú (és ürítési díjú) kuka közül lehet választani. Minden háztartásnak kötelező fizetni egyet. Ha nem így lenne, akkor jönne a más kukájába csempészés, szemétégetés, ottfelejtés a közterületen. Takykáéknál korrekt a díjfizetés, ha nem potyázó a lakosság. Egyébként nem a kötelező szemétdíj jelenti a legnagyobb tételt a kifizetett, de igénybe nem vett szolgáltatások sorában. Pl úthálózat költsége az otthonülőknek, eü hozzájárulás az egészségeseknek, nyugdíjjárulék a korán halóknak, egyházi támogatások az ateistáknak, stb .... |
takykaVálasz erre 2019-05-24 06:55:57 |
---|
Előzmény: 444tibi #52899#52901 Szia, Mint írtam, mi ürítésekért fizetünk. Majdnem 1000Ft/kuka T. |
BJacaVálasz erre 2019-05-24 06:16:07 |
---|
Előzmény: 444tibi #52899#52900 Szia! Volt már téma. Sokan képesek lennének autóba tenni a szemetet, és kivinni a határba, csak ne kelljen kukadíjat fizetni. |
444tibiVálasz erre 2019-05-23 21:21:45 |
---|
#52899 Nemrég szóba jött a kuka és erről eszmescserélnék. Miért nem lehet fogyasztásarányosan fizetni, vagyis amennyit elvisznek azután fizetek. Családi házban lakom, gyakorlatilag 3-4 hetente van tele a 110 literes edény. Ha nagyon megválogatnám talán még ritkábban is. Kajamaradék nincs, megeszi a kutya meg a tyúkok, papír, műanyag, fém nálunk szelektíven, zsákokba gyűlik és viszik el meghatározott időpontokban. Házkörüli hulladékom nincsen, aprítok-komposztálok, vastagabbjával tüzelek. Ez miért nem fogyasztásarányos? A megvalósítása sem lehetetlen, példaként kb. 6 éve 2 évig minden januárba kaptunk az akkori szemétszállító cégtől a kukára ragasztandó matricát és a kukásautón meg vonalkódleolvasó volt. Aki nem fizette be a kettővel előtti negyedévet, annak nem vitték el a kukáját. Volt is kalamajka rendesen jópár háznál. Vagyis a módszer már ki is van találva. Nem egy összeg mert 3 hónapra 6000Ft körüli de mondjuk ha ezt a módszert beveztné pl. a gázművek, megállapítaná hogy adott kecóra mennyi a max. gázfogyasztás és havonta kiszámlázna mondjuk 300 m3-ert és én meg fogyasztok 100-at de fizetni kell a 300-at. Ez pedig ugyanaz lenne mint amit a szemétszállítók csinálnak, de tuti népharag meg forradalom lenne belőle. Kukásoknak szabad? |
paliVálasz erre 2019-05-22 08:16:11 |
---|
#52892 Nem volt a telken gáz. Tavalytól lehet ingyenes bekötést kérni, ha nincs gázterved a házhoz. Ez a bekötés történik most nálam. Tegnapi napon elkezdték bekötni a gázt a házunkhoz. Pár nap alatt befejezik. Akinek volt érvényes gázterve, annak hamarabb kötötték be. Működik a rendszer. :) |
robertVálasz erre 2015-06-16 16:56:51 |
---|
#48822 A 2013. évi CLXVII. törvény (az egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáról) alapján a MAVIR pénzeszközök, úgymint a Szénipari szerkezet átalakítási díj, a külön jogszabályban meghatározott személyi kör részére a villamosenergia-iparban fennálló, vagy eltöltött munkaviszonnyal összefüggésben külön jogszabálynak megfelelően biztosított Kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása (C-tarifa kedvezmény) és a Kapcsolat termelésszerkezet átalakítási díj) megfizetése alól 2013. november 1-től a lakossági fogyasztók mentesülnek. ELMÜ Lakossági villamos energia díjak (Ft/kWh)
|
robertVálasz erre 2014-05-20 13:47:03 |
---|
#46479 Hurrá, ismét kevesebbet spóroltam! ![]() |
granoVálasz erre 2014-02-07 19:03:21 |
---|
Előzmény: szocsmarci #45614#45616 szocsmarci: a kapcsolás az külön van, egy db és 12 +ÁFA. Az hagyján: kerekítési különbözet 1db, áfa mentes, -2,15 egységárral. Az adó részletezésében viszont már csak 2,00. közben tévedtem: A híváslista nem egyezik a számlával: Számlán: Telefon helyi forgalom 1 db 9,38+ áfa. Kapcsolási díj: 1 db 12 + ÁFA. Rakd össze, mi mennyibe kerül!! |
szocsmarciVálasz erre 2014-02-07 18:31:29 |
---|
Előzmény: grano #45611#45614 4 Ft + ÁFA a kapcsolási díj. |
granoVálasz erre 2014-02-07 18:01:50 |
---|
#45611 Ma én is kaptam egy szépet: Nulla forintos egységár ellenére 5 forint darabja. Matekból azt tanultam, hogy nullaszor valamennyi az még mindig nulla. Lehet valami érdekes vagy az adótörvényben, vagy a számviteli törvényben vagy az ÁSZF-ben, vagy csak simán hülyének néznek. ![]() |
robertVálasz erre 2013-12-23 17:42:45 |
---|
#44475 REZSICSÖCSENTÉS Ezt kaptam ma a Fővárosi Vízművektől a víz-számlára nyomtatva: ![]() Ez nem egy elszámoló számla, a rezsicsökkentés duma a júliustól eltelt időszakról szól. Segítsetek, hogy jön ki az, hogy a 0Ft fogyasztásra 380Ft csökkentés járt (amit egyébként nem is kaptam meg)??? |
takykaVálasz erre 2013-02-21 15:33:17 |
---|
Előzmény: robert #38584#38677 Szép grafikon, de nem mond semmit! Azt akarja sugallni, hogy 2Ft a haszna? Hö-Hö. Mi lenne, ha a postáskisasszony is csinálna ilyen grafikont, hogy a fizetése hogy aránylik a keze között havonta átfolyó pénzmennyiséghez képest? Vagy a autómosóban dolgózóé a havonta kipucolt autók összértékéhez képest? Szegény szolgáltató! Könnyem is kicsordul... T. |
robertVálasz erre 2013-02-16 11:24:02 |
---|
#38584![]() ![]() |
granoVálasz erre 2013-01-11 18:51:11 |
---|
#37618![]() ![]() |
robertVálasz erre 2013-01-07 19:32:21 |
---|
#37545 1. Megérkezett 3 havi Tigáz gázszámlám (éves leolvasás alapján). A januárban fizetendő rész-számla összege (decemberi fogyasztás tavalyi áron): 14.576Ft A februárban fizetendő rész-számla összege (januári fogyasztás akciós áron): 13.492Ft A csökkenés mértéke 7.4%. Az átalány számláim összege (piros) és visszaosztva 1 m3 gáz ára (kék) így alakult 2009 óta: ![]() 2. Megérkezett 3 havi Elmü villany-számlám (éves leolvasás alapján). A januárban fizetendő rész-számla összege (decemberi fogyasztás tavalyi áron): 11.409Ft A februárban fizetendő rész-számla összege (januári fogyasztás akciós áron): 10.154Ft A csökkenés mértéke 11%. Az átalány számláim összege (kék) és visszaosztva 1kWh áram ára (piros) így alakult 2009 óta: ![]() A közüzemi számláimat a vizsgált időszak alatt sikerült szinten tartani, sőt a mostani csökkentés nélkül sem emelkedtek. Ebből látszik, hogy vannak még tartalékok. |
robertVálasz erre 2013-01-01 20:36:36 |
---|
#37317 Nem csak az energiaár csökken, hanem a járulékos díjak is: Az EDF DÉMÁSZ Zrt. által kiállított számla csökkenésének mértéke a 2012-es árakhoz képest 9% lesz. Általános egy zónaidős áramdíj (évi 1320 kWh fogyasztás feletti rész - 2013/2012) Energia ár (Ft/kWh): 20,13 / 21,99 Rendszer haszn. díj (Ft/kWh): 13,985 / 16.08 Egyéb díjtételek összesen (Ft/kWh): 1.46 / 1.46 Elosztói alapdíj (Ft/ csatl. pont/hó): 144,0 / 160,0 Összeg ÁFa-val (Ft/kWh): 44,786 / 49.01 A villamosenergia szolgáltatási díjai megtekinthetőek a MAGYAR ENERGIA HIVATAL honlapján: www.eh.gov.hu/hatosagi-arak-2/villamos-energia/egyetemes-szolgaltatas.html Egyébként: Miből tevődik össze a rárakodó költség? Ebben nincs benne a valóban elfogyasztott áram ára. Itt olvasható: www.azaramara.hu/?p=1035 Mindenki villanyszámlája két fő részből áll. Ez már tartalmazza a valóban elfogyasztott áram árát és a rárakodó tételeket is. Az én villanyszámlám 54,9%-át teszi ki a szolgáltató részéről meghatározott áramár és a szolgáltató által rárakott "egyebek". Az országos ellátó költségei, a "Rendszerhasználati díjak" cím alatt, összesen a számla 45,1%-át teszik ki. A szokásos üzemviteli költségeken felül komoly tételek az országosan előírt 45,1%-ból (Mavir költségek, ez nem tartozik a rezsicsökkentés alá): - Az 50Hz tartásával kapcsolatos költségek. (Megjegyzésem, ezt a kompenzálandó tényezőt mi, a fogyasztók okozzuk.) - A meddőenergia nyeléssel kapcsolatos költségek (Megjegyzésem, hogy ezt is mi, a fogyasztók okozzuk.) - Szabályozási és kiegyenlítési energia Megjegyzés, (szerepel a magyarázatban is) hogy részben a "megújuló erőművi kapacitások" okozzák. Tehát a megújulókból adódó tétel egy, ma még kicsi részét is mi okozzuk. Fizetni pedig teljesen mi fizetjük és nem a 50KW-os, vagy nagyobb termelők! A szolgáltatók (Elosztói engedélyesek) szokásos üzemviteli költségeken felüli tételeiből álljon itt egy: - Az elosztói meddő energia díj. A tisztán ohmosnak feltételezett fogyasztás után még nem számítják, de a meddő költségét hozzácsapják az áram árához. Meddő sem maradhat megfizetés nélkül a szolgáltató nyakán. Az elszámolási lényeget érintően egységesednek a szolgáltatók. |
robertVálasz erre 2012-02-24 09:23:59 |
---|
Előzmény: robert #4350#26109<br> |
robertVálasz erre 2012-01-08 01:36:56 |
---|
#22910 TIGÁZ Zrt. 2012. január 01-től alkalmazandó egyetemes szolgáltatási árak:
Az általános forgalmi adó mértéke 2012. január 1-től annak módosításáig: 27%, az energiaadó mértéke 2010. január 1-től annak módosításáig: 88,50 Ft/GJ) |
robertVálasz erre 2011-03-31 14:51:12 |
---|
#13319 Az infláció és az energiaárak alakulása ![]() |
robertVálasz erre 2011-03-07 14:30:48 |
---|
#12642 Itt a 400 forintos benzin ![]() "Újabb történelmi csúcsot érnek el az üzemanyag árak, a Mol bruttó öt forinttal emeli a 95-ös benzin és ugyancsak öt forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát ... a benzin átlagára 374-375 forintra, a gázolajé pedig 372 forintra nő... a 2011. januári üzemanyag-fogyasztás mintegy 21 százalékos csökkenést mutatott 2009 hasonló időszakához képest." Alternatív közlekedés: ![]() |
robertVálasz erre 2011-01-25 09:51:57 |
---|
#11055 Gázmérővel nem rendelkező lakások földgázfogyasztása az elosztási átalánydíj meghatározásához (70/2003. (X. 28.) GKM rendelet) ![]() |
robertVálasz erre 2009-04-18 15:55:10 |
---|
Érdekelne, hogy másoknak mi a véleménye a fával, fával elgázosítva, pellet-el, hőszivattyúval... stb működő fűtések hő kWh-ra vetített fajlagos költségéről (számítás módszere is), valamint a rendszerek bekerülési árával kapcsolatos információk is érdekelnek. ![]() |
Biosolar Forum => Az energia ára => Közüzemi díjak |