Biosolar Forum  =>  KÖZLEKEDÉS  =>  Tömegközlekedéslapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-12-03
15:25:16
Előzmény: takyka #53741#53749
Mindaddig utópia marad, amíg nem lesz normális város városvezetés mindenütt, ahol szükség van helyi tömegközlekedésre. A normális városvezetés önmagában kevés, ha nincs hozzá központi direktívák nélkül működő állami segítség. Mert nincs két egyforma tömegközlekedés sehol.
Nyugaton sem. Ott is egymást érik a balhék a hülye helyi ötletek, illetve a makacs állami beavatkozás miatt.

A rendszerváltásig a gyárunknál volt a központi végállomás. 12 járat, plusz 1 járat gyorsjárata.
Állandó volt csúcsidőben a tömegnyomor a buszokon, de a napi kihasználtság egyenlege az öreg Ikarusok ellenére is pozitív volt.
Fokozatosan leépítették a járatokat, egyre kevesebb lett az utas, nőtt a Volán vesztesége.
A leépülési spirál folytatódott, majd végre megkérdezték azokat, akik még hajlandók lettek volna busszal utazni. Kidolgoztuk két városi körjárat tervét, ahol a járatok útvonala többször keresztezte volna egymást, így biztosítva a két irányú átszállás lehetőségét. A terv annyira jó és gazdaságos volt, hogy a Volán nem szorult volna ingyen állami pénzekre, ezért kapásból elvetették, pedig akkor még lett volna utas.

Később a helyzetet a régi városvezetés annyira lerontotta, hogy ma több mint évi százötven milláért maradt néhány járat átlagosan 1 fő utaslétszámmal.

A tömegközlekedés kötelező feladat, ezért az új város vezetés átalakítja (részben már meg is tette) az útvonalakat a lakosság igénye szerint.
Miután a régi városvezetés idején az évi jegybevétel nem érte el a tíz millát sem, ezért az új vezetés ingyenessé teszi a majd értelmes útvonalon közlekedő buszokon az utazást. Kérdés, hogy sikerül-e visszahozni a közben autóra átszokott utasokat? Erre van némi esély, mert rossz és drága a parkolás.

Veszít évi tíz millát, de nyer háromszázat a parkolás gondjainak kiváltásával (zöldterület rongálás, tilosban parkolás ellenőrzése, felszólítás, elszállítás, parkolók építése, stb).

Mivel a tömegközlekedés nem lehet ingyenes, kiadnak egy városkártyát kb. tíz vonaljegy áráért. Így már törvényes lesz a rendszer. Ezzel a kártyával szinte minden, eddig belépőhöz kötött, de pont a magas belépődíj miatt kevéssé látogatott helyre ingyenes lesz a látogatás. Múzeumok, kiállítóhelyek, kedvezmények több szórakozóhelyen...
A kártyatulajdonosok féláron strandolhatnak és még gyűlnek az ötletek. Ha egy család három alkalommal megy egy évben a strandra, akkor a kártya ára csak a strandbelépők árából megtérül, és minden más előny, így a tömegközlekedés is ingyen lesz. Tömegközlekedés = nem kell a strandon fizetni a parkolásért.

A terv szép és logikus. Hasonló van több helyen is az országban.
Nem tűnik utópiának, ha csak közben valami gyors törvénymódosítás el nem veszi a jogot a városoktól a helyi közlekedés megoldására.

Erre is van megoldás, hiszen helyi vállalkozók már vinnék a tömegközlekedést is. Érdekes, de nekik nem kell kikérdezéses útvonal és menetrend terv, csak a lehetőség, hogy szállíthassanak. Ráadásul olcsóbban, mint a Volán, és mindig a szükségletnek megfelelő méretű buszokkal.

Így is lehet. Kérdés, megvalósul-e?
2019-12-03
14:33:29
Előzmény: takyka #53741#53744
Hát, ha csak királyunk nagy ötlete be nem válik, hogy az iparűzési adót a tömegközlekedésre kell fordítani...
2019-12-03
13:27:34
Előzmény: BJaca #53737#53741
Abban, hogy szükség lenne rá, valóban nincs semmi utopisztikus, de abban, hogy magyarországon be is fog következni, na abban van!
Győrben pl. még olyan Rába buszok járnak, amibe én szereltem a riasztót...


Szinte kölyökként, 20 éve! Meg a még öregebb Ikarusok.

Szerintem előbb fogtok villanyautóval járni, minthogy a tömegközlekedés elérje akár csak a 90-es évek szinvonalát. :-) vagy inkább :-(

T.
2019-12-03
11:49:13
Előzmény: takyka #53734#53737
Takyka,
Szerintem nincs semmi utópisztikus dolog a tömegközlekedés fejlesztésében. Eddig nem volt fejlesztés. Rombolás volt. Távolsági buszokon kiegészítő jegy, ami semmi többletszolgáltatást nem nyújt. 20 éve még fél óránként indult busz a falunkból a városba, ma már néha 2 órát is kell várni a következő buszra. Megépült egy falut elkerülő út, a sofőrök pedig nem akarnak bejönni, csak fogynak a buszjáratok. Székesfehérvár tömegközlekedése semmit nem fejlődött az utóbbi 20 évben. Rajzoltak egy új térképet, ami értelmezhetetlen és átláthatatlan, és annyi. 5-6 kilométert még mindig csak 2 busszal lehet megtenni, pedig már régi igény, hogy az elkerülőn menjen végig egy helyi járat a város nyugati végétől a Videoton ipari park felé. Félóránként-óránként járnak a buszok, pedig már itt is elkelne az 5-10 perces járatsűrűség.
Az autók már alig férnek el, mert senki nem akar 300Ft-os buszjegyet venni. Távolsági buszra, vonatra 2 emberre drágább a jegy, mint az autóba az üzemanyag. A pályaudvaroknál kevés a parkoló.
Ha busszal mennénk Balatonfüredre a strandra, 4 órakor vissza kellene indulni, mert utána nincs busz, ami megállna a faluban.
Miért üljek buszra, ha van autóm?
Szerencsére a munkahelyemre van céges buszjárat. De ha 8-tól 4-ig járnék, akkor 11500 a távolsági bérlet, és 7000 a helyi. Ez 46 liter benzin, bő 600km. A munkahelyem 12,5km-re van ajtótól ajtóig, 20 napra 500km autóval, és napi 1 órával többet lehetek otthon.

2019-12-03
10:55:05
Előzmény: sándor #53728#53734
Szia,

Dehogy bántottál meg! Viszont, úgy érzem, itt némi félreértés van. Én hasonlóan látom a magyarországi tömegközlekedés helyzetét mint te. Az, hogy Győrből könnyű vonattal eljutni Európába (Nem véletlen a szóhasználat!), az nem a magyar állam, vagy a MÁV érdeme. Az OBB üzemelteti ezt a (Bp.-München) járatot, OBB szerelvényekkel, OBB személyzettel.

Én teljesen utopisztikusnak látom (legalábbis Magyarországon) Róbert azon várakozását, hogy a tömegközlekedés fejlesztésével lehet létrehozni a fenntartható közlekedést a tomegek számára.

T.
2019-12-03
03:04:44
Előzmény: takyka #53708#53728
Ne haragudj, nem akartalak megbántani. A keserűség tört ki belőlem azt olvasva, hogy milyen ideálisnak tartod a vonat ill. a tömegközlekedést.

Talán hozzátok még nem ért oda, felénk két napja racionalizálják mind a távolsági buszok, mind a vonatok "menetrendjét".
Ez annyit jelent, hogy az eddig is kevés és nem megfelelő időben közlekedő egységeket lépésenként verik szét.

Felőlem szuper, hogy elérheted 5,5 óra alatt Münchent, de képzelj egy Szentesi, vagy egy Kisteleki embert! Eddig legalább beértek Szegedre a munkaidő kezdetére és utána volt busz és vonat haza. A munkaidejük mellett naponta kettő-három óra utazás volt a büntetésük, amiért sikerült munkahelyet találniuk 30 km-es körzetben.

Eddig ha egy Kisteleki fel akart érni Pestre reggel a munkába, Kisteleken felszállhatott valamelyik Intercityre. Most pont az a kettő (a munkába menő és az onnan érkező nem áll meg Kisteleken. Órákkal előtte be kell utazniuk Szegedre, és úgy is érnek majd haza órákkal később.
Napi 2 x 31 km + 2 x 25 perc menetidő (várakozás nélkül, ha késik a City akkor borul minden) + 2x 575,- Ft útiköltség.
Mindez azért, hogy legyen két direkt, európai mintajárat Szeged és Pest között, ami sehol nem áll meg (régen volt legalább 5-6 megálló) és így a menetidő állítólag 18 perccel fog csökkenni.

A buszokkal hasonló a helyzet.
A közutak állapota katasztrofális, nem ekkora forgalomra tervezték, és most az utazók 80%-át átterelik a közútra!
És még vörös jelzést ad ki a rendőrség a megduplázódó halálos balesetek miatt.

Ezzel a közlekedés politikával eleve lehetetlenné teszik az elektromos hajtású járművekkel való közlekedést. Robert leírta a magyarázatot.

Nálunk harmadik éve építenek egy három km hosszú villamos pályát. A tramtrénről (helyi neve rémtrén) biztosan hallottál. És még legalább két évig építik!

Egyetlen helyen lehet átkelni a városon. Hogy, a lehető legnagyobb legyen a lakosság büntetése, az oda és vissza út a kórház mellett megy el kétoldalon. Árúszállítás, kamionok, a közel teljes személyforgalom (autók, kerékpárok, mentők, városi és távolsági buszok.

Ha csak bevásárolni megyek, kettő helyett kilenc km-t autózok. Érintek 4-5 olyan körforgalmat, amiből hármat már kereszteznek a jelenlegi útpályából 20-30 cm-re kiálló sínek. A fekvőrendőr egy lakosságbarát megoldás a jelenlegi állapothoz képest.
Az egy év alatt vígan felépíthető (lett volna) villamos óránként fog járni a városunk és Szeged között, reggel és délután csúcsidőben (félórán keresztül) tíz percenként!

Lesz rajta 70 ülő és 130 álló hely. A tervezett menetidő 45 perc, jelenleg kocsival a tömegnyomorban is eljutok 25-30 perc alatt otthonról Szegednek arra a pontjára, ahová akarok.

A villamos elindulása után sem a távolsági buszok többsége, sem a vonatok nem mennek be Szegedre. Csak a városunkig közlekednek és "ráhordják" az utasokat a villamosra. Plusz kétszer kell átszállniuk, mire a munkahelyükre érnek Szegeden.
Most csúcsidőben helyi és távolsági buszok visznek bennünket Szegedre. Eleve tömötten jönnek, de fél óra alatt kapunk (most már csak kaptunk) 10-15 buszt és óránként vonatot.

Ráadásul a villamos megállóhelyei közelében nem lesznek parkolók, így mi nem is tudjuk igénybe venni a villamost. A nyomvonala nem érinti a városból utazni akarók lakókörzeteit.
Ha villamossal akarunk Szegedre menni, akkor 15-25 perc kocsival a villamos közelébe (de nem őrzött parkolókba!), majd 10 perc gyaloglás a villamosig, ahová a ráhordott vonatosok, buszosok miatt eleve nem férünk fel. Egy óra várakozás után jön a következő 45 perces villamosozás Szegedre. Ráadásul sehová nem terveztek fedett és ülőhelyes megállókat.

Ebből érthető, hogy a jelenlegi busz 25 perc, vonat 28 perc, kocsi 35 perc (de a helyszínre) helyett ezután tömegközlekedhetünk másfél órát, de azt is csak szerencsés esetben.

Amúgy én is a tömegközlekedést favorizálnám, de láthatod, hogy azt is el lehet cseszni, de nagyon.

Olyan apróságokról már nem is tud az ország, hogy 120-160 km-es sebességre építették a vágányokat úgy, hogy az országból összeszedték a már 60 km-es közlekedésre alkalmatlan síneket és abból építették meg először a pályát. Azt felszedték. Új, erősebb pályát építettek és hoztak helyettük kevésbé használt síneket. Így a reklám szerint akár a 100 km-es sebességet is elérhetik a villamosok a városon kívül, két megálló között. Azokat a megállókat, ahol régen a vonat megállt kettő kivételével megszüntették. Az ott lakóknak ezután legalább egy órával hamarabb kell a féltávot extra pénzért visszafelé utazni, hogy utána bejuthassanak Szegedre.

Abszolút baromság az egész. Ilyen körülmények között elképzelhetetlen a leparkolt villanyos autók töltése várakozás közben. Sem a városunkban, sem Szegeden.

Remélem, így érthető, hogy elszakadt nálam a cérna a mindössze két járat, a jelenleg csak reklámnak szánt Müncheni "próba-gyorsjárat" iránti lelkesedésedtől!
2019-12-02
19:48:43
Előzmény: takyka #53718#53719
takyka,

Az árral és minőséggel most sincs gond, a távolság pedig... ezt nem tudom megmondani, lehet, hogy mi megyünk közelebb hozzá.

Felénk csak a távolsági közlekedés nehézkes, a helyi/helyközi ok, legtöbbször meg tudom választani az utazás időpontját.


2019-12-02
19:39:42
Előzmény: robert #53707#53718
Szerinted mikorra fog hozzád kellő közelségbe érni az elfogadható árú és szinvonalú tömegközlekedés? Mik a tervek, vagy az elmúlt X év fejlődése alapján mire lehet felétek számítani?

T.
2019-12-02
14:51:09
Előzmény: sándor #53705#53708
Itteni és egyéb diskurzusok alapján sokszor én is úgy érzem, mintha más országban élnénk errefelé...

Pár éve voltam vonattal Békéscsabán, valóban nem ugyanaz az élmény. :-(

T.
2019-12-02
12:28:09
Előzmény: takyka #53703#53707
takyka,

Valóban nem férne bele egy majdnem 10 millás autóval ennyi ideig tankolni.
Vonattal valahogy kibírnám a várakozást... jelenleg se drága autó, se várakozás, se vonat.

Nagyon irigylem az ismerőseimet, akiknek jók vonatközlekedési lehetőségei.

Egyszer csak azért maradtam egy cégnél -amit egyébként szerettem, de autóval lehetett csak megközelíteni-, mert a kék busz vonalához közel költözött.

2019-12-02
12:13:03
Előzmény: takyka #53704#53706
takyka,

Fennakadás a vonatközlekedésben? Ma 1.5 óra alatt lehetett megtenni 5 km-t közúton.
Micsoda kényelem lett volna egy drága villanyautóban araszolni miközben a fűtéssel meríthettem volna az akksit. A buszjegy 300Ft volt, az utazási idő kevesebb, mint autóval.


Hoppá, hírre egy másik hír:
"A 444 beszélt egy férfival, aki reggel 7-kor indult el Pilisszentivánról és 10 óráig, 3 óra alatt az onnan 10 kilométerre eső ürömi Lidl-ig jutott el. Elértünk egy másik szentiváni lakost, aki kora reggel a fiát vitte volna be az iskolába a városba, de miután fél óra alatt a település határáig sem jutott el az álló forgalomban, végül a vasútállomáson rakta ki a gyereket."
Arról nem szól a hír, hogy benzines vagy elektromos autóval közlekedtek-e a megszólalók, de talán mindegy is.
2019-12-02
11:37:38
Előzmény: takyka #53703#53705
takyka,

Te nem Magyarországon élsz (a szó jó értelmében)!
Győr - München = 455 km. Próbáld meg ezt a távolságot Győr - pl. Dél-kelet irányában megtenni...
Mondjuk Szombathely - Szeged viszonylatban, és akkor rájössz, hogy ez a szemlélet az, ami szerint egy nyugdíjas vígan megél havi 28.500,-ból.
Nézőpont kérdése az egész.
2019-12-02
10:53:26
Előzmény: takyka #53703#53704
Most olvasom:

www.index.hu/belfold/2019/12/02/kesnek_es_torlodnak_a_vonatok_a_nyugati_palyaudvaron/

Szerintem kevésbé utopisztikus abban hinni, hogy a villanyautózás hamarosan mindenben megfelelő alternatívája lesz a belsőégésűeknek, mint hogy a tömegközlekedés valaha is vállalható kényelmetlenségekkel megoldja majd sokunk közlekedését!


T.
2019-12-02
10:48:11
Előzmény: robert #53694#53703
Csak azért kérdeztem így konkrétan rá, mert még Márciusban azt írtad a villanyautók ellenében, hogy neked nincs fél órád rátölteni a villanyautódra, amikor a 200km-es*** céges utadat bonyolítod. Mostanra visznont a tömegközlekedés max. 2-3 átszálással max. 15 perc várakozással már beleférne...
Érdemes lenne először kipróbálnod!

Én megtettem. A múlt évben próbaképpen elvonatoztam Németországba két átszálással (Bécs, Nürnberg). Szívás volt, mert lekéstem az első csatlakozást. A 9 órás út végül 14-ig tartott. A jövőben nem fogom ezt erőltetni.

Viszont, három hete voltam Münchenben direkt járattal, 5 és fél óra alatt. Úgy utaztam, mint valami maharadzsa! Összességében ezzel sem repülő, sem autó nem tud versenyezni.***
igaz, nem 300, rosszul emlékeztem.
2019-12-01
19:10:28
Előzmény: robert #53694#53696
Kis falum 15km-re va a város autóbuszpáylaudvarától. A bevásárlóközpont a város szélén, tőlünk 12,5km-re. Ha busszal megyek, 300Ft a pályaudvarig, és onnan a helyijárat még 300Ft az áruházig (vagy a munkahelyemig, mert az meg az áruháztól 1km-re van). Ilyen a tömegközlekedés, máshogy nem tudok kijutni oda. Ha egyedül ülök az autóba, akkor is olcsóbban jövök ki.
Ja, a buszok a falumból 1-2 óránként járnak, a városban pedig félóránként. Ennyit a tömegközlekedésről... Pedig olcsóbbb lenne nekem is letenni a város szélén az autót (ez 8km), és onnan felszálni az ingyenesen közlekedő kisbuszra, és akkor tettem valamit a város levegőjéért.

2019-12-01
18:51:48
Előzmény: takyka #53693#53694
takyka,

"Te hogyan látod a saját helyzeted?"
Jelenleg tömegközlekedem, ha nem jelent extra kényelmetlenséget.
Értem ezalatt, hogy nem kell 2-3 alkalomnál többször átszállnom, és nem kell 15 percnél többet várakoznom egy megállóban. Városi busz, villamos, metro ok, sajnos vasút és távolsági busz nem jár felénk.
Az is számít, hogy mennyibe kerül. Ha például hárman utaznánk vidékre, akkor lényegesen többe kerülne a vonat, mint saját járművel.


"A napi 300km-es utazásaidhoz megfelel, a jövőben meg fog felelni a tömegközlekedés?"
Teljes mértékben megfelelne, ha lenne a közelemben állomás és a jegyárak olcsóbbak lennének, vagy az üzemanyag ára jóval drágább lenne.
Hacsak tehetem 3km-t sem utazok naponta.


10km-es körzetben mopeddel járok, ha az idő engedi.

Nem autózok kedvtelésből, csak maszájból.

2019-12-01
17:29:32
Előzmény: robert #53690#53693
"Szerintem a tömegközlekedés fejlesztése jelenti a jövőt az individuális extrém igényekkel szemben"

Te hogyan látod a saját helyzeted? A napi 300km-es utazásaidhoz megfelel, a jövőben meg fog felelni a tömegközlekedés?

T.

villam64Válasz erre
2012-04-29
10:24:43
#28967
A zöldre festés. Mióta kérik a bkv és budapest dilettáns vezetését a kedves zöldek, hogy ugyan már füvesítsék a villamos síneket? Ritkább locsolást igényel, mint a kánikulában elhajló, túlmelegedett sínek. Csökkentené a kánikulát, és a talaj melegedését. Üde színfolt az aszfalt mellett. Érdekli a budapestieket? Nem!
2012-01-31
09:03:21
Előzmény: robert #24219#24257
Nekem is egyből összerándult gyomrom a hír hallatán, és nekem is az jutott az eszembe, hogy egyébként már nem jut elég pénz a csókosok zsebébe, és hogy fel kell tőkésíteni a párt gazdasági hátországát, és erre kell az új adó.

DE!
Vonatkoztassunk el - az egyébként valószínű - fentebb említett lehetőségektől.
Mi van, ha egy kicsit tisztítjuk az egyébként átláthatatlan keresztfinanszírozásokat, és megpróbáljuk szétválasztani a nagy egységeket. A közlekedés az egyik legfontosabb egység. Miért ne állna meg a saját lábán, ha olyan fontos? Ha abból indulunk ki, hogy fontossága ellenére nem kell mindenkinek közlekednie, akkor feltehetjük azt a kérdést, hogy miért kell mégis mindenkivel megfizettetni például az adókon keresztül? Miért nem csak azokkal (főleg azokkal), akik intenzív fogyasztók ezen a területen?


Van az egyre jobban sorvadó tömegközlekedés, aminek olcsóbbnak kellene lenni, mint az egyéni közlekedésnek, de láthatjuk, hogy nincs így. Már két embernek megéri autóval utazni, miért drágább a vonat? Miért olcsóbb a taxi 4 személyre, mint a BKV?

Az is jogos felvetés, hogy az autósokról már így is ezer bőrt nyúznak le. De akkor mit szóljon az, akinek nincs autója, és még többet kell fizetnie a vonatjegyért, mint amibe a benzin kerül?

villam64Válasz erre
2012-01-30
11:53:54
Előzmény: robert #24219#24223
Akkor ez 267 000 autó. Ha valóban betartanák a számításokat, akkor néhány év alatt kiépülhetne a normális tömegközlekedés. Budapest közvilágítása évi plusz 2 milliárd. Ezt is hozzálehetne tenni a tömegközlekedéshez.
2012-01-30
11:26:09
Előzmény: robert #24219#24222
Ez már nem normális, amit itt meg lehet tenni! Mivel adó lesz, az alkotmánybírósághoz sem lehet fordulni!
Miközben ezt a hírt tárgyalták reggel, kétszer állt le a metró, annyira elhanyagolt, tehát alternatíva sem nagyon van az autó leváltására. Ez szín tiszta lehúzás, nem ésszerű terv, mit lehet még az autósok nyakába varrni?? Lassan és módszeresen hazavágnak mindent, kereskedelmet, szolgáltatást, ipart, mezőgazdaságot, nem lesz fizetőképes kereslet és a kieső bevételeket majd adó formájában varrják a nyakunkba? A dugódíjat még elfogadhatónak tartanám, lenne értelme, de ennek........
2012-01-30
10:26:38
#24219
BKV - Havi 10 ezer forintos útdíj Budapesten?

Tarlós nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet (a legbrutálisabbat) támogat: a havi tízezer forintos úthasználati díjat.

Az úthasználati díjat a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kell váltani, papíralapú matrica formájában, ára a BKV-bérlethez hasonlóan havi 10 ezer forint lehet, meglétét pedig a rendőrség ellenőrizné, áll abban az anyagban, amit a kormány tárgyal. A dokumentumban lévő számítások szerint a bevezetést követően a 600 ezer fizetésre kötelezett gépkocsi tulajdonosa - 50 százalékos fizetési hajlandóságot és 10 százalékos autóletételt feltételezve - egy év alatt 32 milliárd forintot fizetne be a kasszába.

2011-10-31
00:50:02
Előzmény: tomasz #20572#20577
Ez is csak megközelítés kérdése. Nézd meg mennyibe kerülne az autód fenntartása olyan futásteljesítmény mellett, mint amit tömegközlekedési eszközök megtesznek. Most vonatkoztassunk el attól, hogy a pénz ezer felé csordogál a BKV-tól, amit Budapest és az állam pótol folyamatosan.
Megint történet:
Egy időben, amikor a benzinnek még nem volt ilyen istentelen ára, a saját autómat használtam munkaeszköznek is. Főnököm biztosított, milyen jól járok ezzel. Egy éves futásteljesítmény után kezdtem számolni. Menetlevelet kellett vezetni, így tudtam mennyit megyek cégesen. Kaptam kilométerenként 9 Ft-ot (lehet akkor még kevesebb volt az adómentes rész, erre már nem emlékszem) és az Apeh szerint elszámolható fogyasztás szerinti üzemanyagköltséget. Ha belevettem a kocsi összes fenntartási költségét (mivel Ladáról volt szó, saját magam szervizeltem), kijött, hogy kilométerenként több mint 2 ft-ot bukok rajta. A tömegközlekedéssel szemben a kocsid összes fenntartási költségét számold kilométerenkénti költségre, ne csak a benzint.
Mondjuk nehéz teljesen korrekt értéket kihozni, hisz vannak olyan költségek, amik függetlenek a futásteljesítménytől, mint biztosítás, műszaki vizsga, adó, de akkor is benne vannak, ha autót tartasz.
2011-10-30
23:08:01
#20572
Szerintem irreálisan magas a bérlet ár. Egy diák bérlet szerintem már teljesen korrekt áron van, a többi iszonyatos lehúzás... Ha keveset jársz az autóval, olcsó a fenntartása és keveset fogyaszt akkor még ilyen benzin árak mellett is bőven megéri a kocsi. Viszont a belvárosban például sokkal egyszerűbb metrózni, villamosozni, mint ülni a dugóban és pöfögni a benzint a semmire, minden csak "felhasználói" szokás kérdése.
2011-10-30
20:39:39
Előzmény: robert #20562#20564
Robert,
nem hiszem: Egyik kolléganőm is így van ezzel, kevesebbet költ benzinre az egész havi bejárásával, mintha bérletet venne. Közel lakik a munkahelyéhez + kis fogyasztású autó.
Biosolar Forum  =>  KÖZLEKEDÉS  =>  Tömegközlekedéslapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva