Biosolar Forum  =>  Állatvilág  =>  Varjú
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-29
15:58:50
Előzmény: zsezse #26361#26364
Szegény madarak. :(

F@szkalap panellakók miatt van az egész.
A mostani írtás bent van a házak között. Ez a legrégebbi panelos rész, azért is vannak koros fák.
Ahonnét elüldözték őket, az ott van a pláza mellett, ott volt a kiserdő, amit szintén kicsaptak, látszólag értelmetlenül, de ez már sok éves folyamat, mert az egész mostani pláza terület, volt szennyvíztelep környezete mind fészkelő hely volt. Felfalja a varjakat a karvalytőke. :(

Itt a hegyen még vannak, de fészekről nem tudok, mert többnyire a sík területen szeret, ide csak enni jár télen, összeszedi a maradék diót, mandulát, csapatokban letelepszenek, csipegetnek.
Fantasztikus nézni, hogy az ilyen szeles időben, hogy válnak egy masszává és használják ki az emelőteret a hullámban, örvénylenek fel le, szárnycsapás nélkül km hosszan mind széltében mind magasságban. Sajnos észrevehetően csökken a létszám. 10 éve még ilyen alkalmakkor feketéllett az ég.

Mi nagyon figyeljük, mert megfestik az emelőteret a hullámban, tisztán mutatják, hol a "rotor". Vitorlázórepülésben így már született itt helyben is 7-8000-méteres magassági rekord.
Ilyenkor nincs fióka! Jó kérdés hova mennek ezek után. :(
2012-02-29
15:07:19
#26361
pécsiek

www.index.hu/belfold/2012/02/29/varjak_es_emberek_kuzdenek_pecsert/

tudtok errol valamit?
veletlenul nincs 1-2 leeso fioka arra fele? en magamhoz vennek 1-et!
villam64Válasz erre
2012-02-29
14:22:23
Előzmény: robert #26357#26358
Jónéhányszor elnézegettem őket, amikor dobálták le az aszfaltra a diót, hogy összetörjön. Nálam is leszedegették a fáról a télen fenn maradt diókat. Így a földről már könnyebb volt nekem összeszedni.
2012-02-29
14:05:41
#26357
Varjak és emberek küzdenek Pécsért
(Szily László cikkéből)

Pécsett az önkormányzat láncfűrésszel támad a várost ellepő varjak fészkeire. A varjak soknak látszanak, de igazából a kihalás szélén állnak Baranyában. Ez persze nem vigasztalja azokat, akiknek az ablaka alatt hatvan varjúpár fészkel.


A dilemmázásnak szerda reggel vége lett, a Biokom nevű cég fűrészekkel felszerelt szakemberei ekkor kezdték el a Berek sétány fáira rakott varjúfészkek eltávolítását. Az akcióhoz, ami a nagy szél miatt valószínűleg elhúzódik, az önkormányzat megkapta az illetékes dél-dunántúli zöldhatóság engedélyét.

Ilyenkor jó varjúfészket pusztítani
Ilyenkor még nincsenek se tojások, se fiókák, ezért ez az alkalmas idő az akcióra, mondja az alpolgármester.
„Ezenkívül az említett területen vannak vendéglátóegységek, amelyek teraszhelysége a kolóniának otthont adó fa alatt helyezkedik el. A varjak ürüléke több esetben is a felszolgált ételbe-italba pottyant” – idéz fel egy gasztronómiai kellemetlenséget az alpolgármester. Csizi azzal is az akciót védi, hogy egyes lakók önbíráskodással, a madarak elpusztításával fenyegetőztek, ha az önkormányzat nem tesz valamit.

A vetési varjú védett állat, a természetvédelmi törvény pedig nem teszi lehetővé, hogy eltávolítsák és megsemmisítsék a fészkét, kontráz Bank László, a Magyar Madártani Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának alelnöke. A szerdai akció szerinte akkor is törvénysértő, ha ahhoz a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adott engedélyt.

Azt még a madárvédő is elismeri, hogy a varjak a fészekrakás és párzás időszakában hangosan kárognak, ami zavarhatja a közelükben élőket, különösen, hogy a lakótelepi házak között nagyra nőtt fák koronái közel vannak az emeleti ablakokhoz.
Intelligens, de nem cuki
„Megértem az ott lakókat” – fogalmaz Bank, mégis, azon túl, hogy törvénysértőnek, még „értelmetlen, ostoba” lépésnek is tartja a fészkek elpusztítását. A szintén baranyai Szentlőrincen három éve ugyanis ugyanezt csinálták, aminek az lett az eredménye, hogy a madarak maradtak ugyan, de szétszóródtak a településen, és olyan helyekre költöztek, ahol még több problémát okoznak, például az óvodakertbe.

Az sem segít, hogy a modern városlakó nem tolerálja a természet semmiféle megnyilvánulását. Bank álmélkodva idézi föl, hogy a MME olyan telefont is kapott, hogy azonnal távolítsák el a kertből a hangoskodó feketerigókat. A modern állat sorsa jelentős részben azon múlik, elég cuki-e. A vetési varjú pedig intelligens, atletikus, ragaszkodó, de semmiképpen sem egy tollas vombat.

Mi történhet a madarakkal a fészkeik leszedése után? A szakember szerint Pécsett is majd más helyre költöznek a városon belül, hiszen az eredeti, városon kívüli fészkelőhelyeikről már rég el lettek üldözve, aztán, ha tovább piszkálják őket, teljesen kihalhatnak Baranyából.

Nincs megoldás
A fészkeik leszedése ráadásul még egy szomorú következménnyel jár: az általánosan népszerű, ráadásul rovar- és rágcsálóevő vörös- és kékvércse nem rak saját fészket, hanem a varjúéba tojik, már ha talál. Ha nem, kihal, így a pécsi madárbarátok jobb híján műfészkeket tesznek ki.

De akkor mi lehet a megoldás? Nincs megoldás, mondja sötéten Bank László. A mezőgazdaság intenzívvé válásával Baranyában annyira kevés rovar maradt a földeken, hogy csak az urbánus élettér maradt, de azon az emberek nem szeretnének osztozni. Amikor a madárvédő azt mondja, hogy „meg van pecsételve az állomány sorsa”, úgy érezzük, hogy ahol a varjakat temetik, ott varjak vagyunk.

Lehet, hogy a baranyai gyerekeknek pár év múlva Bécsig kell utazniuk, ha károgást akarnak hallani.
2012-02-28
08:54:35
Előzmény: villam64 #26279#26282
Tavaly költözött a szemközti szomszéd fájára két dolmányos varjú. Ezen a télen már öten vannak (dolmányos mind), rettegésben tartva a többi madarat.

villam64,
A video a hollókról szól.

villam64Válasz erre
2012-02-27
23:32:40
#26279
www.video.xfree.hu/?n=emesi|9dc3d8d6335931157bdd615db3f3d7c9&vcim=Genius%20Bird#videoloc
2012-01-17
16:10:26
Előzmény: lindy #23492#23493
ne aggodj, lattam mar varjut kozelrol:)
mi siman tejes kenyerrel etettuk tejfolos poharbol, imadta. persze nem mindegy, ki adta neki, hajlamos volt odakoppintani az idegeneknek!
a szomszedomban is volt eyg varju, amikor mentek kocsival a faluban, mindig szallt utanuk farol fara:)

a vetesi varju szerencsere/jelen esetben "sajnos" valoban vedett, es a nem vedett madarat sem szabad kivenni hivatalosan a feszekbol.

2012-01-17
16:04:06
Előzmény: lindy #23491#23492
"Mondanám..."
De inkább nem mondom... :)
Szóval, inkább NE! Nem könnyű egy kis madárnak megfelelő kosztot összeválogatni tapasztalat nélkül.
Idősebb/sérült madarat pedig nem adnak ki...
2012-01-17
15:59:32
Előzmény: zsezse #23470#23491
Mivel tudomásom szerint a vetési varjú (gondolom, a fekete varjú ezt takarja) védett magyarországon, ezért legálisan sehogy. Gondolom, nem vagy szakképzett ápoló, állatkerted sincs...
Mondanám, hogy megkockáztathatod, hogy kiveszel egyet a fészekből, de ezzel két probléma van: sűrű, magas fákon szeret fészkelni, azoknak is a legfelső részében. Ha sikerül valahogy felmásznod, a szülők eléggé vehemensen védik a fészket, tehát ez nagyban megnehezí az "örökbefogadást". Aztán le kell onnan jönnöd úgy, hogy benne se tegyél kárt.
Befogásra van esetleg esély: a pár napja kirepült fiókákat könnyű kifárasztani, de nehéz megtalálni... Ha kifáradt, el tudod kapni viszonylag könnyen. Ha egyszer megvan, viszonylag könnyű a madarakat magunkhoz szoktatni...
2012-01-17
10:36:50
Előzmény: zsezse #23470#23472
zsezse,

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (mme.hu)

Ha megtudsz valamit engem is érdekelne. Most költöztek dolmányos varjak a környékünkre.

2012-01-17
10:23:25
#23470
Sziasztok
tudtok-e segiteni, hogyan tudnek fekete varjut orokbe fogadni?
Anno edesapam hozott haza egy kisvarjut, aki evekig szorakoztatott minket (Es a fel utcat:)) mutatvanyaival.


Biosolar Forum  =>  Állatvilág  =>  Varjú
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva