Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  GEO / H / ZÖLD TARIFA
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2019-03-05
11:51:19
Előzmény: pali #52524#52525
Szia Pali
Gondoltam, hogy nincs napelem. Sajnos. Csak Sándor megnyugtatása miatt kérdeztem. Tudom, hogy a villamos energia fogyasztás növekedéséhez nincs szükség napelemre.
A 4 kW csak névleges érték, egy átlag 4 fős családra. De mivel ilyen család csak 1-2 van, így a törvény nem kivitelezhető.
2019-03-05
11:13:16
Előzmény: villam64 #52522#52524
Szia Villám!

Az E-on hozta a mérőt.
Nincs napelem egyiknél sem.

A kedvezményes áramot nem lehet nullázni napelemmel.
(azt hallottam, hogy a 4kW-osnál nagyobb napelemes rendszereknek kell majd rendszer-használati díjat fizetni)

Pali
villam64Válasz erre
2019-03-05
09:45:25
Előzmény: pali #52520#52522
Szia Pali
Hogy van a H tarifa mérője? Hány napelemes rendszer van mellette?
2019-03-05
09:25:13
#52520
Szép napot mindenkinek!

Már a negyedik munkatársam helyezi üzembe a hőszivattyúját.
Lassan meglesznek az első, teljes éves adatok.

E-on területen a H tarifához, csak az a feltétel, hogy a COP nagyobb legyen mint 1. Amennyiben a kazánon belül van az utófűtő, egyéb Ohmos dolgok, akkor mehet a H tarifáról. Amennyiben külön egység, akkor már a normál tarifásra kell kötni.

Nyáron, a hűtés nem működik a kedvezményes árral.

Amint lesznek adatok, megosztom veletek.


Pali
2011-12-10
09:42:19
Előzmény: payagyerek #21838#21841
payagyerek,

Ahogy terjedtek a szupermarketek, úgy csökkent a kisboltok forgalma, akik kénytelenek voltak árat emelni, és nem csak azért, hogy a "zsíros hasznuk" megmaradjon, hananem azért, hogy ne kelljen bezárni. Minél drágábbak lettek, annál több vevő ment a nagyokhoz, így végül mégis bezárt a leggtöbbjük.

A villany esetén nem lehet máshoz menni, de lehet kevesebbet fogyasztani.
Mondjuk 100kWh fogyasztás és 10Ft/kWh haszon mellett elérhető 1000Ft nyereség, ami ahhoz szükséges, hogy a tulajdonosoknak még megérje elmü részvényben tartani a pénzüket, egyébként eladnák a részvényeiket.
Ha lecsökken a fogyasztás 10kWh-ra, akkor a régi nyereség szinten tartásához 100Ft/kWh haszon kell kWh-ként.
Tehát a fogyasztók spórolnak, kevesebbet fogyasztanak, és mégsem csökkennek a kiadásaik. Ezt vagy lenyelik, vagy valamilyen más megoldást keresnek.

Ha nem lehet emelni az árat, akkor először a profit szűnik meg, azután az ellátás.
Ha tehát azt szeretnénk, hogy ne akadozzon az ellátás, akkor el kell fogadni, hogy a megfelelő profit biztosítása nélkül ez nem megy.

Miért működne olcsóbban és megbízhatóbban egy állami tulajdonú energiaszolgáltató? Az is csak akkor tarthatná alacsonyan az energia árát, ha a hiányzó pénzt adók formájában beszedné. Az olcsóbb energia pedig csak pazarlásra bátorít.

A szolgáltatók is ugyanúgy megkapják az EU támogatásokat a PV és szélerőművekre, mint mások (a mi adóinkból), így nekik nem 15 év lesz a megtérülési idő, hanem csak 5.

A reklámot minden termék esetén a vásárlók fizetik meg. Hiánygazdálkodás esetén megszűnnek a reklámok. Majd meglátod!

payagyerekVálasz erre
2011-12-10
01:11:57
Előzmény: szemi #21837#21838
Szerintem ez már színtiszta biznisz és csak a pénzlehúzásról szól! Nincs itt semmi zöld, csak duma, meg agymosás, hogy tapsoljunk a mostmár megindokolhatatlan áremelésért.

Gondolkodok.
A váccság óta lecsökkent a vill.fogyasztás, mert bezártak gyárak, üzemek. Lecsökkent a népség fogyasztása is, mert nincs lóvé rezsire és erősen nekiálltunk takarékoskodni.
Erre az a szolgáltató válasza, hogy "Nesze nektek hülyék! Akkor emelek!"
Minél jobban csökken a fogyasztás, annál jobban emel. Merthogy a haszonnak mindenképp meg kell lenni! Ha a fene, fenét eszik, akkor is!

Indokként:

Furcsa ellentmondás, hogy a vill.szolgáltatók is létesítenek napenergia parkokat!
Most akkor mi van?

Nem akarok nagy butaságot nyöszörögni, de -emlékeim szerint- a villamos szektor "kiárúsításakor", mintha feltőkésítette volna őket az állam a mi pénzünkből és az államadósságot növelvén, mindezt hitelből! Tán 2005-ben? (vagy '95?)
Ha tényleg jól emléxek, akkor nem tudom, mit sírnak? Vagy mégtöbb lóvét ki akarnak lopni az országból?

Szerintem egyértelmű, ha nem tetszik a népnek, ha turkálnak a zsebünkben!
Bár én azt is megkockáztatom, hogy az energiaszektort nem lett volna szabad külföldi kézre privatizálni.

Még mielőtt felmérgelem magam, 1 kérdés:
Mi ez a sok flancos reklám a TV-ben a vill.szolgáltatók részéről? Azt a reklámot ki a fene fizeti? Nem tán Te, (Mi)? Vagy tán mégis? Miért kell 1 olyan szolgáltatást reklámozni, amire mindenkinek nélkülözhetetlen szüksége van?
Mert azt értem, hogy a Kalgon-trutymót muszáj, mert nem kell épeszű embernek, na de az áramot?
Mi a franc van?

Bár az is lehet, hogy csak fáradt vagyok?
2011-12-10
00:35:12
Előzmény: robert #21813#21837
Robert,


Ennek a 100 éves erőműnek a "zöldhaszna" mintha még az ő utolsó búcsú gondolata lenne.
Az erőmű a legutóbbi perekben szereplő adatok szerint 12 embert foglalkoztat (100 éve). A megtermelt energiáját nem szállítják sehová. Ott használják fel a közelben.

Tényleg bennünk van a hiba, mert még ma is azt hiszik sokan, hogy a villamosenergia szállítható. Az nem földgáz, hogy a betáplált mennyiség 40%-val működtessék a továbbító állomásokat.
A villamosenergiának tényleg elveszik a fele, és pont.

A zöldenergia áráról mindannyian, akik foglalkozunk vele tudjuk, hogy nekünk is több mint 10%-al van többe, mintha a szolgáltatónál vásárolnánk meg.
Ráadásul már meg is emelték miatta a villanyunk árát.

Most valami másnak, egy új áremelési fajta elfogadtatásának ágyaznak meg a fejekben.
Valaki írta, hogy sorra maradnak ki a pályázatokból az egyes zöld energiák támogatásai.
Qurva régóta írok arról, hogy a Németeknek már púp a hátán az egész. Jobban szeretnék állami kézben látni az egészet. A pályáztatástól a fajta kijelölésen át az ármeghatározásig.
Ez már nálunk is ismerősen hangzik. Nem?

Az elkövetkező, de már a mai időkben sincs erre egy árva országos petákunk sem. Viszont a Zöld Tarifa választása rövidesen bekerül az Uniósból a hazai pályázati felajánlások lehetőségei közé. Nem kell mondjam, hogy nem a kicsik pályázataiba.
Gondolj csak bele! Felajánl a pályázatod 10%-al drágább Zöld Tarifa használatot, és kapsz érte mondjuk párszázalékos adókedvezményt.
Ég és föld. Többet fizetsz 1 millával az energiáért, megtarthatsz 200 millát kedvezményként.

Ki van ez fundálva, ha nem is a mi számunkra. Egy próbaszámítást megérne.
Most építhetsz (bocs, a kiválasztottak építhetnek) 50KW-nál nagyobb zöldet. Átveszik tőled 8%-al drágábban az áramot. Az elhanyagolható önfogyasztásért fizetsz 10%-al többet.
A végén, ha jól méretezted a rendszert, még visszatérítésre is jogosult leszel, nem hogy adót kelljen fizetned.

A cikk végére a videó miatt már nem fért oda, hogy közben (már erősen emlegetik!) többször emelik majd a "mindenki áramának" az árát.
szocsmarciVálasz erre
2011-12-09
21:32:33
Előzmény: robert #21822#21826
Ha csak reklám értéke van ennek a tarifának, akkor is csak a több profit kedvéért választják majd ezt. Ez visszatetsző, ráadásul az így keletkezett drágább terméket majd a cég vásárlói fizetik meg végül, nem a cég.

Én is egyetértek Veled, hogy ez egy hosszabb távú terv része. Beleépítik a zöld (drágább) energiát a központi árba, így egy kicsit drágulni fog az áramdíj, és nem lesz külön zöld és külön "sima" áram.
Az áramtermelőket pedig a magasabb átvételi árral ösztönzik a zöld energia termelésére.
A szolgáltató cégeket én nem féltem, és nem is sajnálom. A termelők és fogyasztók közti kapcsot jelentik, hasonlóan, mint a kereskedők. Szükség van rájuk, de képesek a piaci folyamatokat kedvezőtlenül befolyásolni (a maguk számára kedvezően). Ezért szükséges az állami beavatkozás, főleg az energia iparban.
2011-12-09
20:08:57
Előzmény: szocsmarci #21820#21822
szocsmarci ,

"Ki az a hülye, aki 10%-kal drágábban veszi meg ugyanazt az áramot!"
Szerintem olyan cégek, akiknek jól mutat a pedigréjében a környezettudatosság. Reklám értéke lehet.


Ugye manapság minden megtörténhet (meg annak az ellenkezője is).
Lehet, hogy az így kialakított konstrukció egy hosszú távú terv tesztelése?
Tegyük fel, hogy arra hajt a szolgáltató, hogy a számára gazdaságtalan megújuló forrásokból származó beszerzések többletköltségét teljesen áthárítsa a fogyasztókra. Egyszer csak születni fog egy törvény,miszerint a szolgáltató csak annyi zöld energiát köteles átvenni, amennyi a többletdíjakból befolyik - garantált profit reloaded - .

Elképzelhetetlen egy ilyen fordulat? Mert az sem működhet hosszú távon a kapitalizmusban, hogy egy vállalkozást veszteséges tevékenységre kötelezzenek.
szocsmarciVálasz erre
2011-12-09
19:37:12
Előzmény: robert #21813#21820
Érdekes. Első gondolat: "Ki az a hülye, aki 10%-kal drágábban veszi meg ugyanazt az áramot!"
Ez a dolog inkább érzelmi, mint műszaki. "Igen, megtehetem, hogy drágábban veszem az áramot, mert érdekel a jövő sorsa (és mert van pénzem, de ezt már nem mondom ki)".
Akik ezt kitalálták, biztos nem annyit keresnek mint amennyit az átlagember (nem az átlagfizetés, mert az egyenlő = emberek össz keresete osztva az emberek számával). Sok ember örül, ha a sima villanyszámláját ki tudja fizetni.

Ez a húzás marketing jellegű, de annak is gyenge. Nincs piaci alapja, realitása, hosszú távon nem működhet a kapitalizmusban - ugy tudom jelenleg most ez van Magyarországon, de nem tudom mi a hivatalos állásfoglalás.

Érdekesség képpen kíváncsi lennék, milyen emberek éllnek ezzel a lehetőséggel (milyen a keresetük, vallásuk, neműk, családi állapotuk, koruk, stb.). Egy antropologusnak vagy jövőkutatónak jól jönne egy tudományos kutatásban. Meg a mindenkori kormánynak: itt még van egy lyuk a nadrágszíjon.
villam64Válasz erre
2011-12-09
19:24:36
Előzmény: robert #21813#21819
Ezt már én is olvastam régebben. Csak nem értettem, hogy egy leamortizálódott berendezés miért drágább, mint egy új. Már 80 éve ingyen termel.
2011-12-09
18:40:18
#21813
Zöld Tarifa
www.aram.hu/zoldtarifa/informaciok

A Zöld Tarifát választók energiaigényének kielégítésére jelenleg a Hernád folyó megújuló energiája szolgál. A folyón működő, hazai viszonyokhoz képest is kis vízerőmű energiatermelése szolgálja ki a tarifát választó háztartások áramigényét. A 100 éves, muzeálisnak tekinthető erőmű teljesen kézi vezérlésű, ennek köszönhetően a zöld energia termelésével egyúttal munkalehetőséget is biztosítunk a környéken élőknek.


Többe kerül-e a Zöld Tarifával vételezett áram a lakosságinál?
Igen, de csak minimálisan, a hatóságilag szabott lakossági villamosenergia-árnál átlagosan kb. 10%-kal kerül többe a Zöld Tarifa. Ennek oka, hogy a Zöld Tarifával vételezett elektromos áram előállítása nagyságrendekkel kisebb mennyiségben történik, mint az általános lakossági használatra termelt elektromos energiáé.


szepygabVálasz erre
2009-04-16
20:48:58
#1990
"* A felhasználó a vételezéshez szükséges mérőhely kialakítást a MEE VET által regisztrált vállalkozókkal köteles kiépíttetni.
* Csak olyan berendezés helyezhető üzembe, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket."

Ki van ez találva !
Ezek miatt nem lesz érdemes foglalkozni vele. Szerintem a másfél - kétmillió alatti berendezések nem szerepelnek majd a listában, csak azok, amiknek a gyártói / forgalmazói leszurkolták a horror "minősítési díjat".
Az ilyen minősítések a bevétel és a dokumentáció alapján szoktak történni. Végül megint az jár majd jól, aki megengedheti magának a drága berendezésre való beruházást, és aki egyébként teljes tarifával is ki tudná fizetni :-(

üdv

szepygab
2009-04-15
21:06:59
#1976
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport ágazati elsőként, az energiatudatos fogyasztói magatartás és a megújuló energiára alapozott megoldások terjesztése melletti elkötelezettsége jegyében új áramtarifát kínál lakossági és kisvállalati ügyfelei számára.


A GEO egytarifás, különmért, vezérelt tarifa. Naponta legalább 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez.
Önnek ajánljuk:

A tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport lakossági ügyfelei, valamint a 3x63 Ampert (39 kW) meg nem haladó névleges csatlakozási értékkel rendelkező üzleti ügyfelei és a közintézmények igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia ellátásához.
Díjszabás:

A GEO tarifa bruttó végfelhasználói díja 28,04 Ft a lakossági, illetve 28,34 Ft a nem lakossági, valamint közintézményi fogyasztók számára. Ez a díj már valamennyi költségelemet és adót tartalmaz.
Amit a tarifa igényléséről tudni érdemes:

* A tarifát az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók igényelhetik az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területén.
* A kedvezményes tarifa kizárólag szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető hőszivattyú berendezés villamos energia ellátására használható.
* A hőszivattyú bekötését a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített módon, nem dugaszolhatóan kell elvégezni. Más berendezés üzemeltetése erről a csatlakozásról szerződésszegésnek minősül.*
* A felhasználó a vételezéshez szükséges mérőhely kialakítást a MEE VET által regisztrált vállalkozókkal köteles kiépíttetni.
* Csak olyan berendezés helyezhető üzembe, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket.
* A GEO tarifa részletes díjaira és az igénybevétel feltételeire vonatkozóan az Egyetes Szolgáltatói Üzletszabályzatban leírtak irányadóak, melyet letölthet oldalunkról, vagy megtekinthet ügyfélszolgálati irodáinkban.

*A szerződésnek megfelelő használatot az elosztó engedélyes jogosult ellenőrizni. Szerződésszegés esetén a kedvezményes tarifa alkalmazása megszűnik és a felhasznált villamos energia árát, valamint az elosztói díjakat a kereskedő jogosult a normál tarifának megfelelő díjakkal – visszamenőlegesen – kiszámlázni.

www.aram.hu/geotarifa/

Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  GEO / H / ZÖLD TARIFA
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva