Biosolar Forum  =>  Túlélők - Survivors  =>  Túlélési stratégiáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-11-21
17:19:37
Előzmény: robert #21209#21210
Robert,
mert agresszívan növekszik, elnyom mindent maga körül és nem szép. Honnan ismerős ez az együttállás? Bár haszontalannak mondod a pázsitot, de mégis szép, üdítő látvány, van benne finomság, van benne szépség, kell ez az ember lelkivilágának az ilyen is, hogy a tarackot jobban elviselje.

2011-11-21
17:03:10
Előzmény: plaszlo #21208#21209
Plaszlo,

A tarack és pázsit példánál maradva: nyáron tarack-irtás közben azon tűnődtem, hogy mi a fenéért szenvedek a kiirtásával, miért ne lehetne az a pázsit. Az életképtelen és haszontalan pázsitot védjük sok munka árán, az életképes és igénytelen tarackkal szemben? Ez reménytelen vállalkozás!
2011-11-21
16:51:31
Előzmény: Jesu #21206#21208
Ha jól megnézzük, már elég régóta ez megy nálunk is. Aki felelősségteljesen gondolkodik az alaposan megfontolja akar-e gyereket, és ha igen, akkor hányat tud úgy felnevelni, hogy megkapjon mindent, amire szüksége lesz. És azon is elgondolkodik, milyen világban fog élni a gyerek, kik között, milyen körülmények között. A direkttermők meg csak úgy szaporodnak, majd felneveli az állam a mi pénzünkből.
Egyszerű agrár példa, nevelem a pázsitomat, gondozom, ápolom , aztán jön a tarack és elnyom mindent, nem tudok mit tenni ellene. A tarack ellenében nem életképes.
Talán már misem vagyunk elég életképesek, egyre nagyobb teret hódit a butaság. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a kereskedelmi tévécsatornák kínálata és a bulvársajtó.
2011-11-21
16:15:12
Előzmény: Plaszlo #21197#21203
Az is elgondolkodtató, hogy egyre több film szól a végről.
UFO-k vagy természet, van mindenféle.
Egyszer egy társasággal beszélgettem erről, hogy ez nem lehet véletlen. Hollywoodot használják a "finom" felkészítésre.
Persze lehet, csak azért az egész, mert ez mozgatja az embereket jelenleg legjobban. Túl nagy a jólét, túl sok a veszteni való.
2011-11-21
16:06:26
Előzmény: payagyerek #21199#21201
Sajnos elég egyszerű a képlet.
2011-11-21
16:04:22
Előzmény: robert #21198#21200
Robert,
félek mindegy lesz elfogadod-e a dolgot vagy sem. A gondolkodás csak életmentő lesz, ha képes vagy túljárni a szabad hordák eszén. Nézz körül, hol látsz az utóbbi időben összefogást, még kis közösségek esetén sincs meg, mindenki a saját kínját tartja a legfontosabbnak, a többi le van ejtve. Ez egy komoly probléma esetén még élesebben fog jelentkezni. Én nem vagyok derűlátó, a magyar ember nem híres az összefogásról, a saját érdekeinek háttérbe szorításáról a közösség javára. Lehet szép teóriákat gyártani, de nézz csak körül, mindenki a maga nyűgével van elfoglalva. Csak gondolj bele, sokan visszatérnek a fafűtésre, de nem érdekli őket, hogy a szomszédot, vagy a környéket megfullasztja a rosszul méretezett, füstöt okádó kazánjával, neki így olcsóbb, a többi nem érdekli. Nálatok nincs ilyen? Költözz falura!
Nemrég voltam a csatornázás miatt egy falugyűlés szerűn, alig lehettünk 50-en, de mindenki csak a magáét fújta, a többi nyomora egy csöppet sem érdekelte.
Tényleg miben hiszel, ha nagy gond lesz? Az éhezők, nincstelenek leülnek veled együttgondolkodni, vagy megoldást keresni kulturált körülmények között?
Néha nem értelek.
payagyerekVálasz erre
2011-11-21
16:03:57
#21199
Csak gondolkodok:
Úton-útfélen azt hangoztatja a politika, hogy csökken az ország létszáma. Eddig OK.
Nade már most sincs annyi munkahely, ami biztosítaná a jelenlegi létszámot!
Ergo ha -ennek ellenére- mégiscsak növelni akarjuk a létszámot, az semmiképp sem a dolgozni akaró fajból, rétegből fog kitevődni!
Erre már most nagyon sok példa van! Sajnos.
Míg a normális értékrendű ember ezerszer meggondolja, hogy hány gyereket csinál és hány gyereket fog tudni felnevelni, addig a másik csótánymódra szaporít, mert úgyis az utca pora fogja felnevelni. A munka számukra ismeretlen fogalom lesz, mert olyat sosem látott a szülőktől.

Mindenki vonjon le konzekvenciát.
2011-11-21
15:46:11
Előzmény: Plaszlo #21197#21198
Plaszlo,

Ha jól értem azt mondod, hogy mi se várjunk könyörületet :(

Én ezt nem tudom elfogadni. A gondolkodás képességének nem a hatékony fegyverek előállítását, az emberi érzelmeknek nem a gyűlölködést kell szolgálniuk. Pont az önzés és a szolidaritás hiánya az, ami ellen harcolnunk kellene. Azt mindenki belátja, hogy egyedül nem megy. Rá vagyunk utalva egymásra.2011-11-21
15:36:16
#21197
Robert!
Ez baromira érdekes és izgalmas lesz, amikor a fiatal jó erőben lévő szabad garázdálkodók kiraknak a kényelmes házadból és nyugdíjasan kezdhetsz földönfutóként élni, mivel nem tudod megvédeni a tulajdonodat. Mert akkor ez lesz, farkastörvények, nem lesz intelligencia, empátia, könyörület. Csak gondolj bele amikor a kisebbség kontroll nélkül elszabadul, mert dolgozni továbbra sem akar és nem is fog, de vannak ötletei.
Hiába elmélkedsz az őstermelés szépségeiről, nem lesz hol és nem lesz mivel, mert jó esetben élve hagynak, hogy magadtól pusztulj el. Nem lesz szükség a tudásodra, a tapasztalataidra, és rád sem, vagy dolgozhatsz rabszolgaként, amíg bírod.
Sötéten látom a világot? De nem erről beszéltek? Vissza az ókorba, nem lesz elektromosság, nem lesz technika, nem lesz semmi csak munka és elfoglaltság nélküli rengeteg éhező ember. Persze ki lehet robbantani egy harmadik világháborút, ami megoldja a túlszaporulatot és lehet a sugárzástól 3 fejjel és torz alakkal születni, és szmeagolként élni mint egy állat.
Néha úgy tűnik, mintha sörök mellett vígan elmélkednétek az elkövetkezendő világról, lehet két év múlva már éhezünk, de most még jól esik a sör és addig megtanulunk minden kézműves szakmát, nem probléma.
De nem kell aggódni, durván 20 év múlva ideérnek a földönkívüliek és kipusztítják az emberiséget (NASA szakértő nyilatkozta), mert nem bírt élni a lehetőségeivel és megvédeni saját világát, röviden belesz@rt a fészkébe.
Na mindegy, valahol még reménykedek, hogy ha nem is lesz könnyű, de azért nem kell visszamenni a feudalizmusba.

Amíg írtam, tovább ment a téma, de nem törlöm ki.
2011-11-21
15:29:53
Előzmény: Jesu #21195#21196
Jesu,

Szörnyű és elgondoltató. Kegyetlenség vagy kényszerű önvédelem?
Kérem, hogy mindenki gondolja meg kétszer is, hogy mit ír le! Mi - és ami még sokkal rosszabb, a gyerekeink - is kerülhetünk még hasonló helyzetbe! Tehát ne kívánjunk rosszabbat a szerencsétleneknek, mint amit mi is elvárunk majd másoktól, ha oda kerülünk!

2011-11-21
15:12:26
Előzmény: robert #21194#21195
Már ha érdekes, hogy elszegényedett hordák a mainál brutálisabban veszik el mások még megmaradt javait.
A baj szerintem itt kezdődik majd. Nem lehet semmid. Viszont amikor az élet fenntartása a cél, ez elég szarul néz ki. Hiszen ha túlélni szeretnél, akkor valamidnek csak kell lennie. Mind élelmiszer, mind energia oldalon: hatékonyságnak kell lennie, mint ahogy mindenki, aki belekóstolt már, beszámol róla, hogy az időtényező megszűnik, csak robot van, különben éhen döglés. Nem megy külső energia bevitel nélkül, csak ha visszalépünk 1000 évet.

Ezért gondolom, hogy mindenképp vissza kell térni az alapokhoz, hiszen "mint most is" a kézi szerszámokat MÉG nem lopják el. Nem állnak majd be helyetted dolgozni, hogy előteremtsék maguknak. Majd a termésedet, mint a kisöregnek, aki ül a tolvajok miatt, akiket agyonvágott az áram (merthogy előtte ellopták a figyelmeztető táblát is: Darwin díjat nekik!)
És pont ezért lesz alapvető a zárt, összetartó közösség kialakulása! Meg kell védened a javaidat, de egyedül nem megy. Képzeld el, elkezd fosztogatni 4 milliárd ember! Kő kövön nem marad. De ha jól szervezett közösség van, talán megvan rá az esély.

Ajánlom megnézésre:
www.mindennapi.blog.hu/2011/11/19/kifustolt_menekultek_szabadkan?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_11_20&utm_campaign=index
2011-11-21
14:56:27
Előzmény: Bandika #21190#21194
Bandika,

Úgy is fel lehet fogni, hogy nekünk megadatott évtizedeken át kipróbálnunk egy virtuális viágot . Érdekes, kellemes kísérlet volt, amit kellőképpen kiélvezhettünk. Lassan eljön az ébredés ideje (game over) és szembe kell nézni a valósággal. Az biztosan, nehezebb lesz és kiszámíthatatlanabb lesz, viszont izgalmasabb és érdekesebb.

2011-11-21
12:51:04
Előzmény: kovyhun #21106#21190
Hetesi és Molnár Géza is jó cikkeket ír a ffek.h oldalon. De akit nagyon tudok ajánlani az Richard Heinberg - persze ő csak angolul. Fosszilis-energia-gazdaság-trúlélés területen Gail Tveberg-et tudom még említeni. Az Ő blogján többször is megjelent a túlélés alapvető eszköztára.
Végül azonban mindenki ugyan oda jut. Az első hetet ki lehet bírni gazdaság nélkül. Az első hónapot talán. de az első évet... Na itt kezdődnek a kérdések - mikor az idő dimenzió is bekerül a képbe.
Hetesinek van több megszólalása arra vonatkozóan, hogy miért is nem beszél a main stream média ezekről a problémákról, hiszen nem gondolhatja senki, hogy ennél van fontosabb téma. De ez mégsem történik meg. Ennek okait itt nem firtatom. gazdasági területen ami alapvetően megkülönbözteti a vezető közgazdászokat az az, hogy bíznak a recesszió végében és az eljövő gazdasági fellendülésben. de ha valaki veszi a fáradságot és rendesen utánaolvas akkor arra jön rá, hogy a folyamatos lejt menetre kell felkészülni, amiben lehetnek emelkedések, de a trend nem felfelé fog mutatni.
Abban is vannak kételyek, hogy visszamenni a kézi szerszámokig mennyire lehet megoldás, de feltehetően csak akkor ha előtte volt egy kisebbfajta világégés, mert a társadalom ezt jelenleg nem tudná kezelni.
De az alapprobléma nem is az, hogy mivel állítjuk elő. Ameddig olyan kérdéseket vetnek fel, hogy vajon 7 milliárd ember fenntartható e - teoretikusan, addig nem sok jóra számíthatunk. Mégis mi lenne fenntartható? ha a forrás oldalon nem használnánk csak megújuló készleteket - pl. fosszilist vagy uránt nem, de fát is csak annyit amennyiben az erdők még biodiverzitás szemszögből sem sérülnek - vagyis kevesebbet mint ma. Nyelő oldalon pedig annyit amennyit a környezet el tud viselni (ez már nehezebb kérdés pontosan meghatározni). szóval rendesen benne vagyunk a slamasztikában. Persze az egészről jobb nem is tudni és egyszerűen csak bekapcsolni a tv-t :)

2011-11-17
21:30:51
Előzmény: kovyhun #21106#21107
kovyhun,

Vízönellátó-t ismerem, az egy jó oldal.

2011-11-17
21:14:50
Előzmény: robert #21083#21106
Zsolt szerintem egyenlőre próbája elmagyarázni a többségnek, hogy baj van mert csak közösség lehet életképes.
Tuti megoldást senki sem tud, nehéz felkészülni az ismeretlenre.
Elképzelései lehetnek, földet művel, egy ismerős napelemet és szélgenerátort szerelt fel hozzá.
Ami szerintem jól jöhet:
-elődeink tudásának megismerése (kézműves szakmák, állattartás, vegyszermentes növénytermesztés, stb.).
-felkészülni arra hogy a közművek időszakos kiesése ne okozzon gondot.
-"low-tech" egyszerű, tartós eszközök, szerszámok beszerzése, lomi :).
Sajnos a biztonság elég kérdéses, ha nagy baj lesz nincs mit tenni.
Kisebb gond esetén közösség adhat valamennyi biztonságot.
Lehet hiába az egész, de talán jobb körülményeket biztosíthatsz a családodnak mint az, aki akkor jön rá hogy gond van mikor nem tudja bekapcsolni a retekklubbot.

Azért a bárkán is el lehet néha csípni hasznos infót.
Még két link:
www.aranykor.freeblog.hu
www.eautarcie.org/hu/index.html
2011-11-17
09:34:57
Előzmény: kovyhun #21077#21083
kovyhun,

Kösz a linkeket. Hetesi cikkek egy részét elolvastam, másokba beleolvastam. Az addigi benyomásom, hogy leginkább a problémával foglalkozik, nem a megoldások keresésével, vagy csak nagyon általánosan.

A barkaprogram nekem túl ezoterikus, avval nem tudok mit kezdeni.

2011-11-16
22:47:22
Előzmény: robert #21048#21077
Róbert, örülök hogy egyre több embernek nyílik ki a szeme, kezdi látni hogy
hamarosan nagy gondok lesznek. Hetesi Zsolt vezet egy blogot a fontosabb dolgokról:
www.ffek.hu , Több előadása elérhető a videómegosztókon.
Egy másik link a témában:
www.groups.google.com/forum/#!forum/barkaprogram

Üdv,
Tamás

2011-11-16
19:13:15
#21073
Én mindig is egy katasztófa eljövetelét vártam (persze rettegve), aztán tessék, most itt van karnyújtásnyira, és rá kell. hogy döbbenjek, hiába riogattam vele másokat, én sem vagyok felkészülve rá.

Persze a katasztrófáknak is vannak fokozatai. Nem egy világégésre gondoltam, hanem egy lájtos gazdasági krachra, ami már megváltoztatja az életünket. Amikor még nem esünk egymásnak, csak majdnem.

Egy nagyobb katasztrófára szerintem nem lehet felkészülni. Tartalékolni sem lehet annyit, amennyi évekre elég lenne. Csak a folyamatos, fennmaradáshoz szükséges önellátás, és az új környezetben is eladható tudás segít.

Elsősorban egészség, élelmiszer és energia az, amire szükség van. Ezeknek a folyamatos biztosítása a leglényegesebb.

Ami visszont aggasztó, hogy még a közszolgáltatások hiányában sem hiszem, hogy a közterhek befizetésétől eltekintene az állam. Most ugye az van, hogy a fogyasztásodat a nullára redukálhatod, akkor is ki kell fizetni bizonyos alapdíjakat, TB-t. ingatlanadót, stb. Ezeket is ki kell termelni valahogy.

Ezen a fórumon elsődlegesen az energia megtermelése a téma. Termelgetünk, termelgetünk, de mire lenne elég? És mi van a többi szükségletünk kielégítésével?
villam64Válasz erre
2011-11-16
18:44:40
Előzmény: robert #21055#21072
Bous83
Egész nap loptad a napot mostanában. Közmunkára kellene fogni téged. Meghát ez szabálysértés-e, vagy bűncselekmény, köztulajdon kisajátítása, hamarosan adócsalás ahogy Sándor mondaná. Maradjunk inkább a hálózat-sziget inverter kombinációjánál.
2011-11-16
18:11:44
Előzmény: robert #21048#21071
Megnyugtat, hogy már te is: :-)

"számunkra már elképzelhetetlen valóságra, amikor akadozik a közszolgáltatás, az árak az egekig érnek, és a villany-vezeték is csak néha ráz"

A legdurvább, hogy ez max 1-2 év, most meg még mindenki: "ááá, csak nem..." Lesz itt megdöbbenés... 320 HUF/EUR... 400++ üzemanyag... ,fincsi... kezdődik... és ezek csak romlani fognak... nem is értem, hogy minek elemezik még az országot. Utolsó, oszt kész. Diktátorunk tudja mi kell nekünk!!! (csak azt nem értem, hogy ezt rajta kívül mért nem érti senki, se itthon, se külföldön)


"Van valamilyen túlélési stratégiátok? "

Telefon Bousnak --> Akku, napelem, UPS rendel --> felszerel --> legalább pár konnektor mindig ráz... :-)

2011-11-16
12:16:11
#21055
Ezt kaptam:
"""
Ma reggelig már 21-en fagytak halálra.
Az eddig beérkezett hírek szerint ma éjjel 24-25-re bővült ez a szám.

Túlélési stratégia?

Csak a focipályák előterveinek árából lakásba lehetne költöztetni az összes szerencsétlent.

Én még láttam az angyalföldi barakklakás sorokat. Láttam a tatabányai tömeglakásokat. Nem ez a megoldás még napkollektoros kivitelben sem.

Igaz, mindannyiunkat húz ez a mai helyzet. Ami még ezután jön, arra jobb nem is gondolni.

A szerencsétlenek terheit észrevétlenül szét lehetne teríteni. Nekik ez lenne a túlélés.

Nekünk meg az önellátás, a gazdasági "szigetüzem" a lehetőségek határáig.
Egészen addig, amíg van ebben az őrült világban néhány ország (a közvetlen közelünkben is) ahol meg tudják oldani, hogy csak csökkenés és ne összeomlás legyen ma és holnap is. Addig ez normális gondolkodással megoldható lenne nálunk is.

De nem az adó elkerüléssel, az állam kijátszásával.

Mindig a nagyvizen túliakat hozom fel példának, de van miért.
Mit tettek a válság beütésekor? A politikusok mondták ugyan ki a döntést, de a döntést három nap alatt a szakma hozta magán belül.
Ott sem fenékig tejfel az élet, de mintha jobban működne, mint a mi tárgyalgatásos, utasítgatásos világunkban.

Csak egy statisztikai adat egy állam működését jellemzendő:

A legtöbb magán és a közösséget érintő feljelentés (ugat a szomszéd kutyája, valamitől gyorsan gazdagodik a szomszédom, a barátom) Hollandiában és Németországban és Svájcban van. Fejenként tíz körül évente.

A gazdasági, adóelkerülés miatti feljelentés (bejelentés) odaát. Fejenként a huszat is meghaladja.

El lehet gondolkodni, hogy ezek az országok hol állnak most a válságban.
Hol állnak az életszinvonalban.
Hol állnak a munkalehetőség világában.
Kik fognak elsőként normalizálódni.
Ők azok, akik a mai válságból is profitálni tudnak.

Az emberek ott is emberből vannak.
Különben miért tántorogna ki oda megint három millió magyar?
"""

2011-11-16
12:07:10
Előzmény: robert #21048#21054
Amíg van pénz, sokat kell enni.

Jól meghízik az ember, aminek több előnye is van:
- befektetésed biztos helyen tudod. Igaz akkor nem azt mondják, hogy még a bőre alatt is pénz van....de mind1
- jó hőszigetelésnek, a hidegebb időkre....lásd fókák
- jó tartaléknak, éhínségesebb időkre....
2011-11-16
09:45:49
#21048
Ez az szép napos ősz csak nem akar véget érni. Ez jó!. De tudjuk, hogy már nem tarthat sokáig. Itt a nyakunkon a tél.

De lehet, hogy a őszi napsütéssel együtt a megszokott kényelmes kis világunknak is oda lesz, egyszerre és mindenkorra. Közeleg a világválság, energiaválásg, államcsőd, és még sorolhatnám.

Nem csak arra gondolok, hogy elértéktelenik a pénz, (mondjuk akinek nics, azt ez nem is aggasztja túlságosan), tömegesen szűnnek meg a munkahelyek, hanem arra a számunkra már elképzelhetetlen valóságra, amikor akadozik a közszolgáltatás, az árak az egekig érnek, és a villany-vezeték is csak néha ráz.

Hogyan lehet túlélni? Mennyi ideig kell kitartani? Van valamilyen túlélési stratégiátok?


Biosolar Forum  =>  Túlélők - Survivors  =>  Túlélési stratégiáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva