Biosolar Forum => Állatvilág => Madarak | lapozz: « előző 1, 2, 3 |
robertVálasz erre 2012-03-14 16:01:50 |
---|
Előzmény: kixgy #27190#27191 kixgy, A hím fekete, a tojó barnás színű, a fiatalok az első vedlésig pettyezett mintájúak. Szemléltető kép a wikipedia-ból: ![]() Ez pedig a Rigó Jancsi a cukrászdából: ![]() |
kixgyVálasz erre 2012-03-14 15:52:20 |
---|
Előzmény: sándor #27188#27190 Honnan tudjátok, hogy melyik a feketerigókból a papa és melyik a mama? |
kixgyVálasz erre 2012-03-06 18:54:40 |
---|
Előzmény: robert #2174#26729 Robert, Most találtam erre a beirásodra. Sajnálom a madaraidat. Talán a jövőben meg tudnád menteni a fészket a menyéttől. Csatolok egy képet. Egy auto beálló hat oszlopábol ez egyik van a képen. Az oszlopot körűlvevő 20 cm-es bádogot én úgy hivom, hogy "menyét zár". Mind a hat oszlopon van ilyen. A csúszós bádogon nem tud a menyét, görény stb átjutni. Én a galmbjaimat féltem az eféle ragadozoktol, ugyanis a beálló tetőrészében vannak a galmbduccok. ![]() |
robertVálasz erre 2012-03-06 11:45:57 |
---|
#26717 Az almát csíkokra szeletelve kultiválják. Ha így tálaljátok, akkor teli pofával habzsolják, kicsipkedni nincs gusztusuk. De a diós bejglinél semmit sem szeretnek jobban :) |
PlaszloVálasz erre 2012-03-06 10:35:37 |
---|
#26706 Télen raktam ki a rigóknak almát, hajában főtt krumplit, főtt rizst, hozzá sem nyúltak. Viszont az egyik bement a madáretetőbe és módszeresen kiszórta a napraforgómagot a földre. ![]() |
JesuVálasz erre 2012-03-06 00:17:45 |
---|
Előzmény: sándor #26688#26690 :))) Én is most szórtam ki nekik egy kis almát, amiről megfeledkeztünk és megfagyott. |
robertVálasz erre 2012-02-29 14:05:41 |
---|
#26357 Varjak és emberek küzdenek Pécsért (Szily László cikkéből) Pécsett az önkormányzat láncfűrésszel támad a várost ellepő varjak fészkeire. A varjak soknak látszanak, de igazából a kihalás szélén állnak Baranyában. Ez persze nem vigasztalja azokat, akiknek az ablaka alatt hatvan varjúpár fészkel. A dilemmázásnak szerda reggel vége lett, a Biokom nevű cég fűrészekkel felszerelt szakemberei ekkor kezdték el a Berek sétány fáira rakott varjúfészkek eltávolítását. Az akcióhoz, ami a nagy szél miatt valószínűleg elhúzódik, az önkormányzat megkapta az illetékes dél-dunántúli zöldhatóság engedélyét. Ilyenkor jó varjúfészket pusztítani Ilyenkor még nincsenek se tojások, se fiókák, ezért ez az alkalmas idő az akcióra, mondja az alpolgármester. „Ezenkívül az említett területen vannak vendéglátóegységek, amelyek teraszhelysége a kolóniának otthont adó fa alatt helyezkedik el. A varjak ürüléke több esetben is a felszolgált ételbe-italba pottyant” – idéz fel egy gasztronómiai kellemetlenséget az alpolgármester. Csizi azzal is az akciót védi, hogy egyes lakók önbíráskodással, a madarak elpusztításával fenyegetőztek, ha az önkormányzat nem tesz valamit. A vetési varjú védett állat, a természetvédelmi törvény pedig nem teszi lehetővé, hogy eltávolítsák és megsemmisítsék a fészkét, kontráz Bank László, a Magyar Madártani Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának alelnöke. A szerdai akció szerinte akkor is törvénysértő, ha ahhoz a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adott engedélyt. Azt még a madárvédő is elismeri, hogy a varjak a fészekrakás és párzás időszakában hangosan kárognak, ami zavarhatja a közelükben élőket, különösen, hogy a lakótelepi házak között nagyra nőtt fák koronái közel vannak az emeleti ablakokhoz. Intelligens, de nem cuki „Megértem az ott lakókat” – fogalmaz Bank, mégis, azon túl, hogy törvénysértőnek, még „értelmetlen, ostoba” lépésnek is tartja a fészkek elpusztítását. A szintén baranyai Szentlőrincen három éve ugyanis ugyanezt csinálták, aminek az lett az eredménye, hogy a madarak maradtak ugyan, de szétszóródtak a településen, és olyan helyekre költöztek, ahol még több problémát okoznak, például az óvodakertbe. Az sem segít, hogy a modern városlakó nem tolerálja a természet semmiféle megnyilvánulását. Bank álmélkodva idézi föl, hogy a MME olyan telefont is kapott, hogy azonnal távolítsák el a kertből a hangoskodó feketerigókat. A modern állat sorsa jelentős részben azon múlik, elég cuki-e. A vetési varjú pedig intelligens, atletikus, ragaszkodó, de semmiképpen sem egy tollas vombat. Mi történhet a madarakkal a fészkeik leszedése után? A szakember szerint Pécsett is majd más helyre költöznek a városon belül, hiszen az eredeti, városon kívüli fészkelőhelyeikről már rég el lettek üldözve, aztán, ha tovább piszkálják őket, teljesen kihalhatnak Baranyából. Nincs megoldás A fészkeik leszedése ráadásul még egy szomorú következménnyel jár: az általánosan népszerű, ráadásul rovar- és rágcsálóevő vörös- és kékvércse nem rak saját fészket, hanem a varjúéba tojik, már ha talál. Ha nem, kihal, így a pécsi madárbarátok jobb híján műfészkeket tesznek ki. De akkor mi lehet a megoldás? Nincs megoldás, mondja sötéten Bank László. A mezőgazdaság intenzívvé válásával Baranyában annyira kevés rovar maradt a földeken, hogy csak az urbánus élettér maradt, de azon az emberek nem szeretnének osztozni. Amikor a madárvédő azt mondja, hogy „meg van pecsételve az állomány sorsa”, úgy érezzük, hogy ahol a varjakat temetik, ott varjak vagyunk. Lehet, hogy a baranyai gyerekeknek pár év múlva Bécsig kell utazniuk, ha károgást akarnak hallani. ![]() |
JesuVálasz erre 2012-02-28 22:16:52 |
---|
Előzmény: sándor #26325#26327 Nálunk is laknak. Most a nagy hó idején a nyáron elhullott, földön aszalódott fügével etettem őket. Imádták! Csak rendkívüli mértékben összetojtak tőle mindent, igaz úgy nézett ki, mint a pépesített füge, a kutyám nagy lelkesedéssel felnyalta mind. :D Fenyőkön magasan fészkelnek. Néha a macskák is felmásznak addig, de az is csak a kutya unszolására. Most sajnos megcsappantak a macskák, a fiatal németjuhász-labrador keverék kutyám egészen rászokott a macskahúsra. :( Gazdát keresek neki ez miatt, olyan helyre, ahol gond a bakmacskák jelölgetése. Szépen odaviszi őket a lábtörlőre sorban, nem lacafacázik. |
kixgyVálasz erre 2012-02-28 21:08:37 |
---|
Előzmény: sándor #26325#26326 Sándor, Ez a fiók pusztulás egy kicsit szomoru. Csak a sasoknal tudtam, hogy két fiókból az erosebb kidobja a gyengét a fészekből. Az előző beirásomhoz utolag még szerkesztettem egy kérdést, de nem vetted észre. Megismétlem: Tudod, hogy a sárgarigó nem tartozik a rigófélékhez? Csak a téves népi elnevezés rajtuk maradt. |
kixgyVálasz erre 2012-02-28 20:32:49 |
---|
Előzmény: sándor #26321#26322 Sándor, Az én madaraim seregély nagyságú verébszinü halk madarak. Az egyik leányom egy madárazonositoban az "énekes rigó" elnevezést találta. Alkonyatkor szeretnek a füben bogarászni. Riadó esetében hangosan kerregnek. Eddig még nem hallotam, hogy énekeltek volna. Ezért gyanus a nevűk. Nincs fotom róluk. 1)A rigók fészkei nincsennek macskaveszelyben? 2) Azt tudod, hogy a sárgarigó, nem rigó? |
robertVálasz erre 2012-02-28 08:54:35 |
---|
Előzmény: villam64 #26279#26282 Tavaly költözött a szemközti szomszéd fájára két dolmányos varjú. Ezen a télen már öten vannak (dolmányos mind), rettegésben tartva a többi madarat. |
kixgyVálasz erre 2012-02-27 21:25:00 |
---|
Előzmény: sándor #26273#26276 Sándor, Ha a tornácon álltam, ez a fészek az orromtol egy méterre volt. Mig a szülők ultek a tojasokon, sokszor "farkasszemet" néztünk. Soha nem repültek el. Sokat figyeltem a szülöket mikor etették a fiokákat. Lehet, hogy gyagyás kérdés, de többször eszembe ötlött, hogy vajon reggel a szülök előbb jóllaknak és aztán kezdik a bogarakat hordani a srácoknak, vagy csak hébe-korba bekapnak ők is egyet, és robotolnak tovább? Egy bizonyos napon a négy fiokából az egyik kiszállt az ágra. Nyujtózkodott egy kicsit és ... elrepült. Egy óra mulva üres volt a fészek(második kép) ![]() ![]() |
PlaszloVálasz erre 2011-11-21 17:31:52 |
---|
Előzmény: plaszlo #21207#21213 Lekenyereztem őket. :-) ![]() |
plaszloVálasz erre 2011-11-21 16:37:43 |
---|
Előzmény: robert #21204#21207 Ez szép. Még sosem láttam ilyen helyeken matatni cinkéket, de figyelni fogom ezután. |
robertVálasz erre 2011-11-21 16:19:13 |
---|
Előzmény: plaszlo #21202#21204 Plaszlo, Például itt az eresz alatt: ![]() |
plaszloVálasz erre 2011-11-21 16:10:32 |
---|
Előzmény: robert #21086#21202 Addig örülj, míg nem a harkályok kopogtatnak a hőszigetelésen. Talán le kéne kenyerezni a cinkéket több kajával. ;-) Én még nem vettem észre ilyet, bár már működik az etető. Teszel fel képet a kicsipkedett részekről? Kíváncsi vagyok rá. |
robertVálasz erre 2011-11-17 10:46:07 |
---|
#21086 Nagyon szeretem a cinkéket, DE: Ezen az őszön egy új szokást vettek fel. Minden hozzáférhető helyen kicsipkodják a kőzetgyapotot. Teszik ezt szerintem a pókok elszaporodása okán. Naponta többször is módszeresen átvizsgálnak minden fellelhető rést és zugot, és elképesztő alapossággal tisztogatnak. Ez teljesen új. Nem csak a mi házunkon, hanem a szomszédnál is portyáznak. Most zárom le veszélynek kitett pontokat. A mellékelt képen nem a cinke nyakát készülök kitekerni, hanem ápolgatom a kótyagos madarat, miután belerepült az ablakba. ![]() |
robertVálasz erre 2011-05-27 13:50:18 |
---|
Előzmény: robert #14498#14593 Az eddigi arzenál együttes alkalmazása hatásos: Leginkább a windows telepítőlemezekre allergiásak: ![]() ![]() Ez egy 40cm átmérőjű propeller (nevezzük csak szélturbinának): ![]() Forgó PET palackból: ![]() Ölyv, vércse, héja, bagoly és holló hangok meglepetésszerű lejátszása: ![]() Váltakozó frekvenciájú generátor: ![]() |
robertVálasz erre 2011-05-21 14:43:11 |
---|
#14498 Közeledik a cseresznye-szezon. Eddig madzagra lógatott csillogó CD lemezekkel próbáltuk távol tartani a seregélyeket. Már csak röhögnek a próbálkozásainkon. Tudtok valamilyen hatékony módszert ellenük? A percenkénti hangrobbanások a szomszédok miatt nem alkalmazható. ![]() |
robertVálasz erre 2011-02-24 12:32:29 |
---|
#12121 Ahogy beköszöntött a tél, két rigópár kezdett rendszeresen az etetőnkre járni. Egy idő után már meg tudtam különböztetni őket a "gyüttmentektől". A nagy hidegekben egyszer csak hárman lettek, az egyik vagy megfagyott, vagy macska esetleg nyest áldozatává vált. Egy ideig hármasban várták a reggelit, de karácsony után már csak a párját vesztett maradt. Minden reggel itt gubbasztott a fán, leste a bejgli maradékát és a csíkokra vágott almát. Én pedig a napi kétszeri étkezést egy füttyjel kíséretében kezdtem felszolgálni számára, amit egy idő után úgy éreztem felismert, és a harmadik szomszédból is ideröppent. Ma reggel még jócskán volt kaja az etetőn, nem adtam ki frisset. Jöttek a madarak, de a rigónk (Gombóc Artúr) sehol, macska viszont annál több. Gondolatban már el is temettem, amikor a feleségem tanácsára leadtam a füttyjeleket: csííóó, csííóó, csióócsipppsz. A rigó egyből válaszolt, és valahonnan rögtön előtermett. |
robertVálasz erre 2009-07-03 18:04:24 |
---|
#2174 Elérte :( |
robertVálasz erre 2009-05-12 21:12:50 |
---|
#2096 Nem tudom ki lakott itt hamarabb. Mi, vagy a rigóink. Szerencsére a nyest nem éri el a fészket. ![]() |
Biosolar Forum => Állatvilág => Madarak | lapozz: « előző 1, 2, 3 |